Hvidvinskasse nr. 62

2020 Dollini Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig.

Drue: Grüner Veltliner

Distrikt: Niederösterreich, Østrig.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Vinbonden Peter Dolle har sine marker og sin vingård i byen Strass im Strassertale nordvest for Wien. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp, som er en biflod til Donau. Kamptal er et af Østrigs klassiske vinområder, hvor der har været dyrket vin siden den tidlige middelalder. Det kølige klima i Kamptal giver de fremherskende druesorter i området, Grüner Veltliner og Riesling, et højt syreindhold i mosten sammen med en intens aroma og en frisk mineralitet. Grüner Veltliner, den østrigske signaturdrue, er typisk en knastør vin med moderat alkoholstyrke og en bred aromapalet med grøn peber, krydderier og urter. Stoffet rotundone, der genkendes som smagen af sort peber i specielt Syrah-vine fra Rhônedalen, kan også findes i Grüner Veltliner.

Vinen

Vine lavet på Grüner Veltliner er klassiske madvine. Det er sin sag at holde styr på, hvordan de forskellige smage påvirker hinanden, og hvilken vin, der passer med hvilke fødevarer. En ret består af mange forskellige smagsindtryk, og når retten forlader køkkenet, forventes det, at den er i balance, hvad grundsmagene sødt, surt, salt, bittert og umami angår. Derved kommer det, man drikker til maden, hurtigt til at spille andenviolin, for det er maden, der gør noget ved vinen, og ikke omvendt. En vin kan løfte oplevelsen af måltidet men ikke direkte påvirke maden. Retten kan til gengæld enten løfte vinen til nye højder eller tværtimod ligefrem forringe dens smag. Der skal f.eks. en ganske syrerig hvidvin (som f.eks. Grüner Veltliner) til at matche ceviche − Chiles nationalret med rå fisk og skaldyr marineret med limesaft. Den sure limesaft vil omprogrammere tungens smagsløg til en mindre følsomhed for syre, hvilket kan få en mindre syrerig vinen i glasset til virke flad og slap. Smagsjusteringen kan bruges som redskab, hvis vinen til fiskeretten er for stram og syrlig: Pres lidt citron ud over fisken, og fluks vil vinen virke rund og blød. Dollini Grüner Veltliner funkler strågult i glasset med en dejlig duft af æbler, lime og grønne urter. Den friske smag af æble, grapefrugt og mirabeller har en krystalklar frugttone med et pift af peber og en knivskarp, sprød syre.

Maden

Grüner Veltliner er velegnet som ledsager til specielt fisk & skaldyr og grønsagsretter. Dollini Grüner Veltliner er en god anledning til at prøve Chiles nationalret Ceviche i en krydret version ledsaget af avocado og godt brød.

indeholder sulfitter

2020 Quivira. Verdejo de Rueda, Rueda, Spanien

Drue: Verdejo de Rueda

Distrikt: Rueda, Spanien

Årgang: 2020

Vol: 13%

Spørger man internationale vineksperter hvad de for tiden er mest optaget af på den spanske vinscene, er det enslydende svar: Hvidvine på spanske druetyper. Verdejo, der har fået sit navn efter drueskallens grønne (verde) farve, er en af de spanske druetyper, der er med helt fremme i førerfeltet, og druen yder sit ypperste i Rueda-distriktet i Castilla y León regionen. Vinifikationen af den spændende spanske druesort − arbejdet med at skabe høsten af druer om til flasker med vin – var i mange år en udfordring for vinmageren på grund tendensen til oxidation af den pressede druesaft. Oxidation er den proces, der (takket være luftens ilt) giver det skrællede æbles hvide overflade en kedelig, brunlig farve og ændrer den friske, syrlige æblesmag til smagen af nedfaldsfrugtens mørke stødpletter.

