Hvidvinskasse nr. 73 (November og December)

2022 Fonte Da Perdiz, Douro DOC, Portugal

Distrikt: Douro DOC, Portugal

Drue: Rabigato, Viosinho, Moscatel

Årgang : 2022

Vol: 12,5%

 Bag navnet Abegoaria på flaskens hals gemmer sig en spændende historie om en familie og et ekspanderende vinfirma. Først lidt om familien, der har sine rødder ved Guadianaflodens venstre bred i Alentejo. I 2007 blev Manuel Bio præsident for Adega Granja Amareleja i Alentejo. Manuel fik styr på drift og økonomi, og med vineriet som basis stiftede han ”Grupo Abegoaria”, der i dag har vingårde i ni portugisiske vindistrikter. Kooperativet arbejder efter ”én for alle, alle for én” princippet og lægger vægt på at bevare de lokale vinerier som funktionsdygtige enheder og gode, stabile arbejdspladser for lokalbefolkningen.

Vinen

Fonte Da Perdiz er produceret på vineriet Adega de Alijó i Dourodalen. Vinmarkerne på de stejle bjergsider er bygget op som terrasser, der er anlagt med håndkraft ved brug af skifer brudt i bjergene gennem tiden. Markerne ligger mellem 200 - 600 meter over havet i den dramatisk smukke dal, hvor de højest placerede og køligste marker er reserveret til vinstokke med grønne druer: Rabigato, Viosinho, Moscatel Galego Branco. Bortset fra Moscatel (her i den portugisiske version Moscatel Galego Branco), der er medlem af Muscat-familien af aromatiske druer som dyrkes i mange lande og anvendes til et bredt spektrum af forskellige vintyper, drejer det sig her om ”indfødte” portugisiske druesorter. Et drue-leksikon oplyser at Rabigato dyrkes i Douro og kendes for sit høje syreniveau og sin duft af citrus. Viosinho kommer også fra Douro og er værdsat for sin aromatiske duftprofil og gode balance mellem druesukker og frugtsyre. Frugten til Fonte Da Perdiz er høstet med håndkraft i september, gæret og efterfølgende lagret i seks måneder i rustfri ståltank med en let ”batonage” (omrøring af bundfaldet af drue- og gærrester). Vinen i glasset er strågul med grønt skær. En lokkende duft af gule blommer og honningmelon fører frem til en saftig, frisk smag af gul stenfrugt og lime med en flot, aromatisk smagsfylde og en oplivende syre. En herlig hvidvin der kombinerer sin udtryksfulde friskhed med blomstrende og frugtige toner, som har fået karakter og personlighed af de unikke, portugisiske druer.

Maden

Fonte Da Perdiz har kvaliteter, der passer godt med grillet fisk, som der spises meget af i Portugal. Den er også god til muslinger og krabber og sjovt nok også perfekt til gravet laks.

*indeholder sulfitter

2022 Los Lau Viognier, Private Collection, Spanien

Drue: Viognier

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 12.5%

Efter 10 års erfaringer med at lave vin af traditionelle, lokale druesorter har Yves fået tid og kræfter til at tænke ud af boksen. Resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er valget af druesorter. Hvor De Moya fra starten satsede på traditionelle, lokale druesorter, som gennem generationer har tilpasset sig jordbundsforhold og det lokale Middelhavsklima i Valenciaregionens vinmarker, har Yves med Los Lau serien søgt nye udfordringer med valget af internationalt kendte druesorter. Modet til at prøve noget nyt kendetegner en pioner som Yves Laurijssens, og med sine erfaringer fra 10 år i Valencias bjergrige bagland i bagagen har Yves valgt druesorter, som han vil bruge til at lave elegante, frugtige og friske vine. En konsekvens af bruddet med traditionerne har været en ændring af vinenes klassifikation. De traditionelle, hvide Valencia DO vine laves på lokale sorter. Valget af den franske druesort Viognier har betydet, at Los Lau hvidvinen har måttet skifte klassifikation fra DO til bordvin ”Produced in Spain”.

