Marts måneds kasse

2021 Always on Friday Pinot Noir, Vinho Regional Lisboa, Portugal

Drue: Pinot Noir

Distrikt: Vinho Regional Lisboa, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 13%

”Always on Friday” er lavet på 100% Pinot Noir; en kræsen og temperamentsfuld druesort, der stiller store krav til sit voksested. Jordbunden skal være veldrænet og ikke for tung og næringsrig.  I vækstsæsonen skal der være sol og varme nok til at modne druerne, men på den anden side må sommerdagene ikke være for varme og nætterne gerne kølige. Pinot Noir er med andre ord en ”cool climate” druesort, hvilket også er grunden til at nordlige vinlande som Tyskland, Østrig og England her i den globale opvarmnings tidsalder er begyndt at lave særdeles gode vine på den vanskelige drue. Et køligt klima er vel ikke hvad danske turister forbinder med Portugal, men ét er Portugals riviera ved Algarvekysten, noget andet er klimaet ved Portugals vestkyst. Vinho Regional Lisboa strækker sig fra Lissabons godt 150 km længere mod nord, hvor vinmarkerne ligger spredt ud i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Her ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur, selv midt på sommeren, kun når op på 16-18 °C. Det tempererede kystklima passer druesorten vældig godt, så her kan der laves elegante vine på Pinot Noir.

Vinen

Efter høsten foregår vinifikationen efter en nøje fastlagt plan bl.a. får laget af drueskaller lov til at være i kontakt med den unge vin i 30 dage, hvor skallernes modne tanniner ekstraheres og den færdig-gærede vin stabiliseres. Til slut lagres den unge vin i nye fade af fransk egetræ i tre måneder. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af hindbær og kirsebær. Den let krydrede smag af røde skovbær har en flot smagsfylde med en umiskendelig Pinot-karakter og en afslutning med fin syre og fløjlsbløde tanniner. ”Always on Friday” etiketten fremtræder poppet, men det skal man ikke tage fejl af.

Maden

Pinot Noir er den bedste vin af alle til fjerkræ, og det ligger lige til højrebenet at foreslå en coq au vin. Man læser mange steder at der skal bruges samme vin i glasset som i retten, men det er noget sludder. Brug en enkel rødvin uden meget garvesyre og gem de skønne dråber til glasset.

*indeholder sulfitter

2024 Pink Gorilla, Domaine Guinand, Vin de France, Frankrig.

Distrikt: Domaine Guinand, Frankrig.

Drue: Grenache, Syrah

Årgang:  2024

Vol: 13%

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet nordøst for Montpellier. Vinhuset har siden 2002 været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinbønder fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig ved at bruge metoder i produktionen, der ligger et sted mellem økologisk og traditionel vinavl. Saint-Cristol-distriktet ligger i hjertet af Languedoc, hvor vinstokkene er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima. Jordbunden er stenet og mager, hvilket ikke ville være godt for en kornmark men er lige præcis hvad vinstokkens rødder godt kan lide. Kombinationen af masser af sol, meget lidt regn og den tørre mistral-blæst fra nord gør livet svært for råd og svamp og gunstig for vinavl uden brug af sprøjtemidler.

Vinen

Pink Gorilla er lavet på to klassiske Languedoc druesorter, Grenache og Syrah, som forvandles til vin med ”saignée”-metoden: druerne knuses og de blå drueskaller udblødes sammen med mosten indtil de har afgivet en passende dosis farve. Jo flere timers maceration, desto mørkere rosé. Herefter aftappes den del af mosten, der skal blive til rosé ─ lidt som når en bloddoner får tappet blod; deraf navnet ”saignée” der betyder blødning. Den aftappede, let farvede most gæres nu separat og ender i flasken som rosévin. Efter gæringen modner vinen i en ståltak på sit bundfald i fire måneder for at give vinen fylde og karakter. Den lyse vin i glasset har et rosa skær og en indbydende duft af hindbær, fersken og lime. Smagen af hindbær, moreller og grapefrugt har både saft og kraft med god længde og et pikant pift af kernebitterhed i afslutningen. En karakterfuld rosé med flot smagsfylde. Husk at rosévin i glasklare flasker bør beskyttes mod solens UV-stråler, for fuld sol på terrassebordet kan i løbet af 15-20 minutter danne dimethylsulfid i vinen ─ et stof som giver vinen en afsmag af rådnende kål, som franskmændene kalder ”le goût de lumière” (smagen af lys).

