Oktober månedskassen

2018 Dollini Roter Zweigelt, Niederösterreich, Østrig

Drue: Roter Zweigelt

Distrikt: Niederösterreich, Østrig.

Årgang: 2018

Vol: 13,5%

 Niederösterreich er en delstat i Østrig. Nordvest for Wien ligger byen Strass im Strassertale, og her holder vinbonden Peter Dolle til. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp -en biflod til Donau. På de kanter har man avlet vin i århundreder og her vandrer vinkultur og vinturisme hånd i hånd. Kamptal er et eldorado for folk, der sætter pris på den gode vin og gode mad, som serveres på dalens talrige vinstuer. Hver vinbonde med respekt for sig selv har en Weinstube, hvor man kan nyde husets vin ledsaget af lokalproducerede lækkerier. Her skænkes de vine, som er lavet på druetyper, der udnytter dalens jordbund og mikroklima optimalt. Ved bredden af floden Kamp dyrkes mest grønne druer, Grüner Veltliner og Riesling, mens der længere nede i dalen langs den mægtige Donau også avles blå Zweigelt-druer.  

Vinen

Strass im Strassertale er et samfund med en gammel vinkultur og en malerisk bymidte med mange vingårde. Men bag det romantiske ydre og kælderens hyggelige Weinstube gemmer Peter Dolle et højteknologisk produktionsapparat på sin statelige vingård. Han har behørig respekt for de lokale traditioner for vinavl og solid viden om, hvordan man bedst udnytter det lokale klimas varme somre og milde vintre og frem for alt temperaturskiftet mellem dag og nat, som bringer de fineste aromaer og klareste frugt til frem i druerne. Her handler det om Zweigelt – en druesort der i 1922 blev skabt på Klosterneuburg (verdens ældste vinuniversitet) af professor Fritz Zweigelt som en krydsning mellem to lokale druesorter: Blaufränkisch − udråbt som Østrigs Cabernet Sauvignon, som er med til at give Zweigelt en fast struktur, og Saint Laurent − Østrigs svar på Pinot Noir, som leverer den røde Zweigelts runde, bløde fylde. De gode egenskaber i arv fra forældrene har, sammen med en saftig frugtighed, gjort Zweigelt til den mest udbredte, blå drue i Østrig. I glasset har Roter Zweigelt en mørk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer og røde kirsebær. Smagen af sort bærfrugt har en robust kraft og fylde med god syre, en læskende mineralitet og runde tanniner.

Maden

Roter Zweigelt er en let drikkelige all-round vin, der kan serveres til mange madtyper. Stil gerne op med dansk landkylling med skysovs -Peter Dollinis Zweigelt skal nok klare det.

2018 Chateau Bel-Air Delage, Bordeaux, Frankrig

Drue: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignin, Cabernet Franc, Petit Verdot

Distrikt: Bordeaux, Frankrig

Årgang: 2018

Vol: 14%

Engang var Bordeauxvin det man drak, hvis man var interesseret i vin og mente at have forstand på de dele. Det gjaldt om at lære navnene på de kendte distrikter i Bordeaux og at kunne de enkelte årganges egenskaber på fingrene. Mange følte sig hjemme i Bordeaux, men så kom vreden over de franske atomprøvesprængninger ved Mururoa-atollen i vejen for den hjemlige Bordeaux-glæde. Trods verdensomspændende protester gennemførte det franske militær seks sprængninger fra september 1995 til januar 1996 − og en forbrugerboykot af Bordeauxvin var en realitet. Boykotten kostede millioner af francs i tabte eksportindtægter, men det værste for de franske vinbønder var, at vindrikkere vågnede op til en ny verden og fandt ud af, at andre lande som f.eks. Chile også kunne lave god vin. Den skærpede konkurrence har fået Bordeaux-producenterne op på mærkerne, og godt hjulpet af den globale opvarmning sender de nu drikkevenlige vine med de velkendte Bordeaux-kvaliteter på markedet til glæde for alle, der holder af god vin.

