Tilmeld dig rødvinskassen her

Marts måneds kasse

2022 Cala Rey Tempranillo, Vino Rosado Ecológico, Spanien

Drue: Tempranillo, Vino Rosado Ecológico,

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 13%

Tommaso Ciampoli stammer fra en familie af italienske bønder. Hans første møde med vinen var, da han fire år gammel, hjalp sin bedstefar med at lave den vin, som familien drak til deres måltider. ”Jeg fulgte hvert led i vinens vej fra mark til flaske og prøvede at lære alle gode regler og fiduser, som jeg måske en dag selv skulle give videre til mine børn og børnebørn.”  Siden skete der meget i Tommasos liv, men hans kærlighed til vin og hans stræben efter kvalitet forblev den samme. ”Så da jeg på en rejse til Castilla La Mancha i Spanien blev opmærksom på et område med gamle vinstokke på bjergskråninger i 1090 meters højde ved landsbyen Alpera, vidste jeg at tiden var kommet til at føre mine drømme om at lave vin ud i livet. Det blev starten på Finca Fella- i et andet land og med andre druesorter men med samme magi.” Finca Fella ligger omkring 200 km sydøst for Madrid. Der er virkelig varmt her om sommeren, men temperaturen i højderne, er med til at bevare mostens friske syre. Druerne høstes om natten for at beskytte frugtens aroma mod iltning, og efter et kort ophold i tanken sammen med skallerne, gæres mosten uden skalkontakt efter nedkøling til 16 °C. 

Vinen

Cala Rey Rosado er lavet på 100% Tempranillo, hvis mørkeblå skaller har nået at give vinen i glasset en sart, lakserød farve med et skær af orange. Den intense duftpalet er sat sammen af fersken og hindbær, og de røde frugter går igen i smagen sammen med et forfriskende pift af citrus. Cala Rey har god længde i munden med velsmag og god balance fra først til sidst, hvor festen slutter med en præcis frugtsyre. En fremragende, kølig rosé på den spanske signaturdrue Tempranillo, der er dyrket på den gloende, hede castilianske højslette ─ de færreste ville have troet at det var muligt, og næppe heller Tommasos bedstefar.   

Maden

Cala Rey Rosado er et glimrende valg til retter med fisk, skaldyr eller lyst kød. Hvis man vil skele til vinens hjemland, vil en klassisk, spansk risret som paella være det rette valg, for den kan laves med kylling, fisk, skaldyr og grøntsager i hvilket indbyrdes forhold som helst, men husk safran, der giver farve og smag til retten.

*indeholder sulfitter

2020 Villa Victoire Syrah Reserve, Fonjoya Delta, Pays D’Herault Mont Baudile IGP, Frankrig.

Drue: Syrah Reserve

Distrikt: Fonjoya. Pays D’Herault Mont Baudile IGP, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 13,5%

 Kooperativet Fonjya er skabt af en gruppe virkelystne vinavlere i et fællesskab, hvor egnens historie, sprog og kultur skaber en særlig ånd: L'esprit du Languedoc. Fællesskabet af ”modige vinbønder” bringer en uvurderlig viden om lokale druesorter og generationers erfaring med årets gang i vinmarkerne med sig, og de er fast besluttede på at udnytte deres viden og erfaring til at skabe en bæredygtig fremtid for kooperativet og dets vinstokke.) og skove med egetræer. Fonjoya Delta har sit vineri i byen St-Saturnin-de-Lucian. Vinmarkerne dukker op lige uden for byen og strækker sig til foden af Mont Saint-Baudile. Et vildt og dramatisk landskab med vinmarkerne spredt ud som et kludetæppe på skråninger i 80 - 300 meters højde skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke ualmindeligt at finde parceller med op mod 10 forskellige jordbunds-typer. Distriktet nyder godt af solrige somre og en gunstig placering mellem Middelhavets blide klima mod syd og kølende bjergvinde fra højsletten mod nord.

