August månedskassen

2019 Quintela Vinho Tinto Colheita, Douro, Portugal.

Drue: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional

Distrikt: Douro, Portugal.

Årgang: 2019

Vol: 13%

Et af Europas mest betagende vinlandskaber findes i dalene omkring Dourodalens øvre løb. Milevidt er de stejle bjergskråninger dækket af smalle terrasser, som Douros vinbønder gennem århundreder har bygget op af klippesten for at holde på jorden og skaffe fodfæste til vinstokkenes rødder. Ikke alene er sceneriet dramatisk og vildt, det samme gælder Dourodalens klima. Sommeren er kvælende varm, og vinteren er lang og kold med sne og frost omkring nytår. Jordbunden domineres af skifer, som er resistent mod erosion og har storartede egenskaber for vinavl: vinstokkens rødder kan trænge dybt ned i undergrunden og nyde godt af dens gode vandbindingsevne. I dagtimerne opsuger klipperne solvarmen for senere at afgive den oplagrede varme om natten. Kun omkring 40% af Dourodalens produktion af druer anvendes til portvin, og de senere år er dalens røde vine kommet mere i fokus. Hvor vinbønderne tidligere blot høstede frugten og lavede vin uden at tænke ret meget over hvilke sorter, der havnede i flasken, er der nu kommet mere fokus på de enkelte druesorters egenskaber og deres indflydelse på den færdige vin.

Vinen

Quintela Vinho Tinto er lavet på klassiske, lokale druesorter som hører til de mest anbefalede i Douro. Frugten er høstet de første uger af oktober, og hver druesort har først gennemgået 5 dages ”maceration carbonique” (udblødning under kulsyretryk) − en traditionel metode (meget brugt i Beaujolais) til at lave en frugtig vin som kan nydes ung. Herefter er de fire druetyper gæret separat i ståltank ved 28 °C i 10 dage før de unge vine blandes og lagres på fade af fransk eg i ni måneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve med stænk af purpur. Den delikate duft har toner af violer, kirsebær og blåbær med en diskret, let røget tone af egefad. Vinens smagspalet af moden, rød bærfrugt er let og elegant med perfekt balance mellem frugt, syre, alkohol og en afslutning med runde, venlige tanniner. En herlig vin, skabt til at nydes i sin ungdom − en vintype man møder alt for sjældent.

Maden

Den rubinrøde Quintela er som skabt til lettere retter med lyst kød som ovnstegt dansk kylling eller pasta med svampe i cremet sauce og ristede pinjekerner.

2019 La Tribuna, Valencia DOP, Spanien.

Druer: Garnacha, Monastrel, Syrah

Distrikt: Valencia DOP, Spanien.

Årgang: 2019

Vol: 13.5%

Cambra-familiens indtog i vinens verden i 1905 blev sat i gang af en katastrofe – Phylloxera-epidemien, der lagde de europæiske vinmarker øde. Løsningen blev at starte helt forfra med vinplanter podet på resistente, amerikanske rodstokke, og Modesto Cambra greb sin chance. Vall d’Albia, den hvide dal i Valenciaregionen var − takket være klima, jordbund og mulighed for kunstvanding. Familien skiftede frugttræerne ud med nypodede vinstokke og deres forretning lever i bedste velgående, nu under ledelse af 4. generation. Kampen for at holde vinstokkene sunde og modstandsdygtige mod virus, råd og svamp kræver fortsat et stort arbejde med forskning og forædling af vinstokkens arvemateriale den dag i dag.

