Marts månedskassen

2020 Rosé Des Plages, Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig.

Rosé Des Plages

 

Drue: Grenache, Cinsault, Carignan

Distrikt: Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 13%

Vintergækker og solgule erantis hører til de tidligste forårsbebudere, men for mange danskere er lysere tider og længere dage også blevet et varsel om at der nu skal skænkes kølig rosé i glassene. I Danmark topper forbruget af rosé i juli måned, men flere og flere har fået et godt øje til rosé og fundet ud af, at man godt kan forlænge rosé-sæsonen i begge ender. Heldigvis laves der nu god rosé mange steder, men noget af det bedste finder man stadig nede i Sydfrankrig i distrikterne Provence, Languedoc og Roussillon. Druerne til Rosé Des Plages er høstet på Mont Baudile ─ et område i Pays D’Hérault med stenet, kalkholdig jord ved foden af Larzac-plateauet. Vinmarkerne ligger i 160 meters højde, hvor vinstokkene nyder godt af sommerens mange solskinstimer og en frisk, tør luft med duft af vilde krydderurter og fyrreskove.

Vinen

Rosé Des Plages er tappet på flaske af vinhuset Fonjoya Delta i byen Saint-Saturnin-de-Lucian  vest for Montpellier. Vinen er lavet på tre klassiske, sydfranske druesorter: Grenache, Cinsault og Carignan. Med sin diskrete fremtoning med sarte toner af løgskal hører Rosé Des Plages til i den lyse ende af rosé-farveskalaen. Men det nærmest blege udseende skjuler en livlig rosévin med en skøn duft af kaprifolium, hindbær og jordbær krydret med rosmarin. Smagen af røde bær og grapefrugt har en tone af Kongen af Danmarks bolcher og et pikant strejf af kernebitterhed, der sammen med en frisk frugtsyre gør Rosé Des Plages til en herlig rosé, som forener smagsfylde med finesse og karakter med elegance.

Rosé Des Plages, som betyder ”vin til stranden”, er tappet på en iøjnefaldende flaske med et praktisk skruelåg. Tanken om et køligt glas rosé en varm sommerdag ved stranden er lige hvad vi trænger til i disse trange tider.

Maden

Rosé Des Plages deler sin sarte farve og rollen som forårsbebuder med en dansk delikatesse i verdensklasse: stenbiderrogn. Servering af en skål frisk stenbiderrogn i selskab med blinis bagt af boghvedemel, creme fraiche, fint hakkede rødløg og et glas kølig rosé − det er smagen af forår! Hen på sommeren vil Rosé Des Plages være en god ledsager til f.eks. den klassiske salade nicoise, hvis uimodståelige kombination af tun, æg, oliven og sprøde grøntsager.

2018 Corvina Veronese, Veneto, Italien.

Corvina Veronese

Drue: Corvina

Distrikt: Veneto, Italien.

Årgang: 2018

Vol:  12.5%

Måske virker ”Corvina” ikke bekendt, men ”Valpolicella” og ”Amarone” vil du med garanti nikke genkendende til. De nævnte vintyper er enormt populære her i landet. Vindistriktet Valpolicella, der betyder dalen med de mange kældre, ligger på den østlige side af Gardasøen ved foden af Monte Lessini. Alle dalene i Valpolicella er dannet af vandløb i nord-syd-gående retning med de tre dale, Negrar, Marano og Fumane, som de bedst kendte. Her har Cantina Valpolicella Negrar sine marker, hvor de høster druerne til Valpolicella vinene.  Cantina Valpolicella Negrar er grundlagt som ”cantina sociale” − et andelsbaseret kooperativ med særlige skattefordele, der er forpligtet til at modtage medlemmernes druer. I 1980’erne havde begrebet fået et blakket ry for produktion af anonyme, uinteressante vine, så i 1989 besluttede cantina’en at skabe et nyt brand, Domìni Veneti, med det formål at lave kvalitetsvin med druer høstet fra udvalgte parceller og vinificeret efter alle kunstens regler. En gren af Domìni Veneti-brandet fik navnet ”La Scuola Nel Vigneto” som hyldest til landskabets biodiversitet og de terrasser og stenmure, der karakteriserer vinmarkerne i Valpolicella. Det unikke landskab med gamle stensætninger blev i 2018 optaget på UNESCOS's Verdens-arvliste. Vinens etikette er tegnet af lokale kunstnere med motiver fra vinmarkernes terrasser.

