April måneds kasse

2021 Canallas Vino Tinto, Bodegas Arráez, Valencia DOP, Spanien

Drue:  Tempranillo, Monastrel

Distrikt: Bodegas Arráez, Valencia DOP, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 12,5 %

Bodegas Arráez laver ikke vin for snobber, fortæller husets hjemmeside, og den sort-hvide etiket, som kunstneren Paco Tuercas har fyldt op med forskellige figurer, er da også ganske uhøjtidelig. En uprætentiøs attitude, gåpåmod og en frisk energi ─ sådan har det været siden Antonio Arráez Garrigós started sin bodega i 1950. I starten handlede det om at lave vin til det spanske marked, men i 1980 blev vinhusets produktion tilført en international horisont af sønnen Don Antonio Arráez Ibanco. Siden 2007 har Antonios barnebarn, Toni Arráez Calabuig, været direktør for Bodega Arráez, og hans personlighed og visioner for en moderne, ukunstlet vinstil har været revolutionerende for bodegaen uden at man har givet køb på det skatkammer af tradition og knowhow, som familien og medarbejderne har oparbejdet gennem årene.

Vinen

Druerne til vinen er høstet fra 30 år gamle vinstokke plantet i en kalkholdig lerjord på skråninger i omkring 600 meters højde. Klimaet nyder godt af en kombineret indflydelse fra det fastlandets klippemassiv og den maritime indflydelse fra det nærliggende Middelhav. Den røde Canallas er lavet på 50% Tempranillo og 50% Monastrell. Tempranillo, kendt som Spaniens blå signaturdrue, er den mest udbredte druesort i nordlige vindistrikter som Rioja og Ribera del Duero. Tempranillo bidrager til vinen med sin duft af kirsebær, svesker og nuancer af læder, en let krydret smag af mørk bærfrugt og faste tanniner. Hvor Tempranillo af temperament trives bedst mod nord i Spanien, så er Monastrell (en druesort der på én gang er både rustik og vidunderligt saftig) i sit es her under en glødende, sydspansk sol. Efter høsten udblødes mosten med skallerne og gæres under temperaturkontrol i rustfri ståltanke i en proces, der samlet varer 20-25 dage. Den unge vin lagrer i 4 måneder på fade af amerikansk eg og fremstår som et vellykket resultat af årtiers tradition og moderne vinifikation.   

Maden

Den røde Canallas vil i Valencia blive serveret til en spansk gryderet med bøfkød i strimler krydret med hvidløg, chili og små stykker chorizo-pølse, der svømmer rundt i en rigt smagende tomatsauce. Men vinen favner forbavsende bredt, takket være sin moderne, uprætentiøse stil, og den vil fungere fint som ledsager til alt godt fra grillen.

 *indeholder sulfitter

2020 Dolce Vita, Pays D’Oc IGT, Frankrig

Drue: Cabernet Franc, Merlot

Distrikt: Pays D’Oc IGT, Frankrig

Årgang: 2020

Vol: 14,5%

”Dolce Vita” er en ny vintype fra Château de Paraza i det solrige Sydfrankrig. La Dolce Vita ─ det søde liv ─ er titlen på en berømt, italiensk film fra 1960, hvor Marcello Mastroianni i løbet af syv hektiske dage og nætter lever det søde liv i Rom i en frugtesløs søgen efter kærlighed og lykke. Scenen hvor Anita Ekberg bader i Trevi-fontænen var med til at gøre både filmen og den svenske skuespillerinde verdensberømt. Livet er mindre hektisk i Paraza ─ en typisk, sydfransk kanalby, hvis økonomi i århundreder har været baseret på vinavl og handel. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger med sine smukt restaurerede gamle slotslænger ned til Canal du Midi, og slottets bud på det søde liv består i vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser.

