juni kvartalskassen

2019 Château Bréjou, Bordeaux, Frankrig

Château Bréjou

Drue: Semillon, Sauvignon Blanc

Distrikt:  Bordeaux, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 12,5%

Château Bréjou Bordeaux klinger af kostbar, rød slotsvin fra støvede flasker i dybe kældre. Men her kommer så overraskelsen: denne flaske Château Bréjou er en Bordeaux Blanc, altså en hvidvin, og den kommer fra en mindre vingård. Så der er et par ting vi skal have på plads. Bordeaux er Frankrigs største vindistrikt med en årlig produktion på 650 millioner flasker vin. Ni ud af ti af disse flasker indeholder rødvin, kun 3 af hver 100 flasker er en kendt slotsvin. De fleste af Bordeaux-distriktets 60 appellationer hører til mindre kendte områder, drives af en familie. Her drejer det sig om familien Sottana, hvis franske historie starter med en italiensk familie, der flygtede fra Mussolinis diktatur. Vingården Château Bréjou blev etableret i 1951 og vi er 70 km stik øst for Bordeaux by. Jordbunden har en gunstig blanding af ler og kalksten, og markerne ligger lunt i læ med sydvendte skråninger ned mod floden Dordogne, hvor vinstokkene nyder godt af flodens tempererende indflydelse på det lokale klima.

Vinen

De karakteristiske druesorter til hvid Bordeaux er Sémillon og Sauvignon Blanc. Sémillon udgør med 95% den dominerende druesort i Château Bréjou, hvor de sidste 5% er Sauvignon Blanc. Efter gæringen er vinen lagret på sit bundfald i rustfri ståltanke for at give dybde og karakter.  Sémillon er en relativt stor drue med en tynd skal hvilket gør druen udsat for angreb af svampesygdomme. Men hvis det er ædelråd-svampen Botrytis Cinerea kan resultatet blive en fremragende dessertvin som Sauternes. Sémillon-vine er typisk ret lyse, og den unge vin i glasset har grønne glimt i sin lyse, strågule farve. Den delikate duft har toner af æble, citrus og passionsfrugt med et strejf af grønne urter. Den friske smag af grønne æbler, kvæde og grapefrugt har en flot længde og en sprød syre, som gør den til en glimrende madvin. Château Bréjou Blanc er skabt til at nydes i sin ungdom og vinder ikke ved lagring i kælderen.

Maden

Den unge Château Bréjou Blanc er en let og elegant vin med moderat alkoholstyrke, der passer bedst til lette retter uden for meget smør og fløde i saucen. Til en frokost på terrassen vil en hjemmelavet hønsesalat med bacon og asparges være et populært match, og handler det om en varm hovedret vil en pocheret lys fisk, som f.eks. lyssej, serveret med årstidens grøntsager passe godt til vinens stil.

2020 Les Calades, Fonjoya, Pays D’Herault - Mont Baudile, Frankrig.

Les Calades

Druer: Chardonnay, Chenin, Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Sauvignon, Vermentino, Viognier

Distrikt: Fonjoya, Pays D’Herault - Mont Baudile, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Fonjoya – et navn sat sammen af to ord på den lokale dialekt, hvor Font betyder fontæne og Joya betyder glæde. Egnens historie, sprog og kultur skaber en særlig ånd og lokalpatriotisk selvforståelse: L'esprit du Languedoc. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del ”Det Vilde Vesten” fandenivoldskhed over dette foretagende. Languedocs historie er voldsom, og det samme kan siges om naturen omkring Fonjoya. Fonjoyas vinmarker er et vildt kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke er ualmindeligt at finde en parcel med op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Det tager vinbønderne som et plus, der er med til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom. Vinmarkerne ligger i 80 - 300 meters højde på skråninger med garrigue (krat og vilde krydderurter) og skove med ege- og fyrretræer, og det tørre, solrige klima med kølende bjergvinde er som skabt til vinavl.