Vinen

Det problem har Bodega Hnos Del Villar løst ved at høste druerne om natten, hvor temperaturen er under 15 °C, køle druerne ned efter høsten, beskytte frugten mod luftens ilt med et lag af en inert luftart (kvælstof) og udbløde druerne sammen med den nedkølede most for at udtrække mest muligt af druernes duft- og smagsstoffer. Gæringen sker ved lav temperatur og med de gærceller, der sidder på drueskallerne og findes i vinkælderen. Når gæringen er slut lagres vinen i ståltank sammen med sit bundfald af druerester i fire måneder under jævnlig omrøring for at øge den færdige vins fylde og kompleksitet. Den lyse, strågule vin i glasset har et grønligt skær og en intens aroma af pære, passionsfrugt og hyldeblomst. Smagen af fersken, mandler og grapefrugt har imponerende fylde og kompleksitet med en forfriskende mineralitet og en perfekt syrefinale. En smagsprøve af denne vellavede, typerigtige Verdejo de Rueda bidrager mere til forståelsen af det spanske hvidvinseventyr end nok så mange ord.

Maden

Quivira har en aromatisk smagsfylde, der giver vinen en betydelig fleksibilitet som ledsager til mad fra fisk og skaldyr til hvidt kød, salater og grøntsager. Det bedste fra alle verdener forenes med en ret med avocadomousse svøbt i røget laks. Disse små lækre lakseruller med avokado er helt perfekte som en forret eller en snack eller som en del af et tapas-bord.

*indeholder sulfitter

2020 Veuve Mathilde, Costières De Nîmes, Frankrig.

Drue: Grenache Blanc, Vermentino, Rousanne,Viognier

Distrikt: Costières De Nîmes, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 14%

I flere af verdens bedst kendte rødvinsdistrikter som f.eks. Bordeaux, Rioja og Côtes du Rhône gemmer der sig en lille, men særdeles interessant, produktion af hvidvine. Det er oftest vine lavet på mindre kendte druesorter, som Sémillon fra Bordeaux eller Garnacha Blanca og Verdejo fra Rioja. Det er samtidig vine som man typisk vil lede forgæves efter på supermarkedets hylder. Det har ikke noget med vinenes kvalitet at gøre, men skyldes ene og alene at meget få kunder finder på at lede efter en hvidvin, når de kigger på hylden med vine fra Rioja eller Bordeaux. Men her snyder vinelskerne sig selv, for de hvide vine fra kendte rødvinsdistrikter er både gode og spændende og bidrager til den diversitet i vinens verden, vi som vindrikkere i egen interesse bør være med til at understøtte. Med Veuve Mathilde er vi langt mod syd i det enorme Côtes du Rhône distrikt, hvor de hvide vine kun udgør 5-6% af den samlede produktion. Traditionen for fremstilling af god rødvin her mod syd i Rhônedalen tilsiger en blanding af flere, ofte mange, forskellige druesorter. Det gælder også de hvide vine, hvor hele otte forskellige grønne sorter er tilladt.

Vinen

Veuve Mathilde er lavet på fire sorter, som man ikke lige støder på til daglig: 30% Grenache Blanc, 30% Vermentino, 20% Roussanne og 20% Viognier. Drueklaserne er høstet om natten, så frugten kan køres hjem til vineriet i nattekulden for at beskytte mostens syre. Efter otte timers udblødning af mosten med skindkontakt presses druemassen forsigtigt, og den rene druemost gæres nu i 20 dage ved 16 °C. Den unge vin lagres i en ståltank på sit bundfald indtil aftapning på flaske. Den strågule vin i glasset, der fik guldmedalje ved ”Concours des Vins Orange” i 2021, har en forførende duft af akacie, gule blommer og passionsfrugt. I munden folder Mathilde sig ud med en let cremet fylde og en kompleks smagspalet med fersken, abrikos, kvæde og grapefrugt, og festen slutter med en lang eftersmag med pikant kernebitterhed og en sprælsk frugtsyre.

Maden

Veuve Mathilde er en vin i særklasse, som har tyngde og personlighed til at ledsage smagsrige retter med skaldyr, fisk eller lyst kød. Har du mod på at eksperimentere, så prøv at servere vinen sammen med ost – f.eks. feta, gedeost eller Gouda.

