Hvidvinskasse nr. 64

2021 Domaine Guinand Chardonnay, Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Årgang: 2021

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet i Herault mellem byerne Aix-en-Provence, Nîmes, Montpellier og nationalparken Parc naturel régional des Baronnies provençales. I 2017 overtog ottende generation, Fabien og Sophie Guinand, ledelsen af domænet. Siden 2002 har vingården været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinproducenter fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig via en produktion som ligger mellem økologisk og traditionel vinavl. Udover at bygge på de forudgående Guinand- generationers erfaringer med at dyrke druer i Saint-Cristol området arbejder Fabien og Sophie bevidst på at skabe autentiske vine, der afspejler det lokale terroir, og de sigter desuden mod at omlægge produktionen til en egentlig økologisk drift af domænet. Saint-Cristol-distriktet er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima, hvor vinmarkerne ligger mellem 30 og 90 meter over havet. Jordbunden er stenet og mager af en type, der egner sig fortrinligt til vinavl og ikke til andre afgrøder. Efter høst af klaserne og skånsom presning af druerne, køles mosten ned, så gæringen foregår ved lav temperatur for at bevare vinens friske syre. Den unge vin hviler i ståltank på sit bundfald af druerester og døde gærceller i fire måneder med regelmæssig batonnage, hvilket vil sige omrøring af bundfaldet for at give vinen mere dybde og kompleksitet.

Vinen

Det solrige, varme klima er med til at give den unge Chardonnay farve i kinderne og flere strenge på det aromatiske klaviatur. Vinen i glasset er strågul med gule glimt af smørblomster. Den forførende, aromatiske bouquet har toner af fersken, citrus, smør og mandler uden præg af egefad, som man kan møde i oversøiske Chardonnay-vine. Smagen har en rig palet af Reine Claude blommer, melon og nødder med en let cremet smagsfylde, god længde og en velbalanceret syre.

Maden

Domaine Guinand foreslår at servere den unge Chardonnay ved 12-14 °C, men man kan roligt skænke vinen direkte fra køleskab. Når vinen optager varmen fra de solvarme glas, når den hurtigt op den temperatur, som du foretrækker ─ hvad enten det er den kolde, svirpende friskhed eller den kølige, aromatiske kompleksitet. Der er flere muligheder for at servere vinen sammen med lokale retter lige fra den velkendte Salade niçoiseeller den lige så kendte fiskesuppe Bouillabaisse, men hvad med at prøve en spændende ny ret som Provencalsk fiskefad bagt med mørksej, ris og mozzarella

*indeholder sulfitter

2021 Château Bélingard, Bergerac Sec AOC, Frankrig.

Drue: Sauvignon Blanc, Semillion, Muscadelle

Distrikt: Bergerac Sec AOC, Frankrig.

Årgang: 2021

Bergerac er det største vindistrikt i det sydvestlige område af Frankrig. Her i det smukke, bakkede landskab langs floden Dordogne har Bergerac det til fælles med en række mindre nabo-distrikter at de laver interessante og karakterfulde vine, som sjældent ses på hylderne i danske supermarkeder og vinhandler. Det enorme vindistrikt mod øst -Bordeaux ─ suger al opmærksomhed til sig som vinverdenens svar på nutidens superstjerner. Vinproducenterne i Bergerac lever op til rollen som flittige bønder, der passer deres arbejde og laver vin som deres familie har gjort det gennem generationer. Klimaet her i Dordognes bagland er mindre tempereret og maritimt end i Bordeaux. Vinmarkerne ligger på bakkeskråninger med sydvestvendt placering, hvor vinstokkene er optimalt eksponeret i forhold til sol og vind. Den sandede jordbund har et højt indhold af kalksten og kisel med god vandbindingsevne. I 2021 bød foråret og sommeren på flere udfordringer i form af tidlig nattefrost og lange perioder med regn, men slutningen af høsten fandt sted i strålende sol og vinklasernes druer havde, trods det omskiftelige vejr, opnået fuld modenhed. Vinbønderne i Bergerac bruger langt hen ad vejen samme druesorter som kollegerne i Bordeaux, hvilket for de grønne druers vedkommende vil sige Sauvignon Blanc og Sémillon. 