Vinen

Når Dolce Vita ikke er en Minervois AOC, men kun en Pays D’Oc IGT, skyldes det valget af druesorterne Cabernet Franc (70%) og Merlot (30%), som rettelig hører hjemme i Bordeaux og ikke er registreret til brug i Minervois-appellationen. Druerne modner lidt forskelligt og høstes derfor hver druesort for sig, gæres i ståltank og lagres på fad, hvor vinenes udvikling følges ved daglige smagninger for at finde det optimale tidspunkt hvor de unge vine blandes og tappes på flaske i december.  Vinen i glasset er mørkrød med en skøn duft af kirsebær og solbær, Den indtagende smagsprofil har toner af sorte skovbær, krydderier, et strejf af grønne urter og i afslutningen forener den fyrige alkoholstyrke sig med runde, modne tanniner til en lang eftersmag. Et godt bidrag i vinglasset til det søde liv ved middagsbordet.

Maden

Dolce Vita har både smagsfylde og struktur, der gør vinen velegnet som ledsager til såvel krydrede simreretter som grillsæsonens bøffer. Paraza-folkene finder deres Dolce Vita rødvin helt uimodståelig sammen med pasta al ragú og pizza ─ for nu at søge kulinarisk tilbage til den berømte films hjemland ─ men vinen går nu heller ikke af vejen for modne oste.

*indeholder sulfitter

2021 Villa Cavaletti Cesanese, Meraco Rosso IGT, Lazio, Italien.

Drue: Cesanese

Distrikt: Lazio, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 14%

Druerne til Meraco Rosso er høstet i Castelli Romani sydøst for Rom. Området er hjemsted for mange villaer af slotslignende dimensioner, som rige romere byggede i Middelalderen. Nogle af villaerne står endnu tilbage i området, hvis mange små byer i århundreder har tjent som sommerresidens for Roms overklasse. Villa Cavaletti er en af de få villaer, der er forblevet helt intakt trods sine 500 års historie. Villaen ligger mellem et landbrug med vinmarker og olivenlunde på den ene side og et skovklædt område med to karakteristiske kratersøer, Lago Albano og Lago di Nemi, på den anden side. Selv om Lazio ikke er kendt for kvalitetsvin, som det er tilfældet med Toscana eller Piemonte, er faktisk kun få andre italienske vinregioner så begunstigede fra naturens hånd som Lazio. Distriktets vinmarker ligger spredt ud på et terræn med bløde bakker i op til 600 meters højde i et tidligere vulkansk område, hvor vinstokkene trives i den frugtbare, vulkanske jordbund og et lunt, tempereret klima, kun 20-30 km fra havet, beskyttet mod kolde norden- og vestenvinde af en bjergkæde. Her har man ifølge en berømt, italiensk sang ”holdt vinfest siden Noahs tid”. I samarbejde med Villa Cavaletti har vinfirmaet San Marco genplantet villaens jesuitiske vinmark med traditionelle druesorter.

Vinen

De dygtige vinmagere fra San Marco har ladet sig lokke til at lege med både franske egefade og den unikke, lokale druesort Cesanese. Resultatet er blevet en spændende vin, der smager godt, men som ikke helt ligner nogen af de andre vine, vi kender. I glasset har vi en mørk, rubinrød farve, og dens bouquet åbner op for en duftpalet af violer, sorte kirsebær og krydderier med et strejf af sort peber. Smagen af saftig, sort bærfrugt er i fin balance med en læskende syrlighed. Den velstrukturerede vin mister på intet tidspunkt den let drikkelige karakter, der er et særkende for Cesanese – en druesort, de færreste har hørt om, endsige smagt på. Cesanese-druen er et dejligt bekendtskab, og de fleste, der er med på at prøve noget nyt, vil falde pladask for den.

