2022 Lyricus, Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

  • Drue Sangiovese, Montepulciano
  • Distrikt Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.
  • Årgang 2022
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

Med Rosso Piceno er vi kommet til Marche-regionens sydlige del. Rent geografisk er vi på østsiden af det italienske støvleskaft på højde med Toscana og Umbrien. Provinsen Ascoli Piceno strækker sig fra høje, nøgne bjergtoppe i Appenninerne mod vest til blide strande ved Adriaterhavets blå bølger mod øst. Distriktets lune Middelhavsklima giver vinstokken ideelle forhold i vækstsæsonen med varme, solrige somre, mens nedbør overvejende falder om vinteren. Lyricus Rosso Piceno produceres af vinkooperativet Colonnara, der består af godt et hundrede vinbønder med hovedsæde i Cupramontana. Kooperativets vinmarker ligger i 200-300 meters højde på sydvendte skråninger i bakkerne ved foden af Appenninerne med en jordbund af grus og kalkrig lerjord.

Vinen

Efter DOC-reglerne skal Rosso Piceno DOC laves af 30-50% Sangiovese og 35-70% Montepulciano. Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå druesort, og netop bjergskråningerne i området, hvor Marche grænser op til Abruzzo regionen, egner sig perfekt til dyrkning af Montepulciano. Drueklaserne høstes med hånden og udblødes med mosten i 5-7 dage med temperaturkontrol. Efter gæringen lagres den unge vin i rustfri ståltanke for at falde til ro, hvorefter vinen tappes på flaske. Gode producenter som Colonnara har fundet balancepunktet mellem Montepulcianos saftige, røde bærfrugt i samspillet med Sangiovese-druens distinkte syre og ranke tanniner. Rosso Piceno har fået sit ry som producent af pålidelige, drikkevenlige rødvine og det er et distrikt, der er værd at holde øje med. Vinen i glasset er lys rubinrød med en indbydende duft af violer, kirsebær og blå blommer. Den friske smag af ung, rød bærfrugt har en læskende frugtsyre, et pikant strejf af kernebitterhed i eftersmagen og ranke tanniner i afslutningen. Et vellykket eksempel på den perfekte madvin til pizza og pasta − en vinstil som italienske vinbønder mestrer til perfektion

Maden

Server Lyricus kølig i store glas og drik den slurk for slurk med venlig tanke på dens lave alkoholstyrke. Rosso Piceno er selvskreven til støvlelandets enkle pastaretter og friskbagte pizzaer.

*indeholder sulfitter