Hvidvinskasse nr. 75 (Marts og April)

2023 Koyle Costa Cuarzo Sauvignon Blanc, Colchagua Costa, Chile

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt: Colchagua Costa, Chile

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 I 2013 blev Chiles dalsystemer opdelt vertikalt fra vest mod øst i tre vindyrknings-zoner med hvert sit mikroklima: COSTA : en kølig zone mellem Stillehavet og Coastal Range (kystbjergene); ENTRE CORDILLERAS: det centrale dalsystem bag Coastal Range, der strækker sig frem mod højdedragene ved foden af Andes; og ANDES: højdedragene op mod forbjergene til Andes. Vinhuset Koyles vinmarker i Colchagua Costa ligger kun 9 km fra Stillehavet og dermed den kolde Humboldtstrøm, der som en forvokset ål, 600 km bred og 400 m dyb, snor sig fra Antarktis mod nord med 40-60 meter i timen. Chiles kystlinje holdes i et fast, køligt greb af de 10 millioner kubikmeter vand, der med en temperatur på 15 -19 °C strømmer forbi kysten hvert sekund. Når koldt vand møder varm luft dannes der en tæt tågedis, så i Costa tager arbejderne i vinmarken først solhatten på over middag.

Vinen

Kombinationen af den saltholdige, fugtige vind fra Stillehavet og den unikke blanding af mineraler på kystbjergenes skråninger har inspireret Koyle til at lave denne særlige ”Quarzo” udgave af Sauvignon Blanc ─en druesort som er kendt for sin aromatiske duftprofil og stringente frugtsyre. Den kølige, tætte formiddagståge hjælper druerne med at danne methoxypyraziner ─ duftstoffer som også findes i asparges og grønne peberfrugter ─ og styrker opbygningen af en sprød struktur med en frisk syre i vinen. Til gengæld vil solen, der stråler fra en skyfri himmel resten af dagen, hjælpe druen med at føje elementer af tropisk frugt, som mango og passionsfrugt, til den samlede duft- og smagspalet. Vinen i glasset er strågul med en forførende duft af hyldeblomst, citrus, passionsfrugt og et strejf af grøn peber. Vinens smagspalet forener en ferskens sødme med citronens syrlige svirp kombineret med havbrisens mineralitet og en intens, sprød syre. En flot repræsentant for alt det Sauvignon Blanc druen har på hjerte.

Maden

Costa Quarzo Sauvignon Blancs madvenlige tørhed og aromatiske duftprofil kombineret med  mundrensende syre gør den til en unik madvin. Den vil være perfekt som ledsager til grønne salater og grøntsager marineret i olie og eddike eller citron. Det er også en oplagt vin til retter med fisk og skaldyr, og for dem der elsker ost er det vinen i glasset til friske, unge gedeoste.

*indeholder sulfitter

2022 Villa Uffizj Bianco, Costa Toscana Bianco IGT, Italien

Drue: Trebbiano, Semillon

Distrikt: Costa Toscana Bianco IGT, Italien

Årgang: 2022

Vol: 13%

Faktisk er hver femte flaske toskansk vin en hvidvin, der typisk fremstilles på lokale druesorter som i dette tilfælde Trebbiano. Måske lyder navnet ikke umiddelbart bekendt, men Trebbiano indgår i næsten alle hvidvine fra Italien og er faktisk verdens næst mest plantede druesort, hvilket blandt andet skyldes at den i Frankrig, hvor druen kendes som Ugni Blanc, bruges til at fremstille basisvinen til cognac. Trebbiano Toscano var tidligere en vigtig ingrediens i Chianti, hvor dens opgave var at give den røde vin friskhed, men i vore dage er den kendt for at give lyse, lette og forfriskende hvidvine med en sprød syre. Som makker har Trebbiano en fransk druesort, Semillon, der er kendt fra Bordeaux, hvor den dels bruges til den berømte dessertvin Sauternes, dels til at give rygrad til distriktets tørre hvidvine.  Vinhuset ”I Giusti & Zanza Vigneti” har sine vinmarker i distriktet Colli Pisane, et område med bløde, bølgende bakker sydøst for Pisa. Vinens klassifikation, Costa Toscana, dækker Toscanas fem kystprovinser,  hvor vinstokkene ved det Liguriske Hav, nyder godt af et maritimt klima med milde vintre og varme, tørre somre. Jordbunden består overvejende af rødligt ler og silt, som er typisk for regionen.