Vinen

Villa Victoire er lavet på 100% Syrah ─ en sent modnende druesort, der trives helt fantastisk her på Fonjoyas marker, hvor vækstsæsonens bagende sol skaber en rigdom af moden frugtfylde og sliber kanterne af den tykskallede drues tanniner. ”Laisser vous charmer par les arômes” skriver Fonjoya på flaskens bagetiket, og det falder let at følge opfordringen til at lade sig charmere af den rubinrøde vins skønne aromapalet med dens indsmigrende dufte af hindbær, jordbær, brombær og krydderier. Festen fortsætter i munden, hvor frugtsødmen fra røde og sorte skovbær krydres med toner af vilde krydderurter i perfekt balance med en livlig frugtsyre og blide, runde tanniner. En vin med l'esprit du Languedoc, der smager vildt godt.

Maden

Villa Victoire Syrah har alt hvad der skal til for at blive husets yndlingsvin foråret 2023. En bred anvendelighed hører med blandt dens mange fortrin, og Villa Victorie kan serveres til mange forskellige retter lige fra en tomatsalat med frisk mozzarella, saftige tomater og rødløg til en frokost på terrassen til en lækker Provence-kylling til middagen med familie og venner.

*indeholder sulfitter

2021 Cabernet Sauvignon Organic Wine, Coastal Region, Sydafrika.

Drue: Cabernet Sauvignon 

Distrikt: Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 14%

“Det er min mission at lave gode, økologiske vine der er til at betale og samtidig gøre mit til at passe på Jorden og dens indbyggere”. Bekendelsen til økologi som ufravigeligt princip er Sophie Germaniers mantra, der står som indgangsbønnen på hendes hjemmeside. Faderens vingård, Schoon Organic Wine Farm, har været certificerede ”organic” siden 2005, og i 2014 flyttede Sophie til Sydafrika for at overtage ledelsen af familiens vingård og etablere sit eget brand, Germanier Wines.  Hendes engagement i kunsten at avle vin uden syntetiske sprøjtemidler er ledsaget af ihærdige bestræbelser på at reducere vingårdens CO2-aftryk samtidig med at arbejderne på vingården skal have en god behandling og en fair løn.

Vinen

 Månedens ”Organic Wine” har Sophie Germanier lavet på 100% Cabernet Sauvignon. Klimaet i Coastal Region påvirkes dels af regionens bjerge, dels af havets kølige briser, og det betyder at der er en lang række forskellige mikroklimaer på tværs af området. Men et fælles vilkår for Sydafrikas vinstokke er at de bades i solskin i hele vækstsæsonen. Det har i særlig grad betydning på vine lavet på Cabernet Sauvignon; en druesort der med mindre gunstige betingelser på voksestedet ofte ender med at blive til stramme, snerpende vine uden frugtfylde og charme. Cabernet Sauvignon druerne til Sophies ”organic blend” stammer fra marker i nærheden af Paarl, et vinområde der ligger lunt og godt længere inde i landet. Den glødende, sydafrikanske sol har givet de blå druer farve i kinderne, hvilket afspejler sig i vinens dybe, purpurrøde farve. Cabernet-druens signaturduft af solbær har fået en sjat brombær og lidt mynte med i købet, mens den kraftfulde smag af sort bærfrugt har et strejf tobak og velintegreret egefad med faste, modne tanniner i afslutningen. En autentisk Cabernet Sauvignon på sydafrikanske solvitaminer. 

Maden

Sophie foreslår en filet Mignon med rodfrugter og pebersauce som ledsager til sin Cabernet Sauvignon. Her er vi ovre i kategorien eksklusiv festmad, så hun har et alternativ i baghånden: den gamle klassiker ”steak & fries”.  

