Hvidvinskasse nr. 78 August & September

2022 Canto Do Pedro Reserva, Vinho Branco Reserva, Tejo, Portugal.

Drue: Arinto, Alvarinho, Moscatel Graudo

Distrikt: Tejo, Portugal.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 Druerne til Canto Do Pedro kommer fra marker i Bairro, som er et af vindistriktet Tejos otte underdistrikter. Markerne i Bairro hører til blandt vinfirmaets ældste vinmarker, hvilket i dette tilfælde vil sige at vinstokkene er plantet for 35 år siden. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor frugtens kvalitet er helt i top samtidig med at alderen ikke i mærkbar grad har mindsket mængden af drueklaser. Midt ude mellem alle vinstokkene står et 100 år gammelt, solitært egetræ, som har givet inspiration til flaskens etiket.

Vinen

Canto De Pedro er lavet på tre grønne druesorter, der alle er kendt og meget brugt i Portugal, men kun en af de tre sorter stammer fra Portugal. Arinto er en af Portugals ældste druesorter, og fra sin hjemstavn nord for Lissabon har den bredt sig til flere andre af landets vindistrikter, hvor den er kendt og værdsat for at give en most med en frisk syre og en tone af citrus i duft og smag. Alvarinho er den indfødte, spanske druesort, Albariño, der senere er vandret mod syd til Portugal og i dag er den vigtigste druesort i Vinho Verde. Alvarinho er en aromatisk drue, der giver lette, friske vine, lidt i stil med en ung Riesling, med en blomstrende duftpalet med strejf af grønne toner og forskellige frugter i smagen. Moscatel Graudo, der internationalt kendes som Muscat Alexandria, er en af verdens ældste druesorter, der takket være sin lækre, sødmefulde druesmag ofte bruges til at lave dessertvin. Efter høst og gæring har den unge vin tilbragt nogen tid på bundfaldet, hvis døde gærceller og druerester bidrager til en kraftigere, mere kompleks smagspalet. Vinen i glasset er strågul med et lysende grønt skær med en delikat duft af jasmin, fersken og grønne urter. Den fyldige smag har en aromatisk palet af smagsstoffer, hvis lækre frugtsødme har toner af fersken, mango og honningmelon der fylder godt i munden med flot længde og en fin syre. En spændende vin med en blomstrende personlighed.

Maden

Canto Do Pedro har kvaliteter der vil gøre den til en glimrende velkomstdrink. Når flasken derefter tages med ind til spisebordet, vil vinen stå sig godt sammen med retter med skaldyr eller fede fisk og som ledsager til krydrede, asiatiske retter.

*indeholder sulfitter

2023 Malvasia dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien

Drue: Malvasia

Distrikt: Salento IGT, Italien

Årgang: 2023

Vol: 12%

Salento er Italiens hæl. Den er solbeskinnet og varm, men der er altid er en mild havbrise, der køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. Vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og arealer med grøntsager veksler mellem hinanden i et spil af grønne nuancer, og sammen med en skyfri himmel giver det omliggende hav en azurblå farve, der gør billedet perfekt. Salentos vinbønder omtaler kærligt deres egn med udtrykket “lu mare, lu sule, lu jentu” – den lokale dialekt for “havet, solen, vinden”. Rent vindyrkningsmæssigt er det nemt for bønderne, for det varme, tørre, ventilerede klima betyder, at plantesygdomme er sjældne og at modning af druerne for det meste er ganske pålidelig. Den sparsomme regn falder fortrinsvis i den milde vinter, og Salentos næringsfattige jordbund giver vinen en frisk, høj mineralitet.

Vinen

Vinhuset Campi Deantera har sine marker i Monteparano på bakkeskråninger i omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Vinen er lavet på 100% Malvasia Bianca ─ en druesort der menes at stamme fra Grækenland og som i dag er vidt udbredt i mange lande og vindistrikter og er kendt under mange forskellige navne. Malvasia Bianca bruges til forskellige vintyper fra tørre, lette hvidvine til kraftige, søde dessertvine. Campi Deantera har heldigvis valgt den tørre udgave. Efter høsten i slutningen af september udblødes mosten med drueskallerne i nogle timer før gæring af frugten, og til sidst lagres den unge vin på ståltank i fem måneder. Vinen i glasset er lys strågul med en tillokkende duft af hvide blomster, abrikos og melon. Vinens smag er meget ren og frisk med toner af hvid stenfrugt og citrus, og trods vinens livlige lethed har den en god længde og slutter af med en sprød syre.