Vinen

Corvina er den vigtigste drue i Valpolicella-distriktet, hvor den bidrager med krop, fylde, dybde og struktur til vinen samtidig med en duft og smag af kirsebær og en forfriskende syre. Her i glasset er Corvina på banen som den eneste spiller, og vinen udtrykker alle druens kvaliteter fra den lyse, rødblå farvetone til den indbydende duft af røde kirsebær. Et særkende ved smagen af Corvina veronese er den friske syre, som gør vinen læskende og let drikkelig, og en blid og diskret tanninstruktur i afslutningen, som alle, der ikke holder af snerpende garvesyre, vil vide at sætte pris på.

Maden

Med en klassisk Corvina Veronese virker det indlysende at blive i den italienske boldgade med en al dente pasta med kødsovs, svampe, bacon og tomater eller måske en Pizza Al Prosciutto med tomat, frisk mozzarella, oliven, frisk basilikum og italiensk prosciutto skinke.

2019 Alcaria Old Vines, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien.

Alcaria Old Vines

Drue: Monastrel, Syrah, Garnacha Tintorena

Distrikt: Bodegas Castaño, Yecla, Spanien.

Årgang: 2019

Vol: 14%

 Alcaria er en spansk betegnelse for små landsbysamfund i Sydspanien med nogle få huse og avlsbygninger beboet af familier, der får deres udkomme ved landbrug med kvæg, olivenlunde og vinmarker. Vinens navn er en hyldest til disse små samfund, der har svært ved at overleve i vore dages Spanien. Mange Alcarias var knyttet til en godsejerfamilie.

Bodegas Castaño hører til de bedste producenter i Yecla – et mindre vindistrikt i det sydøstlige hjørne af Spanien. Som det eneste vindistrikt består Yecla kun af en enkelt by omgivet af vinmarker i 400-800 meters højde. Her er somrene gloende hede og vintrene bidende kolde. Jordbunden består af et lag sandjord med ler og kalksten dybere nede, som holder godt fast på årets sparsomme nedbør. Det er barske forhold, men Bodegas Castaño har plantet vinstokke, der kan klare mosten og samtidig levere fremragende frugt, der ikke – takket være den varme, tørre blæst – døjer med råd og svamp.

Vinen

”Old vines” betyder at druerne er høstet fra gamle stokke, hvilket i dette tilfælde vil sige vinstokke, der er mindst 35 år gamle. Det er en alder hvor en vinstok begynder at bære færre drueklaser, som så til gengæld er af højeste kvalitet.. Alcario er lavet på 15% Garnacha Tintorena, 25% Syrah og 60% Monastrell, hvor især Monastrell har det fint med sommervarmen, som giver en most med mere frugtkarakter og mindre garvesyre. Druerne høstes i september, gæres i rustfri ståltanke i 8-10 dage og modner så i to måneder på egefade af fransk og amerikansk eg. Den rubinrøde vin i glasset har en krydret duft af brombær og sorte kirsebær. Smagen er pakket med solmoden frugt fra sorte bær, hvor Syrah og Monastrell sørger for struktur og mundfylde, mens Garnacha Tintorena leverer frugtsødme og charme. Vinens smagspalet slutter med en fast struktur af modne tanniner og en diskret fadkrydring.

Maden

Alcaria har den robuste fylde der skal til at ledsage både vinterens gryderetter og den kommende sommers grillkød med flutes og salater. Men hvad med en spansk tortilla − en nem og smagfuld ret, der i bund og grund er en æggekage med løg og kartofler. Hvis den får selskab med revet manchego ost, krydret chorizo pølse og sortfodsskinke kan det næsten ikke bliver mere spansk!

