Hvidvinskasse nr. 81 -Februar og Marts

2023 Cavalo Negro Branco, Parras Wines, Vinho Regional Tejo, Portugal.

Drue: Fernão Pires, Arinto

Distrikt: Vinho Regional Tejo, Portugal.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Den suverænt længste flod på den Iberiske Halvø, floden Tejo, slynger sig godt 1.000 kilometer fra midten af Spanien gennem Portugal indtil den munder ud i Atlanterhavet ved Lissabon netop på det sted, hvor de portugisiske karaveller sejlede ud på deres berømte ekspeditioner i Middelalderen. Tejo danner en bred floddal hvor den nærmer sig Atlanterhavet, og flodens indflydelse er afgørende for vindistriktet Tejo. Provinsen Ribatejo midt i Portugal er hjemsted for ”Lusitano” ─ er en af verdens ældste hesteracer. De gråsorte heste er kendt verden over for deres elegance, intelligens og adræthed. Vinbønderne i Tejo vil gerne spejle sig i Lusitano-hestenes kvaliteter, og de folde, hestene galopperer rundt i, ligger side om side med vinmarkerne. Vinstokkene i Tejo nyder godt af et lunt og solrigt middelhavsklima med god ventilation af druerne takket være friske havbriser fra Atlanten. Jordbunden består af en blanding af skifer og knust granit, som giver gode forhold for vinstokkens rødder.

Vinen

Vinen er lavet på to af Portugals egne druesorter: 60% Fernão Pires ─ en gammel, portugisisk druesort der faktisk stammer her fra Tejo-distriktet og 40% Arinto. Fernão Pires er populær blandt vindrikkere i kraft af sin indtagende, aromatiske karakter og rige smagsfylde. Arinto er plantet i mange portugisiske vindistrikter på grund af dens evne til at give vinen en frisk syre og en livlig smag med toner af citrus. Efter høsten startes gæringen i rustfri stålkar, og resten af vinifikationen foregår med mindst mulig indblanding for at sikre vinens friskhed indtil den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og en intens, meget aromatisk duftpalet med toner af kaprifolium, clementin, pære og citrus. Smagen er rig og fyldig med Reine Claude blommer og mango i front fulgt af grapefrugt og lime, der giver en lang, frisk eftersmag med god syre.  

Maden

Den aromatiske Cavalo Nero vil passe godt i glasset til ”arroz de marisco” – en portugisisk ret med skaldyr, ris og grøntsager, hvor krydring med frisk koriander er prikken over i’et. Der findes mange variationer af denne ret, og den dejlige, portugisiske hvidvin klæ’r dem alle.

*indeholder sulfitter

2024 Edition F Chardonnay, Burgenland, Østrig.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Burgenland, Østrig.

Årgang: 2024

Vol: 13%

Østrigs vinmarker ligger mellem 47° og 48° breddegrad på højde med Beaune i Bourgogne, men Østrig har et klassisk fastlandsklima med koldere vintre og varmere, mere solrige somre. De bedste vinområder i Østrig ligger mod øst og sydøst, hvor det smukke landskab med bakker, skove og kønne landsbyer med bindingsværkshuse og barokkirker udtrykker essensen af Midteuropas kultur og geografi. To tredjedele af Østrigs vinmarker er plantet til med grønne druer. Her er det en populær, international drue, Chardonnay, det handler om. Indtil midten af 1980’erne stod Chardonnay ikke engang på listen over druer i Østrig. Man havde forvekslet Chardonnay med druen Weissburgunder, ”den hvide drue fra Bourgogne”, som i virkeligheden var druesorten Pinot Blanc.

Vinen

En Chardonnay vinstok kræver et voksested med sol og varme, en kalkrig jordbund med god dybde for rødderne og en stabil vandforsyning. Det er netop hvad vinbonden Martin Pasler kan byde på. Hans familie har i århundreder lavet vin i området omkring byen Jois ved den nordlige ende af Neusiedlersee, der ligger på grænsen mellem Ungarn og Østrig. Her kan Chardonnay-stokkene glæde sig over 300 dage med solskin om året og nyde sommervarmen fra den vidtstrakte, pannoniske slette. Martin Pasler sværger til økologi og plejer sine vinstokke og marker uden brug af kemiske sprøjtemidler. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af æbler og fersken samt et aromatisk strejf af tropisk frugt. Smagen har en flot frugtfylde med pære, fersken og citrus på smagspaletten og imponerer med sin længde i munden inden finalen med sprød mineralitet og frisk syre. Et strålende eksempel på en stilren Chardonnay med elegant finesse, som opnås ved at lade vinen modne på ståltank og undlade lagring på egefad.

