Hvidvinskasse nr. 67

2020 Fiuza Reserva Sauvignon Blanc Premium, Vinho Regional Tejo, Portugal.

 Drue: Sauvignon Blanc Premium

Distrikt: Vinho Regional Tejo, Portugal.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

 De fleste jorder i den frugtbare dal langs floden Tejo er blevet brugt til at dyrke grøntsager, frugt og ris, hvilket har givet området kælenavnet: ”Lissabons have”. Vine fra Tejo har ret til klassifikationen ”Vinho Regional Tejo”. Det portugisiske vinhus Fiuza er kendt for sin pionerindsats med at supplere porteføljen af vine lavet på Portugals mange lokale druesorter med vine lavet på netop de internationale sorter, der trives godt i det lokale klima. En stor del af vinhusets vinmarker har en optimal placering på jorder med kalk, ler og grus, mens andre ligger tættere på floden med en jordbund med sedimenter af sand, mudder og småsten, som floden gennem tiden har aflejret. Her finder man de fleste marker med grønne druesorter; andelen af hvide vine udgør ca. halvdelen af vinhusets samlede produktion. Fordelen ved en placering tættere på flodens vande og marskland er et klima med et maritimt præg, som virker nedkølende på sommerheden og er med til at bevare vinenes frugtsyre og friskhed.

Vinen

Vinhuset laver to vine på Sauvignon Blanc druen ─ standard og Reserva. Til Reserva bruges den bedste frugt, og efter gæring af mosten og modning af den unge vin på sit bundfald i ståltank for at øge indholdet af duft- og smagsstoffer, tappes vinen på flaske med et tilskud på 5% af den forudgående årgang af samme vin, der har været lagret på fade af fransk eg. Det føjer duft- og smagsstoffer fra træfadet til vinen og bidrager til en kompleks duft- og smagspalet. Her læner Fiuza sig op af den udgave af Sauvignon Blanc, som den californiske vinproducent Robert Mondavi gjorde kendt under navnet Fumé Blanc i 1960’erne. Vinen i glasset har den unge vins grønne glimt og en indbydende duft af stikkelsbær, fersken og citrus med toner af smør og vanilje fra egefadet. Smagen af gul stenfrugt har en cremet mundfylde og kompleksitet, bl.a. takket være et forbavsende tydeligt indslag fra fadlagringens 5% andel af vinen i flasken. Efter en lang eftersmag slutter vinen med en fin syre.

Maden

Fiuza Sauvignon Blanc Reserva er ved tilsætning af en et år ældre, fadlagret vin blevet smagsmæssigt opgraderet til en hvidvin, der går godt i spænd med skaldyr og fede fisk serveret med fløde- eller smørsauce.

*indeholder sulfitter

2021 Borgo Lame Chardonnay, Piemonte, Italien.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Piemonte, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 12%

Piemonte har etableret sin position som en af verdens mest prestigiøse vinregioner takket være røde vine lavet på Nebbiolo fra distrikter som Barolo og Barbaresco. Piemonte er med andre ord definitivt rødvinsland, og ganske vist er 1/3 af Piemontes vinproduktion hvid, men broderparten af de hvide vine udgøres af den boblende, sødmefulde Moscato d’Asti, så produktionen af tørre, hvide vine er relativt beskeden. En del af de hvide vine lavet på Piemontes lokale, grønne druer som Arneis, men den allestedsnærværende Chardonnay vinder også frem her ved alpernes fod. Chardonnay laver gode vine i sin egen ret og lader sig villigt blande med andre sorter. Druen er i sit es med en passende fadlagring, men skaber rene, stringente vine når den bringes til live i en ståltank. Chardonnay er en føjelig druesort, der villigt tilpasser sig forskellige typer jordbund og mange former for klima. Det er med andre ord meget forståeligt at Antiche Cantine Borgo Lame, hvis vinmarker ligger mellem Asti og Alba, har fået lyst til at lave vin på Chardonnay.

