Hvidvinskasse nr. 65

2019 Cuvee Wagram, Urbanihof, Fels am Wagram, Østrig

Drue: Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Riesling

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2019

Vol: 12%

Familien Paschinger har haft vinmarker i Wagram siden 1598, og 11. generation, Sonja og Franz Paschinger, har i dag hånden på roret. Fra omkring år 2000 begyndte familien at omlægge produktionen til økologisk drift, og i 2016 blev arbejdet kronet med bio-økologisk certificering af Bio Weingut Urbanihofs 40 ha vinmarker.

Vinen

Cuvee Wagram er lavet på druesorterne Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc og Riesling. Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den er landets mest plantede druesort og Østrigs signaturdrue. Grüner Veltliner og de to andre druesorter yder deres ypperste på vinmarkerne langs Donau under en times kørsel vest for Wien, hvor vinstokkene trives i de lune, tørre vinde fra den varme slette mod øst, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Markernes terrasseformede højdedrag består af et dybt lag løss. Med sin rigdom på mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss en optimal jordbund for vinstokkens rødder. Druerne er høstet i oktober og gæret ved lav temperatur for at beskytte mostens friskhed. Alle tre druesorter er kendt for deres krystalklare, rene frugt og deres intense frugtsyreniveau. Cuvee Wagram er vinificeret i en tør, madvenlig stil, hvor indholdet af restsukker i vinen, som er den rest af druemostens frugtsukker der ikke er blevet omdannet til alkohol under gæringen, er helt nede på 2,0 g/liter. Til sammenligning er der 110 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en indbydende duft af lime, grønne æbler og et strejf af peber. Vinen har en intens smag af grapefrugt og kiwi med et tydeligt indslag af hvid peber; den delikate frugt har en flot længde og intensitet, der slutter af med den knivskarpe frugtsyre. En superfrisk hvidvin, der stimulerer appetitten og får spyttet til at flyde.

Maden

Cuvee Wagrams grønne toner og friske syre gør vinen velegnet til salater og grøntsagstærter. Gælder det fisk, vil vinen være en uovertruffen ledsager til ceviche ─ en ret, der oprindeligt stammer fra Peru og laves af rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter

Lagasca Viognier, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

Drue: Viognier

Distrikt: Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Vinhuset Dominio de Punctum er lidenskabeligt optaget af såvel økologi som biodynamik, og hvidvinen Lagasca Viognier er lavet med fuld anvendelse af begge metoder. Det personlige engagement fra vingårdens ejere får god hjælp og støtte i det forhold, at Dominio de Punctums vinmarker ligger 800 meter over havets overflade midt på den castilianske højslette. Her er den vedholdende, tørre blæst med til at fordrive fugt og beskytte mod angreb fra skimmel og kraftig vækst af ukrudt. Det gør det lettere at opfylde økologiens krav om nul sprøjtemidler og nul ukrudtsmidler ved pleje af vinstokkene. Så vidt så godt og til at forstå, men Dominio de Punctum er også Demeter-certificeret for sin biodynamiske drift, der med afsæt i økologiens kompost og jordpleje supplerer reglerne for driften med krav om brug af en række homøopatiske præparater, der ”dynamiseres” ved en times omrøring af en vandig opløsning, skiftevis den ene og den anden vej, for at skabe kaos i vandmolekylernes struktur, så ”vandet bliver modtageligt for præparatets energi”. Biodynamisk dyrkning bygger på Rudolf Steiners teori, hvor alt foregår i en overordnet, universel balance styret af kosmiske kræfter og astral indflydelse fra måne og planeter. Endelig har Dominio de Punctum VEGAN-certificering, hvilket vil sige at vinifikationen foregår uden brug af organiske klaringsmidler fra dyreriget. Vinen kan derfor uden videre drikkes af veganere.

Vinen

Viognier er en meget spændende hvidvinsdrue, som kun dyrkes i beskedne mængder, da den er svær for vinbonden at have med at gøre. Den lille, ovale drue har en dybde i farven, der giver de fleste Viognier-vine en gylden glød, som er meget tydelig i vinen i glasset. Den aromatiske bouquet har toner af jasmin, pære, fersken og mango. Vinen har en blød, næsten cremet tekstur med en frugtsødme, der folder sig ud i munden som en påfuglehale. Mange Viognier-vine har et lavt syreindhold med tendens til oxidation, men det er ikke tilfældet for Lagasca. Om vi så skal takke Rudolf Steiner eller ej, så er her et strålende spansk bud på en god Viognier-vin.