2018 Château Grimont, Cadillac – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

Château Grimont

Drue: Merlot, Cabernet Sauvignon

Distrikt: Cadillac – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

Årgang: 2018

Vol: 14%

Bordeaux er med sine 120.000 ha vinmarker Frankrigs største vindistrikt og desuden et af verdens største vinområder. Årligt produceres her mere end 700 millioner flasker vin, der i status og kvalitet rækker fra enkle bordvine til de dyreste, mest prestigiøse vine i verden. Det meste af vinen fra Bordeaux er rød, men der laves også tør hvidvin, hvide dessertvine, rosévin og mousserende vin. Vil man sætte sig ind i opbygningen af Bordeaux-distriktet, kan man godt forberede sig på en del timers læsning. Fordelt over hele departementet Gironde findes der 54 forskellige appellationer (godkendte vinområder med veldefineret klassifikation) på henholdsvis højre og venstre bred af den mægtige Gironde-flod og dens to bifloder Garonne mod syd og Dordogne mod nordøst. Cadillac-distriktet er opkaldt efter byen Cadillac, som også har lagt navn til det berømte bilmærke til minde om bilproducenten Antoine de la Mothe, som er født i Cadillac. Distriktet fik sin egen appellation i 1980, men  blev i 2009 lagt sammen med Côtes de Bordeaux til: Cadillac – Côtes De Bordeaux. Her er stenet, kalkrig jord i et bælte, 5 km bredt og 60 km langt, på højre side af Garonne sydøst for byen Bordeaux. Det majestætiske Château, blev sammen med de omkringliggende vinmarker overtaget af familien Yung i 1958 og de har gjort det godt med 80 medaljer for deres vine i løbet af de sidste 10 år. Château Grimont 2018 har fået sølvmedalje ved Challenge International Du Vin 2019 og et ”Best Buy” prædikat i det amerikanske vinblad Wine Enthusiast.

Vinen

Château Grimont er lavet på 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon. Funklende Bordeauxrød er vinen i glasset med en delikat duft af solbær med toner af egefad og et strejf af tobak. Den friske smag af rød bærfrugt er både intens og karakterfuld og har det tannin-bid i afslutningen, som er karakteristisk for en ung, rød Bordeaux. 

Maden

En typerigtig Bordeaux som Château Grimont har det bedst med et godt stykke fedtmarmoreret kød på tallerkenen, hvor vinens indhold af faste tanniner kommer til deres ret ved at rense munden for fedt efter hver mundfuld. Den røde Bordeaux er en madvin par excellence, - man glemmer tit hvor gode vine der findes i mange af Bordeaux-distriktets mindre kendte appellationer. 

2020 Rosé Des Plages, Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig.

2018 Corvina Veronese, Veneto, Italien.

Rosé Des Plages

 

Drue: Grenache, Cinsault, Carignan

Distrikt: Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 13%

Vintergækker og solgule erantis hører til de tidligste forårsbebudere, men for mange danskere er lysere tider og længere dage også blevet et varsel om at der nu skal skænkes kølig rosé i glassene. I Danmark topper forbruget af rosé i juli måned, men flere og flere har fået et godt øje til rosé og fundet ud af, at man godt kan forlænge rosé-sæsonen i begge ender. Heldigvis laves der nu god rosé mange steder, men noget af det bedste finder man stadig nede i Sydfrankrig i distrikterne Provence, Languedoc og Roussillon. Druerne til Rosé Des Plages er høstet på Mont Baudile ─ et område i Pays D’Hérault med stenet, kalkholdig jord ved foden af Larzac-plateauet. Vinmarkerne ligger i 160 meters højde, hvor vinstokkene nyder godt af sommerens mange solskinstimer og en frisk, tør luft med duft af vilde krydderurter og fyrreskove.