*indeholder sulfitter

2019 Jean Geiler Pinot Blanc Réserve Particulière, Alsace, Frankrig

Drue: Pinot Blanc

Distrikt: Alsace, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 13%

Jean Geiler er et vin-kooperativ, stiftet i 1926, som består af 175 vinbønder og disponerer over 390 ha i Alsace. Jean Geilers vinmarker er spredt ud over et stort område, hvor alle de karakteristiske jordtyper i Alsace er repræsenteret fra kalksten, granit og sandsten midt på højdedragene til aflejret grus og sand i dalene. Kooperativet kan derfor plante den enkelte druesort på netop de marker, hvis jordbund og lokale klima passer bedst til denne sort. Dertil kommer den erfaring, som kooperativets vinbønder har opsamlet om vindyrkning gennem flere generationer, som ledelsen supplerer med ny viden om ”kunsten at lave vin” samt investering i den nyeste teknik i vinkælderen. Pinot-drueslægten har eksisteret i mere end 2.000 år, og den genetisk ustabile Pinot-sorts tendens til at mutere (ændre arvelige egenskaber ved spontane ændringer af arvemassen) har i tidens løb skabt en række forskellige druetyper i Pinot-familien. Tre Pinot-varianter er repræsenteret i Alsace: Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir. Etiketten med navnet på druetypen på de slanke vinflasker gør det nemt at vælge den Alsace vintype, man har brug for til en bestemt lejlighed.

Vinen

Her handler det om Pinot Blanc Réserve Particulière. I udseende ligger Pinot Blanc tæt på Chardonnay-druen, hvilket har fået tyskerne til at kalde den Weissburgunder ─ den hvide burgunder-drue (Chardonnay) ─ i modsætning til den røde, som er Pinot Noir. I Alsace bruges Pinot Blanc dels til mousserende vin dels til lette, friske, frugtagtige vine med et moderat syreindhold. Vinen i glasset er safrangul med en indbydende duft af nektariner og honningmelon. Smagen af gul stenfrugt har en lækkert krydret frugtsødme med en overraskende fylde, længde og kompleksitet og den slutter af med en fin syre.

Maden

Der findes næppe en vintype på markedet som er lettere at sætte sammen med maden end netop Pinot Blanc fra Alsace. Den fungerer bare godt hver gang til fisk, skaldyr og lyst kød, men denne Réserve Particulière Pinot Blanc fortjener en flot fiskeret på tallerkenen som f.eks. laks i safransauce bagt i folie med frisk majs og kartofler.

*indeholder sulfitter

2020 Dollini Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig.

2020 Quivira. Verdejo de Rueda, Rueda, Spanien

Drue: Grüner Veltliner

Distrikt: Niederösterreich, Østrig.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Vinbonden Peter Dolle har sine marker og sin vingård i byen Strass im Strassertale nordvest for Wien. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp, som er en biflod til Donau. Kamptal er et af Østrigs klassiske vinområder, hvor der har været dyrket vin siden den tidlige middelalder. Det kølige klima i Kamptal giver de fremherskende druesorter i området, Grüner Veltliner og Riesling, et højt syreindhold i mosten sammen med en intens aroma og en frisk mineralitet. Grüner Veltliner, den østrigske signaturdrue, er typisk en knastør vin med moderat alkoholstyrke og en bred aromapalet med grøn peber, krydderier og urter. Stoffet rotundone, der genkendes som smagen af sort peber i specielt Syrah-vine fra Rhônedalen, kan også findes i Grüner Veltliner.

