Oktober måneds kasse

2022 Los Lau Cabernet Franc, Private Collection, Spanien

Drue: Cabernet Franc

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for at skifte jobbet som direktør for en chokoladefabrik ud med jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Efter en stejl læringskurve i kunsten at forvandle druer til vin i sin nye vinkælder, har Yves fået tid og kræfter til at tænke ud af boksen. Resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. Den afgørende forskel fra De Moya til Los Lau er et skift i valg af druesorter. Hvor De Moya satser på traditionelle, lokale druesorter, har Yves med Los Lau serien søgt nye udfordringer med valget af internationalt kendte druesorter som i dette tilfælde er Cabernet Franc. Prisen har været en ændring af vinens status fra De Moyas klassifikation som Valencia DO (Denominación de Origen) til  Los Laus klassifikation som ”Produced in Spain”.

Vinen

Cabernet Franc er et ædelt bekendtskab, som sammen med druesorten Sauvignon Blanc er stamfader til den langt mere berømte Cabernet Sauvignon. I Bordeaux bruges druen som et forfriskende indslag i blandinger med Cabernet Sauvignon og Merlot, hvilket er blevet desto mere tiltrængt i forbindelse med den globale opvarmning. Cabernet Francs forkærlighed for kølige briser i vækstsæsonen har Yves imødekommet ved at plante sine vinstokke i 950 meters højde. Til gengæld er der ingen mangel på sol fra morgen til aften, så den spanske version af Cabernet Franc har masser af røde bær i duft og smag og kun en diskret tone af urter. Druerne gæres ved lav temperatur over flere uger, og en seks måneder lang modning i egefad giver vinen lidt ekstra krydderi i smagen. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af blåbær og solbær krydret med en diskret tone af tobak. Den intense smag af røde og sorte bær har Cabernet Franc druens læskende mineralitet, en flot længde og en rank tanninstruktur. En typerigtig Cabernet Franc fra solrige himmelstrøg.

Maden

Med sin kombination af moden bærsmag og mineralsk friskhed vil et køligt glas Los Lau Cabernet Franc være en god ledsager til en stegt lammekølle med kartofler og løg. Nøglen til en god, spansk lammesteg er langsommelighed, hvilket vil sige langtidsstegning ved svag varme. Vinen passer også glimrende til spareribs

*indeholder sulfitter

2021 Parcela De Luz, Rocim, Douro DOC, Portugal

Drue: Tinta Amela, Sousao, Tinta Roriz, Touriga Nacional

Distrikt: Rocim, Douro DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol:14%

 Herdade do Rocim blev grundlagt i 2000 af José Vieira i Alentejo. Rocim bliver i dag ledet af hans datter Catarina og med hendes mand Pedro Ribeiro som direktør og vinmager: ”Da en ven bad mig komme og hjælpe hende med at lave vin på druer fra Dourodalen tøvede jeg ikke et sekund. Vi gik i gang og det forløb godt, så i dag deler jeg min tid som vinmager mellem Alentejo og Portugals mest berømte vindistrikt.”

Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et stort, bjergrigt område, der tilbage i 1756 blev verdens første, velafgrænsede vinregion. Distriktet starter 60 km opstrøms fra Porto, og strækker sig 90 km videre mod øst til den spanske grænse. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine syv bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder. Distriktet er kendt for sine portvine, men der har altid været en produktion af tørre vine i området. I starten var det blot enkle, rustikke vine til lokalt brug, men nye metoder i vinifikationen samt indførelsen af rustfri ståltanke med kølefunktion satte fra starten af 1990’erne skub i produktionen af vine af høj kvalitet.

Vinen

Druerne gæres som portvinen i store åbne kar af granit, og herefter lagres den unge vin ni måneder på fade af fransk eg. Parcela De Luz er lavet på fire af Portugals 250 druesorter. Landets isolerede beliggenhed i det sydvestlige hjørne af Europa og den lange periode fra 1932 til 1968, hvor Salazar var portugisisk premierminister og som de facto-diktator dekreterede at Portugal skulle satse på kornproduktion, betød at der ikke var aktiv interesse for internationale druesorter i landets vinsektor. Det er baggrunden for den skatkiste af egne sorter, som Portugals vinbønder forstår at udnytte til fulde.  