Maden

I Danmark er rosévine noget vi gerne drikker om sommeren, mens man i Sydeuropa nyder rosé året rundt bortset fra de våde, kolde vintermåneder. En rosé som Pink Gorilla er som skabt til et glas på terrassen, men den er også velegnet til mange retter, der passer til den danske sommer, som kylling, grøntsager, pasta, fisk og skaldyr.

*indeholder sulfitter

2021 Tre Stelle, Aglianico del Vulture DOC, Italien

Drue:  Aglianico del Vulture DOC, Italien

Distrikt: Vulture DOC, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Syditalien har to vindistrikter, der i kvalitet − omend ikke i international berømmelse − kan konkurrere med Toscana og Piemonte: Etna på Sicilien og Vulture i Basilicata midt i vristen på den italienske støvles fod. De to distrikter har vulkansk terroir til fælles, hvor vinmarkerne i Basilicata er lokaliseret omkring den udslukte vulkan Monte Vulture. Bjergskråningerne er skabt af tufsten, en porøs bjergart, der dannes når vulkansk aske og støv med tiden hærder. Når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i 450-600 meters højde, hvor varme vinde fra Afrika og en kold vind fra Appenninerne skaber et unikt mikroklima, hvor temperaturen mellem dag og nat i druernes vækstsæson kan variere med omkring 15 °C.

Vinen

Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien, hvis syreniveau i druemosten og et højt indhold af tanniner i drueskallen har givet den kælenavnet ”Sydens Barolo”. Aglianico-druerne modner sent og er en af de sorter, der høstes senest i Italien. Druerne til ”Tre Stelle” stammer fra gamle vinstokke plantet i marker med en højde op til 800 meter over havet. Efter en skånsom høst af klaserne med hånden udvælges den bedste frugt, som afstilkes og udblødes med mosten i fem dage ved 4-5 °C. Efter afsluttet gæring modnes 60% af den unge vin på ståltank, mens 40% lagres på brugte egefade i 10 måneder før vinen til slut blandes og tappes på flaske. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en intens duft af røde bær, tobak og kakao. Der er fuld kraft på smagen af kirsebær og mørk chokolade med en imponerende eftersmag af tørret frugt, en balancerende syre og ranke, runde tanniner. Tre Stelle er en herlig, drikkeklar Aglianico, der forener druens kraftfulde smagspalet med en kompetent vinifikation, som har slebet kanterne af drueskallens tanniner så alt går op i en højere enhed.

Maden

Tre Stelle er en madvin med mange kort på hånden som fortjener et modspil på tallerkenen. Det kunne være en vildtragout, en filet mignon eller jægerens kyllingegryde – pollo alla cacciatora, som retten hedder på italiensk.

*indeholder sulfitter

2023 Rocca Maura Cuvée 1922, Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

Drue: Grenache, Syrah, Carignan, Marselan

Distrikt: Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 14,5%

Etikettens årstal, 1922, fortæller at vinkooperativet Les Vignerons de Roquemaure kunne fejre sin 100-års fødselsdag i 2022. Roquemaure ligger midt i Rhône distriktet side om side med to kendte nabokommuner ─det berømte Châteauneuf-du-Pape mod øst, og det anerkendte rosédistrikt Tavel mod sydvest.