Maden

Glasset med Meraco Rosso Cesanese kommer til bordet med en rig, historisk tradition og en unik druesmag i bagagen som nærmest tigger om et passende match på tallerkenen. Hvad kunne være bedre end Vitello Tonnato − en dristig komposition af koldt, mørt kalvekød skåret i tynde skiver og serveret med grønne, salte kapers og tunsauce. Retten oser af forår og sommer og repræsenterer klassisk, italiensk madkultur, når den er

*indeholder sulfitter

2018 Alfacinha, Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

Drue: Touriga Franca

Distrikt: Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

Årgang: 2018

Vol: 13,5%

Alfacinha er en gammel portugisisk betegnelse for folk, der er født og opvokset i Lissabon. Ud over at være Portugals hovedstad er Lisboa, tidligere kendt som Extramadura, et af Portugals vigtigste vindistrikter. Vinmarkerne ligger spredt ud på landskabets bløde bakker i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet.  Det tempererede klima i denne maritime zone spiller en afgørende rolle for vinavlen i distriktet, hvor drueklaserne i sommerheden ventileres af kølende briser fra Atlanten. Vinfirmaet Parras Wines blev skabt af Luis Parras i 2010 ved en sammenslutning af Tapa das Gaeiras og Quinta do Gradil . Et årelangt arbejde med at optimere alle led i vinproduktionen fra mark til kælder har båret frugt, og Parras kan i dag levere en flot serie vine på Portugals egne druer og en række vine lavet på de bedst egnede internationale sorter.

Vinen

 Alfacinha er lavet på 100% Touriga Franca. Den tykskallede druesort er let at dyrke, giver et pænt udbytte og er ikke særlig følsom for angreb af råd og svamp. Sorten trives godt i kystområder, blot druerne får den nødvendige sol og varme til at opnå fuld modning. Efter gæring i små tanke af rustfrit stål er vinen lagret på egefad i tre måneder. Druesorten er velegnet, og meget brugt, i produktionen af portvin takket være mostens høje indhold af druesukker og tanniner. Touriga Franca er også glimrende som drue til produktion af rødvin med kvaliteter som finesse, aromatisk intensitet og god farvedybde. Vinen i glasset en dyb, mørk violet, og den rene duft af sort bærfrugt har et aromatisk strejf af jordbær. Den let krydrede, frugtige smag af sorte kirsebær og brombær har en diskret frugtsødme, flot smagsfylde med god længde og en finale med runde, modne tanniner. Det er spændende for en gangs skyld at smage en vin på ren Touriga Franca, hvor man tydeligt fornemmer druens kvaliteter i forhold til at lave portvin.

Maden

Portugisisk mad er kendt for sin forkærlighed for kød og fisk, og her har vi rødvin i glasset, så Cozido à Portuguesa, en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder oksekød, svinekød og pølser, samt kål, gulerødder og kartofler, kunne være et bud på maden til vinen.

*indeholder sulfitter

2021 Canallas Vino Tinto, Bodegas Arráez, Valencia DOP, Spanien

2020 Dolce Vita, Pays D’Oc IGT, Frankrig

Drue:  Tempranillo, Monastrel

Distrikt: Bodegas Arráez, Valencia DOP, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 12,5 %

Bodegas Arráez laver ikke vin for snobber, fortæller husets hjemmeside, og den sort-hvide etiket, som kunstneren Paco Tuercas har fyldt op med forskellige figurer, er da også ganske uhøjtidelig. En uprætentiøs attitude, gåpåmod og en frisk energi ─ sådan har det været siden Antonio Arráez Garrigós started sin bodega i 1950. I starten handlede det om at lave vin til det spanske marked, men i 1980 blev vinhusets produktion tilført en international horisont af sønnen Don Antonio Arráez Ibanco. Siden 2007 har Antonios barnebarn, Toni Arráez Calabuig, været direktør for Bodega Arráez, og hans personlighed og visioner for en moderne, ukunstlet vinstil har været revolutionerende for bodegaen uden at man har givet køb på det skatkammer af tradition og knowhow, som familien og medarbejderne har oparbejdet gennem årene.