Vinen i glasset er rubinrød med toner af violet. Duften er både intens og kompleks med toner af violer, sort bærfrugt, krydderier og et strejf af sød tobak. Smagen har både saft og kraft, som en portvin uden sukker, med generøse indslag af blåbær, solbær og kirsebær, en forfriskende syre, lidt sort lakrids og en afslutning med finkornede tanniner.

Maden

Parcela De Luz har en struktur og en smagsfylde, som gør den selvskreven som ledsager til efterårets og vinterens simreretter.

*indeholder sulfitter

2022 Colle dei Venti, Montepulciano D’Abruzzo DOC, Italien

Drue: Montepulciano

Distrikt: Abruzzo DOC, Italien

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå drue, og sorten har sin hjemstavn i Chieti-højdedragene i den nordlige del af Abruzzo-regionen op mod grænsen til Marche. Abruzzos vinmarker strækker sig fra lavlandet ved Adriaterhavet op til Appenninernes bjergskråninger. Druerne til Colle dei Venti, der direkte oversat betyder ”vindenes bakke”, er høstet fra vingården Coldoras marker i fire områder, hvor de tre distrikter ligger i højdedragene, kun få km fra grænsen til Marche, mens Roseto ligger nede ved kysten længere sydpå. Jordbunden i områderne veksler fra gruset ler til marker med en kalkholdig jord. Markerne har den eftertragtede eksponering mod øst og sydøst, hvilket vil sige mod den opstigende sol med Appenninernes bjergtoppe i ryggen. Abruzzo har et typisk middelhavsklima med varme somre og kolde vintre, men markernes placering bidrager til et unikt, lokalt klima i druernes vækstsæson takket være kølige vinde fra Appenninerne og friske briser fra Adriaterhavet. Montepulciano-druen modner sent og trives derfor bedst i et varmt klima med kølige nætter.

Vinen

Efter høsten sørger brugen af en udvalgt kulturgær og en temperatur på 27 °C i gæringskarret for en effektiv ekstraktion af de mørkeblå drueskallers farvestoffer. En malo-laktisk eftergæring sørger for omdannelse af skarp æblesyre til den blidere mælkesyre, og til slut lagrer den unge vin på fade af amerikansk eg i seks måneder. Gode producenter som Caldora har fundet en balance mellem mørke, saftige vine, koncentreret frugt og en fast struktur, hvilket har været med til at gøre Montepulciano D’Abruzzo til et af Italiens fremstormende vindistrikter. Vinen i glasset har en tæt, mørk violet farve og en delikat krydret duft af sorte kirsebær. Den saftige smag af syrlige bær er i god balance med den fuldmodne frugts elskværdige frugtsødme i kombination med mineralsk friskhed og ranke, faste tanniner. På alle måder et godt glas vin, der som de fleste italienske rødvine er lavet for at blive drukket til maden.

Maden

Colle dei Venti er som skabt til støvlelandets friskbagte pizzaer og retter med en cremet tomatsauce.

*indeholder sulfitter

2023 Villa Donata Réserve, IGP Mont Baudile - Pays D’Herault , Frankrig.

Drue: Grenache, Syrah, Mouvedre

Distrikt: IGP Mont Baudile - Pays D’Herault , Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 13%

Mont Saint-Baudile rager godt op i landskabet og fra bjergets top er der en flot udsigt over Herault-slettens vinmarker og et 1000 km2 stort kalkstensplateau, hvis månelandskab af nøgne klipper i 2011 fik UNESCO verdensarv status. Dette bjergmassiv har givet navn til et vindistrikt, der omfatter et dusin små byer som Saint-Saturnin, hvor vinkooperativet Fonjoya har til huse. På den lokale dialekt ”le patois languedocien” betyder Font fontæne og Joya betyder glæde. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del fandenivoldskhed over det nye kooperativ. Samme vildskab finder man i Fonjoyas vinmarker ─ et broget kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke ualmindeligt at finde en parcel med op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Det udnytter vinbønderne til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom. Vinmarkerne ligger i 80 - 300 meters højde på skråninger mellem krat og vilde krydderurter(garriue) og skove med ege- og fyrretræer. Herault-slettens tørre, solrige klima med kølende bjergvinde er som skabt til vinavl.

