Hvidvinskasse nr. 68

2021 Sauvignon Blanc - Semillon Organic Wine, Western Cape, Sydafrika.

Drue: Sauvignon Blanc, Semillon

Distrikt: Western Cape, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Sophie Germanier begyndte sin rejse i vinens verden som ung pige i Schweitz, hvor hun blev inspireret af sin fars interesse for vin og hans arbejde med at etablere en vingård i Sydafrika. Jacques Germanier var en velhavende forretningsmand med lidenskabelig interesse for at lave vin, hvilket er et særdeles godt udgangspunkt for at kaste sig ud i et så kapital- og arbejdskrævende projekt. Schoon Organic Wine Farm & Cellar har i dag 75 ha økologisk certificerede vinmarker, der ligger lige sydøst for naturreservatet Paardenberg.  Sophie flyttede i 2014 til Sydafrika for at overtage ledelsen af familiens vingård og etablere sit eget brand Organic Wine by Sophie Germanier ─ et varemærke, som dækker en serie økologiske vine med en fordelagtig pris/kvalitet ratio.  En økologiske vin skal typisk kunne matche prisen på den konventionelt producerede vin for at have en chance på markedet. Det er lidt af en udfordring, Sophie her har taget op; som hovedregel vil der dels være flere udgifter forbundet med økologisk produktion, dels vil høstudbyttet fra økologiske marker ofte være mindre. Men et øko-mærke på bagetiketten har mange forbrugeres sympati, og Sophies vin er også ”vegan friendly”, hvilket vil sige at vinen er lavet uden brug af animalske klaringsmidler og dermed også trygt kan drikkes af veganere.

Vinen

Valget af druesammensætning, Sauvignon Blanc og Semillon, er ikke noget man møder ret tit, men det er faktisk netop den kombination af druer man bruger til at lave hvid Bordeauxvin. Mange er ikke klar over, hvor fantastiske hvidvine der laves i Bordeaux.

Vinen i glasset er i den lette, frugtige stil med et grønligt skær og en frisk duft af citrus, stikkelsbær og grønne æbler. Lime og grapefrugt træder tydeligt frem i smagen sammen med nektariner, passionsfrugt og en stringent syre i finalen. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

”Sustainable seafood” foreslår Sophie, hvilket vil sige fisk og skaldyr fanget på en bæredygtig måde. Det må vi så håbe er tilfældet, for Danmark er omgivet af hav og de skønneste fisk.

*indeholder sulfitter

2021 Praidis, Vermentino di Sardegna, Cantina Castiadas, Sardinien

Drue: Vermentino di Sardegna

Distrikt: Cantina Castiadas, Sardinien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Med Praidis demonstrerer kooperativet Cantina Castiadas, at de også mestrer kunsten at lave eminent hvidvin. Til formålet har de meget naturligt valgt Vermentino di Sardegna, Sardiniens vigtigste, grønne drue, som dyrkes over hele øen. Druerne til Praidis er høstet i Sarrabus få kilometer fra kysten i det sydøstlige hjørne af Sardinien, og der er ikke brugt kunstgødning eller sprøjtemidler i vinmarken. Druerne høstes ofte tidligt for at bevare den livgivende syre i vinen. Efter en dags skindkontakt presses druerne, og mosten gæres i tanke af rustfrit stål ved en lav temperatur på 14-16 °C for at gøre vinen livlig og frisk. Efter gæringen opbevares vinen beskyttet mod luftens ilt i rustfri ståltanke indtil tapning på flaske. Vermentino druen stammer oprindeligt fra Piemonte, men den sprøde, aromatiske Vermentino hvidvin har gjort druetypen populær i flere vindistrikter, hvor den ofte dyrkes under et andet navn.  Vinbønderne i Piemontes Roero-distrikt kender druen som Favorita; i Ligurien er druens navn Pigato; på den anden side af grænsen er druen meget populær som Rolle. Kært barn har mange navne, hvilket faktisk er tilfældet for mange druetyper.

