August- September-kassen

2019 Jean Geiler Auxerrois, Alsace, Frankrig

Drue: Auxerrois

Distrikt: Alsace, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 13%

Vinene fra Alsace skal aftappes i området på de karakteristiske, høje, slanke flasker med tonet, mørkt glas for at beskytte vinen mod dagslysets ultraviolette stråler. Et fællestræk for vinene er et livligt frugtpræg, som bl.a. skyldes at vinene ikke fadlagres. En vin fra Alsace smager af ren og skær drue med præg af den jordbund, som vinstokken har vokset i. Det og ikke andet. Vinene er som hovedregel lavet på én af syv forskellige druer – hver især med deres helt unikke særpræg.  ”De syv søstre” har man kærligt kaldt de syv druesorter fra Alsace. Ni ud af ti vine fra Alsace er hvide og 6 af de 7 søstre er grønne druer: Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc og Pinot Gris, mens Pinot Noir er den eneste blå druesort.

Vinen

Men hvad blev der så af Auxerrois, som Jean Geiler har brugt til at lave vinen i flasken? Auxerrois er såmænd hushjælpen til de berømte syv søstre. Det er fuldt lovligt at blande vin produceret på flere af de anerkendte druer. Her har Jean Geiler ladet hushjælpen komme til ære og værdighed som enkeltdruevin med eget navn på etiketten.  Overraskelsen gør vinen særlig spændende og interessant. DNA-analyser viser at Auxerrois er beslægtet med Pinot-sorterne og lokalt kaldes den ofte Pinot Auxerrois. Selve navnet Auxerrois kommer fra det gamle navn for Alsace, Auxois, og alt tyder på at denne druesort stammer fra Alsace. Druesorten modner tidligt og klarer sig godt i et køligt klima med rødderne i en kalkholdig jordbund. Det er forhold man finder på mange marker med en mindre gunstig beliggenhed i forhold til solen, så her passer hushjælpen og det ydmyge voksested som fod i hose − faktisk er Auxerrois den fjerde mest plantede druesort i Alsace kun overgået af Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris.  Druerne til Auxerrois er høstet i starten af september og efter gæring i ståltank lagrer vinen på sit bundfald frem til tapning på flaske næste forår for at optimere dens smag og struktur. Vinen i glasset er intens strågul med et gyldent skær og den dufter skønt af fersken og pære med toner af honning. I munden er Auxerrois fyldig og cremet med en sødmefuld smag af Reine Claude blommer og tropisk frugt; der er en lang eftersmag med en god syrebalance i afslutningen.

Maden

Sin sødmefulde frugtsmag til trods har Auxerrois, som langt de fleste bordvine fra Alsace, en madvenlig tørhed der modsvarer dens lave indhold af restsukker: 3,6 g/liter svarende til 1,5 sukkerknald i en hel liter vin. Til sammenligning svarer sukkerindholdet i en halv liter cola til 26 sukkerknalder. I forbindelse med et måltid skal man aldrig underkende hushjælpens betydning, og med en hjemmelavet kyllingesalat med karry, toppet med bacon, er frokosten reddet.

2020 Soldadito Marinero Blanco, Valencia DOP, Spanien.

Drue: Muscat

Distrikt: Valencia DOP, Spanien.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Vinen kommer fra Viveros Cambra og har Valencia-distriktets fineste appellation: DOP (Denomiación De Origen Protegida. Som et led i vinifikationen (forvandlingen af druemost til vin) gør kældermesteren en dyd af at lade gæringen foregå med vildgær, hvilket vil sige de gærceller, der sidder på drueskallerne, når klaserne ankommer til vineriet. Det giver en langsommere gæringsproces og er med til at give den færdige vin identitet og personlighed. Mange vinavlere bruger kulturgær, som kan leveres med bestemte egenskaber alt efter det enkelte vinfirmas ønsker og behov. Det giver større sikkerhed mod fejl og ubehagelige overraskelser undervejs i gæringen, men prisen for sikkerhed er mere ensartede vine med mindre personlighed. Sunde gærceller på druerne kræver et sundt økosystem i vinmarken. Bl.a. skal bierne beskyttes, for det har vist sig at gærcellerne overlever vinteren i bistaderne og bringes ud til vinstokkene næste forår af områdets bier. Der skal skrues ned for sprøjtegiften og op for biodiversiteten, hvilket vinhuset gør ved at plante et bunddække med blomster og urter, der tiltrækker bier og andre nyttige insekter. 