*indeholder sulfitter

2021 Brichet Terrabianca, Dolcetto D’Alba DOC, Piemonte, Italien

Drue: Dolcetto D’Alba DOC

Distrikt: Piemonte, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Terrabianca ─ et sted, en vingård, men mest af alt en familie. Terrabianca ligger i udkanten af Mango, en mindre by med kirketårn, en borg fra Middelalderen og snævre gyder, der ligger vest for byen Alba og lige syd for Barbaresco. Vi er med andre ord i hjertet af Piemonte med berømte vindistrikter og århundredgamle, stolte traditioner for at lave vin af høj kvalitet.  Her har familien Alpiste avlet vin i fire generationer på deres 13 ha vinmarker, hvis sandede lerjord blandet med kalk (terrabianca betyder ”den hvide jord”) og rester af muslingeskaller steg op af havet for millioner af år siden.

Vinen

Frugten til Brichet er høstet fra gamle vinstokke, der i gennemsnit er omkring 50 år gamle. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor kvaliteten af frugten er i top, mens mængden af drueklaser på stokkene stadigvæk giver en god høst. Vinstokkene vokser i en gunstig position på sydvendte skråninger i en højde på 500 meter over havet, hvor en frisk brise tørrer druerne efter dagens regnbyge og dermed øget modstandskraften mod råd og svamp. Druerne høstes med hånden, bl.a. af den grund at høstmaskiner har svært ved at holde balancen på en skråning med 48% hældning. Efter høsten gæres druerne i en ståltank, hvor mosten pumpes op over laget af skaller øverst i tanken for at udtrække ønskværdige farve-, duft- og smagsstoffer fra drueskallerne. Efter modning i tanken i fire måneder er vinen klar til at blive tappet på flaske. Dolcetto har altid været piemontesernes dagligvin, som de drikker ung, 2 til -3 år fra høståret, og serverer i store vinglas ved stuetemperatur i den kolde årstid men gerne afkølet i de varme sommermåneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer, solbær og kirsebær. Smagen er let og livlig med toner af syrlige kirsebær og et strejf af bittermandel i afslutningen. En frisk, ung vintype (man møder alt for sjældent) med den oplivende frugtsyre og lette struktur, der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

De fleste Dolcetto-vine er som Brichet relativt lette, enkle og uden fadlagring, hvilket gør denne vintype oplagt til servering i starten af det italienske hovedmåltid, hvilket vil sige som ledsager til antipasti eller primi piatti. Brichet føler sig i godt selskab med en pizza, men primi piatti vil typisk være supper, som f.eks. minestrone, risotto- og pastaretter. Hjemme hos familien Alpiste skænkes vinen til ofte til en ret med pasta tajarin ─ den piemontesiske version af taglioni ─ hvor pasta tajarin er lavet på en dej med særligt mange æggeblommer.

*indeholder sulfitter

2022 Cala Rey Tempranillo, Vino Rosado Ecológico, Spanien

2020 Villa Victoire Syrah Reserve, Fonjoya Delta, Pays D’Herault Mont Baudile IGP, Frankrig.

Drue: Tempranillo, Vino Rosado Ecológico,

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 13%

Tommaso Ciampoli stammer fra en familie af italienske bønder. Hans første møde med vinen var, da han fire år gammel, hjalp sin bedstefar med at lave den vin, som familien drak til deres måltider. ”Jeg fulgte hvert led i vinens vej fra mark til flaske og prøvede at lære alle gode regler og fiduser, som jeg måske en dag selv skulle give videre til mine børn og børnebørn.”  Siden skete der meget i Tommasos liv, men hans kærlighed til vin og hans stræben efter kvalitet forblev den samme. ”Så da jeg på en rejse til Castilla La Mancha i Spanien blev opmærksom på et område med gamle vinstokke på bjergskråninger i 1090 meters højde ved landsbyen Alpera, vidste jeg at tiden var kommet til at føre mine drømme om at lave vin ud i livet. Det blev starten på Finca Fella- i et andet land og med andre druesorter men med samme magi.” Finca Fella ligger omkring 200 km sydøst for Madrid. Der er virkelig varmt her om sommeren, men temperaturen i højderne, er med til at bevare mostens friske syre. Druerne høstes om natten for at beskytte frugtens aroma mod iltning, og efter et kort ophold i tanken sammen med skallerne, gæres mosten uden skalkontakt efter nedkøling til 16 °C. 