Vinen

Den unge Vermentino di Sardegna glimter grønt i glasset. Duften har indbydende toner af hyldeblomst, æble og citrus, og den læskende smag af grapefrugt og abrikos har god fylde og en lang eftersmag, der krydres med et let kernebitterhed og afsluttes med en livlig frugtsyre. Et køligt glas Praidis (8 °C) er en udsøgt nydelse på en lun dag.

Maden

Det gælder de fleste, italienske hvidvine, at de dels helst skal drikkes unge, dels har en bred anvendelighed til mange forskellige retter. Bagside-etiketten forslår antipasti, fisk og havets frugter, og følger man dette råd, går man ikke galt i byen. 

*indeholder sulfitter

2021 Cuvée des Amis d’Ibry Blanc, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Sauvignon Blanc, Viognier, Grenache Blanc

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 12,5 %

I bogen A career in wine writing beskriver den engelske vinskribent Andrew Jefford sit møde med vinen som ung: ”Jeg elskede den måde vin kunne gøre et måltid til en fest. Jeg elskede hvordan vinen duftede og smagte, og hvad den gjorde ved min hjerne, og den måde vinen havde sat sine spor i verdens kultur, geografi og historie. Jeg elskede dens syntese af det sensuelle og det intellektuelle.”  En af de sjove ting ved at være glad for et glas vin er netop relationen mellem vinen og dens terroir ─ det franske begreb, der omfatter vindistriktets historie, geografi, lokale klima og traditioner for vinavl. Mødet med Cuvée des Amis D’IBRY introducerer således Côtes de Thongue, som jeg aldrig har været præsenteret for tidligere. Distriktet har fået sit navn efter floden Thongue, der løber fra bjergkæden Cevennerne ned mod Middelhavet, og vinmarkerne ligger på en række bakkedrag i den frodige dal langs bredderne af floden. Dalen nyder godt af et solrigt Middelhavsklima . ”Tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, driver skyerne væk, mens ”Sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet, bringer skyer og nedbør om vinteren.

Vinen

Cuvée des Amis D’IBRY er lavet på Sauvignon Blanc, der bidrager med sin aromatiske duftpalet og sin temperamentsfulde syre. Viognier tilfører intens blomsterduft og smag af gule stenfrugter, mens den grønne Grenache drue bidrager med rig fylde og karakterfuld tekstur. Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry er siden 1860 gået i arv til nye generationer af vinavlere. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret og hans viden om de lokale forholds indflydelse på vinstokkenes trivsel har afgørende betydning for kvaliteten af domænets dejlige vine. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, kaprifolium og citrus med et strejf af grønne urter. Vinens komplekse aromapalet domineres af lækker, gul stenfrugt, fersken og Reine Claude blommer, med flot fylde, god længde og en fin syre. Et skønt bekendtskab fra Thongue-dalens vinmarker.  

Maden

Den livlige, aromatiske Cuvée des Amis D’IBRY hvidvin har fylde og temperament til at ledsage en rygende varm gryde muslinger dampet i hvidvin og fløde. Det er en ret, der vil live op i den kolde årstid og føre tankerne hen mod sommerdage ved stranden.

*indeholder sulfitter

2021 I Gelsi Bianco, Calabria IGT, Italien

Drue: Chardonnay, Grecco

Distrikt:  Calabria IGT, Italien

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Cantine Statti ligger i byen Lamezia Terme på vristen af den italienske støvle. Vi er i Calabria, hvis gamle navn "Enotria Tellus" betyder vinens land. Statti-familien, etablerede i 1700-tallet et gods med et ”palazzo” i byen, hvor Baron Statti’s efterkommere har boet siden. For tiden står brødrene Alberto og Antonio Statti ved roret, og de har nok at se til. Udover vinmarker består bedriften af olivenlunde, plantager med appelsin- og citrontræer, stalde med køer, et topmoderne vineri, en olivenolie-mølle og et moderne biogasanlæg, der leverer energi til godsets varme- og køleanlæg. En fascinerende nutidig udgave af den romerske tradition for landbrugsdrift med mange tangenter at spille på. Der er mulighed for at aftale et besøg i marker og kælder med afsluttende smagning af godsets produkter i Cantinens ”degusteria”.