Vinen

Vinen er lavet 100% på Muscat-druer: den almindelige Muscat of Alexandria samt den ældste (og  ædleste) Muscat-sort ”Moscatel de Grano Menudo”. Vine lavet på Muscat-druer har en nærmest forførende duft og en meget lækker smag, hvis forkælelse af lugte- og smagssansen man ikke behøver et vinkursus for at nyde. Druerne er høstet med hånden fra midten af august til midten af september og gæret ved lav temperatur i ståltank. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og duften har de elementer af kaprifolium, modne druer og honningmelon som karakteriserer Muscatdruens aromapalet. Smagen har dejligt friske toner af citrus, som er med til at balancere Muscat-druernes sødme og blomstrende aroma. Den let cremede fylde og en lang eftersmag er sammen med syren med til at fuldende en lækker smagsoplevelse.

Maden

Servering direkte fra køleskabet fremhæves vinens friskhed og toner sødmen ned til et optimalt niveau. Et køligt glas Soldadito Marinero vil gøre sig vældig godt som aperitif, og vinen kan tages med ind til bordet som ledsager til f.eks. en eksotisk salat med chili, jordnødder og mango eller en skaldyrssalat med rejer og krebsehaler. 

2020 Louis Fabre Viognier, Pays D’Oc IGP, Frankrig

Drue: Viognier

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig

Årgang: 2020

Vol: 13%

Fabre-familie har været vinbønder i Sydfrankrig siden 1605 og ejer i dag fem slotte, heriblandt Chateau de Luc, et smukt, gammelt slot fra det 14. årh., hvor Louis Fabre bor sammen med Claire og parrets børn. Slottet er samtidig hovedkontor for familiens vinhuse og hjemsted for et lille vinmuseum og en formidabel vinkælder. Louis Fabre har stået ved roret siden 1982 med solid forankring i videnskaben og en dyb respekt for naturen som grundlag. Som en af de første i Languedoc startede Louis Fabre tidligt med omlægning af produktionen til økologisk drift, og i 1991 opnåede han Ecocert certifikat som økologisk producent. Slottets vinmarker i Cruscades, nordvest for byen Beziers, ligger højt oppe på bjergskråninger med kalkholdig jordbund dækket af rullesten. En kølig, nordvestlig vind køler frugten ned i de varme sommerdage, hvilket − sammen med høst af druerne om natten – er med til at give vinene friskhed og syre. Samtidig gør den konstante blæst det muligt at dyrke Viognier, der har meget tætte drueklaser, uden at frygte angreb af råd og skimmel.

Vinen

Grønne druer kan opdeles i aromatiske og ikke-aromatiske druesorter; det er dog ikke et enten/eller men nærmere trin på en skala. Ikke-aromatiske druesorter, som f.eks. Chardonnay, dufter mere af hvor og hvordan de er lavet end af druesorten. Aromatiske druesorter, som f.eks. Viognier, har derimod en tydeligt genkendelig aromaprofil. Viognier-vinen i glasset dufter af bergamotte – en varm aroma, der dufter af både citrus og blomster på samme tid − kaprifolium, fersken og lime. Viognier-mosten er følsom for påvirkning af luftens ilt, som kan give den færdige vin en majsgul farve, men det grønne skær af vinen i glasset viser dels effekten af at høste druerne i nattekulden, dels vinhusets og omhu med at beskytte mosten mod ilt under vinifikationen. Smagen af abrikos, kvæde og lime har en pikant tone af grønne grannåle, og smagen munder ud i en meget fin syrebalance. 

Maden

Viognier kan skænkes direkte fra køleskabet og vil hurtigt nå den optimale temperatur på omkring 8 °C i glasset. Vinens fedme og aromatiske frugtsødme passer godt til retter med umami-karakter som gratinerede kammuslinger eller kylling med morkler.