Vinen

Druerne til Borgo Lame Chardonnay er høstet fra marker i 90 – 300 meters højde i et bakket terrræn med en sandet, leret jordbund. Efter høst af klaserne med hånden fjernes stilkene, hvorefter druerne køles ned sammen med mosten i 12 timer. Efter en blid presning gæres druerne i ståltank ved 15-16 °C i to uger, hvorefter vinen lagrer på sit bundfald i 2-3 måneder. Vinen i glasset afspejler vinifikationens sigte mod en ren, enkel stil uden fadlagring. Farven er bleg, strågul med grønne glimt, og den delikat krydrede duft har toner af jasmin, citrus og abrikos sammen med mango og et strejf af banan. Smagen af gul stenfrugt garneret med en tone af tropisk frugt er frisk og ren i munden takket være en passende mineralitet og en forfriskende frugtsyre.

Maden

Den piemontesiske Chardonnay lægger med sin friske, ungdommelige stil op til kølig servering i store glas som en skøn aperitif. Som ledsager til maden vil den gøre god fyldest til en kulmule med hvidvin bagt i ovn og serveret med en tomatvinaigrette og nye kartofler. 

*indeholder sulfitter

2021 Flatrock White, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Drue: Chenin Blanc, Chardonnay, Grenache Blanc

Distrikt: Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Vinene fra Sydafrika vandt en sikker plads på danske vindrikkeres middagsborde efter afskaffelse af handelsboykotten mod det sydafrikanske apartheidstyre i starten af 1990’erne. Det efterlod hos mange et indtryk af at Sydafrika er et ungt vinland, men landet har faktisk en flere hundrede år gammel vintradition, og mange etablerede vinhuse har produceret vin i 3-400 år. Vinhuset Flatrocks marker ligger i Coastal region, som rummer landets ældste og bedst kendte vindistrikter og i dag står for omkring halvdelen af al den vin, der produceres i Sydafrika. Klimaet ved Flatrocks vinmarker på Paarl-bjergets skråninger ved bjergkæderne inde i landet er varmere og mere tørt, og her dominerer blå druesorter som Shiraz og Pinotage og grønne sorter som Chenin Blanc. Markerne ligger i en højde op til 340 meter over havet, og vinstokkenes rødder er plantet i en jordbund der mest består af forvitret granit.

Vinen

Flatrock White er lavet på en blanding af Chenin Blanc (63%), Chardonnay (35%) og Grenache Blanc (2%). Chenin Blanc, der er mest kendt fra Loire-distriktet i Frankrig, har i mange år været dyrket i Sydafrika under navnet Steen. Før i tiden blev en stor del af druerne brugt som basis for meget billige og lidt intetsigende hvidvine, men i dag har piben fået en anden lyd. Sydafrikanske vinbønder har vist, at der kan laves vin af verdensklasse med denne druesort, og landet står nu for klodens største produktion af Chenin Blanc. Efter høst og skånsom presning gæres mosten i tanke af rustfrit stål. Vinen får herefter lov til at modne på sit bundfald med jævnlig omrøring for at fremme dannelsen af den unge vins duft- og smagsstoffer. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af lime og æble. Den fyldige, let cremede smag af lime og abrikos har et bredt smagsspektrum med god længde og en frisk frugtsyre i finalen.  

Maden

Den både friske og fyldige Flatrock White passer godt til den lidt krydrede, fyldige mad, man foretrækker i Sydafrika. Det kan være en cremet pastaret med skaldyr og svampe eller det kan være retter med fjerkræ med paprika. 

*indeholder sulfitter

2020 Urbanihof Riesling Bio, Fels am Wagram, Østrig

Drue: Riesling Bio

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Det franske begreb terroir er nøglen til forståelse af voksestedets betydning for en vins kvalitet. I snæver forstand handler det om jordbund, vinmarkens orientering i forhold til solen, det lokale klima med sol og vind, mængden af nedbør og hvornår den falder i forhold til druernes vækstsæson. Men kulturelle og menneskelige værdier spiller også en stor rolle i begrebet terroir – f.eks. vinens tilpasning til regionens køkken og egnens traditioner for arbejdet med at lave vin, som gennem årene er gået i arv fra den ene generation af kældermestre til den næste. Hvad betyder så Urbanihofs terroir for Riesling Bio 2020? Først lidt om markerne, hvor druerne er høstet. Vinstokkene står i rækker på terrasseformede højdedrag, hvis jordbund består af et dybt lag løss ─ et finkornet sediment af ler og kalk. Med sin rigdom af mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss et paradis for vinstokkenes rødder. Mikroklimaet i Fels er præget af lune, tørre vinde, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Weingut Urbanihofs vinmarker har siden 2016 haft økologisk certificering. Hvad de menneskelige værdier og traditioner angår har familien Paschinger haft vinmarker i Wagram siden 1598.