Vinen

Den årtusindgamle tradition for vindyrkning har givet de lokale vinavlere en værdifuld arv i form af lokale druesorter. Vinstokkene er bundet op i espalier med en afstand mellem rækkerne, der giver plads til brug af maskiner ved pleje af planterne og høst af druerne. Cantine Statti’s marker med sandet, mineralrig jordbund ligger på sydvendte skråninger bag en høj bakke, der giver beskyttelse mod kolde vinde fra havet. I Gelsi Bianco er lavet på 70% Chardonnay og 30% Greco ─ en gammel druesort fra Mellem- og Syditalien kendt for sin vitalitet og smagsfylde. Efter høsten afstilkes klaserne og efter skånsom presning lagres mosten nogle dage i en ståltank for at lade drueskalrester og andre urenheder synke til bunds. Efter gæring lagres den unge vin på tanke i tre måneder før aftapning.  Vinen i glasset er strågul med bleggrønne glimt. Den delikate duft har toner af kaprifolium og fersken og smagen af Reine Claude blommer og pære er frisk og tiltalende med en oplivende frugtsyre, god længde og en aromatisk eftersmag. I Gelsi Bianco er en vellavet hvidvin i perfekt harmoni og balance.

Maden

Som en klassisk, italiensk madvin har I Gelsi Bianco en bred anvendelighed, som gør den let at sætte sammen med mad ─ hvad enten det er fisk eller skaldyr, retter med hvidt kød eller salater med grøntsager og olivenoliedressing.

*indeholder sulfitter

2021 Sauvignon Blanc - Semillon Organic Wine, Western Cape, Sydafrika.

2021 Praidis, Vermentino di Sardegna, Cantina Castiadas, Sardinien

Drue: Sauvignon Blanc, Semillon

Distrikt: Western Cape, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Sophie Germanier begyndte sin rejse i vinens verden som ung pige i Schweitz, hvor hun blev inspireret af sin fars interesse for vin og hans arbejde med at etablere en vingård i Sydafrika. Jacques Germanier var en velhavende forretningsmand med lidenskabelig interesse for at lave vin, hvilket er et særdeles godt udgangspunkt for at kaste sig ud i et så kapital- og arbejdskrævende projekt. Schoon Organic Wine Farm & Cellar har i dag 75 ha økologisk certificerede vinmarker, der ligger lige sydøst for naturreservatet Paardenberg.  Sophie flyttede i 2014 til Sydafrika for at overtage ledelsen af familiens vingård og etablere sit eget brand Organic Wine by Sophie Germanier ─ et varemærke, som dækker en serie økologiske vine med en fordelagtig pris/kvalitet ratio.  En økologiske vin skal typisk kunne matche prisen på den konventionelt producerede vin for at have en chance på markedet. Det er lidt af en udfordring, Sophie her har taget op; som hovedregel vil der dels være flere udgifter forbundet med økologisk produktion, dels vil høstudbyttet fra økologiske marker ofte være mindre. Men et øko-mærke på bagetiketten har mange forbrugeres sympati, og Sophies vin er også ”vegan friendly”, hvilket vil sige at vinen er lavet uden brug af animalske klaringsmidler og dermed også trygt kan drikkes af veganere.

Vinen

Valget af druesammensætning, Sauvignon Blanc og Semillon, er ikke noget man møder ret tit, men det er faktisk netop den kombination af druer man bruger til at lave hvid Bordeauxvin. Mange er ikke klar over, hvor fantastiske hvidvine der laves i Bordeaux.

Vinen i glasset er i den lette, frugtige stil med et grønligt skær og en frisk duft af citrus, stikkelsbær og grønne æbler. Lime og grapefrugt træder tydeligt frem i smagen sammen med nektariner, passionsfrugt og en stringent syre i finalen. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

”Sustainable seafood” foreslår Sophie, hvilket vil sige fisk og skaldyr fanget på en bæredygtig måde. Det må vi så håbe er tilfældet, for Danmark er omgivet af hav og de skønneste fisk.