2019 Riesling Classic, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Drue: Riesling

Distrikt: Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2019

Vol: 12%

Riesling regnes af mange for hvidvins-druernes konge på grund af dens evne til at afspejle sit terroir uden at miste sin særlige karakter med blomstrende aroma, ren og rank druesmag med mineralske toner og en fast syrestruktur. Tyskland er kendt for at lave verdens bedste Riesling, der spænder stilmæssigt fra enkle, knastørre bordvine til let sødlige terrassevine og meget søde, komplekse dessertvine med utrolig evne til at ældes med ynde. Med alderen kan Riesling, specielt vine fra solrige, tørre årgange, udvikle en tone af linolie i sin aromapalet. Den let petroleumsagtige duft, som man nærmest må elske eller hade, skyldes af stoffet TDN. Mange vil helst være TDN-lugten foruden og går derfor efter unge friske Riesling-vine, mens andre sætter stor pris på den, hvorfor Riesling-vine med årtiers lagring i kælderen er hundedyre og højt værdsat af vinkendere.

Vinen

Weingut Hellmer holder til i Mußbach, en lille vinby i hjertet af Pfalz, som ligger på ”Deutsche Weinstraße”. Vinruten, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935, byder på muligheder for smagning af vine hos lokale vinbønder på turen gennem det afvekslende landskab. Det behageligt lune klima indbyder til vandreture på et forgrenet net af stier mellem vinmarkerne, og en anden mulighed er at træde i pedalerne på distriktets flere hundrede kilometer cykelstier. Hellmer-familien har mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I dag står Thomas Hellmer ved roret, men næste generation i Hellmer-familien, Maya og Tim, er begge aktive i driften. Weingut Hellmer fik i 2015 tildelt æresprisen i Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine fra vinmarker beplantet med lokale druesorter. Den strågule vin i glasset er klassisk, tysk Riesling med en delikat duft af jasmin, fersken og lime (uden mindste antydning af petroleum) og sin karakterfulde frugtsødme med toner af nektariner, mango og grapefrugt. Vinens lette sødme balanceres perfekt af en stringent syre, som det er typisk for en Pfalz Riesling. 

Maden

Hellmer Riesling Classic er en charmerende, drikkevenlig hvidvin, der vil gøre sig godt både som et glas i utide på terrassen eller skænket i glasset ved middagsbordet til fisk, skaldyr og fjerkræ. Med sin citrustone og fine balance mellem syre og sødme er Riesling Classic i særklasse når det gælder retter fra det asiatiske køkken lige fra japanske sushi til thaikøkkenets chilikrydrede retter.

2019 Jean Geiler Auxerrois, Alsace, Frankrig

2020 Soldadito Marinero Blanco, Valencia DOP, Spanien.

Drue: Auxerrois

Distrikt: Alsace, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 13%

Vinene fra Alsace skal aftappes i området på de karakteristiske, høje, slanke flasker med tonet, mørkt glas for at beskytte vinen mod dagslysets ultraviolette stråler. Et fællestræk for vinene er et livligt frugtpræg, som bl.a. skyldes at vinene ikke fadlagres. En vin fra Alsace smager af ren og skær drue med præg af den jordbund, som vinstokken har vokset i. Det og ikke andet. Vinene er som hovedregel lavet på én af syv forskellige druer – hver især med deres helt unikke særpræg.  ”De syv søstre” har man kærligt kaldt de syv druesorter fra Alsace. Ni ud af ti vine fra Alsace er hvide og 6 af de 7 søstre er grønne druer: Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc og Pinot Gris, mens Pinot Noir er den eneste blå druesort.