Vinen

Vine lavet på Grüner Veltliner er klassiske madvine. Det er sin sag at holde styr på, hvordan de forskellige smage påvirker hinanden, og hvilken vin, der passer med hvilke fødevarer. En ret består af mange forskellige smagsindtryk, og når retten forlader køkkenet, forventes det, at den er i balance, hvad grundsmagene sødt, surt, salt, bittert og umami angår. Derved kommer det, man drikker til maden, hurtigt til at spille andenviolin, for det er maden, der gør noget ved vinen, og ikke omvendt. En vin kan løfte oplevelsen af måltidet men ikke direkte påvirke maden. Retten kan til gengæld enten løfte vinen til nye højder eller tværtimod ligefrem forringe dens smag. Der skal f.eks. en ganske syrerig hvidvin (som f.eks. Grüner Veltliner) til at matche ceviche − Chiles nationalret med rå fisk og skaldyr marineret med limesaft. Den sure limesaft vil omprogrammere tungens smagsløg til en mindre følsomhed for syre, hvilket kan få en mindre syrerig vinen i glasset til virke flad og slap. Smagsjusteringen kan bruges som redskab, hvis vinen til fiskeretten er for stram og syrlig: Pres lidt citron ud over fisken, og fluks vil vinen virke rund og blød. Dollini Grüner Veltliner funkler strågult i glasset med en dejlig duft af æbler, lime og grønne urter. Den friske smag af æble, grapefrugt og mirabeller har en krystalklar frugttone med et pift af peber og en knivskarp, sprød syre.

Maden

Grüner Veltliner er velegnet som ledsager til specielt fisk & skaldyr og grønsagsretter. Dollini Grüner Veltliner er en god anledning til at prøve Chiles nationalret Ceviche i en krydret version ledsaget af avocado og godt brød.

indeholder sulfitter

Drue: Verdejo de Rueda

Distrikt: Rueda, Spanien

Årgang: 2020

Vol: 13%

Spørger man internationale vineksperter hvad de for tiden er mest optaget af på den spanske vinscene, er det enslydende svar: Hvidvine på spanske druetyper. Verdejo, der har fået sit navn efter drueskallens grønne (verde) farve, er en af de spanske druetyper, der er med helt fremme i førerfeltet, og druen yder sit ypperste i Rueda-distriktet i Castilla y León regionen. Vinifikationen af den spændende spanske druesort − arbejdet med at skabe høsten af druer om til flasker med vin – var i mange år en udfordring for vinmageren på grund tendensen til oxidation af den pressede druesaft. Oxidation er den proces, der (takket være luftens ilt) giver det skrællede æbles hvide overflade en kedelig, brunlig farve og ændrer den friske, syrlige æblesmag til smagen af nedfaldsfrugtens mørke stødpletter.

Vinen

Det problem har Bodega Hnos Del Villar løst ved at høste druerne om natten, hvor temperaturen er under 15 °C, køle druerne ned efter høsten, beskytte frugten mod luftens ilt med et lag af en inert luftart (kvælstof) og udbløde druerne sammen med den nedkølede most for at udtrække mest muligt af druernes duft- og smagsstoffer. Gæringen sker ved lav temperatur og med de gærceller, der sidder på drueskallerne og findes i vinkælderen. Når gæringen er slut lagres vinen i ståltank sammen med sit bundfald af druerester i fire måneder under jævnlig omrøring for at øge den færdige vins fylde og kompleksitet. Den lyse, strågule vin i glasset har et grønligt skær og en intens aroma af pære, passionsfrugt og hyldeblomst. Smagen af fersken, mandler og grapefrugt har imponerende fylde og kompleksitet med en forfriskende mineralitet og en perfekt syrefinale. En smagsprøve af denne vellavede, typerigtige Verdejo de Rueda bidrager mere til forståelsen af det spanske hvidvinseventyr end nok så mange ord.

Maden

Quivira har en aromatisk smagsfylde, der giver vinen en betydelig fleksibilitet som ledsager til mad fra fisk og skaldyr til hvidt kød, salater og grøntsager. Det bedste fra alle verdener forenes med en ret med avocadomousse svøbt i røget laks. Disse små lækre lakseruller med avokado er helt perfekte som en forret eller en snack eller som en del af et tapas-bord.