Vinen

Cala Rey Rosado er lavet på 100% Tempranillo, hvis mørkeblå skaller har nået at give vinen i glasset en sart, lakserød farve med et skær af orange. Den intense duftpalet er sat sammen af fersken og hindbær, og de røde frugter går igen i smagen sammen med et forfriskende pift af citrus. Cala Rey har god længde i munden med velsmag og god balance fra først til sidst, hvor festen slutter med en præcis frugtsyre. En fremragende, kølig rosé på den spanske signaturdrue Tempranillo, der er dyrket på den gloende, hede castilianske højslette ─ de færreste ville have troet at det var muligt, og næppe heller Tommasos bedstefar.   

Maden

Cala Rey Rosado er et glimrende valg til retter med fisk, skaldyr eller lyst kød. Hvis man vil skele til vinens hjemland, vil en klassisk, spansk risret som paella være det rette valg, for den kan laves med kylling, fisk, skaldyr og grøntsager i hvilket indbyrdes forhold som helst, men husk safran, der giver farve og smag til retten.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah Reserve

Distrikt: Fonjoya. Pays D’Herault Mont Baudile IGP, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 13,5%

 Kooperativet Fonjya er skabt af en gruppe virkelystne vinavlere i et fællesskab, hvor egnens historie, sprog og kultur skaber en særlig ånd: L'esprit du Languedoc. Fællesskabet af ”modige vinbønder” bringer en uvurderlig viden om lokale druesorter og generationers erfaring med årets gang i vinmarkerne med sig, og de er fast besluttede på at udnytte deres viden og erfaring til at skabe en bæredygtig fremtid for kooperativet og dets vinstokke.) og skove med egetræer. Fonjoya Delta har sit vineri i byen St-Saturnin-de-Lucian. Vinmarkerne dukker op lige uden for byen og strækker sig til foden af Mont Saint-Baudile. Et vildt og dramatisk landskab med vinmarkerne spredt ud som et kludetæppe på skråninger i 80 - 300 meters højde skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke ualmindeligt at finde parceller med op mod 10 forskellige jordbunds-typer. Distriktet nyder godt af solrige somre og en gunstig placering mellem Middelhavets blide klima mod syd og kølende bjergvinde fra højsletten mod nord.

Vinen

Villa Victoire er lavet på 100% Syrah ─ en sent modnende druesort, der trives helt fantastisk her på Fonjoyas marker, hvor vækstsæsonens bagende sol skaber en rigdom af moden frugtfylde og sliber kanterne af den tykskallede drues tanniner. ”Laisser vous charmer par les arômes” skriver Fonjoya på flaskens bagetiket, og det falder let at følge opfordringen til at lade sig charmere af den rubinrøde vins skønne aromapalet med dens indsmigrende dufte af hindbær, jordbær, brombær og krydderier. Festen fortsætter i munden, hvor frugtsødmen fra røde og sorte skovbær krydres med toner af vilde krydderurter i perfekt balance med en livlig frugtsyre og blide, runde tanniner. En vin med l'esprit du Languedoc, der smager vildt godt.

Maden

Villa Victoire Syrah har alt hvad der skal til for at blive husets yndlingsvin foråret 2023. En bred anvendelighed hører med blandt dens mange fortrin, og Villa Victorie kan serveres til mange forskellige retter lige fra en tomatsalat med frisk mozzarella, saftige tomater og rødløg til en frokost på terrassen til en lækker Provence-kylling til middagen med familie og venner.

