Juli måneds kasse

2021 Taverna Da Aldeia, Dão DOC, Portugal

Drue: Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz

Distrikt: Dão DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Dão er et klassisk vinområde i det centrale Portugal. Der har været vinstokke på markerne omkring byen Viseu, siden antikken, og distriktet fik allerede sin eftertragtede DOC status i 1908. Dão-distriktets mange små vinbønder havde en hård tid under António de Oliveira Salazar, der var Portugals premierminister og de facto-diktator fra 1932 til 1968. Han tvang vinbønderne ind i store kooperativer, under direkte kontrol af Portugals økonomiministerium. I kooperativet blev de bedste druer vejet af sammen med de ringeste, og den manglende belønning for frugtens kvalitet dræbte motivationen hos kooperativernes medlemmer til at gøre sig umage med plejen af vinstokkene.  Ved Portugals indtræden i EU i 1990 var det slut med kooperativernes magt, og samtidig blev der stillet kapital til rådighed for nye investeringer i vinproduktionen. Dão-distriktet ligger på højdedrag langs floden Dão omgivet af bjergkæder, der beskytter vinmarkerne mod storm og kulde fra alle verdenshjørner. Den årlige nedbør falder mest i vinterhalvåret, mens somrene er lange og solrige. Vinmarkerne ligger i omkring 500 meters højde i lysninger i områdets skove af eukalyptus og fyrretræer. Jordbunden består af sand og forvitret granit fra klipperne med god dræning til områdets floder.

Vinen

 Taverne Da Aldeia er lavet på Portugals signaturdrue, Touriga Nacional, sammen med Jaen (kendt som Mencia i Galicien) og Tinta Roriz (kendt som Tempranillo i Spanien). Efter høsten fjernes hovedparten af de grønne stilke og drueskallerne udblødes sammen med mosten i et døgn før gæring i store ståltanke. En del af den unge vin lagres fire måneder på fade af fransk eg. Vinen i glasset er dyb bordeauxrød med en indbydende duft af røde bær med et strejf af mørk chokolade og sort peber. Den frugtige smag af solbær og ribs har en krydret aromapalet og en frisk syre, der slutter med en lang eftersmag og runde, modne tanniner. En elegant og aromatisk rødvin, der er lettere i stilen end de røde vine fra Dourodalen.

Maden

Taverna Da Aldeia er alsidig. Den røde Dão vin ville fungere fint her i landet som ”husets vin”, fordi den sammen med sin appel til mange dagligretter har en kompleks, aromatisk smagsprofil, som betyder at vinen vil blive ved med at vække interesse. 

*indeholder sulfitter

2022 La Madriguera Monastrell Vino Rosso, Bodegas Arráez, Spanien

Drue: Monastrell

Distrikt: Bodegas Arráez, Spanien

Årgang : 2022

Vol: 14%

Bodegas Arráez ligger i Valencia- provisen. Bodegaen blev grundlagt i 1950 og har sine vinmarker i Terres Dels Alforins ─ et smukt landskab med et velegnet klima til dyrkning af vin. Bodega Arráez har siden starten i 1950 været ledet af familien Arráez. Toni Arráez Calabuig, der har stået i spidsen for bodegaen siden 2007, har som bodegaens direktør og ledende ønolog (vinmager) en nøglerolle. Toni er optaget af at vise hvordan lokale druesorter, der er tilpasset områdets klima og jordbundsforhold, i de rette hænder, kan lave glimrende vine. Samtidig præsenterer han sig som en usnobbet og ligetil vinmager, hvis højeste ønske er at lave vine, som folk kan lide at drikke uden først at skulle præpareres med en lang fortælling om appellationer og medaljer.