Vinen

Rosé Des Plages er tappet på flaske af vinhuset Fonjoya Delta i byen Saint-Saturnin-de-Lucian  vest for Montpellier. Vinen er lavet på tre klassiske, sydfranske druesorter: Grenache, Cinsault og Carignan. Med sin diskrete fremtoning med sarte toner af løgskal hører Rosé Des Plages til i den lyse ende af rosé-farveskalaen. Men det nærmest blege udseende skjuler en livlig rosévin med en skøn duft af kaprifolium, hindbær og jordbær krydret med rosmarin. Smagen af røde bær og grapefrugt har en tone af Kongen af Danmarks bolcher og et pikant strejf af kernebitterhed, der sammen med en frisk frugtsyre gør Rosé Des Plages til en herlig rosé, som forener smagsfylde med finesse og karakter med elegance.

Rosé Des Plages, som betyder ”vin til stranden”, er tappet på en iøjnefaldende flaske med et praktisk skruelåg. Tanken om et køligt glas rosé en varm sommerdag ved stranden er lige hvad vi trænger til i disse trange tider.

Maden

Rosé Des Plages deler sin sarte farve og rollen som forårsbebuder med en dansk delikatesse i verdensklasse: stenbiderrogn. Servering af en skål frisk stenbiderrogn i selskab med blinis bagt af boghvedemel, creme fraiche, fint hakkede rødløg og et glas kølig rosé − det er smagen af forår! Hen på sommeren vil Rosé Des Plages være en god ledsager til f.eks. den klassiske salade nicoise, hvis uimodståelige kombination af tun, æg, oliven og sprøde grøntsager.

Corvina Veronese

Drue: Corvina

Distrikt: Veneto, Italien.

Årgang: 2018

Vol:  12.5%

Måske virker ”Corvina” ikke bekendt, men ”Valpolicella” og ”Amarone” vil du med garanti nikke genkendende til. De nævnte vintyper er enormt populære her i landet. Vindistriktet Valpolicella, der betyder dalen med de mange kældre, ligger på den østlige side af Gardasøen ved foden af Monte Lessini. Alle dalene i Valpolicella er dannet af vandløb i nord-syd-gående retning med de tre dale, Negrar, Marano og Fumane, som de bedst kendte. Her har Cantina Valpolicella Negrar sine marker, hvor de høster druerne til Valpolicella vinene.  Cantina Valpolicella Negrar er grundlagt som ”cantina sociale” − et andelsbaseret kooperativ med særlige skattefordele, der er forpligtet til at modtage medlemmernes druer. I 1980’erne havde begrebet fået et blakket ry for produktion af anonyme, uinteressante vine, så i 1989 besluttede cantina’en at skabe et nyt brand, Domìni Veneti, med det formål at lave kvalitetsvin med druer høstet fra udvalgte parceller og vinificeret efter alle kunstens regler. En gren af Domìni Veneti-brandet fik navnet ”La Scuola Nel Vigneto” som hyldest til landskabets biodiversitet og de terrasser og stenmure, der karakteriserer vinmarkerne i Valpolicella. Det unikke landskab med gamle stensætninger blev i 2018 optaget på UNESCOS's Verdens-arvliste. Vinens etikette er tegnet af lokale kunstnere med motiver fra vinmarkernes terrasser.

Vinen

Corvina er den vigtigste drue i Valpolicella-distriktet, hvor den bidrager med krop, fylde, dybde og struktur til vinen samtidig med en duft og smag af kirsebær og en forfriskende syre. Her i glasset er Corvina på banen som den eneste spiller, og vinen udtrykker alle druens kvaliteter fra den lyse, rødblå farvetone til den indbydende duft af røde kirsebær. Et særkende ved smagen af Corvina veronese er den friske syre, som gør vinen læskende og let drikkelig, og en blid og diskret tanninstruktur i afslutningen, som alle, der ikke holder af snerpende garvesyre, vil vide at sætte pris på.

Maden

Med en klassisk Corvina Veronese virker det indlysende at blive i den italienske boldgade med en al dente pasta med kødsovs, svampe, bacon og tomater eller måske en Pizza Al Prosciutto med tomat, frisk mozzarella, oliven, frisk basilikum og italiensk prosciutto skinke.