Vinen

Druerne til vinen er høstet fra 30 år gamle vinstokke plantet i en kalkholdig lerjord på skråninger i omkring 600 meters højde. Klimaet nyder godt af en kombineret indflydelse fra det fastlandets klippemassiv og den maritime indflydelse fra det nærliggende Middelhav. Den røde Canallas er lavet på 50% Tempranillo og 50% Monastrell. Tempranillo, kendt som Spaniens blå signaturdrue, er den mest udbredte druesort i nordlige vindistrikter som Rioja og Ribera del Duero. Tempranillo bidrager til vinen med sin duft af kirsebær, svesker og nuancer af læder, en let krydret smag af mørk bærfrugt og faste tanniner. Hvor Tempranillo af temperament trives bedst mod nord i Spanien, så er Monastrell (en druesort der på én gang er både rustik og vidunderligt saftig) i sit es her under en glødende, sydspansk sol. Efter høsten udblødes mosten med skallerne og gæres under temperaturkontrol i rustfri ståltanke i en proces, der samlet varer 20-25 dage. Den unge vin lagrer i 4 måneder på fade af amerikansk eg og fremstår som et vellykket resultat af årtiers tradition og moderne vinifikation.   

Maden

Den røde Canallas vil i Valencia blive serveret til en spansk gryderet med bøfkød i strimler krydret med hvidløg, chili og små stykker chorizo-pølse, der svømmer rundt i en rigt smagende tomatsauce. Men vinen favner forbavsende bredt, takket være sin moderne, uprætentiøse stil, og den vil fungere fint som ledsager til alt godt fra grillen.

 *indeholder sulfitter

Drue: Cabernet Franc, Merlot

Distrikt: Pays D’Oc IGT, Frankrig

Årgang: 2020

Vol: 14,5%

”Dolce Vita” er en ny vintype fra Château de Paraza i det solrige Sydfrankrig. La Dolce Vita ─ det søde liv ─ er titlen på en berømt, italiensk film fra 1960, hvor Marcello Mastroianni i løbet af syv hektiske dage og nætter lever det søde liv i Rom i en frugtesløs søgen efter kærlighed og lykke. Scenen hvor Anita Ekberg bader i Trevi-fontænen var med til at gøre både filmen og den svenske skuespillerinde verdensberømt. Livet er mindre hektisk i Paraza ─ en typisk, sydfransk kanalby, hvis økonomi i århundreder har været baseret på vinavl og handel. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger med sine smukt restaurerede gamle slotslænger ned til Canal du Midi, og slottets bud på det søde liv består i vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser.

Vinen

Når Dolce Vita ikke er en Minervois AOC, men kun en Pays D’Oc IGT, skyldes det valget af druesorterne Cabernet Franc (70%) og Merlot (30%), som rettelig hører hjemme i Bordeaux og ikke er registreret til brug i Minervois-appellationen. Druerne modner lidt forskelligt og høstes derfor hver druesort for sig, gæres i ståltank og lagres på fad, hvor vinenes udvikling følges ved daglige smagninger for at finde det optimale tidspunkt hvor de unge vine blandes og tappes på flaske i december.  Vinen i glasset er mørkrød med en skøn duft af kirsebær og solbær, Den indtagende smagsprofil har toner af sorte skovbær, krydderier, et strejf af grønne urter og i afslutningen forener den fyrige alkoholstyrke sig med runde, modne tanniner til en lang eftersmag. Et godt bidrag i vinglasset til det søde liv ved middagsbordet.

Maden

Dolce Vita har både smagsfylde og struktur, der gør vinen velegnet som ledsager til såvel krydrede simreretter som grillsæsonens bøffer. Paraza-folkene finder deres Dolce Vita rødvin helt uimodståelig sammen med pasta al ragú og pizza ─ for nu at søge kulinarisk tilbage til den berømte films hjemland ─ men vinen går nu heller ikke af vejen for modne oste.