Vinen

I dette tilfælde  lavet på den lokale druesort Monastrell, der i Frankrig er kendt under navnet Mourvedre. Monastrell er en tykskallet blå drue med små, kompakte drueklaser, et højt sukkerindhold i mosten og masser af farvestoffer og tanniner i skallen. Den solhungrende druesort vinder frem i disse år og er ved at forlade sin position som tilsætningsdrue til nu at være den dominerende drue i mange spanske områder. Det skyldes at Monastrell, der blomstrer sent og modner ekstremt sent, i vore dage, med den globale opvarmnings påvirkning af klimaet, har fået lettere ved at få opfyldt sine krav til en lang, varm og solrig vækstperiode. Frugten til La Madriguera er høstet fra 30 år gamle vinstokke med rødderne fæstet i leret, kalkrig jord på vinmarker i 650 meters højde. Efter vinifikationen er den unge vin lagret på fade af fransk eg i 4 måneder. Vinen i glasset er mørk violet med strejf af purpur. Den indbydende duft af solbær er krydret med vanilje fra egefadet, og smagen af sorte skovbær har toner af mørk chokolade og en anelse tobak med god længde og modne, silkebløde tanniner. Et vellykket eksempel på hvad Monastrell kan præstere under solrige himmelstrøg.

Maden

Retter fra Middelhavskøkkenet er bodegaens bud på den mad på tallerkenen, der passer godt i stilen med den frugtige, kraftige vin, der bør serveres kølig i store glas. Årstiden taget i betragtning er det værd at notere, at vinen er eminent som ledsager til kød og grøntsager tilberedt på grillen.

*indeholder sulfitter

2021 Corvina Verona IGT, Veneto, Italien

Drue: Corvina

Distrikt: Veneto, Italien

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Navnet på vinen med den farvestrålende etiket er dannet af en druesort, Corvina, og et vinområde, Verona. Corvina er den dominerende drue i de røde vine fra Valpolicella , som ligger på den østlige side af Gardasøen ved foden af Monte Lessini. De fleste danske vindrikkere vil være bekendt med en særlig type rødvin fra dette område, Valpolicella Ripasso, som er en succeshistorie i særklasse på det danske vinmarked. Ripasso laves ved at lade en ung Valpolicella rødvin ”genpassere” (ripassare) det fugtige kvas fra tørrede, rosinagtige druer, der har været brugt til fremstilling af Amarone. En Ripasso kan betragtes som en toptunet Valpolicella.

Vinen

Corvina er i sig selv en ret tyndskallet drue, som man oftest vil møde i en blanding med andre lokale druesorter. Når Corvina, som i dette tilfælde, optræder som den eneste sort, er der tale om en helt anden og mere traditionel, lokal vintype. Hvor Ripasso-vinene er afhængige af sin rejse gennem kvaset fra produktionen af Amarone, er Valpolicella DOC, som Corvina Verona et tæt beslægtet med, en lettere, frugtbåren vintype uden fadlagring, der er skabt til at drikkes ung af vinbønderne og deres naboer til enkle, lokale retter. Det er en vintype af den slags, som man med glæde søger tilbage til, når man efter nogen tid er blevet lidt træt af de allestedsnærværende ripasso-vine. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af kirsebær, en indsmigrende, frisk smag af rød bærfrugt og en afslutning med fløjlsbløde, venlige tanniner. Det er en ganske enkel og meget drikkevenlig vin, der vil gå i folk med træsko på. Vinen er lavet af Cantina Valpolicella Negrar ─ et berømt, og med rette særdeles respekteret, kooperativ stiftet i 1933, hvilket borger for vinens kvalitet. Cantina Negrar har i dag 240 vinbønder som medlemmer og disponerer over godt 700 ha vinmarker i Valpolicella-distriktet. 

Maden

Corvina Verona er skabt til at blive serveret kølig og drukket i store slurke, og her er vinens alkoholstyrke i den lave ende en ubetinget fordel. Gør som Venetos vinbønder og server denne vin til enkle pastaretter og pizzaer eller server tilsvarende, enkle danske retter.