Vinen

Viognier er især kendt fra Rhône, og Yves har været så heldig at finde en mark  med et terroir, der minder meget om forholdene i druens hjemstavn. I vinkælderen har den perfekt modne frugt fået et døgns udblødning med skallerne, hvorefter den skånsomt pressede most gæres ved lav temperatur i nogle uger. Den unge vin lagres på sit bundfald af døde gærceller og rester af drueskaller i 4-6 måneder med omrøring af bundfaldet en gang om ugen, hvilket er med til at give vinen karakter og smagsfylde. Vinen i glasset er strågul med et gyldent skær, og den indsmigrende, aromatiske duft har toner af kaprifolium, fersken og mango. I munden præsenterer Viognier sig først livlig og frisk; senere kommer cremet smagsfylde til sammen med en kompleks smagspalet og en flot længde, der slutter med en mild og venlig syrefinale. Det er umiskendelig Viognier, vi har i glasset, men Yves Laurijssens har skabt sin egen stil, hvor druens opulente, nærmest parfumerede, duft- og smagspalet er holdt i stramme tøjler for at skabe en mere frisk og disciplineret Viognier, der giver lyst til at drikke et glas til.  

Maden

Viognier er kendt som en perfekt ledsager til skaldyr med sødme, som f.eks. kammuslinger, men Los Lau versionen har en profil som gør den bredt anvendelig til retter med fisk og hvidt kød.

*indeholder sulfitter

2021 Riesling Spätlese Trocken, Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

Drue: Riesling

Distrikt: Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

Årgang: 2021

Vol: 13%

Rheinhessen ligger lunt i svinget med sine vinmarker omgivet af bakker og skove, der beskytter vinstokkene mod kolde vinde. Ydermere har Weingut Bernhards marker en gunstig placering på sydvendte skråninger på kanten af en sænkning i terrænet, Mainz bassinet, hvor en let tåge i stil med mosekonens bryg er med til at beskytte vinstokkene mod frost om vinteren og i det tidlige forår. Weingut Bernhards bedste vinmark, Hackenheimer Kirchberg, ligger på en lille forhøjning i terrænet, som for ca. 30 millioner år siden lå begravet under urhavets vandmasser. Et minde om tiden som havbund er de forstenede sneglehuse og muslingeskaller, der stadig dukker op i marken. Hackenheimer Kirchbergs jordbund af løss og kalkholdig lerjord har et højt indhold af humus med mineraler og næringsstoffer samt en god evne til at holde på sommerens nedbør til gavn for rødderne.

Vinen

Vinen et lavet på 100 procent Riesling – en ædel druesort som verden over bliver hyldet som de grønne druers dronning på grund af sin evne til at afspejle sit voksested uden at miste den intense aroma af blomster og citrus og en smag med præg af stimulerende mineralitet. Det lokale klima i marken gavner drueklasernes sundhed og gør det muligt at høste dem senere på sæsonen, hvor druerne er fuldmodne med et optimalt indhold af druesukker og smagsstoffer i mosten.”Spätlese”  bruges ofte til sødmefulde vine, der nydes en sommerdag på terrassen. I dette tilfælde er vinen dog tør med et indhold af restsukker på 3 g sukker/liter hvilket giver vinen en madvenlig karakter. Druerne er høstet med hånden og udblødes med skallerne i et døgn før druemassen presses og mosten gæres. Den strågule vin i glasset har en forførende duft af kaprifolium, fersken og lime. Den lækre smag af gul stenfrugt har flot fylde og længde, en forfriskende syre og en elegant struktur med fin balance. Vinen er belønnet med en guldmedalje – ”Der Goldenen Kammerpreismünze” – af vinrådet i Rheinland-Pfalz.