Maden

Lagasca Viognier har en skøn frugtsødme, der vil gøre den velegnet som ledsager til krydrede, asiatiske retter og til sur-søde retter fra det kinesiske køkken.

*indeholder sulfitter

2021 Mola, Bodega Casas De Moyo, Valencia, Spanien

Drue: Merseguera, Gewurtztraminer, Moscatel

Distrikt: Bodega Casas De Moyo, Valencia, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Kan man lave en kølig, hvid vin i et varmt, tørt klima? I gamle dage ville svaret have været nej. Men de lokale vinbønder har i længere tid haft styr på kunsten at lave gode, friske hvidvine, og Yves og Sofie Laurijssen, en belgisk familie der flyttede til Spanien og etablerede vingården Bodega Casas De Moya, viser med Mola hvad distriktet formår på den front i vore dage. Dybt inde i baglandets bjerge ligger bodegaens marker i 800-1050 meters højde med landsbyen Casas De Moya i nabolaget. Frugten til Mola kommer fra vinstokke mere end 1000 meter over havet, hvilket til dels forklarer Molas friskhed og vitalitet. Den næste finesse ligger i høsten af druerne. Druerne plukkes meget tidligt om morgenenog transporteres hjem til vineriet og køles ned til 4 °C i 24 timer, hvorefter mosten udblødes sammen med skallerne i det følgende døgn. Gæringen foregår i rustfri ståltanke med et indbygget rørsystem, hvor cirkulerende koldt vand sikrer at gæringen kan foregå ved en temperatur under 15 °C.

Vinen

Mola er lavet på 70% Merseguera, 20% Gewürztraminer og 10% Moscatel. De færreste har hørt om, endsige smagt, vine lavet på Merseguera ─ en ret ukendt lokal druesort, der dyrkes mod sydøst i Spanien, hvor den er specielt udbredt i Valencia regionen. Merseguera trives godt i et varmt, tørt klima. Merseguera er en ret neutral drue der mest bruges som bagtæppe i blandinger med andre druesorter ─ i Molas tilfælde Gewürztraminer og Moscatel ─ som dominerer den færdige vins duft- og smagspalet. Vinen i glasset er ganske lys med et svagt, grønligt skær. Molas let parfumerede duft af roser og tropisk frugt stammer fra Gewürztraminer-druerne, der sammen med Moscatel, bidrager til den aromatiske smagspalet sat sammen af druesødme, pære, fersken og banan med et pikant strejf af pomeransskal bitterhed. En vin med kompleksitet og fylde, der slutter med en præcis syrefinale.

Maden

Valencia, Spaniens ris-hovedstad, er byen hvor retten Paella så dagens lys, og til denne risret med kylling og rejer vil Mola være en glimrende ledsager. Til en uformel sommerfest ved stranden vil Valencianerne servere grillede sardiner eller grillstegte kæmperejer.

*indeholder sulfitter

2019 Tucumen Chardonnay Reserva, Mendoza, Argentina.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Mendoza, Argentina.

Årgang: 2019

Vol: 14 %

I slutningen af 1800-tallet emigrerede Abraham og Juana Budeguer fra Libanon til Argentina. De rejste til et område omkring byen Tucumán ─ også kendt som ”sukkerland” på grund af en stor produktion af sukkerrør ─og familien endte her, efter tre generationer, med at være den største producent af sukkerrør i Argentina. I Libanon havde familien ernæret sig ved vinavl og i 2005, hvor sukkerrørene ikke længere var så givtige, købte Budeguer-familien 100 ha jord i Maipo, Mendoza, hvor de plantede vinstokke og ferskentræer. De første druer fra markerne i Maipo blev høstet i 2008. Senere fulgte 30 ha i Agrelo, Luján de Cuyo, lige syd for Mendoza, hvor familiens vineri blev etableret. Vinmarkerne ligger i knap 1.000 meters højde ved foden af Andesbjergene, hvor der kun falder omkring 200 mm regn om året. På Mendozas knastørre højslette er man lykkeligt fri for råd og skimmel; man har en stabil vandforsyning fra bjergene og i druernes vækstsæson er der garanti for strålende sol fra en skyfri himmel, som vinstokken omsætter til druesukker, kombineret med kølige nætter, der beskytter druesaftens niveau af frugtsyre.

