Februar kvartalskassen

2020 Chenin Blanc, Babylon’s Peak, Swartland, Sydafrika

Babylons højdepunkt

Drue: Chenin Blanc

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2020

Volumen: 13%

Swartland er navnet på et stort vindistrikt nordøst for Cape Town i Sydafrikas Western Cape provins. Klimaet her er varmt og tørt, så vinbonden kan høste sunde druer med masser af aroma og smagsstoffer. Familien Basson har siden 1919 dyrket vin på skråningerne ved bjerget Paardenberg, hvor vinmarkernes placering 700 meter over havet sikrer de kølige sommernætter, som forklarer hvorfor man kan lave frisk hvidvin i det ”sorte lands” hede somre. En iøjnefaldende granitklippe, Babylonstoren midt i vinmarkerne har givet inspiration til at kalde familiens vingård ”Babylon’s Peak”. Mere end 350 ha veldrænet jord med eroderet granit er plantet til med 30 år gamle vinstokke med et godt, dybt rodfæste, der leverer frugt af ypperlig kvalitet.  Stephan Basson har lavet vinen på Chenin Blanc – en druesort med stolte traditioner som grøn drue i Sydafrika. Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange.

Vinen

Efter høsten afstilkes de håndplukkede drueklaser og presses ganske let, så saften kan løbe fra druerne ned i gæringskarret. Ved kun at lave vin på frit løbende druemost undgår man de bitterstoffer, der kan havne i vinen fra hårdt pressede druekerner. Efter en længerevarende koldgæring, som sikrer vinens friskhed, lagrer den på sit bund i ståltank indtil aftapning på flaske. Sin aromatiske druesødme til trods er Babylon’s Peak Chenin Blanc en ganske tør vin med kun 3 g restsukker per liter. Til sammenligning er der 106 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende grønt skær og en indtagende aroma af passionsfrugt, lime, grønne urter og citrus. Vinen har en let cremet mundfylde og en frisk smag af stikkelsbær, pære og grapefrugt i god balance med en oplivende mineralitet og en præcis syre i afslutningen.

Maden

Chenin Blancs aromatiske smagsfylde gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og mange har gjort den erfaring, at en frisk Chenin Blanc er en særdeles god ledsager til et fad  sushi. 

 

 

2019 Grauburgunder, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Hellmer

Drue: Grauburgunder

Distrikt: Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2020

Volumen: 12%

Weingut Hellmer er omtalt i lokale, historiske kilder tilbage til 1703, og familien Hellmer spiller stadig en aktiv rolle i Mußbach – en lille vinby i hjertet af Pfalz. Neustadt Mußbach ligger på den 85 km lange ”Deutsche Weinstraße” − den ældste af Tysklands vinruter, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935. Familien bag Weingut Hellmer har 10 ha vinmarker beplantet med lokale druesorter og mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I 2015 blev Weingut Hellmer tildelt æresprisen fra Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine, hvoraf flere har modtaget landbrugskammerets guldmedalje: ”Goldene Kammerpresimünze”.

Vinen

Det gælder også Grauburgunder Classic fra den gode årgang 2020. ”Gråburgunder” kendes også som Pinot Gris i Alsace, hvor den giver kraftige vine med fylde og fedme, eller som den lette, sprøde Pinot Grigio fra Norditalien. Den grå Pinot kan som en kamæleon tilpasse sig et områdes vinstil, og udfordringen ligger i hvilken stil, man ønsker at ramme. Grunden til den store forskel i stil ligger fortrinsvis i plukketidspunktet, hvor man i Alsace generelt høster druerne sent med smagsfylde og alkoholstyrke som mål, mens man i Norditalien høster tidligt for at ramme den tørre, mineralske stil. Thomas Hellmers version har en livlig friskhed, der trækker i retning af Norditalien, men det fedmefulde, aromatiske udtryk læner sig mere op ad Alsace. Pinot Gris-druens let rødlige skal giver vinen i glasset en strågul dybde, og duften har druens typiske aromapalet med kaprifolium, abrikos og honningmelon. Smagen har en rig, cremet mundfylde med toner af fersken, nødder og grapefrugt, som lives op af en ganske diskret prikken på tungen og en fin frugtsyre i afslutningen. 

