August måneds kasse

2020 Pertinence Syrah, Vignoble Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Drue: Syrah

Distrikt: Vignoble Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol.: 13%

 Loire er Frankrigs mest alsidige vinområde med 87 AOP appellationer og et hav af forskellige vine fra lette hvidvine og elegante rødvine til søde dessertvine, og floden løber gennem en perlerække af berømte vindistrikter på sin 300 km lange vej til Atlanterhavet. Vignoble Réthoré Davys vinmarker i kommunen St Rémy-en-Mauges ligger langt mod vest, kun 100 km fra flodens udmunding i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire. Produktion af IGP Val de Loire vine er tilladt i 14 departementer i Loiredalen og er som sådan en ret bred klassifikation, men der er stadig regler, der skal følges. Det handler f.eks. om hvilke druesorter, der er tilladt i produktionen, og Syrah, der er kendt for at lave fremragende rødvine i Rhônedalen langt mod syd, er ikke en af de godkendte sorter. Derfor har Pertinence Syrah ikke lov til at skrive IGP Val de Loire på etiketten men må bruge den lavere klassifikation Vin De France.

Vinen

Syrah er en sent modnende druesort, hvor mængden af sol og varme i druens vækstsæson har stor betydning for vinen i flasken. Netop sol og varme har det tidligere kunnet knibe med i Loiredalen, hvor de blå druer havde det svært i vanskelige år med regn og kulde. Den solhungrende Syrah havde derfor ikke en naturlig plads i Loiredalens druesortiment, hvor hovedparten er grønne druer plus vellykkede eksempler på vine lavet på cool climate blå druesorter som Pinot Noir. Men Christophe Réthoré mærker følgerne af den globale opvarmning og har valgt at give Syrah en chance i Loire. Efter høsten gennemgår druerne en traditionel vinifikation afsluttende med fem måneders lagring i store, underjordiske cementtanke. Vinen i glasset viser med sin mørke, violette farvetone, at druerne har fået masser af sol her 400 km nord for Rhônedalen. Den indsmigrende bouquet har toner af violer og sorte bær, og smagen af blåbær og blå blommer har en flot struktur med fin syre og runde tanniner. En herlig udgave af Syrah uden distraherende fadtoner.

Maden

Pertinence Syrah udmærker sig ved på samme tid at være kraftfuld, elegant og let drikkelig, så den fortjener en elegant ret med en kalveschnitzel kombineret med blide, rosa peberkorn ledsaget af en lækker flødesauce krydret med Dijonsennep.

*indeholder sulfitter

2020 Fructus, Conte Leopardi, Rosso Conero, Marche DOC, Italien

Distrikt: Conte Leopardi, Rosso Conero, Marche DOC, Italien

Årgang :2020

Vol: 13.5%

Med hensyn til at kunne byde vinelskeren på nye oplevelser har Italien gode kort på hånden. Fra nord til syd er støvlelandet opdelt i 20 vinregioner, hvor hele 338 forskellige ædle druesorter er godkendt til brug. 

Vinen

Med Fructus er vi kommet til regionen Marche øst for Umbrien, hvor vinmarkerne strækker sig fra Adriaterhavet til Appenninernes bjergskråninger. Zonen for Rosso Conero DOC udgør et halvcirkelformet område rundt om Monte Conero bjerget midt på Marches kystlinje. Her laver man Marche-regionens bedste rødvine, som til fulde demonstrerer Montepulciano-druens betydelige potentiale. ”Conte Leopardi dal 1864” står der under etikettens våbenskjold med grevekrone, hvilket vil sige at Leopardi Dittajuti familien har ejet vingården i mange generationer. I dag står Grev Piervittorio Leopardi Dittajuti ved roret for vinhuset, der anses for at høre til toppen af Rosso Conero distriktets producenter. Fructus er lavet på Montepulciano druer høstet i den første uge af oktober, hvor druerne var fuldmodne. Før gæringen udblødes mosten med drueskallerne i 12-15 dage for at øge vinens indhold af farve- og garvestoffer. Vinen lagres i tanke af rustfrit stål i 7-8 måneder fulgt af 2 måneder i brugte egefade ─det er en moderne, frugtdreven vin, vi har i glasset. Den mættede farvetone har et granatrødt skær som viser, at vinen er på toppen og drikkemoden. Duften af søde, sorte kirsebær har et strejf af espresso-kaffe, og smagen af sort bærfrugt har et mineralsk islæt, der sammen med en robust struktur af modne tanniner er med til at give vinen kant og karakter. Conte Leopardis Rosso Conero årgang 2020 er et godt bekendtskab!

Maden

En frugtdreven vin som Fructus har en bred anvendelighed som rækker fra pizza og pasta til danske farsretter og grillstegt kød.

*indeholder sulfitter

2021 Quinta do Gradil Anno 1492, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Drue: Touriga Nacional, Tannat

Distrikt:Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Årgang: 2021

Vol: 14%

 ”Sete Séculos De Vindimas” står der på vinens bagetiket som forklaring på navnet Anno 1492 ─ her i Cadaval nord for Lissabon ved foden af Serra de Montejunto bjergkæden, har man dyrket vin i syv århundreder. Vingårdens navn optræder første gang i et dokument signeret af kong João II dateret den 14, februar 1492, og hvert århundredes historie er repræsenteret i navnet på en bestemt vin i en ny vinserie fra Quinta do Gradil. Den nuværende ejer af Quinta do Gradil, Luís Vieira der købte vingården i 1999, har givet den vin, der repræsenterer det 21. årh., navnet Ganita til minde om sin bedstefar, kaldet Ganita, som lærte ham alt om kunsten at lave vin. Luís Vieira har investeret store beløb i renovering af vinkælder og vinmarker med henblik på at gøre quintaens vine til et anerkendt brand blandt Lissabons indbyggere. Ejendommens nyder godt af den kølende, maritime indflydelse fra Atlanterhavet, hvis kystklima sammen med mange timers solskin i druernes vækstsæson er med til at give vinene friskhed og balance.

Vinen

Anno 1492 er lavet på 50% Tourigo Nacional og 50% Tannat ─ en druesort oprindelig stammer fra Sydfrankrig, men nu har fundet sit andet hjem som signaturdrue i Uruguay. Tannat er meget følsom for vandmangel i vækstsæsonen, så den årlige nedbørsmængde i Cadaval passer Tannat-druen vældig godt. Efter gæring på rustfri ståltanke er 70% af den unge vin lagret på franske egefade. Både Tannat og Tourigo Nacional har tykke drueskaller med masser af farvestoffer, som har givet vinen i glasset en næsten sortladen, dyb, violet farve. Den indbydende bouquet har toner af brombær, solbær og sort lakrids, og de to temperamentsfulde druesorter har pakket vinens smag med solmættet, sødmefuld frugt, der er i fin balance med de 14,0 vol.% alkohol og en karakterfuld tanninstruktur.

Maden

Anno 1492 er en madvin par excellence, hvis ranke tanniner er gode til at rense munden for fedt og klare ganen før næste mundfuld. En ret med fedtmarmoreret kød er vinens spidskompetence, og det er næppe tilfældigt at Tannat-druen er blevet så populær i Uruguay, hvis indbyggere er blandt de mest kød-elskende befolkninger i verden. Når det er sagt må det også siges, at et stykke velstegt oksekød eller svinekød fra Danmark marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat vil gøre god fyldest.