*indeholder sulfitter

2021 Villa Cavaletti Cesanese, Meraco Rosso IGT, Lazio, Italien.

2018 Alfacinha, Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

Drue: Cesanese

Distrikt: Lazio, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 14%

Druerne til Meraco Rosso er høstet i Castelli Romani sydøst for Rom. Området er hjemsted for mange villaer af slotslignende dimensioner, som rige romere byggede i Middelalderen. Nogle af villaerne står endnu tilbage i området, hvis mange små byer i århundreder har tjent som sommerresidens for Roms overklasse. Villa Cavaletti er en af de få villaer, der er forblevet helt intakt trods sine 500 års historie. Villaen ligger mellem et landbrug med vinmarker og olivenlunde på den ene side og et skovklædt område med to karakteristiske kratersøer, Lago Albano og Lago di Nemi, på den anden side. Selv om Lazio ikke er kendt for kvalitetsvin, som det er tilfældet med Toscana eller Piemonte, er faktisk kun få andre italienske vinregioner så begunstigede fra naturens hånd som Lazio. Distriktets vinmarker ligger spredt ud på et terræn med bløde bakker i op til 600 meters højde i et tidligere vulkansk område, hvor vinstokkene trives i den frugtbare, vulkanske jordbund og et lunt, tempereret klima, kun 20-30 km fra havet, beskyttet mod kolde norden- og vestenvinde af en bjergkæde. Her har man ifølge en berømt, italiensk sang ”holdt vinfest siden Noahs tid”. I samarbejde med Villa Cavaletti har vinfirmaet San Marco genplantet villaens jesuitiske vinmark med traditionelle druesorter.

Vinen

De dygtige vinmagere fra San Marco har ladet sig lokke til at lege med både franske egefade og den unikke, lokale druesort Cesanese. Resultatet er blevet en spændende vin, der smager godt, men som ikke helt ligner nogen af de andre vine, vi kender. I glasset har vi en mørk, rubinrød farve, og dens bouquet åbner op for en duftpalet af violer, sorte kirsebær og krydderier med et strejf af sort peber. Smagen af saftig, sort bærfrugt er i fin balance med en læskende syrlighed. Den velstrukturerede vin mister på intet tidspunkt den let drikkelige karakter, der er et særkende for Cesanese – en druesort, de færreste har hørt om, endsige smagt på. Cesanese-druen er et dejligt bekendtskab, og de fleste, der er med på at prøve noget nyt, vil falde pladask for den.

Maden

Glasset med Meraco Rosso Cesanese kommer til bordet med en rig, historisk tradition og en unik druesmag i bagagen som nærmest tigger om et passende match på tallerkenen. Hvad kunne være bedre end Vitello Tonnato − en dristig komposition af koldt, mørt kalvekød skåret i tynde skiver og serveret med grønne, salte kapers og tunsauce. Retten oser af forår og sommer og repræsenterer klassisk, italiensk madkultur, når den er

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Franca

Distrikt: Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

Årgang: 2018

Vol: 13,5%

Alfacinha er en gammel portugisisk betegnelse for folk, der er født og opvokset i Lissabon. Ud over at være Portugals hovedstad er Lisboa, tidligere kendt som Extramadura, et af Portugals vigtigste vindistrikter. Vinmarkerne ligger spredt ud på landskabets bløde bakker i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet.  Det tempererede klima i denne maritime zone spiller en afgørende rolle for vinavlen i distriktet, hvor drueklaserne i sommerheden ventileres af kølende briser fra Atlanten. Vinfirmaet Parras Wines blev skabt af Luis Parras i 2010 ved en sammenslutning af Tapa das Gaeiras og Quinta do Gradil . Et årelangt arbejde med at optimere alle led i vinproduktionen fra mark til kælder har båret frugt, og Parras kan i dag levere en flot serie vine på Portugals egne druer og en række vine lavet på de bedst egnede internationale sorter.