*indeholder sulfitter

2022 Le Pèlerin, Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre, Carignan

Distrikt:  Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Domaine Saint Martin d’Agel har været i familiens eje i otte generationer, hvilket dels har givet domænet stor erfaring med at udnytte vinmarkernes potentiale for sunde druer af god kvalitet, dels betyder at domænet, takket være omhyggelig pleje af vinstokkene gennem mange år, kan prale af vinmarker med op til 70 år gamle vinstokke. Domænets vinmarker ligger i Faugères, et vindistrikt i Sydfrankrig vest for Montpellier. Vindistriktet Faugères, der fik status som AOP i 1982, har mange kort på hånden i spillet om at lave god vin. Vinmarkernes jordbund består af skifer, en finkornet, lagdelt bjergart dannet af mudder og ler under højt tryk, som opsuger dagens solvarme, har en god vandbindingsevne som kan opmagasinere den sparsomme nedbør og som danner brudflader og revner, hvilket vinstokkenes rødder kan udnytte til at søge syv til otte meter i dybden. Kun få vindistrikter har en så total dominans af en enkelt bjergart, hvilket domænet da også fremhæves på vinens etiket: ”Terroir Schiste”. Vinmarkerne er opbygget som terrasser, hvilket brudstykkerne af skifer gør ret nemt, og vinstokkene ligger omgivet af skove og områder med garrigue (en lav kratvækst af forskellige krydderurter), som ofte kan både duftes og smages i vinen.

Vinen

Le Pèlegrin er lavet på 55% Syrah, 25% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Carignan, der høstes og vinificeres hver druesort for sig. De unge vine lagres på tanke af rustfrit stål indtil vinmageren foretager den endelige sammensætning af Le Pèlerin styret af sin erfaring og sin lugte- og smagssans. Vinen i glasset er funklende violet med toner af purpur. Den komplekse duftpalet har et overflødighedshorn af bær fra blåbær og brombær til kirsebær og blå blommer. De skønne frugter går igen i smagen ledsaget af en kølig mineralitet (med hilsen fra markens skifer), en pirrende duft af bjergets krydderurter (med hilsen fra områdets garrigue) og en fløjlsblød, finkornet tannin (med hilsen fra gamle vinstokke med rødder i skifer). En fremragende repræsentant for den lækre, drikkevenlige vintype, som karakteriserer de røde vine fra Faugères.

Maden

Le Pèlerin betyder pilgrim, og Domaine Saint Martin d’Agel skriver at deres rødvin, skabt med kombinationen af terroir, lokale druesorter og vinmagerens passion, er tænkt til at skulle skænkes i glasset for nutidens forbrugere ─ ”gourmet-pilgrimme”. Domænets forslag til servering lyder på kalkun-escalope rullet med pesto.

*indeholder sulfitter

2021 Taverna Da Aldeia, Dão DOC, Portugal

2022 La Madriguera Monastrell Vino Rosso, Bodegas Arráez, Spanien

Drue: Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz

Distrikt: Dão DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Dão er et klassisk vinområde i det centrale Portugal. Der har været vinstokke på markerne omkring byen Viseu, siden antikken, og distriktet fik allerede sin eftertragtede DOC status i 1908. Dão-distriktets mange små vinbønder havde en hård tid under António de Oliveira Salazar, der var Portugals premierminister og de facto-diktator fra 1932 til 1968. Han tvang vinbønderne ind i store kooperativer, under direkte kontrol af Portugals økonomiministerium. I kooperativet blev de bedste druer vejet af sammen med de ringeste, og den manglende belønning for frugtens kvalitet dræbte motivationen hos kooperativernes medlemmer til at gøre sig umage med plejen af vinstokkene.  Ved Portugals indtræden i EU i 1990 var det slut med kooperativernes magt, og samtidig blev der stillet kapital til rådighed for nye investeringer i vinproduktionen. Dão-distriktet ligger på højdedrag langs floden Dão omgivet af bjergkæder, der beskytter vinmarkerne mod storm og kulde fra alle verdenshjørner. Den årlige nedbør falder mest i vinterhalvåret, mens somrene er lange og solrige. Vinmarkerne ligger i omkring 500 meters højde i lysninger i områdets skove af eukalyptus og fyrretræer. Jordbunden består af sand og forvitret granit fra klipperne med god dræning til områdets floder.