Maden

Edition F Chardonnay har smagsfylde og struktur til at ledsage fisk og skaldyr med flødesauce og det samme gælder retter med fjerkræ.

*indeholder sulfitter

2024 Flaminio, Umbria bianco IGT, Umbrien, Italien.

Drue: Grechetto, Trebbiano Spoletino

Distrikt: Umbrien, Italien

Årgang: 2024

Vol: 12%

Via Flaminia, den antikke hovedvej fra Rom til det nordlige Italien, blev bygget af Gaius Flaminio i den tid han bestred det høje embede som censur tilbage i 220 f.Kr. Via Flaminia er 300 kilometer lang og løber tværs gennem Umbrien på sin vej fra Rom til Rimini ved Adriaterhavet. I dag er Via Flaminia en slynget landevej, som Antonella og Paolo Presciutti benytter når de kører fra Rom til deres vingård Agricola Mevante i byen Bevagna. En afstikker af Via Flaminia, fører til byen Spoleto, der i antikken var en af de vigtigste romerske kolonier i Umbrien.

Vinen

Druerne til Flaminio kommer fra vinmarker i bakkerne uden for byen, hvor jordbunden består af ler med kalksten, og hvor en højde på 350 meter over havet sikrer kølige briser til ventilation af drueklaserne. Flaminio laves på lokale druesorter: 50% Trebbiano Spoletino og 50% Grechetto. Trebbiano-sorterne er udbredt i hele landet, med overvægt i Mellemitalien, hvilket skyldes at de er nemme at dyrke, giver mange druer og er gode til at bevare vinsyren intakt i varme somre. Mange Trebbiano-sorter giver lidt ordinære vine, men den sjældne variant fra Spoleto-området, Trebbiano Spoletino, er kendt for at give vine af markant højere kvalitet. Grechetto og Trebbiano Spoletino er vinificeret hver for sig og blandes først når gæringen i ståltank er overstået. Den unge vin lagrer herefter på sit bundfald i seks måneder, hvilket er med til at give den flere duftnuancer og smagsstoffer. Vinen i glasset har en smuk, strågul farvetone med gyldne glimt og en intens duftpalet med hvide blomster, lime og et indslag af tropisk frugt. Smagen af fersken, nektarin og mandler har en imponerende fylde og en forfriskende syre, der skaber en smagsoplevelse med sydlandsk temperament og generøsitet. Umbriens hvide vine står i skyggen af regionens verdenskendte rødvine, men Flaminio fortjener sin plads i solen og i glasset. 

Maden

Med så mange strenge på buen vil Flaminio være et oplagt valg til retter med skaldyr eller som ledsager til fede fisk med flødesauce. 

*indeholder sulfitter

2024 Vignoble de Coeur, Côtes De Gascogne IGP, Frankrig.

Drue: Colombard, Sauvignon Blanc

Distrikt: Côtes De Gascogne IGP, Frankrig.

Årgang: 2024

Vol: 11,5%

Med Vignoble de Coeur er vi kommet til Gascogne, en historisk provins i det sydvestlige Frankrig, som alle læsere af De Tre Musketerer vil kende som D’Artagnans hjemegn. Den fyrige, unge mand rejser i 1627 fra Gascogne til Paris i håb om at slutte sig kongens personlige livgarde. Her bliver der drukket vin og fægtet på livet løs, men D’Artagnan har mandsmod og et hjerte på rette sted. Meget apropos hedder vinen fra Gascogne ”Vignoble de Coeur” hvilket betyder ”Hjertets vinmark”. Gascogne er et af Frankrigs ældste vindistrikter, syd for Bordeaux og med Atlanterhavet mod vest. De mange hektar vinmarker har forskellige klimazoner, men fælles for distriktet er en dominerende indflydelse fra havet med milde somre.