Maden

Denne Riesling fra Weingut Bernhard er et vellykket eksempel på en moderne stil i tysk vinfremstilling, hvor resultatet er en tør vin med delikat frugtsødme, der egner sig fortrinligt som ledsager til alt fra fisk og skaldyr til lyst kød og pasta. Det er svært at gøre noget galt med den skønne Riesling Spätlese.

*Indeholder sulfitter

2022 Lyricus, Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico, Marche, Italien

Drue: Verdicchio

Distrikt: Castelli di Jesi DOC Classico, Marche, Italien

Årgang: 2022

Vol: 12,5 %

Her er en vin med mange gode kort på hånden: et smukt navn, en vældig elegant etiket, et vindistrikt hvis titel er fyldt med italiensk romantik og sidst, men ikke mindst, en særdeles god vinkvalitet. Vinen kommer fra Marche – en region højt oppe i svangen på Italiens støvle omkring byen Ancona − med ryggen mod Appenninerne og Adriaterhavet mod øst. Marche har oplevet en betydelig optimering af sin vinproduktion, hvor ikke mindst distriktet Verdicchio dei Castelli di Jesi har vundet anerkendelse. Vinen står nu som eksponent for en alsidig hvidvin med kompleks smagsfylde.

Vinen

Verdicchio dyrkes i et lille område af Marche vest for Ancona, hvor byen Jesi har givet navn til distriktet: Castelli di Jesi (Jesi-slottene). Det bakkede landskab har et mildt Middelhavsklima, der i druernes vækstsæson nyder godt af en konstant brise fra Adriaterhavet, der holder druerne tørre og sunde med optimale modningsforhold. Selv om de bedste vine på Verdicchio har potentiale for lagring og udvikling på flaske, er den typiske hvidvin skabt til at blive drukket inden for et til tre år fra høståret. Vinens styrke er dens oplivende friskhed og en spændstig struktur.  I glasset er vinen funklende strågul. Den indsmigrende duft har toner af æble, abrikos og lime. Vinens aromatiske smagspalet er sat sammen af æble, friske mandler og Reine Claude blommer med spændstig mineralitet og en pikant kernebitterhed med sprød syre i afslutningen.

Maden

Vinens robuste smagsfylde gør den meget alsidig, og lokalt er opfattelsen at Verdicchio er sat i verden for at blive drukket til produkter fra Marche såvel til lands (pasta, fjerkræ, trøfler og vellagrede oste) som til vands (fisk og skaldyr) og i luften (fuglevildt). En gammel fiskeregel her til lands siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk, så her i efteråret vil den sande mission i glasset for Lyricus være som ledsager til en fiskeret som bagt torsk evt m. selleripuré, kartofler og smørsauce.

*indeholder sulfitter

2022 Fonte Da Perdiz, Douro DOC, Portugal

2022 Los Lau Viognier, Private Collection, Spanien

Distrikt: Douro DOC, Portugal

Drue: Rabigato, Viosinho, Moscatel

Årgang : 2022

Vol: 12,5%

 Bag navnet Abegoaria på flaskens hals gemmer sig en spændende historie om en familie og et ekspanderende vinfirma. Først lidt om familien, der har sine rødder ved Guadianaflodens venstre bred i Alentejo. I 2007 blev Manuel Bio præsident for Adega Granja Amareleja i Alentejo. Manuel fik styr på drift og økonomi, og med vineriet som basis stiftede han ”Grupo Abegoaria”, der i dag har vingårde i ni portugisiske vindistrikter. Kooperativet arbejder efter ”én for alle, alle for én” princippet og lægger vægt på at bevare de lokale vinerier som funktionsdygtige enheder og gode, stabile arbejdspladser for lokalbefolkningen.