Vinen

Valget af druer til Villa Donata er helt efter bogen ─ Grenache, Syrah og Mourvédre ─ en trio af sorter, der gang på gang har vist deres værd i dette område. Denne Cuvée Réserve lever til fulde op til, hvad man kan håbe på at få skænket i sit glas. Den rubinrøde vin har en skøn aromapalet af sort bærfrugt krydret med duften fra bjergskråningernes garrigue. Den harmoniske smag af røde og sorte bær med balancerede bidrag af frugt, syre og tannin fra hver af de tre druesorter er usædvanlig vellykket, lækker og uimodståelig, fristes man til at sige ─ vinen har en god portion l'esprit du Languedoc og smager vildt godt!

Maden

Der er nærmest frit valg fra alle hylder ifølge vinbønderne fra Fonjoya. Og vinen har en bred appel til et bredt udvalg af retter,- den lækre Villa Donata har potentiale som vinen til et gæstebud med familie og venner, og den fortjener at blive skænket til retter tilberedt af gode råvarer med omhu i køkkenet.

*indeholder sulfitter

2022 Los Lau Cabernet Franc, Private Collection, Spanien

2021 Parcela De Luz, Rocim, Douro DOC, Portugal

Drue: Cabernet Franc

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for at skifte jobbet som direktør for en chokoladefabrik ud med jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Efter en stejl læringskurve i kunsten at forvandle druer til vin i sin nye vinkælder, har Yves fået tid og kræfter til at tænke ud af boksen. Resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. Den afgørende forskel fra De Moya til Los Lau er et skift i valg af druesorter. Hvor De Moya satser på traditionelle, lokale druesorter, har Yves med Los Lau serien søgt nye udfordringer med valget af internationalt kendte druesorter som i dette tilfælde er Cabernet Franc. Prisen har været en ændring af vinens status fra De Moyas klassifikation som Valencia DO (Denominación de Origen) til  Los Laus klassifikation som ”Produced in Spain”.

Vinen

Cabernet Franc er et ædelt bekendtskab, som sammen med druesorten Sauvignon Blanc er stamfader til den langt mere berømte Cabernet Sauvignon. I Bordeaux bruges druen som et forfriskende indslag i blandinger med Cabernet Sauvignon og Merlot, hvilket er blevet desto mere tiltrængt i forbindelse med den globale opvarmning. Cabernet Francs forkærlighed for kølige briser i vækstsæsonen har Yves imødekommet ved at plante sine vinstokke i 950 meters højde. Til gengæld er der ingen mangel på sol fra morgen til aften, så den spanske version af Cabernet Franc har masser af røde bær i duft og smag og kun en diskret tone af urter. Druerne gæres ved lav temperatur over flere uger, og en seks måneder lang modning i egefad giver vinen lidt ekstra krydderi i smagen. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af blåbær og solbær krydret med en diskret tone af tobak. Den intense smag af røde og sorte bær har Cabernet Franc druens læskende mineralitet, en flot længde og en rank tanninstruktur. En typerigtig Cabernet Franc fra solrige himmelstrøg.

Maden

Med sin kombination af moden bærsmag og mineralsk friskhed vil et køligt glas Los Lau Cabernet Franc være en god ledsager til en stegt lammekølle med kartofler og løg. Nøglen til en god, spansk lammesteg er langsommelighed, hvilket vil sige langtidsstegning ved svag varme. Vinen passer også glimrende til spareribs

*indeholder sulfitter

Drue: Tinta Amela, Sousao, Tinta Roriz, Touriga Nacional

Distrikt: Rocim, Douro DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol:14%

 Herdade do Rocim blev grundlagt i 2000 af José Vieira i Alentejo. Rocim bliver i dag ledet af hans datter Catarina og med hendes mand Pedro Ribeiro som direktør og vinmager: ”Da en ven bad mig komme og hjælpe hende med at lave vin på druer fra Dourodalen tøvede jeg ikke et sekund. Vi gik i gang og det forløb godt, så i dag deler jeg min tid som vinmager mellem Alentejo og Portugals mest berømte vindistrikt.”

Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et stort, bjergrigt område, der tilbage i 1756 blev verdens første, velafgrænsede vinregion. Distriktet starter 60 km opstrøms fra Porto, og strækker sig 90 km videre mod øst til den spanske grænse. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine syv bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder. Distriktet er kendt for sine portvine, men der har altid været en produktion af tørre vine i området. I starten var det blot enkle, rustikke vine til lokalt brug, men nye metoder i vinifikationen samt indførelsen af rustfri ståltanke med kølefunktion satte fra starten af 1990’erne skub i produktionen af vine af høj kvalitet.

Vinen

Druerne gæres som portvinen i store åbne kar af granit, og herefter lagres den unge vin ni måneder på fade af fransk eg. Parcela De Luz er lavet på fire af Portugals 250 druesorter. Landets isolerede beliggenhed i det sydvestlige hjørne af Europa og den lange periode fra 1932 til 1968, hvor Salazar var portugisisk premierminister og som de facto-diktator dekreterede at Portugal skulle satse på kornproduktion, betød at der ikke var aktiv interesse for internationale druesorter i landets vinsektor. Det er baggrunden for den skatkiste af egne sorter, som Portugals vinbønder forstår at udnytte til fulde.  

Vinen i glasset er rubinrød med toner af violet. Duften er både intens og kompleks med toner af violer, sort bærfrugt, krydderier og et strejf af sød tobak. Smagen har både saft og kraft, som en portvin uden sukker, med generøse indslag af blåbær, solbær og kirsebær, en forfriskende syre, lidt sort lakrids og en afslutning med finkornede tanniner.

Maden

Parcela De Luz har en struktur og en smagsfylde, som gør den selvskreven som ledsager til efterårets og vinterens simreretter.

*indeholder sulfitter

2022 Colle dei Venti, Montepulciano D’Abruzzo DOC, Italien

2023 Villa Donata Réserve, IGP Mont Baudile - Pays D’Herault , Frankrig.

Drue: Montepulciano

Distrikt: Abruzzo DOC, Italien

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå drue, og sorten har sin hjemstavn i Chieti-højdedragene i den nordlige del af Abruzzo-regionen op mod grænsen til Marche. Abruzzos vinmarker strækker sig fra lavlandet ved Adriaterhavet op til Appenninernes bjergskråninger. Druerne til Colle dei Venti, der direkte oversat betyder ”vindenes bakke”, er høstet fra vingården Coldoras marker i fire områder, hvor de tre distrikter ligger i højdedragene, kun få km fra grænsen til Marche, mens Roseto ligger nede ved kysten længere sydpå. Jordbunden i områderne veksler fra gruset ler til marker med en kalkholdig jord. Markerne har den eftertragtede eksponering mod øst og sydøst, hvilket vil sige mod den opstigende sol med Appenninernes bjergtoppe i ryggen. Abruzzo har et typisk middelhavsklima med varme somre og kolde vintre, men markernes placering bidrager til et unikt, lokalt klima i druernes vækstsæson takket være kølige vinde fra Appenninerne og friske briser fra Adriaterhavet. Montepulciano-druen modner sent og trives derfor bedst i et varmt klima med kølige nætter.

Vinen

Efter høsten sørger brugen af en udvalgt kulturgær og en temperatur på 27 °C i gæringskarret for en effektiv ekstraktion af de mørkeblå drueskallers farvestoffer. En malo-laktisk eftergæring sørger for omdannelse af skarp æblesyre til den blidere mælkesyre, og til slut lagrer den unge vin på fade af amerikansk eg i seks måneder. Gode producenter som Caldora har fundet en balance mellem mørke, saftige vine, koncentreret frugt og en fast struktur, hvilket har været med til at gøre Montepulciano D’Abruzzo til et af Italiens fremstormende vindistrikter. Vinen i glasset har en tæt, mørk violet farve og en delikat krydret duft af sorte kirsebær. Den saftige smag af syrlige bær er i god balance med den fuldmodne frugts elskværdige frugtsødme i kombination med mineralsk friskhed og ranke, faste tanniner. På alle måder et godt glas vin, der som de fleste italienske rødvine er lavet for at blive drukket til maden.