2019 Alcaria Old Vines, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien.

2018 Château Grimont, Cadillac – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

Alcaria Old Vines

Drue: Monastrel, Syrah, Garnacha Tintorena

Distrikt: Bodegas Castaño, Yecla, Spanien.

Årgang: 2019

Vol: 14%

 Alcaria er en spansk betegnelse for små landsbysamfund i Sydspanien med nogle få huse og avlsbygninger beboet af familier, der får deres udkomme ved landbrug med kvæg, olivenlunde og vinmarker. Vinens navn er en hyldest til disse små samfund, der har svært ved at overleve i vore dages Spanien. Mange Alcarias var knyttet til en godsejerfamilie.

Bodegas Castaño hører til de bedste producenter i Yecla – et mindre vindistrikt i det sydøstlige hjørne af Spanien. Som det eneste vindistrikt består Yecla kun af en enkelt by omgivet af vinmarker i 400-800 meters højde. Her er somrene gloende hede og vintrene bidende kolde. Jordbunden består af et lag sandjord med ler og kalksten dybere nede, som holder godt fast på årets sparsomme nedbør. Det er barske forhold, men Bodegas Castaño har plantet vinstokke, der kan klare mosten og samtidig levere fremragende frugt, der ikke – takket være den varme, tørre blæst – døjer med råd og svamp.

Vinen

”Old vines” betyder at druerne er høstet fra gamle stokke, hvilket i dette tilfælde vil sige vinstokke, der er mindst 35 år gamle. Det er en alder hvor en vinstok begynder at bære færre drueklaser, som så til gengæld er af højeste kvalitet.. Alcario er lavet på 15% Garnacha Tintorena, 25% Syrah og 60% Monastrell, hvor især Monastrell har det fint med sommervarmen, som giver en most med mere frugtkarakter og mindre garvesyre. Druerne høstes i september, gæres i rustfri ståltanke i 8-10 dage og modner så i to måneder på egefade af fransk og amerikansk eg. Den rubinrøde vin i glasset har en krydret duft af brombær og sorte kirsebær. Smagen er pakket med solmoden frugt fra sorte bær, hvor Syrah og Monastrell sørger for struktur og mundfylde, mens Garnacha Tintorena leverer frugtsødme og charme. Vinens smagspalet slutter med en fast struktur af modne tanniner og en diskret fadkrydring.

Maden

Alcaria har den robuste fylde der skal til at ledsage både vinterens gryderetter og den kommende sommers grillkød med flutes og salater. Men hvad med en spansk tortilla − en nem og smagfuld ret, der i bund og grund er en æggekage med løg og kartofler. Hvis den får selskab med revet manchego ost, krydret chorizo pølse og sortfodsskinke kan det næsten ikke bliver mere spansk!

Château Grimont

Drue: Merlot, Cabernet Sauvignon

Distrikt: Cadillac – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

Årgang: 2018

Vol: 14%

Bordeaux er med sine 120.000 ha vinmarker Frankrigs største vindistrikt og desuden et af verdens største vinområder. Årligt produceres her mere end 700 millioner flasker vin, der i status og kvalitet rækker fra enkle bordvine til de dyreste, mest prestigiøse vine i verden. Det meste af vinen fra Bordeaux er rød, men der laves også tør hvidvin, hvide dessertvine, rosévin og mousserende vin. Vil man sætte sig ind i opbygningen af Bordeaux-distriktet, kan man godt forberede sig på en del timers læsning. Fordelt over hele departementet Gironde findes der 54 forskellige appellationer (godkendte vinområder med veldefineret klassifikation) på henholdsvis højre og venstre bred af den mægtige Gironde-flod og dens to bifloder Garonne mod syd og Dordogne mod nordøst. Cadillac-distriktet er opkaldt efter byen Cadillac, som også har lagt navn til det berømte bilmærke til minde om bilproducenten Antoine de la Mothe, som er født i Cadillac. Distriktet fik sin egen appellation i 1980, men  blev i 2009 lagt sammen med Côtes de Bordeaux til: Cadillac – Côtes De Bordeaux. Her er stenet, kalkrig jord i et bælte, 5 km bredt og 60 km langt, på højre side af Garonne sydøst for byen Bordeaux. Det majestætiske Château, blev sammen med de omkringliggende vinmarker overtaget af familien Yung i 1958 og de har gjort det godt med 80 medaljer for deres vine i løbet af de sidste 10 år. Château Grimont 2018 har fået sølvmedalje ved Challenge International Du Vin 2019 og et ”Best Buy” prædikat i det amerikanske vinblad Wine Enthusiast.