*indeholder sulfitter

2021 Cabernet Sauvignon Organic Wine, Coastal Region, Sydafrika.

2021 Brichet Terrabianca, Dolcetto D’Alba DOC, Piemonte, Italien

Drue: Cabernet Sauvignon 

Distrikt: Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 14%

“Det er min mission at lave gode, økologiske vine der er til at betale og samtidig gøre mit til at passe på Jorden og dens indbyggere”. Bekendelsen til økologi som ufravigeligt princip er Sophie Germaniers mantra, der står som indgangsbønnen på hendes hjemmeside. Faderens vingård, Schoon Organic Wine Farm, har været certificerede ”organic” siden 2005, og i 2014 flyttede Sophie til Sydafrika for at overtage ledelsen af familiens vingård og etablere sit eget brand, Germanier Wines.  Hendes engagement i kunsten at avle vin uden syntetiske sprøjtemidler er ledsaget af ihærdige bestræbelser på at reducere vingårdens CO2-aftryk samtidig med at arbejderne på vingården skal have en god behandling og en fair løn.

Vinen

 Månedens ”Organic Wine” har Sophie Germanier lavet på 100% Cabernet Sauvignon. Klimaet i Coastal Region påvirkes dels af regionens bjerge, dels af havets kølige briser, og det betyder at der er en lang række forskellige mikroklimaer på tværs af området. Men et fælles vilkår for Sydafrikas vinstokke er at de bades i solskin i hele vækstsæsonen. Det har i særlig grad betydning på vine lavet på Cabernet Sauvignon; en druesort der med mindre gunstige betingelser på voksestedet ofte ender med at blive til stramme, snerpende vine uden frugtfylde og charme. Cabernet Sauvignon druerne til Sophies ”organic blend” stammer fra marker i nærheden af Paarl, et vinområde der ligger lunt og godt længere inde i landet. Den glødende, sydafrikanske sol har givet de blå druer farve i kinderne, hvilket afspejler sig i vinens dybe, purpurrøde farve. Cabernet-druens signaturduft af solbær har fået en sjat brombær og lidt mynte med i købet, mens den kraftfulde smag af sort bærfrugt har et strejf tobak og velintegreret egefad med faste, modne tanniner i afslutningen. En autentisk Cabernet Sauvignon på sydafrikanske solvitaminer. 

Maden

Sophie foreslår en filet Mignon med rodfrugter og pebersauce som ledsager til sin Cabernet Sauvignon. Her er vi ovre i kategorien eksklusiv festmad, så hun har et alternativ i baghånden: den gamle klassiker ”steak & fries”.  

*indeholder sulfitter

Drue: Dolcetto D’Alba DOC

Distrikt: Piemonte, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Terrabianca ─ et sted, en vingård, men mest af alt en familie. Terrabianca ligger i udkanten af Mango, en mindre by med kirketårn, en borg fra Middelalderen og snævre gyder, der ligger vest for byen Alba og lige syd for Barbaresco. Vi er med andre ord i hjertet af Piemonte med berømte vindistrikter og århundredgamle, stolte traditioner for at lave vin af høj kvalitet.  Her har familien Alpiste avlet vin i fire generationer på deres 13 ha vinmarker, hvis sandede lerjord blandet med kalk (terrabianca betyder ”den hvide jord”) og rester af muslingeskaller steg op af havet for millioner af år siden.