Vinen

Men hvad blev der så af Auxerrois, som Jean Geiler har brugt til at lave vinen i flasken? Auxerrois er såmænd hushjælpen til de berømte syv søstre. Det er fuldt lovligt at blande vin produceret på flere af de anerkendte druer. Her har Jean Geiler ladet hushjælpen komme til ære og værdighed som enkeltdruevin med eget navn på etiketten.  Overraskelsen gør vinen særlig spændende og interessant. DNA-analyser viser at Auxerrois er beslægtet med Pinot-sorterne og lokalt kaldes den ofte Pinot Auxerrois. Selve navnet Auxerrois kommer fra det gamle navn for Alsace, Auxois, og alt tyder på at denne druesort stammer fra Alsace. Druesorten modner tidligt og klarer sig godt i et køligt klima med rødderne i en kalkholdig jordbund. Det er forhold man finder på mange marker med en mindre gunstig beliggenhed i forhold til solen, så her passer hushjælpen og det ydmyge voksested som fod i hose − faktisk er Auxerrois den fjerde mest plantede druesort i Alsace kun overgået af Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris.  Druerne til Auxerrois er høstet i starten af september og efter gæring i ståltank lagrer vinen på sit bundfald frem til tapning på flaske næste forår for at optimere dens smag og struktur. Vinen i glasset er intens strågul med et gyldent skær og den dufter skønt af fersken og pære med toner af honning. I munden er Auxerrois fyldig og cremet med en sødmefuld smag af Reine Claude blommer og tropisk frugt; der er en lang eftersmag med en god syrebalance i afslutningen.

Maden

Sin sødmefulde frugtsmag til trods har Auxerrois, som langt de fleste bordvine fra Alsace, en madvenlig tørhed der modsvarer dens lave indhold af restsukker: 3,6 g/liter svarende til 1,5 sukkerknald i en hel liter vin. Til sammenligning svarer sukkerindholdet i en halv liter cola til 26 sukkerknalder. I forbindelse med et måltid skal man aldrig underkende hushjælpens betydning, og med en hjemmelavet kyllingesalat med karry, toppet med bacon, er frokosten reddet.

Drue: Muscat

Distrikt: Valencia DOP, Spanien.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Vinen kommer fra Viveros Cambra og har Valencia-distriktets fineste appellation: DOP (Denomiación De Origen Protegida. Som et led i vinifikationen (forvandlingen af druemost til vin) gør kældermesteren en dyd af at lade gæringen foregå med vildgær, hvilket vil sige de gærceller, der sidder på drueskallerne, når klaserne ankommer til vineriet. Det giver en langsommere gæringsproces og er med til at give den færdige vin identitet og personlighed. Mange vinavlere bruger kulturgær, som kan leveres med bestemte egenskaber alt efter det enkelte vinfirmas ønsker og behov. Det giver større sikkerhed mod fejl og ubehagelige overraskelser undervejs i gæringen, men prisen for sikkerhed er mere ensartede vine med mindre personlighed. Sunde gærceller på druerne kræver et sundt økosystem i vinmarken. Bl.a. skal bierne beskyttes, for det har vist sig at gærcellerne overlever vinteren i bistaderne og bringes ud til vinstokkene næste forår af områdets bier. Der skal skrues ned for sprøjtegiften og op for biodiversiteten, hvilket vinhuset gør ved at plante et bunddække med blomster og urter, der tiltrækker bier og andre nyttige insekter. 

Vinen

Vinen er lavet 100% på Muscat-druer: den almindelige Muscat of Alexandria samt den ældste (og  ædleste) Muscat-sort ”Moscatel de Grano Menudo”. Vine lavet på Muscat-druer har en nærmest forførende duft og en meget lækker smag, hvis forkælelse af lugte- og smagssansen man ikke behøver et vinkursus for at nyde. Druerne er høstet med hånden fra midten af august til midten af september og gæret ved lav temperatur i ståltank. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og duften har de elementer af kaprifolium, modne druer og honningmelon som karakteriserer Muscatdruens aromapalet. Smagen har dejligt friske toner af citrus, som er med til at balancere Muscat-druernes sødme og blomstrende aroma. Den let cremede fylde og en lang eftersmag er sammen med syren med til at fuldende en lækker smagsoplevelse.

