April kvartalskassen

2019 Orvieto Classico, Cantine San Marco, Umbrien, Italien

Orvieto Classico

Drue: Trebbiano,Grechetto, Makvasia Toscana, Procanico

Distrikt:  Cantine San Marco, Umbrien, Italien

Årgang: 2019

Vol: 12%

Hvis navnet Orvieto virker bekendt kan det have flere grunde. For de rejselystne er Orvieto er en by med en højst usædvanlig beliggenhed på toppen af en 300 m høj klippe med stejle kanter rundt om hele byen. Der går en kabelbane fra p-pladsen op til byens centrum, hvis smalle gader, fine huse og hyggelige torve emmer af middelalderstemning. På byens store torv kan man nyde et glas kølig vin med udsigt til domkirken, hvis mosaik- og skulptursmykkede facade er et pragtstykke af farvet ornamentering. For de historisk interesserede var Orvieto en af de vigtigste byer for den oprindelige befolkning, etruskerne i årene før romernes indtog i området år 200 f.Kr. For vinelskere er Orvieto især kendt for sin friske hvidvin, Orvieto Classico, men byen er også hjemsted for Italiens største vinmesse.Umbrien kaldes også for ”cuore verde d'Italia” (Italiens grønne hjerte). Regionens grønne højdedrag matcher fuldt ud Toscana med hensyn til landskabelig skønhed, og det samme gælder talentet for vinproduktion, som har været i fuld gang i den grønne region lige siden etruskerne. Orvieto Classico kommer fra vinmarker i kernen i distriktet, men druerne til denne Orvieto er lavet til vin i Cantine San Marco, der har sine kældre i Frascati – et kendt hvidvinsdistrikt i bakkerne lige uden for Rom omkring halvanden times kørsel syd for Orvieto. Cantine San Marco, der er kendt for sit topmoderne udstyr og sin tekniske kunnen.

Vinen

Orvieto Classico er lavet på fire lokale druesorter: Trebbiano (59%), Grechetto (20%), Malvasia Toscana (20%) og Procanico (10%), som Cantine San Marco har forvandlet til en harmonisk tør vin (restsukkerindhold 2,5 g per liter) med en behagelig og drikkevenlig alkoholstyrke. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt og imponerer med sin intense, aromatiske duftpalet med toner af jasmin, grønne urter og citrus. Den friske smag har toner af gule blommer, æbler og grapefrugt. Som det er tilfældet for mange italienske hvidvine har Orvieto Classico en pikant tone af kernebitterhed, der sammen med en oplivende syre gør Orvieto til den ideelle allroundvin.

Maden

Der er masser af muligheder for at finde noget godt på tallerkenen som ledsager til et glas Orvieto Classico, og her er et par eksempler til overvejelse: en rejetærte eller en Frutti di Mare pizza, der kan varieres i det uendelige med blandet fisk og skaldyr.

2016 Fannia, Falanghina Del Molise, Italien.

Fannia

Drue: Falanghina

Distrikt: Molise, Italien.

Årgang: 2019

Vol: 13%

Molise, Italiens mindste og mindst kendte vindistrikt, ligger mod øst i Italien helt ude ved Adriaterhavet, klemt inde mellem Abruzzo mod nord og Italiens hæl mod syd. Store dele af regionen ligger i Appenniner-bjergene, men ud mod kysten afløses de vilde bjerge af blide bakker, og det er her vi finder de fleste vinmarker. Vinhuset Campo Valerio har siden 1974 produceret både hvide og røde vine. Husets hvide vin, Fannia, stammer fra et basrelief fra romertiden, der er fundet i området. Hugget i sten fremstår relieffets billedmotiv med ledsagende tekst nærmest som en nutidig tegneserie. Scenen, der vises på Fannias etiket, stammer fra et værtshus, hvor værtsparret Lucius Calidio Erotico og Fannia Voluttà (som har givet navn til vinen) præsenterer regningen for gæsten og hans muldyr. ”Det bliver min ruin”, udbryder gæsten, da han også skal også betale for hø til muldyret.