Vinen

 Taverne Da Aldeia er lavet på Portugals signaturdrue, Touriga Nacional, sammen med Jaen (kendt som Mencia i Galicien) og Tinta Roriz (kendt som Tempranillo i Spanien). Efter høsten fjernes hovedparten af de grønne stilke og drueskallerne udblødes sammen med mosten i et døgn før gæring i store ståltanke. En del af den unge vin lagres fire måneder på fade af fransk eg. Vinen i glasset er dyb bordeauxrød med en indbydende duft af røde bær med et strejf af mørk chokolade og sort peber. Den frugtige smag af solbær og ribs har en krydret aromapalet og en frisk syre, der slutter med en lang eftersmag og runde, modne tanniner. En elegant og aromatisk rødvin, der er lettere i stilen end de røde vine fra Dourodalen.

Maden

Taverna Da Aldeia er alsidig. Den røde Dão vin ville fungere fint her i landet som ”husets vin”, fordi den sammen med sin appel til mange dagligretter har en kompleks, aromatisk smagsprofil, som betyder at vinen vil blive ved med at vække interesse. 

*indeholder sulfitter

Drue: Monastrell

Distrikt: Bodegas Arráez, Spanien

Årgang : 2022

Vol: 14%

Bodegas Arráez ligger i Valencia- provisen. Bodegaen blev grundlagt i 1950 og har sine vinmarker i Terres Dels Alforins ─ et smukt landskab med et velegnet klima til dyrkning af vin. Bodega Arráez har siden starten i 1950 været ledet af familien Arráez. Toni Arráez Calabuig, der har stået i spidsen for bodegaen siden 2007, har som bodegaens direktør og ledende ønolog (vinmager) en nøglerolle. Toni er optaget af at vise hvordan lokale druesorter, der er tilpasset områdets klima og jordbundsforhold, i de rette hænder, kan lave glimrende vine. Samtidig præsenterer han sig som en usnobbet og ligetil vinmager, hvis højeste ønske er at lave vine, som folk kan lide at drikke uden først at skulle præpareres med en lang fortælling om appellationer og medaljer.

Vinen

I dette tilfælde  lavet på den lokale druesort Monastrell, der i Frankrig er kendt under navnet Mourvedre. Monastrell er en tykskallet blå drue med små, kompakte drueklaser, et højt sukkerindhold i mosten og masser af farvestoffer og tanniner i skallen. Den solhungrende druesort vinder frem i disse år og er ved at forlade sin position som tilsætningsdrue til nu at være den dominerende drue i mange spanske områder. Det skyldes at Monastrell, der blomstrer sent og modner ekstremt sent, i vore dage, med den globale opvarmnings påvirkning af klimaet, har fået lettere ved at få opfyldt sine krav til en lang, varm og solrig vækstperiode. Frugten til La Madriguera er høstet fra 30 år gamle vinstokke med rødderne fæstet i leret, kalkrig jord på vinmarker i 650 meters højde. Efter vinifikationen er den unge vin lagret på fade af fransk eg i 4 måneder. Vinen i glasset er mørk violet med strejf af purpur. Den indbydende duft af solbær er krydret med vanilje fra egefadet, og smagen af sorte skovbær har toner af mørk chokolade og en anelse tobak med god længde og modne, silkebløde tanniner. Et vellykket eksempel på hvad Monastrell kan præstere under solrige himmelstrøg.

Maden

Retter fra Middelhavskøkkenet er bodegaens bud på den mad på tallerkenen, der passer godt i stilen med den frugtige, kraftige vin, der bør serveres kølig i store glas. Årstiden taget i betragtning er det værd at notere, at vinen er eminent som ledsager til kød og grøntsager tilberedt på grillen.