Vinen

Fonte Da Perdiz er produceret på vineriet Adega de Alijó i Dourodalen. Vinmarkerne på de stejle bjergsider er bygget op som terrasser, der er anlagt med håndkraft ved brug af skifer brudt i bjergene gennem tiden. Markerne ligger mellem 200 - 600 meter over havet i den dramatisk smukke dal, hvor de højest placerede og køligste marker er reserveret til vinstokke med grønne druer: Rabigato, Viosinho, Moscatel Galego Branco. Bortset fra Moscatel (her i den portugisiske version Moscatel Galego Branco), der er medlem af Muscat-familien af aromatiske druer som dyrkes i mange lande og anvendes til et bredt spektrum af forskellige vintyper, drejer det sig her om ”indfødte” portugisiske druesorter. Et drue-leksikon oplyser at Rabigato dyrkes i Douro og kendes for sit høje syreniveau og sin duft af citrus. Viosinho kommer også fra Douro og er værdsat for sin aromatiske duftprofil og gode balance mellem druesukker og frugtsyre. Frugten til Fonte Da Perdiz er høstet med håndkraft i september, gæret og efterfølgende lagret i seks måneder i rustfri ståltank med en let ”batonage” (omrøring af bundfaldet af drue- og gærrester). Vinen i glasset er strågul med grønt skær. En lokkende duft af gule blommer og honningmelon fører frem til en saftig, frisk smag af gul stenfrugt og lime med en flot, aromatisk smagsfylde og en oplivende syre. En herlig hvidvin der kombinerer sin udtryksfulde friskhed med blomstrende og frugtige toner, som har fået karakter og personlighed af de unikke, portugisiske druer.

Maden

Fonte Da Perdiz har kvaliteter, der passer godt med grillet fisk, som der spises meget af i Portugal. Den er også god til muslinger og krabber og sjovt nok også perfekt til gravet laks.

*indeholder sulfitter

Drue: Viognier

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 12.5%

Efter 10 års erfaringer med at lave vin af traditionelle, lokale druesorter har Yves fået tid og kræfter til at tænke ud af boksen. Resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er valget af druesorter. Hvor De Moya fra starten satsede på traditionelle, lokale druesorter, som gennem generationer har tilpasset sig jordbundsforhold og det lokale Middelhavsklima i Valenciaregionens vinmarker, har Yves med Los Lau serien søgt nye udfordringer med valget af internationalt kendte druesorter. Modet til at prøve noget nyt kendetegner en pioner som Yves Laurijssens, og med sine erfaringer fra 10 år i Valencias bjergrige bagland i bagagen har Yves valgt druesorter, som han vil bruge til at lave elegante, frugtige og friske vine. En konsekvens af bruddet med traditionerne har været en ændring af vinenes klassifikation. De traditionelle, hvide Valencia DO vine laves på lokale sorter. Valget af den franske druesort Viognier har betydet, at Los Lau hvidvinen har måttet skifte klassifikation fra DO til bordvin ”Produced in Spain”.

Vinen

Viognier er især kendt fra Rhône, og Yves har været så heldig at finde en mark  med et terroir, der minder meget om forholdene i druens hjemstavn. I vinkælderen har den perfekt modne frugt fået et døgns udblødning med skallerne, hvorefter den skånsomt pressede most gæres ved lav temperatur i nogle uger. Den unge vin lagres på sit bundfald af døde gærceller og rester af drueskaller i 4-6 måneder med omrøring af bundfaldet en gang om ugen, hvilket er med til at give vinen karakter og smagsfylde. Vinen i glasset er strågul med et gyldent skær, og den indsmigrende, aromatiske duft har toner af kaprifolium, fersken og mango. I munden præsenterer Viognier sig først livlig og frisk; senere kommer cremet smagsfylde til sammen med en kompleks smagspalet og en flot længde, der slutter med en mild og venlig syrefinale. Det er umiskendelig Viognier, vi har i glasset, men Yves Laurijssens har skabt sin egen stil, hvor druens opulente, nærmest parfumerede, duft- og smagspalet er holdt i stramme tøjler for at skabe en mere frisk og disciplineret Viognier, der giver lyst til at drikke et glas til.  