De fleste vinelskere kender både til spændingen ved noget nyt og til genkendelsens glæde. Med Fannia i glasset er det ”forandring fryder”-knappen, der trykkes på. Hvor de færreste har hørt om Molise-distriktet, er der endnu længere blandt dem, der har smagt vin lavet på druen Falanghina. Italien er i særklasse landet, hvor ingen vinrejse vil gå helt som planlagt, aftaler om tidspunkter skal opfattes som hensigtserklæringer og hvor noget nyt og spændende  dukker op bag næste bakketop. Det italienske landbrugsministerium har en liste med 350 “autoriserede” druetyper hvortil kommer 500 ”uautoriserede” druer, der ville give grå hår i hovedet, hvis man skulle nævne dem alle. Falanghina er en af de 350 autoriserede og samtidig en af ældste, grønne druetyper i Syditalien. Den dyrkes i dag kun på omkring 1700 ha vinmarker i Campanien og Molise, hvilket er grunden til, at kun få danskere har haft lejlighed til at stifte bekendtskab med den.   

Vinen

Den let gyldne vin i glasset er lavet på 100% Falanghina vinificeret på ståltank. Vinen er meget aromatisk med toner af jasmin, blommer og kvæde. Den komplekse smagspalet præges af gule blommer, grapefrugt og grønne urter med en tone af tør sherry og en frisk syre i afslutningen.

Maden

Fannias elegante, friske stil gør den til en glimrende ledsager til fiskeretter i almindelighed, men til sushi vil dens aromatisk smagsprofil med sin diskrete abrikoskerne-bitterhed være helt eminent.

2019 Mugler Cuvée XIX-1, Weingut Schädler, Pfalz, Tyskland

Mugler Cuvée XIX-1

Drue: Cabernet Blanc, Scheurebe

Distrikt: Weingut Schädler, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2019

Vol: 12%

Cuvée XIX-1 lyder som et eksperiment snarere end navnet på en tysk hvidvin, og på en måde er det begge dele. Men mest af alt giver det et sjældent indblik i de store muligheder, en begavet og nysgerrig vinbonde har for at lave spændende vine i vore dage. Fra starten skal flere forudsætninger være til stede. Det primære er vinmarker med et gunstigt klima. Det er i rigt mål til stede i Pfalz, der er Tysklands mest solrige vindistrikt. Så er det vinbondens evner, uddannelse og lyst til at eksperimentere. Med behørig skelen til Weingut Schädlers historie moderniserede Steffen Mugler vineriet og omlagde til økologisk drift efter biodynamiske principper. Så er der lysten til fornyelse, hvor et eksempel er Steffen Muglers eksperiment med den 5.000 år gamle Quevri-teknologi fra Georgien, hvor most og drueskaller langsomt bliver til vin under 3 til 4 måneders ophold i kæmpestore, nedgravede lerkrukker.

Vinen

Hvad angår Cuvée XIX-1 handler det nye om  druesorten Cabernet Blanc, der er en hvid drue, skabt ved krydsning af den blå Cabernet Sauvignon med en hybrid-drue, som i Tyskland kendes under navnet ”Resistenzpartner”. Hybrid-druer er krydsninger mellem ”ædle” druesorter og ”uædle” sorter. Indkrydsning af arveanlæg fra de ”uædle” sorter giver fordele i form af resistens mod mange former for råd og svamp. Cabernet Blanc er kun plantet på få ha vinmarker i Pfalz og stort set ukendt i de fleste andre vinlande, så her er Steffen Mugler med helt i front. Den anden drue i Cuvée XIX-1, Scheurebe, er en krydsning mellem to ædle sorter, Silvaner og Riesling, og Scheurebe er nu kendt som den suverænt bedste og mest vellykkede af de mere nutidige druekrydsninger.  I glasset fremstår Mugler Cuvée XIX-1 strågul med gyldne glimt, og den blomstrende duft har toner af jasmin, Reine Claude blommer og grønne urter. Grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler præger den friske, let syrlige smag, som slutter med en læskende frugtsyre-finale. I både duft og smag er der mindelser om druen Sauvignon Blanc, som faktisk er Cabernet Blancs ”bedstemor” .