Vinen

Vignoble de Coeur er en sydfransk charmør lavet på 80% Colombard og 20% Sauvignon Blanc. Ikke mange kender druesorten Colombard, som oprindeligt blev plantet til produktion af den basis-hvidvin, der bruges til at lave cognac. Nu har Colombard fået en renæssance som hvidvinsdrue i Gascogne. Druerne er høstet om natten, og bestræbelserne på at bevare mostens syre fortsætter under vinifikationen med en kort presning af druerne ved lav temperatur under et beskyttende lag af kuldioxid eller kvælstof. Colombard giver frugtige, aromatiske vine, men dens niveau af frugtsyre er ofte i den lave ende. Derfor er kombinationen med Sauvignon Blanc, der er kendt for sin knivskarpe syre, ikke noget tilfælde. Vinen i glasset glæder øjet med sit lyse, grønlige skær mens lugtesansen underholdes med toner af kaprifolium, hyldeblomst, grønne urter og citrus. Smagspaletten leverer både kiwi, abrikos og melon med god smagsfylde og længde og et fint niveau af sprød syre, som Sauvignon Blanc strammer op med sit karakteristiske citrus-pift. En vin der er let at drikke og let at holde af.

Maden

Vignoble de Coeur har mange strenge at spille på. Nu er vi jo i Gascogne, tæt på havet, hvor man kan se D’Artagnan for sig i fuld gang med en stor skål hvidvinsdampede muslinger, som han skyller ned med rigelige mængder kølig hvidvin.

*indeholder sulfitter

2023 Cavalo Negro Branco, Parras Wines, Vinho Regional Tejo, Portugal.

2024 Edition F Chardonnay, Burgenland, Østrig.

Drue: Fernão Pires, Arinto

Distrikt: Vinho Regional Tejo, Portugal.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Den suverænt længste flod på den Iberiske Halvø, floden Tejo, slynger sig godt 1.000 kilometer fra midten af Spanien gennem Portugal indtil den munder ud i Atlanterhavet ved Lissabon netop på det sted, hvor de portugisiske karaveller sejlede ud på deres berømte ekspeditioner i Middelalderen. Tejo danner en bred floddal hvor den nærmer sig Atlanterhavet, og flodens indflydelse er afgørende for vindistriktet Tejo. Provinsen Ribatejo midt i Portugal er hjemsted for ”Lusitano” ─ er en af verdens ældste hesteracer. De gråsorte heste er kendt verden over for deres elegance, intelligens og adræthed. Vinbønderne i Tejo vil gerne spejle sig i Lusitano-hestenes kvaliteter, og de folde, hestene galopperer rundt i, ligger side om side med vinmarkerne. Vinstokkene i Tejo nyder godt af et lunt og solrigt middelhavsklima med god ventilation af druerne takket være friske havbriser fra Atlanten. Jordbunden består af en blanding af skifer og knust granit, som giver gode forhold for vinstokkens rødder.

Vinen

Vinen er lavet på to af Portugals egne druesorter: 60% Fernão Pires ─ en gammel, portugisisk druesort der faktisk stammer her fra Tejo-distriktet og 40% Arinto. Fernão Pires er populær blandt vindrikkere i kraft af sin indtagende, aromatiske karakter og rige smagsfylde. Arinto er plantet i mange portugisiske vindistrikter på grund af dens evne til at give vinen en frisk syre og en livlig smag med toner af citrus. Efter høsten startes gæringen i rustfri stålkar, og resten af vinifikationen foregår med mindst mulig indblanding for at sikre vinens friskhed indtil den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og en intens, meget aromatisk duftpalet med toner af kaprifolium, clementin, pære og citrus. Smagen er rig og fyldig med Reine Claude blommer og mango i front fulgt af grapefrugt og lime, der giver en lang, frisk eftersmag med god syre.  

Maden

Den aromatiske Cavalo Nero vil passe godt i glasset til ”arroz de marisco” – en portugisisk ret med skaldyr, ris og grøntsager, hvor krydring med frisk koriander er prikken over i’et. Der findes mange variationer af denne ret, og den dejlige, portugisiske hvidvin klæ’r dem alle.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Burgenland, Østrig.