Vinen

Château Grimont er lavet på 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon. Funklende Bordeauxrød er vinen i glasset med en delikat duft af solbær med toner af egefad og et strejf af tobak. Den friske smag af rød bærfrugt er både intens og karakterfuld og har det tannin-bid i afslutningen, som er karakteristisk for en ung, rød Bordeaux. 

Maden

En typerigtig Bordeaux som Château Grimont har det bedst med et godt stykke fedtmarmoreret kød på tallerkenen, hvor vinens indhold af faste tanniner kommer til deres ret ved at rense munden for fedt efter hver mundfuld. Den røde Bordeaux er en madvin par excellence, - man glemmer tit hvor gode vine der findes i mange af Bordeaux-distriktets mindre kendte appellationer. 

2020 Rosé Des Plages, Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig.

2018 Corvina Veronese, Veneto, Italien.

2019 Alcaria Old Vines, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien.

2018 Château Grimont, Cadillac – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

Rosé Des Plages

 

Drue: Grenache, Cinsault, Carignan

Distrikt: Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig.

Årgang: 2020

Vol: 13%

Vintergækker og solgule erantis hører til de tidligste forårsbebudere, men for mange danskere er lysere tider og længere dage også blevet et varsel om at der nu skal skænkes kølig rosé i glassene. I Danmark topper forbruget af rosé i juli måned, men flere og flere har fået et godt øje til rosé og fundet ud af, at man godt kan forlænge rosé-sæsonen i begge ender. Heldigvis laves der nu god rosé mange steder, men noget af det bedste finder man stadig nede i Sydfrankrig i distrikterne Provence, Languedoc og Roussillon. Druerne til Rosé Des Plages er høstet på Mont Baudile ─ et område i Pays D’Hérault med stenet, kalkholdig jord ved foden af Larzac-plateauet. Vinmarkerne ligger i 160 meters højde, hvor vinstokkene nyder godt af sommerens mange solskinstimer og en frisk, tør luft med duft af vilde krydderurter og fyrreskove.

Vinen

Rosé Des Plages er tappet på flaske af vinhuset Fonjoya Delta i byen Saint-Saturnin-de-Lucian  vest for Montpellier. Vinen er lavet på tre klassiske, sydfranske druesorter: Grenache, Cinsault og Carignan. Med sin diskrete fremtoning med sarte toner af løgskal hører Rosé Des Plages til i den lyse ende af rosé-farveskalaen. Men det nærmest blege udseende skjuler en livlig rosévin med en skøn duft af kaprifolium, hindbær og jordbær krydret med rosmarin. Smagen af røde bær og grapefrugt har en tone af Kongen af Danmarks bolcher og et pikant strejf af kernebitterhed, der sammen med en frisk frugtsyre gør Rosé Des Plages til en herlig rosé, som forener smagsfylde med finesse og karakter med elegance.

Rosé Des Plages, som betyder ”vin til stranden”, er tappet på en iøjnefaldende flaske med et praktisk skruelåg. Tanken om et køligt glas rosé en varm sommerdag ved stranden er lige hvad vi trænger til i disse trange tider.

Maden

Rosé Des Plages deler sin sarte farve og rollen som forårsbebuder med en dansk delikatesse i verdensklasse: stenbiderrogn. Servering af en skål frisk stenbiderrogn i selskab med blinis bagt af boghvedemel, creme fraiche, fint hakkede rødløg og et glas kølig rosé − det er smagen af forår! Hen på sommeren vil Rosé Des Plages være en god ledsager til f.eks. den klassiske salade nicoise, hvis uimodståelige kombination af tun, æg, oliven og sprøde grøntsager.