Maden

Resultatet af dette skoleridt i forskellige druesorter er blevet en meget frisk vin, der stimulerer mundvand og appetit. Hvad med at fortsætte i citrus-sporet med en let og lækker forret som ceviche − en sydamerikansk fiskesalat, hvor rå fisk marineres i en citrus-marinade af appelsin og lime og vendes med friske krydderurter.

2019 Clément Bosquet Chardonnay, Vin De France, Frankrig.

Clément Bosquet

Drue: Chardonnay

Distrikt: Vin De France, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Med kategorierne ”Chardonnay” og ”Vin De France” maler Clément Bosquet med den brede pensel. Chardonnay er en af verdens mest udbredte druetyper, som findes stort alle steder, hvor der dyrkes vin. Og Vin De France er ny kategori af franske vine uden geografisk afgrænsning − Sans Indication Géographique – som blev skabt i 2009 som erstatning for kategorien Vins de Table. En kategori med ”Vin fra Frankrig” som eneste karakteristik kan synes uambitiøst, men man skal ikke overse betydningen af den frihed, kategorien giver den enkelte vinbonde med hensyn til valg af forskellige druesorter, blanding af druer høstet fra forskellige områder og sammenstikning af vine fra forskellige årgange. Hvis der angives en årgang og/eller en druetype på etiketten, skal mindst 85% af druerne i vinen være høstet det pågældende år og mindst 85% af druerne være af den angivne sort. I de bedste hænder kan eksperimenter med druesorter, der normalt ikke er tilladt i en bestemt appellation give fremragende resultater. Dette er set før bl.a ved den nu så berømte supertoscaner Sassicaia .

Vinen

Chardonnay-druen er i sig selv ret neutral, men dens duft- og smagspalet er meget modtagelig for påvirkning fra voksested og fadlagring. Forskelle i vinifikation giver så forskellige vine som de slanke, friske syrerige vine fra Chablis til cremede, oversøiske vine med fedme, tropisk frugt og fadtoner. Her har vi en funklende, strågul vin i glasset med  gyldne glimt, og dens duftpalet er sat sammen af fersken, melon og citrus. En smag af gule blommer og abrikos er krydret med lidt kokos og vanilje, og smagen har både god fylde og længde og en passende syrebalance.

Maden

Den fyldige Clément Bosquet Chardonnay klarer fint krydrede retter fra det asiatiske køkken og er i sit es til alt godt fra havet. Drik den til en omgang fisk i ovn med urter og grønt eller pak den i madkurven skoven sammen med sushi til en forårsudflugt.

2019 Orvieto Classico, Cantine San Marco, Umbrien, Italien

2016 Fannia, Falanghina Del Molise, Italien.

Orvieto Classico

Drue: Trebbiano,Grechetto, Makvasia Toscana, Procanico

Distrikt:  Cantine San Marco, Umbrien, Italien

Årgang: 2019

Vol: 12%

Hvis navnet Orvieto virker bekendt kan det have flere grunde. For de rejselystne er Orvieto er en by med en højst usædvanlig beliggenhed på toppen af en 300 m høj klippe med stejle kanter rundt om hele byen. Der går en kabelbane fra p-pladsen op til byens centrum, hvis smalle gader, fine huse og hyggelige torve emmer af middelalderstemning. På byens store torv kan man nyde et glas kølig vin med udsigt til domkirken, hvis mosaik- og skulptursmykkede facade er et pragtstykke af farvet ornamentering. For de historisk interesserede var Orvieto en af de vigtigste byer for den oprindelige befolkning, etruskerne i årene før romernes indtog i området år 200 f.Kr. For vinelskere er Orvieto især kendt for sin friske hvidvin, Orvieto Classico, men byen er også hjemsted for Italiens største vinmesse.Umbrien kaldes også for ”cuore verde d'Italia” (Italiens grønne hjerte). Regionens grønne højdedrag matcher fuldt ud Toscana med hensyn til landskabelig skønhed, og det samme gælder talentet for vinproduktion, som har været i fuld gang i den grønne region lige siden etruskerne. Orvieto Classico kommer fra vinmarker i kernen i distriktet, men druerne til denne Orvieto er lavet til vin i Cantine San Marco, der har sine kældre i Frascati – et kendt hvidvinsdistrikt i bakkerne lige uden for Rom omkring halvanden times kørsel syd for Orvieto. Cantine San Marco, der er kendt for sit topmoderne udstyr og sin tekniske kunnen.