Maden

Viognier er kendt som en perfekt ledsager til skaldyr med sødme, som f.eks. kammuslinger, men Los Lau versionen har en profil som gør den bredt anvendelig til retter med fisk og hvidt kød.

*indeholder sulfitter

2021 Riesling Spätlese Trocken, Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

2022 Lyricus, Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico, Marche, Italien

Drue: Riesling

Distrikt: Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

Årgang: 2021

Vol: 13%

Rheinhessen ligger lunt i svinget med sine vinmarker omgivet af bakker og skove, der beskytter vinstokkene mod kolde vinde. Ydermere har Weingut Bernhards marker en gunstig placering på sydvendte skråninger på kanten af en sænkning i terrænet, Mainz bassinet, hvor en let tåge i stil med mosekonens bryg er med til at beskytte vinstokkene mod frost om vinteren og i det tidlige forår. Weingut Bernhards bedste vinmark, Hackenheimer Kirchberg, ligger på en lille forhøjning i terrænet, som for ca. 30 millioner år siden lå begravet under urhavets vandmasser. Et minde om tiden som havbund er de forstenede sneglehuse og muslingeskaller, der stadig dukker op i marken. Hackenheimer Kirchbergs jordbund af løss og kalkholdig lerjord har et højt indhold af humus med mineraler og næringsstoffer samt en god evne til at holde på sommerens nedbør til gavn for rødderne.

Vinen

Vinen et lavet på 100 procent Riesling – en ædel druesort som verden over bliver hyldet som de grønne druers dronning på grund af sin evne til at afspejle sit voksested uden at miste den intense aroma af blomster og citrus og en smag med præg af stimulerende mineralitet. Det lokale klima i marken gavner drueklasernes sundhed og gør det muligt at høste dem senere på sæsonen, hvor druerne er fuldmodne med et optimalt indhold af druesukker og smagsstoffer i mosten.”Spätlese”  bruges ofte til sødmefulde vine, der nydes en sommerdag på terrassen. I dette tilfælde er vinen dog tør med et indhold af restsukker på 3 g sukker/liter hvilket giver vinen en madvenlig karakter. Druerne er høstet med hånden og udblødes med skallerne i et døgn før druemassen presses og mosten gæres. Den strågule vin i glasset har en forførende duft af kaprifolium, fersken og lime. Den lækre smag af gul stenfrugt har flot fylde og længde, en forfriskende syre og en elegant struktur med fin balance. Vinen er belønnet med en guldmedalje – ”Der Goldenen Kammerpreismünze” – af vinrådet i Rheinland-Pfalz.

Maden

Denne Riesling fra Weingut Bernhard er et vellykket eksempel på en moderne stil i tysk vinfremstilling, hvor resultatet er en tør vin med delikat frugtsødme, der egner sig fortrinligt som ledsager til alt fra fisk og skaldyr til lyst kød og pasta. Det er svært at gøre noget galt med den skønne Riesling Spätlese.

*Indeholder sulfitter

Drue: Verdicchio

Distrikt: Castelli di Jesi DOC Classico, Marche, Italien

Årgang: 2022

Vol: 12,5 %

Her er en vin med mange gode kort på hånden: et smukt navn, en vældig elegant etiket, et vindistrikt hvis titel er fyldt med italiensk romantik og sidst, men ikke mindst, en særdeles god vinkvalitet. Vinen kommer fra Marche – en region højt oppe i svangen på Italiens støvle omkring byen Ancona − med ryggen mod Appenninerne og Adriaterhavet mod øst. Marche har oplevet en betydelig optimering af sin vinproduktion, hvor ikke mindst distriktet Verdicchio dei Castelli di Jesi har vundet anerkendelse. Vinen står nu som eksponent for en alsidig hvidvin med kompleks smagsfylde.