Vinen

Der er også lidt vildskab i valget af druesorter til Les Calades. Det er mestendels lokale sorter, og de er med til at give vinen personlighed og få den til at fremstå som autentisk repræsentant for sit område. En vin med stedsans. At vildskab kan resultere i skønhed og harmoni er etikettens billede af ”calades” et eksempel på. Landsbyerne i området har ofte gader belagt med natursten, ”calades”, som lægges i dekorative mosaikker og geometriske mønstre, som fryder øjet og gør brolæggeren ære som fagmand. Vinen i glasset er lys strågul med grønt skær. Duften har intense toner af citrus, blomster og gul stenfrugt, og smagen har en underholdende kompleksitet; det er som om hver enkelt drue fungerer som en af de mange tangenter, Les Calades har at spille på. En flot længde og markant syre bidrager til den l'esprit du Languedoc, man finder i Les Calades – den smager vildt godt.

Maden

Hvad spiser de modige Fonjoya vinbønder til Les Calades: blækspruttetærte. Det er da en vild ret. Opskriften er her (på engelsk) hvis nogen har l'esprit du Languedoc til at gå i gang med blæksprutterne. https://meltingpotaufeu.wordpress.com/recipes/main-course/tielle-setoise/. Grillet fisk er en mulighed eller en krydret thairet med fisk eller svinekød er også et forsøg værd.

2019 Les Parcelles Sauvignon Blanc, Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Les Parcelles

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt:  Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Et par hundrede kilometer sydvest for Paris finder man Loiredalen – et skønt område med UNESCOs verdensarv-status. Dalen kaldes også Frankrigs have − her dyrkes frugt, nødder, svampe og vin i det milde klima. Et besøg værd − en tur med TGV toget fra Gare Montparnasse i Paris til Tours i hjertet af Loire tager kun 35 minutter. Loire er Frankrigs længste flod, der på sin 1000 km lange vej fra Ardeche i øst til Atlanterhavet i vest løber gennem en lang række landskaber og vindistrikter. Vi skal besøge Vignoble Réthoré Davy, hvor Christophe og Martine Réthoré dyrker vin på Mauges-plateauet ved byen Saint Remy-En-Mauges, ikke langt fra byen Nantes og flodens udløb i Atlanterhavet. Evre, en biflod til Loire, slynger sig gennem plateauet, hvor de 25 år gamle vinstokke er plantet på sydvendte skråninger. Terra Vitis etiketten på flasken signalerer at Vignoble Réthoré Davy har forpligtet sig til bæredygtig vinavl. Her plejes jordens liv og struktur kun med grøn gødning, og man bruger ingen pesticider.

Vinen

De elegante hvidvine på druen Sauvignon Blanc er efter de flestes mening referencepunktet for druen på verdensplan og har i høj grad været med til at give Loire et godt navn blandt verdens vinelskere. Generelt laves denne vintype uden fadlagring, og det er også tilfældet for Réthoré Davys Sauvignon Blanc. Efter høsten gennemgår druerne 12 timers ”macération pelliculaire” – en fase med udblødning uden adgang for luftens ilt for at fremme dannelsen af aromastoffer. Efter presning får mosten seks dages kuldestabilisering før gæringen, og under den efterfølgende lagring i ståltank røres der regelmæssigt rundt i bundfaldet af døde gærceller for at give vinen en mere kompleks smag.  Den strågule vin i glasset har grønne glimt og præsenterer en behagelig udgave af Sauvignon Blanc druens karakteristiske duft af hyldeblomst med toner af citrus og grønne urter. I smagen træder stikkelsbær, fersken og grapefrugt frem i skøn forening og god balance med forfriskende mineralitet og en fin syre. En velplejet, typerigtig Loire Sauvignon Blanc.

Maden

En vin på Sauvignon Blanc klarer sig godt i selskab med alle slags fisk og skaldyr. Den er også en god ledsager til salater og andre kolde hors d’oeuvres, og ingen bør snyde sig selv for at prøve et glas kølig Sauvignon Blanc til et stykke af Loires berømte gedeost Crottin de Chavignol i en ung og frisk udgave.

2020 Dianthà, Terre Siciliane, Italien.

Dianthà

Drue: Grillo, Malvasia

Distrikt: Terre Siciliane, Italien.