Vinen

Orvieto Classico er lavet på fire lokale druesorter: Trebbiano (59%), Grechetto (20%), Malvasia Toscana (20%) og Procanico (10%), som Cantine San Marco har forvandlet til en harmonisk tør vin (restsukkerindhold 2,5 g per liter) med en behagelig og drikkevenlig alkoholstyrke. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt og imponerer med sin intense, aromatiske duftpalet med toner af jasmin, grønne urter og citrus. Den friske smag har toner af gule blommer, æbler og grapefrugt. Som det er tilfældet for mange italienske hvidvine har Orvieto Classico en pikant tone af kernebitterhed, der sammen med en oplivende syre gør Orvieto til den ideelle allroundvin.

Maden

Der er masser af muligheder for at finde noget godt på tallerkenen som ledsager til et glas Orvieto Classico, og her er et par eksempler til overvejelse: en rejetærte eller en Frutti di Mare pizza, der kan varieres i det uendelige med blandet fisk og skaldyr.

Fannia

Drue: Falanghina

Distrikt: Molise, Italien.

Årgang: 2019

Vol: 13%

Molise, Italiens mindste og mindst kendte vindistrikt, ligger mod øst i Italien helt ude ved Adriaterhavet, klemt inde mellem Abruzzo mod nord og Italiens hæl mod syd. Store dele af regionen ligger i Appenniner-bjergene, men ud mod kysten afløses de vilde bjerge af blide bakker, og det er her vi finder de fleste vinmarker. Vinhuset Campo Valerio har siden 1974 produceret både hvide og røde vine. Husets hvide vin, Fannia, stammer fra et basrelief fra romertiden, der er fundet i området. Hugget i sten fremstår relieffets billedmotiv med ledsagende tekst nærmest som en nutidig tegneserie. Scenen, der vises på Fannias etiket, stammer fra et værtshus, hvor værtsparret Lucius Calidio Erotico og Fannia Voluttà (som har givet navn til vinen) præsenterer regningen for gæsten og hans muldyr. ”Det bliver min ruin”, udbryder gæsten, da han også skal også betale for hø til muldyret.

De fleste vinelskere kender både til spændingen ved noget nyt og til genkendelsens glæde. Med Fannia i glasset er det ”forandring fryder”-knappen, der trykkes på. Hvor de færreste har hørt om Molise-distriktet, er der endnu længere blandt dem, der har smagt vin lavet på druen Falanghina. Italien er i særklasse landet, hvor ingen vinrejse vil gå helt som planlagt, aftaler om tidspunkter skal opfattes som hensigtserklæringer og hvor noget nyt og spændende  dukker op bag næste bakketop. Det italienske landbrugsministerium har en liste med 350 “autoriserede” druetyper hvortil kommer 500 ”uautoriserede” druer, der ville give grå hår i hovedet, hvis man skulle nævne dem alle. Falanghina er en af de 350 autoriserede og samtidig en af ældste, grønne druetyper i Syditalien. Den dyrkes i dag kun på omkring 1700 ha vinmarker i Campanien og Molise, hvilket er grunden til, at kun få danskere har haft lejlighed til at stifte bekendtskab med den.   

Vinen

Den let gyldne vin i glasset er lavet på 100% Falanghina vinificeret på ståltank. Vinen er meget aromatisk med toner af jasmin, blommer og kvæde. Den komplekse smagspalet præges af gule blommer, grapefrugt og grønne urter med en tone af tør sherry og en frisk syre i afslutningen.