Vinen

I 2005 startede familien et vineri, Bodegas el Angosto mellem Valencia og Murcia. Farmens 65 ha med vinmarker, olivenlunde og plantager med mandeltræer ligger i et område med egetræer og vilde krydderurter. Områdets hvide jordbund, en næringsfattig blanding af kalksten, sand og grus, ligger i 425-550 meters højde på grænsen mellem Valencias dalstrøg og La Mancha højsletten. Der er varmt om sommeren og mængden af nedbør er lav, men jorden er god til at holde på vandet. Druerne høstes med hånden og gæringen i ståltank sker med naturgær fra drueskallerne. Den unge vin modnes i store egefade i fire måneder før den klares med vegetabilske klaringsmidler og tappes på flaske. La Tribuna er lavet på 21 år gamle vinstokke. Vinen funkler violet i glasset, og en krydret duft af brombær og sorte kirsebær stiger op til næsen. Smagen er rig på solmodne, sorte bær og mørk chokolade med diskrete fadtoner og et strejf af tobak i den lange eftersmag, der slutter med silkebløde tanniner. En vin med masser af sol fra den castilianske højslette.

Maden

La Tribunas overflødighedshorn af dufte og smage kommer bedst til sin ret ved sval servering omkring 15 °C. Bodegaen har et spændende madforslag med lokal kolorit, Manchego gazpacho, en egnsret fra Castilla la Mancha og omliggende regioner, som oprindeligt blev lavet med vildtkød som kanin eller vagtler, men som i dag oftest tilberedes med kylling. Det eneste retten har til fælles med den kendte, kolde gazpacho-suppe udover navnet er, at den spises med brød og serveres om sommeren.

2019 Château de Paraza Cuvée Spéciale, Minervois AOP, Frankrig

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre

Distrikt: Minervois AOP, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 14,5%

Cuvée Spéciale er en ”Grand Vin du Languedoc” – et af Frankrigs største vinområder, hvis 15 mio. hektoliter vin udgør en tredjedel af Frankrigs årlige vinproduktion. I starten af det 20. årh. var Languedoc hovedleverandør af jævn bordvin med 10-11 vol.% alkohol, der frem til midt i 60’erne var en populær dagligvare hos de franske købmænd. Kombinationen af konkurrence fra verdensmarkedet og en mere restriktiv alkohollovgivning skabte en revolution i Languedocs vinproduktion. De højtydende vinstokke blev rykket op og erstattet med ædlere druesorter med lavere udbytte og høj kvalitet.

Vinen

Paraza er en typisk sydfransk kanalby.. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger ned til Canal du Midi. Slottet byder på daglige vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser. Château de Parazas sydvendte vinmarker ligger i Minervois – et af Languedocs distrikter med den fine AOP klassifikation. Markerne er bygget op som sæderne i et gigantisk, sydvendt amfiteater, hvis terroir med kalksten og gruset lerjord og solrige klima med kølige nætter egner sig perfekt til vindyrkning. I det dramatisk smukke landskab er der vinmarker overalt, som klynger sig til foden af kratbevoksede bjergskråninger sammen med middelalderslotte, gamle klostre, ruiner fra det romerske imperium og pittoreske småbyer.  Cuvée Speciale er lavet på 40% Syrah, 40% Grenache og 20% Mourvedre, som gæres hver for sig. Gæringen varer to uger og flere gange daglig pumpes den gærende most op over laget af drueskaller øverst i tanken for at trække farve og aromastoffer fra skallerne over i vinen. Vinen i glasset er rubinrød med toner af purpur. Duften er rig på kirsebær og vilde krydderurter, som går igen i smagen sammen sorte skovbær, sort lakrids og en fyrig alkoholstyrke på 14,5 vol.%.  Den perfekt balancerede smagsoplevelse slutter med en lang eftersmag og en fløjlsblød tanninfinale.

Maden

Cuvée Speciales kombination af frugtig, krydret smagsfylde og let drikkelig charme gør den bredt anvendelig som madvin. Serveret kølig i store glas er vinen perfekt til et frokostbord med salater, patéer, pølse og ost. Hvis planerne går i retning af en grill-aften har Cuvée Speciale masser af saft og kraft til at ledsage en god grillbøf.