Vinen

Riesling har været dyrket i Østrig i århundreder, og de vinstokke, der vokser i Fels am Wagram, er ved tilpasning af stokkenes arvemateriale gennem tiden blevet finindstillede i forhold til deres lokale terroir. Druerne er høstet i oktober 2020 og den unge vin bevidner Riesling-druernes ry for krystalklar, ren frugt og et højt frugtsyreniveau. Vinen er lavet så den passer til det lokale køkken med madvenlig tørhed (der er kun halvandet gram sukker i flasken), en finesserig syrestruktur og en moderat alkoholstyrke. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og en indbydende duft af citrus, æbler og fersken. Vinens friske smag af grapefrugt har en dejlig fersken-frugtsødme og en flot længde, der slutter af med Rieslingens præcise frugtsyre. En herlig østrigsk Riesling i perfekt balance fra start til slut.

Maden

Fels am Wagram ligger kun få kilometer fra floden Donau, hvor der både kan fiskes ørred og laks, som i det lokale køkken danner basis for retter, der går fantastisk sammen med Riesling.

*indeholder sulfitter

2020 Fiuza Reserva Sauvignon Blanc Premium, Vinho Regional Tejo, Portugal.

2021 Borgo Lame Chardonnay, Piemonte, Italien.

 Drue: Sauvignon Blanc Premium

Distrikt: Vinho Regional Tejo, Portugal.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

 De fleste jorder i den frugtbare dal langs floden Tejo er blevet brugt til at dyrke grøntsager, frugt og ris, hvilket har givet området kælenavnet: ”Lissabons have”. Vine fra Tejo har ret til klassifikationen ”Vinho Regional Tejo”. Det portugisiske vinhus Fiuza er kendt for sin pionerindsats med at supplere porteføljen af vine lavet på Portugals mange lokale druesorter med vine lavet på netop de internationale sorter, der trives godt i det lokale klima. En stor del af vinhusets vinmarker har en optimal placering på jorder med kalk, ler og grus, mens andre ligger tættere på floden med en jordbund med sedimenter af sand, mudder og småsten, som floden gennem tiden har aflejret. Her finder man de fleste marker med grønne druesorter; andelen af hvide vine udgør ca. halvdelen af vinhusets samlede produktion. Fordelen ved en placering tættere på flodens vande og marskland er et klima med et maritimt præg, som virker nedkølende på sommerheden og er med til at bevare vinenes frugtsyre og friskhed.

Vinen

Vinhuset laver to vine på Sauvignon Blanc druen ─ standard og Reserva. Til Reserva bruges den bedste frugt, og efter gæring af mosten og modning af den unge vin på sit bundfald i ståltank for at øge indholdet af duft- og smagsstoffer, tappes vinen på flaske med et tilskud på 5% af den forudgående årgang af samme vin, der har været lagret på fade af fransk eg. Det føjer duft- og smagsstoffer fra træfadet til vinen og bidrager til en kompleks duft- og smagspalet. Her læner Fiuza sig op af den udgave af Sauvignon Blanc, som den californiske vinproducent Robert Mondavi gjorde kendt under navnet Fumé Blanc i 1960’erne. Vinen i glasset har den unge vins grønne glimt og en indbydende duft af stikkelsbær, fersken og citrus med toner af smør og vanilje fra egefadet. Smagen af gul stenfrugt har en cremet mundfylde og kompleksitet, bl.a. takket være et forbavsende tydeligt indslag fra fadlagringens 5% andel af vinen i flasken. Efter en lang eftersmag slutter vinen med en fin syre.