Vinen

Verdicchio dyrkes i et lille område af Marche vest for Ancona, hvor byen Jesi har givet navn til distriktet: Castelli di Jesi (Jesi-slottene). Det bakkede landskab har et mildt Middelhavsklima, der i druernes vækstsæson nyder godt af en konstant brise fra Adriaterhavet, der holder druerne tørre og sunde med optimale modningsforhold. Selv om de bedste vine på Verdicchio har potentiale for lagring og udvikling på flaske, er den typiske hvidvin skabt til at blive drukket inden for et til tre år fra høståret. Vinens styrke er dens oplivende friskhed og en spændstig struktur.  I glasset er vinen funklende strågul. Den indsmigrende duft har toner af æble, abrikos og lime. Vinens aromatiske smagspalet er sat sammen af æble, friske mandler og Reine Claude blommer med spændstig mineralitet og en pikant kernebitterhed med sprød syre i afslutningen.

Maden

Vinens robuste smagsfylde gør den meget alsidig, og lokalt er opfattelsen at Verdicchio er sat i verden for at blive drukket til produkter fra Marche såvel til lands (pasta, fjerkræ, trøfler og vellagrede oste) som til vands (fisk og skaldyr) og i luften (fuglevildt). En gammel fiskeregel her til lands siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk, så her i efteråret vil den sande mission i glasset for Lyricus være som ledsager til en fiskeret som bagt torsk evt m. selleripuré, kartofler og smørsauce.

*indeholder sulfitter

2022 Fonte Da Perdiz, Douro DOC, Portugal

2022 Los Lau Viognier, Private Collection, Spanien

2021 Riesling Spätlese Trocken, Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

2022 Lyricus, Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico, Marche, Italien

Distrikt: Douro DOC, Portugal

Drue: Rabigato, Viosinho, Moscatel

Årgang : 2022

Vol: 12,5%

 Bag navnet Abegoaria på flaskens hals gemmer sig en spændende historie om en familie og et ekspanderende vinfirma. Først lidt om familien, der har sine rødder ved Guadianaflodens venstre bred i Alentejo. I 2007 blev Manuel Bio præsident for Adega Granja Amareleja i Alentejo. Manuel fik styr på drift og økonomi, og med vineriet som basis stiftede han ”Grupo Abegoaria”, der i dag har vingårde i ni portugisiske vindistrikter. Kooperativet arbejder efter ”én for alle, alle for én” princippet og lægger vægt på at bevare de lokale vinerier som funktionsdygtige enheder og gode, stabile arbejdspladser for lokalbefolkningen.

Vinen

Fonte Da Perdiz er produceret på vineriet Adega de Alijó i Dourodalen. Vinmarkerne på de stejle bjergsider er bygget op som terrasser, der er anlagt med håndkraft ved brug af skifer brudt i bjergene gennem tiden. Markerne ligger mellem 200 - 600 meter over havet i den dramatisk smukke dal, hvor de højest placerede og køligste marker er reserveret til vinstokke med grønne druer: Rabigato, Viosinho, Moscatel Galego Branco. Bortset fra Moscatel (her i den portugisiske version Moscatel Galego Branco), der er medlem af Muscat-familien af aromatiske druer som dyrkes i mange lande og anvendes til et bredt spektrum af forskellige vintyper, drejer det sig her om ”indfødte” portugisiske druesorter. Et drue-leksikon oplyser at Rabigato dyrkes i Douro og kendes for sit høje syreniveau og sin duft af citrus. Viosinho kommer også fra Douro og er værdsat for sin aromatiske duftprofil og gode balance mellem druesukker og frugtsyre. Frugten til Fonte Da Perdiz er høstet med håndkraft i september, gæret og efterfølgende lagret i seks måneder i rustfri ståltank med en let ”batonage” (omrøring af bundfaldet af drue- og gærrester). Vinen i glasset er strågul med grønt skær. En lokkende duft af gule blommer og honningmelon fører frem til en saftig, frisk smag af gul stenfrugt og lime med en flot, aromatisk smagsfylde og en oplivende syre. En herlig hvidvin der kombinerer sin udtryksfulde friskhed med blomstrende og frugtige toner, som har fået karakter og personlighed af de unikke, portugisiske druer.