2020 Fera Aglianico Primitivo, Puglia IGT, Italien

Drue: Aglianico Primitivo

Distrikt: Puglia IGT, Italien

Årgang: 2020

Vol: 14%

Modsætninger mødes og sød musik opstår, siger et gammelt mundheld. Her handler det om druetyper, og spørgsmålet er om resultatet af at lave vin med to druetyper med meget forskellige egenskaber ender med harmoni eller dissonans. Sandhedens øjeblik er smagning af vinen i glasset, men først lidt om de to druesorter Aglianico (84%) og Primitivo (16%). Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien. På grund af Aglianicos høje syreindhold, markante tanninstruktur og reserverede elegance har man kaldt druen for ”Sydens Barolo”. Primitivo, hvis navnelighed med ordet primitiv skal forstås som oprindelig, har også været dyrket i Syditalien i hundreder af år. Primitivo er til gengæld ikke reserveret men umiddelbar, og man skal ikke forvente elegance af vine på Primitivo, men mørke, aromatiske vine med kødfuld frugtfylde og solmættet frugtsødme.

Vinen

Caselettis vingård Tagaro ligger i Bari, Puglia-provinsens hovedstad. Få km fra Bari ligger den skønne Valle d’Itria, som ikke er en egentlig dal, men en naturlig forsænkning i grundfjeldet. Endeløse olivenlunde dækker den frugtbare dal afbrudt af vinmarker og skovklædte skråninger. Hist og her dukker der klynger af trulli op i landskabet. Trulli er en særlig type runde huse med meget tykke mure og kegleformede tage. En trullo er bygget helt uden brug af bindemiddel og derfor relativt lette at bygge og fjerne igen. Det var praktisk i tidligere tider, hvor huset let kunne fjernes, når skattemyndighederne kom på besøg, således at man undgik at betale høje ejendomsskatter. Om sommeren bager solen ned, men under den varme jord ligger kølige klipper af kalksten, som holder på vinterens nedbør og forsyner vinstokkens rødder med alt, hvad der er behov for. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af violer, sorte kirsebær, svampe og tobak. Den fyldige, kraftige smag har både saft og kraft krydret med nelliker og vanilje. Smagen bliver hængende længe i munden og toner ud i en afslutning med faste, fuldmodne tanniner. Modsætningen mellem Aglianicos kølige frugt og slanke elegance og Primitivos sødmefulde frugtfylde giver sød musik i glasset.

Maden

Orechiette-pasta med tomatsauce og cacioricotta (en blød, hvid ostetype) er nok den mest karakteristiske ret fra Puglien. Det kan blive svært at skaffe cacioricotta, men man kan jo prøve sig frem med andre oste af ricotta-typen.

2019 Quintela Vinho Tinto Colheita, Douro, Portugal.

2019 La Tribuna, Valencia DOP, Spanien.

Drue: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional

Distrikt: Douro, Portugal.

Årgang: 2019

Vol: 13%

Et af Europas mest betagende vinlandskaber findes i dalene omkring Dourodalens øvre løb. Milevidt er de stejle bjergskråninger dækket af smalle terrasser, som Douros vinbønder gennem århundreder har bygget op af klippesten for at holde på jorden og skaffe fodfæste til vinstokkenes rødder. Ikke alene er sceneriet dramatisk og vildt, det samme gælder Dourodalens klima. Sommeren er kvælende varm, og vinteren er lang og kold med sne og frost omkring nytår. Jordbunden domineres af skifer, som er resistent mod erosion og har storartede egenskaber for vinavl: vinstokkens rødder kan trænge dybt ned i undergrunden og nyde godt af dens gode vandbindingsevne. I dagtimerne opsuger klipperne solvarmen for senere at afgive den oplagrede varme om natten. Kun omkring 40% af Dourodalens produktion af druer anvendes til portvin, og de senere år er dalens røde vine kommet mere i fokus. Hvor vinbønderne tidligere blot høstede frugten og lavede vin uden at tænke ret meget over hvilke sorter, der havnede i flasken, er der nu kommet mere fokus på de enkelte druesorters egenskaber og deres indflydelse på den færdige vin.