Vinen

Det er Château Bel-Air Delage et godt eksempel på. Mange slotte bærer navnet Bel Air (god luft), som her har fået ejerens efternavn hæftet på. Ejendommens 30 ha vinmarker ligger nordøst for Bordeaux by mellem Fronsac og Bourg på Dordogneflodens højre bred. Vinstokkenes imponerende alder (40 år) borger for frugtens kvalitet, og vinen er, som de fleste vine fra højre bred, domineret af Merlot.. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en indbydende duft af violer og solbær med et veldoseret fadpræg og en pikant tone af trøfler og tobak. Vinen består af 50 procent Merlot, 20 procent Malbec, 20 procent Cabernet Sauvignon og lidt Cabernet Franc og Petit Verdot. En klassisk druesammensætning, der sammen med en jordbund med kalk og ler er med til at give vinen klarhed og finesse. Og det er især forbindelsen mellem Merlot og Malbec, der giver denne Bordeaux sin karakteristiske frugtaroma og glathed og den saftige frugt og friske syre er i perfekt balance med ranke tanniner. Et glad gensyn med en guldmedalje-belønnet Bordeaux – så er vi hjemme igen!

Maden

Bel-Air Delage vil stå sig godt sammen mange slags kødretter, og hvorfor ikke prøve en klassisk fransk specialitet som Confit de canard - konfiterede andelår.

2020 Château de Luc, Corbières DOP, Frankrig.

Drue: Syrah, Carignan, Grenache, Mourvedre.

Distrikt: Corbières DOP, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 14,5%

 

Château de Luc ligger i byen Luc sur Orbieu syd for Narbonne i Corbiéres-distriktet, områdets traditioner for vinavl går tilbage til antikken. Med et langt, sejt træk har vinbønderne været i stand til at hæve den generelle kvalitet af Corbières rødvine dramatisk, så de bedste vine nu fremstår som kraftige, strukturerede og komplekse.

Corbières er vildt og smukt med stejle klipper og en kaotisk geologi, skabt ved dramatiske forskydninger i de tektoniske plader gennem millioner af år. Der er så mange forskellige typer jordbund i Corbières, at man sender geologistuderende derned på studierejser. Château de Luc kommer fra Lezignan mellem Carcassonne og Narbonne − et distrikt kendt for et exceptionelt terroir.

Vinen

Vinen er lavet på fire af de karakteristiske blå sorter fra Corbières – Syrah, Carignan, Grenache og Mourvedre. Under vinifikationen har 60% af druerne gennemgået en traditionel gæring, mens maceration carbonique-metoden er brugt til de sidste 40%. Som et led i en normal gæringsproces udbløder man mosten i kontakt med drueskallerne for at udtrække farve, duftstoffer og tanniner til vinen. Ved maceration carbonique kommes de hele druer i en lufttæt tank uden ilt. Vægten af druerne får skallerne på de nederste til at briste, så mosten kommer i kontakt med skallerne og den naturlige gær på skallens yderside sætter gang i gæringen. Den kuldioxid, der dannes ved gæringen, øger trykket i tanken og gæringen accelererer når resten af de hele druer efterhånden brister. Metoden giver mørke, frugtige, let drikkelige vine der kan nydes i deres ungdom. Den økologiske Château de Luc byder med sin mørke purpurfarve og sin krydrede duft af sort bærfrugt med et strejf af hvid peber på det bedste af begge verdener. I smagen forenes den saftige, sorte frugt med krydring fra vilde urter (garrigue), sort lakrids og en rygrad af faste tanniner. En vin som både har karakter og glider let ned.

Maden                                                                                                                                               Château de Luc er et godt eksempel på de røde Corbières-vines fortrin som bredt anvendelige madvine. Her er frit slag fra tærter og pateer til alt godt fra grillen og simreretter efter hvad årstiden lægger op til. Med en paté de campagne, et par cornichoner og lidt godt brød er man hjulpet godt på vej.