Vinen

Rocca Maura Cuvée 1922 er lavet på Grenache , Syrah, Carignan og Marselan. En vins kvalitet står og falder med druernes beskaffenhed, og her hjælper de solrige somre med til at sikre perfekt modning samtidig med at det tørre, blæsende klima mindsker risikoen for angreb af råd og svamp. En anden faktor er høstudbyttet. Der er en naturlig grænse for hvor meget næring og hvor mange mineraler en vinstoks rødder kan hente op til drueklaserne. I Frankrig er høstudbyttet i gennemsnit 58 hl/ha, hvilket fortæller hvor mange liter vin, der kan laves på druer høstet fra en hektar. Cuvée 1922 er lavet på druer med et udbytte på kun 41 hl/ha, hvilket svarer til et høstudbytte som er tilladt for en god bourgogne. Efter høsten knuses druerne, og mosten gærer med skallerne i tre uger hvorefter den unge vin lagrer på sit bundfald i cementtanke. Grenache, Syrah og Carignan hører til de bedst kendte og mest anvendte druesorter til røde vine fra Côtes du Rhône. Marselan er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache Noir, som først blev dyrket i 1961 på en mark ved Marseillan i det sydvestlige Frankrig. Vinen i glasset er violet med strejf af purpur, og den indsmigrende duft har toner af violer, kirsebær og blåbær. I munden fornemmes vinens livlige, frugtdrevne stil med masser af rød bærfrugt og en oplivende frugtsyre, hvor der kun er et kort og let svirp af runde tanniner i afslutningen. Cuvée 1922 fik en velfortjent guldmedalje ved vinmessen i Paris i 2024.

Maden

Danskerne er generelt vilde med rødvine fra Rhône, og Cuvée 1922 hører til de bedste med sin herlige frugt kombineret med en kamæleonagtige evne til smagsmæssigt at rette sig ind efter klassiske, franske og danske retter. Fransk og dansk kogekunst kan forenes i en helstegt lammeryg, hvor kødets gode smag fremhæves af en lækker courgettegratin med peberfrugt, hvidløg, tomat og persille og toppet med ost. 

*indeholder sulfitter

2021 Always on Friday Pinot Noir, Vinho Regional Lisboa, Portugal

2024 Pink Gorilla, Domaine Guinand, Vin de France, Frankrig.

Drue: Pinot Noir

Distrikt: Vinho Regional Lisboa, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 13%

”Always on Friday” er lavet på 100% Pinot Noir; en kræsen og temperamentsfuld druesort, der stiller store krav til sit voksested. Jordbunden skal være veldrænet og ikke for tung og næringsrig.  I vækstsæsonen skal der være sol og varme nok til at modne druerne, men på den anden side må sommerdagene ikke være for varme og nætterne gerne kølige. Pinot Noir er med andre ord en ”cool climate” druesort, hvilket også er grunden til at nordlige vinlande som Tyskland, Østrig og England her i den globale opvarmnings tidsalder er begyndt at lave særdeles gode vine på den vanskelige drue. Et køligt klima er vel ikke hvad danske turister forbinder med Portugal, men ét er Portugals riviera ved Algarvekysten, noget andet er klimaet ved Portugals vestkyst. Vinho Regional Lisboa strækker sig fra Lissabons godt 150 km længere mod nord, hvor vinmarkerne ligger spredt ud i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Her ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur, selv midt på sommeren, kun når op på 16-18 °C. Det tempererede kystklima passer druesorten vældig godt, så her kan der laves elegante vine på Pinot Noir.

Vinen

Efter høsten foregår vinifikationen efter en nøje fastlagt plan bl.a. får laget af drueskaller lov til at være i kontakt med den unge vin i 30 dage, hvor skallernes modne tanniner ekstraheres og den færdig-gærede vin stabiliseres. Til slut lagres den unge vin i nye fade af fransk egetræ i tre måneder. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af hindbær og kirsebær. Den let krydrede smag af røde skovbær har en flot smagsfylde med en umiskendelig Pinot-karakter og en afslutning med fin syre og fløjlsbløde tanniner. ”Always on Friday” etiketten fremtræder poppet, men det skal man ikke tage fejl af.

Maden

Pinot Noir er den bedste vin af alle til fjerkræ, og det ligger lige til højrebenet at foreslå en coq au vin. Man læser mange steder at der skal bruges samme vin i glasset som i retten, men det er noget sludder. Brug en enkel rødvin uden meget garvesyre og gem de skønne dråber til glasset.

*indeholder sulfitter

Distrikt: Domaine Guinand, Frankrig.

