Hvidvinskasse nr. 77 (juni og Juli)

2023 Le Cerf Noir Sauvignon Blanc, Périgord IGP, Frankrig

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt: Périgord IGP, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 12%

“Le Cerf Noir”, den sorte hjort som pryder vinflaskens etiket, er et af de 800 billeder af dyr og mennesker, der blev malet på væggen af fortidsmennesker omkring 17.000 år f.v.t. i Lascaux-grotten ved Montignac i departementet Dordogne. Vi er i baglandet af Bordeaux i vindistriktet Périgord, der i 1996 fik status som IGP distrikt. Her i det smukke, grønne landskab i Dordogne-dalen ligger aristokratiske herregårde og middelalderslotte spredt mellem små, pittoreske landsbyer, der er omkranset af marker med vinstokke og solsikker. Périgord er, ud over distriktets vine, også berømt for at producere et væld af franske delikatesser, som gør området til et rent slaraffenland for madelskere. En af de største vinproducenter I Dordogne er Couleurs d'Aquitaine, et kooperativ af 400 vinbønder. Kooperativets vinmarker strækker sig over fire distrikter i den sydvestlige del af Frankrig: Dordogne, Périgord, Bergerac og Bordeaux. Klimaet er mildt med varme somre og milde vintre takket være indflydelsen fra Atlanterhavet mod vest. De fleste vinmarker ligger på bakkedrag med kalkholdig lerjord, der skråner ned mod Dordognefloden.

Vinen

Le Cerf Noir er lavet på 100% Sauvignon Blanc høstet på kooperativets bedste marker. Efter gæring på rustfri ståltanke ved 17 °C hviler vinen på sit bundfald i tanken i fire måneder inden den tappes på flaske. I glasset er vinen strågul med grønne glimt. Duften har toner af hyldeblomst, citrus og grønne urter, mens smagen præges af fersken, stikkelsbær og grapefrugt med en pikant kernebitterhed i den lange eftersmag og en fin syreafslutning. I den kendte, franske vinguide ”Le Guide Hachette Des Vins” er Le Cerf Noir Sauvignon blevet belønnet med to ud af tre stjerner samt den særlige Coup de Coeur udmærkelse.

Maden

En ”Passe-Partout” vin, som Couleurs d'Aquitaine beskriver den friske, unge Sauvignon-vin, der bør serveres køligt. ”Passe-Partout” vil på dansk sige ”passer til alt” lige fra skaldyr og fisk til retter med grøntsager og meget gerne retter med krydderurter som timian, oregano, basilikum og estragon.

*indeholder sulfitter

2022 La Madriguera Merseguera Vino Blanco, Bodegas Arráez, Spanien

Drue: Merseguera

Distrikt: Bodegas Arráez, Valencia, Spanien

Årgang: 2022

Vol: 12,5%

Bodegas Arráez ligger i Font de la Figuera i Valencia- provinsen. Bodegaen blev grundlagt i 1950 i Terres Dels Alforins ─ et område med stor landskabelig skønhed og med traditioner for vinavl, der går tilbage til romertiden. Bodega Arráez har hele tiden været under ledelse af tre generationer af Arráez-familien. I midten af 80’erne blev vinkælderens tekniske udstyr moderniseret af Don Antonio Arráez Ibanco, hvilket betød et løft af vinenes kvalitet. Toni Arráez Calabuig har stået i spidsen for bodegaen siden 2007, og som bodegaens direktør og ledende ønolog (vinmager) er han en nøgleperson i vinhuset. Han er meget optaget af at vise hvordan lokale druesorter, der gennem århundreder er tilpasset områdets klima og jordbundsforhold, i de rette hænder kan lave glimrende vine, som tilmed klarer sig godt på verdensmarkedet. Med mere end 70 år på bagen råder bodegaen over marker med vinstokke, der i gennemsnit er omkring 40 år gamle og dermed er på toppen hvad angår frugtens kvalitet. La Madriguera vinserien har en kanin på etiketten som en sjov hentydning ─ bodegaens ansatte har nemlig et godt øje til de frække kaniner, der går på hugst blandt drueklaserne.