*indeholder sulfitter

2021 I Gelsi Rosso, Calabria, Italien

 Drue: Cabernet Sauvignon, Merlot, Gaglioppo

Distrikt: Calabria,Italien

Årgang:  2021

Vol: 13%

 Calabrien er den italienske støvles tå. Omkring år 800 f.v.t. kom græske handelsfolk sejlende  til Calabrien, der som græsk koloni blev en del af Storgrækenland, og den græske arv blev vævet tæt ind i regionens kultur og landskab.  Med grækerne kom Dionysos, vinens gud, til landet, hvis indbyggere på den tid var et jernalderfolk af hyrder med et spirende landbrug. De fik nu kendskab til vindyrkning, og i løbet af de følgende århundreder skulle italienerne komme til at beherske kunsten at dyrke vin som få andre. Calabriens navn i antikken, "Enotria Tellus" (vinens land), illustrerer klart vinens betydning for regionens økonomi og befolkningens dedikation til produktion af vin. Omkring år 1700 etablerede baron Statti en vingård, og Statti-familien har lige siden været en aktiv del af Calabriens vinhistorie med fortløbende vinproduktion på ejendommen. For tiden er det Alberto og Antonio Statti, der, med dyb veneration for vingårdens traditioner og familiens historie, fortsætter driften med fokus på fornyelse og fremtidens udfordringer. Gaglioppo regionens hoveddrue, er en af Italiens meget interessante druesorter med et stort potentiale. Meget taler for at nogle af de største vine i verden burde stamme fra regionen, hvis potentiale endnu ikke er blevet forløst grundet en traditionsbunden vinindustri og mangel på kapital. 

Vinen:

I Gelsi er lavet på 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 20% Gaglioppo. I glasset fremstår vinen mørk violet med en indbydende duft af røde bær og sort lakrids. Smagen præges af en behagelig, let krydret frugtsødme, der holdes i balance af en fin syre og afsluttes med runde, blide tanniner. Dominansen af franske druesorter har givet vinen et internationalt præg i retning af en elskværdig vin.

Maden:

I Gelsi har en bred anvendelighed.  Calabrien er særlig kendt for god olivenolie, søde rødløg, krydret chili peber, auberginer og tomater, hjemmelavet pasta og krydrede pølser, så her har du alle ingredienser til en lækker pastaret.

*indeholder sulfitter

2020 Pertinence Syrah, Vignoble Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

2020 Fructus, Conte Leopardi, Rosso Conero, Marche DOC, Italien

Drue: Syrah

Distrikt: Vignoble Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol.: 13%

 Loire er Frankrigs mest alsidige vinområde med 87 AOP appellationer og et hav af forskellige vine fra lette hvidvine og elegante rødvine til søde dessertvine, og floden løber gennem en perlerække af berømte vindistrikter på sin 300 km lange vej til Atlanterhavet. Vignoble Réthoré Davys vinmarker i kommunen St Rémy-en-Mauges ligger langt mod vest, kun 100 km fra flodens udmunding i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire. Produktion af IGP Val de Loire vine er tilladt i 14 departementer i Loiredalen og er som sådan en ret bred klassifikation, men der er stadig regler, der skal følges. Det handler f.eks. om hvilke druesorter, der er tilladt i produktionen, og Syrah, der er kendt for at lave fremragende rødvine i Rhônedalen langt mod syd, er ikke en af de godkendte sorter. Derfor har Pertinence Syrah ikke lov til at skrive IGP Val de Loire på etiketten men må bruge den lavere klassifikation Vin De France.

Vinen

Syrah er en sent modnende druesort, hvor mængden af sol og varme i druens vækstsæson har stor betydning for vinen i flasken. Netop sol og varme har det tidligere kunnet knibe med i Loiredalen, hvor de blå druer havde det svært i vanskelige år med regn og kulde. Den solhungrende Syrah havde derfor ikke en naturlig plads i Loiredalens druesortiment, hvor hovedparten er grønne druer plus vellykkede eksempler på vine lavet på cool climate blå druesorter som Pinot Noir. Men Christophe Réthoré mærker følgerne af den globale opvarmning og har valgt at give Syrah en chance i Loire. Efter høsten gennemgår druerne en traditionel vinifikation afsluttende med fem måneders lagring i store, underjordiske cementtanke. Vinen i glasset viser med sin mørke, violette farvetone, at druerne har fået masser af sol her 400 km nord for Rhônedalen. Den indsmigrende bouquet har toner af violer og sorte bær, og smagen af blåbær og blå blommer har en flot struktur med fin syre og runde tanniner. En herlig udgave af Syrah uden distraherende fadtoner.

Maden

Pertinence Syrah udmærker sig ved på samme tid at være kraftfuld, elegant og let drikkelig, så den fortjener en elegant ret med en kalveschnitzel kombineret med blide, rosa peberkorn ledsaget af en lækker flødesauce krydret med Dijonsennep.

*indeholder sulfitter

Distrikt: Conte Leopardi, Rosso Conero, Marche DOC, Italien

Årgang :2020

Vol: 13.5%

Med hensyn til at kunne byde vinelskeren på nye oplevelser har Italien gode kort på hånden. Fra nord til syd er støvlelandet opdelt i 20 vinregioner, hvor hele 338 forskellige ædle druesorter er godkendt til brug. 