Vinen

Frugten til Brichet er høstet fra gamle vinstokke, der i gennemsnit er omkring 50 år gamle. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor kvaliteten af frugten er i top, mens mængden af drueklaser på stokkene stadigvæk giver en god høst. Vinstokkene vokser i en gunstig position på sydvendte skråninger i en højde på 500 meter over havet, hvor en frisk brise tørrer druerne efter dagens regnbyge og dermed øget modstandskraften mod råd og svamp. Druerne høstes med hånden, bl.a. af den grund at høstmaskiner har svært ved at holde balancen på en skråning med 48% hældning. Efter høsten gæres druerne i en ståltank, hvor mosten pumpes op over laget af skaller øverst i tanken for at udtrække ønskværdige farve-, duft- og smagsstoffer fra drueskallerne. Efter modning i tanken i fire måneder er vinen klar til at blive tappet på flaske. Dolcetto har altid været piemontesernes dagligvin, som de drikker ung, 2 til -3 år fra høståret, og serverer i store vinglas ved stuetemperatur i den kolde årstid men gerne afkølet i de varme sommermåneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer, solbær og kirsebær. Smagen er let og livlig med toner af syrlige kirsebær og et strejf af bittermandel i afslutningen. En frisk, ung vintype (man møder alt for sjældent) med den oplivende frugtsyre og lette struktur, der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

De fleste Dolcetto-vine er som Brichet relativt lette, enkle og uden fadlagring, hvilket gør denne vintype oplagt til servering i starten af det italienske hovedmåltid, hvilket vil sige som ledsager til antipasti eller primi piatti. Brichet føler sig i godt selskab med en pizza, men primi piatti vil typisk være supper, som f.eks. minestrone, risotto- og pastaretter. Hjemme hos familien Alpiste skænkes vinen til ofte til en ret med pasta tajarin ─ den piemontesiske version af taglioni ─ hvor pasta tajarin er lavet på en dej med særligt mange æggeblommer.

*indeholder sulfitter

2022 Cala Rey Tempranillo, Vino Rosado Ecológico, Spanien

2020 Villa Victoire Syrah Reserve, Fonjoya Delta, Pays D’Herault Mont Baudile IGP, Frankrig.

2021 Cabernet Sauvignon Organic Wine, Coastal Region, Sydafrika.

2021 Brichet Terrabianca, Dolcetto D’Alba DOC, Piemonte, Italien

Drue: Tempranillo, Vino Rosado Ecológico,

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 13%

Tommaso Ciampoli stammer fra en familie af italienske bønder. Hans første møde med vinen var, da han fire år gammel, hjalp sin bedstefar med at lave den vin, som familien drak til deres måltider. ”Jeg fulgte hvert led i vinens vej fra mark til flaske og prøvede at lære alle gode regler og fiduser, som jeg måske en dag selv skulle give videre til mine børn og børnebørn.”  Siden skete der meget i Tommasos liv, men hans kærlighed til vin og hans stræben efter kvalitet forblev den samme. ”Så da jeg på en rejse til Castilla La Mancha i Spanien blev opmærksom på et område med gamle vinstokke på bjergskråninger i 1090 meters højde ved landsbyen Alpera, vidste jeg at tiden var kommet til at føre mine drømme om at lave vin ud i livet. Det blev starten på Finca Fella- i et andet land og med andre druesorter men med samme magi.” Finca Fella ligger omkring 200 km sydøst for Madrid. Der er virkelig varmt her om sommeren, men temperaturen i højderne, er med til at bevare mostens friske syre. Druerne høstes om natten for at beskytte frugtens aroma mod iltning, og efter et kort ophold i tanken sammen med skallerne, gæres mosten uden skalkontakt efter nedkøling til 16 °C. 

Vinen

Cala Rey Rosado er lavet på 100% Tempranillo, hvis mørkeblå skaller har nået at give vinen i glasset en sart, lakserød farve med et skær af orange. Den intense duftpalet er sat sammen af fersken og hindbær, og de røde frugter går igen i smagen sammen med et forfriskende pift af citrus. Cala Rey har god længde i munden med velsmag og god balance fra først til sidst, hvor festen slutter med en præcis frugtsyre. En fremragende, kølig rosé på den spanske signaturdrue Tempranillo, der er dyrket på den gloende, hede castilianske højslette ─ de færreste ville have troet at det var muligt, og næppe heller Tommasos bedstefar.   