*indeholder sulfitter

2021 Corvina Verona IGT, Veneto, Italien

2022 Le Pèlerin, Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

Drue: Corvina

Distrikt: Veneto, Italien

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Navnet på vinen med den farvestrålende etiket er dannet af en druesort, Corvina, og et vinområde, Verona. Corvina er den dominerende drue i de røde vine fra Valpolicella , som ligger på den østlige side af Gardasøen ved foden af Monte Lessini. De fleste danske vindrikkere vil være bekendt med en særlig type rødvin fra dette område, Valpolicella Ripasso, som er en succeshistorie i særklasse på det danske vinmarked. Ripasso laves ved at lade en ung Valpolicella rødvin ”genpassere” (ripassare) det fugtige kvas fra tørrede, rosinagtige druer, der har været brugt til fremstilling af Amarone. En Ripasso kan betragtes som en toptunet Valpolicella.

Vinen

Corvina er i sig selv en ret tyndskallet drue, som man oftest vil møde i en blanding med andre lokale druesorter. Når Corvina, som i dette tilfælde, optræder som den eneste sort, er der tale om en helt anden og mere traditionel, lokal vintype. Hvor Ripasso-vinene er afhængige af sin rejse gennem kvaset fra produktionen af Amarone, er Valpolicella DOC, som Corvina Verona et tæt beslægtet med, en lettere, frugtbåren vintype uden fadlagring, der er skabt til at drikkes ung af vinbønderne og deres naboer til enkle, lokale retter. Det er en vintype af den slags, som man med glæde søger tilbage til, når man efter nogen tid er blevet lidt træt af de allestedsnærværende ripasso-vine. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af kirsebær, en indsmigrende, frisk smag af rød bærfrugt og en afslutning med fløjlsbløde, venlige tanniner. Det er en ganske enkel og meget drikkevenlig vin, der vil gå i folk med træsko på. Vinen er lavet af Cantina Valpolicella Negrar ─ et berømt, og med rette særdeles respekteret, kooperativ stiftet i 1933, hvilket borger for vinens kvalitet. Cantina Negrar har i dag 240 vinbønder som medlemmer og disponerer over godt 700 ha vinmarker i Valpolicella-distriktet. 

Maden

Corvina Verona er skabt til at blive serveret kølig og drukket i store slurke, og her er vinens alkoholstyrke i den lave ende en ubetinget fordel. Gør som Venetos vinbønder og server denne vin til enkle pastaretter og pizzaer eller server tilsvarende, enkle danske retter.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre, Carignan

Distrikt:  Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Domaine Saint Martin d’Agel har været i familiens eje i otte generationer, hvilket dels har givet domænet stor erfaring med at udnytte vinmarkernes potentiale for sunde druer af god kvalitet, dels betyder at domænet, takket være omhyggelig pleje af vinstokkene gennem mange år, kan prale af vinmarker med op til 70 år gamle vinstokke. Domænets vinmarker ligger i Faugères, et vindistrikt i Sydfrankrig vest for Montpellier. Vindistriktet Faugères, der fik status som AOP i 1982, har mange kort på hånden i spillet om at lave god vin. Vinmarkernes jordbund består af skifer, en finkornet, lagdelt bjergart dannet af mudder og ler under højt tryk, som opsuger dagens solvarme, har en god vandbindingsevne som kan opmagasinere den sparsomme nedbør og som danner brudflader og revner, hvilket vinstokkenes rødder kan udnytte til at søge syv til otte meter i dybden. Kun få vindistrikter har en så total dominans af en enkelt bjergart, hvilket domænet da også fremhæves på vinens etiket: ”Terroir Schiste”. Vinmarkerne er opbygget som terrasser, hvilket brudstykkerne af skifer gør ret nemt, og vinstokkene ligger omgivet af skove og områder med garrigue (en lav kratvækst af forskellige krydderurter), som ofte kan både duftes og smages i vinen.