Maden

“Weck, Worscht un Woi” er et populært motto på den lokale Pfalz-dialekt: brød, pølse og vin. Det er naturligvis med på spisekortet i Pfalz, men i eget køkken kan man med fordel udnytte ”den grå burgunders” brede anvendelighed til fisk, skaldyr og fjerkræ. Druen er rigtig god til røgvarer, så hvad med en forret som lakseruller med avocadocreme, hvor skiver af røget laks rulles omkring en creme rørt sammen af hakkede rødløg, moset avocado, lidt citronsaft, salt og peber.

 

 

 

2019 Vesevo Greco Di Tufo, Distrik:, Campanien, Italien

Vesevo

Drue: Greco Di Tufo

Distrikt: Campanien, Italien

Årgang: 2019

Volumen: 13,5%

For italienske hvidvine er følgende tre udsagn en god rettesnor: de skal drikkes unge; de skal drikkes til mad; og de smager godt. Vesevo er det historiske navn for Vesuv, så vi er med andre ord i Campania − en region i det sydlige Italien med Napoli som hovedstad. Befolkningen i Campanien har i århundreder levet med den berømte vulkan som nabo på godt og på ondt. Den 24. august i år 79 gik Vesuv helt uventet i udbrud. Glødende sten blev slynget højt op i luften, og en sky af brændende aske væltede ned ad bjerget og begravede Pompeji.  Siden har Vesuv været i udbrud og sendt skyer af mineralsk aske ind over land, og det er her tufo kommer ind. Tufo er en porøs og relativt blød bjergart, der opstår når vulkansk støv og aske hærder. Lagene af aske og vulkansten suger vand til sig, når det regner, og med tiden forvitrer de øverste lag af tuf og gøder jorden med kalium og fosfor. Fortællingen om Vesuv rummer derfor også historien om frugtbar landbrugsjord, hvor der bl.a. har været dyrket vin siden romertiden. Italien er hjemsted for over 350 autoriserede druesorter, hvortil kommer over 500 andre sorter som har været dyrket lokalt fra gammel tid. Greco er en af de druesorter, som græske kolonister lærte bønderne i Syditalien at dyrke omkring år 700 før vor tidsregning. 

Vinen

Greco blev oprindelig brugt af grækerne til at lave dessertvin, men i dag lægger druen most til tørre hvidvine som Greco di Tufo, der regnes for en af de bedste, italienske hvidvine. Efter gæring ved lav temperatur lagrer vinen nogle måneder på sit bundfald før den tappes på flaske. Den funklende, strågule vin i glasset har en let gylden tone og en blomstrende duft af gule blommer og fersken. Den fyldige, let krydrede smag har toner af abrikos og grapefrugt, som lives op af den markante mineralitet og præcise frugtsyre, som er et særkende for Greco di Tufo.

Maden

Greco di Tufos lange eftersmag har et klædeligt, diskret pift af bitterhed, som gør vinen ekstra velegnet som ledsager til måltidet. Vinen går meget fint i spænd med fisk og skaldyr, men den hører også hjemme i glasset til lyse kødretter. Drik vinen ung og kølig til en italiensk inspireret fiskeret som mørksejfilet i fad med hvidvin, toppet med tomat, basilikum, parmesan og hvidløg.

 

 

2019 l’Escoudouliére, Rocca Maura, Lirac Blanc, Frankrig

L'Escoudouliére

 

Drue: Grenache Blanc, Clairette

Distrikt: Rocca Maura, Lirac Blanc, Frankrig

Årgang: 2019

Lirac Blanc har appellationen IGP, hvilket vil sige at vinen skal være lavet af druer fra et enkelt, afgrænset geografisk område. Les Vignerons de Roquemaure er et kooperativ med omkring 60 vinbønder, der råder over 360 ha vinmarker. Druerne til l’Escoudouliére er høstet fra 30 år gamle vinstokke plantet på skråninger og terrasser med en gruset jordbund med ler og kalk dækket af runde sten. Efter gæring ved 16 °C i store ståltanke lader man de døde gærceller, druekerner, frugtkød, stilke og skalrester synke til bunds og danne et bundfald, som er med til at give vinen en mere kompleks duft og smag. En fjerdedel af mosten gæres på 300 liter store egetønder og modnes efterfølgende på fadene i seks måneder.