Vinen

Den bedste frugt fra bodegaens vinmarker vælges ud til produktionen af husets Reserva Chardonnay. Bodega Budeguers moderne vineri ligger ved bredden af en sø med en flot udsigt til Andesbjergene, hvis sneklædte toppe spejler sig i vandet. Inden døre finder man hypermoderne teknologi til koldgæring af mosten i rustfri ståltanke samt en underjordisk kælder til fadlagring af vinene. Vinen i glasset har en smuk gylden farvetone og en intens duft af kaprifolium og fersken med vanilje og kokos fra egefadet. Smagselementerne fra fadlagringen går igen i smagen sammen med moden tropisk frugt med en let cremet mundfylde og en balanceret syre. En typisk oversøisk Chardonnay med et overflødighedshorn af frugt og fad.

Maden

Stegt fisk med smørsauce harmonerer på fornem vis med Tucumen Reserva Chardonnay fordi stegearomaerne afspejler vinens fadaromaer. Den generøse, oversøiske vinstil er også formidabel til sødlige skaldyr som kammuslinger og jomfruhummer. Denne luksusvin fortjener en luksusret på tallerkenen.

*indeholder sulfitter

2019 Cuvee Wagram, Urbanihof, Fels am Wagram, Østrig

Lagasca Viognier, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

Drue: Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Riesling

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2019

Vol: 12%

Familien Paschinger har haft vinmarker i Wagram siden 1598, og 11. generation, Sonja og Franz Paschinger, har i dag hånden på roret. Fra omkring år 2000 begyndte familien at omlægge produktionen til økologisk drift, og i 2016 blev arbejdet kronet med bio-økologisk certificering af Bio Weingut Urbanihofs 40 ha vinmarker.

Vinen

Cuvee Wagram er lavet på druesorterne Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc og Riesling. Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den er landets mest plantede druesort og Østrigs signaturdrue. Grüner Veltliner og de to andre druesorter yder deres ypperste på vinmarkerne langs Donau under en times kørsel vest for Wien, hvor vinstokkene trives i de lune, tørre vinde fra den varme slette mod øst, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Markernes terrasseformede højdedrag består af et dybt lag løss. Med sin rigdom på mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss en optimal jordbund for vinstokkens rødder. Druerne er høstet i oktober og gæret ved lav temperatur for at beskytte mostens friskhed. Alle tre druesorter er kendt for deres krystalklare, rene frugt og deres intense frugtsyreniveau. Cuvee Wagram er vinificeret i en tør, madvenlig stil, hvor indholdet af restsukker i vinen, som er den rest af druemostens frugtsukker der ikke er blevet omdannet til alkohol under gæringen, er helt nede på 2,0 g/liter. Til sammenligning er der 110 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en indbydende duft af lime, grønne æbler og et strejf af peber. Vinen har en intens smag af grapefrugt og kiwi med et tydeligt indslag af hvid peber; den delikate frugt har en flot længde og intensitet, der slutter af med den knivskarpe frugtsyre. En superfrisk hvidvin, der stimulerer appetitten og får spyttet til at flyde.

Maden

Cuvee Wagrams grønne toner og friske syre gør vinen velegnet til salater og grøntsagstærter. Gælder det fisk, vil vinen være en uovertruffen ledsager til ceviche ─ en ret, der oprindeligt stammer fra Peru og laves af rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter

Drue: Viognier

Distrikt: Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Vinhuset Dominio de Punctum er lidenskabeligt optaget af såvel økologi som biodynamik, og hvidvinen Lagasca Viognier er lavet med fuld anvendelse af begge metoder. Det personlige engagement fra vingårdens ejere får god hjælp og støtte i det forhold, at Dominio de Punctums vinmarker ligger 800 meter over havets overflade midt på den castilianske højslette. Her er den vedholdende, tørre blæst med til at fordrive fugt og beskytte mod angreb fra skimmel og kraftig vækst af ukrudt. Det gør det lettere at opfylde økologiens krav om nul sprøjtemidler og nul ukrudtsmidler ved pleje af vinstokkene. Så vidt så godt og til at forstå, men Dominio de Punctum er også Demeter-certificeret for sin biodynamiske drift, der med afsæt i økologiens kompost og jordpleje supplerer reglerne for driften med krav om brug af en række homøopatiske præparater, der ”dynamiseres” ved en times omrøring af en vandig opløsning, skiftevis den ene og den anden vej, for at skabe kaos i vandmolekylernes struktur, så ”vandet bliver modtageligt for præparatets energi”. Biodynamisk dyrkning bygger på Rudolf Steiners teori, hvor alt foregår i en overordnet, universel balance styret af kosmiske kræfter og astral indflydelse fra måne og planeter. Endelig har Dominio de Punctum VEGAN-certificering, hvilket vil sige at vinifikationen foregår uden brug af organiske klaringsmidler fra dyreriget. Vinen kan derfor uden videre drikkes af veganere.

Vinen

Viognier er en meget spændende hvidvinsdrue, som kun dyrkes i beskedne mængder, da den er svær for vinbonden at have med at gøre. Den lille, ovale drue har en dybde i farven, der giver de fleste Viognier-vine en gylden glød, som er meget tydelig i vinen i glasset. Den aromatiske bouquet har toner af jasmin, pære, fersken og mango. Vinen har en blød, næsten cremet tekstur med en frugtsødme, der folder sig ud i munden som en påfuglehale. Mange Viognier-vine har et lavt syreindhold med tendens til oxidation, men det er ikke tilfældet for Lagasca. Om vi så skal takke Rudolf Steiner eller ej, så er her et strålende spansk bud på en god Viognier-vin.

Maden

Lagasca Viognier har en skøn frugtsødme, der vil gøre den velegnet som ledsager til krydrede, asiatiske retter og til sur-søde retter fra det kinesiske køkken.

*indeholder sulfitter

2021 Mola, Bodega Casas De Moyo, Valencia, Spanien

2019 Tucumen Chardonnay Reserva, Mendoza, Argentina.

Drue: Merseguera, Gewurtztraminer, Moscatel

Distrikt: Bodega Casas De Moyo, Valencia, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Kan man lave en kølig, hvid vin i et varmt, tørt klima? I gamle dage ville svaret have været nej. Men de lokale vinbønder har i længere tid haft styr på kunsten at lave gode, friske hvidvine, og Yves og Sofie Laurijssen, en belgisk familie der flyttede til Spanien og etablerede vingården Bodega Casas De Moya, viser med Mola hvad distriktet formår på den front i vore dage. Dybt inde i baglandets bjerge ligger bodegaens marker i 800-1050 meters højde med landsbyen Casas De Moya i nabolaget. Frugten til Mola kommer fra vinstokke mere end 1000 meter over havet, hvilket til dels forklarer Molas friskhed og vitalitet. Den næste finesse ligger i høsten af druerne. Druerne plukkes meget tidligt om morgenenog transporteres hjem til vineriet og køles ned til 4 °C i 24 timer, hvorefter mosten udblødes sammen med skallerne i det følgende døgn. Gæringen foregår i rustfri ståltanke med et indbygget rørsystem, hvor cirkulerende koldt vand sikrer at gæringen kan foregå ved en temperatur under 15 °C.

Vinen

Mola er lavet på 70% Merseguera, 20% Gewürztraminer og 10% Moscatel. De færreste har hørt om, endsige smagt, vine lavet på Merseguera ─ en ret ukendt lokal druesort, der dyrkes mod sydøst i Spanien, hvor den er specielt udbredt i Valencia regionen. Merseguera trives godt i et varmt, tørt klima. Merseguera er en ret neutral drue der mest bruges som bagtæppe i blandinger med andre druesorter ─ i Molas tilfælde Gewürztraminer og Moscatel ─ som dominerer den færdige vins duft- og smagspalet. Vinen i glasset er ganske lys med et svagt, grønligt skær. Molas let parfumerede duft af roser og tropisk frugt stammer fra Gewürztraminer-druerne, der sammen med Moscatel, bidrager til den aromatiske smagspalet sat sammen af druesødme, pære, fersken og banan med et pikant strejf af pomeransskal bitterhed. En vin med kompleksitet og fylde, der slutter med en præcis syrefinale.