Drue: Grenache, Syrah

Årgang:  2024

Vol: 13%

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet nordøst for Montpellier. Vinhuset har siden 2002 været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinbønder fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig ved at bruge metoder i produktionen, der ligger et sted mellem økologisk og traditionel vinavl. Saint-Cristol-distriktet ligger i hjertet af Languedoc, hvor vinstokkene er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima. Jordbunden er stenet og mager, hvilket ikke ville være godt for en kornmark men er lige præcis hvad vinstokkens rødder godt kan lide. Kombinationen af masser af sol, meget lidt regn og den tørre mistral-blæst fra nord gør livet svært for råd og svamp og gunstig for vinavl uden brug af sprøjtemidler.

Vinen

Pink Gorilla er lavet på to klassiske Languedoc druesorter, Grenache og Syrah, som forvandles til vin med ”saignée”-metoden: druerne knuses og de blå drueskaller udblødes sammen med mosten indtil de har afgivet en passende dosis farve. Jo flere timers maceration, desto mørkere rosé. Herefter aftappes den del af mosten, der skal blive til rosé ─ lidt som når en bloddoner får tappet blod; deraf navnet ”saignée” der betyder blødning. Den aftappede, let farvede most gæres nu separat og ender i flasken som rosévin. Efter gæringen modner vinen i en ståltak på sit bundfald i fire måneder for at give vinen fylde og karakter. Den lyse vin i glasset har et rosa skær og en indbydende duft af hindbær, fersken og lime. Smagen af hindbær, moreller og grapefrugt har både saft og kraft med god længde og et pikant pift af kernebitterhed i afslutningen. En karakterfuld rosé med flot smagsfylde. Husk at rosévin i glasklare flasker bør beskyttes mod solens UV-stråler, for fuld sol på terrassebordet kan i løbet af 15-20 minutter danne dimethylsulfid i vinen ─ et stof som giver vinen en afsmag af rådnende kål, som franskmændene kalder ”le goût de lumière” (smagen af lys).

Maden

I Danmark er rosévine noget vi gerne drikker om sommeren, mens man i Sydeuropa nyder rosé året rundt bortset fra de våde, kolde vintermåneder. En rosé som Pink Gorilla er som skabt til et glas på terrassen, men den er også velegnet til mange retter, der passer til den danske sommer, som kylling, grøntsager, pasta, fisk og skaldyr.

*indeholder sulfitter

2021 Tre Stelle, Aglianico del Vulture DOC, Italien

2023 Rocca Maura Cuvée 1922, Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

Drue:  Aglianico del Vulture DOC, Italien

Distrikt: Vulture DOC, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Syditalien har to vindistrikter, der i kvalitet − omend ikke i international berømmelse − kan konkurrere med Toscana og Piemonte: Etna på Sicilien og Vulture i Basilicata midt i vristen på den italienske støvles fod. De to distrikter har vulkansk terroir til fælles, hvor vinmarkerne i Basilicata er lokaliseret omkring den udslukte vulkan Monte Vulture. Bjergskråningerne er skabt af tufsten, en porøs bjergart, der dannes når vulkansk aske og støv med tiden hærder. Når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i 450-600 meters højde, hvor varme vinde fra Afrika og en kold vind fra Appenninerne skaber et unikt mikroklima, hvor temperaturen mellem dag og nat i druernes vækstsæson kan variere med omkring 15 °C.

Vinen

Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien, hvis syreniveau i druemosten og et højt indhold af tanniner i drueskallen har givet den kælenavnet ”Sydens Barolo”. Aglianico-druerne modner sent og er en af de sorter, der høstes senest i Italien. Druerne til ”Tre Stelle” stammer fra gamle vinstokke plantet i marker med en højde op til 800 meter over havet. Efter en skånsom høst af klaserne med hånden udvælges den bedste frugt, som afstilkes og udblødes med mosten i fem dage ved 4-5 °C. Efter afsluttet gæring modnes 60% af den unge vin på ståltank, mens 40% lagres på brugte egefade i 10 måneder før vinen til slut blandes og tappes på flaske. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en intens duft af røde bær, tobak og kakao. Der er fuld kraft på smagen af kirsebær og mørk chokolade med en imponerende eftersmag af tørret frugt, en balancerende syre og ranke, runde tanniner. Tre Stelle er en herlig, drikkeklar Aglianico, der forener druens kraftfulde smagspalet med en kompetent vinifikation, som har slebet kanterne af drueskallens tanniner så alt går op i en højere enhed.