*indeholder sulfitter

Drue: Vermentino di Sardegna

Distrikt: Cantina Castiadas, Sardinien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Med Praidis demonstrerer kooperativet Cantina Castiadas, at de også mestrer kunsten at lave eminent hvidvin. Til formålet har de meget naturligt valgt Vermentino di Sardegna, Sardiniens vigtigste, grønne drue, som dyrkes over hele øen. Druerne til Praidis er høstet i Sarrabus få kilometer fra kysten i det sydøstlige hjørne af Sardinien, og der er ikke brugt kunstgødning eller sprøjtemidler i vinmarken. Druerne høstes ofte tidligt for at bevare den livgivende syre i vinen. Efter en dags skindkontakt presses druerne, og mosten gæres i tanke af rustfrit stål ved en lav temperatur på 14-16 °C for at gøre vinen livlig og frisk. Efter gæringen opbevares vinen beskyttet mod luftens ilt i rustfri ståltanke indtil tapning på flaske. Vermentino druen stammer oprindeligt fra Piemonte, men den sprøde, aromatiske Vermentino hvidvin har gjort druetypen populær i flere vindistrikter, hvor den ofte dyrkes under et andet navn.  Vinbønderne i Piemontes Roero-distrikt kender druen som Favorita; i Ligurien er druens navn Pigato; på den anden side af grænsen er druen meget populær som Rolle. Kært barn har mange navne, hvilket faktisk er tilfældet for mange druetyper.

Vinen

Den unge Vermentino di Sardegna glimter grønt i glasset. Duften har indbydende toner af hyldeblomst, æble og citrus, og den læskende smag af grapefrugt og abrikos har god fylde og en lang eftersmag, der krydres med et let kernebitterhed og afsluttes med en livlig frugtsyre. Et køligt glas Praidis (8 °C) er en udsøgt nydelse på en lun dag.

Maden

Det gælder de fleste, italienske hvidvine, at de dels helst skal drikkes unge, dels har en bred anvendelighed til mange forskellige retter. Bagside-etiketten forslår antipasti, fisk og havets frugter, og følger man dette råd, går man ikke galt i byen. 

*indeholder sulfitter

2021 Cuvée des Amis d’Ibry Blanc, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

2021 I Gelsi Bianco, Calabria IGT, Italien

Drue: Sauvignon Blanc, Viognier, Grenache Blanc

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 12,5 %

I bogen A career in wine writing beskriver den engelske vinskribent Andrew Jefford sit møde med vinen som ung: ”Jeg elskede den måde vin kunne gøre et måltid til en fest. Jeg elskede hvordan vinen duftede og smagte, og hvad den gjorde ved min hjerne, og den måde vinen havde sat sine spor i verdens kultur, geografi og historie. Jeg elskede dens syntese af det sensuelle og det intellektuelle.”  En af de sjove ting ved at være glad for et glas vin er netop relationen mellem vinen og dens terroir ─ det franske begreb, der omfatter vindistriktets historie, geografi, lokale klima og traditioner for vinavl. Mødet med Cuvée des Amis D’IBRY introducerer således Côtes de Thongue, som jeg aldrig har været præsenteret for tidligere. Distriktet har fået sit navn efter floden Thongue, der løber fra bjergkæden Cevennerne ned mod Middelhavet, og vinmarkerne ligger på en række bakkedrag i den frodige dal langs bredderne af floden. Dalen nyder godt af et solrigt Middelhavsklima . ”Tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, driver skyerne væk, mens ”Sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet, bringer skyer og nedbør om vinteren.

Vinen

Cuvée des Amis D’IBRY er lavet på Sauvignon Blanc, der bidrager med sin aromatiske duftpalet og sin temperamentsfulde syre. Viognier tilfører intens blomsterduft og smag af gule stenfrugter, mens den grønne Grenache drue bidrager med rig fylde og karakterfuld tekstur. Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry er siden 1860 gået i arv til nye generationer af vinavlere. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret og hans viden om de lokale forholds indflydelse på vinstokkenes trivsel har afgørende betydning for kvaliteten af domænets dejlige vine. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, kaprifolium og citrus med et strejf af grønne urter. Vinens komplekse aromapalet domineres af lækker, gul stenfrugt, fersken og Reine Claude blommer, med flot fylde, god længde og en fin syre. Et skønt bekendtskab fra Thongue-dalens vinmarker.  