Maden

Cala Rey Rosado er et glimrende valg til retter med fisk, skaldyr eller lyst kød. Hvis man vil skele til vinens hjemland, vil en klassisk, spansk risret som paella være det rette valg, for den kan laves med kylling, fisk, skaldyr og grøntsager i hvilket indbyrdes forhold som helst, men husk safran, der giver farve og smag til retten.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah Reserve

Distrikt: Fonjoya. Pays D’Herault Mont Baudile IGP, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 13,5%

 Kooperativet Fonjya er skabt af en gruppe virkelystne vinavlere i et fællesskab, hvor egnens historie, sprog og kultur skaber en særlig ånd: L'esprit du Languedoc. Fællesskabet af ”modige vinbønder” bringer en uvurderlig viden om lokale druesorter og generationers erfaring med årets gang i vinmarkerne med sig, og de er fast besluttede på at udnytte deres viden og erfaring til at skabe en bæredygtig fremtid for kooperativet og dets vinstokke.) og skove med egetræer. Fonjoya Delta har sit vineri i byen St-Saturnin-de-Lucian. Vinmarkerne dukker op lige uden for byen og strækker sig til foden af Mont Saint-Baudile. Et vildt og dramatisk landskab med vinmarkerne spredt ud som et kludetæppe på skråninger i 80 - 300 meters højde skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Det er ikke ualmindeligt at finde parceller med op mod 10 forskellige jordbunds-typer. Distriktet nyder godt af solrige somre og en gunstig placering mellem Middelhavets blide klima mod syd og kølende bjergvinde fra højsletten mod nord.

Vinen

Villa Victoire er lavet på 100% Syrah ─ en sent modnende druesort, der trives helt fantastisk her på Fonjoyas marker, hvor vækstsæsonens bagende sol skaber en rigdom af moden frugtfylde og sliber kanterne af den tykskallede drues tanniner. ”Laisser vous charmer par les arômes” skriver Fonjoya på flaskens bagetiket, og det falder let at følge opfordringen til at lade sig charmere af den rubinrøde vins skønne aromapalet med dens indsmigrende dufte af hindbær, jordbær, brombær og krydderier. Festen fortsætter i munden, hvor frugtsødmen fra røde og sorte skovbær krydres med toner af vilde krydderurter i perfekt balance med en livlig frugtsyre og blide, runde tanniner. En vin med l'esprit du Languedoc, der smager vildt godt.

Maden

Villa Victoire Syrah har alt hvad der skal til for at blive husets yndlingsvin foråret 2023. En bred anvendelighed hører med blandt dens mange fortrin, og Villa Victorie kan serveres til mange forskellige retter lige fra en tomatsalat med frisk mozzarella, saftige tomater og rødløg til en frokost på terrassen til en lækker Provence-kylling til middagen med familie og venner.

*indeholder sulfitter

Drue: Cabernet Sauvignon 

Distrikt: Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2021

Vol: 14%

“Det er min mission at lave gode, økologiske vine der er til at betale og samtidig gøre mit til at passe på Jorden og dens indbyggere”. Bekendelsen til økologi som ufravigeligt princip er Sophie Germaniers mantra, der står som indgangsbønnen på hendes hjemmeside. Faderens vingård, Schoon Organic Wine Farm, har været certificerede ”organic” siden 2005, og i 2014 flyttede Sophie til Sydafrika for at overtage ledelsen af familiens vingård og etablere sit eget brand, Germanier Wines.  Hendes engagement i kunsten at avle vin uden syntetiske sprøjtemidler er ledsaget af ihærdige bestræbelser på at reducere vingårdens CO2-aftryk samtidig med at arbejderne på vingården skal have en god behandling og en fair løn.