Vinen

Quintela Vinho Tinto er lavet på klassiske, lokale druesorter som hører til de mest anbefalede i Douro. Frugten er høstet de første uger af oktober, og hver druesort har først gennemgået 5 dages ”maceration carbonique” (udblødning under kulsyretryk) − en traditionel metode (meget brugt i Beaujolais) til at lave en frugtig vin som kan nydes ung. Herefter er de fire druetyper gæret separat i ståltank ved 28 °C i 10 dage før de unge vine blandes og lagres på fade af fransk eg i ni måneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve med stænk af purpur. Den delikate duft har toner af violer, kirsebær og blåbær med en diskret, let røget tone af egefad. Vinens smagspalet af moden, rød bærfrugt er let og elegant med perfekt balance mellem frugt, syre, alkohol og en afslutning med runde, venlige tanniner. En herlig vin, skabt til at nydes i sin ungdom − en vintype man møder alt for sjældent.

Maden

Den rubinrøde Quintela er som skabt til lettere retter med lyst kød som ovnstegt dansk kylling eller pasta med svampe i cremet sauce og ristede pinjekerner.

Druer: Garnacha, Monastrel, Syrah

Distrikt: Valencia DOP, Spanien.

Årgang: 2019

Vol: 13.5%

Cambra-familiens indtog i vinens verden i 1905 blev sat i gang af en katastrofe – Phylloxera-epidemien, der lagde de europæiske vinmarker øde. Løsningen blev at starte helt forfra med vinplanter podet på resistente, amerikanske rodstokke, og Modesto Cambra greb sin chance. Vall d’Albia, den hvide dal i Valenciaregionen var − takket være klima, jordbund og mulighed for kunstvanding. Familien skiftede frugttræerne ud med nypodede vinstokke og deres forretning lever i bedste velgående, nu under ledelse af 4. generation. Kampen for at holde vinstokkene sunde og modstandsdygtige mod virus, råd og svamp kræver fortsat et stort arbejde med forskning og forædling af vinstokkens arvemateriale den dag i dag.

Vinen

I 2005 startede familien et vineri, Bodegas el Angosto mellem Valencia og Murcia. Farmens 65 ha med vinmarker, olivenlunde og plantager med mandeltræer ligger i et område med egetræer og vilde krydderurter. Områdets hvide jordbund, en næringsfattig blanding af kalksten, sand og grus, ligger i 425-550 meters højde på grænsen mellem Valencias dalstrøg og La Mancha højsletten. Der er varmt om sommeren og mængden af nedbør er lav, men jorden er god til at holde på vandet. Druerne høstes med hånden og gæringen i ståltank sker med naturgær fra drueskallerne. Den unge vin modnes i store egefade i fire måneder før den klares med vegetabilske klaringsmidler og tappes på flaske. La Tribuna er lavet på 21 år gamle vinstokke. Vinen funkler violet i glasset, og en krydret duft af brombær og sorte kirsebær stiger op til næsen. Smagen er rig på solmodne, sorte bær og mørk chokolade med diskrete fadtoner og et strejf af tobak i den lange eftersmag, der slutter med silkebløde tanniner. En vin med masser af sol fra den castilianske højslette.

Maden

La Tribunas overflødighedshorn af dufte og smage kommer bedst til sin ret ved sval servering omkring 15 °C. Bodegaen har et spændende madforslag med lokal kolorit, Manchego gazpacho, en egnsret fra Castilla la Mancha og omliggende regioner, som oprindeligt blev lavet med vildtkød som kanin eller vagtler, men som i dag oftest tilberedes med kylling. Det eneste retten har til fælles med den kendte, kolde gazpacho-suppe udover navnet er, at den spises med brød og serveres om sommeren.