Maden

Fiuza Sauvignon Blanc Reserva er ved tilsætning af en et år ældre, fadlagret vin blevet smagsmæssigt opgraderet til en hvidvin, der går godt i spænd med skaldyr og fede fisk serveret med fløde- eller smørsauce.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Piemonte, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 12%

Piemonte har etableret sin position som en af verdens mest prestigiøse vinregioner takket være røde vine lavet på Nebbiolo fra distrikter som Barolo og Barbaresco. Piemonte er med andre ord definitivt rødvinsland, og ganske vist er 1/3 af Piemontes vinproduktion hvid, men broderparten af de hvide vine udgøres af den boblende, sødmefulde Moscato d’Asti, så produktionen af tørre, hvide vine er relativt beskeden. En del af de hvide vine lavet på Piemontes lokale, grønne druer som Arneis, men den allestedsnærværende Chardonnay vinder også frem her ved alpernes fod. Chardonnay laver gode vine i sin egen ret og lader sig villigt blande med andre sorter. Druen er i sit es med en passende fadlagring, men skaber rene, stringente vine når den bringes til live i en ståltank. Chardonnay er en føjelig druesort, der villigt tilpasser sig forskellige typer jordbund og mange former for klima. Det er med andre ord meget forståeligt at Antiche Cantine Borgo Lame, hvis vinmarker ligger mellem Asti og Alba, har fået lyst til at lave vin på Chardonnay.

Vinen

Druerne til Borgo Lame Chardonnay er høstet fra marker i 90 – 300 meters højde i et bakket terrræn med en sandet, leret jordbund. Efter høst af klaserne med hånden fjernes stilkene, hvorefter druerne køles ned sammen med mosten i 12 timer. Efter en blid presning gæres druerne i ståltank ved 15-16 °C i to uger, hvorefter vinen lagrer på sit bundfald i 2-3 måneder. Vinen i glasset afspejler vinifikationens sigte mod en ren, enkel stil uden fadlagring. Farven er bleg, strågul med grønne glimt, og den delikat krydrede duft har toner af jasmin, citrus og abrikos sammen med mango og et strejf af banan. Smagen af gul stenfrugt garneret med en tone af tropisk frugt er frisk og ren i munden takket være en passende mineralitet og en forfriskende frugtsyre.

Maden

Den piemontesiske Chardonnay lægger med sin friske, ungdommelige stil op til kølig servering i store glas som en skøn aperitif. Som ledsager til maden vil den gøre god fyldest til en kulmule med hvidvin bagt i ovn og serveret med en tomatvinaigrette og nye kartofler. 

*indeholder sulfitter

2021 Flatrock White, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

2020 Urbanihof Riesling Bio, Fels am Wagram, Østrig

Drue: Chenin Blanc, Chardonnay, Grenache Blanc

Distrikt: Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Vinene fra Sydafrika vandt en sikker plads på danske vindrikkeres middagsborde efter afskaffelse af handelsboykotten mod det sydafrikanske apartheidstyre i starten af 1990’erne. Det efterlod hos mange et indtryk af at Sydafrika er et ungt vinland, men landet har faktisk en flere hundrede år gammel vintradition, og mange etablerede vinhuse har produceret vin i 3-400 år. Vinhuset Flatrocks marker ligger i Coastal region, som rummer landets ældste og bedst kendte vindistrikter og i dag står for omkring halvdelen af al den vin, der produceres i Sydafrika. Klimaet ved Flatrocks vinmarker på Paarl-bjergets skråninger ved bjergkæderne inde i landet er varmere og mere tørt, og her dominerer blå druesorter som Shiraz og Pinotage og grønne sorter som Chenin Blanc. Markerne ligger i en højde op til 340 meter over havet, og vinstokkenes rødder er plantet i en jordbund der mest består af forvitret granit.

Vinen

Flatrock White er lavet på en blanding af Chenin Blanc (63%), Chardonnay (35%) og Grenache Blanc (2%). Chenin Blanc, der er mest kendt fra Loire-distriktet i Frankrig, har i mange år været dyrket i Sydafrika under navnet Steen. Før i tiden blev en stor del af druerne brugt som basis for meget billige og lidt intetsigende hvidvine, men i dag har piben fået en anden lyd. Sydafrikanske vinbønder har vist, at der kan laves vin af verdensklasse med denne druesort, og landet står nu for klodens største produktion af Chenin Blanc. Efter høst og skånsom presning gæres mosten i tanke af rustfrit stål. Vinen får herefter lov til at modne på sit bundfald med jævnlig omrøring for at fremme dannelsen af den unge vins duft- og smagsstoffer. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af lime og æble. Den fyldige, let cremede smag af lime og abrikos har et bredt smagsspektrum med god længde og en frisk frugtsyre i finalen.  