Vinen

Med Fructus er vi kommet til regionen Marche øst for Umbrien, hvor vinmarkerne strækker sig fra Adriaterhavet til Appenninernes bjergskråninger. Zonen for Rosso Conero DOC udgør et halvcirkelformet område rundt om Monte Conero bjerget midt på Marches kystlinje. Her laver man Marche-regionens bedste rødvine, som til fulde demonstrerer Montepulciano-druens betydelige potentiale. ”Conte Leopardi dal 1864” står der under etikettens våbenskjold med grevekrone, hvilket vil sige at Leopardi Dittajuti familien har ejet vingården i mange generationer. I dag står Grev Piervittorio Leopardi Dittajuti ved roret for vinhuset, der anses for at høre til toppen af Rosso Conero distriktets producenter. Fructus er lavet på Montepulciano druer høstet i den første uge af oktober, hvor druerne var fuldmodne. Før gæringen udblødes mosten med drueskallerne i 12-15 dage for at øge vinens indhold af farve- og garvestoffer. Vinen lagres i tanke af rustfrit stål i 7-8 måneder fulgt af 2 måneder i brugte egefade ─det er en moderne, frugtdreven vin, vi har i glasset. Den mættede farvetone har et granatrødt skær som viser, at vinen er på toppen og drikkemoden. Duften af søde, sorte kirsebær har et strejf af espresso-kaffe, og smagen af sort bærfrugt har et mineralsk islæt, der sammen med en robust struktur af modne tanniner er med til at give vinen kant og karakter. Conte Leopardis Rosso Conero årgang 2020 er et godt bekendtskab!

Maden

En frugtdreven vin som Fructus har en bred anvendelighed som rækker fra pizza og pasta til danske farsretter og grillstegt kød.

*indeholder sulfitter

2021 Quinta do Gradil Anno 1492, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

2021 I Gelsi Rosso, Calabria, Italien

Drue: Touriga Nacional, Tannat

Distrikt:Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Årgang: 2021

Vol: 14%

 ”Sete Séculos De Vindimas” står der på vinens bagetiket som forklaring på navnet Anno 1492 ─ her i Cadaval nord for Lissabon ved foden af Serra de Montejunto bjergkæden, har man dyrket vin i syv århundreder. Vingårdens navn optræder første gang i et dokument signeret af kong João II dateret den 14, februar 1492, og hvert århundredes historie er repræsenteret i navnet på en bestemt vin i en ny vinserie fra Quinta do Gradil. Den nuværende ejer af Quinta do Gradil, Luís Vieira der købte vingården i 1999, har givet den vin, der repræsenterer det 21. årh., navnet Ganita til minde om sin bedstefar, kaldet Ganita, som lærte ham alt om kunsten at lave vin. Luís Vieira har investeret store beløb i renovering af vinkælder og vinmarker med henblik på at gøre quintaens vine til et anerkendt brand blandt Lissabons indbyggere. Ejendommens nyder godt af den kølende, maritime indflydelse fra Atlanterhavet, hvis kystklima sammen med mange timers solskin i druernes vækstsæson er med til at give vinene friskhed og balance.

Vinen

Anno 1492 er lavet på 50% Tourigo Nacional og 50% Tannat ─ en druesort oprindelig stammer fra Sydfrankrig, men nu har fundet sit andet hjem som signaturdrue i Uruguay. Tannat er meget følsom for vandmangel i vækstsæsonen, så den årlige nedbørsmængde i Cadaval passer Tannat-druen vældig godt. Efter gæring på rustfri ståltanke er 70% af den unge vin lagret på franske egefade. Både Tannat og Tourigo Nacional har tykke drueskaller med masser af farvestoffer, som har givet vinen i glasset en næsten sortladen, dyb, violet farve. Den indbydende bouquet har toner af brombær, solbær og sort lakrids, og de to temperamentsfulde druesorter har pakket vinens smag med solmættet, sødmefuld frugt, der er i fin balance med de 14,0 vol.% alkohol og en karakterfuld tanninstruktur.