Årgang: 2024

Vol: 13%

Østrigs vinmarker ligger mellem 47° og 48° breddegrad på højde med Beaune i Bourgogne, men Østrig har et klassisk fastlandsklima med koldere vintre og varmere, mere solrige somre. De bedste vinområder i Østrig ligger mod øst og sydøst, hvor det smukke landskab med bakker, skove og kønne landsbyer med bindingsværkshuse og barokkirker udtrykker essensen af Midteuropas kultur og geografi. To tredjedele af Østrigs vinmarker er plantet til med grønne druer. Her er det en populær, international drue, Chardonnay, det handler om. Indtil midten af 1980’erne stod Chardonnay ikke engang på listen over druer i Østrig. Man havde forvekslet Chardonnay med druen Weissburgunder, ”den hvide drue fra Bourgogne”, som i virkeligheden var druesorten Pinot Blanc.

Vinen

En Chardonnay vinstok kræver et voksested med sol og varme, en kalkrig jordbund med god dybde for rødderne og en stabil vandforsyning. Det er netop hvad vinbonden Martin Pasler kan byde på. Hans familie har i århundreder lavet vin i området omkring byen Jois ved den nordlige ende af Neusiedlersee, der ligger på grænsen mellem Ungarn og Østrig. Her kan Chardonnay-stokkene glæde sig over 300 dage med solskin om året og nyde sommervarmen fra den vidtstrakte, pannoniske slette. Martin Pasler sværger til økologi og plejer sine vinstokke og marker uden brug af kemiske sprøjtemidler. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af æbler og fersken samt et aromatisk strejf af tropisk frugt. Smagen har en flot frugtfylde med pære, fersken og citrus på smagspaletten og imponerer med sin længde i munden inden finalen med sprød mineralitet og frisk syre. Et strålende eksempel på en stilren Chardonnay med elegant finesse, som opnås ved at lade vinen modne på ståltank og undlade lagring på egefad.

Maden

Edition F Chardonnay har smagsfylde og struktur til at ledsage fisk og skaldyr med flødesauce og det samme gælder retter med fjerkræ.

*indeholder sulfitter

2024 Flaminio, Umbria bianco IGT, Umbrien, Italien.

2024 Vignoble de Coeur, Côtes De Gascogne IGP, Frankrig.

Drue: Grechetto, Trebbiano Spoletino

Distrikt: Umbrien, Italien

Årgang: 2024

Vol: 12%

Via Flaminia, den antikke hovedvej fra Rom til det nordlige Italien, blev bygget af Gaius Flaminio i den tid han bestred det høje embede som censur tilbage i 220 f.Kr. Via Flaminia er 300 kilometer lang og løber tværs gennem Umbrien på sin vej fra Rom til Rimini ved Adriaterhavet. I dag er Via Flaminia en slynget landevej, som Antonella og Paolo Presciutti benytter når de kører fra Rom til deres vingård Agricola Mevante i byen Bevagna. En afstikker af Via Flaminia, fører til byen Spoleto, der i antikken var en af de vigtigste romerske kolonier i Umbrien.

Vinen

Druerne til Flaminio kommer fra vinmarker i bakkerne uden for byen, hvor jordbunden består af ler med kalksten, og hvor en højde på 350 meter over havet sikrer kølige briser til ventilation af drueklaserne. Flaminio laves på lokale druesorter: 50% Trebbiano Spoletino og 50% Grechetto. Trebbiano-sorterne er udbredt i hele landet, med overvægt i Mellemitalien, hvilket skyldes at de er nemme at dyrke, giver mange druer og er gode til at bevare vinsyren intakt i varme somre. Mange Trebbiano-sorter giver lidt ordinære vine, men den sjældne variant fra Spoleto-området, Trebbiano Spoletino, er kendt for at give vine af markant højere kvalitet. Grechetto og Trebbiano Spoletino er vinificeret hver for sig og blandes først når gæringen i ståltank er overstået. Den unge vin lagrer herefter på sit bundfald i seks måneder, hvilket er med til at give den flere duftnuancer og smagsstoffer. Vinen i glasset har en smuk, strågul farvetone med gyldne glimt og en intens duftpalet med hvide blomster, lime og et indslag af tropisk frugt. Smagen af fersken, nektarin og mandler har en imponerende fylde og en forfriskende syre, der skaber en smagsoplevelse med sydlandsk temperament og generøsitet. Umbriens hvide vine står i skyggen af regionens verdenskendte rødvine, men Flaminio fortjener sin plads i solen og i glasset. 