Vinen

Vinen er lavet på to af Rhônedalens grønne druer: Grenache Blanc, der giver vinen fylde og fedme med en blomstrende aroma, og Clairette, en af de ældste druetyper i området, der giver vinen syre og frisk mineralitet. De hvide Rhônevine udgør kun 6% af distriktets vinproduktion, og der har længe været en tendens til at overse de få hvide vine i vrimlen af populære røde vine. Det er en skam, for en hvid Rhônevin som l’Escoudouliére har en spændende, original duft- og smagsprofil. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt og en indbydende duft af fersken og kaprifolium med toner af vanilje fra fadlagringen. Smagen har en lækker, cremet mundfylde med elementer af gul stenfrugt, friske nødder og toner af smør og vanilje i fin balance med en harmonisk syre.

Maden

Den hvide Rhônevins duft- og smagsprofil er særlig velegnet til kraftige retter med fisk eller skaldyr. Det kunne være ovnstegt laks med porrer og en sauce rørt sammen af fløde, tomat, eddike, dijonsennep og karry eller en festlig forret med en fløjlsblød blomkålspuré serveret med stegte kammuslinger og duftende brunet smør rørt op med lidt soja.

2020 Chenin Blanc, Babylon’s Peak, Swartland, Sydafrika

2019 Grauburgunder, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Babylons højdepunkt

Drue: Chenin Blanc

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2020

Volumen: 13%

Swartland er navnet på et stort vindistrikt nordøst for Cape Town i Sydafrikas Western Cape provins. Klimaet her er varmt og tørt, så vinbonden kan høste sunde druer med masser af aroma og smagsstoffer. Familien Basson har siden 1919 dyrket vin på skråningerne ved bjerget Paardenberg, hvor vinmarkernes placering 700 meter over havet sikrer de kølige sommernætter, som forklarer hvorfor man kan lave frisk hvidvin i det ”sorte lands” hede somre. En iøjnefaldende granitklippe, Babylonstoren midt i vinmarkerne har givet inspiration til at kalde familiens vingård ”Babylon’s Peak”. Mere end 350 ha veldrænet jord med eroderet granit er plantet til med 30 år gamle vinstokke med et godt, dybt rodfæste, der leverer frugt af ypperlig kvalitet.  Stephan Basson har lavet vinen på Chenin Blanc – en druesort med stolte traditioner som grøn drue i Sydafrika. Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange.

Vinen

Efter høsten afstilkes de håndplukkede drueklaser og presses ganske let, så saften kan løbe fra druerne ned i gæringskarret. Ved kun at lave vin på frit løbende druemost undgår man de bitterstoffer, der kan havne i vinen fra hårdt pressede druekerner. Efter en længerevarende koldgæring, som sikrer vinens friskhed, lagrer den på sit bund i ståltank indtil aftapning på flaske. Sin aromatiske druesødme til trods er Babylon’s Peak Chenin Blanc en ganske tør vin med kun 3 g restsukker per liter. Til sammenligning er der 106 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende grønt skær og en indtagende aroma af passionsfrugt, lime, grønne urter og citrus. Vinen har en let cremet mundfylde og en frisk smag af stikkelsbær, pære og grapefrugt i god balance med en oplivende mineralitet og en præcis syre i afslutningen.

Maden

Chenin Blancs aromatiske smagsfylde gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og mange har gjort den erfaring, at en frisk Chenin Blanc er en særdeles god ledsager til et fad  sushi. 

 

 

Hellmer

Drue: Grauburgunder

Distrikt: Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2020

Volumen: 12%

Weingut Hellmer er omtalt i lokale, historiske kilder tilbage til 1703, og familien Hellmer spiller stadig en aktiv rolle i Mußbach – en lille vinby i hjertet af Pfalz. Neustadt Mußbach ligger på den 85 km lange ”Deutsche Weinstraße” − den ældste af Tysklands vinruter, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935. Familien bag Weingut Hellmer har 10 ha vinmarker beplantet med lokale druesorter og mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I 2015 blev Weingut Hellmer tildelt æresprisen fra Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine, hvoraf flere har modtaget landbrugskammerets guldmedalje: ”Goldene Kammerpresimünze”.