2019 Voo Real Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Drue: Syrah, Tourigo Nacional, Alicante bouchet

Distrikt: Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Årgang: 2019

Vol: 13,5 %

 Man kunne godt tro, at Portugal ville være en dværg i vinens verden, men sin lidenhed til trods er Portugal nr. 11 på listen over verdens vinproducerende lande. De portugisiske vines mangfoldighed begunstiges af meget forskellige klimazoner − fra den kølige zone langs Portugals kystlinje mod Atlanterhavet & Middelhavet til den glohede sommer i det indre af Portugal− samt et varierende terroir fra med flade sletter og bølgende bakker til bjerglandskaber i højder fra 400 til over 1000 meter over havet.

Vinen

Lissabon-regionen, der tidligere blev kaldt Estremadura men nu har taget navn efter Portugals hovedstad, er en af landets mest produktive regioner. Vinmarkerne strækker sig fra bakkerne nord for Leira ned langs kysten og helt frem til Lissabons forstæder. Der falder omkring 750 millimeter regn om året, og kystklimaet tempereres af Atlanterhavet. Den maritime indflydelse kombineret med mindre områder med et særligt terroir og mikroklima danner grundlag for produktion af mange vintyper. Flere vineksperter har sammenlignet Lissabon-distriktets profil med forholdene i Bordeaux. Ejeren af Parras Wine Group, Luís Vieira, har etableret en solid position i Lisboa-regionen, hvor familien har beskæftiget sig med at avle vin siden 1945. Voo Real Reserva er lavet på Syrah, Tourigo Nacional og Alicante Bouschet. Druerne er høstet i september og oktober, og efter gæring i rustfri ståltank er vinen modnet tre måneder på egefade. Syrah og Tourigo Nacionals tykke drueskaller har, sammen med Alicante Bouschets røde frugtkød, givet vinen i glasset en næsten sortladen, mørkrød farve. Vinen dufter skønt af violer, brombær, krydderier og vanilje. Den kraftfulde smag af sort bærfrugt og mørk chokolade er i perfekt balance med et diskret fadpræg, fin syre og ranke tanniner. Voo Real er et godt eksempel på det kvalitetsniveau, mange portugisiske vine i dag er nået op på.

Maden

Den mørke Voo Real Reserva har saft og kraft til at ledsage godt kød på tallerkenen. Måske vil de færreste binde an med retter som Leitão à Bairrada (ristet diende gris ) eller Chanfana ( ged kogt i rødvin, paprika og hvid peber), men det portugisisk køkken byder også på bife − et stykke stegt oksekød eller svinekød marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat.

2018 Dollini Roter Zweigelt, Niederösterreich, Østrig

2018 Chateau Bel-Air Delage, Bordeaux, Frankrig

Drue: Roter Zweigelt

Distrikt: Niederösterreich, Østrig.

Årgang: 2018

Vol: 13,5%

 Niederösterreich er en delstat i Østrig. Nordvest for Wien ligger byen Strass im Strassertale, og her holder vinbonden Peter Dolle til. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp -en biflod til Donau. På de kanter har man avlet vin i århundreder og her vandrer vinkultur og vinturisme hånd i hånd. Kamptal er et eldorado for folk, der sætter pris på den gode vin og gode mad, som serveres på dalens talrige vinstuer. Hver vinbonde med respekt for sig selv har en Weinstube, hvor man kan nyde husets vin ledsaget af lokalproducerede lækkerier. Her skænkes de vine, som er lavet på druetyper, der udnytter dalens jordbund og mikroklima optimalt. Ved bredden af floden Kamp dyrkes mest grønne druer, Grüner Veltliner og Riesling, mens der længere nede i dalen langs den mægtige Donau også avles blå Zweigelt-druer.  