Maden

Den livlige, aromatiske Cuvée des Amis D’IBRY hvidvin har fylde og temperament til at ledsage en rygende varm gryde muslinger dampet i hvidvin og fløde. Det er en ret, der vil live op i den kolde årstid og føre tankerne hen mod sommerdage ved stranden.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay, Grecco

Distrikt:  Calabria IGT, Italien

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Cantine Statti ligger i byen Lamezia Terme på vristen af den italienske støvle. Vi er i Calabria, hvis gamle navn "Enotria Tellus" betyder vinens land. Statti-familien, etablerede i 1700-tallet et gods med et ”palazzo” i byen, hvor Baron Statti’s efterkommere har boet siden. For tiden står brødrene Alberto og Antonio Statti ved roret, og de har nok at se til. Udover vinmarker består bedriften af olivenlunde, plantager med appelsin- og citrontræer, stalde med køer, et topmoderne vineri, en olivenolie-mølle og et moderne biogasanlæg, der leverer energi til godsets varme- og køleanlæg. En fascinerende nutidig udgave af den romerske tradition for landbrugsdrift med mange tangenter at spille på. Der er mulighed for at aftale et besøg i marker og kælder med afsluttende smagning af godsets produkter i Cantinens ”degusteria”.

Vinen

Den årtusindgamle tradition for vindyrkning har givet de lokale vinavlere en værdifuld arv i form af lokale druesorter. Vinstokkene er bundet op i espalier med en afstand mellem rækkerne, der giver plads til brug af maskiner ved pleje af planterne og høst af druerne. Cantine Statti’s marker med sandet, mineralrig jordbund ligger på sydvendte skråninger bag en høj bakke, der giver beskyttelse mod kolde vinde fra havet. I Gelsi Bianco er lavet på 70% Chardonnay og 30% Greco ─ en gammel druesort fra Mellem- og Syditalien kendt for sin vitalitet og smagsfylde. Efter høsten afstilkes klaserne og efter skånsom presning lagres mosten nogle dage i en ståltank for at lade drueskalrester og andre urenheder synke til bunds. Efter gæring lagres den unge vin på tanke i tre måneder før aftapning.  Vinen i glasset er strågul med bleggrønne glimt. Den delikate duft har toner af kaprifolium og fersken og smagen af Reine Claude blommer og pære er frisk og tiltalende med en oplivende frugtsyre, god længde og en aromatisk eftersmag. I Gelsi Bianco er en vellavet hvidvin i perfekt harmoni og balance.

Maden

Som en klassisk, italiensk madvin har I Gelsi Bianco en bred anvendelighed, som gør den let at sætte sammen med mad ─ hvad enten det er fisk eller skaldyr, retter med hvidt kød eller salater med grøntsager og olivenoliedressing.

*indeholder sulfitter

2021 Sauvignon Blanc - Semillon Organic Wine, Western Cape, Sydafrika.

2021 Praidis, Vermentino di Sardegna, Cantina Castiadas, Sardinien

2021 Cuvée des Amis d’Ibry Blanc, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

2021 I Gelsi Bianco, Calabria IGT, Italien

Drue: Sauvignon Blanc, Semillon

Distrikt: Western Cape, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Sophie Germanier begyndte sin rejse i vinens verden som ung pige i Schweitz, hvor hun blev inspireret af sin fars interesse for vin og hans arbejde med at etablere en vingård i Sydafrika. Jacques Germanier var en velhavende forretningsmand med lidenskabelig interesse for at lave vin, hvilket er et særdeles godt udgangspunkt for at kaste sig ud i et så kapital- og arbejdskrævende projekt. Schoon Organic Wine Farm & Cellar har i dag 75 ha økologisk certificerede vinmarker, der ligger lige sydøst for naturreservatet Paardenberg.  Sophie flyttede i 2014 til Sydafrika for at overtage ledelsen af familiens vingård og etablere sit eget brand Organic Wine by Sophie Germanier ─ et varemærke, som dækker en serie økologiske vine med en fordelagtig pris/kvalitet ratio.  En økologiske vin skal typisk kunne matche prisen på den konventionelt producerede vin for at have en chance på markedet. Det er lidt af en udfordring, Sophie her har taget op; som hovedregel vil der dels være flere udgifter forbundet med økologisk produktion, dels vil høstudbyttet fra økologiske marker ofte være mindre. Men et øko-mærke på bagetiketten har mange forbrugeres sympati, og Sophies vin er også ”vegan friendly”, hvilket vil sige at vinen er lavet uden brug af animalske klaringsmidler og dermed også trygt kan drikkes af veganere.