Maden

Med så mange strenge på buen vil Flaminio være et oplagt valg til retter med skaldyr eller som ledsager til fede fisk med flødesauce. 

*indeholder sulfitter

Drue: Colombard, Sauvignon Blanc

Distrikt: Côtes De Gascogne IGP, Frankrig.

Årgang: 2024

Vol: 11,5%

Med Vignoble de Coeur er vi kommet til Gascogne, en historisk provins i det sydvestlige Frankrig, som alle læsere af De Tre Musketerer vil kende som D’Artagnans hjemegn. Den fyrige, unge mand rejser i 1627 fra Gascogne til Paris i håb om at slutte sig kongens personlige livgarde. Her bliver der drukket vin og fægtet på livet løs, men D’Artagnan har mandsmod og et hjerte på rette sted. Meget apropos hedder vinen fra Gascogne ”Vignoble de Coeur” hvilket betyder ”Hjertets vinmark”. Gascogne er et af Frankrigs ældste vindistrikter, syd for Bordeaux og med Atlanterhavet mod vest. De mange hektar vinmarker har forskellige klimazoner, men fælles for distriktet er en dominerende indflydelse fra havet med milde somre.

Vinen

Vignoble de Coeur er en sydfransk charmør lavet på 80% Colombard og 20% Sauvignon Blanc. Ikke mange kender druesorten Colombard, som oprindeligt blev plantet til produktion af den basis-hvidvin, der bruges til at lave cognac. Nu har Colombard fået en renæssance som hvidvinsdrue i Gascogne. Druerne er høstet om natten, og bestræbelserne på at bevare mostens syre fortsætter under vinifikationen med en kort presning af druerne ved lav temperatur under et beskyttende lag af kuldioxid eller kvælstof. Colombard giver frugtige, aromatiske vine, men dens niveau af frugtsyre er ofte i den lave ende. Derfor er kombinationen med Sauvignon Blanc, der er kendt for sin knivskarpe syre, ikke noget tilfælde. Vinen i glasset glæder øjet med sit lyse, grønlige skær mens lugtesansen underholdes med toner af kaprifolium, hyldeblomst, grønne urter og citrus. Smagspaletten leverer både kiwi, abrikos og melon med god smagsfylde og længde og et fint niveau af sprød syre, som Sauvignon Blanc strammer op med sit karakteristiske citrus-pift. En vin der er let at drikke og let at holde af.

Maden

Vignoble de Coeur har mange strenge at spille på. Nu er vi jo i Gascogne, tæt på havet, hvor man kan se D’Artagnan for sig i fuld gang med en stor skål hvidvinsdampede muslinger, som han skyller ned med rigelige mængder kølig hvidvin.

*indeholder sulfitter

2023 Cavalo Negro Branco, Parras Wines, Vinho Regional Tejo, Portugal.

2024 Edition F Chardonnay, Burgenland, Østrig.

2024 Flaminio, Umbria bianco IGT, Umbrien, Italien.

2024 Vignoble de Coeur, Côtes De Gascogne IGP, Frankrig.

Drue: Fernão Pires, Arinto

Distrikt: Vinho Regional Tejo, Portugal.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Den suverænt længste flod på den Iberiske Halvø, floden Tejo, slynger sig godt 1.000 kilometer fra midten af Spanien gennem Portugal indtil den munder ud i Atlanterhavet ved Lissabon netop på det sted, hvor de portugisiske karaveller sejlede ud på deres berømte ekspeditioner i Middelalderen. Tejo danner en bred floddal hvor den nærmer sig Atlanterhavet, og flodens indflydelse er afgørende for vindistriktet Tejo. Provinsen Ribatejo midt i Portugal er hjemsted for ”Lusitano” ─ er en af verdens ældste hesteracer. De gråsorte heste er kendt verden over for deres elegance, intelligens og adræthed. Vinbønderne i Tejo vil gerne spejle sig i Lusitano-hestenes kvaliteter, og de folde, hestene galopperer rundt i, ligger side om side med vinmarkerne. Vinstokkene i Tejo nyder godt af et lunt og solrigt middelhavsklima med god ventilation af druerne takket være friske havbriser fra Atlanten. Jordbunden består af en blanding af skifer og knust granit, som giver gode forhold for vinstokkens rødder.