Årgang: 2020

Vol: 12%

Dianthà, der betyder guddommelig blomst, har Cantine Pellegrino kaldt sin dejlige hvidvin. Og guder har de mange af på Sicilien. Øen har gennem årtusinder været besat af et væld af folkeslag, der alle har bidraget med guder, templer og katedraler til det kulturlandskab, vi møder på Sicilien i dag. Grækerne kom som nogen af de første, og år 500 f.v.t. var Agrigento ved Siciliens sydkyst den tredjestørste by i det græske storrige. Selve byen er væk i dag, men tilbage står et dusin templer til et dusin guder, et tempel til hver gud, der hver havde deres historie, evner og opgaver. I Agrigento var man godt dækket ind. Det bedst bevarede, Concordia-templet, knejser majestætisk og (næsten) intakt med alle sine doriske søjler i behold siden det blev bygget for 2.450 år siden. Fra Agrigento er der knap to timers kørsel op langs kysten til syd for Marsala. Her spredt på skråninger i op til 150 meter over havet ligger vinmarkerne med en kalkrig, sandet lerjord med udsigt til havet. Det lokale Middelhavsklima har milde vintre, en begrænset mængde nedbør, og meget varme somre. Heldigvis blæser det meget her, og kølige havbriser er med til at skabe gode forhold i druernes vækstsæson. Høsten starter allerede i den første uge af august, mens mostens syre er i god behold, og man går i gang tidligt om morgenen. Vandkøling i væggen af ståltankene holder styr på gæringstemperaturen – en faktor af afgørende betydning for at man kan lave god hvidvin på Sicilien – og efter en kort modning i kælderen tappes vinen på flaske.

Vinen

Dianthà er lavet af Grillo, en klassisk, siciliansk druesort, og Malvasia, en meget aromatisk druesort, der menes at stamme fra Grækenland. Den strågule vin i glasset afslører sit indhold af Malvasia med en næsten parfumeret duft af søde druer, tropisk frugt og citrus. Den fyldige, lækre smag af gul stenfrugt har toner af mango og pære, der piftes op af lime og et pikant svirp af frugtsyre, der giver Dianthà liv og friskhed – og dermed os andre lyst til et glas mere. 

Maden

Med tæerne i vandkanten på en strand på Sicilien er det nemt at finde en ret til at ledsage et køligt glas Dianthà. Restauranternes spisekort er fyldt med lækre salater med skaldyr og blæksprutter eller pastaretter med fisk. Den brede spaghetti, linguine, er fantastisk sammen med fisk og skaldyr, eller hvad med gratineret fisk i tomatsauce med pasta al limone.

2019 Château Bréjou, Bordeaux, Frankrig

2020 Les Calades, Fonjoya, Pays D’Herault - Mont Baudile, Frankrig.

Château Bréjou

Drue: Semillon, Sauvignon Blanc

Distrikt:  Bordeaux, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 12,5%

Château Bréjou Bordeaux klinger af kostbar, rød slotsvin fra støvede flasker i dybe kældre. Men her kommer så overraskelsen: denne flaske Château Bréjou er en Bordeaux Blanc, altså en hvidvin, og den kommer fra en mindre vingård. Så der er et par ting vi skal have på plads. Bordeaux er Frankrigs største vindistrikt med en årlig produktion på 650 millioner flasker vin. Ni ud af ti af disse flasker indeholder rødvin, kun 3 af hver 100 flasker er en kendt slotsvin. De fleste af Bordeaux-distriktets 60 appellationer hører til mindre kendte områder, drives af en familie. Her drejer det sig om familien Sottana, hvis franske historie starter med en italiensk familie, der flygtede fra Mussolinis diktatur. Vingården Château Bréjou blev etableret i 1951 og vi er 70 km stik øst for Bordeaux by. Jordbunden har en gunstig blanding af ler og kalksten, og markerne ligger lunt i læ med sydvendte skråninger ned mod floden Dordogne, hvor vinstokkene nyder godt af flodens tempererende indflydelse på det lokale klima.