Vinen

Den hvide Château Bélingard har appellationen Bergerac Sec, hvilket vil sige en tør hvidvin, fordi der i Bergerac også produceres en sent høstet, sød version af hvidvinen, som benævnes Moelleux. Château Bélingard er lavet på 65% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon og 5% Muscadelle. Kombinationen af den aromatiske Sauvignon Blanc, med sin umiskendelige duft af hyld og solbærblade, og den mere fyldige Sémillon, med duft af gule blommer og honning, har opnået sit ry som en klassisk hvidvin takket være glansen fra Graves-distriktet i Bordeaux. Den strågule vin i glasset lyser op med grønne glimt, og den intense duft af hyldeblomst, passionsfrugt og citrus har en floral dimension takket være det lille tilskud af Muscadelle. Smagen bæres frem af den udtalte citrustone, som er karakteristisk for Sauvignon Blanc, mens Sémillons bidrag af gul stenfrugt er med til at give bredde og dybde i smagen.    

Maden

Château Bélingard er en meget frisk og livlig hvidvin, som vil gøre god fyldest ved et frokostbord med grønne salater og grøntsager, som f.eks. bønner, marineret i olie og eddike eller citron. Vinen har også kraft og fylde til at ledsage fiskeretter med beurre blanc sauce og lette retter med kylling.

*indeholder sulfitter

2021 Busy Bee Chenin Blanc/Rousanne, Swartland, Sydafrika

Drue: Chenin Blanc/Rousanne

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2021

Vol: 13%

”For mig er vinen særlig fascinerende fordi den omfatter så mange andre fagområder. Uden geografi og topografi er vinens væsen umulig at fatte; uden historie bliver den farveløs; uden rejser bliver den uvirkelig. Vinens verden spænder over botanik, kemi, jordbrug, tømrerhåndværk, økonomi og mange andre former for viden og kunnen, hvis navne jeg end ikke kender. Vinen vil føre dig til øer af viden og foretage udflugter til ekspertise som du aldrig ville få det mindste glimt af uden den.”  Den engelske vinekspert Hugh Johnson har skrevet disse ord om vin som indgangsport til spændende viden om mange ting. Lad os se på Busy Bee med hans videbegær som ledetråd.

Geografi: Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrika. Klimaet er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer.

Historie: Familien Basson har dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far. 

Vinen

Druesorter: Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange. Roussanne er en elegant, grøn drue af høj kvalitet kendt fra de hvide hvine i den nordlige Rhônedal. Den er vanskelig at dyrke, men når det lykkes giver den aromatiske vine med en duft af forårsblomster, en cremet fylde og en god syre.  Vinen i glasset er strågul med en løfterig duftpalet sat sammen af jasmin, fersken og citrus med et strejf af honning. Den intense smagsfylde har toner af nektarin, honningmelon, grapefrugt og pære; vinen er let cremet i munden med flot kompleksitet og en præcis syre i afslutningen. Et eksempel på perfekt vinifikation af mindre kendte druesorter.

Maden

Busy Bee har en aromatisk smagsfylde, der gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og vinen vil være en særdeles god ledsager til et fad sushi. Det er sæson for hornfisk, så en gang stegt hornfisk med persillesauce vil være en autentisk, dansk servering.

*indeholder sulfitter

2021 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

Drue: Roero Arneis

Distrikt:  Piemonte, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 13%

 Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis. Den nævnes første gang i 1432, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin.  Arneis har levet i skyggen af det årelange fokus på Piemontes røde vine. Men druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte. Vindistrikterne omkring byen Alba kan groft set deles i to: Roero nord for og Langhe syd for Tanaro-floden. Roero, der er vildere og køligere med mere sandede jorder end Alba, har de senere år haft en eksplosiv udvikling i kvalitetsmæssig henseende. Det gælder den røde Roero Nebbiolo DOC, men det er specielt tilfældet for Roero Arneis, der har fået tildelt klassifikationen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er Italiens højeste klassifikation og er en overbygning til DOC klassifikationen.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter

2021 Domaine Guinand Chardonnay, Pays D’Oc IGP, Frankrig.

2021 Château Bélingard, Bergerac Sec AOC, Frankrig.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Årgang: 2021

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet i Herault mellem byerne Aix-en-Provence, Nîmes, Montpellier og nationalparken Parc naturel régional des Baronnies provençales. I 2017 overtog ottende generation, Fabien og Sophie Guinand, ledelsen af domænet. Siden 2002 har vingården været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinproducenter fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig via en produktion som ligger mellem økologisk og traditionel vinavl. Udover at bygge på de forudgående Guinand- generationers erfaringer med at dyrke druer i Saint-Cristol området arbejder Fabien og Sophie bevidst på at skabe autentiske vine, der afspejler det lokale terroir, og de sigter desuden mod at omlægge produktionen til en egentlig økologisk drift af domænet. Saint-Cristol-distriktet er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima, hvor vinmarkerne ligger mellem 30 og 90 meter over havet. Jordbunden er stenet og mager af en type, der egner sig fortrinligt til vinavl og ikke til andre afgrøder. Efter høst af klaserne og skånsom presning af druerne, køles mosten ned, så gæringen foregår ved lav temperatur for at bevare vinens friske syre. Den unge vin hviler i ståltank på sit bundfald af druerester og døde gærceller i fire måneder med regelmæssig batonnage, hvilket vil sige omrøring af bundfaldet for at give vinen mere dybde og kompleksitet.

Vinen

Det solrige, varme klima er med til at give den unge Chardonnay farve i kinderne og flere strenge på det aromatiske klaviatur. Vinen i glasset er strågul med gule glimt af smørblomster. Den forførende, aromatiske bouquet har toner af fersken, citrus, smør og mandler uden præg af egefad, som man kan møde i oversøiske Chardonnay-vine. Smagen har en rig palet af Reine Claude blommer, melon og nødder med en let cremet smagsfylde, god længde og en velbalanceret syre.

Maden

Domaine Guinand foreslår at servere den unge Chardonnay ved 12-14 °C, men man kan roligt skænke vinen direkte fra køleskab. Når vinen optager varmen fra de solvarme glas, når den hurtigt op den temperatur, som du foretrækker ─ hvad enten det er den kolde, svirpende friskhed eller den kølige, aromatiske kompleksitet. Der er flere muligheder for at servere vinen sammen med lokale retter lige fra den velkendte Salade niçoiseeller den lige så kendte fiskesuppe Bouillabaisse, men hvad med at prøve en spændende ny ret som Provencalsk fiskefad bagt med mørksej, ris og mozzarella

*indeholder sulfitter

Drue: Sauvignon Blanc, Semillion, Muscadelle

Distrikt: Bergerac Sec AOC, Frankrig.

Årgang: 2021

Bergerac er det største vindistrikt i det sydvestlige område af Frankrig. Her i det smukke, bakkede landskab langs floden Dordogne har Bergerac det til fælles med en række mindre nabo-distrikter at de laver interessante og karakterfulde vine, som sjældent ses på hylderne i danske supermarkeder og vinhandler. Det enorme vindistrikt mod øst -Bordeaux ─ suger al opmærksomhed til sig som vinverdenens svar på nutidens superstjerner. Vinproducenterne i Bergerac lever op til rollen som flittige bønder, der passer deres arbejde og laver vin som deres familie har gjort det gennem generationer. Klimaet her i Dordognes bagland er mindre tempereret og maritimt end i Bordeaux. Vinmarkerne ligger på bakkeskråninger med sydvestvendt placering, hvor vinstokkene er optimalt eksponeret i forhold til sol og vind. Den sandede jordbund har et højt indhold af kalksten og kisel med god vandbindingsevne. I 2021 bød foråret og sommeren på flere udfordringer i form af tidlig nattefrost og lange perioder med regn, men slutningen af høsten fandt sted i strålende sol og vinklasernes druer havde, trods det omskiftelige vejr, opnået fuld modenhed. Vinbønderne i Bergerac bruger langt hen ad vejen samme druesorter som kollegerne i Bordeaux, hvilket for de grønne druers vedkommende vil sige Sauvignon Blanc og Sémillon. 