Maden

Colle dei Venti er som skabt til støvlelandets friskbagte pizzaer og retter med en cremet tomatsauce.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache, Syrah, Mouvedre

Distrikt: IGP Mont Baudile - Pays D’Herault , Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 13%

Mont Saint-Baudile rager godt op i landskabet og fra bjergets top er der en flot udsigt over Herault-slettens vinmarker og et 1000 km2 stort kalkstensplateau, hvis månelandskab af nøgne klipper i 2011 fik UNESCO verdensarv status. Dette bjergmassiv har givet navn til et vindistrikt, der omfatter et dusin små byer som Saint-Saturnin, hvor vinkooperativet Fonjoya har til huse. På den lokale dialekt ”le patois languedocien” betyder Font fontæne og Joya betyder glæde. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del fandenivoldskhed over det nye kooperativ. Samme vildskab finder man i Fonjoyas vinmarker ─ et broget kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke ualmindeligt at finde en parcel med op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Det udnytter vinbønderne til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom. Vinmarkerne ligger i 80 - 300 meters højde på skråninger mellem krat og vilde krydderurter(garriue) og skove med ege- og fyrretræer. Herault-slettens tørre, solrige klima med kølende bjergvinde er som skabt til vinavl.

Vinen

Valget af druer til Villa Donata er helt efter bogen ─ Grenache, Syrah og Mourvédre ─ en trio af sorter, der gang på gang har vist deres værd i dette område. Denne Cuvée Réserve lever til fulde op til, hvad man kan håbe på at få skænket i sit glas. Den rubinrøde vin har en skøn aromapalet af sort bærfrugt krydret med duften fra bjergskråningernes garrigue. Den harmoniske smag af røde og sorte bær med balancerede bidrag af frugt, syre og tannin fra hver af de tre druesorter er usædvanlig vellykket, lækker og uimodståelig, fristes man til at sige ─ vinen har en god portion l'esprit du Languedoc og smager vildt godt!

Maden

Der er nærmest frit valg fra alle hylder ifølge vinbønderne fra Fonjoya. Og vinen har en bred appel til et bredt udvalg af retter,- den lækre Villa Donata har potentiale som vinen til et gæstebud med familie og venner, og den fortjener at blive skænket til retter tilberedt af gode råvarer med omhu i køkkenet.

*indeholder sulfitter

2022 Los Lau Cabernet Franc, Private Collection, Spanien

2021 Parcela De Luz, Rocim, Douro DOC, Portugal

2022 Colle dei Venti, Montepulciano D’Abruzzo DOC, Italien

2023 Villa Donata Réserve, IGP Mont Baudile - Pays D’Herault , Frankrig.

Drue: Cabernet Franc

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for at skifte jobbet som direktør for en chokoladefabrik ud med jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Efter en stejl læringskurve i kunsten at forvandle druer til vin i sin nye vinkælder, har Yves fået tid og kræfter til at tænke ud af boksen. Resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. Den afgørende forskel fra De Moya til Los Lau er et skift i valg af druesorter. Hvor De Moya satser på traditionelle, lokale druesorter, har Yves med Los Lau serien søgt nye udfordringer med valget af internationalt kendte druesorter som i dette tilfælde er Cabernet Franc. Prisen har været en ændring af vinens status fra De Moyas klassifikation som Valencia DO (Denominación de Origen) til  Los Laus klassifikation som ”Produced in Spain”.