Vinen

 Alfacinha er lavet på 100% Touriga Franca. Den tykskallede druesort er let at dyrke, giver et pænt udbytte og er ikke særlig følsom for angreb af råd og svamp. Sorten trives godt i kystområder, blot druerne får den nødvendige sol og varme til at opnå fuld modning. Efter gæring i små tanke af rustfrit stål er vinen lagret på egefad i tre måneder. Druesorten er velegnet, og meget brugt, i produktionen af portvin takket være mostens høje indhold af druesukker og tanniner. Touriga Franca er også glimrende som drue til produktion af rødvin med kvaliteter som finesse, aromatisk intensitet og god farvedybde. Vinen i glasset en dyb, mørk violet, og den rene duft af sort bærfrugt har et aromatisk strejf af jordbær. Den let krydrede, frugtige smag af sorte kirsebær og brombær har en diskret frugtsødme, flot smagsfylde med god længde og en finale med runde, modne tanniner. Det er spændende for en gangs skyld at smage en vin på ren Touriga Franca, hvor man tydeligt fornemmer druens kvaliteter i forhold til at lave portvin.

Maden

Portugisisk mad er kendt for sin forkærlighed for kød og fisk, og her har vi rødvin i glasset, så Cozido à Portuguesa, en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder oksekød, svinekød og pølser, samt kål, gulerødder og kartofler, kunne være et bud på maden til vinen.

*indeholder sulfitter

2021 Canallas Vino Tinto, Bodegas Arráez, Valencia DOP, Spanien

2020 Dolce Vita, Pays D’Oc IGT, Frankrig

2021 Villa Cavaletti Cesanese, Meraco Rosso IGT, Lazio, Italien.

2018 Alfacinha, Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

Drue:  Tempranillo, Monastrel

Distrikt: Bodegas Arráez, Valencia DOP, Spanien

Årgang: 2021

Vol: 12,5 %

Bodegas Arráez laver ikke vin for snobber, fortæller husets hjemmeside, og den sort-hvide etiket, som kunstneren Paco Tuercas har fyldt op med forskellige figurer, er da også ganske uhøjtidelig. En uprætentiøs attitude, gåpåmod og en frisk energi ─ sådan har det været siden Antonio Arráez Garrigós started sin bodega i 1950. I starten handlede det om at lave vin til det spanske marked, men i 1980 blev vinhusets produktion tilført en international horisont af sønnen Don Antonio Arráez Ibanco. Siden 2007 har Antonios barnebarn, Toni Arráez Calabuig, været direktør for Bodega Arráez, og hans personlighed og visioner for en moderne, ukunstlet vinstil har været revolutionerende for bodegaen uden at man har givet køb på det skatkammer af tradition og knowhow, som familien og medarbejderne har oparbejdet gennem årene.

Vinen

Druerne til vinen er høstet fra 30 år gamle vinstokke plantet i en kalkholdig lerjord på skråninger i omkring 600 meters højde. Klimaet nyder godt af en kombineret indflydelse fra det fastlandets klippemassiv og den maritime indflydelse fra det nærliggende Middelhav. Den røde Canallas er lavet på 50% Tempranillo og 50% Monastrell. Tempranillo, kendt som Spaniens blå signaturdrue, er den mest udbredte druesort i nordlige vindistrikter som Rioja og Ribera del Duero. Tempranillo bidrager til vinen med sin duft af kirsebær, svesker og nuancer af læder, en let krydret smag af mørk bærfrugt og faste tanniner. Hvor Tempranillo af temperament trives bedst mod nord i Spanien, så er Monastrell (en druesort der på én gang er både rustik og vidunderligt saftig) i sit es her under en glødende, sydspansk sol. Efter høsten udblødes mosten med skallerne og gæres under temperaturkontrol i rustfri ståltanke i en proces, der samlet varer 20-25 dage. Den unge vin lagrer i 4 måneder på fade af amerikansk eg og fremstår som et vellykket resultat af årtiers tradition og moderne vinifikation.   