Vinen

Valget af druesammensætning, Sauvignon Blanc og Semillon, er ikke noget man møder ret tit, men det er faktisk netop den kombination af druer man bruger til at lave hvid Bordeauxvin. Mange er ikke klar over, hvor fantastiske hvidvine der laves i Bordeaux.

Vinen i glasset er i den lette, frugtige stil med et grønligt skær og en frisk duft af citrus, stikkelsbær og grønne æbler. Lime og grapefrugt træder tydeligt frem i smagen sammen med nektariner, passionsfrugt og en stringent syre i finalen. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

”Sustainable seafood” foreslår Sophie, hvilket vil sige fisk og skaldyr fanget på en bæredygtig måde. Det må vi så håbe er tilfældet, for Danmark er omgivet af hav og de skønneste fisk.

*indeholder sulfitter

Drue: Vermentino di Sardegna

Distrikt: Cantina Castiadas, Sardinien

Årgang: 2021

Vol: 13%

Med Praidis demonstrerer kooperativet Cantina Castiadas, at de også mestrer kunsten at lave eminent hvidvin. Til formålet har de meget naturligt valgt Vermentino di Sardegna, Sardiniens vigtigste, grønne drue, som dyrkes over hele øen. Druerne til Praidis er høstet i Sarrabus få kilometer fra kysten i det sydøstlige hjørne af Sardinien, og der er ikke brugt kunstgødning eller sprøjtemidler i vinmarken. Druerne høstes ofte tidligt for at bevare den livgivende syre i vinen. Efter en dags skindkontakt presses druerne, og mosten gæres i tanke af rustfrit stål ved en lav temperatur på 14-16 °C for at gøre vinen livlig og frisk. Efter gæringen opbevares vinen beskyttet mod luftens ilt i rustfri ståltanke indtil tapning på flaske. Vermentino druen stammer oprindeligt fra Piemonte, men den sprøde, aromatiske Vermentino hvidvin har gjort druetypen populær i flere vindistrikter, hvor den ofte dyrkes under et andet navn.  Vinbønderne i Piemontes Roero-distrikt kender druen som Favorita; i Ligurien er druens navn Pigato; på den anden side af grænsen er druen meget populær som Rolle. Kært barn har mange navne, hvilket faktisk er tilfældet for mange druetyper.

Vinen

Den unge Vermentino di Sardegna glimter grønt i glasset. Duften har indbydende toner af hyldeblomst, æble og citrus, og den læskende smag af grapefrugt og abrikos har god fylde og en lang eftersmag, der krydres med et let kernebitterhed og afsluttes med en livlig frugtsyre. Et køligt glas Praidis (8 °C) er en udsøgt nydelse på en lun dag.

Maden

Det gælder de fleste, italienske hvidvine, at de dels helst skal drikkes unge, dels har en bred anvendelighed til mange forskellige retter. Bagside-etiketten forslår antipasti, fisk og havets frugter, og følger man dette råd, går man ikke galt i byen. 

*indeholder sulfitter

Drue: Sauvignon Blanc, Viognier, Grenache Blanc

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 12,5 %

I bogen A career in wine writing beskriver den engelske vinskribent Andrew Jefford sit møde med vinen som ung: ”Jeg elskede den måde vin kunne gøre et måltid til en fest. Jeg elskede hvordan vinen duftede og smagte, og hvad den gjorde ved min hjerne, og den måde vinen havde sat sine spor i verdens kultur, geografi og historie. Jeg elskede dens syntese af det sensuelle og det intellektuelle.”  En af de sjove ting ved at være glad for et glas vin er netop relationen mellem vinen og dens terroir ─ det franske begreb, der omfatter vindistriktets historie, geografi, lokale klima og traditioner for vinavl. Mødet med Cuvée des Amis D’IBRY introducerer således Côtes de Thongue, som jeg aldrig har været præsenteret for tidligere. Distriktet har fået sit navn efter floden Thongue, der løber fra bjergkæden Cevennerne ned mod Middelhavet, og vinmarkerne ligger på en række bakkedrag i den frodige dal langs bredderne af floden. Dalen nyder godt af et solrigt Middelhavsklima . ”Tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, driver skyerne væk, mens ”Sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet, bringer skyer og nedbør om vinteren.