Vinen

Druerne er høstet fra vinstokke, der er fra 10 til 25 år gamle. Efter en kort udblødning med skallerne og en kort "débourbage", hvilket vil sige at druemosten hviler i gæringstanken mens druerester, kerner og andre urenheder synker til bunds, gæres mosten ved 15 °C.  Den unge vin lagres herefter på fade af fransk eg i to måneder før den tappes på flaske. Vinen i glasset er lys med et funklende grønt skær. Duften har toner af fersken, melon og lime, og smagen af fersken, og passionsfrugt har en let cremet, rig smagsfylde med toner af kvæde og et pikant svirp af kernebitterhed i den sprøde frugtsyrefinale. En spændende vin med Trebbianos ungdommelige friskhed kombineret med Semillon-druens aromatiske fylde og cremede struktur.

Maden

Den unge Villa Uffizj har smagskvaliteter, der fungerer glimrende sammen med det italienske køkken. Det kunne være en Spaghetti alle Vongole. Villa Uffici Bianco er også perfekt til retter med hvidt kød.

*indeholder sulfitter

2023 Canallas Vino Blanco, Valencia DOP, Spanien

Drue: Moscatel, Merseguera

Distrikt: Valencia DOP, Spanien

Årgang: 2023

Vol: 12%

Kunstneren Paco Tuercas har ladet sig inspirere af ”street art” til etiketten. Midt i mylderet af figurer står navnet Canallas frem med store bogstaver, og et andet sted fortæller det spanske ord ”Joven”, at det er en ung vin uden fadlagring, mens Moscatel og Merseguera er navnet på de to grønne druesorter, vinen er lavet på. Vinen stammer fra distriktet Valencia, hvis 800.000 indbyggere kan nyde byens skønne beliggenhed ud mod Middelhavet. Bodegas Arráez ligger dybt inde i baglandet sydøst for Valencia ved byen Font de La Figuera, som er kendt for en juletradition, hvor indbyggerne løber gennem gaderne kun iført rødt undertøj. Vingården ligger i et naturskønt område, Terres Dels Alforins, 90 km fra Middelhavet, hvor vinmarkernes placering mellem to dalsystemer i 600-800 meters højde nyder godt af et mikroklima med indflydelse fra såvel det massive bjerglandskab som det kystnære Middelhav.

Vinen

De mere end 30 år gamle vinstokke har rødderne dybt nede i en mager, stenet jordbund, og det er sådan det skal være for at stokkene kan yde deres bedste. Drueklaserne høstes meget tidligt om morgenen og transporteres til vineriet, køles ned til 4 °C i 24 timer, hvorefter mosten udblødes sammen med skallerne i et døgn. Gæringen foregår i rustfri ståltanke. Vinen er lavet på 50% Merseguera og 50% Moscatel. De færreste har hørt om, endsige smagt, vine lavet på Merseguera ─ en ret ukendt lokal druesort, der er specielt udbredt i Valencia regionen. Vinen i glasset har en spinkel grøn tone og en delikat duft af kaprifolium, citrus og appelsinskal. Den aromatiske smagspalet er sat sammen af tropisk frugt, fersken og druesødme med et strejf af pomeransskal og en frisk frugtsyre. En hvidvin med eksotisk charme og karakter.

Maden

Den hvide Canallas har en duft- og smagsprofil, der gør den til en oplagt aperitif eller et køligt glas på terrassen en sommerdag. Den er også meget velegnet som ledsager til retter med skaldyr, og her er det værd at nævne Valencia som byen, hvor retten Paella først så dagens lys.