Vinen

Den hvide Château Bélingard har appellationen Bergerac Sec, hvilket vil sige en tør hvidvin, fordi der i Bergerac også produceres en sent høstet, sød version af hvidvinen, som benævnes Moelleux. Château Bélingard er lavet på 65% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon og 5% Muscadelle. Kombinationen af den aromatiske Sauvignon Blanc, med sin umiskendelige duft af hyld og solbærblade, og den mere fyldige Sémillon, med duft af gule blommer og honning, har opnået sit ry som en klassisk hvidvin takket være glansen fra Graves-distriktet i Bordeaux. Den strågule vin i glasset lyser op med grønne glimt, og den intense duft af hyldeblomst, passionsfrugt og citrus har en floral dimension takket være det lille tilskud af Muscadelle. Smagen bæres frem af den udtalte citrustone, som er karakteristisk for Sauvignon Blanc, mens Sémillons bidrag af gul stenfrugt er med til at give bredde og dybde i smagen.    

Maden

Château Bélingard er en meget frisk og livlig hvidvin, som vil gøre god fyldest ved et frokostbord med grønne salater og grøntsager, som f.eks. bønner, marineret i olie og eddike eller citron. Vinen har også kraft og fylde til at ledsage fiskeretter med beurre blanc sauce og lette retter med kylling.

*indeholder sulfitter

2021 Busy Bee Chenin Blanc/Rousanne, Swartland, Sydafrika

2021 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

Drue: Chenin Blanc/Rousanne

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2021

Vol: 13%

”For mig er vinen særlig fascinerende fordi den omfatter så mange andre fagområder. Uden geografi og topografi er vinens væsen umulig at fatte; uden historie bliver den farveløs; uden rejser bliver den uvirkelig. Vinens verden spænder over botanik, kemi, jordbrug, tømrerhåndværk, økonomi og mange andre former for viden og kunnen, hvis navne jeg end ikke kender. Vinen vil føre dig til øer af viden og foretage udflugter til ekspertise som du aldrig ville få det mindste glimt af uden den.”  Den engelske vinekspert Hugh Johnson har skrevet disse ord om vin som indgangsport til spændende viden om mange ting. Lad os se på Busy Bee med hans videbegær som ledetråd.

Geografi: Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrika. Klimaet er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer.

Historie: Familien Basson har dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far. 

Vinen

Druesorter: Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange. Roussanne er en elegant, grøn drue af høj kvalitet kendt fra de hvide hvine i den nordlige Rhônedal. Den er vanskelig at dyrke, men når det lykkes giver den aromatiske vine med en duft af forårsblomster, en cremet fylde og en god syre.  Vinen i glasset er strågul med en løfterig duftpalet sat sammen af jasmin, fersken og citrus med et strejf af honning. Den intense smagsfylde har toner af nektarin, honningmelon, grapefrugt og pære; vinen er let cremet i munden med flot kompleksitet og en præcis syre i afslutningen. Et eksempel på perfekt vinifikation af mindre kendte druesorter.

Maden

Busy Bee har en aromatisk smagsfylde, der gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og vinen vil være en særdeles god ledsager til et fad sushi. Det er sæson for hornfisk, så en gang stegt hornfisk med persillesauce vil være en autentisk, dansk servering.

*indeholder sulfitter

Drue: Roero Arneis

Distrikt:  Piemonte, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 13%

 Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis. Den nævnes første gang i 1432, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin.  Arneis har levet i skyggen af det årelange fokus på Piemontes røde vine. Men druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte. Vindistrikterne omkring byen Alba kan groft set deles i to: Roero nord for og Langhe syd for Tanaro-floden. Roero, der er vildere og køligere med mere sandede jorder end Alba, har de senere år haft en eksplosiv udvikling i kvalitetsmæssig henseende. Det gælder den røde Roero Nebbiolo DOC, men det er specielt tilfældet for Roero Arneis, der har fået tildelt klassifikationen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er Italiens højeste klassifikation og er en overbygning til DOC klassifikationen.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter

2021 Domaine Guinand Chardonnay, Pays D’Oc IGP, Frankrig.

2021 Château Bélingard, Bergerac Sec AOC, Frankrig.

2021 Busy Bee Chenin Blanc/Rousanne, Swartland, Sydafrika

2021 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

Drue: Chardonnay

Distrikt: Pays D’Oc IGP, Frankrig.