*indeholder sulfitter

2020 Veuve Mathilde, Costières De Nîmes, Frankrig.

2019 Jean Geiler Pinot Blanc Réserve Particulière, Alsace, Frankrig

Drue: Grenache Blanc, Vermentino, Rousanne,Viognier

Distrikt: Costières De Nîmes, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 14%

I flere af verdens bedst kendte rødvinsdistrikter som f.eks. Bordeaux, Rioja og Côtes du Rhône gemmer der sig en lille, men særdeles interessant, produktion af hvidvine. Det er oftest vine lavet på mindre kendte druesorter, som Sémillon fra Bordeaux eller Garnacha Blanca og Verdejo fra Rioja. Det er samtidig vine som man typisk vil lede forgæves efter på supermarkedets hylder. Det har ikke noget med vinenes kvalitet at gøre, men skyldes ene og alene at meget få kunder finder på at lede efter en hvidvin, når de kigger på hylden med vine fra Rioja eller Bordeaux. Men her snyder vinelskerne sig selv, for de hvide vine fra kendte rødvinsdistrikter er både gode og spændende og bidrager til den diversitet i vinens verden, vi som vindrikkere i egen interesse bør være med til at understøtte. Med Veuve Mathilde er vi langt mod syd i det enorme Côtes du Rhône distrikt, hvor de hvide vine kun udgør 5-6% af den samlede produktion. Traditionen for fremstilling af god rødvin her mod syd i Rhônedalen tilsiger en blanding af flere, ofte mange, forskellige druesorter. Det gælder også de hvide vine, hvor hele otte forskellige grønne sorter er tilladt.

Vinen

Veuve Mathilde er lavet på fire sorter, som man ikke lige støder på til daglig: 30% Grenache Blanc, 30% Vermentino, 20% Roussanne og 20% Viognier. Drueklaserne er høstet om natten, så frugten kan køres hjem til vineriet i nattekulden for at beskytte mostens syre. Efter otte timers udblødning af mosten med skindkontakt presses druemassen forsigtigt, og den rene druemost gæres nu i 20 dage ved 16 °C. Den unge vin lagres i en ståltank på sit bundfald indtil aftapning på flaske. Den strågule vin i glasset, der fik guldmedalje ved ”Concours des Vins Orange” i 2021, har en forførende duft af akacie, gule blommer og passionsfrugt. I munden folder Mathilde sig ud med en let cremet fylde og en kompleks smagspalet med fersken, abrikos, kvæde og grapefrugt, og festen slutter med en lang eftersmag med pikant kernebitterhed og en sprælsk frugtsyre.

Maden

Veuve Mathilde er en vin i særklasse, som har tyngde og personlighed til at ledsage smagsrige retter med skaldyr, fisk eller lyst kød. Har du mod på at eksperimentere, så prøv at servere vinen sammen med ost – f.eks. feta, gedeost eller Gouda.

*indeholder sulfitter

Drue: Pinot Blanc

Distrikt: Alsace, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 13%

Jean Geiler er et vin-kooperativ, stiftet i 1926, som består af 175 vinbønder og disponerer over 390 ha i Alsace. Jean Geilers vinmarker er spredt ud over et stort område, hvor alle de karakteristiske jordtyper i Alsace er repræsenteret fra kalksten, granit og sandsten midt på højdedragene til aflejret grus og sand i dalene. Kooperativet kan derfor plante den enkelte druesort på netop de marker, hvis jordbund og lokale klima passer bedst til denne sort. Dertil kommer den erfaring, som kooperativets vinbønder har opsamlet om vindyrkning gennem flere generationer, som ledelsen supplerer med ny viden om ”kunsten at lave vin” samt investering i den nyeste teknik i vinkælderen. Pinot-drueslægten har eksisteret i mere end 2.000 år, og den genetisk ustabile Pinot-sorts tendens til at mutere (ændre arvelige egenskaber ved spontane ændringer af arvemassen) har i tidens løb skabt en række forskellige druetyper i Pinot-familien. Tre Pinot-varianter er repræsenteret i Alsace: Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir. Etiketten med navnet på druetypen på de slanke vinflasker gør det nemt at vælge den Alsace vintype, man har brug for til en bestemt lejlighed.