Maden

Valencia, Spaniens ris-hovedstad, er byen hvor retten Paella så dagens lys, og til denne risret med kylling og rejer vil Mola være en glimrende ledsager. Til en uformel sommerfest ved stranden vil Valencianerne servere grillede sardiner eller grillstegte kæmperejer.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Mendoza, Argentina.

Årgang: 2019

Vol: 14 %

I slutningen af 1800-tallet emigrerede Abraham og Juana Budeguer fra Libanon til Argentina. De rejste til et område omkring byen Tucumán ─ også kendt som ”sukkerland” på grund af en stor produktion af sukkerrør ─og familien endte her, efter tre generationer, med at være den største producent af sukkerrør i Argentina. I Libanon havde familien ernæret sig ved vinavl og i 2005, hvor sukkerrørene ikke længere var så givtige, købte Budeguer-familien 100 ha jord i Maipo, Mendoza, hvor de plantede vinstokke og ferskentræer. De første druer fra markerne i Maipo blev høstet i 2008. Senere fulgte 30 ha i Agrelo, Luján de Cuyo, lige syd for Mendoza, hvor familiens vineri blev etableret. Vinmarkerne ligger i knap 1.000 meters højde ved foden af Andesbjergene, hvor der kun falder omkring 200 mm regn om året. På Mendozas knastørre højslette er man lykkeligt fri for råd og skimmel; man har en stabil vandforsyning fra bjergene og i druernes vækstsæson er der garanti for strålende sol fra en skyfri himmel, som vinstokken omsætter til druesukker, kombineret med kølige nætter, der beskytter druesaftens niveau af frugtsyre.

Vinen

Den bedste frugt fra bodegaens vinmarker vælges ud til produktionen af husets Reserva Chardonnay. Bodega Budeguers moderne vineri ligger ved bredden af en sø med en flot udsigt til Andesbjergene, hvis sneklædte toppe spejler sig i vandet. Inden døre finder man hypermoderne teknologi til koldgæring af mosten i rustfri ståltanke samt en underjordisk kælder til fadlagring af vinene. Vinen i glasset har en smuk gylden farvetone og en intens duft af kaprifolium og fersken med vanilje og kokos fra egefadet. Smagselementerne fra fadlagringen går igen i smagen sammen med moden tropisk frugt med en let cremet mundfylde og en balanceret syre. En typisk oversøisk Chardonnay med et overflødighedshorn af frugt og fad.

Maden

Stegt fisk med smørsauce harmonerer på fornem vis med Tucumen Reserva Chardonnay fordi stegearomaerne afspejler vinens fadaromaer. Den generøse, oversøiske vinstil er også formidabel til sødlige skaldyr som kammuslinger og jomfruhummer. Denne luksusvin fortjener en luksusret på tallerkenen.

*indeholder sulfitter

2019 Cuvee Wagram, Urbanihof, Fels am Wagram, Østrig

Lagasca Viognier, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

2021 Mola, Bodega Casas De Moyo, Valencia, Spanien

2019 Tucumen Chardonnay Reserva, Mendoza, Argentina.

Drue: Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Riesling

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2019

Vol: 12%

Familien Paschinger har haft vinmarker i Wagram siden 1598, og 11. generation, Sonja og Franz Paschinger, har i dag hånden på roret. Fra omkring år 2000 begyndte familien at omlægge produktionen til økologisk drift, og i 2016 blev arbejdet kronet med bio-økologisk certificering af Bio Weingut Urbanihofs 40 ha vinmarker.

Vinen

Cuvee Wagram er lavet på druesorterne Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc og Riesling. Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den er landets mest plantede druesort og Østrigs signaturdrue. Grüner Veltliner og de to andre druesorter yder deres ypperste på vinmarkerne langs Donau under en times kørsel vest for Wien, hvor vinstokkene trives i de lune, tørre vinde fra den varme slette mod øst, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Markernes terrasseformede højdedrag består af et dybt lag løss. Med sin rigdom på mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss en optimal jordbund for vinstokkens rødder. Druerne er høstet i oktober og gæret ved lav temperatur for at beskytte mostens friskhed. Alle tre druesorter er kendt for deres krystalklare, rene frugt og deres intense frugtsyreniveau. Cuvee Wagram er vinificeret i en tør, madvenlig stil, hvor indholdet af restsukker i vinen, som er den rest af druemostens frugtsukker der ikke er blevet omdannet til alkohol under gæringen, er helt nede på 2,0 g/liter. Til sammenligning er der 110 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en indbydende duft af lime, grønne æbler og et strejf af peber. Vinen har en intens smag af grapefrugt og kiwi med et tydeligt indslag af hvid peber; den delikate frugt har en flot længde og intensitet, der slutter af med den knivskarpe frugtsyre. En superfrisk hvidvin, der stimulerer appetitten og får spyttet til at flyde.