Vinen

De karakteristiske druesorter til hvid Bordeaux er Sémillon og Sauvignon Blanc. Sémillon udgør med 95% den dominerende druesort i Château Bréjou, hvor de sidste 5% er Sauvignon Blanc. Efter gæringen er vinen lagret på sit bundfald i rustfri ståltanke for at give dybde og karakter.  Sémillon er en relativt stor drue med en tynd skal hvilket gør druen udsat for angreb af svampesygdomme. Men hvis det er ædelråd-svampen Botrytis Cinerea kan resultatet blive en fremragende dessertvin som Sauternes. Sémillon-vine er typisk ret lyse, og den unge vin i glasset har grønne glimt i sin lyse, strågule farve. Den delikate duft har toner af æble, citrus og passionsfrugt med et strejf af grønne urter. Den friske smag af grønne æbler, kvæde og grapefrugt har en flot længde og en sprød syre, som gør den til en glimrende madvin. Château Bréjou Blanc er skabt til at nydes i sin ungdom og vinder ikke ved lagring i kælderen.

Maden

Den unge Château Bréjou Blanc er en let og elegant vin med moderat alkoholstyrke, der passer bedst til lette retter uden for meget smør og fløde i saucen. Til en frokost på terrassen vil en hjemmelavet hønsesalat med bacon og asparges være et populært match, og handler det om en varm hovedret vil en pocheret lys fisk, som f.eks. lyssej, serveret med årstidens grøntsager passe godt til vinens stil.

Les Calades

Druer: Chardonnay, Chenin, Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Sauvignon, Vermentino, Viognier

Distrikt: Fonjoya, Pays D’Herault - Mont Baudile, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Fonjoya – et navn sat sammen af to ord på den lokale dialekt, hvor Font betyder fontæne og Joya betyder glæde. Egnens historie, sprog og kultur skaber en særlig ånd og lokalpatriotisk selvforståelse: L'esprit du Languedoc. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del ”Det Vilde Vesten” fandenivoldskhed over dette foretagende. Languedocs historie er voldsom, og det samme kan siges om naturen omkring Fonjoya. Fonjoyas vinmarker er et vildt kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke er ualmindeligt at finde en parcel med op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Det tager vinbønderne som et plus, der er med til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom. Vinmarkerne ligger i 80 - 300 meters højde på skråninger med garrigue (krat og vilde krydderurter) og skove med ege- og fyrretræer, og det tørre, solrige klima med kølende bjergvinde er som skabt til vinavl.

Vinen

Der er også lidt vildskab i valget af druesorter til Les Calades. Det er mestendels lokale sorter, og de er med til at give vinen personlighed og få den til at fremstå som autentisk repræsentant for sit område. En vin med stedsans. At vildskab kan resultere i skønhed og harmoni er etikettens billede af ”calades” et eksempel på. Landsbyerne i området har ofte gader belagt med natursten, ”calades”, som lægges i dekorative mosaikker og geometriske mønstre, som fryder øjet og gør brolæggeren ære som fagmand. Vinen i glasset er lys strågul med grønt skær. Duften har intense toner af citrus, blomster og gul stenfrugt, og smagen har en underholdende kompleksitet; det er som om hver enkelt drue fungerer som en af de mange tangenter, Les Calades har at spille på. En flot længde og markant syre bidrager til den l'esprit du Languedoc, man finder i Les Calades – den smager vildt godt.

Maden

Hvad spiser de modige Fonjoya vinbønder til Les Calades: blækspruttetærte. Det er da en vild ret. Opskriften er her (på engelsk) hvis nogen har l'esprit du Languedoc til at gå i gang med blæksprutterne. https://meltingpotaufeu.wordpress.com/recipes/main-course/tielle-setoise/. Grillet fisk er en mulighed eller en krydret thairet med fisk eller svinekød er også et forsøg værd.