Vinen

Her handler det om Pinot Blanc Réserve Particulière. I udseende ligger Pinot Blanc tæt på Chardonnay-druen, hvilket har fået tyskerne til at kalde den Weissburgunder ─ den hvide burgunder-drue (Chardonnay) ─ i modsætning til den røde, som er Pinot Noir. I Alsace bruges Pinot Blanc dels til mousserende vin dels til lette, friske, frugtagtige vine med et moderat syreindhold. Vinen i glasset er safrangul med en indbydende duft af nektariner og honningmelon. Smagen af gul stenfrugt har en lækkert krydret frugtsødme med en overraskende fylde, længde og kompleksitet og den slutter af med en fin syre.

Maden

Der findes næppe en vintype på markedet som er lettere at sætte sammen med maden end netop Pinot Blanc fra Alsace. Den fungerer bare godt hver gang til fisk, skaldyr og lyst kød, men denne Réserve Particulière Pinot Blanc fortjener en flot fiskeret på tallerkenen som f.eks. laks i safransauce bagt i folie med frisk majs og kartofler.

*indeholder sulfitter

2020 Dollini Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig.

2020 Quivira. Verdejo de Rueda, Rueda, Spanien

2020 Veuve Mathilde, Costières De Nîmes, Frankrig.

2019 Jean Geiler Pinot Blanc Réserve Particulière, Alsace, Frankrig

Drue: Grüner Veltliner

Distrikt: Niederösterreich, Østrig.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Vinbonden Peter Dolle har sine marker og sin vingård i byen Strass im Strassertale nordvest for Wien. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp, som er en biflod til Donau. Kamptal er et af Østrigs klassiske vinområder, hvor der har været dyrket vin siden den tidlige middelalder. Det kølige klima i Kamptal giver de fremherskende druesorter i området, Grüner Veltliner og Riesling, et højt syreindhold i mosten sammen med en intens aroma og en frisk mineralitet. Grüner Veltliner, den østrigske signaturdrue, er typisk en knastør vin med moderat alkoholstyrke og en bred aromapalet med grøn peber, krydderier og urter. Stoffet rotundone, der genkendes som smagen af sort peber i specielt Syrah-vine fra Rhônedalen, kan også findes i Grüner Veltliner.

Vinen

Vine lavet på Grüner Veltliner er klassiske madvine. Det er sin sag at holde styr på, hvordan de forskellige smage påvirker hinanden, og hvilken vin, der passer med hvilke fødevarer. En ret består af mange forskellige smagsindtryk, og når retten forlader køkkenet, forventes det, at den er i balance, hvad grundsmagene sødt, surt, salt, bittert og umami angår. Derved kommer det, man drikker til maden, hurtigt til at spille andenviolin, for det er maden, der gør noget ved vinen, og ikke omvendt. En vin kan løfte oplevelsen af måltidet men ikke direkte påvirke maden. Retten kan til gengæld enten løfte vinen til nye højder eller tværtimod ligefrem forringe dens smag. Der skal f.eks. en ganske syrerig hvidvin (som f.eks. Grüner Veltliner) til at matche ceviche − Chiles nationalret med rå fisk og skaldyr marineret med limesaft. Den sure limesaft vil omprogrammere tungens smagsløg til en mindre følsomhed for syre, hvilket kan få en mindre syrerig vinen i glasset til virke flad og slap. Smagsjusteringen kan bruges som redskab, hvis vinen til fiskeretten er for stram og syrlig: Pres lidt citron ud over fisken, og fluks vil vinen virke rund og blød. Dollini Grüner Veltliner funkler strågult i glasset med en dejlig duft af æbler, lime og grønne urter. Den friske smag af æble, grapefrugt og mirabeller har en krystalklar frugttone med et pift af peber og en knivskarp, sprød syre.