Maden

Servering direkte fra køleskabet fremhæves vinens friskhed og toner sødmen ned til et optimalt niveau. Et køligt glas Soldadito Marinero vil gøre sig vældig godt som aperitif, og vinen kan tages med ind til bordet som ledsager til f.eks. en eksotisk salat med chili, jordnødder og mango eller en skaldyrssalat med rejer og krebsehaler. 

2020 Louis Fabre Viognier, Pays D’Oc IGP, Frankrig

2019 Riesling Classic, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Drue: Viognier

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig

Årgang: 2020

Vol: 13%

Fabre-familie har været vinbønder i Sydfrankrig siden 1605 og ejer i dag fem slotte, heriblandt Chateau de Luc, et smukt, gammelt slot fra det 14. årh., hvor Louis Fabre bor sammen med Claire og parrets børn. Slottet er samtidig hovedkontor for familiens vinhuse og hjemsted for et lille vinmuseum og en formidabel vinkælder. Louis Fabre har stået ved roret siden 1982 med solid forankring i videnskaben og en dyb respekt for naturen som grundlag. Som en af de første i Languedoc startede Louis Fabre tidligt med omlægning af produktionen til økologisk drift, og i 1991 opnåede han Ecocert certifikat som økologisk producent. Slottets vinmarker i Cruscades, nordvest for byen Beziers, ligger højt oppe på bjergskråninger med kalkholdig jordbund dækket af rullesten. En kølig, nordvestlig vind køler frugten ned i de varme sommerdage, hvilket − sammen med høst af druerne om natten – er med til at give vinene friskhed og syre. Samtidig gør den konstante blæst det muligt at dyrke Viognier, der har meget tætte drueklaser, uden at frygte angreb af råd og skimmel.

Vinen

Grønne druer kan opdeles i aromatiske og ikke-aromatiske druesorter; det er dog ikke et enten/eller men nærmere trin på en skala. Ikke-aromatiske druesorter, som f.eks. Chardonnay, dufter mere af hvor og hvordan de er lavet end af druesorten. Aromatiske druesorter, som f.eks. Viognier, har derimod en tydeligt genkendelig aromaprofil. Viognier-vinen i glasset dufter af bergamotte – en varm aroma, der dufter af både citrus og blomster på samme tid − kaprifolium, fersken og lime. Viognier-mosten er følsom for påvirkning af luftens ilt, som kan give den færdige vin en majsgul farve, men det grønne skær af vinen i glasset viser dels effekten af at høste druerne i nattekulden, dels vinhusets og omhu med at beskytte mosten mod ilt under vinifikationen. Smagen af abrikos, kvæde og lime har en pikant tone af grønne grannåle, og smagen munder ud i en meget fin syrebalance. 

Maden

Viognier kan skænkes direkte fra køleskabet og vil hurtigt nå den optimale temperatur på omkring 8 °C i glasset. Vinens fedme og aromatiske frugtsødme passer godt til retter med umami-karakter som gratinerede kammuslinger eller kylling med morkler.

Drue: Riesling

Distrikt: Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2019

Vol: 12%

Riesling regnes af mange for hvidvins-druernes konge på grund af dens evne til at afspejle sit terroir uden at miste sin særlige karakter med blomstrende aroma, ren og rank druesmag med mineralske toner og en fast syrestruktur. Tyskland er kendt for at lave verdens bedste Riesling, der spænder stilmæssigt fra enkle, knastørre bordvine til let sødlige terrassevine og meget søde, komplekse dessertvine med utrolig evne til at ældes med ynde. Med alderen kan Riesling, specielt vine fra solrige, tørre årgange, udvikle en tone af linolie i sin aromapalet. Den let petroleumsagtige duft, som man nærmest må elske eller hade, skyldes af stoffet TDN. Mange vil helst være TDN-lugten foruden og går derfor efter unge friske Riesling-vine, mens andre sætter stor pris på den, hvorfor Riesling-vine med årtiers lagring i kælderen er hundedyre og højt værdsat af vinkendere.