Maden

Tre Stelle er en madvin med mange kort på hånden som fortjener et modspil på tallerkenen. Det kunne være en vildtragout, en filet mignon eller jægerens kyllingegryde – pollo alla cacciatora, som retten hedder på italiensk.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache, Syrah, Carignan, Marselan

Distrikt: Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 14,5%

Etikettens årstal, 1922, fortæller at vinkooperativet Les Vignerons de Roquemaure kunne fejre sin 100-års fødselsdag i 2022. Roquemaure ligger midt i Rhône distriktet side om side med to kendte nabokommuner ─det berømte Châteauneuf-du-Pape mod øst, og det anerkendte rosédistrikt Tavel mod sydvest.

Vinen

Rocca Maura Cuvée 1922 er lavet på Grenache , Syrah, Carignan og Marselan. En vins kvalitet står og falder med druernes beskaffenhed, og her hjælper de solrige somre med til at sikre perfekt modning samtidig med at det tørre, blæsende klima mindsker risikoen for angreb af råd og svamp. En anden faktor er høstudbyttet. Der er en naturlig grænse for hvor meget næring og hvor mange mineraler en vinstoks rødder kan hente op til drueklaserne. I Frankrig er høstudbyttet i gennemsnit 58 hl/ha, hvilket fortæller hvor mange liter vin, der kan laves på druer høstet fra en hektar. Cuvée 1922 er lavet på druer med et udbytte på kun 41 hl/ha, hvilket svarer til et høstudbytte som er tilladt for en god bourgogne. Efter høsten knuses druerne, og mosten gærer med skallerne i tre uger hvorefter den unge vin lagrer på sit bundfald i cementtanke. Grenache, Syrah og Carignan hører til de bedst kendte og mest anvendte druesorter til røde vine fra Côtes du Rhône. Marselan er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache Noir, som først blev dyrket i 1961 på en mark ved Marseillan i det sydvestlige Frankrig. Vinen i glasset er violet med strejf af purpur, og den indsmigrende duft har toner af violer, kirsebær og blåbær. I munden fornemmes vinens livlige, frugtdrevne stil med masser af rød bærfrugt og en oplivende frugtsyre, hvor der kun er et kort og let svirp af runde tanniner i afslutningen. Cuvée 1922 fik en velfortjent guldmedalje ved vinmessen i Paris i 2024.

Maden

Danskerne er generelt vilde med rødvine fra Rhône, og Cuvée 1922 hører til de bedste med sin herlige frugt kombineret med en kamæleonagtige evne til smagsmæssigt at rette sig ind efter klassiske, franske og danske retter. Fransk og dansk kogekunst kan forenes i en helstegt lammeryg, hvor kødets gode smag fremhæves af en lækker courgettegratin med peberfrugt, hvidløg, tomat og persille og toppet med ost. 

*indeholder sulfitter

2021 Always on Friday Pinot Noir, Vinho Regional Lisboa, Portugal

2024 Pink Gorilla, Domaine Guinand, Vin de France, Frankrig.

2021 Tre Stelle, Aglianico del Vulture DOC, Italien

2023 Rocca Maura Cuvée 1922, Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

Drue: Pinot Noir

Distrikt: Vinho Regional Lisboa, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 13%

”Always on Friday” er lavet på 100% Pinot Noir; en kræsen og temperamentsfuld druesort, der stiller store krav til sit voksested. Jordbunden skal være veldrænet og ikke for tung og næringsrig.  I vækstsæsonen skal der være sol og varme nok til at modne druerne, men på den anden side må sommerdagene ikke være for varme og nætterne gerne kølige. Pinot Noir er med andre ord en ”cool climate” druesort, hvilket også er grunden til at nordlige vinlande som Tyskland, Østrig og England her i den globale opvarmnings tidsalder er begyndt at lave særdeles gode vine på den vanskelige drue. Et køligt klima er vel ikke hvad danske turister forbinder med Portugal, men ét er Portugals riviera ved Algarvekysten, noget andet er klimaet ved Portugals vestkyst. Vinho Regional Lisboa strækker sig fra Lissabons godt 150 km længere mod nord, hvor vinmarkerne ligger spredt ud i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Her ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur, selv midt på sommeren, kun når op på 16-18 °C. Det tempererede kystklima passer druesorten vældig godt, så her kan der laves elegante vine på Pinot Noir.