Maden

Fannias elegante, friske stil gør den til en glimrende ledsager til fiskeretter i almindelighed, men til sushi vil dens aromatisk smagsprofil med sin diskrete abrikoskerne-bitterhed være helt eminent.

2019 Mugler Cuvée XIX-1, Weingut Schädler, Pfalz, Tyskland

2019 Clément Bosquet Chardonnay, Vin De France, Frankrig.

Mugler Cuvée XIX-1

Drue: Cabernet Blanc, Scheurebe

Distrikt: Weingut Schädler, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2019

Vol: 12%

Cuvée XIX-1 lyder som et eksperiment snarere end navnet på en tysk hvidvin, og på en måde er det begge dele. Men mest af alt giver det et sjældent indblik i de store muligheder, en begavet og nysgerrig vinbonde har for at lave spændende vine i vore dage. Fra starten skal flere forudsætninger være til stede. Det primære er vinmarker med et gunstigt klima. Det er i rigt mål til stede i Pfalz, der er Tysklands mest solrige vindistrikt. Så er det vinbondens evner, uddannelse og lyst til at eksperimentere. Med behørig skelen til Weingut Schädlers historie moderniserede Steffen Mugler vineriet og omlagde til økologisk drift efter biodynamiske principper. Så er der lysten til fornyelse, hvor et eksempel er Steffen Muglers eksperiment med den 5.000 år gamle Quevri-teknologi fra Georgien, hvor most og drueskaller langsomt bliver til vin under 3 til 4 måneders ophold i kæmpestore, nedgravede lerkrukker.

Vinen

Hvad angår Cuvée XIX-1 handler det nye om  druesorten Cabernet Blanc, der er en hvid drue, skabt ved krydsning af den blå Cabernet Sauvignon med en hybrid-drue, som i Tyskland kendes under navnet ”Resistenzpartner”. Hybrid-druer er krydsninger mellem ”ædle” druesorter og ”uædle” sorter. Indkrydsning af arveanlæg fra de ”uædle” sorter giver fordele i form af resistens mod mange former for råd og svamp. Cabernet Blanc er kun plantet på få ha vinmarker i Pfalz og stort set ukendt i de fleste andre vinlande, så her er Steffen Mugler med helt i front. Den anden drue i Cuvée XIX-1, Scheurebe, er en krydsning mellem to ædle sorter, Silvaner og Riesling, og Scheurebe er nu kendt som den suverænt bedste og mest vellykkede af de mere nutidige druekrydsninger.  I glasset fremstår Mugler Cuvée XIX-1 strågul med gyldne glimt, og den blomstrende duft har toner af jasmin, Reine Claude blommer og grønne urter. Grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler præger den friske, let syrlige smag, som slutter med en læskende frugtsyre-finale. I både duft og smag er der mindelser om druen Sauvignon Blanc, som faktisk er Cabernet Blancs ”bedstemor” .

Maden

Resultatet af dette skoleridt i forskellige druesorter er blevet en meget frisk vin, der stimulerer mundvand og appetit. Hvad med at fortsætte i citrus-sporet med en let og lækker forret som ceviche − en sydamerikansk fiskesalat, hvor rå fisk marineres i en citrus-marinade af appelsin og lime og vendes med friske krydderurter.

Clément Bosquet

Drue: Chardonnay

Distrikt: Vin De France, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Med kategorierne ”Chardonnay” og ”Vin De France” maler Clément Bosquet med den brede pensel. Chardonnay er en af verdens mest udbredte druetyper, som findes stort alle steder, hvor der dyrkes vin. Og Vin De France er ny kategori af franske vine uden geografisk afgrænsning − Sans Indication Géographique – som blev skabt i 2009 som erstatning for kategorien Vins de Table. En kategori med ”Vin fra Frankrig” som eneste karakteristik kan synes uambitiøst, men man skal ikke overse betydningen af den frihed, kategorien giver den enkelte vinbonde med hensyn til valg af forskellige druesorter, blanding af druer høstet fra forskellige områder og sammenstikning af vine fra forskellige årgange. Hvis der angives en årgang og/eller en druetype på etiketten, skal mindst 85% af druerne i vinen være høstet det pågældende år og mindst 85% af druerne være af den angivne sort. I de bedste hænder kan eksperimenter med druesorter, der normalt ikke er tilladt i en bestemt appellation give fremragende resultater. Dette er set før bl.a ved den nu så berømte supertoscaner Sassicaia .