Vinen

Vinen er lavet på to af Portugals egne druesorter: 60% Fernão Pires ─ en gammel, portugisisk druesort der faktisk stammer her fra Tejo-distriktet og 40% Arinto. Fernão Pires er populær blandt vindrikkere i kraft af sin indtagende, aromatiske karakter og rige smagsfylde. Arinto er plantet i mange portugisiske vindistrikter på grund af dens evne til at give vinen en frisk syre og en livlig smag med toner af citrus. Efter høsten startes gæringen i rustfri stålkar, og resten af vinifikationen foregår med mindst mulig indblanding for at sikre vinens friskhed indtil den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og en intens, meget aromatisk duftpalet med toner af kaprifolium, clementin, pære og citrus. Smagen er rig og fyldig med Reine Claude blommer og mango i front fulgt af grapefrugt og lime, der giver en lang, frisk eftersmag med god syre.  

Maden

Den aromatiske Cavalo Nero vil passe godt i glasset til ”arroz de marisco” – en portugisisk ret med skaldyr, ris og grøntsager, hvor krydring med frisk koriander er prikken over i’et. Der findes mange variationer af denne ret, og den dejlige, portugisiske hvidvin klæ’r dem alle.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Burgenland, Østrig.

Årgang: 2024

Vol: 13%

Østrigs vinmarker ligger mellem 47° og 48° breddegrad på højde med Beaune i Bourgogne, men Østrig har et klassisk fastlandsklima med koldere vintre og varmere, mere solrige somre. De bedste vinområder i Østrig ligger mod øst og sydøst, hvor det smukke landskab med bakker, skove og kønne landsbyer med bindingsværkshuse og barokkirker udtrykker essensen af Midteuropas kultur og geografi. To tredjedele af Østrigs vinmarker er plantet til med grønne druer. Her er det en populær, international drue, Chardonnay, det handler om. Indtil midten af 1980’erne stod Chardonnay ikke engang på listen over druer i Østrig. Man havde forvekslet Chardonnay med druen Weissburgunder, ”den hvide drue fra Bourgogne”, som i virkeligheden var druesorten Pinot Blanc.

Vinen

En Chardonnay vinstok kræver et voksested med sol og varme, en kalkrig jordbund med god dybde for rødderne og en stabil vandforsyning. Det er netop hvad vinbonden Martin Pasler kan byde på. Hans familie har i århundreder lavet vin i området omkring byen Jois ved den nordlige ende af Neusiedlersee, der ligger på grænsen mellem Ungarn og Østrig. Her kan Chardonnay-stokkene glæde sig over 300 dage med solskin om året og nyde sommervarmen fra den vidtstrakte, pannoniske slette. Martin Pasler sværger til økologi og plejer sine vinstokke og marker uden brug af kemiske sprøjtemidler. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af æbler og fersken samt et aromatisk strejf af tropisk frugt. Smagen har en flot frugtfylde med pære, fersken og citrus på smagspaletten og imponerer med sin længde i munden inden finalen med sprød mineralitet og frisk syre. Et strålende eksempel på en stilren Chardonnay med elegant finesse, som opnås ved at lade vinen modne på ståltank og undlade lagring på egefad.

Maden

Edition F Chardonnay har smagsfylde og struktur til at ledsage fisk og skaldyr med flødesauce og det samme gælder retter med fjerkræ.

*indeholder sulfitter

Drue: Grechetto, Trebbiano Spoletino

Distrikt: Umbrien, Italien

Årgang: 2024

Vol: 12%

Via Flaminia, den antikke hovedvej fra Rom til det nordlige Italien, blev bygget af Gaius Flaminio i den tid han bestred det høje embede som censur tilbage i 220 f.Kr. Via Flaminia er 300 kilometer lang og løber tværs gennem Umbrien på sin vej fra Rom til Rimini ved Adriaterhavet. I dag er Via Flaminia en slynget landevej, som Antonella og Paolo Presciutti benytter når de kører fra Rom til deres vingård Agricola Mevante i byen Bevagna. En afstikker af Via Flaminia, fører til byen Spoleto, der i antikken var en af de vigtigste romerske kolonier i Umbrien.