Maden

Den unge Malvasia Bianco kan serveres direkte fra køleskabet, og den bør nydes i sin ungdom mens den er frisk og livlig. Vi har her den ideelle, all-round madvin i glasset. Og her skal all-round forstås helt bogstaveligt, for vinen vil passe perfekt til en lang række retter fra salater til retter med fisk eller fjerkræ, men det må gerne være et køkken i den lette, friske stil uden for meget fløde i saucen.

*indeholder sulfitter

2023 Veuve Mathilde, Costières De Nîmes, Frankrig.

Drue: Grenache Blanc, Vermentino, Rousanne, Viognier

Distrikt: Costières De Nîmes, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 14%

I flere af verdens bedst kendte rødvinsdistrikter som f.eks. Bordeaux, Rioja og Côtes du Rhône gemmer der sig en lille, men særdeles interessant, produktion af hvidvine. Det er oftest vine lavet på mindre kendte druesorter. Det er samtidig vine som man typisk vil lede forgæves efter på supermarkedets hylder. Her bliver  vinelskerne snydt, for de hvide vine fra kendte rødvinsdistrikter er både gode og spændende og bidrager til diversitet i vinens verden.

Vinen

Med Veuve Mathilde er vi langt mod syd i det enorme Côtes du Rhône distrikt, hvor de hvide vine kun udgør 5-6% af den samlede produktion. Traditionen for fremstilling af god rødvin her mod syd i Rhônedalen tilsiger en blanding af flere, ofte mange, forskellige druesorter. Det gælder også de hvide vine, hvor hele otte forskellige grønne sorter er tilladt. Veuve Mathilde er lavet på fire sorter, som man ikke lige støder på til daglig: 30% Grenache Blanc, 30% Vermentino, 20% Roussanne og 20% Viognier. Drueklaserne er høstet om natten, så frugten kan køres hjem til vineriet i nattekulden for at beskytte mostens syre. Efter otte timers ”macération pelliculaire” (udblødning af mosten med skindkontakt) presses druemassen forsigtigt, og den rene druemost gæres nu i 20 dage ved 16 °C. Den unge vin lagres i en ståltank på sit bundfald indtil aftapning på flaske. Den strågule vin i glasset, der har fået flere guldmedaljer, har en forførende duft af akacie, gule blommer og passionsfrugt. I munden folder Mathilde sig ud med en let cremet fylde og en kompleks smagspalet med fersken, abrikos, kvæde og grapefrugt, og festen slutter med en lang eftersmag med pikant kernebitterhed og en sprælsk frugtsyre.

Maden

Veuve Mathilde er en vin i særklasse, og som har tyngde og personlighed til at ledsage smagsrige retter med skaldyr, fisk eller lyst kød. Har du mod på at eksperimentere, så prøv at servere vinen sammen med ost – f.eks. feta, gedeost eller Gouda.

*indeholder sulfitter

2023. DominiVeneti. Pinot Grigio. Veneto. Italien

Drue: Pinot Grigio Delle Venezie

Distrikt: Veneto, Italien.

Årgang 2023

Vol: 12%

I Veneto har de en mangeårig tradition for at lave glimrende hvidvine, der typisk er friske, tørre vine, der er skabt til at drikkes til maden og som med fordel kan drikkes i deres ungdom. Pinot Grigio Delle Venezie har Italiens næstbedste klassifikation, DOC, så vi har ret til at nære forventninger om god frugt høstet fra velbeliggende vinmarker. Domìni Venetis marker ligger ved byen Montecchio Maggiore i bakkerne omkring Vicenza. Her er vi kun godt 70 meter over havet, og Gardasøens modererende indflydelse på klimaet tager toppen af sommerens hede og mildner vinterens kulde − et behageligt klima, hvor druerne har ideelle betingelser for perfekt modning. En lun, solrig og tør sommer, hvor vinstokkenes rødder har glæde af undergrundens vandreserver, holder råd og svamp på afstand, så drueklaserne kunne plukkes i fin stand.