Årgang: 2021

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet i Herault mellem byerne Aix-en-Provence, Nîmes, Montpellier og nationalparken Parc naturel régional des Baronnies provençales. I 2017 overtog ottende generation, Fabien og Sophie Guinand, ledelsen af domænet. Siden 2002 har vingården været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinproducenter fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig via en produktion som ligger mellem økologisk og traditionel vinavl. Udover at bygge på de forudgående Guinand- generationers erfaringer med at dyrke druer i Saint-Cristol området arbejder Fabien og Sophie bevidst på at skabe autentiske vine, der afspejler det lokale terroir, og de sigter desuden mod at omlægge produktionen til en egentlig økologisk drift af domænet. Saint-Cristol-distriktet er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima, hvor vinmarkerne ligger mellem 30 og 90 meter over havet. Jordbunden er stenet og mager af en type, der egner sig fortrinligt til vinavl og ikke til andre afgrøder. Efter høst af klaserne og skånsom presning af druerne, køles mosten ned, så gæringen foregår ved lav temperatur for at bevare vinens friske syre. Den unge vin hviler i ståltank på sit bundfald af druerester og døde gærceller i fire måneder med regelmæssig batonnage, hvilket vil sige omrøring af bundfaldet for at give vinen mere dybde og kompleksitet.

Vinen

Det solrige, varme klima er med til at give den unge Chardonnay farve i kinderne og flere strenge på det aromatiske klaviatur. Vinen i glasset er strågul med gule glimt af smørblomster. Den forførende, aromatiske bouquet har toner af fersken, citrus, smør og mandler uden præg af egefad, som man kan møde i oversøiske Chardonnay-vine. Smagen har en rig palet af Reine Claude blommer, melon og nødder med en let cremet smagsfylde, god længde og en velbalanceret syre.

Maden

Domaine Guinand foreslår at servere den unge Chardonnay ved 12-14 °C, men man kan roligt skænke vinen direkte fra køleskab. Når vinen optager varmen fra de solvarme glas, når den hurtigt op den temperatur, som du foretrækker ─ hvad enten det er den kolde, svirpende friskhed eller den kølige, aromatiske kompleksitet. Der er flere muligheder for at servere vinen sammen med lokale retter lige fra den velkendte Salade niçoiseeller den lige så kendte fiskesuppe Bouillabaisse, men hvad med at prøve en spændende ny ret som Provencalsk fiskefad bagt med mørksej, ris og mozzarella

*indeholder sulfitter

Drue: Sauvignon Blanc, Semillion, Muscadelle

Distrikt: Bergerac Sec AOC, Frankrig.

Årgang: 2021

Bergerac er det største vindistrikt i det sydvestlige område af Frankrig. Her i det smukke, bakkede landskab langs floden Dordogne har Bergerac det til fælles med en række mindre nabo-distrikter at de laver interessante og karakterfulde vine, som sjældent ses på hylderne i danske supermarkeder og vinhandler. Det enorme vindistrikt mod øst -Bordeaux ─ suger al opmærksomhed til sig som vinverdenens svar på nutidens superstjerner. Vinproducenterne i Bergerac lever op til rollen som flittige bønder, der passer deres arbejde og laver vin som deres familie har gjort det gennem generationer. Klimaet her i Dordognes bagland er mindre tempereret og maritimt end i Bordeaux. Vinmarkerne ligger på bakkeskråninger med sydvestvendt placering, hvor vinstokkene er optimalt eksponeret i forhold til sol og vind. Den sandede jordbund har et højt indhold af kalksten og kisel med god vandbindingsevne. I 2021 bød foråret og sommeren på flere udfordringer i form af tidlig nattefrost og lange perioder med regn, men slutningen af høsten fandt sted i strålende sol og vinklasernes druer havde, trods det omskiftelige vejr, opnået fuld modenhed. Vinbønderne i Bergerac bruger langt hen ad vejen samme druesorter som kollegerne i Bordeaux, hvilket for de grønne druers vedkommende vil sige Sauvignon Blanc og Sémillon. 