Vinen

Cabernet Franc er et ædelt bekendtskab, som sammen med druesorten Sauvignon Blanc er stamfader til den langt mere berømte Cabernet Sauvignon. I Bordeaux bruges druen som et forfriskende indslag i blandinger med Cabernet Sauvignon og Merlot, hvilket er blevet desto mere tiltrængt i forbindelse med den globale opvarmning. Cabernet Francs forkærlighed for kølige briser i vækstsæsonen har Yves imødekommet ved at plante sine vinstokke i 950 meters højde. Til gengæld er der ingen mangel på sol fra morgen til aften, så den spanske version af Cabernet Franc har masser af røde bær i duft og smag og kun en diskret tone af urter. Druerne gæres ved lav temperatur over flere uger, og en seks måneder lang modning i egefad giver vinen lidt ekstra krydderi i smagen. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af blåbær og solbær krydret med en diskret tone af tobak. Den intense smag af røde og sorte bær har Cabernet Franc druens læskende mineralitet, en flot længde og en rank tanninstruktur. En typerigtig Cabernet Franc fra solrige himmelstrøg.

Maden

Med sin kombination af moden bærsmag og mineralsk friskhed vil et køligt glas Los Lau Cabernet Franc være en god ledsager til en stegt lammekølle med kartofler og løg. Nøglen til en god, spansk lammesteg er langsommelighed, hvilket vil sige langtidsstegning ved svag varme. Vinen passer også glimrende til spareribs

*indeholder sulfitter

Drue: Tinta Amela, Sousao, Tinta Roriz, Touriga Nacional

Distrikt: Rocim, Douro DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol:14%

 Herdade do Rocim blev grundlagt i 2000 af José Vieira i Alentejo. Rocim bliver i dag ledet af hans datter Catarina og med hendes mand Pedro Ribeiro som direktør og vinmager: ”Da en ven bad mig komme og hjælpe hende med at lave vin på druer fra Dourodalen tøvede jeg ikke et sekund. Vi gik i gang og det forløb godt, så i dag deler jeg min tid som vinmager mellem Alentejo og Portugals mest berømte vindistrikt.”

Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et stort, bjergrigt område, der tilbage i 1756 blev verdens første, velafgrænsede vinregion. Distriktet starter 60 km opstrøms fra Porto, og strækker sig 90 km videre mod øst til den spanske grænse. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine syv bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder. Distriktet er kendt for sine portvine, men der har altid været en produktion af tørre vine i området. I starten var det blot enkle, rustikke vine til lokalt brug, men nye metoder i vinifikationen samt indførelsen af rustfri ståltanke med kølefunktion satte fra starten af 1990’erne skub i produktionen af vine af høj kvalitet.

Vinen

Druerne gæres som portvinen i store åbne kar af granit, og herefter lagres den unge vin ni måneder på fade af fransk eg. Parcela De Luz er lavet på fire af Portugals 250 druesorter. Landets isolerede beliggenhed i det sydvestlige hjørne af Europa og den lange periode fra 1932 til 1968, hvor Salazar var portugisisk premierminister og som de facto-diktator dekreterede at Portugal skulle satse på kornproduktion, betød at der ikke var aktiv interesse for internationale druesorter i landets vinsektor. Det er baggrunden for den skatkiste af egne sorter, som Portugals vinbønder forstår at udnytte til fulde.  

Vinen i glasset er rubinrød med toner af violet. Duften er både intens og kompleks med toner af violer, sort bærfrugt, krydderier og et strejf af sød tobak. Smagen har både saft og kraft, som en portvin uden sukker, med generøse indslag af blåbær, solbær og kirsebær, en forfriskende syre, lidt sort lakrids og en afslutning med finkornede tanniner.

Maden

Parcela De Luz har en struktur og en smagsfylde, som gør den selvskreven som ledsager til efterårets og vinterens simreretter.

*indeholder sulfitter

Drue: Montepulciano

Distrikt: Abruzzo DOC, Italien

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå drue, og sorten har sin hjemstavn i Chieti-højdedragene i den nordlige del af Abruzzo-regionen op mod grænsen til Marche. Abruzzos vinmarker strækker sig fra lavlandet ved Adriaterhavet op til Appenninernes bjergskråninger. Druerne til Colle dei Venti, der direkte oversat betyder ”vindenes bakke”, er høstet fra vingården Coldoras marker i fire områder, hvor de tre distrikter ligger i højdedragene, kun få km fra grænsen til Marche, mens Roseto ligger nede ved kysten længere sydpå. Jordbunden i områderne veksler fra gruset ler til marker med en kalkholdig jord. Markerne har den eftertragtede eksponering mod øst og sydøst, hvilket vil sige mod den opstigende sol med Appenninernes bjergtoppe i ryggen. Abruzzo har et typisk middelhavsklima med varme somre og kolde vintre, men markernes placering bidrager til et unikt, lokalt klima i druernes vækstsæson takket være kølige vinde fra Appenninerne og friske briser fra Adriaterhavet. Montepulciano-druen modner sent og trives derfor bedst i et varmt klima med kølige nætter.