Vinen

Pinot Grigio er samme druesort, som kendes i Alsace under navnet Pinot Gris. Men rejsen fra Alsace til Veneto har ikke blot givet druenavnet en italiensk drejning; vinens karakter er også helt anderledes her syd for alperne. Pinot Gris/Grigio kan, som en kamæleon, tilpasse sig det lokale områdes vinstil. Hvor en fed, olieagtig Alsace Pinot Gris har fylde og druesødme, er Venetos Pinot Grigio en lysere, lettere vin med nerve og friskhed− en vintype, der ikke mætter, men tværtimod stimulerer appetitten, og som man gang på gang vender tilbage til. Efter høsten presses druerne skånsomt og den søde most koldgæres ved omkring 14-16 °C. Den færdige vin opbevares under kølige forhold i ståltank, og hele vinifikationen har til hensigt at beskytte vinens syreniveau og friskhed. Den unge Pinot Grigio er strågul med grønne glimt i glasset. Vinen har en delikat duft af sommeræbler, gul stenfrugt og lime, og smagen er let og frisk med toner af blommer og grapefrugt, som har god fylde, perfekt balance præcis frugtsyre. Godt håndværk! 

Maden

Pinot Grigio Delle Venezies friske stil og toner af citrus kommer bedst til sin ret som ledsager til lette fiskeretter og pastasalater. Forestil dig f.eks. en sommerdag under parasollen med din familie ved et frokostbord på bredden af Gardasøen med Pinot Grigio i glasset og spaghetti alle Vongole på tallerkenen.

*indeholder sulfitter

2022 Canto Do Pedro Reserva, Vinho Branco Reserva, Tejo, Portugal.

2023 Malvasia dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien

Drue: Arinto, Alvarinho, Moscatel Graudo

Distrikt: Tejo, Portugal.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 Druerne til Canto Do Pedro kommer fra marker i Bairro, som er et af vindistriktet Tejos otte underdistrikter. Markerne i Bairro hører til blandt vinfirmaets ældste vinmarker, hvilket i dette tilfælde vil sige at vinstokkene er plantet for 35 år siden. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor frugtens kvalitet er helt i top samtidig med at alderen ikke i mærkbar grad har mindsket mængden af drueklaser. Midt ude mellem alle vinstokkene står et 100 år gammelt, solitært egetræ, som har givet inspiration til flaskens etiket.

Vinen

Canto De Pedro er lavet på tre grønne druesorter, der alle er kendt og meget brugt i Portugal, men kun en af de tre sorter stammer fra Portugal. Arinto er en af Portugals ældste druesorter, og fra sin hjemstavn nord for Lissabon har den bredt sig til flere andre af landets vindistrikter, hvor den er kendt og værdsat for at give en most med en frisk syre og en tone af citrus i duft og smag. Alvarinho er den indfødte, spanske druesort, Albariño, der senere er vandret mod syd til Portugal og i dag er den vigtigste druesort i Vinho Verde. Alvarinho er en aromatisk drue, der giver lette, friske vine, lidt i stil med en ung Riesling, med en blomstrende duftpalet med strejf af grønne toner og forskellige frugter i smagen. Moscatel Graudo, der internationalt kendes som Muscat Alexandria, er en af verdens ældste druesorter, der takket være sin lækre, sødmefulde druesmag ofte bruges til at lave dessertvin. Efter høst og gæring har den unge vin tilbragt nogen tid på bundfaldet, hvis døde gærceller og druerester bidrager til en kraftigere, mere kompleks smagspalet. Vinen i glasset er strågul med et lysende grønt skær med en delikat duft af jasmin, fersken og grønne urter. Den fyldige smag har en aromatisk palet af smagsstoffer, hvis lækre frugtsødme har toner af fersken, mango og honningmelon der fylder godt i munden med flot længde og en fin syre. En spændende vin med en blomstrende personlighed.

Maden

Canto Do Pedro har kvaliteter der vil gøre den til en glimrende velkomstdrink. Når flasken derefter tages med ind til spisebordet, vil vinen stå sig godt sammen med retter med skaldyr eller fede fisk og som ledsager til krydrede, asiatiske retter.