2019 Les Parcelles Sauvignon Blanc, Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

2020 Dianthà, Terre Siciliane, Italien.

Les Parcelles

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt:  Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Et par hundrede kilometer sydvest for Paris finder man Loiredalen – et skønt område med UNESCOs verdensarv-status. Dalen kaldes også Frankrigs have − her dyrkes frugt, nødder, svampe og vin i det milde klima. Et besøg værd − en tur med TGV toget fra Gare Montparnasse i Paris til Tours i hjertet af Loire tager kun 35 minutter. Loire er Frankrigs længste flod, der på sin 1000 km lange vej fra Ardeche i øst til Atlanterhavet i vest løber gennem en lang række landskaber og vindistrikter. Vi skal besøge Vignoble Réthoré Davy, hvor Christophe og Martine Réthoré dyrker vin på Mauges-plateauet ved byen Saint Remy-En-Mauges, ikke langt fra byen Nantes og flodens udløb i Atlanterhavet. Evre, en biflod til Loire, slynger sig gennem plateauet, hvor de 25 år gamle vinstokke er plantet på sydvendte skråninger. Terra Vitis etiketten på flasken signalerer at Vignoble Réthoré Davy har forpligtet sig til bæredygtig vinavl. Her plejes jordens liv og struktur kun med grøn gødning, og man bruger ingen pesticider.

Vinen

De elegante hvidvine på druen Sauvignon Blanc er efter de flestes mening referencepunktet for druen på verdensplan og har i høj grad været med til at give Loire et godt navn blandt verdens vinelskere. Generelt laves denne vintype uden fadlagring, og det er også tilfældet for Réthoré Davys Sauvignon Blanc. Efter høsten gennemgår druerne 12 timers ”macération pelliculaire” – en fase med udblødning uden adgang for luftens ilt for at fremme dannelsen af aromastoffer. Efter presning får mosten seks dages kuldestabilisering før gæringen, og under den efterfølgende lagring i ståltank røres der regelmæssigt rundt i bundfaldet af døde gærceller for at give vinen en mere kompleks smag.  Den strågule vin i glasset har grønne glimt og præsenterer en behagelig udgave af Sauvignon Blanc druens karakteristiske duft af hyldeblomst med toner af citrus og grønne urter. I smagen træder stikkelsbær, fersken og grapefrugt frem i skøn forening og god balance med forfriskende mineralitet og en fin syre. En velplejet, typerigtig Loire Sauvignon Blanc.

Maden

En vin på Sauvignon Blanc klarer sig godt i selskab med alle slags fisk og skaldyr. Den er også en god ledsager til salater og andre kolde hors d’oeuvres, og ingen bør snyde sig selv for at prøve et glas kølig Sauvignon Blanc til et stykke af Loires berømte gedeost Crottin de Chavignol i en ung og frisk udgave.

Dianthà

Drue: Grillo, Malvasia

Distrikt: Terre Siciliane, Italien.

Årgang: 2020

Vol: 12%

Dianthà, der betyder guddommelig blomst, har Cantine Pellegrino kaldt sin dejlige hvidvin. Og guder har de mange af på Sicilien. Øen har gennem årtusinder været besat af et væld af folkeslag, der alle har bidraget med guder, templer og katedraler til det kulturlandskab, vi møder på Sicilien i dag. Grækerne kom som nogen af de første, og år 500 f.v.t. var Agrigento ved Siciliens sydkyst den tredjestørste by i det græske storrige. Selve byen er væk i dag, men tilbage står et dusin templer til et dusin guder, et tempel til hver gud, der hver havde deres historie, evner og opgaver. I Agrigento var man godt dækket ind. Det bedst bevarede, Concordia-templet, knejser majestætisk og (næsten) intakt med alle sine doriske søjler i behold siden det blev bygget for 2.450 år siden. Fra Agrigento er der knap to timers kørsel op langs kysten til syd for Marsala. Her spredt på skråninger i op til 150 meter over havet ligger vinmarkerne med en kalkrig, sandet lerjord med udsigt til havet. Det lokale Middelhavsklima har milde vintre, en begrænset mængde nedbør, og meget varme somre. Heldigvis blæser det meget her, og kølige havbriser er med til at skabe gode forhold i druernes vækstsæson. Høsten starter allerede i den første uge af august, mens mostens syre er i god behold, og man går i gang tidligt om morgenen. Vandkøling i væggen af ståltankene holder styr på gæringstemperaturen – en faktor af afgørende betydning for at man kan lave god hvidvin på Sicilien – og efter en kort modning i kælderen tappes vinen på flaske.