Vinen

Merseguera er en ret ukendt spansk druesort, der primært dyrkes mod sydøst i Spanien og er specielt udbredt i Valencia regionen. Merseguera trives godt i det varme, tørre klima, og sorten kan producere en pæn mængde drueklaser selv om jorden er fattig på næringsstoffer. Merseguera er en ret neutral drue der mest bruges som bagtæppe i blandinger med andre druesorter. Som Toni Arráez Calabuig her demonstrerer, kan Merseguera ─ lavet med optimal frugt og kyndig vinifikation ─ dog sagtens stå på egne ben. Vinen i glasset funkler med strågule og grønne toner, og den indbydende duft af æble, melon og lime leder frem til en frisk og aromatisk smag af grønne æbler og grapefrugt med et pift af hvid peber og en fin syre i afslutningen.

Maden

Det lokale køkken i Valencia har paella som sin bedst kendte specialitet, og Merseguera-vinen er som skabt til at ledsage denne ret. I det hele taget vil retter med fisk være et godt valg, og lokalt handler det meget om at servere grillstegt fisk, som typisk vil være sardiner.

*indeholder sulfitter

2023 Lumà Grillo, Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

Drue: Grillo

Distrikt: Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

Årgang: 2023

Vol: 12,5 %

Selv om Sicilien er et yndet turistmål, er det meste af øen ukendt for de fleste. Hvem har fx besøgt Lago Arancio (appelsintræ-søen) i Agrigento-provinsen? Søen ligger omkranset af skovklædte bjerge få kilometer fra Sambuca di Sicilia ─ en bjergby med knap 6.000 indbyggere i det sydvestlige hjørne af øen, der i 2016 blev udnævnt til den smukkeste by i Italien. Den hårdtarbejdende, hårdføre befolkning har dyrket vin på højdedragene i århundreder, og det er i udkanten af Sambuca di Sicilia vi finder Cantina Cellaro, hvis flotte portefølje af vine har vundet medaljer og international anerkendelse. Det kan forekomme overraskende, at der kan laves god hvidvin på Sicilien, hvor der er virkelig varmt om sommeren. En del af forklaringen skal findes i højtliggende vinmarker, der sikrer kølige vinde til ventilation af vinstokkene.

Vinen

Druerne til Lumà kommer fra marker i 300 - 600 meters højde over havet, og Cellaros vinmarker ligger kun 15 km fra Middelhavets svalende briser. En anden faktor er moderne temperaturstyrede gæringskar, der holder temperaturen under de grønne druers gæring nede. Den lave temperatur er helt afgørende for at vinen kan bevare sin syre og friskhed. Endelig er Grillo kendt for sin evne til at tåle både tørke og høje temperaturer, hvilket har gjort den til en af Siciliens mest populære hvidvinsdruer.  Vinen i glasset har en lys, strågul farve og en indbydende duft af fersken, melon og lime. Lumà Grillo har en let cremet mundfylde med smag af gule blommer, kvæde og citrus med god bredde og længde og en fin syre i afslutningen.

Maden

Lumà Grillo er en selvskreven ledsager til alt godt fra havet. På øens talrige fiskerestauranter i kystbyerne vil der ofte være blæksprutter på tallerkenen, men en anden mulighed, som vil være lettere at stille an med her i landet, er Spaghetti alle Vongole ─ den enkle, lækre italienske pastaret med muslinger. Vinen har en behagelig lav alkoholstyrke og fremstår bedst ved kølig servering i store glas.