Vinen

Le Pèlegrin er lavet på 55% Syrah, 25% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Carignan, der høstes og vinificeres hver druesort for sig. De unge vine lagres på tanke af rustfrit stål indtil vinmageren foretager den endelige sammensætning af Le Pèlerin styret af sin erfaring og sin lugte- og smagssans. Vinen i glasset er funklende violet med toner af purpur. Den komplekse duftpalet har et overflødighedshorn af bær fra blåbær og brombær til kirsebær og blå blommer. De skønne frugter går igen i smagen ledsaget af en kølig mineralitet (med hilsen fra markens skifer), en pirrende duft af bjergets krydderurter (med hilsen fra områdets garrigue) og en fløjlsblød, finkornet tannin (med hilsen fra gamle vinstokke med rødder i skifer). En fremragende repræsentant for den lækre, drikkevenlige vintype, som karakteriserer de røde vine fra Faugères.

Maden

Le Pèlerin betyder pilgrim, og Domaine Saint Martin d’Agel skriver at deres rødvin, skabt med kombinationen af terroir, lokale druesorter og vinmagerens passion, er tænkt til at skulle skænkes i glasset for nutidens forbrugere ─ ”gourmet-pilgrimme”. Domænets forslag til servering lyder på kalkun-escalope rullet med pesto.

*indeholder sulfitter

2021 Taverna Da Aldeia, Dão DOC, Portugal

2022 La Madriguera Monastrell Vino Rosso, Bodegas Arráez, Spanien

2021 Corvina Verona IGT, Veneto, Italien

2022 Le Pèlerin, Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

Drue: Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz

Distrikt: Dão DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Dão er et klassisk vinområde i det centrale Portugal. Der har været vinstokke på markerne omkring byen Viseu, siden antikken, og distriktet fik allerede sin eftertragtede DOC status i 1908. Dão-distriktets mange små vinbønder havde en hård tid under António de Oliveira Salazar, der var Portugals premierminister og de facto-diktator fra 1932 til 1968. Han tvang vinbønderne ind i store kooperativer, under direkte kontrol af Portugals økonomiministerium. I kooperativet blev de bedste druer vejet af sammen med de ringeste, og den manglende belønning for frugtens kvalitet dræbte motivationen hos kooperativernes medlemmer til at gøre sig umage med plejen af vinstokkene.  Ved Portugals indtræden i EU i 1990 var det slut med kooperativernes magt, og samtidig blev der stillet kapital til rådighed for nye investeringer i vinproduktionen. Dão-distriktet ligger på højdedrag langs floden Dão omgivet af bjergkæder, der beskytter vinmarkerne mod storm og kulde fra alle verdenshjørner. Den årlige nedbør falder mest i vinterhalvåret, mens somrene er lange og solrige. Vinmarkerne ligger i omkring 500 meters højde i lysninger i områdets skove af eukalyptus og fyrretræer. Jordbunden består af sand og forvitret granit fra klipperne med god dræning til områdets floder.

Vinen

 Taverne Da Aldeia er lavet på Portugals signaturdrue, Touriga Nacional, sammen med Jaen (kendt som Mencia i Galicien) og Tinta Roriz (kendt som Tempranillo i Spanien). Efter høsten fjernes hovedparten af de grønne stilke og drueskallerne udblødes sammen med mosten i et døgn før gæring i store ståltanke. En del af den unge vin lagres fire måneder på fade af fransk eg. Vinen i glasset er dyb bordeauxrød med en indbydende duft af røde bær med et strejf af mørk chokolade og sort peber. Den frugtige smag af solbær og ribs har en krydret aromapalet og en frisk syre, der slutter med en lang eftersmag og runde, modne tanniner. En elegant og aromatisk rødvin, der er lettere i stilen end de røde vine fra Dourodalen.