*indeholder sulfitter

Drue: Malvasia

Distrikt: Salento IGT, Italien

Årgang: 2023

Vol: 12%

Salento er Italiens hæl. Den er solbeskinnet og varm, men der er altid er en mild havbrise, der køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. Vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og arealer med grøntsager veksler mellem hinanden i et spil af grønne nuancer, og sammen med en skyfri himmel giver det omliggende hav en azurblå farve, der gør billedet perfekt. Salentos vinbønder omtaler kærligt deres egn med udtrykket “lu mare, lu sule, lu jentu” – den lokale dialekt for “havet, solen, vinden”. Rent vindyrkningsmæssigt er det nemt for bønderne, for det varme, tørre, ventilerede klima betyder, at plantesygdomme er sjældne og at modning af druerne for det meste er ganske pålidelig. Den sparsomme regn falder fortrinsvis i den milde vinter, og Salentos næringsfattige jordbund giver vinen en frisk, høj mineralitet.

Vinen

Vinhuset Campi Deantera har sine marker i Monteparano på bakkeskråninger i omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Vinen er lavet på 100% Malvasia Bianca ─ en druesort der menes at stamme fra Grækenland og som i dag er vidt udbredt i mange lande og vindistrikter og er kendt under mange forskellige navne. Malvasia Bianca bruges til forskellige vintyper fra tørre, lette hvidvine til kraftige, søde dessertvine. Campi Deantera har heldigvis valgt den tørre udgave. Efter høsten i slutningen af september udblødes mosten med drueskallerne i nogle timer før gæring af frugten, og til sidst lagres den unge vin på ståltank i fem måneder. Vinen i glasset er lys strågul med en tillokkende duft af hvide blomster, abrikos og melon. Vinens smag er meget ren og frisk med toner af hvid stenfrugt og citrus, og trods vinens livlige lethed har den en god længde og slutter af med en sprød syre.

Maden

Den unge Malvasia Bianco kan serveres direkte fra køleskabet, og den bør nydes i sin ungdom mens den er frisk og livlig. Vi har her den ideelle, all-round madvin i glasset. Og her skal all-round forstås helt bogstaveligt, for vinen vil passe perfekt til en lang række retter fra salater til retter med fisk eller fjerkræ, men det må gerne være et køkken i den lette, friske stil uden for meget fløde i saucen.

*indeholder sulfitter

2023 Veuve Mathilde, Costières De Nîmes, Frankrig.

2023. DominiVeneti. Pinot Grigio. Veneto. Italien

Drue: Grenache Blanc, Vermentino, Rousanne, Viognier

Distrikt: Costières De Nîmes, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 14%

I flere af verdens bedst kendte rødvinsdistrikter som f.eks. Bordeaux, Rioja og Côtes du Rhône gemmer der sig en lille, men særdeles interessant, produktion af hvidvine. Det er oftest vine lavet på mindre kendte druesorter. Det er samtidig vine som man typisk vil lede forgæves efter på supermarkedets hylder. Her bliver  vinelskerne snydt, for de hvide vine fra kendte rødvinsdistrikter er både gode og spændende og bidrager til diversitet i vinens verden.

Vinen

Med Veuve Mathilde er vi langt mod syd i det enorme Côtes du Rhône distrikt, hvor de hvide vine kun udgør 5-6% af den samlede produktion. Traditionen for fremstilling af god rødvin her mod syd i Rhônedalen tilsiger en blanding af flere, ofte mange, forskellige druesorter. Det gælder også de hvide vine, hvor hele otte forskellige grønne sorter er tilladt. Veuve Mathilde er lavet på fire sorter, som man ikke lige støder på til daglig: 30% Grenache Blanc, 30% Vermentino, 20% Roussanne og 20% Viognier. Drueklaserne er høstet om natten, så frugten kan køres hjem til vineriet i nattekulden for at beskytte mostens syre. Efter otte timers ”macération pelliculaire” (udblødning af mosten med skindkontakt) presses druemassen forsigtigt, og den rene druemost gæres nu i 20 dage ved 16 °C. Den unge vin lagres i en ståltank på sit bundfald indtil aftapning på flaske. Den strågule vin i glasset, der har fået flere guldmedaljer, har en forførende duft af akacie, gule blommer og passionsfrugt. I munden folder Mathilde sig ud med en let cremet fylde og en kompleks smagspalet med fersken, abrikos, kvæde og grapefrugt, og festen slutter med en lang eftersmag med pikant kernebitterhed og en sprælsk frugtsyre.