2019 Château de Paraza Cuvée Spéciale, Minervois AOP, Frankrig

2020 Fera Aglianico Primitivo, Puglia IGT, Italien

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre

Distrikt: Minervois AOP, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 14,5%

Cuvée Spéciale er en ”Grand Vin du Languedoc” – et af Frankrigs største vinområder, hvis 15 mio. hektoliter vin udgør en tredjedel af Frankrigs årlige vinproduktion. I starten af det 20. årh. var Languedoc hovedleverandør af jævn bordvin med 10-11 vol.% alkohol, der frem til midt i 60’erne var en populær dagligvare hos de franske købmænd. Kombinationen af konkurrence fra verdensmarkedet og en mere restriktiv alkohollovgivning skabte en revolution i Languedocs vinproduktion. De højtydende vinstokke blev rykket op og erstattet med ædlere druesorter med lavere udbytte og høj kvalitet.

Vinen

Paraza er en typisk sydfransk kanalby.. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger ned til Canal du Midi. Slottet byder på daglige vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser. Château de Parazas sydvendte vinmarker ligger i Minervois – et af Languedocs distrikter med den fine AOP klassifikation. Markerne er bygget op som sæderne i et gigantisk, sydvendt amfiteater, hvis terroir med kalksten og gruset lerjord og solrige klima med kølige nætter egner sig perfekt til vindyrkning. I det dramatisk smukke landskab er der vinmarker overalt, som klynger sig til foden af kratbevoksede bjergskråninger sammen med middelalderslotte, gamle klostre, ruiner fra det romerske imperium og pittoreske småbyer.  Cuvée Speciale er lavet på 40% Syrah, 40% Grenache og 20% Mourvedre, som gæres hver for sig. Gæringen varer to uger og flere gange daglig pumpes den gærende most op over laget af drueskaller øverst i tanken for at trække farve og aromastoffer fra skallerne over i vinen. Vinen i glasset er rubinrød med toner af purpur. Duften er rig på kirsebær og vilde krydderurter, som går igen i smagen sammen sorte skovbær, sort lakrids og en fyrig alkoholstyrke på 14,5 vol.%.  Den perfekt balancerede smagsoplevelse slutter med en lang eftersmag og en fløjlsblød tanninfinale.

Maden

Cuvée Speciales kombination af frugtig, krydret smagsfylde og let drikkelig charme gør den bredt anvendelig som madvin. Serveret kølig i store glas er vinen perfekt til et frokostbord med salater, patéer, pølse og ost. Hvis planerne går i retning af en grill-aften har Cuvée Speciale masser af saft og kraft til at ledsage en god grillbøf.

Drue: Aglianico Primitivo

Distrikt: Puglia IGT, Italien

Årgang: 2020

Vol: 14%

Modsætninger mødes og sød musik opstår, siger et gammelt mundheld. Her handler det om druetyper, og spørgsmålet er om resultatet af at lave vin med to druetyper med meget forskellige egenskaber ender med harmoni eller dissonans. Sandhedens øjeblik er smagning af vinen i glasset, men først lidt om de to druesorter Aglianico (84%) og Primitivo (16%). Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien. På grund af Aglianicos høje syreindhold, markante tanninstruktur og reserverede elegance har man kaldt druen for ”Sydens Barolo”. Primitivo, hvis navnelighed med ordet primitiv skal forstås som oprindelig, har også været dyrket i Syditalien i hundreder af år. Primitivo er til gengæld ikke reserveret men umiddelbar, og man skal ikke forvente elegance af vine på Primitivo, men mørke, aromatiske vine med kødfuld frugtfylde og solmættet frugtsødme.