Vinen

Strass im Strassertale er et samfund med en gammel vinkultur og en malerisk bymidte med mange vingårde. Men bag det romantiske ydre og kælderens hyggelige Weinstube gemmer Peter Dolle et højteknologisk produktionsapparat på sin statelige vingård. Han har behørig respekt for de lokale traditioner for vinavl og solid viden om, hvordan man bedst udnytter det lokale klimas varme somre og milde vintre og frem for alt temperaturskiftet mellem dag og nat, som bringer de fineste aromaer og klareste frugt til frem i druerne. Her handler det om Zweigelt – en druesort der i 1922 blev skabt på Klosterneuburg (verdens ældste vinuniversitet) af professor Fritz Zweigelt som en krydsning mellem to lokale druesorter: Blaufränkisch − udråbt som Østrigs Cabernet Sauvignon, som er med til at give Zweigelt en fast struktur, og Saint Laurent − Østrigs svar på Pinot Noir, som leverer den røde Zweigelts runde, bløde fylde. De gode egenskaber i arv fra forældrene har, sammen med en saftig frugtighed, gjort Zweigelt til den mest udbredte, blå drue i Østrig. I glasset har Roter Zweigelt en mørk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer og røde kirsebær. Smagen af sort bærfrugt har en robust kraft og fylde med god syre, en læskende mineralitet og runde tanniner.

Maden

Roter Zweigelt er en let drikkelige all-round vin, der kan serveres til mange madtyper. Stil gerne op med dansk landkylling med skysovs -Peter Dollinis Zweigelt skal nok klare det.

Drue: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignin, Cabernet Franc, Petit Verdot

Distrikt: Bordeaux, Frankrig

Årgang: 2018

Vol: 14%

Engang var Bordeauxvin det man drak, hvis man var interesseret i vin og mente at have forstand på de dele. Det gjaldt om at lære navnene på de kendte distrikter i Bordeaux og at kunne de enkelte årganges egenskaber på fingrene. Mange følte sig hjemme i Bordeaux, men så kom vreden over de franske atomprøvesprængninger ved Mururoa-atollen i vejen for den hjemlige Bordeaux-glæde. Trods verdensomspændende protester gennemførte det franske militær seks sprængninger fra september 1995 til januar 1996 − og en forbrugerboykot af Bordeauxvin var en realitet. Boykotten kostede millioner af francs i tabte eksportindtægter, men det værste for de franske vinbønder var, at vindrikkere vågnede op til en ny verden og fandt ud af, at andre lande som f.eks. Chile også kunne lave god vin. Den skærpede konkurrence har fået Bordeaux-producenterne op på mærkerne, og godt hjulpet af den globale opvarmning sender de nu drikkevenlige vine med de velkendte Bordeaux-kvaliteter på markedet til glæde for alle, der holder af god vin.

Vinen

Det er Château Bel-Air Delage et godt eksempel på. Mange slotte bærer navnet Bel Air (god luft), som her har fået ejerens efternavn hæftet på. Ejendommens 30 ha vinmarker ligger nordøst for Bordeaux by mellem Fronsac og Bourg på Dordogneflodens højre bred. Vinstokkenes imponerende alder (40 år) borger for frugtens kvalitet, og vinen er, som de fleste vine fra højre bred, domineret af Merlot.. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en indbydende duft af violer og solbær med et veldoseret fadpræg og en pikant tone af trøfler og tobak. Vinen består af 50 procent Merlot, 20 procent Malbec, 20 procent Cabernet Sauvignon og lidt Cabernet Franc og Petit Verdot. En klassisk druesammensætning, der sammen med en jordbund med kalk og ler er med til at give vinen klarhed og finesse. Og det er især forbindelsen mellem Merlot og Malbec, der giver denne Bordeaux sin karakteristiske frugtaroma og glathed og den saftige frugt og friske syre er i perfekt balance med ranke tanniner. Et glad gensyn med en guldmedalje-belønnet Bordeaux – så er vi hjemme igen!

Maden

Bel-Air Delage vil stå sig godt sammen mange slags kødretter, og hvorfor ikke prøve en klassisk fransk specialitet som Confit de canard - konfiterede andelår.