Maden

Cuvee Wagrams grønne toner og friske syre gør vinen velegnet til salater og grøntsagstærter. Gælder det fisk, vil vinen være en uovertruffen ledsager til ceviche ─ en ret, der oprindeligt stammer fra Peru og laves af rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter

Drue: Viognier

Distrikt: Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Vinhuset Dominio de Punctum er lidenskabeligt optaget af såvel økologi som biodynamik, og hvidvinen Lagasca Viognier er lavet med fuld anvendelse af begge metoder. Det personlige engagement fra vingårdens ejere får god hjælp og støtte i det forhold, at Dominio de Punctums vinmarker ligger 800 meter over havets overflade midt på den castilianske højslette. Her er den vedholdende, tørre blæst med til at fordrive fugt og beskytte mod angreb fra skimmel og kraftig vækst af ukrudt. Det gør det lettere at opfylde økologiens krav om nul sprøjtemidler og nul ukrudtsmidler ved pleje af vinstokkene. Så vidt så godt og til at forstå, men Dominio de Punctum er også Demeter-certificeret for sin biodynamiske drift, der med afsæt i økologiens kompost og jordpleje supplerer reglerne for driften med krav om brug af en række homøopatiske præparater, der ”dynamiseres” ved en times omrøring af en vandig opløsning, skiftevis den ene og den anden vej, for at skabe kaos i vandmolekylernes struktur, så ”vandet bliver modtageligt for præparatets energi”. Biodynamisk dyrkning bygger på Rudolf Steiners teori, hvor alt foregår i en overordnet, universel balance styret af kosmiske kræfter og astral indflydelse fra måne og planeter. Endelig har Dominio de Punctum VEGAN-certificering, hvilket vil sige at vinifikationen foregår uden brug af organiske klaringsmidler fra dyreriget. Vinen kan derfor uden videre drikkes af veganere.

Vinen

Viognier er en meget spændende hvidvinsdrue, som kun dyrkes i beskedne mængder, da den er svær for vinbonden at have med at gøre. Den lille, ovale drue har en dybde i farven, der giver de fleste Viognier-vine en gylden glød, som er meget tydelig i vinen i glasset. Den aromatiske bouquet har toner af jasmin, pære, fersken og mango. Vinen har en blød, næsten cremet tekstur med en frugtsødme, der folder sig ud i munden som en påfuglehale. Mange Viognier-vine har et lavt syreindhold med tendens til oxidation, men det er ikke tilfældet for Lagasca. Om vi så skal takke Rudolf Steiner eller ej, så er her et strålende spansk bud på en god Viognier-vin.

Maden

Lagasca Viognier har en skøn frugtsødme, der vil gøre den velegnet som ledsager til krydrede, asiatiske retter og til sur-søde retter fra det kinesiske køkken.

*indeholder sulfitter

Drue: Merseguera, Gewurtztraminer, Moscatel

Distrikt: Bodega Casas De Moyo, Valencia, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Kan man lave en kølig, hvid vin i et varmt, tørt klima? I gamle dage ville svaret have været nej. Men de lokale vinbønder har i længere tid haft styr på kunsten at lave gode, friske hvidvine, og Yves og Sofie Laurijssen, en belgisk familie der flyttede til Spanien og etablerede vingården Bodega Casas De Moya, viser med Mola hvad distriktet formår på den front i vore dage. Dybt inde i baglandets bjerge ligger bodegaens marker i 800-1050 meters højde med landsbyen Casas De Moya i nabolaget. Frugten til Mola kommer fra vinstokke mere end 1000 meter over havet, hvilket til dels forklarer Molas friskhed og vitalitet. Den næste finesse ligger i høsten af druerne. Druerne plukkes meget tidligt om morgenenog transporteres hjem til vineriet og køles ned til 4 °C i 24 timer, hvorefter mosten udblødes sammen med skallerne i det følgende døgn. Gæringen foregår i rustfri ståltanke med et indbygget rørsystem, hvor cirkulerende koldt vand sikrer at gæringen kan foregå ved en temperatur under 15 °C.