Vinen

Weingut Hellmer holder til i Mußbach, en lille vinby i hjertet af Pfalz, som ligger på ”Deutsche Weinstraße”. Vinruten, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935, byder på muligheder for smagning af vine hos lokale vinbønder på turen gennem det afvekslende landskab. Det behageligt lune klima indbyder til vandreture på et forgrenet net af stier mellem vinmarkerne, og en anden mulighed er at træde i pedalerne på distriktets flere hundrede kilometer cykelstier. Hellmer-familien har mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I dag står Thomas Hellmer ved roret, men næste generation i Hellmer-familien, Maya og Tim, er begge aktive i driften. Weingut Hellmer fik i 2015 tildelt æresprisen i Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine fra vinmarker beplantet med lokale druesorter. Den strågule vin i glasset er klassisk, tysk Riesling med en delikat duft af jasmin, fersken og lime (uden mindste antydning af petroleum) og sin karakterfulde frugtsødme med toner af nektariner, mango og grapefrugt. Vinens lette sødme balanceres perfekt af en stringent syre, som det er typisk for en Pfalz Riesling. 

Maden

Hellmer Riesling Classic er en charmerende, drikkevenlig hvidvin, der vil gøre sig godt både som et glas i utide på terrassen eller skænket i glasset ved middagsbordet til fisk, skaldyr og fjerkræ. Med sin citrustone og fine balance mellem syre og sødme er Riesling Classic i særklasse når det gælder retter fra det asiatiske køkken lige fra japanske sushi til thaikøkkenets chilikrydrede retter.

2019 Jean Geiler Auxerrois, Alsace, Frankrig

2020 Soldadito Marinero Blanco, Valencia DOP, Spanien.

2020 Louis Fabre Viognier, Pays D’Oc IGP, Frankrig

2019 Riesling Classic, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Drue: Auxerrois

Distrikt: Alsace, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 13%

Vinene fra Alsace skal aftappes i området på de karakteristiske, høje, slanke flasker med tonet, mørkt glas for at beskytte vinen mod dagslysets ultraviolette stråler. Et fællestræk for vinene er et livligt frugtpræg, som bl.a. skyldes at vinene ikke fadlagres. En vin fra Alsace smager af ren og skær drue med præg af den jordbund, som vinstokken har vokset i. Det og ikke andet. Vinene er som hovedregel lavet på én af syv forskellige druer – hver især med deres helt unikke særpræg.  ”De syv søstre” har man kærligt kaldt de syv druesorter fra Alsace. Ni ud af ti vine fra Alsace er hvide og 6 af de 7 søstre er grønne druer: Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc og Pinot Gris, mens Pinot Noir er den eneste blå druesort.

Vinen

Men hvad blev der så af Auxerrois, som Jean Geiler har brugt til at lave vinen i flasken? Auxerrois er såmænd hushjælpen til de berømte syv søstre. Det er fuldt lovligt at blande vin produceret på flere af de anerkendte druer. Her har Jean Geiler ladet hushjælpen komme til ære og værdighed som enkeltdruevin med eget navn på etiketten.  Overraskelsen gør vinen særlig spændende og interessant. DNA-analyser viser at Auxerrois er beslægtet med Pinot-sorterne og lokalt kaldes den ofte Pinot Auxerrois. Selve navnet Auxerrois kommer fra det gamle navn for Alsace, Auxois, og alt tyder på at denne druesort stammer fra Alsace. Druesorten modner tidligt og klarer sig godt i et køligt klima med rødderne i en kalkholdig jordbund. Det er forhold man finder på mange marker med en mindre gunstig beliggenhed i forhold til solen, så her passer hushjælpen og det ydmyge voksested som fod i hose − faktisk er Auxerrois den fjerde mest plantede druesort i Alsace kun overgået af Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris.  Druerne til Auxerrois er høstet i starten af september og efter gæring i ståltank lagrer vinen på sit bundfald frem til tapning på flaske næste forår for at optimere dens smag og struktur. Vinen i glasset er intens strågul med et gyldent skær og den dufter skønt af fersken og pære med toner af honning. I munden er Auxerrois fyldig og cremet med en sødmefuld smag af Reine Claude blommer og tropisk frugt; der er en lang eftersmag med en god syrebalance i afslutningen.