Vinen

Det gælder også Grauburgunder Classic fra den gode årgang 2020. ”Gråburgunder” kendes også som Pinot Gris i Alsace, hvor den giver kraftige vine med fylde og fedme, eller som den lette, sprøde Pinot Grigio fra Norditalien. Den grå Pinot kan som en kamæleon tilpasse sig et områdes vinstil, og udfordringen ligger i hvilken stil, man ønsker at ramme. Grunden til den store forskel i stil ligger fortrinsvis i plukketidspunktet, hvor man i Alsace generelt høster druerne sent med smagsfylde og alkoholstyrke som mål, mens man i Norditalien høster tidligt for at ramme den tørre, mineralske stil. Thomas Hellmers version har en livlig friskhed, der trækker i retning af Norditalien, men det fedmefulde, aromatiske udtryk læner sig mere op ad Alsace. Pinot Gris-druens let rødlige skal giver vinen i glasset en strågul dybde, og duften har druens typiske aromapalet med kaprifolium, abrikos og honningmelon. Smagen har en rig, cremet mundfylde med toner af fersken, nødder og grapefrugt, som lives op af en ganske diskret prikken på tungen og en fin frugtsyre i afslutningen. 

Maden

“Weck, Worscht un Woi” er et populært motto på den lokale Pfalz-dialekt: brød, pølse og vin. Det er naturligvis med på spisekortet i Pfalz, men i eget køkken kan man med fordel udnytte ”den grå burgunders” brede anvendelighed til fisk, skaldyr og fjerkræ. Druen er rigtig god til røgvarer, så hvad med en forret som lakseruller med avocadocreme, hvor skiver af røget laks rulles omkring en creme rørt sammen af hakkede rødløg, moset avocado, lidt citronsaft, salt og peber.

 

 

 

2019 Vesevo Greco Di Tufo, Distrik:, Campanien, Italien

2019 l’Escoudouliére, Rocca Maura, Lirac Blanc, Frankrig

Vesevo

Drue: Greco Di Tufo

Distrikt: Campanien, Italien

Årgang: 2019

Volumen: 13,5%

For italienske hvidvine er følgende tre udsagn en god rettesnor: de skal drikkes unge; de skal drikkes til mad; og de smager godt. Vesevo er det historiske navn for Vesuv, så vi er med andre ord i Campania − en region i det sydlige Italien med Napoli som hovedstad. Befolkningen i Campanien har i århundreder levet med den berømte vulkan som nabo på godt og på ondt. Den 24. august i år 79 gik Vesuv helt uventet i udbrud. Glødende sten blev slynget højt op i luften, og en sky af brændende aske væltede ned ad bjerget og begravede Pompeji.  Siden har Vesuv været i udbrud og sendt skyer af mineralsk aske ind over land, og det er her tufo kommer ind. Tufo er en porøs og relativt blød bjergart, der opstår når vulkansk støv og aske hærder. Lagene af aske og vulkansten suger vand til sig, når det regner, og med tiden forvitrer de øverste lag af tuf og gøder jorden med kalium og fosfor. Fortællingen om Vesuv rummer derfor også historien om frugtbar landbrugsjord, hvor der bl.a. har været dyrket vin siden romertiden. Italien er hjemsted for over 350 autoriserede druesorter, hvortil kommer over 500 andre sorter som har været dyrket lokalt fra gammel tid. Greco er en af de druesorter, som græske kolonister lærte bønderne i Syditalien at dyrke omkring år 700 før vor tidsregning. 

Vinen

Greco blev oprindelig brugt af grækerne til at lave dessertvin, men i dag lægger druen most til tørre hvidvine som Greco di Tufo, der regnes for en af de bedste, italienske hvidvine. Efter gæring ved lav temperatur lagrer vinen nogle måneder på sit bundfald før den tappes på flaske. Den funklende, strågule vin i glasset har en let gylden tone og en blomstrende duft af gule blommer og fersken. Den fyldige, let krydrede smag har toner af abrikos og grapefrugt, som lives op af den markante mineralitet og præcise frugtsyre, som er et særkende for Greco di Tufo.