*Indeholder sulfitter

2023 Pipoli Rosato, Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

Drue: Aglianico, Greco, Fiano

Distrikt: Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

Årgang: 2023

Vol: 13%

Vigneti del Vulture er en ungt vinhus, der i 2009 blev skabt på baggrund af et lokalt kooperativ, hvis vinbønder avlede skønne druer men manglede økonomisk tæft og sans for markedsføring. Basilicata, en af Italiens ældste regioner, blev koloniseret af grækerne i det 7. årh. f.Kr., hvilket er grunden til at man i dette område har fundet de første spor af vindyrkning i Italien. Vinhusets marker ligger i hjertet af produktionsområdet Aglianico del Vulture i Basilicata, midt i vristen på den italienske støvles fod, hvor den udslukte vulkan Monte Vulturetårner sig op i landskabet med sine 1330 meters højde. Bjerget skråninger er skabt af tufsten ─ en porøs bjergart, der dannes af vulkansk aske og støv ─ og når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i op til 800 meters højde i et barskt fastlandsklima, som giver drueklaserne en lang modningsperiode og dermed gør Basilicata til er et af de vinområder i Italien med den seneste druehøst. Den sparsomme nedbør opsuges af porøse tufsten som derved danner et veritabelt vandreservoir, som i vækstsæsonen kan udnyttes af vinstokkenes dybe rødder. Drueklaserne bliver til vin i vinhusets restaurerede kælder i byen Acerenza, hvis gader slynger sig malerisk op mod toppen af et højdedrag.

Vinen

Pipoli Rosato er lavet på lokale druesorter som Aglianico, Greco og Fiano, der efter høsten presses skånsomt for at fremstille en druemost til gæring, der kun har fået en smule farvestof med sig fra skallerne. Efter kølig gæring ved 10 °C lagres den unge vin på sit bundfald i rustfri ståltanke. Vinen i glasset har en bleg, rosa farvetone og en frugtig duft af hindbær og jordbær. I smagen møder man den samme røde bærfrugt suppleret med toner af kirsebær og granatæble. Den unge rosé er livlig og frisk i munden, og trods en diskret frugtsødme har vinen den karakteristiske, madvenlige tørhed, som italienske vinbønder er så gode til at fremstille.

Maden

Med Pipoli Rosato i glasset får smagsløgene et svirp af frugtsyre, så de vågner op til dåd, mens mundvandet løber og appetitten skærpes. Den unge rosé favner bredt og ledsager retter med hvidt kød, fisk eller skaldyr.

*indeholder sulfitter

2023 Koyle Costa Cuarzo Sauvignon Blanc, Colchagua Costa, Chile

2022 Villa Uffizj Bianco, Costa Toscana Bianco IGT, Italien

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt: Colchagua Costa, Chile

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 I 2013 blev Chiles dalsystemer opdelt vertikalt fra vest mod øst i tre vindyrknings-zoner med hvert sit mikroklima: COSTA : en kølig zone mellem Stillehavet og Coastal Range (kystbjergene); ENTRE CORDILLERAS: det centrale dalsystem bag Coastal Range, der strækker sig frem mod højdedragene ved foden af Andes; og ANDES: højdedragene op mod forbjergene til Andes. Vinhuset Koyles vinmarker i Colchagua Costa ligger kun 9 km fra Stillehavet og dermed den kolde Humboldtstrøm, der som en forvokset ål, 600 km bred og 400 m dyb, snor sig fra Antarktis mod nord med 40-60 meter i timen. Chiles kystlinje holdes i et fast, køligt greb af de 10 millioner kubikmeter vand, der med en temperatur på 15 -19 °C strømmer forbi kysten hvert sekund. Når koldt vand møder varm luft dannes der en tæt tågedis, så i Costa tager arbejderne i vinmarken først solhatten på over middag.