Maden

Fonte Da Perdiz har kvaliteter, der passer godt med grillet fisk, som der spises meget af i Portugal. Den er også god til muslinger og krabber og sjovt nok også perfekt til gravet laks.

*indeholder sulfitter

Drue: Viognier

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 12.5%

Efter 10 års erfaringer med at lave vin af traditionelle, lokale druesorter har Yves fået tid og kræfter til at tænke ud af boksen. Resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er valget af druesorter. Hvor De Moya fra starten satsede på traditionelle, lokale druesorter, som gennem generationer har tilpasset sig jordbundsforhold og det lokale Middelhavsklima i Valenciaregionens vinmarker, har Yves med Los Lau serien søgt nye udfordringer med valget af internationalt kendte druesorter. Modet til at prøve noget nyt kendetegner en pioner som Yves Laurijssens, og med sine erfaringer fra 10 år i Valencias bjergrige bagland i bagagen har Yves valgt druesorter, som han vil bruge til at lave elegante, frugtige og friske vine. En konsekvens af bruddet med traditionerne har været en ændring af vinenes klassifikation. De traditionelle, hvide Valencia DO vine laves på lokale sorter. Valget af den franske druesort Viognier har betydet, at Los Lau hvidvinen har måttet skifte klassifikation fra DO til bordvin ”Produced in Spain”.

Vinen

Viognier er især kendt fra Rhône, og Yves har været så heldig at finde en mark  med et terroir, der minder meget om forholdene i druens hjemstavn. I vinkælderen har den perfekt modne frugt fået et døgns udblødning med skallerne, hvorefter den skånsomt pressede most gæres ved lav temperatur i nogle uger. Den unge vin lagres på sit bundfald af døde gærceller og rester af drueskaller i 4-6 måneder med omrøring af bundfaldet en gang om ugen, hvilket er med til at give vinen karakter og smagsfylde. Vinen i glasset er strågul med et gyldent skær, og den indsmigrende, aromatiske duft har toner af kaprifolium, fersken og mango. I munden præsenterer Viognier sig først livlig og frisk; senere kommer cremet smagsfylde til sammen med en kompleks smagspalet og en flot længde, der slutter med en mild og venlig syrefinale. Det er umiskendelig Viognier, vi har i glasset, men Yves Laurijssens har skabt sin egen stil, hvor druens opulente, nærmest parfumerede, duft- og smagspalet er holdt i stramme tøjler for at skabe en mere frisk og disciplineret Viognier, der giver lyst til at drikke et glas til.  

Maden

Viognier er kendt som en perfekt ledsager til skaldyr med sødme, som f.eks. kammuslinger, men Los Lau versionen har en profil som gør den bredt anvendelig til retter med fisk og hvidt kød.

*indeholder sulfitter

Drue: Riesling

Distrikt: Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

Årgang: 2021

Vol: 13%

Rheinhessen ligger lunt i svinget med sine vinmarker omgivet af bakker og skove, der beskytter vinstokkene mod kolde vinde. Ydermere har Weingut Bernhards marker en gunstig placering på sydvendte skråninger på kanten af en sænkning i terrænet, Mainz bassinet, hvor en let tåge i stil med mosekonens bryg er med til at beskytte vinstokkene mod frost om vinteren og i det tidlige forår. Weingut Bernhards bedste vinmark, Hackenheimer Kirchberg, ligger på en lille forhøjning i terrænet, som for ca. 30 millioner år siden lå begravet under urhavets vandmasser. Et minde om tiden som havbund er de forstenede sneglehuse og muslingeskaller, der stadig dukker op i marken. Hackenheimer Kirchbergs jordbund af løss og kalkholdig lerjord har et højt indhold af humus med mineraler og næringsstoffer samt en god evne til at holde på sommerens nedbør til gavn for rødderne.