Vinen

Chardonnay-druen er i sig selv ret neutral, men dens duft- og smagspalet er meget modtagelig for påvirkning fra voksested og fadlagring. Forskelle i vinifikation giver så forskellige vine som de slanke, friske syrerige vine fra Chablis til cremede, oversøiske vine med fedme, tropisk frugt og fadtoner. Her har vi en funklende, strågul vin i glasset med  gyldne glimt, og dens duftpalet er sat sammen af fersken, melon og citrus. En smag af gule blommer og abrikos er krydret med lidt kokos og vanilje, og smagen har både god fylde og længde og en passende syrebalance.

Maden

Den fyldige Clément Bosquet Chardonnay klarer fint krydrede retter fra det asiatiske køkken og er i sit es til alt godt fra havet. Drik den til en omgang fisk i ovn med urter og grønt eller pak den i madkurven skoven sammen med sushi til en forårsudflugt.

2019 Orvieto Classico, Cantine San Marco, Umbrien, Italien

2016 Fannia, Falanghina Del Molise, Italien.

2019 Mugler Cuvée XIX-1, Weingut Schädler, Pfalz, Tyskland

2019 Clément Bosquet Chardonnay, Vin De France, Frankrig.

Orvieto Classico

Drue: Trebbiano,Grechetto, Makvasia Toscana, Procanico

Distrikt:  Cantine San Marco, Umbrien, Italien

Årgang: 2019

Vol: 12%

Hvis navnet Orvieto virker bekendt kan det have flere grunde. For de rejselystne er Orvieto er en by med en højst usædvanlig beliggenhed på toppen af en 300 m høj klippe med stejle kanter rundt om hele byen. Der går en kabelbane fra p-pladsen op til byens centrum, hvis smalle gader, fine huse og hyggelige torve emmer af middelalderstemning. På byens store torv kan man nyde et glas kølig vin med udsigt til domkirken, hvis mosaik- og skulptursmykkede facade er et pragtstykke af farvet ornamentering. For de historisk interesserede var Orvieto en af de vigtigste byer for den oprindelige befolkning, etruskerne i årene før romernes indtog i området år 200 f.Kr. For vinelskere er Orvieto især kendt for sin friske hvidvin, Orvieto Classico, men byen er også hjemsted for Italiens største vinmesse.Umbrien kaldes også for ”cuore verde d'Italia” (Italiens grønne hjerte). Regionens grønne højdedrag matcher fuldt ud Toscana med hensyn til landskabelig skønhed, og det samme gælder talentet for vinproduktion, som har været i fuld gang i den grønne region lige siden etruskerne. Orvieto Classico kommer fra vinmarker i kernen i distriktet, men druerne til denne Orvieto er lavet til vin i Cantine San Marco, der har sine kældre i Frascati – et kendt hvidvinsdistrikt i bakkerne lige uden for Rom omkring halvanden times kørsel syd for Orvieto. Cantine San Marco, der er kendt for sit topmoderne udstyr og sin tekniske kunnen.

Vinen

Orvieto Classico er lavet på fire lokale druesorter: Trebbiano (59%), Grechetto (20%), Malvasia Toscana (20%) og Procanico (10%), som Cantine San Marco har forvandlet til en harmonisk tør vin (restsukkerindhold 2,5 g per liter) med en behagelig og drikkevenlig alkoholstyrke. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt og imponerer med sin intense, aromatiske duftpalet med toner af jasmin, grønne urter og citrus. Den friske smag har toner af gule blommer, æbler og grapefrugt. Som det er tilfældet for mange italienske hvidvine har Orvieto Classico en pikant tone af kernebitterhed, der sammen med en oplivende syre gør Orvieto til den ideelle allroundvin.