Vinen

Dianthà er lavet af Grillo, en klassisk, siciliansk druesort, og Malvasia, en meget aromatisk druesort, der menes at stamme fra Grækenland. Den strågule vin i glasset afslører sit indhold af Malvasia med en næsten parfumeret duft af søde druer, tropisk frugt og citrus. Den fyldige, lækre smag af gul stenfrugt har toner af mango og pære, der piftes op af lime og et pikant svirp af frugtsyre, der giver Dianthà liv og friskhed – og dermed os andre lyst til et glas mere. 

Maden

Med tæerne i vandkanten på en strand på Sicilien er det nemt at finde en ret til at ledsage et køligt glas Dianthà. Restauranternes spisekort er fyldt med lækre salater med skaldyr og blæksprutter eller pastaretter med fisk. Den brede spaghetti, linguine, er fantastisk sammen med fisk og skaldyr, eller hvad med gratineret fisk i tomatsauce med pasta al limone.

2019 Château Bréjou, Bordeaux, Frankrig

2020 Les Calades, Fonjoya, Pays D’Herault - Mont Baudile, Frankrig.

2019 Les Parcelles Sauvignon Blanc, Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

2020 Dianthà, Terre Siciliane, Italien.

Château Bréjou

Drue: Semillon, Sauvignon Blanc

Distrikt:  Bordeaux, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 12,5%

Château Bréjou Bordeaux klinger af kostbar, rød slotsvin fra støvede flasker i dybe kældre. Men her kommer så overraskelsen: denne flaske Château Bréjou er en Bordeaux Blanc, altså en hvidvin, og den kommer fra en mindre vingård. Så der er et par ting vi skal have på plads. Bordeaux er Frankrigs største vindistrikt med en årlig produktion på 650 millioner flasker vin. Ni ud af ti af disse flasker indeholder rødvin, kun 3 af hver 100 flasker er en kendt slotsvin. De fleste af Bordeaux-distriktets 60 appellationer hører til mindre kendte områder, drives af en familie. Her drejer det sig om familien Sottana, hvis franske historie starter med en italiensk familie, der flygtede fra Mussolinis diktatur. Vingården Château Bréjou blev etableret i 1951 og vi er 70 km stik øst for Bordeaux by. Jordbunden har en gunstig blanding af ler og kalksten, og markerne ligger lunt i læ med sydvendte skråninger ned mod floden Dordogne, hvor vinstokkene nyder godt af flodens tempererende indflydelse på det lokale klima.

Vinen

De karakteristiske druesorter til hvid Bordeaux er Sémillon og Sauvignon Blanc. Sémillon udgør med 95% den dominerende druesort i Château Bréjou, hvor de sidste 5% er Sauvignon Blanc. Efter gæringen er vinen lagret på sit bundfald i rustfri ståltanke for at give dybde og karakter.  Sémillon er en relativt stor drue med en tynd skal hvilket gør druen udsat for angreb af svampesygdomme. Men hvis det er ædelråd-svampen Botrytis Cinerea kan resultatet blive en fremragende dessertvin som Sauternes. Sémillon-vine er typisk ret lyse, og den unge vin i glasset har grønne glimt i sin lyse, strågule farve. Den delikate duft har toner af æble, citrus og passionsfrugt med et strejf af grønne urter. Den friske smag af grønne æbler, kvæde og grapefrugt har en flot længde og en sprød syre, som gør den til en glimrende madvin. Château Bréjou Blanc er skabt til at nydes i sin ungdom og vinder ikke ved lagring i kælderen.