*Indeholder sulfitter

2023 Desvario Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

Drue: Alvarinho

Distrikt: Vinho Verde DOC, Portugal

Årgang: 2023

Vol: 13 %

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt, hvis 16.000 ha vinmarker udgør 15% af landets samlede areal beplantet med vinstokke. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af den officielle DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet. Den maritime påvirkning fra Atlanten bidrager til et køligt klima, og ret fugtigt er der også i det grønne landskab, hvor bygerne driver ind fra havet og leverer 1200 mm regn om året, hvilket er 400 mm mere end i Danmark. Det sætter sit klare præg på stilen af distriktets vine, hvor frugtig elegance, forfriskende frugtsyre, krystalklar mineralitet og til tider en let mousserende stil er fælles træk. Vinho Verdes vinbønder råder over et væld af lokale, grønne druesorter. Stilen på de”grønne” vine er distriktets unikke signatur i kraft af at være vine, der har turdet gå deres egne veje på tværs af tidens krav om kraft, fylde og alkoholstyrke.

Vinen

Desvario er lavet på 100% Alvarinho ─  portugisisk udgave af den spanske druesort Albariño, der de senere år er gået sin sejrsgang verden over og er blevet en af de druesorter, man leder efter på restauranternes vinkort. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den delikate duft af æble og lime har et strejf af friske, grønne toner. Smagen of æble, melon og grapefrugt lives op af mineralske toner og en sprød og intens frugtsyre, som er Vinho Verde vinenes signatur.

Maden

Som aperitif vil Desvario Alvarinho være perfekt til at rense ganen, få mundvandet til at løbe og skærpe appetitten. Flasken skal naturligvis følge med ind til bordet, hvor den med fordel kan serveres til salater, lette grønsagsretter, en rejetærte eller en frisk og delikat ceviche lavet med rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter

2023 Le Cerf Noir Sauvignon Blanc, Périgord IGP, Frankrig

2022 La Madriguera Merseguera Vino Blanco, Bodegas Arráez, Spanien

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt: Périgord IGP, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 12%

“Le Cerf Noir”, den sorte hjort som pryder vinflaskens etiket, er et af de 800 billeder af dyr og mennesker, der blev malet på væggen af fortidsmennesker omkring 17.000 år f.v.t. i Lascaux-grotten ved Montignac i departementet Dordogne. Vi er i baglandet af Bordeaux i vindistriktet Périgord, der i 1996 fik status som IGP distrikt. Her i det smukke, grønne landskab i Dordogne-dalen ligger aristokratiske herregårde og middelalderslotte spredt mellem små, pittoreske landsbyer, der er omkranset af marker med vinstokke og solsikker. Périgord er, ud over distriktets vine, også berømt for at producere et væld af franske delikatesser, som gør området til et rent slaraffenland for madelskere. En af de største vinproducenter I Dordogne er Couleurs d'Aquitaine, et kooperativ af 400 vinbønder. Kooperativets vinmarker strækker sig over fire distrikter i den sydvestlige del af Frankrig: Dordogne, Périgord, Bergerac og Bordeaux. Klimaet er mildt med varme somre og milde vintre takket være indflydelsen fra Atlanterhavet mod vest. De fleste vinmarker ligger på bakkedrag med kalkholdig lerjord, der skråner ned mod Dordognefloden.

Vinen

Le Cerf Noir er lavet på 100% Sauvignon Blanc høstet på kooperativets bedste marker. Efter gæring på rustfri ståltanke ved 17 °C hviler vinen på sit bundfald i tanken i fire måneder inden den tappes på flaske. I glasset er vinen strågul med grønne glimt. Duften har toner af hyldeblomst, citrus og grønne urter, mens smagen præges af fersken, stikkelsbær og grapefrugt med en pikant kernebitterhed i den lange eftersmag og en fin syreafslutning. I den kendte, franske vinguide ”Le Guide Hachette Des Vins” er Le Cerf Noir Sauvignon blevet belønnet med to ud af tre stjerner samt den særlige Coup de Coeur udmærkelse.

Maden

En ”Passe-Partout” vin, som Couleurs d'Aquitaine beskriver den friske, unge Sauvignon-vin, der bør serveres køligt. ”Passe-Partout” vil på dansk sige ”passer til alt” lige fra skaldyr og fisk til retter med grøntsager og meget gerne retter med krydderurter som timian, oregano, basilikum og estragon.