2020 Château de Luc, Corbières DOP, Frankrig.

2019 Voo Real Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Drue: Syrah, Carignan, Grenache, Mourvedre.

Distrikt: Corbières DOP, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 14,5%

 

Château de Luc ligger i byen Luc sur Orbieu syd for Narbonne i Corbiéres-distriktet, områdets traditioner for vinavl går tilbage til antikken. Med et langt, sejt træk har vinbønderne været i stand til at hæve den generelle kvalitet af Corbières rødvine dramatisk, så de bedste vine nu fremstår som kraftige, strukturerede og komplekse.

Corbières er vildt og smukt med stejle klipper og en kaotisk geologi, skabt ved dramatiske forskydninger i de tektoniske plader gennem millioner af år. Der er så mange forskellige typer jordbund i Corbières, at man sender geologistuderende derned på studierejser. Château de Luc kommer fra Lezignan mellem Carcassonne og Narbonne − et distrikt kendt for et exceptionelt terroir.

Vinen

Vinen er lavet på fire af de karakteristiske blå sorter fra Corbières – Syrah, Carignan, Grenache og Mourvedre. Under vinifikationen har 60% af druerne gennemgået en traditionel gæring, mens maceration carbonique-metoden er brugt til de sidste 40%. Som et led i en normal gæringsproces udbløder man mosten i kontakt med drueskallerne for at udtrække farve, duftstoffer og tanniner til vinen. Ved maceration carbonique kommes de hele druer i en lufttæt tank uden ilt. Vægten af druerne får skallerne på de nederste til at briste, så mosten kommer i kontakt med skallerne og den naturlige gær på skallens yderside sætter gang i gæringen. Den kuldioxid, der dannes ved gæringen, øger trykket i tanken og gæringen accelererer når resten af de hele druer efterhånden brister. Metoden giver mørke, frugtige, let drikkelige vine der kan nydes i deres ungdom. Den økologiske Château de Luc byder med sin mørke purpurfarve og sin krydrede duft af sort bærfrugt med et strejf af hvid peber på det bedste af begge verdener. I smagen forenes den saftige, sorte frugt med krydring fra vilde urter (garrigue), sort lakrids og en rygrad af faste tanniner. En vin som både har karakter og glider let ned.

Maden                                                                                                                                               Château de Luc er et godt eksempel på de røde Corbières-vines fortrin som bredt anvendelige madvine. Her er frit slag fra tærter og pateer til alt godt fra grillen og simreretter efter hvad årstiden lægger op til. Med en paté de campagne, et par cornichoner og lidt godt brød er man hjulpet godt på vej.

Drue: Syrah, Tourigo Nacional, Alicante bouchet

Distrikt: Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Årgang: 2019

Vol: 13,5 %

 Man kunne godt tro, at Portugal ville være en dværg i vinens verden, men sin lidenhed til trods er Portugal nr. 11 på listen over verdens vinproducerende lande. De portugisiske vines mangfoldighed begunstiges af meget forskellige klimazoner − fra den kølige zone langs Portugals kystlinje mod Atlanterhavet & Middelhavet til den glohede sommer i det indre af Portugal− samt et varierende terroir fra med flade sletter og bølgende bakker til bjerglandskaber i højder fra 400 til over 1000 meter over havet.