Vinen

Efter høsten sørger brugen af en udvalgt kulturgær og en temperatur på 27 °C i gæringskarret for en effektiv ekstraktion af de mørkeblå drueskallers farvestoffer. En malo-laktisk eftergæring sørger for omdannelse af skarp æblesyre til den blidere mælkesyre, og til slut lagrer den unge vin på fade af amerikansk eg i seks måneder. Gode producenter som Caldora har fundet en balance mellem mørke, saftige vine, koncentreret frugt og en fast struktur, hvilket har været med til at gøre Montepulciano D’Abruzzo til et af Italiens fremstormende vindistrikter. Vinen i glasset har en tæt, mørk violet farve og en delikat krydret duft af sorte kirsebær. Den saftige smag af syrlige bær er i god balance med den fuldmodne frugts elskværdige frugtsødme i kombination med mineralsk friskhed og ranke, faste tanniner. På alle måder et godt glas vin, der som de fleste italienske rødvine er lavet for at blive drukket til maden.

Maden

Colle dei Venti er som skabt til støvlelandets friskbagte pizzaer og retter med en cremet tomatsauce.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache, Syrah, Mouvedre

Distrikt: IGP Mont Baudile - Pays D’Herault , Frankrig.

Årgang: 2023

Vol: 13%

Mont Saint-Baudile rager godt op i landskabet og fra bjergets top er der en flot udsigt over Herault-slettens vinmarker og et 1000 km2 stort kalkstensplateau, hvis månelandskab af nøgne klipper i 2011 fik UNESCO verdensarv status. Dette bjergmassiv har givet navn til et vindistrikt, der omfatter et dusin små byer som Saint-Saturnin, hvor vinkooperativet Fonjoya har til huse. På den lokale dialekt ”le patois languedocien” betyder Font fontæne og Joya betyder glæde. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del fandenivoldskhed over det nye kooperativ. Samme vildskab finder man i Fonjoyas vinmarker ─ et broget kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke ualmindeligt at finde en parcel med op mod 10 forskellige jordbunds-typer som f.eks. kalksten, ler med kalksten, rød jord med mangan og jernoxid, sand, skifer, eroderet klippe, grus og ”galets rouléts” (knytnævestore, glatte, runde sten). Det udnytter vinbønderne til at øge vinenes kompleksitet og smagsrigdom. Vinmarkerne ligger i 80 - 300 meters højde på skråninger mellem krat og vilde krydderurter(garriue) og skove med ege- og fyrretræer. Herault-slettens tørre, solrige klima med kølende bjergvinde er som skabt til vinavl.

Vinen

Valget af druer til Villa Donata er helt efter bogen ─ Grenache, Syrah og Mourvédre ─ en trio af sorter, der gang på gang har vist deres værd i dette område. Denne Cuvée Réserve lever til fulde op til, hvad man kan håbe på at få skænket i sit glas. Den rubinrøde vin har en skøn aromapalet af sort bærfrugt krydret med duften fra bjergskråningernes garrigue. Den harmoniske smag af røde og sorte bær med balancerede bidrag af frugt, syre og tannin fra hver af de tre druesorter er usædvanlig vellykket, lækker og uimodståelig, fristes man til at sige ─ vinen har en god portion l'esprit du Languedoc og smager vildt godt!

Maden

Der er nærmest frit valg fra alle hylder ifølge vinbønderne fra Fonjoya. Og vinen har en bred appel til et bredt udvalg af retter,- den lækre Villa Donata har potentiale som vinen til et gæstebud med familie og venner, og den fortjener at blive skænket til retter tilberedt af gode råvarer med omhu i køkkenet.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.