*indeholder sulfitter

Drue: Merseguera

Distrikt: Bodegas Arráez, Valencia, Spanien

Årgang: 2022

Vol: 12,5%

Bodegas Arráez ligger i Font de la Figuera i Valencia- provinsen. Bodegaen blev grundlagt i 1950 i Terres Dels Alforins ─ et område med stor landskabelig skønhed og med traditioner for vinavl, der går tilbage til romertiden. Bodega Arráez har hele tiden været under ledelse af tre generationer af Arráez-familien. I midten af 80’erne blev vinkælderens tekniske udstyr moderniseret af Don Antonio Arráez Ibanco, hvilket betød et løft af vinenes kvalitet. Toni Arráez Calabuig har stået i spidsen for bodegaen siden 2007, og som bodegaens direktør og ledende ønolog (vinmager) er han en nøgleperson i vinhuset. Han er meget optaget af at vise hvordan lokale druesorter, der gennem århundreder er tilpasset områdets klima og jordbundsforhold, i de rette hænder kan lave glimrende vine, som tilmed klarer sig godt på verdensmarkedet. Med mere end 70 år på bagen råder bodegaen over marker med vinstokke, der i gennemsnit er omkring 40 år gamle og dermed er på toppen hvad angår frugtens kvalitet. La Madriguera vinserien har en kanin på etiketten som en sjov hentydning ─ bodegaens ansatte har nemlig et godt øje til de frække kaniner, der går på hugst blandt drueklaserne.

Vinen

Merseguera er en ret ukendt spansk druesort, der primært dyrkes mod sydøst i Spanien og er specielt udbredt i Valencia regionen. Merseguera trives godt i det varme, tørre klima, og sorten kan producere en pæn mængde drueklaser selv om jorden er fattig på næringsstoffer. Merseguera er en ret neutral drue der mest bruges som bagtæppe i blandinger med andre druesorter. Som Toni Arráez Calabuig her demonstrerer, kan Merseguera ─ lavet med optimal frugt og kyndig vinifikation ─ dog sagtens stå på egne ben. Vinen i glasset funkler med strågule og grønne toner, og den indbydende duft af æble, melon og lime leder frem til en frisk og aromatisk smag af grønne æbler og grapefrugt med et pift af hvid peber og en fin syre i afslutningen.

Maden

Det lokale køkken i Valencia har paella som sin bedst kendte specialitet, og Merseguera-vinen er som skabt til at ledsage denne ret. I det hele taget vil retter med fisk være et godt valg, og lokalt handler det meget om at servere grillstegt fisk, som typisk vil være sardiner.

*indeholder sulfitter

2023 Lumà Grillo, Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

2023 Desvario Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

Drue: Grillo

Distrikt: Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

Årgang: 2023

Vol: 12,5 %

Selv om Sicilien er et yndet turistmål, er det meste af øen ukendt for de fleste. Hvem har fx besøgt Lago Arancio (appelsintræ-søen) i Agrigento-provinsen? Søen ligger omkranset af skovklædte bjerge få kilometer fra Sambuca di Sicilia ─ en bjergby med knap 6.000 indbyggere i det sydvestlige hjørne af øen, der i 2016 blev udnævnt til den smukkeste by i Italien. Den hårdtarbejdende, hårdføre befolkning har dyrket vin på højdedragene i århundreder, og det er i udkanten af Sambuca di Sicilia vi finder Cantina Cellaro, hvis flotte portefølje af vine har vundet medaljer og international anerkendelse. Det kan forekomme overraskende, at der kan laves god hvidvin på Sicilien, hvor der er virkelig varmt om sommeren. En del af forklaringen skal findes i højtliggende vinmarker, der sikrer kølige vinde til ventilation af vinstokkene.