Vinen

Caselettis vingård Tagaro ligger i Bari, Puglia-provinsens hovedstad. Få km fra Bari ligger den skønne Valle d’Itria, som ikke er en egentlig dal, men en naturlig forsænkning i grundfjeldet. Endeløse olivenlunde dækker den frugtbare dal afbrudt af vinmarker og skovklædte skråninger. Hist og her dukker der klynger af trulli op i landskabet. Trulli er en særlig type runde huse med meget tykke mure og kegleformede tage. En trullo er bygget helt uden brug af bindemiddel og derfor relativt lette at bygge og fjerne igen. Det var praktisk i tidligere tider, hvor huset let kunne fjernes, når skattemyndighederne kom på besøg, således at man undgik at betale høje ejendomsskatter. Om sommeren bager solen ned, men under den varme jord ligger kølige klipper af kalksten, som holder på vinterens nedbør og forsyner vinstokkens rødder med alt, hvad der er behov for. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af violer, sorte kirsebær, svampe og tobak. Den fyldige, kraftige smag har både saft og kraft krydret med nelliker og vanilje. Smagen bliver hængende længe i munden og toner ud i en afslutning med faste, fuldmodne tanniner. Modsætningen mellem Aglianicos kølige frugt og slanke elegance og Primitivos sødmefulde frugtfylde giver sød musik i glasset.

Maden

Orechiette-pasta med tomatsauce og cacioricotta (en blød, hvid ostetype) er nok den mest karakteristiske ret fra Puglien. Det kan blive svært at skaffe cacioricotta, men man kan jo prøve sig frem med andre oste af ricotta-typen.

2019 Quintela Vinho Tinto Colheita, Douro, Portugal.

2019 La Tribuna, Valencia DOP, Spanien.

2019 Château de Paraza Cuvée Spéciale, Minervois AOP, Frankrig

2020 Fera Aglianico Primitivo, Puglia IGT, Italien

Drue: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional

Distrikt: Douro, Portugal.

Årgang: 2019

Vol: 13%

Et af Europas mest betagende vinlandskaber findes i dalene omkring Dourodalens øvre løb. Milevidt er de stejle bjergskråninger dækket af smalle terrasser, som Douros vinbønder gennem århundreder har bygget op af klippesten for at holde på jorden og skaffe fodfæste til vinstokkenes rødder. Ikke alene er sceneriet dramatisk og vildt, det samme gælder Dourodalens klima. Sommeren er kvælende varm, og vinteren er lang og kold med sne og frost omkring nytår. Jordbunden domineres af skifer, som er resistent mod erosion og har storartede egenskaber for vinavl: vinstokkens rødder kan trænge dybt ned i undergrunden og nyde godt af dens gode vandbindingsevne. I dagtimerne opsuger klipperne solvarmen for senere at afgive den oplagrede varme om natten. Kun omkring 40% af Dourodalens produktion af druer anvendes til portvin, og de senere år er dalens røde vine kommet mere i fokus. Hvor vinbønderne tidligere blot høstede frugten og lavede vin uden at tænke ret meget over hvilke sorter, der havnede i flasken, er der nu kommet mere fokus på de enkelte druesorters egenskaber og deres indflydelse på den færdige vin.

Vinen

Quintela Vinho Tinto er lavet på klassiske, lokale druesorter som hører til de mest anbefalede i Douro. Frugten er høstet de første uger af oktober, og hver druesort har først gennemgået 5 dages ”maceration carbonique” (udblødning under kulsyretryk) − en traditionel metode (meget brugt i Beaujolais) til at lave en frugtig vin som kan nydes ung. Herefter er de fire druetyper gæret separat i ståltank ved 28 °C i 10 dage før de unge vine blandes og lagres på fade af fransk eg i ni måneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve med stænk af purpur. Den delikate duft har toner af violer, kirsebær og blåbær med en diskret, let røget tone af egefad. Vinens smagspalet af moden, rød bærfrugt er let og elegant med perfekt balance mellem frugt, syre, alkohol og en afslutning med runde, venlige tanniner. En herlig vin, skabt til at nydes i sin ungdom − en vintype man møder alt for sjældent.

Maden

Den rubinrøde Quintela er som skabt til lettere retter med lyst kød som ovnstegt dansk kylling eller pasta med svampe i cremet sauce og ristede pinjekerner.

Druer: Garnacha, Monastrel, Syrah

Distrikt: Valencia DOP, Spanien.