Maden

Den unge Château Bréjou Blanc er en let og elegant vin med moderat alkoholstyrke, der passer bedst til lette retter uden for meget smør og fløde i saucen. Til en frokost på terrassen vil en hjemmelavet hønsesalat med bacon og asparges være et populært match, og handler det om en varm hovedret vil en pocheret lys fisk, som f.eks. lyssej, serveret med årstidens grøntsager passe godt til vinens stil.

Les Calades

Druer: Chardonnay, Chenin, Clairette, Grenache Blanc, Marsanne, Sauvignon, Vermentino, Viognier

Distrikt: Fonjoya, Pays D’Herault - Mont Baudile, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Fonjoya – et navn sat sammen af to ord på den lokale dialekt, hvor Font betyder fontæne og Joya betyder glæde. Egnens historie, sprog og kultur skaber en særlig ånd og lokalpatriotisk selvforståelse: L'esprit du Languedoc. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del ”Det Vilde Vesten” fandenivoldskhed over dette foretagende. Languedocs historie er voldsom, og det samme kan siges om naturen omkring Fonjoya. Fonjoyas vinmarker er et vildt kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke er ualmindeligt at finde en parcel med op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Det tager vinbønderne som et plus, der er med til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom. Vinmarkerne ligger i 80 - 300 meters højde på skråninger med garrigue (krat og vilde krydderurter) og skove med ege- og fyrretræer, og det tørre, solrige klima med kølende bjergvinde er som skabt til vinavl.

Vinen

Der er også lidt vildskab i valget af druesorter til Les Calades. Det er mestendels lokale sorter, og de er med til at give vinen personlighed og få den til at fremstå som autentisk repræsentant for sit område. En vin med stedsans. At vildskab kan resultere i skønhed og harmoni er etikettens billede af ”calades” et eksempel på. Landsbyerne i området har ofte gader belagt med natursten, ”calades”, som lægges i dekorative mosaikker og geometriske mønstre, som fryder øjet og gør brolæggeren ære som fagmand. Vinen i glasset er lys strågul med grønt skær. Duften har intense toner af citrus, blomster og gul stenfrugt, og smagen har en underholdende kompleksitet; det er som om hver enkelt drue fungerer som en af de mange tangenter, Les Calades har at spille på. En flot længde og markant syre bidrager til den l'esprit du Languedoc, man finder i Les Calades – den smager vildt godt.

Maden

Hvad spiser de modige Fonjoya vinbønder til Les Calades: blækspruttetærte. Det er da en vild ret. Opskriften er her (på engelsk) hvis nogen har l'esprit du Languedoc til at gå i gang med blæksprutterne. https://meltingpotaufeu.wordpress.com/recipes/main-course/tielle-setoise/. Grillet fisk er en mulighed eller en krydret thairet med fisk eller svinekød er også et forsøg værd.

Les Parcelles

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt:  Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Et par hundrede kilometer sydvest for Paris finder man Loiredalen – et skønt område med UNESCOs verdensarv-status. Dalen kaldes også Frankrigs have − her dyrkes frugt, nødder, svampe og vin i det milde klima. Et besøg værd − en tur med TGV toget fra Gare Montparnasse i Paris til Tours i hjertet af Loire tager kun 35 minutter. Loire er Frankrigs længste flod, der på sin 1000 km lange vej fra Ardeche i øst til Atlanterhavet i vest løber gennem en lang række landskaber og vindistrikter. Vi skal besøge Vignoble Réthoré Davy, hvor Christophe og Martine Réthoré dyrker vin på Mauges-plateauet ved byen Saint Remy-En-Mauges, ikke langt fra byen Nantes og flodens udløb i Atlanterhavet. Evre, en biflod til Loire, slynger sig gennem plateauet, hvor de 25 år gamle vinstokke er plantet på sydvendte skråninger. Terra Vitis etiketten på flasken signalerer at Vignoble Réthoré Davy har forpligtet sig til bæredygtig vinavl. Her plejes jordens liv og struktur kun med grøn gødning, og man bruger ingen pesticider.