Maden

Den røde Canallas vil i Valencia blive serveret til en spansk gryderet med bøfkød i strimler krydret med hvidløg, chili og små stykker chorizo-pølse, der svømmer rundt i en rigt smagende tomatsauce. Men vinen favner forbavsende bredt, takket være sin moderne, uprætentiøse stil, og den vil fungere fint som ledsager til alt godt fra grillen.

 *indeholder sulfitter

Drue: Cabernet Franc, Merlot

Distrikt: Pays D’Oc IGT, Frankrig

Årgang: 2020

Vol: 14,5%

”Dolce Vita” er en ny vintype fra Château de Paraza i det solrige Sydfrankrig. La Dolce Vita ─ det søde liv ─ er titlen på en berømt, italiensk film fra 1960, hvor Marcello Mastroianni i løbet af syv hektiske dage og nætter lever det søde liv i Rom i en frugtesløs søgen efter kærlighed og lykke. Scenen hvor Anita Ekberg bader i Trevi-fontænen var med til at gøre både filmen og den svenske skuespillerinde verdensberømt. Livet er mindre hektisk i Paraza ─ en typisk, sydfransk kanalby, hvis økonomi i århundreder har været baseret på vinavl og handel. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger med sine smukt restaurerede gamle slotslænger ned til Canal du Midi, og slottets bud på det søde liv består i vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser.

Vinen

Når Dolce Vita ikke er en Minervois AOC, men kun en Pays D’Oc IGT, skyldes det valget af druesorterne Cabernet Franc (70%) og Merlot (30%), som rettelig hører hjemme i Bordeaux og ikke er registreret til brug i Minervois-appellationen. Druerne modner lidt forskelligt og høstes derfor hver druesort for sig, gæres i ståltank og lagres på fad, hvor vinenes udvikling følges ved daglige smagninger for at finde det optimale tidspunkt hvor de unge vine blandes og tappes på flaske i december.  Vinen i glasset er mørkrød med en skøn duft af kirsebær og solbær, Den indtagende smagsprofil har toner af sorte skovbær, krydderier, et strejf af grønne urter og i afslutningen forener den fyrige alkoholstyrke sig med runde, modne tanniner til en lang eftersmag. Et godt bidrag i vinglasset til det søde liv ved middagsbordet.

Maden

Dolce Vita har både smagsfylde og struktur, der gør vinen velegnet som ledsager til såvel krydrede simreretter som grillsæsonens bøffer. Paraza-folkene finder deres Dolce Vita rødvin helt uimodståelig sammen med pasta al ragú og pizza ─ for nu at søge kulinarisk tilbage til den berømte films hjemland ─ men vinen går nu heller ikke af vejen for modne oste.

*indeholder sulfitter

Drue: Cesanese

Distrikt: Lazio, Italien.

Årgang: 2021

Vol: 14%

Druerne til Meraco Rosso er høstet i Castelli Romani sydøst for Rom. Området er hjemsted for mange villaer af slotslignende dimensioner, som rige romere byggede i Middelalderen. Nogle af villaerne står endnu tilbage i området, hvis mange små byer i århundreder har tjent som sommerresidens for Roms overklasse. Villa Cavaletti er en af de få villaer, der er forblevet helt intakt trods sine 500 års historie. Villaen ligger mellem et landbrug med vinmarker og olivenlunde på den ene side og et skovklædt område med to karakteristiske kratersøer, Lago Albano og Lago di Nemi, på den anden side. Selv om Lazio ikke er kendt for kvalitetsvin, som det er tilfældet med Toscana eller Piemonte, er faktisk kun få andre italienske vinregioner så begunstigede fra naturens hånd som Lazio. Distriktets vinmarker ligger spredt ud på et terræn med bløde bakker i op til 600 meters højde i et tidligere vulkansk område, hvor vinstokkene trives i den frugtbare, vulkanske jordbund og et lunt, tempereret klima, kun 20-30 km fra havet, beskyttet mod kolde norden- og vestenvinde af en bjergkæde. Her har man ifølge en berømt, italiensk sang ”holdt vinfest siden Noahs tid”. I samarbejde med Villa Cavaletti har vinfirmaet San Marco genplantet villaens jesuitiske vinmark med traditionelle druesorter.