Maden

Grüner Veltliner er velegnet som ledsager til specielt fisk & skaldyr og grønsagsretter. Dollini Grüner Veltliner er en god anledning til at prøve Chiles nationalret Ceviche i en krydret version ledsaget af avocado og godt brød.

indeholder sulfitter

Drue: Verdejo de Rueda

Distrikt: Rueda, Spanien

Årgang: 2020

Vol: 13%

Spørger man internationale vineksperter hvad de for tiden er mest optaget af på den spanske vinscene, er det enslydende svar: Hvidvine på spanske druetyper. Verdejo, der har fået sit navn efter drueskallens grønne (verde) farve, er en af de spanske druetyper, der er med helt fremme i førerfeltet, og druen yder sit ypperste i Rueda-distriktet i Castilla y León regionen. Vinifikationen af den spændende spanske druesort − arbejdet med at skabe høsten af druer om til flasker med vin – var i mange år en udfordring for vinmageren på grund tendensen til oxidation af den pressede druesaft. Oxidation er den proces, der (takket være luftens ilt) giver det skrællede æbles hvide overflade en kedelig, brunlig farve og ændrer den friske, syrlige æblesmag til smagen af nedfaldsfrugtens mørke stødpletter.

Vinen

Det problem har Bodega Hnos Del Villar løst ved at høste druerne om natten, hvor temperaturen er under 15 °C, køle druerne ned efter høsten, beskytte frugten mod luftens ilt med et lag af en inert luftart (kvælstof) og udbløde druerne sammen med den nedkølede most for at udtrække mest muligt af druernes duft- og smagsstoffer. Gæringen sker ved lav temperatur og med de gærceller, der sidder på drueskallerne og findes i vinkælderen. Når gæringen er slut lagres vinen i ståltank sammen med sit bundfald af druerester i fire måneder under jævnlig omrøring for at øge den færdige vins fylde og kompleksitet. Den lyse, strågule vin i glasset har et grønligt skær og en intens aroma af pære, passionsfrugt og hyldeblomst. Smagen af fersken, mandler og grapefrugt har imponerende fylde og kompleksitet med en forfriskende mineralitet og en perfekt syrefinale. En smagsprøve af denne vellavede, typerigtige Verdejo de Rueda bidrager mere til forståelsen af det spanske hvidvinseventyr end nok så mange ord.

Maden

Quivira har en aromatisk smagsfylde, der giver vinen en betydelig fleksibilitet som ledsager til mad fra fisk og skaldyr til hvidt kød, salater og grøntsager. Det bedste fra alle verdener forenes med en ret med avocadomousse svøbt i røget laks. Disse små lækre lakseruller med avokado er helt perfekte som en forret eller en snack eller som en del af et tapas-bord.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache Blanc, Vermentino, Rousanne,Viognier

Distrikt: Costières De Nîmes, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 14%

I flere af verdens bedst kendte rødvinsdistrikter som f.eks. Bordeaux, Rioja og Côtes du Rhône gemmer der sig en lille, men særdeles interessant, produktion af hvidvine. Det er oftest vine lavet på mindre kendte druesorter, som Sémillon fra Bordeaux eller Garnacha Blanca og Verdejo fra Rioja. Det er samtidig vine som man typisk vil lede forgæves efter på supermarkedets hylder. Det har ikke noget med vinenes kvalitet at gøre, men skyldes ene og alene at meget få kunder finder på at lede efter en hvidvin, når de kigger på hylden med vine fra Rioja eller Bordeaux. Men her snyder vinelskerne sig selv, for de hvide vine fra kendte rødvinsdistrikter er både gode og spændende og bidrager til den diversitet i vinens verden, vi som vindrikkere i egen interesse bør være med til at understøtte. Med Veuve Mathilde er vi langt mod syd i det enorme Côtes du Rhône distrikt, hvor de hvide vine kun udgør 5-6% af den samlede produktion. Traditionen for fremstilling af god rødvin her mod syd i Rhônedalen tilsiger en blanding af flere, ofte mange, forskellige druesorter. Det gælder også de hvide vine, hvor hele otte forskellige grønne sorter er tilladt.