Vinen

Kombinationen af den saltholdige, fugtige vind fra Stillehavet og den unikke blanding af mineraler på kystbjergenes skråninger har inspireret Koyle til at lave denne særlige ”Quarzo” udgave af Sauvignon Blanc ─en druesort som er kendt for sin aromatiske duftprofil og stringente frugtsyre. Den kølige, tætte formiddagståge hjælper druerne med at danne methoxypyraziner ─ duftstoffer som også findes i asparges og grønne peberfrugter ─ og styrker opbygningen af en sprød struktur med en frisk syre i vinen. Til gengæld vil solen, der stråler fra en skyfri himmel resten af dagen, hjælpe druen med at føje elementer af tropisk frugt, som mango og passionsfrugt, til den samlede duft- og smagspalet. Vinen i glasset er strågul med en forførende duft af hyldeblomst, citrus, passionsfrugt og et strejf af grøn peber. Vinens smagspalet forener en ferskens sødme med citronens syrlige svirp kombineret med havbrisens mineralitet og en intens, sprød syre. En flot repræsentant for alt det Sauvignon Blanc druen har på hjerte.

Maden

Costa Quarzo Sauvignon Blancs madvenlige tørhed og aromatiske duftprofil kombineret med  mundrensende syre gør den til en unik madvin. Den vil være perfekt som ledsager til grønne salater og grøntsager marineret i olie og eddike eller citron. Det er også en oplagt vin til retter med fisk og skaldyr, og for dem der elsker ost er det vinen i glasset til friske, unge gedeoste.

*indeholder sulfitter

Drue: Trebbiano, Semillon

Distrikt: Costa Toscana Bianco IGT, Italien

Årgang: 2022

Vol: 13%

Faktisk er hver femte flaske toskansk vin en hvidvin, der typisk fremstilles på lokale druesorter som i dette tilfælde Trebbiano. Måske lyder navnet ikke umiddelbart bekendt, men Trebbiano indgår i næsten alle hvidvine fra Italien og er faktisk verdens næst mest plantede druesort, hvilket blandt andet skyldes at den i Frankrig, hvor druen kendes som Ugni Blanc, bruges til at fremstille basisvinen til cognac. Trebbiano Toscano var tidligere en vigtig ingrediens i Chianti, hvor dens opgave var at give den røde vin friskhed, men i vore dage er den kendt for at give lyse, lette og forfriskende hvidvine med en sprød syre. Som makker har Trebbiano en fransk druesort, Semillon, der er kendt fra Bordeaux, hvor den dels bruges til den berømte dessertvin Sauternes, dels til at give rygrad til distriktets tørre hvidvine.  Vinhuset ”I Giusti & Zanza Vigneti” har sine vinmarker i distriktet Colli Pisane, et område med bløde, bølgende bakker sydøst for Pisa. Vinens klassifikation, Costa Toscana, dækker Toscanas fem kystprovinser,  hvor vinstokkene ved det Liguriske Hav, nyder godt af et maritimt klima med milde vintre og varme, tørre somre. Jordbunden består overvejende af rødligt ler og silt, som er typisk for regionen.

Vinen

Druerne er høstet fra vinstokke, der er fra 10 til 25 år gamle. Efter en kort udblødning med skallerne og en kort "débourbage", hvilket vil sige at druemosten hviler i gæringstanken mens druerester, kerner og andre urenheder synker til bunds, gæres mosten ved 15 °C.  Den unge vin lagres herefter på fade af fransk eg i to måneder før den tappes på flaske. Vinen i glasset er lys med et funklende grønt skær. Duften har toner af fersken, melon og lime, og smagen af fersken, og passionsfrugt har en let cremet, rig smagsfylde med toner af kvæde og et pikant svirp af kernebitterhed i den sprøde frugtsyrefinale. En spændende vin med Trebbianos ungdommelige friskhed kombineret med Semillon-druens aromatiske fylde og cremede struktur.