Vinen

Druerne til Lumà kommer fra marker i 300 - 600 meters højde over havet, og Cellaros vinmarker ligger kun 15 km fra Middelhavets svalende briser. En anden faktor er moderne temperaturstyrede gæringskar, der holder temperaturen under de grønne druers gæring nede. Den lave temperatur er helt afgørende for at vinen kan bevare sin syre og friskhed. Endelig er Grillo kendt for sin evne til at tåle både tørke og høje temperaturer, hvilket har gjort den til en af Siciliens mest populære hvidvinsdruer.  Vinen i glasset har en lys, strågul farve og en indbydende duft af fersken, melon og lime. Lumà Grillo har en let cremet mundfylde med smag af gule blommer, kvæde og citrus med god bredde og længde og en fin syre i afslutningen.

Maden

Lumà Grillo er en selvskreven ledsager til alt godt fra havet. På øens talrige fiskerestauranter i kystbyerne vil der ofte være blæksprutter på tallerkenen, men en anden mulighed, som vil være lettere at stille an med her i landet, er Spaghetti alle Vongole ─ den enkle, lækre italienske pastaret med muslinger. Vinen har en behagelig lav alkoholstyrke og fremstår bedst ved kølig servering i store glas.

*Indeholder sulfitter

Drue: Alvarinho

Distrikt: Vinho Verde DOC, Portugal

Årgang: 2023

Vol: 13 %

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt, hvis 16.000 ha vinmarker udgør 15% af landets samlede areal beplantet med vinstokke. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af den officielle DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet. Den maritime påvirkning fra Atlanten bidrager til et køligt klima, og ret fugtigt er der også i det grønne landskab, hvor bygerne driver ind fra havet og leverer 1200 mm regn om året, hvilket er 400 mm mere end i Danmark. Det sætter sit klare præg på stilen af distriktets vine, hvor frugtig elegance, forfriskende frugtsyre, krystalklar mineralitet og til tider en let mousserende stil er fælles træk. Vinho Verdes vinbønder råder over et væld af lokale, grønne druesorter. Stilen på de”grønne” vine er distriktets unikke signatur i kraft af at være vine, der har turdet gå deres egne veje på tværs af tidens krav om kraft, fylde og alkoholstyrke.

Vinen

Desvario er lavet på 100% Alvarinho ─  portugisisk udgave af den spanske druesort Albariño, der de senere år er gået sin sejrsgang verden over og er blevet en af de druesorter, man leder efter på restauranternes vinkort. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den delikate duft af æble og lime har et strejf af friske, grønne toner. Smagen of æble, melon og grapefrugt lives op af mineralske toner og en sprød og intens frugtsyre, som er Vinho Verde vinenes signatur.

Maden

Som aperitif vil Desvario Alvarinho være perfekt til at rense ganen, få mundvandet til at løbe og skærpe appetitten. Flasken skal naturligvis følge med ind til bordet, hvor den med fordel kan serveres til salater, lette grønsagsretter, en rejetærte eller en frisk og delikat ceviche lavet med rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter

2023 Le Cerf Noir Sauvignon Blanc, Périgord IGP, Frankrig

2022 La Madriguera Merseguera Vino Blanco, Bodegas Arráez, Spanien

2023 Lumà Grillo, Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

2023 Desvario Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt: Périgord IGP, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 12%

“Le Cerf Noir”, den sorte hjort som pryder vinflaskens etiket, er et af de 800 billeder af dyr og mennesker, der blev malet på væggen af fortidsmennesker omkring 17.000 år f.v.t. i Lascaux-grotten ved Montignac i departementet Dordogne. Vi er i baglandet af Bordeaux i vindistriktet Périgord, der i 1996 fik status som IGP distrikt. Her i det smukke, grønne landskab i Dordogne-dalen ligger aristokratiske herregårde og middelalderslotte spredt mellem små, pittoreske landsbyer, der er omkranset af marker med vinstokke og solsikker. Périgord er, ud over distriktets vine, også berømt for at producere et væld af franske delikatesser, som gør området til et rent slaraffenland for madelskere. En af de største vinproducenter I Dordogne er Couleurs d'Aquitaine, et kooperativ af 400 vinbønder. Kooperativets vinmarker strækker sig over fire distrikter i den sydvestlige del af Frankrig: Dordogne, Périgord, Bergerac og Bordeaux. Klimaet er mildt med varme somre og milde vintre takket være indflydelsen fra Atlanterhavet mod vest. De fleste vinmarker ligger på bakkedrag med kalkholdig lerjord, der skråner ned mod Dordognefloden.