Vinen

De dygtige vinmagere fra San Marco har ladet sig lokke til at lege med både franske egefade og den unikke, lokale druesort Cesanese. Resultatet er blevet en spændende vin, der smager godt, men som ikke helt ligner nogen af de andre vine, vi kender. I glasset har vi en mørk, rubinrød farve, og dens bouquet åbner op for en duftpalet af violer, sorte kirsebær og krydderier med et strejf af sort peber. Smagen af saftig, sort bærfrugt er i fin balance med en læskende syrlighed. Den velstrukturerede vin mister på intet tidspunkt den let drikkelige karakter, der er et særkende for Cesanese – en druesort, de færreste har hørt om, endsige smagt på. Cesanese-druen er et dejligt bekendtskab, og de fleste, der er med på at prøve noget nyt, vil falde pladask for den.

Maden

Glasset med Meraco Rosso Cesanese kommer til bordet med en rig, historisk tradition og en unik druesmag i bagagen som nærmest tigger om et passende match på tallerkenen. Hvad kunne være bedre end Vitello Tonnato − en dristig komposition af koldt, mørt kalvekød skåret i tynde skiver og serveret med grønne, salte kapers og tunsauce. Retten oser af forår og sommer og repræsenterer klassisk, italiensk madkultur, når den er

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Franca

Distrikt: Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

Årgang: 2018

Vol: 13,5%

Alfacinha er en gammel portugisisk betegnelse for folk, der er født og opvokset i Lissabon. Ud over at være Portugals hovedstad er Lisboa, tidligere kendt som Extramadura, et af Portugals vigtigste vindistrikter. Vinmarkerne ligger spredt ud på landskabets bløde bakker i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet.  Det tempererede klima i denne maritime zone spiller en afgørende rolle for vinavlen i distriktet, hvor drueklaserne i sommerheden ventileres af kølende briser fra Atlanten. Vinfirmaet Parras Wines blev skabt af Luis Parras i 2010 ved en sammenslutning af Tapa das Gaeiras og Quinta do Gradil . Et årelangt arbejde med at optimere alle led i vinproduktionen fra mark til kælder har båret frugt, og Parras kan i dag levere en flot serie vine på Portugals egne druer og en række vine lavet på de bedst egnede internationale sorter.

Vinen

 Alfacinha er lavet på 100% Touriga Franca. Den tykskallede druesort er let at dyrke, giver et pænt udbytte og er ikke særlig følsom for angreb af råd og svamp. Sorten trives godt i kystområder, blot druerne får den nødvendige sol og varme til at opnå fuld modning. Efter gæring i små tanke af rustfrit stål er vinen lagret på egefad i tre måneder. Druesorten er velegnet, og meget brugt, i produktionen af portvin takket være mostens høje indhold af druesukker og tanniner. Touriga Franca er også glimrende som drue til produktion af rødvin med kvaliteter som finesse, aromatisk intensitet og god farvedybde. Vinen i glasset en dyb, mørk violet, og den rene duft af sort bærfrugt har et aromatisk strejf af jordbær. Den let krydrede, frugtige smag af sorte kirsebær og brombær har en diskret frugtsødme, flot smagsfylde med god længde og en finale med runde, modne tanniner. Det er spændende for en gangs skyld at smage en vin på ren Touriga Franca, hvor man tydeligt fornemmer druens kvaliteter i forhold til at lave portvin.

Maden

Portugisisk mad er kendt for sin forkærlighed for kød og fisk, og her har vi rødvin i glasset, så Cozido à Portuguesa, en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder oksekød, svinekød og pølser, samt kål, gulerødder og kartofler, kunne være et bud på maden til vinen.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.