Vinen

Mola er lavet på 70% Merseguera, 20% Gewürztraminer og 10% Moscatel. De færreste har hørt om, endsige smagt, vine lavet på Merseguera ─ en ret ukendt lokal druesort, der dyrkes mod sydøst i Spanien, hvor den er specielt udbredt i Valencia regionen. Merseguera trives godt i et varmt, tørt klima. Merseguera er en ret neutral drue der mest bruges som bagtæppe i blandinger med andre druesorter ─ i Molas tilfælde Gewürztraminer og Moscatel ─ som dominerer den færdige vins duft- og smagspalet. Vinen i glasset er ganske lys med et svagt, grønligt skær. Molas let parfumerede duft af roser og tropisk frugt stammer fra Gewürztraminer-druerne, der sammen med Moscatel, bidrager til den aromatiske smagspalet sat sammen af druesødme, pære, fersken og banan med et pikant strejf af pomeransskal bitterhed. En vin med kompleksitet og fylde, der slutter med en præcis syrefinale.

Maden

Valencia, Spaniens ris-hovedstad, er byen hvor retten Paella så dagens lys, og til denne risret med kylling og rejer vil Mola være en glimrende ledsager. Til en uformel sommerfest ved stranden vil Valencianerne servere grillede sardiner eller grillstegte kæmperejer.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Mendoza, Argentina.

Årgang: 2019

Vol: 14 %

I slutningen af 1800-tallet emigrerede Abraham og Juana Budeguer fra Libanon til Argentina. De rejste til et område omkring byen Tucumán ─ også kendt som ”sukkerland” på grund af en stor produktion af sukkerrør ─og familien endte her, efter tre generationer, med at være den største producent af sukkerrør i Argentina. I Libanon havde familien ernæret sig ved vinavl og i 2005, hvor sukkerrørene ikke længere var så givtige, købte Budeguer-familien 100 ha jord i Maipo, Mendoza, hvor de plantede vinstokke og ferskentræer. De første druer fra markerne i Maipo blev høstet i 2008. Senere fulgte 30 ha i Agrelo, Luján de Cuyo, lige syd for Mendoza, hvor familiens vineri blev etableret. Vinmarkerne ligger i knap 1.000 meters højde ved foden af Andesbjergene, hvor der kun falder omkring 200 mm regn om året. På Mendozas knastørre højslette er man lykkeligt fri for råd og skimmel; man har en stabil vandforsyning fra bjergene og i druernes vækstsæson er der garanti for strålende sol fra en skyfri himmel, som vinstokken omsætter til druesukker, kombineret med kølige nætter, der beskytter druesaftens niveau af frugtsyre.

Vinen

Den bedste frugt fra bodegaens vinmarker vælges ud til produktionen af husets Reserva Chardonnay. Bodega Budeguers moderne vineri ligger ved bredden af en sø med en flot udsigt til Andesbjergene, hvis sneklædte toppe spejler sig i vandet. Inden døre finder man hypermoderne teknologi til koldgæring af mosten i rustfri ståltanke samt en underjordisk kælder til fadlagring af vinene. Vinen i glasset har en smuk gylden farvetone og en intens duft af kaprifolium og fersken med vanilje og kokos fra egefadet. Smagselementerne fra fadlagringen går igen i smagen sammen med moden tropisk frugt med en let cremet mundfylde og en balanceret syre. En typisk oversøisk Chardonnay med et overflødighedshorn af frugt og fad.

Maden

Stegt fisk med smørsauce harmonerer på fornem vis med Tucumen Reserva Chardonnay fordi stegearomaerne afspejler vinens fadaromaer. Den generøse, oversøiske vinstil er også formidabel til sødlige skaldyr som kammuslinger og jomfruhummer. Denne luksusvin fortjener en luksusret på tallerkenen.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig hvidvinskassen her