Maden

Greco di Tufos lange eftersmag har et klædeligt, diskret pift af bitterhed, som gør vinen ekstra velegnet som ledsager til måltidet. Vinen går meget fint i spænd med fisk og skaldyr, men den hører også hjemme i glasset til lyse kødretter. Drik vinen ung og kølig til en italiensk inspireret fiskeret som mørksejfilet i fad med hvidvin, toppet med tomat, basilikum, parmesan og hvidløg.

 

 

L'Escoudouliére

 

Drue: Grenache Blanc, Clairette

Distrikt: Rocca Maura, Lirac Blanc, Frankrig

Årgang: 2019

Lirac Blanc har appellationen IGP, hvilket vil sige at vinen skal være lavet af druer fra et enkelt, afgrænset geografisk område. Les Vignerons de Roquemaure er et kooperativ med omkring 60 vinbønder, der råder over 360 ha vinmarker. Druerne til l’Escoudouliére er høstet fra 30 år gamle vinstokke plantet på skråninger og terrasser med en gruset jordbund med ler og kalk dækket af runde sten. Efter gæring ved 16 °C i store ståltanke lader man de døde gærceller, druekerner, frugtkød, stilke og skalrester synke til bunds og danne et bundfald, som er med til at give vinen en mere kompleks duft og smag. En fjerdedel af mosten gæres på 300 liter store egetønder og modnes efterfølgende på fadene i seks måneder.

Vinen

Vinen er lavet på to af Rhônedalens grønne druer: Grenache Blanc, der giver vinen fylde og fedme med en blomstrende aroma, og Clairette, en af de ældste druetyper i området, der giver vinen syre og frisk mineralitet. De hvide Rhônevine udgør kun 6% af distriktets vinproduktion, og der har længe været en tendens til at overse de få hvide vine i vrimlen af populære røde vine. Det er en skam, for en hvid Rhônevin som l’Escoudouliére har en spændende, original duft- og smagsprofil. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt og en indbydende duft af fersken og kaprifolium med toner af vanilje fra fadlagringen. Smagen har en lækker, cremet mundfylde med elementer af gul stenfrugt, friske nødder og toner af smør og vanilje i fin balance med en harmonisk syre.

Maden

Den hvide Rhônevins duft- og smagsprofil er særlig velegnet til kraftige retter med fisk eller skaldyr. Det kunne være ovnstegt laks med porrer og en sauce rørt sammen af fløde, tomat, eddike, dijonsennep og karry eller en festlig forret med en fløjlsblød blomkålspuré serveret med stegte kammuslinger og duftende brunet smør rørt op med lidt soja.

2020 Chenin Blanc, Babylon’s Peak, Swartland, Sydafrika

2019 Grauburgunder, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

2019 Vesevo Greco Di Tufo, Distrik:, Campanien, Italien

2019 l’Escoudouliére, Rocca Maura, Lirac Blanc, Frankrig

Babylons højdepunkt

Drue: Chenin Blanc

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2020

Volumen: 13%

Swartland er navnet på et stort vindistrikt nordøst for Cape Town i Sydafrikas Western Cape provins. Klimaet her er varmt og tørt, så vinbonden kan høste sunde druer med masser af aroma og smagsstoffer. Familien Basson har siden 1919 dyrket vin på skråningerne ved bjerget Paardenberg, hvor vinmarkernes placering 700 meter over havet sikrer de kølige sommernætter, som forklarer hvorfor man kan lave frisk hvidvin i det ”sorte lands” hede somre. En iøjnefaldende granitklippe, Babylonstoren midt i vinmarkerne har givet inspiration til at kalde familiens vingård ”Babylon’s Peak”. Mere end 350 ha veldrænet jord med eroderet granit er plantet til med 30 år gamle vinstokke med et godt, dybt rodfæste, der leverer frugt af ypperlig kvalitet.  Stephan Basson har lavet vinen på Chenin Blanc – en druesort med stolte traditioner som grøn drue i Sydafrika. Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange.