Maden

Veuve Mathilde er en vin i særklasse, og som har tyngde og personlighed til at ledsage smagsrige retter med skaldyr, fisk eller lyst kød. Har du mod på at eksperimentere, så prøv at servere vinen sammen med ost – f.eks. feta, gedeost eller Gouda.

*indeholder sulfitter

Drue: Pinot Grigio Delle Venezie

Distrikt: Veneto, Italien.

Årgang 2023

Vol: 12%

I Veneto har de en mangeårig tradition for at lave glimrende hvidvine, der typisk er friske, tørre vine, der er skabt til at drikkes til maden og som med fordel kan drikkes i deres ungdom. Pinot Grigio Delle Venezie har Italiens næstbedste klassifikation, DOC, så vi har ret til at nære forventninger om god frugt høstet fra velbeliggende vinmarker. Domìni Venetis marker ligger ved byen Montecchio Maggiore i bakkerne omkring Vicenza. Her er vi kun godt 70 meter over havet, og Gardasøens modererende indflydelse på klimaet tager toppen af sommerens hede og mildner vinterens kulde − et behageligt klima, hvor druerne har ideelle betingelser for perfekt modning. En lun, solrig og tør sommer, hvor vinstokkenes rødder har glæde af undergrundens vandreserver, holder råd og svamp på afstand, så drueklaserne kunne plukkes i fin stand.

Vinen

Pinot Grigio er samme druesort, som kendes i Alsace under navnet Pinot Gris. Men rejsen fra Alsace til Veneto har ikke blot givet druenavnet en italiensk drejning; vinens karakter er også helt anderledes her syd for alperne. Pinot Gris/Grigio kan, som en kamæleon, tilpasse sig det lokale områdes vinstil. Hvor en fed, olieagtig Alsace Pinot Gris har fylde og druesødme, er Venetos Pinot Grigio en lysere, lettere vin med nerve og friskhed− en vintype, der ikke mætter, men tværtimod stimulerer appetitten, og som man gang på gang vender tilbage til. Efter høsten presses druerne skånsomt og den søde most koldgæres ved omkring 14-16 °C. Den færdige vin opbevares under kølige forhold i ståltank, og hele vinifikationen har til hensigt at beskytte vinens syreniveau og friskhed. Den unge Pinot Grigio er strågul med grønne glimt i glasset. Vinen har en delikat duft af sommeræbler, gul stenfrugt og lime, og smagen er let og frisk med toner af blommer og grapefrugt, som har god fylde, perfekt balance præcis frugtsyre. Godt håndværk! 

Maden

Pinot Grigio Delle Venezies friske stil og toner af citrus kommer bedst til sin ret som ledsager til lette fiskeretter og pastasalater. Forestil dig f.eks. en sommerdag under parasollen med din familie ved et frokostbord på bredden af Gardasøen med Pinot Grigio i glasset og spaghetti alle Vongole på tallerkenen.

*indeholder sulfitter

2022 Canto Do Pedro Reserva, Vinho Branco Reserva, Tejo, Portugal.

2023 Malvasia dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien

2023 Veuve Mathilde, Costières De Nîmes, Frankrig.

2023. DominiVeneti. Pinot Grigio. Veneto. Italien

Drue: Arinto, Alvarinho, Moscatel Graudo

Distrikt: Tejo, Portugal.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 Druerne til Canto Do Pedro kommer fra marker i Bairro, som er et af vindistriktet Tejos otte underdistrikter. Markerne i Bairro hører til blandt vinfirmaets ældste vinmarker, hvilket i dette tilfælde vil sige at vinstokkene er plantet for 35 år siden. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor frugtens kvalitet er helt i top samtidig med at alderen ikke i mærkbar grad har mindsket mængden af drueklaser. Midt ude mellem alle vinstokkene står et 100 år gammelt, solitært egetræ, som har givet inspiration til flaskens etiket.