Vinen

Efter høsten foregår vinifikationen efter en nøje fastlagt plan bl.a. får laget af drueskaller lov til at være i kontakt med den unge vin i 30 dage, hvor skallernes modne tanniner ekstraheres og den færdig-gærede vin stabiliseres. Til slut lagres den unge vin i nye fade af fransk egetræ i tre måneder. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af hindbær og kirsebær. Den let krydrede smag af røde skovbær har en flot smagsfylde med en umiskendelig Pinot-karakter og en afslutning med fin syre og fløjlsbløde tanniner. ”Always on Friday” etiketten fremtræder poppet, men det skal man ikke tage fejl af.

Maden

Pinot Noir er den bedste vin af alle til fjerkræ, og det ligger lige til højrebenet at foreslå en coq au vin. Man læser mange steder at der skal bruges samme vin i glasset som i retten, men det er noget sludder. Brug en enkel rødvin uden meget garvesyre og gem de skønne dråber til glasset.

*indeholder sulfitter

Distrikt: Domaine Guinand, Frankrig.

Drue: Grenache, Syrah

Årgang:  2024

Vol: 13%

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet nordøst for Montpellier. Vinhuset har siden 2002 været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinbønder fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig ved at bruge metoder i produktionen, der ligger et sted mellem økologisk og traditionel vinavl. Saint-Cristol-distriktet ligger i hjertet af Languedoc, hvor vinstokkene er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima. Jordbunden er stenet og mager, hvilket ikke ville være godt for en kornmark men er lige præcis hvad vinstokkens rødder godt kan lide. Kombinationen af masser af sol, meget lidt regn og den tørre mistral-blæst fra nord gør livet svært for råd og svamp og gunstig for vinavl uden brug af sprøjtemidler.

Vinen

Pink Gorilla er lavet på to klassiske Languedoc druesorter, Grenache og Syrah, som forvandles til vin med ”saignée”-metoden: druerne knuses og de blå drueskaller udblødes sammen med mosten indtil de har afgivet en passende dosis farve. Jo flere timers maceration, desto mørkere rosé. Herefter aftappes den del af mosten, der skal blive til rosé ─ lidt som når en bloddoner får tappet blod; deraf navnet ”saignée” der betyder blødning. Den aftappede, let farvede most gæres nu separat og ender i flasken som rosévin. Efter gæringen modner vinen i en ståltak på sit bundfald i fire måneder for at give vinen fylde og karakter. Den lyse vin i glasset har et rosa skær og en indbydende duft af hindbær, fersken og lime. Smagen af hindbær, moreller og grapefrugt har både saft og kraft med god længde og et pikant pift af kernebitterhed i afslutningen. En karakterfuld rosé med flot smagsfylde. Husk at rosévin i glasklare flasker bør beskyttes mod solens UV-stråler, for fuld sol på terrassebordet kan i løbet af 15-20 minutter danne dimethylsulfid i vinen ─ et stof som giver vinen en afsmag af rådnende kål, som franskmændene kalder ”le goût de lumière” (smagen af lys).

Maden

I Danmark er rosévine noget vi gerne drikker om sommeren, mens man i Sydeuropa nyder rosé året rundt bortset fra de våde, kolde vintermåneder. En rosé som Pink Gorilla er som skabt til et glas på terrassen, men den er også velegnet til mange retter, der passer til den danske sommer, som kylling, grøntsager, pasta, fisk og skaldyr.

*indeholder sulfitter

Drue:  Aglianico del Vulture DOC, Italien

Distrikt: Vulture DOC, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Syditalien har to vindistrikter, der i kvalitet − omend ikke i international berømmelse − kan konkurrere med Toscana og Piemonte: Etna på Sicilien og Vulture i Basilicata midt i vristen på den italienske støvles fod. De to distrikter har vulkansk terroir til fælles, hvor vinmarkerne i Basilicata er lokaliseret omkring den udslukte vulkan Monte Vulture. Bjergskråningerne er skabt af tufsten, en porøs bjergart, der dannes når vulkansk aske og støv med tiden hærder. Når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i 450-600 meters højde, hvor varme vinde fra Afrika og en kold vind fra Appenninerne skaber et unikt mikroklima, hvor temperaturen mellem dag og nat i druernes vækstsæson kan variere med omkring 15 °C.