Maden

Den unge Villa Uffizj har smagskvaliteter, der fungerer glimrende sammen med det italienske køkken. Det kunne være en Spaghetti alle Vongole. Villa Uffici Bianco er også perfekt til retter med hvidt kød.

*indeholder sulfitter

2023 Canallas Vino Blanco, Valencia DOP, Spanien

2023 Pipoli Rosato, Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

Drue: Moscatel, Merseguera

Distrikt: Valencia DOP, Spanien

Årgang: 2023

Vol: 12%

Kunstneren Paco Tuercas har ladet sig inspirere af ”street art” til etiketten. Midt i mylderet af figurer står navnet Canallas frem med store bogstaver, og et andet sted fortæller det spanske ord ”Joven”, at det er en ung vin uden fadlagring, mens Moscatel og Merseguera er navnet på de to grønne druesorter, vinen er lavet på. Vinen stammer fra distriktet Valencia, hvis 800.000 indbyggere kan nyde byens skønne beliggenhed ud mod Middelhavet. Bodegas Arráez ligger dybt inde i baglandet sydøst for Valencia ved byen Font de La Figuera, som er kendt for en juletradition, hvor indbyggerne løber gennem gaderne kun iført rødt undertøj. Vingården ligger i et naturskønt område, Terres Dels Alforins, 90 km fra Middelhavet, hvor vinmarkernes placering mellem to dalsystemer i 600-800 meters højde nyder godt af et mikroklima med indflydelse fra såvel det massive bjerglandskab som det kystnære Middelhav.

Vinen

De mere end 30 år gamle vinstokke har rødderne dybt nede i en mager, stenet jordbund, og det er sådan det skal være for at stokkene kan yde deres bedste. Drueklaserne høstes meget tidligt om morgenen og transporteres til vineriet, køles ned til 4 °C i 24 timer, hvorefter mosten udblødes sammen med skallerne i et døgn. Gæringen foregår i rustfri ståltanke. Vinen er lavet på 50% Merseguera og 50% Moscatel. De færreste har hørt om, endsige smagt, vine lavet på Merseguera ─ en ret ukendt lokal druesort, der er specielt udbredt i Valencia regionen. Vinen i glasset har en spinkel grøn tone og en delikat duft af kaprifolium, citrus og appelsinskal. Den aromatiske smagspalet er sat sammen af tropisk frugt, fersken og druesødme med et strejf af pomeransskal og en frisk frugtsyre. En hvidvin med eksotisk charme og karakter.

Maden

Den hvide Canallas har en duft- og smagsprofil, der gør den til en oplagt aperitif eller et køligt glas på terrassen en sommerdag. Den er også meget velegnet som ledsager til retter med skaldyr, og her er det værd at nævne Valencia som byen, hvor retten Paella først så dagens lys.

*Indeholder sulfitter

Drue: Aglianico, Greco, Fiano

Distrikt: Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

Årgang: 2023

Vol: 13%

Vigneti del Vulture er en ungt vinhus, der i 2009 blev skabt på baggrund af et lokalt kooperativ, hvis vinbønder avlede skønne druer men manglede økonomisk tæft og sans for markedsføring. Basilicata, en af Italiens ældste regioner, blev koloniseret af grækerne i det 7. årh. f.Kr., hvilket er grunden til at man i dette område har fundet de første spor af vindyrkning i Italien. Vinhusets marker ligger i hjertet af produktionsområdet Aglianico del Vulture i Basilicata, midt i vristen på den italienske støvles fod, hvor den udslukte vulkan Monte Vulturetårner sig op i landskabet med sine 1330 meters højde. Bjerget skråninger er skabt af tufsten ─ en porøs bjergart, der dannes af vulkansk aske og støv ─ og når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i op til 800 meters højde i et barskt fastlandsklima, som giver drueklaserne en lang modningsperiode og dermed gør Basilicata til er et af de vinområder i Italien med den seneste druehøst. Den sparsomme nedbør opsuges af porøse tufsten som derved danner et veritabelt vandreservoir, som i vækstsæsonen kan udnyttes af vinstokkenes dybe rødder. Drueklaserne bliver til vin i vinhusets restaurerede kælder i byen Acerenza, hvis gader slynger sig malerisk op mod toppen af et højdedrag.