Vinen

Cuvée des Amis D’IBRY er lavet på Sauvignon Blanc, der bidrager med sin aromatiske duftpalet og sin temperamentsfulde syre. Viognier tilfører intens blomsterduft og smag af gule stenfrugter, mens den grønne Grenache drue bidrager med rig fylde og karakterfuld tekstur. Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry er siden 1860 gået i arv til nye generationer af vinavlere. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret og hans viden om de lokale forholds indflydelse på vinstokkenes trivsel har afgørende betydning for kvaliteten af domænets dejlige vine. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, kaprifolium og citrus med et strejf af grønne urter. Vinens komplekse aromapalet domineres af lækker, gul stenfrugt, fersken og Reine Claude blommer, med flot fylde, god længde og en fin syre. Et skønt bekendtskab fra Thongue-dalens vinmarker.  

Maden

Den livlige, aromatiske Cuvée des Amis D’IBRY hvidvin har fylde og temperament til at ledsage en rygende varm gryde muslinger dampet i hvidvin og fløde. Det er en ret, der vil live op i den kolde årstid og føre tankerne hen mod sommerdage ved stranden.

*indeholder sulfitter

Drue: Chardonnay, Grecco

Distrikt:  Calabria IGT, Italien

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Cantine Statti ligger i byen Lamezia Terme på vristen af den italienske støvle. Vi er i Calabria, hvis gamle navn "Enotria Tellus" betyder vinens land. Statti-familien, etablerede i 1700-tallet et gods med et ”palazzo” i byen, hvor Baron Statti’s efterkommere har boet siden. For tiden står brødrene Alberto og Antonio Statti ved roret, og de har nok at se til. Udover vinmarker består bedriften af olivenlunde, plantager med appelsin- og citrontræer, stalde med køer, et topmoderne vineri, en olivenolie-mølle og et moderne biogasanlæg, der leverer energi til godsets varme- og køleanlæg. En fascinerende nutidig udgave af den romerske tradition for landbrugsdrift med mange tangenter at spille på. Der er mulighed for at aftale et besøg i marker og kælder med afsluttende smagning af godsets produkter i Cantinens ”degusteria”.

Vinen

Den årtusindgamle tradition for vindyrkning har givet de lokale vinavlere en værdifuld arv i form af lokale druesorter. Vinstokkene er bundet op i espalier med en afstand mellem rækkerne, der giver plads til brug af maskiner ved pleje af planterne og høst af druerne. Cantine Statti’s marker med sandet, mineralrig jordbund ligger på sydvendte skråninger bag en høj bakke, der giver beskyttelse mod kolde vinde fra havet. I Gelsi Bianco er lavet på 70% Chardonnay og 30% Greco ─ en gammel druesort fra Mellem- og Syditalien kendt for sin vitalitet og smagsfylde. Efter høsten afstilkes klaserne og efter skånsom presning lagres mosten nogle dage i en ståltank for at lade drueskalrester og andre urenheder synke til bunds. Efter gæring lagres den unge vin på tanke i tre måneder før aftapning.  Vinen i glasset er strågul med bleggrønne glimt. Den delikate duft har toner af kaprifolium og fersken og smagen af Reine Claude blommer og pære er frisk og tiltalende med en oplivende frugtsyre, god længde og en aromatisk eftersmag. I Gelsi Bianco er en vellavet hvidvin i perfekt harmoni og balance.

Maden

Som en klassisk, italiensk madvin har I Gelsi Bianco en bred anvendelighed, som gør den let at sætte sammen med mad ─ hvad enten det er fisk eller skaldyr, retter med hvidt kød eller salater med grøntsager og olivenoliedressing.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her