Vinen

Druerne til Flaminio kommer fra vinmarker i bakkerne uden for byen, hvor jordbunden består af ler med kalksten, og hvor en højde på 350 meter over havet sikrer kølige briser til ventilation af drueklaserne. Flaminio laves på lokale druesorter: 50% Trebbiano Spoletino og 50% Grechetto. Trebbiano-sorterne er udbredt i hele landet, med overvægt i Mellemitalien, hvilket skyldes at de er nemme at dyrke, giver mange druer og er gode til at bevare vinsyren intakt i varme somre. Mange Trebbiano-sorter giver lidt ordinære vine, men den sjældne variant fra Spoleto-området, Trebbiano Spoletino, er kendt for at give vine af markant højere kvalitet. Grechetto og Trebbiano Spoletino er vinificeret hver for sig og blandes først når gæringen i ståltank er overstået. Den unge vin lagrer herefter på sit bundfald i seks måneder, hvilket er med til at give den flere duftnuancer og smagsstoffer. Vinen i glasset har en smuk, strågul farvetone med gyldne glimt og en intens duftpalet med hvide blomster, lime og et indslag af tropisk frugt. Smagen af fersken, nektarin og mandler har en imponerende fylde og en forfriskende syre, der skaber en smagsoplevelse med sydlandsk temperament og generøsitet. Umbriens hvide vine står i skyggen af regionens verdenskendte rødvine, men Flaminio fortjener sin plads i solen og i glasset. 

Maden

Med så mange strenge på buen vil Flaminio være et oplagt valg til retter med skaldyr eller som ledsager til fede fisk med flødesauce. 

*indeholder sulfitter

Drue: Colombard, Sauvignon Blanc

Distrikt: Côtes De Gascogne IGP, Frankrig.

Årgang: 2024

Vol: 11,5%

Med Vignoble de Coeur er vi kommet til Gascogne, en historisk provins i det sydvestlige Frankrig, som alle læsere af De Tre Musketerer vil kende som D’Artagnans hjemegn. Den fyrige, unge mand rejser i 1627 fra Gascogne til Paris i håb om at slutte sig kongens personlige livgarde. Her bliver der drukket vin og fægtet på livet løs, men D’Artagnan har mandsmod og et hjerte på rette sted. Meget apropos hedder vinen fra Gascogne ”Vignoble de Coeur” hvilket betyder ”Hjertets vinmark”. Gascogne er et af Frankrigs ældste vindistrikter, syd for Bordeaux og med Atlanterhavet mod vest. De mange hektar vinmarker har forskellige klimazoner, men fælles for distriktet er en dominerende indflydelse fra havet med milde somre.

Vinen

Vignoble de Coeur er en sydfransk charmør lavet på 80% Colombard og 20% Sauvignon Blanc. Ikke mange kender druesorten Colombard, som oprindeligt blev plantet til produktion af den basis-hvidvin, der bruges til at lave cognac. Nu har Colombard fået en renæssance som hvidvinsdrue i Gascogne. Druerne er høstet om natten, og bestræbelserne på at bevare mostens syre fortsætter under vinifikationen med en kort presning af druerne ved lav temperatur under et beskyttende lag af kuldioxid eller kvælstof. Colombard giver frugtige, aromatiske vine, men dens niveau af frugtsyre er ofte i den lave ende. Derfor er kombinationen med Sauvignon Blanc, der er kendt for sin knivskarpe syre, ikke noget tilfælde. Vinen i glasset glæder øjet med sit lyse, grønlige skær mens lugtesansen underholdes med toner af kaprifolium, hyldeblomst, grønne urter og citrus. Smagspaletten leverer både kiwi, abrikos og melon med god smagsfylde og længde og et fint niveau af sprød syre, som Sauvignon Blanc strammer op med sit karakteristiske citrus-pift. En vin der er let at drikke og let at holde af.

Maden

Vignoble de Coeur har mange strenge at spille på. Nu er vi jo i Gascogne, tæt på havet, hvor man kan se D’Artagnan for sig i fuld gang med en stor skål hvidvinsdampede muslinger, som han skyller ned med rigelige mængder kølig hvidvin.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her