Vinen

Canto De Pedro er lavet på tre grønne druesorter, der alle er kendt og meget brugt i Portugal, men kun en af de tre sorter stammer fra Portugal. Arinto er en af Portugals ældste druesorter, og fra sin hjemstavn nord for Lissabon har den bredt sig til flere andre af landets vindistrikter, hvor den er kendt og værdsat for at give en most med en frisk syre og en tone af citrus i duft og smag. Alvarinho er den indfødte, spanske druesort, Albariño, der senere er vandret mod syd til Portugal og i dag er den vigtigste druesort i Vinho Verde. Alvarinho er en aromatisk drue, der giver lette, friske vine, lidt i stil med en ung Riesling, med en blomstrende duftpalet med strejf af grønne toner og forskellige frugter i smagen. Moscatel Graudo, der internationalt kendes som Muscat Alexandria, er en af verdens ældste druesorter, der takket være sin lækre, sødmefulde druesmag ofte bruges til at lave dessertvin. Efter høst og gæring har den unge vin tilbragt nogen tid på bundfaldet, hvis døde gærceller og druerester bidrager til en kraftigere, mere kompleks smagspalet. Vinen i glasset er strågul med et lysende grønt skær med en delikat duft af jasmin, fersken og grønne urter. Den fyldige smag har en aromatisk palet af smagsstoffer, hvis lækre frugtsødme har toner af fersken, mango og honningmelon der fylder godt i munden med flot længde og en fin syre. En spændende vin med en blomstrende personlighed.

Maden

Canto Do Pedro har kvaliteter der vil gøre den til en glimrende velkomstdrink. Når flasken derefter tages med ind til spisebordet, vil vinen stå sig godt sammen med retter med skaldyr eller fede fisk og som ledsager til krydrede, asiatiske retter.

*indeholder sulfitter

Drue: Malvasia

Distrikt: Salento IGT, Italien

Årgang: 2023

Vol: 12%

Salento er Italiens hæl. Den er solbeskinnet og varm, men der er altid er en mild havbrise, der køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. Vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og arealer med grøntsager veksler mellem hinanden i et spil af grønne nuancer, og sammen med en skyfri himmel giver det omliggende hav en azurblå farve, der gør billedet perfekt. Salentos vinbønder omtaler kærligt deres egn med udtrykket “lu mare, lu sule, lu jentu” – den lokale dialekt for “havet, solen, vinden”. Rent vindyrkningsmæssigt er det nemt for bønderne, for det varme, tørre, ventilerede klima betyder, at plantesygdomme er sjældne og at modning af druerne for det meste er ganske pålidelig. Den sparsomme regn falder fortrinsvis i den milde vinter, og Salentos næringsfattige jordbund giver vinen en frisk, høj mineralitet.

Vinen

Vinhuset Campi Deantera har sine marker i Monteparano på bakkeskråninger i omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Vinen er lavet på 100% Malvasia Bianca ─ en druesort der menes at stamme fra Grækenland og som i dag er vidt udbredt i mange lande og vindistrikter og er kendt under mange forskellige navne. Malvasia Bianca bruges til forskellige vintyper fra tørre, lette hvidvine til kraftige, søde dessertvine. Campi Deantera har heldigvis valgt den tørre udgave. Efter høsten i slutningen af september udblødes mosten med drueskallerne i nogle timer før gæring af frugten, og til sidst lagres den unge vin på ståltank i fem måneder. Vinen i glasset er lys strågul med en tillokkende duft af hvide blomster, abrikos og melon. Vinens smag er meget ren og frisk med toner af hvid stenfrugt og citrus, og trods vinens livlige lethed har den en god længde og slutter af med en sprød syre.

Maden

Den unge Malvasia Bianco kan serveres direkte fra køleskabet, og den bør nydes i sin ungdom mens den er frisk og livlig. Vi har her den ideelle, all-round madvin i glasset. Og her skal all-round forstås helt bogstaveligt, for vinen vil passe perfekt til en lang række retter fra salater til retter med fisk eller fjerkræ, men det må gerne være et køkken i den lette, friske stil uden for meget fløde i saucen.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache Blanc, Vermentino, Rousanne, Viognier

Distrikt: Costières De Nîmes, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 14%

I flere af verdens bedst kendte rødvinsdistrikter som f.eks. Bordeaux, Rioja og Côtes du Rhône gemmer der sig en lille, men særdeles interessant, produktion af hvidvine. Det er oftest vine lavet på mindre kendte druesorter. Det er samtidig vine som man typisk vil lede forgæves efter på supermarkedets hylder. Her bliver  vinelskerne snydt, for de hvide vine fra kendte rødvinsdistrikter er både gode og spændende og bidrager til diversitet i vinens verden.