Maden

Den både friske og fyldige Flatrock White passer godt til den lidt krydrede, fyldige mad, man foretrækker i Sydafrika. Det kan være en cremet pastaret med skaldyr og svampe eller det kan være retter med fjerkræ med paprika. 

*indeholder sulfitter

Drue: Riesling Bio

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Det franske begreb terroir er nøglen til forståelse af voksestedets betydning for en vins kvalitet. I snæver forstand handler det om jordbund, vinmarkens orientering i forhold til solen, det lokale klima med sol og vind, mængden af nedbør og hvornår den falder i forhold til druernes vækstsæson. Men kulturelle og menneskelige værdier spiller også en stor rolle i begrebet terroir – f.eks. vinens tilpasning til regionens køkken og egnens traditioner for arbejdet med at lave vin, som gennem årene er gået i arv fra den ene generation af kældermestre til den næste. Hvad betyder så Urbanihofs terroir for Riesling Bio 2020? Først lidt om markerne, hvor druerne er høstet. Vinstokkene står i rækker på terrasseformede højdedrag, hvis jordbund består af et dybt lag løss ─ et finkornet sediment af ler og kalk. Med sin rigdom af mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss et paradis for vinstokkenes rødder. Mikroklimaet i Fels er præget af lune, tørre vinde, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Weingut Urbanihofs vinmarker har siden 2016 haft økologisk certificering. Hvad de menneskelige værdier og traditioner angår har familien Paschinger haft vinmarker i Wagram siden 1598.

Vinen

Riesling har været dyrket i Østrig i århundreder, og de vinstokke, der vokser i Fels am Wagram, er ved tilpasning af stokkenes arvemateriale gennem tiden blevet finindstillede i forhold til deres lokale terroir. Druerne er høstet i oktober 2020 og den unge vin bevidner Riesling-druernes ry for krystalklar, ren frugt og et højt frugtsyreniveau. Vinen er lavet så den passer til det lokale køkken med madvenlig tørhed (der er kun halvandet gram sukker i flasken), en finesserig syrestruktur og en moderat alkoholstyrke. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og en indbydende duft af citrus, æbler og fersken. Vinens friske smag af grapefrugt har en dejlig fersken-frugtsødme og en flot længde, der slutter af med Rieslingens præcise frugtsyre. En herlig østrigsk Riesling i perfekt balance fra start til slut.

Maden

Fels am Wagram ligger kun få kilometer fra floden Donau, hvor der både kan fiskes ørred og laks, som i det lokale køkken danner basis for retter, der går fantastisk sammen med Riesling.

*indeholder sulfitter

2020 Fiuza Reserva Sauvignon Blanc Premium, Vinho Regional Tejo, Portugal.

2021 Borgo Lame Chardonnay, Piemonte, Italien.

2021 Flatrock White, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

2020 Urbanihof Riesling Bio, Fels am Wagram, Østrig

 Drue: Sauvignon Blanc Premium

Distrikt: Vinho Regional Tejo, Portugal.

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

 De fleste jorder i den frugtbare dal langs floden Tejo er blevet brugt til at dyrke grøntsager, frugt og ris, hvilket har givet området kælenavnet: ”Lissabons have”. Vine fra Tejo har ret til klassifikationen ”Vinho Regional Tejo”. Det portugisiske vinhus Fiuza er kendt for sin pionerindsats med at supplere porteføljen af vine lavet på Portugals mange lokale druesorter med vine lavet på netop de internationale sorter, der trives godt i det lokale klima. En stor del af vinhusets vinmarker har en optimal placering på jorder med kalk, ler og grus, mens andre ligger tættere på floden med en jordbund med sedimenter af sand, mudder og småsten, som floden gennem tiden har aflejret. Her finder man de fleste marker med grønne druesorter; andelen af hvide vine udgør ca. halvdelen af vinhusets samlede produktion. Fordelen ved en placering tættere på flodens vande og marskland er et klima med et maritimt præg, som virker nedkølende på sommerheden og er med til at bevare vinenes frugtsyre og friskhed.