Vinen

Efter høsten afstilkes de håndplukkede drueklaser og presses ganske let, så saften kan løbe fra druerne ned i gæringskarret. Ved kun at lave vin på frit løbende druemost undgår man de bitterstoffer, der kan havne i vinen fra hårdt pressede druekerner. Efter en længerevarende koldgæring, som sikrer vinens friskhed, lagrer den på sit bund i ståltank indtil aftapning på flaske. Sin aromatiske druesødme til trods er Babylon’s Peak Chenin Blanc en ganske tør vin med kun 3 g restsukker per liter. Til sammenligning er der 106 g sukker i en liter cola. Vinen i glasset har et lysende grønt skær og en indtagende aroma af passionsfrugt, lime, grønne urter og citrus. Vinen har en let cremet mundfylde og en frisk smag af stikkelsbær, pære og grapefrugt i god balance med en oplivende mineralitet og en præcis syre i afslutningen.

Maden

Chenin Blancs aromatiske smagsfylde gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og mange har gjort den erfaring, at en frisk Chenin Blanc er en særdeles god ledsager til et fad  sushi. 

 

 

Hellmer

Drue: Grauburgunder

Distrikt: Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2020

Volumen: 12%

Weingut Hellmer er omtalt i lokale, historiske kilder tilbage til 1703, og familien Hellmer spiller stadig en aktiv rolle i Mußbach – en lille vinby i hjertet af Pfalz. Neustadt Mußbach ligger på den 85 km lange ”Deutsche Weinstraße” − den ældste af Tysklands vinruter, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935. Familien bag Weingut Hellmer har 10 ha vinmarker beplantet med lokale druesorter og mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I 2015 blev Weingut Hellmer tildelt æresprisen fra Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine, hvoraf flere har modtaget landbrugskammerets guldmedalje: ”Goldene Kammerpresimünze”.

Vinen

Det gælder også Grauburgunder Classic fra den gode årgang 2020. ”Gråburgunder” kendes også som Pinot Gris i Alsace, hvor den giver kraftige vine med fylde og fedme, eller som den lette, sprøde Pinot Grigio fra Norditalien. Den grå Pinot kan som en kamæleon tilpasse sig et områdes vinstil, og udfordringen ligger i hvilken stil, man ønsker at ramme. Grunden til den store forskel i stil ligger fortrinsvis i plukketidspunktet, hvor man i Alsace generelt høster druerne sent med smagsfylde og alkoholstyrke som mål, mens man i Norditalien høster tidligt for at ramme den tørre, mineralske stil. Thomas Hellmers version har en livlig friskhed, der trækker i retning af Norditalien, men det fedmefulde, aromatiske udtryk læner sig mere op ad Alsace. Pinot Gris-druens let rødlige skal giver vinen i glasset en strågul dybde, og duften har druens typiske aromapalet med kaprifolium, abrikos og honningmelon. Smagen har en rig, cremet mundfylde med toner af fersken, nødder og grapefrugt, som lives op af en ganske diskret prikken på tungen og en fin frugtsyre i afslutningen. 

Maden

“Weck, Worscht un Woi” er et populært motto på den lokale Pfalz-dialekt: brød, pølse og vin. Det er naturligvis med på spisekortet i Pfalz, men i eget køkken kan man med fordel udnytte ”den grå burgunders” brede anvendelighed til fisk, skaldyr og fjerkræ. Druen er rigtig god til røgvarer, så hvad med en forret som lakseruller med avocadocreme, hvor skiver af røget laks rulles omkring en creme rørt sammen af hakkede rødløg, moset avocado, lidt citronsaft, salt og peber.

 

 

 