Vinen

Pipoli Rosato er lavet på lokale druesorter som Aglianico, Greco og Fiano, der efter høsten presses skånsomt for at fremstille en druemost til gæring, der kun har fået en smule farvestof med sig fra skallerne. Efter kølig gæring ved 10 °C lagres den unge vin på sit bundfald i rustfri ståltanke. Vinen i glasset har en bleg, rosa farvetone og en frugtig duft af hindbær og jordbær. I smagen møder man den samme røde bærfrugt suppleret med toner af kirsebær og granatæble. Den unge rosé er livlig og frisk i munden, og trods en diskret frugtsødme har vinen den karakteristiske, madvenlige tørhed, som italienske vinbønder er så gode til at fremstille.

Maden

Med Pipoli Rosato i glasset får smagsløgene et svirp af frugtsyre, så de vågner op til dåd, mens mundvandet løber og appetitten skærpes. Den unge rosé favner bredt og ledsager retter med hvidt kød, fisk eller skaldyr.

*indeholder sulfitter

2023 Koyle Costa Cuarzo Sauvignon Blanc, Colchagua Costa, Chile

2022 Villa Uffizj Bianco, Costa Toscana Bianco IGT, Italien

2023 Canallas Vino Blanco, Valencia DOP, Spanien

2023 Pipoli Rosato, Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

Drue: Sauvignon Blanc

Distrikt: Colchagua Costa, Chile

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 I 2013 blev Chiles dalsystemer opdelt vertikalt fra vest mod øst i tre vindyrknings-zoner med hvert sit mikroklima: COSTA : en kølig zone mellem Stillehavet og Coastal Range (kystbjergene); ENTRE CORDILLERAS: det centrale dalsystem bag Coastal Range, der strækker sig frem mod højdedragene ved foden af Andes; og ANDES: højdedragene op mod forbjergene til Andes. Vinhuset Koyles vinmarker i Colchagua Costa ligger kun 9 km fra Stillehavet og dermed den kolde Humboldtstrøm, der som en forvokset ål, 600 km bred og 400 m dyb, snor sig fra Antarktis mod nord med 40-60 meter i timen. Chiles kystlinje holdes i et fast, køligt greb af de 10 millioner kubikmeter vand, der med en temperatur på 15 -19 °C strømmer forbi kysten hvert sekund. Når koldt vand møder varm luft dannes der en tæt tågedis, så i Costa tager arbejderne i vinmarken først solhatten på over middag.

Vinen

Kombinationen af den saltholdige, fugtige vind fra Stillehavet og den unikke blanding af mineraler på kystbjergenes skråninger har inspireret Koyle til at lave denne særlige ”Quarzo” udgave af Sauvignon Blanc ─en druesort som er kendt for sin aromatiske duftprofil og stringente frugtsyre. Den kølige, tætte formiddagståge hjælper druerne med at danne methoxypyraziner ─ duftstoffer som også findes i asparges og grønne peberfrugter ─ og styrker opbygningen af en sprød struktur med en frisk syre i vinen. Til gengæld vil solen, der stråler fra en skyfri himmel resten af dagen, hjælpe druen med at føje elementer af tropisk frugt, som mango og passionsfrugt, til den samlede duft- og smagspalet. Vinen i glasset er strågul med en forførende duft af hyldeblomst, citrus, passionsfrugt og et strejf af grøn peber. Vinens smagspalet forener en ferskens sødme med citronens syrlige svirp kombineret med havbrisens mineralitet og en intens, sprød syre. En flot repræsentant for alt det Sauvignon Blanc druen har på hjerte.