Vinen

Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien, hvis syreniveau i druemosten og et højt indhold af tanniner i drueskallen har givet den kælenavnet ”Sydens Barolo”. Aglianico-druerne modner sent og er en af de sorter, der høstes senest i Italien. Druerne til ”Tre Stelle” stammer fra gamle vinstokke plantet i marker med en højde op til 800 meter over havet. Efter en skånsom høst af klaserne med hånden udvælges den bedste frugt, som afstilkes og udblødes med mosten i fem dage ved 4-5 °C. Efter afsluttet gæring modnes 60% af den unge vin på ståltank, mens 40% lagres på brugte egefade i 10 måneder før vinen til slut blandes og tappes på flaske. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en intens duft af røde bær, tobak og kakao. Der er fuld kraft på smagen af kirsebær og mørk chokolade med en imponerende eftersmag af tørret frugt, en balancerende syre og ranke, runde tanniner. Tre Stelle er en herlig, drikkeklar Aglianico, der forener druens kraftfulde smagspalet med en kompetent vinifikation, som har slebet kanterne af drueskallens tanniner så alt går op i en højere enhed.

Maden

Tre Stelle er en madvin med mange kort på hånden som fortjener et modspil på tallerkenen. Det kunne være en vildtragout, en filet mignon eller jægerens kyllingegryde – pollo alla cacciatora, som retten hedder på italiensk.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache, Syrah, Carignan, Marselan

Distrikt: Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 14,5%

Etikettens årstal, 1922, fortæller at vinkooperativet Les Vignerons de Roquemaure kunne fejre sin 100-års fødselsdag i 2022. Roquemaure ligger midt i Rhône distriktet side om side med to kendte nabokommuner ─det berømte Châteauneuf-du-Pape mod øst, og det anerkendte rosédistrikt Tavel mod sydvest.

Vinen

Rocca Maura Cuvée 1922 er lavet på Grenache , Syrah, Carignan og Marselan. En vins kvalitet står og falder med druernes beskaffenhed, og her hjælper de solrige somre med til at sikre perfekt modning samtidig med at det tørre, blæsende klima mindsker risikoen for angreb af råd og svamp. En anden faktor er høstudbyttet. Der er en naturlig grænse for hvor meget næring og hvor mange mineraler en vinstoks rødder kan hente op til drueklaserne. I Frankrig er høstudbyttet i gennemsnit 58 hl/ha, hvilket fortæller hvor mange liter vin, der kan laves på druer høstet fra en hektar. Cuvée 1922 er lavet på druer med et udbytte på kun 41 hl/ha, hvilket svarer til et høstudbytte som er tilladt for en god bourgogne. Efter høsten knuses druerne, og mosten gærer med skallerne i tre uger hvorefter den unge vin lagrer på sit bundfald i cementtanke. Grenache, Syrah og Carignan hører til de bedst kendte og mest anvendte druesorter til røde vine fra Côtes du Rhône. Marselan er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache Noir, som først blev dyrket i 1961 på en mark ved Marseillan i det sydvestlige Frankrig. Vinen i glasset er violet med strejf af purpur, og den indsmigrende duft har toner af violer, kirsebær og blåbær. I munden fornemmes vinens livlige, frugtdrevne stil med masser af rød bærfrugt og en oplivende frugtsyre, hvor der kun er et kort og let svirp af runde tanniner i afslutningen. Cuvée 1922 fik en velfortjent guldmedalje ved vinmessen i Paris i 2024.

Maden

Danskerne er generelt vilde med rødvine fra Rhône, og Cuvée 1922 hører til de bedste med sin herlige frugt kombineret med en kamæleonagtige evne til smagsmæssigt at rette sig ind efter klassiske, franske og danske retter. Fransk og dansk kogekunst kan forenes i en helstegt lammeryg, hvor kødets gode smag fremhæves af en lækker courgettegratin med peberfrugt, hvidløg, tomat og persille og toppet med ost. 

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.