Vinen

Lissabon-regionen, der tidligere blev kaldt Estremadura men nu har taget navn efter Portugals hovedstad, er en af landets mest produktive regioner. Vinmarkerne strækker sig fra bakkerne nord for Leira ned langs kysten og helt frem til Lissabons forstæder. Der falder omkring 750 millimeter regn om året, og kystklimaet tempereres af Atlanterhavet. Den maritime indflydelse kombineret med mindre områder med et særligt terroir og mikroklima danner grundlag for produktion af mange vintyper. Flere vineksperter har sammenlignet Lissabon-distriktets profil med forholdene i Bordeaux. Ejeren af Parras Wine Group, Luís Vieira, har etableret en solid position i Lisboa-regionen, hvor familien har beskæftiget sig med at avle vin siden 1945. Voo Real Reserva er lavet på Syrah, Tourigo Nacional og Alicante Bouschet. Druerne er høstet i september og oktober, og efter gæring i rustfri ståltank er vinen modnet tre måneder på egefade. Syrah og Tourigo Nacionals tykke drueskaller har, sammen med Alicante Bouschets røde frugtkød, givet vinen i glasset en næsten sortladen, mørkrød farve. Vinen dufter skønt af violer, brombær, krydderier og vanilje. Den kraftfulde smag af sort bærfrugt og mørk chokolade er i perfekt balance med et diskret fadpræg, fin syre og ranke tanniner. Voo Real er et godt eksempel på det kvalitetsniveau, mange portugisiske vine i dag er nået op på.

Maden

Den mørke Voo Real Reserva har saft og kraft til at ledsage godt kød på tallerkenen. Måske vil de færreste binde an med retter som Leitão à Bairrada (ristet diende gris ) eller Chanfana ( ged kogt i rødvin, paprika og hvid peber), men det portugisisk køkken byder også på bife − et stykke stegt oksekød eller svinekød marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat.

2018 Dollini Roter Zweigelt, Niederösterreich, Østrig

2018 Chateau Bel-Air Delage, Bordeaux, Frankrig

2020 Château de Luc, Corbières DOP, Frankrig.

2019 Voo Real Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Drue: Roter Zweigelt

Distrikt: Niederösterreich, Østrig.

Årgang: 2018

Vol: 13,5%

 Niederösterreich er en delstat i Østrig. Nordvest for Wien ligger byen Strass im Strassertale, og her holder vinbonden Peter Dolle til. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp -en biflod til Donau. På de kanter har man avlet vin i århundreder og her vandrer vinkultur og vinturisme hånd i hånd. Kamptal er et eldorado for folk, der sætter pris på den gode vin og gode mad, som serveres på dalens talrige vinstuer. Hver vinbonde med respekt for sig selv har en Weinstube, hvor man kan nyde husets vin ledsaget af lokalproducerede lækkerier. Her skænkes de vine, som er lavet på druetyper, der udnytter dalens jordbund og mikroklima optimalt. Ved bredden af floden Kamp dyrkes mest grønne druer, Grüner Veltliner og Riesling, mens der længere nede i dalen langs den mægtige Donau også avles blå Zweigelt-druer.  

Vinen

Strass im Strassertale er et samfund med en gammel vinkultur og en malerisk bymidte med mange vingårde. Men bag det romantiske ydre og kælderens hyggelige Weinstube gemmer Peter Dolle et højteknologisk produktionsapparat på sin statelige vingård. Han har behørig respekt for de lokale traditioner for vinavl og solid viden om, hvordan man bedst udnytter det lokale klimas varme somre og milde vintre og frem for alt temperaturskiftet mellem dag og nat, som bringer de fineste aromaer og klareste frugt til frem i druerne. Her handler det om Zweigelt – en druesort der i 1922 blev skabt på Klosterneuburg (verdens ældste vinuniversitet) af professor Fritz Zweigelt som en krydsning mellem to lokale druesorter: Blaufränkisch − udråbt som Østrigs Cabernet Sauvignon, som er med til at give Zweigelt en fast struktur, og Saint Laurent − Østrigs svar på Pinot Noir, som leverer den røde Zweigelts runde, bløde fylde. De gode egenskaber i arv fra forældrene har, sammen med en saftig frugtighed, gjort Zweigelt til den mest udbredte, blå drue i Østrig. I glasset har Roter Zweigelt en mørk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer og røde kirsebær. Smagen af sort bærfrugt har en robust kraft og fylde med god syre, en læskende mineralitet og runde tanniner.