Maden

Anno 1492 er en madvin par excellence, hvis ranke tanniner er gode til at rense munden for fedt og klare ganen før næste mundfuld. En ret med fedtmarmoreret kød er vinens spidskompetence, og det er næppe tilfældigt at Tannat-druen er blevet så populær i Uruguay, hvis indbyggere er blandt de mest kød-elskende befolkninger i verden. Når det er sagt må det også siges, at et stykke velstegt oksekød eller svinekød fra Danmark marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat vil gøre god fyldest.

*indeholder sulfitter

 Drue: Cabernet Sauvignon, Merlot, Gaglioppo

Distrikt: Calabria,Italien

Årgang:  2021

Vol: 13%

 Calabrien er den italienske støvles tå. Omkring år 800 f.v.t. kom græske handelsfolk sejlende  til Calabrien, der som græsk koloni blev en del af Storgrækenland, og den græske arv blev vævet tæt ind i regionens kultur og landskab.  Med grækerne kom Dionysos, vinens gud, til landet, hvis indbyggere på den tid var et jernalderfolk af hyrder med et spirende landbrug. De fik nu kendskab til vindyrkning, og i løbet af de følgende århundreder skulle italienerne komme til at beherske kunsten at dyrke vin som få andre. Calabriens navn i antikken, "Enotria Tellus" (vinens land), illustrerer klart vinens betydning for regionens økonomi og befolkningens dedikation til produktion af vin. Omkring år 1700 etablerede baron Statti en vingård, og Statti-familien har lige siden været en aktiv del af Calabriens vinhistorie med fortløbende vinproduktion på ejendommen. For tiden er det Alberto og Antonio Statti, der, med dyb veneration for vingårdens traditioner og familiens historie, fortsætter driften med fokus på fornyelse og fremtidens udfordringer. Gaglioppo regionens hoveddrue, er en af Italiens meget interessante druesorter med et stort potentiale. Meget taler for at nogle af de største vine i verden burde stamme fra regionen, hvis potentiale endnu ikke er blevet forløst grundet en traditionsbunden vinindustri og mangel på kapital. 

Vinen:

I Gelsi er lavet på 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 20% Gaglioppo. I glasset fremstår vinen mørk violet med en indbydende duft af røde bær og sort lakrids. Smagen præges af en behagelig, let krydret frugtsødme, der holdes i balance af en fin syre og afsluttes med runde, blide tanniner. Dominansen af franske druesorter har givet vinen et internationalt præg i retning af en elskværdig vin.

Maden:

I Gelsi har en bred anvendelighed.  Calabrien er særlig kendt for god olivenolie, søde rødløg, krydret chili peber, auberginer og tomater, hjemmelavet pasta og krydrede pølser, så her har du alle ingredienser til en lækker pastaret.

*indeholder sulfitter

2020 Pertinence Syrah, Vignoble Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

2020 Fructus, Conte Leopardi, Rosso Conero, Marche DOC, Italien

2021 Quinta do Gradil Anno 1492, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

2021 I Gelsi Rosso, Calabria, Italien

Drue: Syrah

Distrikt: Vignoble Réthoré Davy, Val de Loire, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol.: 13%

 Loire er Frankrigs mest alsidige vinområde med 87 AOP appellationer og et hav af forskellige vine fra lette hvidvine og elegante rødvine til søde dessertvine, og floden løber gennem en perlerække af berømte vindistrikter på sin 300 km lange vej til Atlanterhavet. Vignoble Réthoré Davys vinmarker i kommunen St Rémy-en-Mauges ligger langt mod vest, kun 100 km fra flodens udmunding i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire. Produktion af IGP Val de Loire vine er tilladt i 14 departementer i Loiredalen og er som sådan en ret bred klassifikation, men der er stadig regler, der skal følges. Det handler f.eks. om hvilke druesorter, der er tilladt i produktionen, og Syrah, der er kendt for at lave fremragende rødvine i Rhônedalen langt mod syd, er ikke en af de godkendte sorter. Derfor har Pertinence Syrah ikke lov til at skrive IGP Val de Loire på etiketten men må bruge den lavere klassifikation Vin De France.