Maden

Taverna Da Aldeia er alsidig. Den røde Dão vin ville fungere fint her i landet som ”husets vin”, fordi den sammen med sin appel til mange dagligretter har en kompleks, aromatisk smagsprofil, som betyder at vinen vil blive ved med at vække interesse. 

*indeholder sulfitter

Drue: Monastrell

Distrikt: Bodegas Arráez, Spanien

Årgang : 2022

Vol: 14%

Bodegas Arráez ligger i Valencia- provisen. Bodegaen blev grundlagt i 1950 og har sine vinmarker i Terres Dels Alforins ─ et smukt landskab med et velegnet klima til dyrkning af vin. Bodega Arráez har siden starten i 1950 været ledet af familien Arráez. Toni Arráez Calabuig, der har stået i spidsen for bodegaen siden 2007, har som bodegaens direktør og ledende ønolog (vinmager) en nøglerolle. Toni er optaget af at vise hvordan lokale druesorter, der er tilpasset områdets klima og jordbundsforhold, i de rette hænder, kan lave glimrende vine. Samtidig præsenterer han sig som en usnobbet og ligetil vinmager, hvis højeste ønske er at lave vine, som folk kan lide at drikke uden først at skulle præpareres med en lang fortælling om appellationer og medaljer.

Vinen

I dette tilfælde  lavet på den lokale druesort Monastrell, der i Frankrig er kendt under navnet Mourvedre. Monastrell er en tykskallet blå drue med små, kompakte drueklaser, et højt sukkerindhold i mosten og masser af farvestoffer og tanniner i skallen. Den solhungrende druesort vinder frem i disse år og er ved at forlade sin position som tilsætningsdrue til nu at være den dominerende drue i mange spanske områder. Det skyldes at Monastrell, der blomstrer sent og modner ekstremt sent, i vore dage, med den globale opvarmnings påvirkning af klimaet, har fået lettere ved at få opfyldt sine krav til en lang, varm og solrig vækstperiode. Frugten til La Madriguera er høstet fra 30 år gamle vinstokke med rødderne fæstet i leret, kalkrig jord på vinmarker i 650 meters højde. Efter vinifikationen er den unge vin lagret på fade af fransk eg i 4 måneder. Vinen i glasset er mørk violet med strejf af purpur. Den indbydende duft af solbær er krydret med vanilje fra egefadet, og smagen af sorte skovbær har toner af mørk chokolade og en anelse tobak med god længde og modne, silkebløde tanniner. Et vellykket eksempel på hvad Monastrell kan præstere under solrige himmelstrøg.

Maden

Retter fra Middelhavskøkkenet er bodegaens bud på den mad på tallerkenen, der passer godt i stilen med den frugtige, kraftige vin, der bør serveres kølig i store glas. Årstiden taget i betragtning er det værd at notere, at vinen er eminent som ledsager til kød og grøntsager tilberedt på grillen.

*indeholder sulfitter

Drue: Corvina

Distrikt: Veneto, Italien

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Navnet på vinen med den farvestrålende etiket er dannet af en druesort, Corvina, og et vinområde, Verona. Corvina er den dominerende drue i de røde vine fra Valpolicella , som ligger på den østlige side af Gardasøen ved foden af Monte Lessini. De fleste danske vindrikkere vil være bekendt med en særlig type rødvin fra dette område, Valpolicella Ripasso, som er en succeshistorie i særklasse på det danske vinmarked. Ripasso laves ved at lade en ung Valpolicella rødvin ”genpassere” (ripassare) det fugtige kvas fra tørrede, rosinagtige druer, der har været brugt til fremstilling af Amarone. En Ripasso kan betragtes som en toptunet Valpolicella.