Årgang: 2019

Vol: 13.5%

Cambra-familiens indtog i vinens verden i 1905 blev sat i gang af en katastrofe – Phylloxera-epidemien, der lagde de europæiske vinmarker øde. Løsningen blev at starte helt forfra med vinplanter podet på resistente, amerikanske rodstokke, og Modesto Cambra greb sin chance. Vall d’Albia, den hvide dal i Valenciaregionen var − takket være klima, jordbund og mulighed for kunstvanding. Familien skiftede frugttræerne ud med nypodede vinstokke og deres forretning lever i bedste velgående, nu under ledelse af 4. generation. Kampen for at holde vinstokkene sunde og modstandsdygtige mod virus, råd og svamp kræver fortsat et stort arbejde med forskning og forædling af vinstokkens arvemateriale den dag i dag.

Vinen

I 2005 startede familien et vineri, Bodegas el Angosto mellem Valencia og Murcia. Farmens 65 ha med vinmarker, olivenlunde og plantager med mandeltræer ligger i et område med egetræer og vilde krydderurter. Områdets hvide jordbund, en næringsfattig blanding af kalksten, sand og grus, ligger i 425-550 meters højde på grænsen mellem Valencias dalstrøg og La Mancha højsletten. Der er varmt om sommeren og mængden af nedbør er lav, men jorden er god til at holde på vandet. Druerne høstes med hånden og gæringen i ståltank sker med naturgær fra drueskallerne. Den unge vin modnes i store egefade i fire måneder før den klares med vegetabilske klaringsmidler og tappes på flaske. La Tribuna er lavet på 21 år gamle vinstokke. Vinen funkler violet i glasset, og en krydret duft af brombær og sorte kirsebær stiger op til næsen. Smagen er rig på solmodne, sorte bær og mørk chokolade med diskrete fadtoner og et strejf af tobak i den lange eftersmag, der slutter med silkebløde tanniner. En vin med masser af sol fra den castilianske højslette.

Maden

La Tribunas overflødighedshorn af dufte og smage kommer bedst til sin ret ved sval servering omkring 15 °C. Bodegaen har et spændende madforslag med lokal kolorit, Manchego gazpacho, en egnsret fra Castilla la Mancha og omliggende regioner, som oprindeligt blev lavet med vildtkød som kanin eller vagtler, men som i dag oftest tilberedes med kylling. Det eneste retten har til fælles med den kendte, kolde gazpacho-suppe udover navnet er, at den spises med brød og serveres om sommeren.

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre

Distrikt: Minervois AOP, Frankrig

Årgang: 2019

Vol: 14,5%

Cuvée Spéciale er en ”Grand Vin du Languedoc” – et af Frankrigs største vinområder, hvis 15 mio. hektoliter vin udgør en tredjedel af Frankrigs årlige vinproduktion. I starten af det 20. årh. var Languedoc hovedleverandør af jævn bordvin med 10-11 vol.% alkohol, der frem til midt i 60’erne var en populær dagligvare hos de franske købmænd. Kombinationen af konkurrence fra verdensmarkedet og en mere restriktiv alkohollovgivning skabte en revolution i Languedocs vinproduktion. De højtydende vinstokke blev rykket op og erstattet med ædlere druesorter med lavere udbytte og høj kvalitet.

Vinen

Paraza er en typisk sydfransk kanalby.. Byen er placeret på en bakketop med udsigt over den smukke Aude dal. Château de Paraza ligger ned til Canal du Midi. Slottet byder på daglige vinsmagninger, spadsereture i vinmarkerne, en tapas-bar og mulighed for overnatning i pompøse slotsværelser. Château de Parazas sydvendte vinmarker ligger i Minervois – et af Languedocs distrikter med den fine AOP klassifikation. Markerne er bygget op som sæderne i et gigantisk, sydvendt amfiteater, hvis terroir med kalksten og gruset lerjord og solrige klima med kølige nætter egner sig perfekt til vindyrkning. I det dramatisk smukke landskab er der vinmarker overalt, som klynger sig til foden af kratbevoksede bjergskråninger sammen med middelalderslotte, gamle klostre, ruiner fra det romerske imperium og pittoreske småbyer.  Cuvée Speciale er lavet på 40% Syrah, 40% Grenache og 20% Mourvedre, som gæres hver for sig. Gæringen varer to uger og flere gange daglig pumpes den gærende most op over laget af drueskaller øverst i tanken for at trække farve og aromastoffer fra skallerne over i vinen. Vinen i glasset er rubinrød med toner af purpur. Duften er rig på kirsebær og vilde krydderurter, som går igen i smagen sammen sorte skovbær, sort lakrids og en fyrig alkoholstyrke på 14,5 vol.%.  Den perfekt balancerede smagsoplevelse slutter med en lang eftersmag og en fløjlsblød tanninfinale.

Maden

Cuvée Speciales kombination af frugtig, krydret smagsfylde og let drikkelig charme gør den bredt anvendelig som madvin. Serveret kølig i store glas er vinen perfekt til et frokostbord med salater, patéer, pølse og ost. Hvis planerne går i retning af en grill-aften har Cuvée Speciale masser af saft og kraft til at ledsage en god grillbøf.

Drue: Aglianico Primitivo

Distrikt: Puglia IGT, Italien

Årgang: 2020

Vol: 14%

Modsætninger mødes og sød musik opstår, siger et gammelt mundheld. Her handler det om druetyper, og spørgsmålet er om resultatet af at lave vin med to druetyper med meget forskellige egenskaber ender med harmoni eller dissonans. Sandhedens øjeblik er smagning af vinen i glasset, men først lidt om de to druesorter Aglianico (84%) og Primitivo (16%). Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien. På grund af Aglianicos høje syreindhold, markante tanninstruktur og reserverede elegance har man kaldt druen for ”Sydens Barolo”. Primitivo, hvis navnelighed med ordet primitiv skal forstås som oprindelig, har også været dyrket i Syditalien i hundreder af år. Primitivo er til gengæld ikke reserveret men umiddelbar, og man skal ikke forvente elegance af vine på Primitivo, men mørke, aromatiske vine med kødfuld frugtfylde og solmættet frugtsødme.

Vinen

Caselettis vingård Tagaro ligger i Bari, Puglia-provinsens hovedstad. Få km fra Bari ligger den skønne Valle d’Itria, som ikke er en egentlig dal, men en naturlig forsænkning i grundfjeldet. Endeløse olivenlunde dækker den frugtbare dal afbrudt af vinmarker og skovklædte skråninger. Hist og her dukker der klynger af trulli op i landskabet. Trulli er en særlig type runde huse med meget tykke mure og kegleformede tage. En trullo er bygget helt uden brug af bindemiddel og derfor relativt lette at bygge og fjerne igen. Det var praktisk i tidligere tider, hvor huset let kunne fjernes, når skattemyndighederne kom på besøg, således at man undgik at betale høje ejendomsskatter. Om sommeren bager solen ned, men under den varme jord ligger kølige klipper af kalksten, som holder på vinterens nedbør og forsyner vinstokkens rødder med alt, hvad der er behov for. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af violer, sorte kirsebær, svampe og tobak. Den fyldige, kraftige smag har både saft og kraft krydret med nelliker og vanilje. Smagen bliver hængende længe i munden og toner ud i en afslutning med faste, fuldmodne tanniner. Modsætningen mellem Aglianicos kølige frugt og slanke elegance og Primitivos sødmefulde frugtfylde giver sød musik i glasset.

Maden

Orechiette-pasta med tomatsauce og cacioricotta (en blød, hvid ostetype) er nok den mest karakteristiske ret fra Puglien. Det kan blive svært at skaffe cacioricotta, men man kan jo prøve sig frem med andre oste af ricotta-typen.

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned. 

Tilmeld dig rødvinskassen her