Vinen

Syrah er en sent modnende druesort, hvor mængden af sol og varme i druens vækstsæson har stor betydning for vinen i flasken. Netop sol og varme har det tidligere kunnet knibe med i Loiredalen, hvor de blå druer havde det svært i vanskelige år med regn og kulde. Den solhungrende Syrah havde derfor ikke en naturlig plads i Loiredalens druesortiment, hvor hovedparten er grønne druer plus vellykkede eksempler på vine lavet på cool climate blå druesorter som Pinot Noir. Men Christophe Réthoré mærker følgerne af den globale opvarmning og har valgt at give Syrah en chance i Loire. Efter høsten gennemgår druerne en traditionel vinifikation afsluttende med fem måneders lagring i store, underjordiske cementtanke. Vinen i glasset viser med sin mørke, violette farvetone, at druerne har fået masser af sol her 400 km nord for Rhônedalen. Den indsmigrende bouquet har toner af violer og sorte bær, og smagen af blåbær og blå blommer har en flot struktur med fin syre og runde tanniner. En herlig udgave af Syrah uden distraherende fadtoner.

Maden

Pertinence Syrah udmærker sig ved på samme tid at være kraftfuld, elegant og let drikkelig, så den fortjener en elegant ret med en kalveschnitzel kombineret med blide, rosa peberkorn ledsaget af en lækker flødesauce krydret med Dijonsennep.

*indeholder sulfitter

Distrikt: Conte Leopardi, Rosso Conero, Marche DOC, Italien

Årgang :2020

Vol: 13.5%

Med hensyn til at kunne byde vinelskeren på nye oplevelser har Italien gode kort på hånden. Fra nord til syd er støvlelandet opdelt i 20 vinregioner, hvor hele 338 forskellige ædle druesorter er godkendt til brug. 

Vinen

Med Fructus er vi kommet til regionen Marche øst for Umbrien, hvor vinmarkerne strækker sig fra Adriaterhavet til Appenninernes bjergskråninger. Zonen for Rosso Conero DOC udgør et halvcirkelformet område rundt om Monte Conero bjerget midt på Marches kystlinje. Her laver man Marche-regionens bedste rødvine, som til fulde demonstrerer Montepulciano-druens betydelige potentiale. ”Conte Leopardi dal 1864” står der under etikettens våbenskjold med grevekrone, hvilket vil sige at Leopardi Dittajuti familien har ejet vingården i mange generationer. I dag står Grev Piervittorio Leopardi Dittajuti ved roret for vinhuset, der anses for at høre til toppen af Rosso Conero distriktets producenter. Fructus er lavet på Montepulciano druer høstet i den første uge af oktober, hvor druerne var fuldmodne. Før gæringen udblødes mosten med drueskallerne i 12-15 dage for at øge vinens indhold af farve- og garvestoffer. Vinen lagres i tanke af rustfrit stål i 7-8 måneder fulgt af 2 måneder i brugte egefade ─det er en moderne, frugtdreven vin, vi har i glasset. Den mættede farvetone har et granatrødt skær som viser, at vinen er på toppen og drikkemoden. Duften af søde, sorte kirsebær har et strejf af espresso-kaffe, og smagen af sort bærfrugt har et mineralsk islæt, der sammen med en robust struktur af modne tanniner er med til at give vinen kant og karakter. Conte Leopardis Rosso Conero årgang 2020 er et godt bekendtskab!

Maden

En frugtdreven vin som Fructus har en bred anvendelighed som rækker fra pizza og pasta til danske farsretter og grillstegt kød.

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Nacional, Tannat

Distrikt:Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Årgang: 2021

Vol: 14%

 ”Sete Séculos De Vindimas” står der på vinens bagetiket som forklaring på navnet Anno 1492 ─ her i Cadaval nord for Lissabon ved foden af Serra de Montejunto bjergkæden, har man dyrket vin i syv århundreder. Vingårdens navn optræder første gang i et dokument signeret af kong João II dateret den 14, februar 1492, og hvert århundredes historie er repræsenteret i navnet på en bestemt vin i en ny vinserie fra Quinta do Gradil. Den nuværende ejer af Quinta do Gradil, Luís Vieira der købte vingården i 1999, har givet den vin, der repræsenterer det 21. årh., navnet Ganita til minde om sin bedstefar, kaldet Ganita, som lærte ham alt om kunsten at lave vin. Luís Vieira har investeret store beløb i renovering af vinkælder og vinmarker med henblik på at gøre quintaens vine til et anerkendt brand blandt Lissabons indbyggere. Ejendommens nyder godt af den kølende, maritime indflydelse fra Atlanterhavet, hvis kystklima sammen med mange timers solskin i druernes vækstsæson er med til at give vinene friskhed og balance.