Maden

Sin sødmefulde frugtsmag til trods har Auxerrois, som langt de fleste bordvine fra Alsace, en madvenlig tørhed der modsvarer dens lave indhold af restsukker: 3,6 g/liter svarende til 1,5 sukkerknald i en hel liter vin. Til sammenligning svarer sukkerindholdet i en halv liter cola til 26 sukkerknalder. I forbindelse med et måltid skal man aldrig underkende hushjælpens betydning, og med en hjemmelavet kyllingesalat med karry, toppet med bacon, er frokosten reddet.

Drue: Muscat

Distrikt: Valencia DOP, Spanien.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Vinen kommer fra Viveros Cambra og har Valencia-distriktets fineste appellation: DOP (Denomiación De Origen Protegida. Som et led i vinifikationen (forvandlingen af druemost til vin) gør kældermesteren en dyd af at lade gæringen foregå med vildgær, hvilket vil sige de gærceller, der sidder på drueskallerne, når klaserne ankommer til vineriet. Det giver en langsommere gæringsproces og er med til at give den færdige vin identitet og personlighed. Mange vinavlere bruger kulturgær, som kan leveres med bestemte egenskaber alt efter det enkelte vinfirmas ønsker og behov. Det giver større sikkerhed mod fejl og ubehagelige overraskelser undervejs i gæringen, men prisen for sikkerhed er mere ensartede vine med mindre personlighed. Sunde gærceller på druerne kræver et sundt økosystem i vinmarken. Bl.a. skal bierne beskyttes, for det har vist sig at gærcellerne overlever vinteren i bistaderne og bringes ud til vinstokkene næste forår af områdets bier. Der skal skrues ned for sprøjtegiften og op for biodiversiteten, hvilket vinhuset gør ved at plante et bunddække med blomster og urter, der tiltrækker bier og andre nyttige insekter. 

Vinen

Vinen er lavet 100% på Muscat-druer: den almindelige Muscat of Alexandria samt den ældste (og  ædleste) Muscat-sort ”Moscatel de Grano Menudo”. Vine lavet på Muscat-druer har en nærmest forførende duft og en meget lækker smag, hvis forkælelse af lugte- og smagssansen man ikke behøver et vinkursus for at nyde. Druerne er høstet med hånden fra midten af august til midten af september og gæret ved lav temperatur i ståltank. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og duften har de elementer af kaprifolium, modne druer og honningmelon som karakteriserer Muscatdruens aromapalet. Smagen har dejligt friske toner af citrus, som er med til at balancere Muscat-druernes sødme og blomstrende aroma. Den let cremede fylde og en lang eftersmag er sammen med syren med til at fuldende en lækker smagsoplevelse.

Maden

Servering direkte fra køleskabet fremhæves vinens friskhed og toner sødmen ned til et optimalt niveau. Et køligt glas Soldadito Marinero vil gøre sig vældig godt som aperitif, og vinen kan tages med ind til bordet som ledsager til f.eks. en eksotisk salat med chili, jordnødder og mango eller en skaldyrssalat med rejer og krebsehaler. 

Drue: Viognier

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig

Årgang: 2020

Vol: 13%

Fabre-familie har været vinbønder i Sydfrankrig siden 1605 og ejer i dag fem slotte, heriblandt Chateau de Luc, et smukt, gammelt slot fra det 14. årh., hvor Louis Fabre bor sammen med Claire og parrets børn. Slottet er samtidig hovedkontor for familiens vinhuse og hjemsted for et lille vinmuseum og en formidabel vinkælder. Louis Fabre har stået ved roret siden 1982 med solid forankring i videnskaben og en dyb respekt for naturen som grundlag. Som en af de første i Languedoc startede Louis Fabre tidligt med omlægning af produktionen til økologisk drift, og i 1991 opnåede han Ecocert certifikat som økologisk producent. Slottets vinmarker i Cruscades, nordvest for byen Beziers, ligger højt oppe på bjergskråninger med kalkholdig jordbund dækket af rullesten. En kølig, nordvestlig vind køler frugten ned i de varme sommerdage, hvilket − sammen med høst af druerne om natten – er med til at give vinene friskhed og syre. Samtidig gør den konstante blæst det muligt at dyrke Viognier, der har meget tætte drueklaser, uden at frygte angreb af råd og skimmel.