Maden

Der er masser af muligheder for at finde noget godt på tallerkenen som ledsager til et glas Orvieto Classico, og her er et par eksempler til overvejelse: en rejetærte eller en Frutti di Mare pizza, der kan varieres i det uendelige med blandet fisk og skaldyr.

Fannia

Drue: Falanghina

Distrikt: Molise, Italien.

Årgang: 2019

Vol: 13%

Molise, Italiens mindste og mindst kendte vindistrikt, ligger mod øst i Italien helt ude ved Adriaterhavet, klemt inde mellem Abruzzo mod nord og Italiens hæl mod syd. Store dele af regionen ligger i Appenniner-bjergene, men ud mod kysten afløses de vilde bjerge af blide bakker, og det er her vi finder de fleste vinmarker. Vinhuset Campo Valerio har siden 1974 produceret både hvide og røde vine. Husets hvide vin, Fannia, stammer fra et basrelief fra romertiden, der er fundet i området. Hugget i sten fremstår relieffets billedmotiv med ledsagende tekst nærmest som en nutidig tegneserie. Scenen, der vises på Fannias etiket, stammer fra et værtshus, hvor værtsparret Lucius Calidio Erotico og Fannia Voluttà (som har givet navn til vinen) præsenterer regningen for gæsten og hans muldyr. ”Det bliver min ruin”, udbryder gæsten, da han også skal også betale for hø til muldyret.

De fleste vinelskere kender både til spændingen ved noget nyt og til genkendelsens glæde. Med Fannia i glasset er det ”forandring fryder”-knappen, der trykkes på. Hvor de færreste har hørt om Molise-distriktet, er der endnu længere blandt dem, der har smagt vin lavet på druen Falanghina. Italien er i særklasse landet, hvor ingen vinrejse vil gå helt som planlagt, aftaler om tidspunkter skal opfattes som hensigtserklæringer og hvor noget nyt og spændende  dukker op bag næste bakketop. Det italienske landbrugsministerium har en liste med 350 “autoriserede” druetyper hvortil kommer 500 ”uautoriserede” druer, der ville give grå hår i hovedet, hvis man skulle nævne dem alle. Falanghina er en af de 350 autoriserede og samtidig en af ældste, grønne druetyper i Syditalien. Den dyrkes i dag kun på omkring 1700 ha vinmarker i Campanien og Molise, hvilket er grunden til, at kun få danskere har haft lejlighed til at stifte bekendtskab med den.   

Vinen

Den let gyldne vin i glasset er lavet på 100% Falanghina vinificeret på ståltank. Vinen er meget aromatisk med toner af jasmin, blommer og kvæde. Den komplekse smagspalet præges af gule blommer, grapefrugt og grønne urter med en tone af tør sherry og en frisk syre i afslutningen.

Maden

Fannias elegante, friske stil gør den til en glimrende ledsager til fiskeretter i almindelighed, men til sushi vil dens aromatisk smagsprofil med sin diskrete abrikoskerne-bitterhed være helt eminent.

Mugler Cuvée XIX-1

Drue: Cabernet Blanc, Scheurebe

Distrikt: Weingut Schädler, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2019

Vol: 12%

Cuvée XIX-1 lyder som et eksperiment snarere end navnet på en tysk hvidvin, og på en måde er det begge dele. Men mest af alt giver det et sjældent indblik i de store muligheder, en begavet og nysgerrig vinbonde har for at lave spændende vine i vore dage. Fra starten skal flere forudsætninger være til stede. Det primære er vinmarker med et gunstigt klima. Det er i rigt mål til stede i Pfalz, der er Tysklands mest solrige vindistrikt. Så er det vinbondens evner, uddannelse og lyst til at eksperimentere. Med behørig skelen til Weingut Schädlers historie moderniserede Steffen Mugler vineriet og omlagde til økologisk drift efter biodynamiske principper. Så er der lysten til fornyelse, hvor et eksempel er Steffen Muglers eksperiment med den 5.000 år gamle Quevri-teknologi fra Georgien, hvor most og drueskaller langsomt bliver til vin under 3 til 4 måneders ophold i kæmpestore, nedgravede lerkrukker.