Vinen

Vinen et lavet på 100 procent Riesling – en ædel druesort som verden over bliver hyldet som de grønne druers dronning på grund af sin evne til at afspejle sit voksested uden at miste den intense aroma af blomster og citrus og en smag med præg af stimulerende mineralitet. Det lokale klima i marken gavner drueklasernes sundhed og gør det muligt at høste dem senere på sæsonen, hvor druerne er fuldmodne med et optimalt indhold af druesukker og smagsstoffer i mosten.”Spätlese”  bruges ofte til sødmefulde vine, der nydes en sommerdag på terrassen. I dette tilfælde er vinen dog tør med et indhold af restsukker på 3 g sukker/liter hvilket giver vinen en madvenlig karakter. Druerne er høstet med hånden og udblødes med skallerne i et døgn før druemassen presses og mosten gæres. Den strågule vin i glasset har en forførende duft af kaprifolium, fersken og lime. Den lækre smag af gul stenfrugt har flot fylde og længde, en forfriskende syre og en elegant struktur med fin balance. Vinen er belønnet med en guldmedalje – ”Der Goldenen Kammerpreismünze” – af vinrådet i Rheinland-Pfalz.

Maden

Denne Riesling fra Weingut Bernhard er et vellykket eksempel på en moderne stil i tysk vinfremstilling, hvor resultatet er en tør vin med delikat frugtsødme, der egner sig fortrinligt som ledsager til alt fra fisk og skaldyr til lyst kød og pasta. Det er svært at gøre noget galt med den skønne Riesling Spätlese.

*Indeholder sulfitter

Drue: Verdicchio

Distrikt: Castelli di Jesi DOC Classico, Marche, Italien

Årgang: 2022

Vol: 12,5 %

Her er en vin med mange gode kort på hånden: et smukt navn, en vældig elegant etiket, et vindistrikt hvis titel er fyldt med italiensk romantik og sidst, men ikke mindst, en særdeles god vinkvalitet. Vinen kommer fra Marche – en region højt oppe i svangen på Italiens støvle omkring byen Ancona − med ryggen mod Appenninerne og Adriaterhavet mod øst. Marche har oplevet en betydelig optimering af sin vinproduktion, hvor ikke mindst distriktet Verdicchio dei Castelli di Jesi har vundet anerkendelse. Vinen står nu som eksponent for en alsidig hvidvin med kompleks smagsfylde.

Vinen

Verdicchio dyrkes i et lille område af Marche vest for Ancona, hvor byen Jesi har givet navn til distriktet: Castelli di Jesi (Jesi-slottene). Det bakkede landskab har et mildt Middelhavsklima, der i druernes vækstsæson nyder godt af en konstant brise fra Adriaterhavet, der holder druerne tørre og sunde med optimale modningsforhold. Selv om de bedste vine på Verdicchio har potentiale for lagring og udvikling på flaske, er den typiske hvidvin skabt til at blive drukket inden for et til tre år fra høståret. Vinens styrke er dens oplivende friskhed og en spændstig struktur.  I glasset er vinen funklende strågul. Den indsmigrende duft har toner af æble, abrikos og lime. Vinens aromatiske smagspalet er sat sammen af æble, friske mandler og Reine Claude blommer med spændstig mineralitet og en pikant kernebitterhed med sprød syre i afslutningen.

Maden

Vinens robuste smagsfylde gør den meget alsidig, og lokalt er opfattelsen at Verdicchio er sat i verden for at blive drukket til produkter fra Marche såvel til lands (pasta, fjerkræ, trøfler og vellagrede oste) som til vands (fisk og skaldyr) og i luften (fuglevildt). En gammel fiskeregel her til lands siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk, så her i efteråret vil den sande mission i glasset for Lyricus være som ledsager til en fiskeret som bagt torsk evt m. selleripuré, kartofler og smørsauce.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her