Vinen

Grønne druer kan opdeles i aromatiske og ikke-aromatiske druesorter; det er dog ikke et enten/eller men nærmere trin på en skala. Ikke-aromatiske druesorter, som f.eks. Chardonnay, dufter mere af hvor og hvordan de er lavet end af druesorten. Aromatiske druesorter, som f.eks. Viognier, har derimod en tydeligt genkendelig aromaprofil. Viognier-vinen i glasset dufter af bergamotte – en varm aroma, der dufter af både citrus og blomster på samme tid − kaprifolium, fersken og lime. Viognier-mosten er følsom for påvirkning af luftens ilt, som kan give den færdige vin en majsgul farve, men det grønne skær af vinen i glasset viser dels effekten af at høste druerne i nattekulden, dels vinhusets og omhu med at beskytte mosten mod ilt under vinifikationen. Smagen af abrikos, kvæde og lime har en pikant tone af grønne grannåle, og smagen munder ud i en meget fin syrebalance. 

Maden

Viognier kan skænkes direkte fra køleskabet og vil hurtigt nå den optimale temperatur på omkring 8 °C i glasset. Vinens fedme og aromatiske frugtsødme passer godt til retter med umami-karakter som gratinerede kammuslinger eller kylling med morkler.

Drue: Riesling

Distrikt: Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

Årgang: 2019

Vol: 12%

Riesling regnes af mange for hvidvins-druernes konge på grund af dens evne til at afspejle sit terroir uden at miste sin særlige karakter med blomstrende aroma, ren og rank druesmag med mineralske toner og en fast syrestruktur. Tyskland er kendt for at lave verdens bedste Riesling, der spænder stilmæssigt fra enkle, knastørre bordvine til let sødlige terrassevine og meget søde, komplekse dessertvine med utrolig evne til at ældes med ynde. Med alderen kan Riesling, specielt vine fra solrige, tørre årgange, udvikle en tone af linolie i sin aromapalet. Den let petroleumsagtige duft, som man nærmest må elske eller hade, skyldes af stoffet TDN. Mange vil helst være TDN-lugten foruden og går derfor efter unge friske Riesling-vine, mens andre sætter stor pris på den, hvorfor Riesling-vine med årtiers lagring i kælderen er hundedyre og højt værdsat af vinkendere.

Vinen

Weingut Hellmer holder til i Mußbach, en lille vinby i hjertet af Pfalz, som ligger på ”Deutsche Weinstraße”. Vinruten, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935, byder på muligheder for smagning af vine hos lokale vinbønder på turen gennem det afvekslende landskab. Det behageligt lune klima indbyder til vandreture på et forgrenet net af stier mellem vinmarkerne, og en anden mulighed er at træde i pedalerne på distriktets flere hundrede kilometer cykelstier. Hellmer-familien har mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I dag står Thomas Hellmer ved roret, men næste generation i Hellmer-familien, Maya og Tim, er begge aktive i driften. Weingut Hellmer fik i 2015 tildelt æresprisen i Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine fra vinmarker beplantet med lokale druesorter. Den strågule vin i glasset er klassisk, tysk Riesling med en delikat duft af jasmin, fersken og lime (uden mindste antydning af petroleum) og sin karakterfulde frugtsødme med toner af nektariner, mango og grapefrugt. Vinens lette sødme balanceres perfekt af en stringent syre, som det er typisk for en Pfalz Riesling. 

Maden

Hellmer Riesling Classic er en charmerende, drikkevenlig hvidvin, der vil gøre sig godt både som et glas i utide på terrassen eller skænket i glasset ved middagsbordet til fisk, skaldyr og fjerkræ. Med sin citrustone og fine balance mellem syre og sødme er Riesling Classic i særklasse når det gælder retter fra det asiatiske køkken lige fra japanske sushi til thaikøkkenets chilikrydrede retter.

Tilmeld dig hvidvinskassen her