Vinen

 Månedens ”Organic Wine” har Sophie Germanier lavet på 100% Cabernet Sauvignon. Klimaet i Coastal Region påvirkes dels af regionens bjerge, dels af havets kølige briser, og det betyder at der er en lang række forskellige mikroklimaer på tværs af området. Men et fælles vilkår for Sydafrikas vinstokke er at de bades i solskin i hele vækstsæsonen. Det har i særlig grad betydning på vine lavet på Cabernet Sauvignon; en druesort der med mindre gunstige betingelser på voksestedet ofte ender med at blive til stramme, snerpende vine uden frugtfylde og charme. Cabernet Sauvignon druerne til Sophies ”organic blend” stammer fra marker i nærheden af Paarl, et vinområde der ligger lunt og godt længere inde i landet. Den glødende, sydafrikanske sol har givet de blå druer farve i kinderne, hvilket afspejler sig i vinens dybe, purpurrøde farve. Cabernet-druens signaturduft af solbær har fået en sjat brombær og lidt mynte med i købet, mens den kraftfulde smag af sort bærfrugt har et strejf tobak og velintegreret egefad med faste, modne tanniner i afslutningen. En autentisk Cabernet Sauvignon på sydafrikanske solvitaminer. 

Maden

Sophie foreslår en filet Mignon med rodfrugter og pebersauce som ledsager til sin Cabernet Sauvignon. Her er vi ovre i kategorien eksklusiv festmad, så hun har et alternativ i baghånden: den gamle klassiker ”steak & fries”.  

*indeholder sulfitter

Drue: Dolcetto D’Alba DOC

Distrikt: Piemonte, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Terrabianca ─ et sted, en vingård, men mest af alt en familie. Terrabianca ligger i udkanten af Mango, en mindre by med kirketårn, en borg fra Middelalderen og snævre gyder, der ligger vest for byen Alba og lige syd for Barbaresco. Vi er med andre ord i hjertet af Piemonte med berømte vindistrikter og århundredgamle, stolte traditioner for at lave vin af høj kvalitet.  Her har familien Alpiste avlet vin i fire generationer på deres 13 ha vinmarker, hvis sandede lerjord blandet med kalk (terrabianca betyder ”den hvide jord”) og rester af muslingeskaller steg op af havet for millioner af år siden.

Vinen

Frugten til Brichet er høstet fra gamle vinstokke, der i gennemsnit er omkring 50 år gamle. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor kvaliteten af frugten er i top, mens mængden af drueklaser på stokkene stadigvæk giver en god høst. Vinstokkene vokser i en gunstig position på sydvendte skråninger i en højde på 500 meter over havet, hvor en frisk brise tørrer druerne efter dagens regnbyge og dermed øget modstandskraften mod råd og svamp. Druerne høstes med hånden, bl.a. af den grund at høstmaskiner har svært ved at holde balancen på en skråning med 48% hældning. Efter høsten gæres druerne i en ståltank, hvor mosten pumpes op over laget af skaller øverst i tanken for at udtrække ønskværdige farve-, duft- og smagsstoffer fra drueskallerne. Efter modning i tanken i fire måneder er vinen klar til at blive tappet på flaske. Dolcetto har altid været piemontesernes dagligvin, som de drikker ung, 2 til -3 år fra høståret, og serverer i store vinglas ved stuetemperatur i den kolde årstid men gerne afkølet i de varme sommermåneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer, solbær og kirsebær. Smagen er let og livlig med toner af syrlige kirsebær og et strejf af bittermandel i afslutningen. En frisk, ung vintype (man møder alt for sjældent) med den oplivende frugtsyre og lette struktur, der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

De fleste Dolcetto-vine er som Brichet relativt lette, enkle og uden fadlagring, hvilket gør denne vintype oplagt til servering i starten af det italienske hovedmåltid, hvilket vil sige som ledsager til antipasti eller primi piatti. Brichet føler sig i godt selskab med en pizza, men primi piatti vil typisk være supper, som f.eks. minestrone, risotto- og pastaretter. Hjemme hos familien Alpiste skænkes vinen til ofte til en ret med pasta tajarin ─ den piemontesiske version af taglioni ─ hvor pasta tajarin er lavet på en dej med særligt mange æggeblommer.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned.