Hvidvinskasse nr. 84 Juli+ August

2024 Uca violinista Vinho Branco, Vinho Regional Algarve, Portugal.

Drue:  Arinto, Boal

Distrikt: Algarve, Portugal.

Årgang: 2024

Vol: 11,5%

Det er sjældent man ser en vinetiket, hvor en krabbe indtager en prominent placering. Og den røde krabbe med en stor og en lille klo er ikke hvem som helst men en hankrabbe af slægten Uca tangeri, der slår sine folder i marsken ved Atlanterhavets kyst. Her kæmper den med sin store klo om retten til hunkrabberne, der kun har to små krabbeklør; den forsvarer ihærdigt sit territorium og graver gange i marskens sandede jord, som befordrer planterøddernes adgang til ilt og næringsstoffer. Sociedade Agrícola do Rio Arade sætter pris på deres krabbe-naboer som et levende bevis på områdets natur og biodiversitet. Krabberne bruger deres lille klo til at samle føde og skubbe den ind i gabet, og kloens bevægelser frem og tilbage ved siden af den store klo minder om en violinbues bevægelser over instrumentets strenge. Det har givet denne krabbeart tilnavnet ”violinkrabbe”, hvilket har inspireret vinhuset til navnet på deres vin: Uca violinista. Sociedade Agrícola do Rio Arades marker ligger tæt ved Atlanterhavet, og vinhusets ambition er at lave friske, maritime hvidvine på lokale druesorter. Algarve er Portugals sydligste region, som er adskilt fra Alentejos vidtstrakte sletter af en kæde af bjerge, der strækker sig fra grænsen til Spanien mod øst over til Atlanterhavets kyst mod vest.

Vinen

Vinstokkene deler turisternes begejstring for sommersol og varme, så klimaet garanterer fuldmodne druer med højt sukkerindhold, men med kyndig vinifikation, brug af lokale druesorter og intelligent udnyttelse af den maritime indflydelse fra Atlanterhavet kommer der spændende vin ud af det. Sociedade Agrícola do Rio Arade har brugt to lokale, grønne druer til deres Vinho Branco: Arinto, en af Portigals ældste druesorter, der giver vinen friskhed og syre, samt Boal, der bidrager med frugt og aromatisk kompleksitet. Efter høsten gæres druerne ved 14 °C, hvorefter den unge vin modner fem måneder på sit bundfald.  Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, eksotisk frugt og citrus, og den lækre smag af Reine Claude blommer, pære og grapefrugt slutter med en frisk syre og en pikant kernebitterhed.

Maden

Vinen har en madvenlig tørhed (2 g sukker/liter vin), og den kan serveres til alt godt fra havet. Man kunne fristes til at foreslå en ret med krabber.

*indeholder sulfitter

2024 Giuseppe & Luigi Chardonnay, Trevenezie IGP, Italien.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Trevenezie IGP, Italien.

Årgang: 2024

Vol: 12,5%

Chardonnay-druen har vundet fodfæste som populær hvidvinsdrue over den ganske verden. Den giver friske, frugtagtige vine med strejf af æble og melon, fedme i strukturen og en delikat balance mellem syre og alkohol kombineret med karakteregenskaber fra den egn, hvor vinstokkene hører hjemme. Vi et bedre sted med hensyn til vine på Chardonnay. For det første har vinbønderne lært at udnytte de særlige træk som deres lokale forhold bidrager til vinen med. Franskmændene bruger udtrykket ”terroir” for det samlede billede af mikroklima (klimaet i vinmarken) og den lokale jordbunds beskaffenhed, som er med til at give vinen præg af sit voksested og dermed give vinen ”stedsans” så at sige.

Vinen

Hvad ”terroir” angår er Giuseppe & Luigi godt stillet med Trevenezie, som er en geografisk betegnelse for vine fra de tre nordøstitalienske regioner: Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige og Veneto. Forholdene i det nordøstlige hjørne af støvlelandet passer godt for vinstokke med grønne druer. Dertil kommer at Chardonnay-druemosten er som et lærred, hvor vinmageren kan give vinen et præg i mange forskellige retninger − lidt som Picasso skaber et unikt maleri med pensel og farver og sit talent. De egenskaber, vinen i flasken ender med at få, afhænger af hvilke tangenter vinmageren vælger at spille på. Gæring ved lav temperatur fremhæver frugtigheden. Lagring på ståltank bevarer vinens friskhed. Modning af vinen på bærmen af døde gærceller giver dybde til vinens aroma, og fadlagring giver vinens duft og smag et præg af træ og toner af vanilje. Giuseppe & Luigi har her truffet de valg, der bevarer den rene frugt, friskheden og den sprøde syre. Den unge vin i glasset har et funklende grønt skær. Vinens intense duft af fersken, æble, melon og citrus forkæler lugtesansen, mens den livlige, friske smag af æble og fersken har et stimulerende pift af grønne urter og slutter af med en sprød syre. En skøn, drikkeklar hvidvin der bør nydes i sin ungdom.

Maden

Giuseppe & Luigis Chardonnay vinder ved servering fra køleskab for at understøtte dens unge, friske karakter. Som de fleste italienske hvidvine har den denne Chardonnay en madvenlig tørhed, som gør vinen velegnet som ledsager til fisk, skaldyr, lyst fjerkræ og cremede pastaretter

*indeholder sulfitter

2024 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

Drue: Roero Arneis

Distrikt: DOCG, Piemonte, Italien.

Årgang: 2024

Vol: 13%

Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis, den kan spores helt tilbage til middelalderen. Den nævnes første gang i 1432 i Chieri, et vindistrikt i nærheden af Torino, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin. Efter traditionen plantede man tidligere Arneis sammen med Nebbiolo, fordi de søde, aromatiske Arneis-druer tiltrak sultne fugle og grådige bier, så de højt værdsatte Nebbiolo-druer kunne være i fred. Trods en begrænset produktion fik mange lokale vinbønder øjnene op for den grønne drues kvaliteter i forbindelse med en renæssance for Piemontes hvide vine i løbet af 80’erne. Druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke i godt 2 uger. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter

2024 Le Voisin Du Dessous, Viognier, Ardèche IGP, Frankrig

Drue: Viognier

Distrikt: Ardèche IGP, Frankrig

Årgang: 2024

Vol: 13,5%

”Createurs de vins”, kalder Dauvergne Ranvier sig: ”Hver eneste af vores vine har stedsans, hvilket vil sige at vinen udtrykker sit ”terroir” − det sted den kommer fra, og ”appellation”− sin status i vinens hierarki. Samtidig har vinene et umiskendeligt fælles præg, fordi de er en syntese af vores kendskab til de faktorer, der skaber gode vine”. Denne vin kommer fra Ardèche, et bjergrigt område vest for Rhône-dalen i det sydlige Frankrig. Vinmarkerne ligger dels på den østvendte skråning af Massif Central over mod Rhônedalen, dels i dalstrøgene langs floden Ardeche. Der er lang tradition for at dyrke vin i området, men tidligere har det nogle år kunnet knibe med at lave god vin i de kølige højder. Det har ændret sig takket være den globale opvarmning. Klimaet præges nu af varme somre, der modereres af den kolde mistralvind fra nord afbrudt af salte, kølige havbriser fra Middelhavet syd. Vinmarkerne i Ardèche har en meget varierende jordbund, hvis struktur går lige fra forvitret granit til sandjord, mergel eller kalksten.

Vinen

Appellationen er Ardèche IGP, der giver stor frihed i valget af druesorter. Her har de to vinkunstnere kastet sig over ”naboen nedenfor”, som det franske udtryk på etiketten betyder. Underboen, som man også kunne kalde det, er druen Viognier, som trives bedst mod syd. Viognier er en spændende hvidvinsdrue, hvis drueskal har en dybde i farven, der giver de fleste Viognier-vine en gylden glød. Druen er kendt for sin meget aromatiske buket af dufte fra blomster og gule frugter. Druen giver typisk vinen en blød, cremet tekstur med et afdæmpet syreniveau. Viognier er med andre ord ikke nogen bly viol, men Dauvergne-Ranviers version er mere elegant end flamboyant. Vinen i glasset har et gyldent skær og en delikat duft af kaprifolium, fersken og mango. Vinens cremede fylde og aromatiske smagspalet lever længe i munden, hvor den gule frugt ikke forstyrres af fadtoner og hvor en forbavsende fin syre gør vinen livlig og frisk.

Maden

Druen fra syd byder sig til som ledsager til smagsrige retter som røget laks og grillstegt fisk eller en klassisk, marokkansk kyllingegryde i tagine med Ras el hanout krydderi. 

*indeholder sulfitter

2024 Uca violinista Vinho Branco, Vinho Regional Algarve, Portugal.

2024 Giuseppe & Luigi Chardonnay, Trevenezie IGP, Italien.

Drue:  Arinto, Boal

Distrikt: Algarve, Portugal.

Årgang: 2024

Vol: 11,5%

Det er sjældent man ser en vinetiket, hvor en krabbe indtager en prominent placering. Og den røde krabbe med en stor og en lille klo er ikke hvem som helst men en hankrabbe af slægten Uca tangeri, der slår sine folder i marsken ved Atlanterhavets kyst. Her kæmper den med sin store klo om retten til hunkrabberne, der kun har to små krabbeklør; den forsvarer ihærdigt sit territorium og graver gange i marskens sandede jord, som befordrer planterøddernes adgang til ilt og næringsstoffer. Sociedade Agrícola do Rio Arade sætter pris på deres krabbe-naboer som et levende bevis på områdets natur og biodiversitet. Krabberne bruger deres lille klo til at samle føde og skubbe den ind i gabet, og kloens bevægelser frem og tilbage ved siden af den store klo minder om en violinbues bevægelser over instrumentets strenge. Det har givet denne krabbeart tilnavnet ”violinkrabbe”, hvilket har inspireret vinhuset til navnet på deres vin: Uca violinista. Sociedade Agrícola do Rio Arades marker ligger tæt ved Atlanterhavet, og vinhusets ambition er at lave friske, maritime hvidvine på lokale druesorter. Algarve er Portugals sydligste region, som er adskilt fra Alentejos vidtstrakte sletter af en kæde af bjerge, der strækker sig fra grænsen til Spanien mod øst over til Atlanterhavets kyst mod vest.

Vinen

Vinstokkene deler turisternes begejstring for sommersol og varme, så klimaet garanterer fuldmodne druer med højt sukkerindhold, men med kyndig vinifikation, brug af lokale druesorter og intelligent udnyttelse af den maritime indflydelse fra Atlanterhavet kommer der spændende vin ud af det. Sociedade Agrícola do Rio Arade har brugt to lokale, grønne druer til deres Vinho Branco: Arinto, en af Portigals ældste druesorter, der giver vinen friskhed og syre, samt Boal, der bidrager med frugt og aromatisk kompleksitet. Efter høsten gæres druerne ved 14 °C, hvorefter den unge vin modner fem måneder på sit bundfald.  Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, eksotisk frugt og citrus, og den lækre smag af Reine Claude blommer, pære og grapefrugt slutter med en frisk syre og en pikant kernebitterhed.

Maden

Vinen har en madvenlig tørhed (2 g sukker/liter vin), og den kan serveres til alt godt fra havet. Man kunne fristes til at foreslå en ret med krabber.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Trevenezie IGP, Italien.

Årgang: 2024

Vol: 12,5%

Chardonnay-druen har vundet fodfæste som populær hvidvinsdrue over den ganske verden. Den giver friske, frugtagtige vine med strejf af æble og melon, fedme i strukturen og en delikat balance mellem syre og alkohol kombineret med karakteregenskaber fra den egn, hvor vinstokkene hører hjemme. Vi et bedre sted med hensyn til vine på Chardonnay. For det første har vinbønderne lært at udnytte de særlige træk som deres lokale forhold bidrager til vinen med. Franskmændene bruger udtrykket ”terroir” for det samlede billede af mikroklima (klimaet i vinmarken) og den lokale jordbunds beskaffenhed, som er med til at give vinen præg af sit voksested og dermed give vinen ”stedsans” så at sige.

Vinen

Hvad ”terroir” angår er Giuseppe & Luigi godt stillet med Trevenezie, som er en geografisk betegnelse for vine fra de tre nordøstitalienske regioner: Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige og Veneto. Forholdene i det nordøstlige hjørne af støvlelandet passer godt for vinstokke med grønne druer. Dertil kommer at Chardonnay-druemosten er som et lærred, hvor vinmageren kan give vinen et præg i mange forskellige retninger − lidt som Picasso skaber et unikt maleri med pensel og farver og sit talent. De egenskaber, vinen i flasken ender med at få, afhænger af hvilke tangenter vinmageren vælger at spille på. Gæring ved lav temperatur fremhæver frugtigheden. Lagring på ståltank bevarer vinens friskhed. Modning af vinen på bærmen af døde gærceller giver dybde til vinens aroma, og fadlagring giver vinens duft og smag et præg af træ og toner af vanilje. Giuseppe & Luigi har her truffet de valg, der bevarer den rene frugt, friskheden og den sprøde syre. Den unge vin i glasset har et funklende grønt skær. Vinens intense duft af fersken, æble, melon og citrus forkæler lugtesansen, mens den livlige, friske smag af æble og fersken har et stimulerende pift af grønne urter og slutter af med en sprød syre. En skøn, drikkeklar hvidvin der bør nydes i sin ungdom.

Maden

Giuseppe & Luigis Chardonnay vinder ved servering fra køleskab for at understøtte dens unge, friske karakter. Som de fleste italienske hvidvine har den denne Chardonnay en madvenlig tørhed, som gør vinen velegnet som ledsager til fisk, skaldyr, lyst fjerkræ og cremede pastaretter

*indeholder sulfitter

2024 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

2024 Le Voisin Du Dessous, Viognier, Ardèche IGP, Frankrig

Drue: Roero Arneis

Distrikt: DOCG, Piemonte, Italien.

Årgang: 2024

Vol: 13%

Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis, den kan spores helt tilbage til middelalderen. Den nævnes første gang i 1432 i Chieri, et vindistrikt i nærheden af Torino, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin. Efter traditionen plantede man tidligere Arneis sammen med Nebbiolo, fordi de søde, aromatiske Arneis-druer tiltrak sultne fugle og grådige bier, så de højt værdsatte Nebbiolo-druer kunne være i fred. Trods en begrænset produktion fik mange lokale vinbønder øjnene op for den grønne drues kvaliteter i forbindelse med en renæssance for Piemontes hvide vine i løbet af 80’erne. Druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke i godt 2 uger. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter

Drue: Viognier

Distrikt: Ardèche IGP, Frankrig

Årgang: 2024

Vol: 13,5%

”Createurs de vins”, kalder Dauvergne Ranvier sig: ”Hver eneste af vores vine har stedsans, hvilket vil sige at vinen udtrykker sit ”terroir” − det sted den kommer fra, og ”appellation”− sin status i vinens hierarki. Samtidig har vinene et umiskendeligt fælles præg, fordi de er en syntese af vores kendskab til de faktorer, der skaber gode vine”. Denne vin kommer fra Ardèche, et bjergrigt område vest for Rhône-dalen i det sydlige Frankrig. Vinmarkerne ligger dels på den østvendte skråning af Massif Central over mod Rhônedalen, dels i dalstrøgene langs floden Ardeche. Der er lang tradition for at dyrke vin i området, men tidligere har det nogle år kunnet knibe med at lave god vin i de kølige højder. Det har ændret sig takket være den globale opvarmning. Klimaet præges nu af varme somre, der modereres af den kolde mistralvind fra nord afbrudt af salte, kølige havbriser fra Middelhavet syd. Vinmarkerne i Ardèche har en meget varierende jordbund, hvis struktur går lige fra forvitret granit til sandjord, mergel eller kalksten.

Vinen

Appellationen er Ardèche IGP, der giver stor frihed i valget af druesorter. Her har de to vinkunstnere kastet sig over ”naboen nedenfor”, som det franske udtryk på etiketten betyder. Underboen, som man også kunne kalde det, er druen Viognier, som trives bedst mod syd. Viognier er en spændende hvidvinsdrue, hvis drueskal har en dybde i farven, der giver de fleste Viognier-vine en gylden glød. Druen er kendt for sin meget aromatiske buket af dufte fra blomster og gule frugter. Druen giver typisk vinen en blød, cremet tekstur med et afdæmpet syreniveau. Viognier er med andre ord ikke nogen bly viol, men Dauvergne-Ranviers version er mere elegant end flamboyant. Vinen i glasset har et gyldent skær og en delikat duft af kaprifolium, fersken og mango. Vinens cremede fylde og aromatiske smagspalet lever længe i munden, hvor den gule frugt ikke forstyrres af fadtoner og hvor en forbavsende fin syre gør vinen livlig og frisk.

Maden

Druen fra syd byder sig til som ledsager til smagsrige retter som røget laks og grillstegt fisk eller en klassisk, marokkansk kyllingegryde i tagine med Ras el hanout krydderi. 

*indeholder sulfitter

2024 Uca violinista Vinho Branco, Vinho Regional Algarve, Portugal.

2024 Giuseppe & Luigi Chardonnay, Trevenezie IGP, Italien.

2024 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

2024 Le Voisin Du Dessous, Viognier, Ardèche IGP, Frankrig

Drue:  Arinto, Boal

Distrikt: Algarve, Portugal.

Årgang: 2024

Vol: 11,5%

Det er sjældent man ser en vinetiket, hvor en krabbe indtager en prominent placering. Og den røde krabbe med en stor og en lille klo er ikke hvem som helst men en hankrabbe af slægten Uca tangeri, der slår sine folder i marsken ved Atlanterhavets kyst. Her kæmper den med sin store klo om retten til hunkrabberne, der kun har to små krabbeklør; den forsvarer ihærdigt sit territorium og graver gange i marskens sandede jord, som befordrer planterøddernes adgang til ilt og næringsstoffer. Sociedade Agrícola do Rio Arade sætter pris på deres krabbe-naboer som et levende bevis på områdets natur og biodiversitet. Krabberne bruger deres lille klo til at samle føde og skubbe den ind i gabet, og kloens bevægelser frem og tilbage ved siden af den store klo minder om en violinbues bevægelser over instrumentets strenge. Det har givet denne krabbeart tilnavnet ”violinkrabbe”, hvilket har inspireret vinhuset til navnet på deres vin: Uca violinista. Sociedade Agrícola do Rio Arades marker ligger tæt ved Atlanterhavet, og vinhusets ambition er at lave friske, maritime hvidvine på lokale druesorter. Algarve er Portugals sydligste region, som er adskilt fra Alentejos vidtstrakte sletter af en kæde af bjerge, der strækker sig fra grænsen til Spanien mod øst over til Atlanterhavets kyst mod vest.

Vinen

Vinstokkene deler turisternes begejstring for sommersol og varme, så klimaet garanterer fuldmodne druer med højt sukkerindhold, men med kyndig vinifikation, brug af lokale druesorter og intelligent udnyttelse af den maritime indflydelse fra Atlanterhavet kommer der spændende vin ud af det. Sociedade Agrícola do Rio Arade har brugt to lokale, grønne druer til deres Vinho Branco: Arinto, en af Portigals ældste druesorter, der giver vinen friskhed og syre, samt Boal, der bidrager med frugt og aromatisk kompleksitet. Efter høsten gæres druerne ved 14 °C, hvorefter den unge vin modner fem måneder på sit bundfald.  Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, eksotisk frugt og citrus, og den lækre smag af Reine Claude blommer, pære og grapefrugt slutter med en frisk syre og en pikant kernebitterhed.

Maden

Vinen har en madvenlig tørhed (2 g sukker/liter vin), og den kan serveres til alt godt fra havet. Man kunne fristes til at foreslå en ret med krabber.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Trevenezie IGP, Italien.

Årgang: 2024

Vol: 12,5%

Chardonnay-druen har vundet fodfæste som populær hvidvinsdrue over den ganske verden. Den giver friske, frugtagtige vine med strejf af æble og melon, fedme i strukturen og en delikat balance mellem syre og alkohol kombineret med karakteregenskaber fra den egn, hvor vinstokkene hører hjemme. Vi et bedre sted med hensyn til vine på Chardonnay. For det første har vinbønderne lært at udnytte de særlige træk som deres lokale forhold bidrager til vinen med. Franskmændene bruger udtrykket ”terroir” for det samlede billede af mikroklima (klimaet i vinmarken) og den lokale jordbunds beskaffenhed, som er med til at give vinen præg af sit voksested og dermed give vinen ”stedsans” så at sige.

Vinen

Hvad ”terroir” angår er Giuseppe & Luigi godt stillet med Trevenezie, som er en geografisk betegnelse for vine fra de tre nordøstitalienske regioner: Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige og Veneto. Forholdene i det nordøstlige hjørne af støvlelandet passer godt for vinstokke med grønne druer. Dertil kommer at Chardonnay-druemosten er som et lærred, hvor vinmageren kan give vinen et præg i mange forskellige retninger − lidt som Picasso skaber et unikt maleri med pensel og farver og sit talent. De egenskaber, vinen i flasken ender med at få, afhænger af hvilke tangenter vinmageren vælger at spille på. Gæring ved lav temperatur fremhæver frugtigheden. Lagring på ståltank bevarer vinens friskhed. Modning af vinen på bærmen af døde gærceller giver dybde til vinens aroma, og fadlagring giver vinens duft og smag et præg af træ og toner af vanilje. Giuseppe & Luigi har her truffet de valg, der bevarer den rene frugt, friskheden og den sprøde syre. Den unge vin i glasset har et funklende grønt skær. Vinens intense duft af fersken, æble, melon og citrus forkæler lugtesansen, mens den livlige, friske smag af æble og fersken har et stimulerende pift af grønne urter og slutter af med en sprød syre. En skøn, drikkeklar hvidvin der bør nydes i sin ungdom.

Maden

Giuseppe & Luigis Chardonnay vinder ved servering fra køleskab for at understøtte dens unge, friske karakter. Som de fleste italienske hvidvine har den denne Chardonnay en madvenlig tørhed, som gør vinen velegnet som ledsager til fisk, skaldyr, lyst fjerkræ og cremede pastaretter

*indeholder sulfitter

Drue: Roero Arneis

Distrikt: DOCG, Piemonte, Italien.

Årgang: 2024

Vol: 13%

Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis, den kan spores helt tilbage til middelalderen. Den nævnes første gang i 1432 i Chieri, et vindistrikt i nærheden af Torino, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin. Efter traditionen plantede man tidligere Arneis sammen med Nebbiolo, fordi de søde, aromatiske Arneis-druer tiltrak sultne fugle og grådige bier, så de højt værdsatte Nebbiolo-druer kunne være i fred. Trods en begrænset produktion fik mange lokale vinbønder øjnene op for den grønne drues kvaliteter i forbindelse med en renæssance for Piemontes hvide vine i løbet af 80’erne. Druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke i godt 2 uger. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter

Drue: Viognier

Distrikt: Ardèche IGP, Frankrig

Årgang: 2024

Vol: 13,5%

”Createurs de vins”, kalder Dauvergne Ranvier sig: ”Hver eneste af vores vine har stedsans, hvilket vil sige at vinen udtrykker sit ”terroir” − det sted den kommer fra, og ”appellation”− sin status i vinens hierarki. Samtidig har vinene et umiskendeligt fælles præg, fordi de er en syntese af vores kendskab til de faktorer, der skaber gode vine”. Denne vin kommer fra Ardèche, et bjergrigt område vest for Rhône-dalen i det sydlige Frankrig. Vinmarkerne ligger dels på den østvendte skråning af Massif Central over mod Rhônedalen, dels i dalstrøgene langs floden Ardeche. Der er lang tradition for at dyrke vin i området, men tidligere har det nogle år kunnet knibe med at lave god vin i de kølige højder. Det har ændret sig takket være den globale opvarmning. Klimaet præges nu af varme somre, der modereres af den kolde mistralvind fra nord afbrudt af salte, kølige havbriser fra Middelhavet syd. Vinmarkerne i Ardèche har en meget varierende jordbund, hvis struktur går lige fra forvitret granit til sandjord, mergel eller kalksten.

Vinen

Appellationen er Ardèche IGP, der giver stor frihed i valget af druesorter. Her har de to vinkunstnere kastet sig over ”naboen nedenfor”, som det franske udtryk på etiketten betyder. Underboen, som man også kunne kalde det, er druen Viognier, som trives bedst mod syd. Viognier er en spændende hvidvinsdrue, hvis drueskal har en dybde i farven, der giver de fleste Viognier-vine en gylden glød. Druen er kendt for sin meget aromatiske buket af dufte fra blomster og gule frugter. Druen giver typisk vinen en blød, cremet tekstur med et afdæmpet syreniveau. Viognier er med andre ord ikke nogen bly viol, men Dauvergne-Ranviers version er mere elegant end flamboyant. Vinen i glasset har et gyldent skær og en delikat duft af kaprifolium, fersken og mango. Vinens cremede fylde og aromatiske smagspalet lever længe i munden, hvor den gule frugt ikke forstyrres af fadtoner og hvor en forbavsende fin syre gør vinen livlig og frisk.

Maden

Druen fra syd byder sig til som ledsager til smagsrige retter som røget laks og grillstegt fisk eller en klassisk, marokkansk kyllingegryde i tagine med Ras el hanout krydderi. 

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her