Vinen

Den hvide Château Bélingard har appellationen Bergerac Sec, hvilket vil sige en tør hvidvin, fordi der i Bergerac også produceres en sent høstet, sød version af hvidvinen, som benævnes Moelleux. Château Bélingard er lavet på 65% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon og 5% Muscadelle. Kombinationen af den aromatiske Sauvignon Blanc, med sin umiskendelige duft af hyld og solbærblade, og den mere fyldige Sémillon, med duft af gule blommer og honning, har opnået sit ry som en klassisk hvidvin takket være glansen fra Graves-distriktet i Bordeaux. Den strågule vin i glasset lyser op med grønne glimt, og den intense duft af hyldeblomst, passionsfrugt og citrus har en floral dimension takket være det lille tilskud af Muscadelle. Smagen bæres frem af den udtalte citrustone, som er karakteristisk for Sauvignon Blanc, mens Sémillons bidrag af gul stenfrugt er med til at give bredde og dybde i smagen.    

Maden

Château Bélingard er en meget frisk og livlig hvidvin, som vil gøre god fyldest ved et frokostbord med grønne salater og grøntsager, som f.eks. bønner, marineret i olie og eddike eller citron. Vinen har også kraft og fylde til at ledsage fiskeretter med beurre blanc sauce og lette retter med kylling.

*indeholder sulfitter

Drue: Chenin Blanc/Rousanne

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2021

Vol: 13%

”For mig er vinen særlig fascinerende fordi den omfatter så mange andre fagområder. Uden geografi og topografi er vinens væsen umulig at fatte; uden historie bliver den farveløs; uden rejser bliver den uvirkelig. Vinens verden spænder over botanik, kemi, jordbrug, tømrerhåndværk, økonomi og mange andre former for viden og kunnen, hvis navne jeg end ikke kender. Vinen vil føre dig til øer af viden og foretage udflugter til ekspertise som du aldrig ville få det mindste glimt af uden den.”  Den engelske vinekspert Hugh Johnson har skrevet disse ord om vin som indgangsport til spændende viden om mange ting. Lad os se på Busy Bee med hans videbegær som ledetråd.

Geografi: Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrika. Klimaet er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer.

Historie: Familien Basson har dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far. 

Vinen

Druesorter: Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange. Roussanne er en elegant, grøn drue af høj kvalitet kendt fra de hvide hvine i den nordlige Rhônedal. Den er vanskelig at dyrke, men når det lykkes giver den aromatiske vine med en duft af forårsblomster, en cremet fylde og en god syre.  Vinen i glasset er strågul med en løfterig duftpalet sat sammen af jasmin, fersken og citrus med et strejf af honning. Den intense smagsfylde har toner af nektarin, honningmelon, grapefrugt og pære; vinen er let cremet i munden med flot kompleksitet og en præcis syre i afslutningen. Et eksempel på perfekt vinifikation af mindre kendte druesorter.

Maden

Busy Bee har en aromatisk smagsfylde, der gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og vinen vil være en særdeles god ledsager til et fad sushi. Det er sæson for hornfisk, så en gang stegt hornfisk med persillesauce vil være en autentisk, dansk servering.

*indeholder sulfitter

Drue: Roero Arneis

Distrikt:  Piemonte, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 13%

 Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis. Den nævnes første gang i 1432, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin.  Arneis har levet i skyggen af det årelange fokus på Piemontes røde vine. Men druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte. Vindistrikterne omkring byen Alba kan groft set deles i to: Roero nord for og Langhe syd for Tanaro-floden. Roero, der er vildere og køligere med mere sandede jorder end Alba, har de senere år haft en eksplosiv udvikling i kvalitetsmæssig henseende. Det gælder den røde Roero Nebbiolo DOC, men det er specielt tilfældet for Roero Arneis, der har fået tildelt klassifikationen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er Italiens højeste klassifikation og er en overbygning til DOC klassifikationen.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig hvidvinskassen her