Vinen

Med Veuve Mathilde er vi langt mod syd i det enorme Côtes du Rhône distrikt, hvor de hvide vine kun udgør 5-6% af den samlede produktion. Traditionen for fremstilling af god rødvin her mod syd i Rhônedalen tilsiger en blanding af flere, ofte mange, forskellige druesorter. Det gælder også de hvide vine, hvor hele otte forskellige grønne sorter er tilladt. Veuve Mathilde er lavet på fire sorter, som man ikke lige støder på til daglig: 30% Grenache Blanc, 30% Vermentino, 20% Roussanne og 20% Viognier. Drueklaserne er høstet om natten, så frugten kan køres hjem til vineriet i nattekulden for at beskytte mostens syre. Efter otte timers ”macération pelliculaire” (udblødning af mosten med skindkontakt) presses druemassen forsigtigt, og den rene druemost gæres nu i 20 dage ved 16 °C. Den unge vin lagres i en ståltank på sit bundfald indtil aftapning på flaske. Den strågule vin i glasset, der har fået flere guldmedaljer, har en forførende duft af akacie, gule blommer og passionsfrugt. I munden folder Mathilde sig ud med en let cremet fylde og en kompleks smagspalet med fersken, abrikos, kvæde og grapefrugt, og festen slutter med en lang eftersmag med pikant kernebitterhed og en sprælsk frugtsyre.

Maden

Veuve Mathilde er en vin i særklasse, og som har tyngde og personlighed til at ledsage smagsrige retter med skaldyr, fisk eller lyst kød. Har du mod på at eksperimentere, så prøv at servere vinen sammen med ost – f.eks. feta, gedeost eller Gouda.

*indeholder sulfitter

Drue: Pinot Grigio Delle Venezie

Distrikt: Veneto, Italien.

Årgang 2023

Vol: 12%

I Veneto har de en mangeårig tradition for at lave glimrende hvidvine, der typisk er friske, tørre vine, der er skabt til at drikkes til maden og som med fordel kan drikkes i deres ungdom. Pinot Grigio Delle Venezie har Italiens næstbedste klassifikation, DOC, så vi har ret til at nære forventninger om god frugt høstet fra velbeliggende vinmarker. Domìni Venetis marker ligger ved byen Montecchio Maggiore i bakkerne omkring Vicenza. Her er vi kun godt 70 meter over havet, og Gardasøens modererende indflydelse på klimaet tager toppen af sommerens hede og mildner vinterens kulde − et behageligt klima, hvor druerne har ideelle betingelser for perfekt modning. En lun, solrig og tør sommer, hvor vinstokkenes rødder har glæde af undergrundens vandreserver, holder råd og svamp på afstand, så drueklaserne kunne plukkes i fin stand.

Vinen

Pinot Grigio er samme druesort, som kendes i Alsace under navnet Pinot Gris. Men rejsen fra Alsace til Veneto har ikke blot givet druenavnet en italiensk drejning; vinens karakter er også helt anderledes her syd for alperne. Pinot Gris/Grigio kan, som en kamæleon, tilpasse sig det lokale områdes vinstil. Hvor en fed, olieagtig Alsace Pinot Gris har fylde og druesødme, er Venetos Pinot Grigio en lysere, lettere vin med nerve og friskhed− en vintype, der ikke mætter, men tværtimod stimulerer appetitten, og som man gang på gang vender tilbage til. Efter høsten presses druerne skånsomt og den søde most koldgæres ved omkring 14-16 °C. Den færdige vin opbevares under kølige forhold i ståltank, og hele vinifikationen har til hensigt at beskytte vinens syreniveau og friskhed. Den unge Pinot Grigio er strågul med grønne glimt i glasset. Vinen har en delikat duft af sommeræbler, gul stenfrugt og lime, og smagen er let og frisk med toner af blommer og grapefrugt, som har god fylde, perfekt balance præcis frugtsyre. Godt håndværk! 

Maden

Pinot Grigio Delle Venezies friske stil og toner af citrus kommer bedst til sin ret som ledsager til lette fiskeretter og pastasalater. Forestil dig f.eks. en sommerdag under parasollen med din familie ved et frokostbord på bredden af Gardasøen med Pinot Grigio i glasset og spaghetti alle Vongole på tallerkenen.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her