Vinen

Hvad angår Cuvée XIX-1 handler det nye om  druesorten Cabernet Blanc, der er en hvid drue, skabt ved krydsning af den blå Cabernet Sauvignon med en hybrid-drue, som i Tyskland kendes under navnet ”Resistenzpartner”. Hybrid-druer er krydsninger mellem ”ædle” druesorter og ”uædle” sorter. Indkrydsning af arveanlæg fra de ”uædle” sorter giver fordele i form af resistens mod mange former for råd og svamp. Cabernet Blanc er kun plantet på få ha vinmarker i Pfalz og stort set ukendt i de fleste andre vinlande, så her er Steffen Mugler med helt i front. Den anden drue i Cuvée XIX-1, Scheurebe, er en krydsning mellem to ædle sorter, Silvaner og Riesling, og Scheurebe er nu kendt som den suverænt bedste og mest vellykkede af de mere nutidige druekrydsninger.  I glasset fremstår Mugler Cuvée XIX-1 strågul med gyldne glimt, og den blomstrende duft har toner af jasmin, Reine Claude blommer og grønne urter. Grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler præger den friske, let syrlige smag, som slutter med en læskende frugtsyre-finale. I både duft og smag er der mindelser om druen Sauvignon Blanc, som faktisk er Cabernet Blancs ”bedstemor” .

Maden

Resultatet af dette skoleridt i forskellige druesorter er blevet en meget frisk vin, der stimulerer mundvand og appetit. Hvad med at fortsætte i citrus-sporet med en let og lækker forret som ceviche − en sydamerikansk fiskesalat, hvor rå fisk marineres i en citrus-marinade af appelsin og lime og vendes med friske krydderurter.

Clément Bosquet

Drue: Chardonnay

Distrikt: Vin De France, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Med kategorierne ”Chardonnay” og ”Vin De France” maler Clément Bosquet med den brede pensel. Chardonnay er en af verdens mest udbredte druetyper, som findes stort alle steder, hvor der dyrkes vin. Og Vin De France er ny kategori af franske vine uden geografisk afgrænsning − Sans Indication Géographique – som blev skabt i 2009 som erstatning for kategorien Vins de Table. En kategori med ”Vin fra Frankrig” som eneste karakteristik kan synes uambitiøst, men man skal ikke overse betydningen af den frihed, kategorien giver den enkelte vinbonde med hensyn til valg af forskellige druesorter, blanding af druer høstet fra forskellige områder og sammenstikning af vine fra forskellige årgange. Hvis der angives en årgang og/eller en druetype på etiketten, skal mindst 85% af druerne i vinen være høstet det pågældende år og mindst 85% af druerne være af den angivne sort. I de bedste hænder kan eksperimenter med druesorter, der normalt ikke er tilladt i en bestemt appellation give fremragende resultater. Dette er set før bl.a ved den nu så berømte supertoscaner Sassicaia .

Vinen

Chardonnay-druen er i sig selv ret neutral, men dens duft- og smagspalet er meget modtagelig for påvirkning fra voksested og fadlagring. Forskelle i vinifikation giver så forskellige vine som de slanke, friske syrerige vine fra Chablis til cremede, oversøiske vine med fedme, tropisk frugt og fadtoner. Her har vi en funklende, strågul vin i glasset med  gyldne glimt, og dens duftpalet er sat sammen af fersken, melon og citrus. En smag af gule blommer og abrikos er krydret med lidt kokos og vanilje, og smagen har både god fylde og længde og en passende syrebalance.

Maden

Den fyldige Clément Bosquet Chardonnay klarer fint krydrede retter fra det asiatiske køkken og er i sit es til alt godt fra havet. Drik den til en omgang fisk i ovn med urter og grønt eller pak den i madkurven skoven sammen med sushi til en forårsudflugt.

Tilmeld dig hvidvinskassen her