Vinen

Vinhuset laver to vine på Sauvignon Blanc druen ─ standard og Reserva. Til Reserva bruges den bedste frugt, og efter gæring af mosten og modning af den unge vin på sit bundfald i ståltank for at øge indholdet af duft- og smagsstoffer, tappes vinen på flaske med et tilskud på 5% af den forudgående årgang af samme vin, der har været lagret på fade af fransk eg. Det føjer duft- og smagsstoffer fra træfadet til vinen og bidrager til en kompleks duft- og smagspalet. Her læner Fiuza sig op af den udgave af Sauvignon Blanc, som den californiske vinproducent Robert Mondavi gjorde kendt under navnet Fumé Blanc i 1960’erne. Vinen i glasset har den unge vins grønne glimt og en indbydende duft af stikkelsbær, fersken og citrus med toner af smør og vanilje fra egefadet. Smagen af gul stenfrugt har en cremet mundfylde og kompleksitet, bl.a. takket være et forbavsende tydeligt indslag fra fadlagringens 5% andel af vinen i flasken. Efter en lang eftersmag slutter vinen med en fin syre.

Maden

Fiuza Sauvignon Blanc Reserva er ved tilsætning af en et år ældre, fadlagret vin blevet smagsmæssigt opgraderet til en hvidvin, der går godt i spænd med skaldyr og fede fisk serveret med fløde- eller smørsauce.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay

Distrikt: Piemonte, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 12%

Piemonte har etableret sin position som en af verdens mest prestigiøse vinregioner takket være røde vine lavet på Nebbiolo fra distrikter som Barolo og Barbaresco. Piemonte er med andre ord definitivt rødvinsland, og ganske vist er 1/3 af Piemontes vinproduktion hvid, men broderparten af de hvide vine udgøres af den boblende, sødmefulde Moscato d’Asti, så produktionen af tørre, hvide vine er relativt beskeden. En del af de hvide vine lavet på Piemontes lokale, grønne druer som Arneis, men den allestedsnærværende Chardonnay vinder også frem her ved alpernes fod. Chardonnay laver gode vine i sin egen ret og lader sig villigt blande med andre sorter. Druen er i sit es med en passende fadlagring, men skaber rene, stringente vine når den bringes til live i en ståltank. Chardonnay er en føjelig druesort, der villigt tilpasser sig forskellige typer jordbund og mange former for klima. Det er med andre ord meget forståeligt at Antiche Cantine Borgo Lame, hvis vinmarker ligger mellem Asti og Alba, har fået lyst til at lave vin på Chardonnay.

Vinen

Druerne til Borgo Lame Chardonnay er høstet fra marker i 90 – 300 meters højde i et bakket terrræn med en sandet, leret jordbund. Efter høst af klaserne med hånden fjernes stilkene, hvorefter druerne køles ned sammen med mosten i 12 timer. Efter en blid presning gæres druerne i ståltank ved 15-16 °C i to uger, hvorefter vinen lagrer på sit bundfald i 2-3 måneder. Vinen i glasset afspejler vinifikationens sigte mod en ren, enkel stil uden fadlagring. Farven er bleg, strågul med grønne glimt, og den delikat krydrede duft har toner af jasmin, citrus og abrikos sammen med mango og et strejf af banan. Smagen af gul stenfrugt garneret med en tone af tropisk frugt er frisk og ren i munden takket være en passende mineralitet og en forfriskende frugtsyre.

Maden

Den piemontesiske Chardonnay lægger med sin friske, ungdommelige stil op til kølig servering i store glas som en skøn aperitif. Som ledsager til maden vil den gøre god fyldest til en kulmule med hvidvin bagt i ovn og serveret med en tomatvinaigrette og nye kartofler. 

*indeholder sulfitter

Drue: Chenin Blanc, Chardonnay, Grenache Blanc

Distrikt: Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Vinene fra Sydafrika vandt en sikker plads på danske vindrikkeres middagsborde efter afskaffelse af handelsboykotten mod det sydafrikanske apartheidstyre i starten af 1990’erne. Det efterlod hos mange et indtryk af at Sydafrika er et ungt vinland, men landet har faktisk en flere hundrede år gammel vintradition, og mange etablerede vinhuse har produceret vin i 3-400 år. Vinhuset Flatrocks marker ligger i Coastal region, som rummer landets ældste og bedst kendte vindistrikter og i dag står for omkring halvdelen af al den vin, der produceres i Sydafrika. Klimaet ved Flatrocks vinmarker på Paarl-bjergets skråninger ved bjergkæderne inde i landet er varmere og mere tørt, og her dominerer blå druesorter som Shiraz og Pinotage og grønne sorter som Chenin Blanc. Markerne ligger i en højde op til 340 meter over havet, og vinstokkenes rødder er plantet i en jordbund der mest består af forvitret granit.