Vinen

Le Cerf Noir er lavet på 100% Sauvignon Blanc høstet på kooperativets bedste marker. Efter gæring på rustfri ståltanke ved 17 °C hviler vinen på sit bundfald i tanken i fire måneder inden den tappes på flaske. I glasset er vinen strågul med grønne glimt. Duften har toner af hyldeblomst, citrus og grønne urter, mens smagen præges af fersken, stikkelsbær og grapefrugt med en pikant kernebitterhed i den lange eftersmag og en fin syreafslutning. I den kendte, franske vinguide ”Le Guide Hachette Des Vins” er Le Cerf Noir Sauvignon blevet belønnet med to ud af tre stjerner samt den særlige Coup de Coeur udmærkelse.

Maden

En ”Passe-Partout” vin, som Couleurs d'Aquitaine beskriver den friske, unge Sauvignon-vin, der bør serveres køligt. ”Passe-Partout” vil på dansk sige ”passer til alt” lige fra skaldyr og fisk til retter med grøntsager og meget gerne retter med krydderurter som timian, oregano, basilikum og estragon.

*indeholder sulfitter

Drue: Merseguera

Distrikt: Bodegas Arráez, Valencia, Spanien

Årgang: 2022

Vol: 12,5%

Bodegas Arráez ligger i Font de la Figuera i Valencia- provinsen. Bodegaen blev grundlagt i 1950 i Terres Dels Alforins ─ et område med stor landskabelig skønhed og med traditioner for vinavl, der går tilbage til romertiden. Bodega Arráez har hele tiden været under ledelse af tre generationer af Arráez-familien. I midten af 80’erne blev vinkælderens tekniske udstyr moderniseret af Don Antonio Arráez Ibanco, hvilket betød et løft af vinenes kvalitet. Toni Arráez Calabuig har stået i spidsen for bodegaen siden 2007, og som bodegaens direktør og ledende ønolog (vinmager) er han en nøgleperson i vinhuset. Han er meget optaget af at vise hvordan lokale druesorter, der gennem århundreder er tilpasset områdets klima og jordbundsforhold, i de rette hænder kan lave glimrende vine, som tilmed klarer sig godt på verdensmarkedet. Med mere end 70 år på bagen råder bodegaen over marker med vinstokke, der i gennemsnit er omkring 40 år gamle og dermed er på toppen hvad angår frugtens kvalitet. La Madriguera vinserien har en kanin på etiketten som en sjov hentydning ─ bodegaens ansatte har nemlig et godt øje til de frække kaniner, der går på hugst blandt drueklaserne.

Vinen

Merseguera er en ret ukendt spansk druesort, der primært dyrkes mod sydøst i Spanien og er specielt udbredt i Valencia regionen. Merseguera trives godt i det varme, tørre klima, og sorten kan producere en pæn mængde drueklaser selv om jorden er fattig på næringsstoffer. Merseguera er en ret neutral drue der mest bruges som bagtæppe i blandinger med andre druesorter. Som Toni Arráez Calabuig her demonstrerer, kan Merseguera ─ lavet med optimal frugt og kyndig vinifikation ─ dog sagtens stå på egne ben. Vinen i glasset funkler med strågule og grønne toner, og den indbydende duft af æble, melon og lime leder frem til en frisk og aromatisk smag af grønne æbler og grapefrugt med et pift af hvid peber og en fin syre i afslutningen.

Maden

Det lokale køkken i Valencia har paella som sin bedst kendte specialitet, og Merseguera-vinen er som skabt til at ledsage denne ret. I det hele taget vil retter med fisk være et godt valg, og lokalt handler det meget om at servere grillstegt fisk, som typisk vil være sardiner.