Maden

Costa Quarzo Sauvignon Blancs madvenlige tørhed og aromatiske duftprofil kombineret med  mundrensende syre gør den til en unik madvin. Den vil være perfekt som ledsager til grønne salater og grøntsager marineret i olie og eddike eller citron. Det er også en oplagt vin til retter med fisk og skaldyr, og for dem der elsker ost er det vinen i glasset til friske, unge gedeoste.

*indeholder sulfitter

Drue: Trebbiano, Semillon

Distrikt: Costa Toscana Bianco IGT, Italien

Årgang: 2022

Vol: 13%

Faktisk er hver femte flaske toskansk vin en hvidvin, der typisk fremstilles på lokale druesorter som i dette tilfælde Trebbiano. Måske lyder navnet ikke umiddelbart bekendt, men Trebbiano indgår i næsten alle hvidvine fra Italien og er faktisk verdens næst mest plantede druesort, hvilket blandt andet skyldes at den i Frankrig, hvor druen kendes som Ugni Blanc, bruges til at fremstille basisvinen til cognac. Trebbiano Toscano var tidligere en vigtig ingrediens i Chianti, hvor dens opgave var at give den røde vin friskhed, men i vore dage er den kendt for at give lyse, lette og forfriskende hvidvine med en sprød syre. Som makker har Trebbiano en fransk druesort, Semillon, der er kendt fra Bordeaux, hvor den dels bruges til den berømte dessertvin Sauternes, dels til at give rygrad til distriktets tørre hvidvine.  Vinhuset ”I Giusti & Zanza Vigneti” har sine vinmarker i distriktet Colli Pisane, et område med bløde, bølgende bakker sydøst for Pisa. Vinens klassifikation, Costa Toscana, dækker Toscanas fem kystprovinser,  hvor vinstokkene ved det Liguriske Hav, nyder godt af et maritimt klima med milde vintre og varme, tørre somre. Jordbunden består overvejende af rødligt ler og silt, som er typisk for regionen.

Vinen

Druerne er høstet fra vinstokke, der er fra 10 til 25 år gamle. Efter en kort udblødning med skallerne og en kort "débourbage", hvilket vil sige at druemosten hviler i gæringstanken mens druerester, kerner og andre urenheder synker til bunds, gæres mosten ved 15 °C.  Den unge vin lagres herefter på fade af fransk eg i to måneder før den tappes på flaske. Vinen i glasset er lys med et funklende grønt skær. Duften har toner af fersken, melon og lime, og smagen af fersken, og passionsfrugt har en let cremet, rig smagsfylde med toner af kvæde og et pikant svirp af kernebitterhed i den sprøde frugtsyrefinale. En spændende vin med Trebbianos ungdommelige friskhed kombineret med Semillon-druens aromatiske fylde og cremede struktur.

Maden

Den unge Villa Uffizj har smagskvaliteter, der fungerer glimrende sammen med det italienske køkken. Det kunne være en Spaghetti alle Vongole. Villa Uffici Bianco er også perfekt til retter med hvidt kød.

*indeholder sulfitter

Drue: Moscatel, Merseguera

Distrikt: Valencia DOP, Spanien

Årgang: 2023

Vol: 12%

Kunstneren Paco Tuercas har ladet sig inspirere af ”street art” til etiketten. Midt i mylderet af figurer står navnet Canallas frem med store bogstaver, og et andet sted fortæller det spanske ord ”Joven”, at det er en ung vin uden fadlagring, mens Moscatel og Merseguera er navnet på de to grønne druesorter, vinen er lavet på. Vinen stammer fra distriktet Valencia, hvis 800.000 indbyggere kan nyde byens skønne beliggenhed ud mod Middelhavet. Bodegas Arráez ligger dybt inde i baglandet sydøst for Valencia ved byen Font de La Figuera, som er kendt for en juletradition, hvor indbyggerne løber gennem gaderne kun iført rødt undertøj. Vingården ligger i et naturskønt område, Terres Dels Alforins, 90 km fra Middelhavet, hvor vinmarkernes placering mellem to dalsystemer i 600-800 meters højde nyder godt af et mikroklima med indflydelse fra såvel det massive bjerglandskab som det kystnære Middelhav.