Vinen

Anno 1492 er lavet på 50% Tourigo Nacional og 50% Tannat ─ en druesort oprindelig stammer fra Sydfrankrig, men nu har fundet sit andet hjem som signaturdrue i Uruguay. Tannat er meget følsom for vandmangel i vækstsæsonen, så den årlige nedbørsmængde i Cadaval passer Tannat-druen vældig godt. Efter gæring på rustfri ståltanke er 70% af den unge vin lagret på franske egefade. Både Tannat og Tourigo Nacional har tykke drueskaller med masser af farvestoffer, som har givet vinen i glasset en næsten sortladen, dyb, violet farve. Den indbydende bouquet har toner af brombær, solbær og sort lakrids, og de to temperamentsfulde druesorter har pakket vinens smag med solmættet, sødmefuld frugt, der er i fin balance med de 14,0 vol.% alkohol og en karakterfuld tanninstruktur.

Maden

Anno 1492 er en madvin par excellence, hvis ranke tanniner er gode til at rense munden for fedt og klare ganen før næste mundfuld. En ret med fedtmarmoreret kød er vinens spidskompetence, og det er næppe tilfældigt at Tannat-druen er blevet så populær i Uruguay, hvis indbyggere er blandt de mest kød-elskende befolkninger i verden. Når det er sagt må det også siges, at et stykke velstegt oksekød eller svinekød fra Danmark marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat vil gøre god fyldest.

*indeholder sulfitter

 Drue: Cabernet Sauvignon, Merlot, Gaglioppo

Distrikt: Calabria,Italien

Årgang:  2021

Vol: 13%

 Calabrien er den italienske støvles tå. Omkring år 800 f.v.t. kom græske handelsfolk sejlende  til Calabrien, der som græsk koloni blev en del af Storgrækenland, og den græske arv blev vævet tæt ind i regionens kultur og landskab.  Med grækerne kom Dionysos, vinens gud, til landet, hvis indbyggere på den tid var et jernalderfolk af hyrder med et spirende landbrug. De fik nu kendskab til vindyrkning, og i løbet af de følgende århundreder skulle italienerne komme til at beherske kunsten at dyrke vin som få andre. Calabriens navn i antikken, "Enotria Tellus" (vinens land), illustrerer klart vinens betydning for regionens økonomi og befolkningens dedikation til produktion af vin. Omkring år 1700 etablerede baron Statti en vingård, og Statti-familien har lige siden været en aktiv del af Calabriens vinhistorie med fortløbende vinproduktion på ejendommen. For tiden er det Alberto og Antonio Statti, der, med dyb veneration for vingårdens traditioner og familiens historie, fortsætter driften med fokus på fornyelse og fremtidens udfordringer. Gaglioppo regionens hoveddrue, er en af Italiens meget interessante druesorter med et stort potentiale. Meget taler for at nogle af de største vine i verden burde stamme fra regionen, hvis potentiale endnu ikke er blevet forløst grundet en traditionsbunden vinindustri og mangel på kapital. 

Vinen:

I Gelsi er lavet på 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 20% Gaglioppo. I glasset fremstår vinen mørk violet med en indbydende duft af røde bær og sort lakrids. Smagen præges af en behagelig, let krydret frugtsødme, der holdes i balance af en fin syre og afsluttes med runde, blide tanniner. Dominansen af franske druesorter har givet vinen et internationalt præg i retning af en elskværdig vin.

Maden:

I Gelsi har en bred anvendelighed.  Calabrien er særlig kendt for god olivenolie, søde rødløg, krydret chili peber, auberginer og tomater, hjemmelavet pasta og krydrede pølser, så her har du alle ingredienser til en lækker pastaret.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned. 

Tilmeld dig rødvinskassen her