Maden

Roter Zweigelt er en let drikkelige all-round vin, der kan serveres til mange madtyper. Stil gerne op med dansk landkylling med skysovs -Peter Dollinis Zweigelt skal nok klare det.

Drue: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignin, Cabernet Franc, Petit Verdot

Distrikt: Bordeaux, Frankrig

Årgang: 2018

Vol: 14%

Engang var Bordeauxvin det man drak, hvis man var interesseret i vin og mente at have forstand på de dele. Det gjaldt om at lære navnene på de kendte distrikter i Bordeaux og at kunne de enkelte årganges egenskaber på fingrene. Mange følte sig hjemme i Bordeaux, men så kom vreden over de franske atomprøvesprængninger ved Mururoa-atollen i vejen for den hjemlige Bordeaux-glæde. Trods verdensomspændende protester gennemførte det franske militær seks sprængninger fra september 1995 til januar 1996 − og en forbrugerboykot af Bordeauxvin var en realitet. Boykotten kostede millioner af francs i tabte eksportindtægter, men det værste for de franske vinbønder var, at vindrikkere vågnede op til en ny verden og fandt ud af, at andre lande som f.eks. Chile også kunne lave god vin. Den skærpede konkurrence har fået Bordeaux-producenterne op på mærkerne, og godt hjulpet af den globale opvarmning sender de nu drikkevenlige vine med de velkendte Bordeaux-kvaliteter på markedet til glæde for alle, der holder af god vin.

Vinen

Det er Château Bel-Air Delage et godt eksempel på. Mange slotte bærer navnet Bel Air (god luft), som her har fået ejerens efternavn hæftet på. Ejendommens 30 ha vinmarker ligger nordøst for Bordeaux by mellem Fronsac og Bourg på Dordogneflodens højre bred. Vinstokkenes imponerende alder (40 år) borger for frugtens kvalitet, og vinen er, som de fleste vine fra højre bred, domineret af Merlot.. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en indbydende duft af violer og solbær med et veldoseret fadpræg og en pikant tone af trøfler og tobak. Vinen består af 50 procent Merlot, 20 procent Malbec, 20 procent Cabernet Sauvignon og lidt Cabernet Franc og Petit Verdot. En klassisk druesammensætning, der sammen med en jordbund med kalk og ler er med til at give vinen klarhed og finesse. Og det er især forbindelsen mellem Merlot og Malbec, der giver denne Bordeaux sin karakteristiske frugtaroma og glathed og den saftige frugt og friske syre er i perfekt balance med ranke tanniner. Et glad gensyn med en guldmedalje-belønnet Bordeaux – så er vi hjemme igen!

Maden

Bel-Air Delage vil stå sig godt sammen mange slags kødretter, og hvorfor ikke prøve en klassisk fransk specialitet som Confit de canard - konfiterede andelår.

Drue: Syrah, Carignan, Grenache, Mourvedre.

Distrikt: Corbières DOP, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 14,5%

 

Château de Luc ligger i byen Luc sur Orbieu syd for Narbonne i Corbiéres-distriktet, områdets traditioner for vinavl går tilbage til antikken. Med et langt, sejt træk har vinbønderne været i stand til at hæve den generelle kvalitet af Corbières rødvine dramatisk, så de bedste vine nu fremstår som kraftige, strukturerede og komplekse.

Corbières er vildt og smukt med stejle klipper og en kaotisk geologi, skabt ved dramatiske forskydninger i de tektoniske plader gennem millioner af år. Der er så mange forskellige typer jordbund i Corbières, at man sender geologistuderende derned på studierejser. Château de Luc kommer fra Lezignan mellem Carcassonne og Narbonne − et distrikt kendt for et exceptionelt terroir.