Vinen

De mere end 30 år gamle vinstokke har rødderne dybt nede i en mager, stenet jordbund, og det er sådan det skal være for at stokkene kan yde deres bedste. Drueklaserne høstes meget tidligt om morgenen og transporteres til vineriet, køles ned til 4 °C i 24 timer, hvorefter mosten udblødes sammen med skallerne i et døgn. Gæringen foregår i rustfri ståltanke. Vinen er lavet på 50% Merseguera og 50% Moscatel. De færreste har hørt om, endsige smagt, vine lavet på Merseguera ─ en ret ukendt lokal druesort, der er specielt udbredt i Valencia regionen. Vinen i glasset har en spinkel grøn tone og en delikat duft af kaprifolium, citrus og appelsinskal. Den aromatiske smagspalet er sat sammen af tropisk frugt, fersken og druesødme med et strejf af pomeransskal og en frisk frugtsyre. En hvidvin med eksotisk charme og karakter.

Maden

Den hvide Canallas har en duft- og smagsprofil, der gør den til en oplagt aperitif eller et køligt glas på terrassen en sommerdag. Den er også meget velegnet som ledsager til retter med skaldyr, og her er det værd at nævne Valencia som byen, hvor retten Paella først så dagens lys.

*Indeholder sulfitter

Drue: Aglianico, Greco, Fiano

Distrikt: Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

Årgang: 2023

Vol: 13%

Vigneti del Vulture er en ungt vinhus, der i 2009 blev skabt på baggrund af et lokalt kooperativ, hvis vinbønder avlede skønne druer men manglede økonomisk tæft og sans for markedsføring. Basilicata, en af Italiens ældste regioner, blev koloniseret af grækerne i det 7. årh. f.Kr., hvilket er grunden til at man i dette område har fundet de første spor af vindyrkning i Italien. Vinhusets marker ligger i hjertet af produktionsområdet Aglianico del Vulture i Basilicata, midt i vristen på den italienske støvles fod, hvor den udslukte vulkan Monte Vulturetårner sig op i landskabet med sine 1330 meters højde. Bjerget skråninger er skabt af tufsten ─ en porøs bjergart, der dannes af vulkansk aske og støv ─ og når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i op til 800 meters højde i et barskt fastlandsklima, som giver drueklaserne en lang modningsperiode og dermed gør Basilicata til er et af de vinområder i Italien med den seneste druehøst. Den sparsomme nedbør opsuges af porøse tufsten som derved danner et veritabelt vandreservoir, som i vækstsæsonen kan udnyttes af vinstokkenes dybe rødder. Drueklaserne bliver til vin i vinhusets restaurerede kælder i byen Acerenza, hvis gader slynger sig malerisk op mod toppen af et højdedrag.

Vinen

Pipoli Rosato er lavet på lokale druesorter som Aglianico, Greco og Fiano, der efter høsten presses skånsomt for at fremstille en druemost til gæring, der kun har fået en smule farvestof med sig fra skallerne. Efter kølig gæring ved 10 °C lagres den unge vin på sit bundfald i rustfri ståltanke. Vinen i glasset har en bleg, rosa farvetone og en frugtig duft af hindbær og jordbær. I smagen møder man den samme røde bærfrugt suppleret med toner af kirsebær og granatæble. Den unge rosé er livlig og frisk i munden, og trods en diskret frugtsødme har vinen den karakteristiske, madvenlige tørhed, som italienske vinbønder er så gode til at fremstille.

Maden

Med Pipoli Rosato i glasset får smagsløgene et svirp af frugtsyre, så de vågner op til dåd, mens mundvandet løber og appetitten skærpes. Den unge rosé favner bredt og ledsager retter med hvidt kød, fisk eller skaldyr.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her