Corvina Veronese

Drue: Corvina

Distrikt: Veneto, Italien.

Årgang: 2018

Vol:  12.5%

Måske virker ”Corvina” ikke bekendt, men ”Valpolicella” og ”Amarone” vil du med garanti nikke genkendende til. De nævnte vintyper er enormt populære her i landet. Vindistriktet Valpolicella, der betyder dalen med de mange kældre, ligger på den østlige side af Gardasøen ved foden af Monte Lessini. Alle dalene i Valpolicella er dannet af vandløb i nord-syd-gående retning med de tre dale, Negrar, Marano og Fumane, som de bedst kendte. Her har Cantina Valpolicella Negrar sine marker, hvor de høster druerne til Valpolicella vinene.  Cantina Valpolicella Negrar er grundlagt som ”cantina sociale” − et andelsbaseret kooperativ med særlige skattefordele, der er forpligtet til at modtage medlemmernes druer. I 1980’erne havde begrebet fået et blakket ry for produktion af anonyme, uinteressante vine, så i 1989 besluttede cantina’en at skabe et nyt brand, Domìni Veneti, med det formål at lave kvalitetsvin med druer høstet fra udvalgte parceller og vinificeret efter alle kunstens regler. En gren af Domìni Veneti-brandet fik navnet ”La Scuola Nel Vigneto” som hyldest til landskabets biodiversitet og de terrasser og stenmure, der karakteriserer vinmarkerne i Valpolicella. Det unikke landskab med gamle stensætninger blev i 2018 optaget på UNESCOS's Verdens-arvliste. Vinens etikette er tegnet af lokale kunstnere med motiver fra vinmarkernes terrasser.

Vinen

Corvina er den vigtigste drue i Valpolicella-distriktet, hvor den bidrager med krop, fylde, dybde og struktur til vinen samtidig med en duft og smag af kirsebær og en forfriskende syre. Her i glasset er Corvina på banen som den eneste spiller, og vinen udtrykker alle druens kvaliteter fra den lyse, rødblå farvetone til den indbydende duft af røde kirsebær. Et særkende ved smagen af Corvina veronese er den friske syre, som gør vinen læskende og let drikkelig, og en blid og diskret tanninstruktur i afslutningen, som alle, der ikke holder af snerpende garvesyre, vil vide at sætte pris på.

Maden

Med en klassisk Corvina Veronese virker det indlysende at blive i den italienske boldgade med en al dente pasta med kødsovs, svampe, bacon og tomater eller måske en Pizza Al Prosciutto med tomat, frisk mozzarella, oliven, frisk basilikum og italiensk prosciutto skinke.

Alcaria Old Vines

Drue: Monastrel, Syrah, Garnacha Tintorena

Distrikt: Bodegas Castaño, Yecla, Spanien.

Årgang: 2019

Vol: 14%

 Alcaria er en spansk betegnelse for små landsbysamfund i Sydspanien med nogle få huse og avlsbygninger beboet af familier, der får deres udkomme ved landbrug med kvæg, olivenlunde og vinmarker. Vinens navn er en hyldest til disse små samfund, der har svært ved at overleve i vore dages Spanien. Mange Alcarias var knyttet til en godsejerfamilie.

Bodegas Castaño hører til de bedste producenter i Yecla – et mindre vindistrikt i det sydøstlige hjørne af Spanien. Som det eneste vindistrikt består Yecla kun af en enkelt by omgivet af vinmarker i 400-800 meters højde. Her er somrene gloende hede og vintrene bidende kolde. Jordbunden består af et lag sandjord med ler og kalksten dybere nede, som holder godt fast på årets sparsomme nedbør. Det er barske forhold, men Bodegas Castaño har plantet vinstokke, der kan klare mosten og samtidig levere fremragende frugt, der ikke – takket være den varme, tørre blæst – døjer med råd og svamp.