Vinen

Veuve Mathilde er lavet på fire sorter, som man ikke lige støder på til daglig: 30% Grenache Blanc, 30% Vermentino, 20% Roussanne og 20% Viognier. Drueklaserne er høstet om natten, så frugten kan køres hjem til vineriet i nattekulden for at beskytte mostens syre. Efter otte timers udblødning af mosten med skindkontakt presses druemassen forsigtigt, og den rene druemost gæres nu i 20 dage ved 16 °C. Den unge vin lagres i en ståltank på sit bundfald indtil aftapning på flaske. Den strågule vin i glasset, der fik guldmedalje ved ”Concours des Vins Orange” i 2021, har en forførende duft af akacie, gule blommer og passionsfrugt. I munden folder Mathilde sig ud med en let cremet fylde og en kompleks smagspalet med fersken, abrikos, kvæde og grapefrugt, og festen slutter med en lang eftersmag med pikant kernebitterhed og en sprælsk frugtsyre.

Maden

Veuve Mathilde er en vin i særklasse, som har tyngde og personlighed til at ledsage smagsrige retter med skaldyr, fisk eller lyst kød. Har du mod på at eksperimentere, så prøv at servere vinen sammen med ost – f.eks. feta, gedeost eller Gouda.

*indeholder sulfitter

Drue: Pinot Blanc

Distrikt: Alsace, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 13%

Jean Geiler er et vin-kooperativ, stiftet i 1926, som består af 175 vinbønder og disponerer over 390 ha i Alsace. Jean Geilers vinmarker er spredt ud over et stort område, hvor alle de karakteristiske jordtyper i Alsace er repræsenteret fra kalksten, granit og sandsten midt på højdedragene til aflejret grus og sand i dalene. Kooperativet kan derfor plante den enkelte druesort på netop de marker, hvis jordbund og lokale klima passer bedst til denne sort. Dertil kommer den erfaring, som kooperativets vinbønder har opsamlet om vindyrkning gennem flere generationer, som ledelsen supplerer med ny viden om ”kunsten at lave vin” samt investering i den nyeste teknik i vinkælderen. Pinot-drueslægten har eksisteret i mere end 2.000 år, og den genetisk ustabile Pinot-sorts tendens til at mutere (ændre arvelige egenskaber ved spontane ændringer af arvemassen) har i tidens løb skabt en række forskellige druetyper i Pinot-familien. Tre Pinot-varianter er repræsenteret i Alsace: Pinot Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir. Etiketten med navnet på druetypen på de slanke vinflasker gør det nemt at vælge den Alsace vintype, man har brug for til en bestemt lejlighed.

Vinen

Her handler det om Pinot Blanc Réserve Particulière. I udseende ligger Pinot Blanc tæt på Chardonnay-druen, hvilket har fået tyskerne til at kalde den Weissburgunder ─ den hvide burgunder-drue (Chardonnay) ─ i modsætning til den røde, som er Pinot Noir. I Alsace bruges Pinot Blanc dels til mousserende vin dels til lette, friske, frugtagtige vine med et moderat syreindhold. Vinen i glasset er safrangul med en indbydende duft af nektariner og honningmelon. Smagen af gul stenfrugt har en lækkert krydret frugtsødme med en overraskende fylde, længde og kompleksitet og den slutter af med en fin syre.

Maden

Der findes næppe en vintype på markedet som er lettere at sætte sammen med maden end netop Pinot Blanc fra Alsace. Den fungerer bare godt hver gang til fisk, skaldyr og lyst kød, men denne Réserve Particulière Pinot Blanc fortjener en flot fiskeret på tallerkenen som f.eks. laks i safransauce bagt i folie med frisk majs og kartofler.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig hvidvinskassen her