Vesevo

Drue: Greco Di Tufo

Distrikt: Campanien, Italien

Årgang: 2019

Volumen: 13,5%

For italienske hvidvine er følgende tre udsagn en god rettesnor: de skal drikkes unge; de skal drikkes til mad; og de smager godt. Vesevo er det historiske navn for Vesuv, så vi er med andre ord i Campania − en region i det sydlige Italien med Napoli som hovedstad. Befolkningen i Campanien har i århundreder levet med den berømte vulkan som nabo på godt og på ondt. Den 24. august i år 79 gik Vesuv helt uventet i udbrud. Glødende sten blev slynget højt op i luften, og en sky af brændende aske væltede ned ad bjerget og begravede Pompeji.  Siden har Vesuv været i udbrud og sendt skyer af mineralsk aske ind over land, og det er her tufo kommer ind. Tufo er en porøs og relativt blød bjergart, der opstår når vulkansk støv og aske hærder. Lagene af aske og vulkansten suger vand til sig, når det regner, og med tiden forvitrer de øverste lag af tuf og gøder jorden med kalium og fosfor. Fortællingen om Vesuv rummer derfor også historien om frugtbar landbrugsjord, hvor der bl.a. har været dyrket vin siden romertiden. Italien er hjemsted for over 350 autoriserede druesorter, hvortil kommer over 500 andre sorter som har været dyrket lokalt fra gammel tid. Greco er en af de druesorter, som græske kolonister lærte bønderne i Syditalien at dyrke omkring år 700 før vor tidsregning. 

Vinen

Greco blev oprindelig brugt af grækerne til at lave dessertvin, men i dag lægger druen most til tørre hvidvine som Greco di Tufo, der regnes for en af de bedste, italienske hvidvine. Efter gæring ved lav temperatur lagrer vinen nogle måneder på sit bundfald før den tappes på flaske. Den funklende, strågule vin i glasset har en let gylden tone og en blomstrende duft af gule blommer og fersken. Den fyldige, let krydrede smag har toner af abrikos og grapefrugt, som lives op af den markante mineralitet og præcise frugtsyre, som er et særkende for Greco di Tufo.

Maden

Greco di Tufos lange eftersmag har et klædeligt, diskret pift af bitterhed, som gør vinen ekstra velegnet som ledsager til måltidet. Vinen går meget fint i spænd med fisk og skaldyr, men den hører også hjemme i glasset til lyse kødretter. Drik vinen ung og kølig til en italiensk inspireret fiskeret som mørksejfilet i fad med hvidvin, toppet med tomat, basilikum, parmesan og hvidløg.

 

 

L'Escoudouliére

 

Drue: Grenache Blanc, Clairette

Distrikt: Rocca Maura, Lirac Blanc, Frankrig

Årgang: 2019

Lirac Blanc har appellationen IGP, hvilket vil sige at vinen skal være lavet af druer fra et enkelt, afgrænset geografisk område. Les Vignerons de Roquemaure er et kooperativ med omkring 60 vinbønder, der råder over 360 ha vinmarker. Druerne til l’Escoudouliére er høstet fra 30 år gamle vinstokke plantet på skråninger og terrasser med en gruset jordbund med ler og kalk dækket af runde sten. Efter gæring ved 16 °C i store ståltanke lader man de døde gærceller, druekerner, frugtkød, stilke og skalrester synke til bunds og danne et bundfald, som er med til at give vinen en mere kompleks duft og smag. En fjerdedel af mosten gæres på 300 liter store egetønder og modnes efterfølgende på fadene i seks måneder.

Vinen

Vinen er lavet på to af Rhônedalens grønne druer: Grenache Blanc, der giver vinen fylde og fedme med en blomstrende aroma, og Clairette, en af de ældste druetyper i området, der giver vinen syre og frisk mineralitet. De hvide Rhônevine udgør kun 6% af distriktets vinproduktion, og der har længe været en tendens til at overse de få hvide vine i vrimlen af populære røde vine. Det er en skam, for en hvid Rhônevin som l’Escoudouliére har en spændende, original duft- og smagsprofil. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt og en indbydende duft af fersken og kaprifolium med toner af vanilje fra fadlagringen. Smagen har en lækker, cremet mundfylde med elementer af gul stenfrugt, friske nødder og toner af smør og vanilje i fin balance med en harmonisk syre.

Maden

Den hvide Rhônevins duft- og smagsprofil er særlig velegnet til kraftige retter med fisk eller skaldyr. Det kunne være ovnstegt laks med porrer og en sauce rørt sammen af fløde, tomat, eddike, dijonsennep og karry eller en festlig forret med en fløjlsblød blomkålspuré serveret med stegte kammuslinger og duftende brunet smør rørt op med lidt soja.

Tilmeld dig hvidvinskassen her