Vinen

”Old vines” betyder at druerne er høstet fra gamle stokke, hvilket i dette tilfælde vil sige vinstokke, der er mindst 35 år gamle. Det er en alder hvor en vinstok begynder at bære færre drueklaser, som så til gengæld er af højeste kvalitet.. Alcario er lavet på 15% Garnacha Tintorena, 25% Syrah og 60% Monastrell, hvor især Monastrell har det fint med sommervarmen, som giver en most med mere frugtkarakter og mindre garvesyre. Druerne høstes i september, gæres i rustfri ståltanke i 8-10 dage og modner så i to måneder på egefade af fransk og amerikansk eg. Den rubinrøde vin i glasset har en krydret duft af brombær og sorte kirsebær. Smagen er pakket med solmoden frugt fra sorte bær, hvor Syrah og Monastrell sørger for struktur og mundfylde, mens Garnacha Tintorena leverer frugtsødme og charme. Vinens smagspalet slutter med en fast struktur af modne tanniner og en diskret fadkrydring.

Maden

Alcaria har den robuste fylde der skal til at ledsage både vinterens gryderetter og den kommende sommers grillkød med flutes og salater. Men hvad med en spansk tortilla − en nem og smagfuld ret, der i bund og grund er en æggekage med løg og kartofler. Hvis den får selskab med revet manchego ost, krydret chorizo pølse og sortfodsskinke kan det næsten ikke bliver mere spansk!

Château Grimont

Drue: Merlot, Cabernet Sauvignon

Distrikt: Cadillac – Côtes De Bordeaux, Frankrig.

Årgang: 2018

Vol: 14%

Bordeaux er med sine 120.000 ha vinmarker Frankrigs største vindistrikt og desuden et af verdens største vinområder. Årligt produceres her mere end 700 millioner flasker vin, der i status og kvalitet rækker fra enkle bordvine til de dyreste, mest prestigiøse vine i verden. Det meste af vinen fra Bordeaux er rød, men der laves også tør hvidvin, hvide dessertvine, rosévin og mousserende vin. Vil man sætte sig ind i opbygningen af Bordeaux-distriktet, kan man godt forberede sig på en del timers læsning. Fordelt over hele departementet Gironde findes der 54 forskellige appellationer (godkendte vinområder med veldefineret klassifikation) på henholdsvis højre og venstre bred af den mægtige Gironde-flod og dens to bifloder Garonne mod syd og Dordogne mod nordøst. Cadillac-distriktet er opkaldt efter byen Cadillac, som også har lagt navn til det berømte bilmærke til minde om bilproducenten Antoine de la Mothe, som er født i Cadillac. Distriktet fik sin egen appellation i 1980, men  blev i 2009 lagt sammen med Côtes de Bordeaux til: Cadillac – Côtes De Bordeaux. Her er stenet, kalkrig jord i et bælte, 5 km bredt og 60 km langt, på højre side af Garonne sydøst for byen Bordeaux. Det majestætiske Château, blev sammen med de omkringliggende vinmarker overtaget af familien Yung i 1958 og de har gjort det godt med 80 medaljer for deres vine i løbet af de sidste 10 år. Château Grimont 2018 har fået sølvmedalje ved Challenge International Du Vin 2019 og et ”Best Buy” prædikat i det amerikanske vinblad Wine Enthusiast.

Vinen

Château Grimont er lavet på 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon. Funklende Bordeauxrød er vinen i glasset med en delikat duft af solbær med toner af egefad og et strejf af tobak. Den friske smag af rød bærfrugt er både intens og karakterfuld og har det tannin-bid i afslutningen, som er karakteristisk for en ung, rød Bordeaux. 

Maden

En typerigtig Bordeaux som Château Grimont har det bedst med et godt stykke fedtmarmoreret kød på tallerkenen, hvor vinens indhold af faste tanniner kommer til deres ret ved at rense munden for fedt efter hver mundfuld. Den røde Bordeaux er en madvin par excellence, - man glemmer tit hvor gode vine der findes i mange af Bordeaux-distriktets mindre kendte appellationer. 

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned. 

Tilmeld dig rødvinskassen her