Vinen

Vinen er lavet på fire af de karakteristiske blå sorter fra Corbières – Syrah, Carignan, Grenache og Mourvedre. Under vinifikationen har 60% af druerne gennemgået en traditionel gæring, mens maceration carbonique-metoden er brugt til de sidste 40%. Som et led i en normal gæringsproces udbløder man mosten i kontakt med drueskallerne for at udtrække farve, duftstoffer og tanniner til vinen. Ved maceration carbonique kommes de hele druer i en lufttæt tank uden ilt. Vægten af druerne får skallerne på de nederste til at briste, så mosten kommer i kontakt med skallerne og den naturlige gær på skallens yderside sætter gang i gæringen. Den kuldioxid, der dannes ved gæringen, øger trykket i tanken og gæringen accelererer når resten af de hele druer efterhånden brister. Metoden giver mørke, frugtige, let drikkelige vine der kan nydes i deres ungdom. Den økologiske Château de Luc byder med sin mørke purpurfarve og sin krydrede duft af sort bærfrugt med et strejf af hvid peber på det bedste af begge verdener. I smagen forenes den saftige, sorte frugt med krydring fra vilde urter (garrigue), sort lakrids og en rygrad af faste tanniner. En vin som både har karakter og glider let ned.

Maden                                                                                                                                               Château de Luc er et godt eksempel på de røde Corbières-vines fortrin som bredt anvendelige madvine. Her er frit slag fra tærter og pateer til alt godt fra grillen og simreretter efter hvad årstiden lægger op til. Med en paté de campagne, et par cornichoner og lidt godt brød er man hjulpet godt på vej.

Drue: Syrah, Tourigo Nacional, Alicante bouchet

Distrikt: Vinho Regional Lisboa, Portugal.

Årgang: 2019

Vol: 13,5 %

 Man kunne godt tro, at Portugal ville være en dværg i vinens verden, men sin lidenhed til trods er Portugal nr. 11 på listen over verdens vinproducerende lande. De portugisiske vines mangfoldighed begunstiges af meget forskellige klimazoner − fra den kølige zone langs Portugals kystlinje mod Atlanterhavet & Middelhavet til den glohede sommer i det indre af Portugal− samt et varierende terroir fra med flade sletter og bølgende bakker til bjerglandskaber i højder fra 400 til over 1000 meter over havet.

Vinen

Lissabon-regionen, der tidligere blev kaldt Estremadura men nu har taget navn efter Portugals hovedstad, er en af landets mest produktive regioner. Vinmarkerne strækker sig fra bakkerne nord for Leira ned langs kysten og helt frem til Lissabons forstæder. Der falder omkring 750 millimeter regn om året, og kystklimaet tempereres af Atlanterhavet. Den maritime indflydelse kombineret med mindre områder med et særligt terroir og mikroklima danner grundlag for produktion af mange vintyper. Flere vineksperter har sammenlignet Lissabon-distriktets profil med forholdene i Bordeaux. Ejeren af Parras Wine Group, Luís Vieira, har etableret en solid position i Lisboa-regionen, hvor familien har beskæftiget sig med at avle vin siden 1945. Voo Real Reserva er lavet på Syrah, Tourigo Nacional og Alicante Bouschet. Druerne er høstet i september og oktober, og efter gæring i rustfri ståltank er vinen modnet tre måneder på egefade. Syrah og Tourigo Nacionals tykke drueskaller har, sammen med Alicante Bouschets røde frugtkød, givet vinen i glasset en næsten sortladen, mørkrød farve. Vinen dufter skønt af violer, brombær, krydderier og vanilje. Den kraftfulde smag af sort bærfrugt og mørk chokolade er i perfekt balance med et diskret fadpræg, fin syre og ranke tanniner. Voo Real er et godt eksempel på det kvalitetsniveau, mange portugisiske vine i dag er nået op på.

Maden

Den mørke Voo Real Reserva har saft og kraft til at ledsage godt kød på tallerkenen. Måske vil de færreste binde an med retter som Leitão à Bairrada (ristet diende gris ) eller Chanfana ( ged kogt i rødvin, paprika og hvid peber), men det portugisisk køkken byder også på bife − et stykke stegt oksekød eller svinekød marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat.

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned. 

Tilmeld dig rødvinskassen her