Vinen

Flatrock White er lavet på en blanding af Chenin Blanc (63%), Chardonnay (35%) og Grenache Blanc (2%). Chenin Blanc, der er mest kendt fra Loire-distriktet i Frankrig, har i mange år været dyrket i Sydafrika under navnet Steen. Før i tiden blev en stor del af druerne brugt som basis for meget billige og lidt intetsigende hvidvine, men i dag har piben fået en anden lyd. Sydafrikanske vinbønder har vist, at der kan laves vin af verdensklasse med denne druesort, og landet står nu for klodens største produktion af Chenin Blanc. Efter høst og skånsom presning gæres mosten i tanke af rustfrit stål. Vinen får herefter lov til at modne på sit bundfald med jævnlig omrøring for at fremme dannelsen af den unge vins duft- og smagsstoffer. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af lime og æble. Den fyldige, let cremede smag af lime og abrikos har et bredt smagsspektrum med god længde og en frisk frugtsyre i finalen.  

Maden

Den både friske og fyldige Flatrock White passer godt til den lidt krydrede, fyldige mad, man foretrækker i Sydafrika. Det kan være en cremet pastaret med skaldyr og svampe eller det kan være retter med fjerkræ med paprika. 

*indeholder sulfitter

Drue: Riesling Bio

Distrikt: Fels am Wagram, Østrig

Årgang: 2020

Vol: 12,5%

Det franske begreb terroir er nøglen til forståelse af voksestedets betydning for en vins kvalitet. I snæver forstand handler det om jordbund, vinmarkens orientering i forhold til solen, det lokale klima med sol og vind, mængden af nedbør og hvornår den falder i forhold til druernes vækstsæson. Men kulturelle og menneskelige værdier spiller også en stor rolle i begrebet terroir – f.eks. vinens tilpasning til regionens køkken og egnens traditioner for arbejdet med at lave vin, som gennem årene er gået i arv fra den ene generation af kældermestre til den næste. Hvad betyder så Urbanihofs terroir for Riesling Bio 2020? Først lidt om markerne, hvor druerne er høstet. Vinstokkene står i rækker på terrasseformede højdedrag, hvis jordbund består af et dybt lag løss ─ et finkornet sediment af ler og kalk. Med sin rigdom af mineraler og sin unikke vandbindende evne er løss et paradis for vinstokkenes rødder. Mikroklimaet i Fels er præget af lune, tørre vinde, mens kølige aftenvinde fra skovene mod nord giver kolde nætter, som stimulerer dannelsen af frugtaroma og vinsyrer i mosten. Weingut Urbanihofs vinmarker har siden 2016 haft økologisk certificering. Hvad de menneskelige værdier og traditioner angår har familien Paschinger haft vinmarker i Wagram siden 1598.

Vinen

Riesling har været dyrket i Østrig i århundreder, og de vinstokke, der vokser i Fels am Wagram, er ved tilpasning af stokkenes arvemateriale gennem tiden blevet finindstillede i forhold til deres lokale terroir. Druerne er høstet i oktober 2020 og den unge vin bevidner Riesling-druernes ry for krystalklar, ren frugt og et højt frugtsyreniveau. Vinen er lavet så den passer til det lokale køkken med madvenlig tørhed (der er kun halvandet gram sukker i flasken), en finesserig syrestruktur og en moderat alkoholstyrke. Vinen i glasset er strågul med et grønt skær og en indbydende duft af citrus, æbler og fersken. Vinens friske smag af grapefrugt har en dejlig fersken-frugtsødme og en flot længde, der slutter af med Rieslingens præcise frugtsyre. En herlig østrigsk Riesling i perfekt balance fra start til slut.

Maden

Fels am Wagram ligger kun få kilometer fra floden Donau, hvor der både kan fiskes ørred og laks, som i det lokale køkken danner basis for retter, der går fantastisk sammen med Riesling.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her