Vinen

De elegante hvidvine på druen Sauvignon Blanc er efter de flestes mening referencepunktet for druen på verdensplan og har i høj grad været med til at give Loire et godt navn blandt verdens vinelskere. Generelt laves denne vintype uden fadlagring, og det er også tilfældet for Réthoré Davys Sauvignon Blanc. Efter høsten gennemgår druerne 12 timers ”macération pelliculaire” – en fase med udblødning uden adgang for luftens ilt for at fremme dannelsen af aromastoffer. Efter presning får mosten seks dages kuldestabilisering før gæringen, og under den efterfølgende lagring i ståltank røres der regelmæssigt rundt i bundfaldet af døde gærceller for at give vinen en mere kompleks smag.  Den strågule vin i glasset har grønne glimt og præsenterer en behagelig udgave af Sauvignon Blanc druens karakteristiske duft af hyldeblomst med toner af citrus og grønne urter. I smagen træder stikkelsbær, fersken og grapefrugt frem i skøn forening og god balance med forfriskende mineralitet og en fin syre. En velplejet, typerigtig Loire Sauvignon Blanc.

Maden

En vin på Sauvignon Blanc klarer sig godt i selskab med alle slags fisk og skaldyr. Den er også en god ledsager til salater og andre kolde hors d’oeuvres, og ingen bør snyde sig selv for at prøve et glas kølig Sauvignon Blanc til et stykke af Loires berømte gedeost Crottin de Chavignol i en ung og frisk udgave.

Dianthà

Drue: Grillo, Malvasia

Distrikt: Terre Siciliane, Italien.

Årgang: 2020

Vol: 12%

Dianthà, der betyder guddommelig blomst, har Cantine Pellegrino kaldt sin dejlige hvidvin. Og guder har de mange af på Sicilien. Øen har gennem årtusinder været besat af et væld af folkeslag, der alle har bidraget med guder, templer og katedraler til det kulturlandskab, vi møder på Sicilien i dag. Grækerne kom som nogen af de første, og år 500 f.v.t. var Agrigento ved Siciliens sydkyst den tredjestørste by i det græske storrige. Selve byen er væk i dag, men tilbage står et dusin templer til et dusin guder, et tempel til hver gud, der hver havde deres historie, evner og opgaver. I Agrigento var man godt dækket ind. Det bedst bevarede, Concordia-templet, knejser majestætisk og (næsten) intakt med alle sine doriske søjler i behold siden det blev bygget for 2.450 år siden. Fra Agrigento er der knap to timers kørsel op langs kysten til syd for Marsala. Her spredt på skråninger i op til 150 meter over havet ligger vinmarkerne med en kalkrig, sandet lerjord med udsigt til havet. Det lokale Middelhavsklima har milde vintre, en begrænset mængde nedbør, og meget varme somre. Heldigvis blæser det meget her, og kølige havbriser er med til at skabe gode forhold i druernes vækstsæson. Høsten starter allerede i den første uge af august, mens mostens syre er i god behold, og man går i gang tidligt om morgenen. Vandkøling i væggen af ståltankene holder styr på gæringstemperaturen – en faktor af afgørende betydning for at man kan lave god hvidvin på Sicilien – og efter en kort modning i kælderen tappes vinen på flaske.

Vinen

Dianthà er lavet af Grillo, en klassisk, siciliansk druesort, og Malvasia, en meget aromatisk druesort, der menes at stamme fra Grækenland. Den strågule vin i glasset afslører sit indhold af Malvasia med en næsten parfumeret duft af søde druer, tropisk frugt og citrus. Den fyldige, lækre smag af gul stenfrugt har toner af mango og pære, der piftes op af lime og et pikant svirp af frugtsyre, der giver Dianthà liv og friskhed – og dermed os andre lyst til et glas mere. 

Maden

Med tæerne i vandkanten på en strand på Sicilien er det nemt at finde en ret til at ledsage et køligt glas Dianthà. Restauranternes spisekort er fyldt med lækre salater med skaldyr og blæksprutter eller pastaretter med fisk. Den brede spaghetti, linguine, er fantastisk sammen med fisk og skaldyr, eller hvad med gratineret fisk i tomatsauce med pasta al limone.

Tilmeld dig hvidvinskassen her