*indeholder sulfitter

Drue: Grillo

Distrikt: Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

Årgang: 2023

Vol: 12,5 %

Selv om Sicilien er et yndet turistmål, er det meste af øen ukendt for de fleste. Hvem har fx besøgt Lago Arancio (appelsintræ-søen) i Agrigento-provinsen? Søen ligger omkranset af skovklædte bjerge få kilometer fra Sambuca di Sicilia ─ en bjergby med knap 6.000 indbyggere i det sydvestlige hjørne af øen, der i 2016 blev udnævnt til den smukkeste by i Italien. Den hårdtarbejdende, hårdføre befolkning har dyrket vin på højdedragene i århundreder, og det er i udkanten af Sambuca di Sicilia vi finder Cantina Cellaro, hvis flotte portefølje af vine har vundet medaljer og international anerkendelse. Det kan forekomme overraskende, at der kan laves god hvidvin på Sicilien, hvor der er virkelig varmt om sommeren. En del af forklaringen skal findes i højtliggende vinmarker, der sikrer kølige vinde til ventilation af vinstokkene.

Vinen

Druerne til Lumà kommer fra marker i 300 - 600 meters højde over havet, og Cellaros vinmarker ligger kun 15 km fra Middelhavets svalende briser. En anden faktor er moderne temperaturstyrede gæringskar, der holder temperaturen under de grønne druers gæring nede. Den lave temperatur er helt afgørende for at vinen kan bevare sin syre og friskhed. Endelig er Grillo kendt for sin evne til at tåle både tørke og høje temperaturer, hvilket har gjort den til en af Siciliens mest populære hvidvinsdruer.  Vinen i glasset har en lys, strågul farve og en indbydende duft af fersken, melon og lime. Lumà Grillo har en let cremet mundfylde med smag af gule blommer, kvæde og citrus med god bredde og længde og en fin syre i afslutningen.

Maden

Lumà Grillo er en selvskreven ledsager til alt godt fra havet. På øens talrige fiskerestauranter i kystbyerne vil der ofte være blæksprutter på tallerkenen, men en anden mulighed, som vil være lettere at stille an med her i landet, er Spaghetti alle Vongole ─ den enkle, lækre italienske pastaret med muslinger. Vinen har en behagelig lav alkoholstyrke og fremstår bedst ved kølig servering i store glas.

*Indeholder sulfitter

Drue: Alvarinho

Distrikt: Vinho Verde DOC, Portugal

Årgang: 2023

Vol: 13 %

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt, hvis 16.000 ha vinmarker udgør 15% af landets samlede areal beplantet med vinstokke. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af den officielle DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet. Den maritime påvirkning fra Atlanten bidrager til et køligt klima, og ret fugtigt er der også i det grønne landskab, hvor bygerne driver ind fra havet og leverer 1200 mm regn om året, hvilket er 400 mm mere end i Danmark. Det sætter sit klare præg på stilen af distriktets vine, hvor frugtig elegance, forfriskende frugtsyre, krystalklar mineralitet og til tider en let mousserende stil er fælles træk. Vinho Verdes vinbønder råder over et væld af lokale, grønne druesorter. Stilen på de”grønne” vine er distriktets unikke signatur i kraft af at være vine, der har turdet gå deres egne veje på tværs af tidens krav om kraft, fylde og alkoholstyrke.

Vinen

Desvario er lavet på 100% Alvarinho ─  portugisisk udgave af den spanske druesort Albariño, der de senere år er gået sin sejrsgang verden over og er blevet en af de druesorter, man leder efter på restauranternes vinkort. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den delikate duft af æble og lime har et strejf af friske, grønne toner. Smagen of æble, melon og grapefrugt lives op af mineralske toner og en sprød og intens frugtsyre, som er Vinho Verde vinenes signatur.

Maden

Som aperitif vil Desvario Alvarinho være perfekt til at rense ganen, få mundvandet til at løbe og skærpe appetitten. Flasken skal naturligvis følge med ind til bordet, hvor den med fordel kan serveres til salater, lette grønsagsretter, en rejetærte eller en frisk og delikat ceviche lavet med rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her