Vinen

Corvina er i sig selv en ret tyndskallet drue, som man oftest vil møde i en blanding med andre lokale druesorter. Når Corvina, som i dette tilfælde, optræder som den eneste sort, er der tale om en helt anden og mere traditionel, lokal vintype. Hvor Ripasso-vinene er afhængige af sin rejse gennem kvaset fra produktionen af Amarone, er Valpolicella DOC, som Corvina Verona et tæt beslægtet med, en lettere, frugtbåren vintype uden fadlagring, der er skabt til at drikkes ung af vinbønderne og deres naboer til enkle, lokale retter. Det er en vintype af den slags, som man med glæde søger tilbage til, når man efter nogen tid er blevet lidt træt af de allestedsnærværende ripasso-vine. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af kirsebær, en indsmigrende, frisk smag af rød bærfrugt og en afslutning med fløjlsbløde, venlige tanniner. Det er en ganske enkel og meget drikkevenlig vin, der vil gå i folk med træsko på. Vinen er lavet af Cantina Valpolicella Negrar ─ et berømt, og med rette særdeles respekteret, kooperativ stiftet i 1933, hvilket borger for vinens kvalitet. Cantina Negrar har i dag 240 vinbønder som medlemmer og disponerer over godt 700 ha vinmarker i Valpolicella-distriktet. 

Maden

Corvina Verona er skabt til at blive serveret kølig og drukket i store slurke, og her er vinens alkoholstyrke i den lave ende en ubetinget fordel. Gør som Venetos vinbønder og server denne vin til enkle pastaretter og pizzaer eller server tilsvarende, enkle danske retter.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre, Carignan

Distrikt:  Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Domaine Saint Martin d’Agel har været i familiens eje i otte generationer, hvilket dels har givet domænet stor erfaring med at udnytte vinmarkernes potentiale for sunde druer af god kvalitet, dels betyder at domænet, takket være omhyggelig pleje af vinstokkene gennem mange år, kan prale af vinmarker med op til 70 år gamle vinstokke. Domænets vinmarker ligger i Faugères, et vindistrikt i Sydfrankrig vest for Montpellier. Vindistriktet Faugères, der fik status som AOP i 1982, har mange kort på hånden i spillet om at lave god vin. Vinmarkernes jordbund består af skifer, en finkornet, lagdelt bjergart dannet af mudder og ler under højt tryk, som opsuger dagens solvarme, har en god vandbindingsevne som kan opmagasinere den sparsomme nedbør og som danner brudflader og revner, hvilket vinstokkenes rødder kan udnytte til at søge syv til otte meter i dybden. Kun få vindistrikter har en så total dominans af en enkelt bjergart, hvilket domænet da også fremhæves på vinens etiket: ”Terroir Schiste”. Vinmarkerne er opbygget som terrasser, hvilket brudstykkerne af skifer gør ret nemt, og vinstokkene ligger omgivet af skove og områder med garrigue (en lav kratvækst af forskellige krydderurter), som ofte kan både duftes og smages i vinen.

Vinen

Le Pèlegrin er lavet på 55% Syrah, 25% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Carignan, der høstes og vinificeres hver druesort for sig. De unge vine lagres på tanke af rustfrit stål indtil vinmageren foretager den endelige sammensætning af Le Pèlerin styret af sin erfaring og sin lugte- og smagssans. Vinen i glasset er funklende violet med toner af purpur. Den komplekse duftpalet har et overflødighedshorn af bær fra blåbær og brombær til kirsebær og blå blommer. De skønne frugter går igen i smagen ledsaget af en kølig mineralitet (med hilsen fra markens skifer), en pirrende duft af bjergets krydderurter (med hilsen fra områdets garrigue) og en fløjlsblød, finkornet tannin (med hilsen fra gamle vinstokke med rødder i skifer). En fremragende repræsentant for den lækre, drikkevenlige vintype, som karakteriserer de røde vine fra Faugères.

Maden

Le Pèlerin betyder pilgrim, og Domaine Saint Martin d’Agel skriver at deres rødvin, skabt med kombinationen af terroir, lokale druesorter og vinmagerens passion, er tænkt til at skulle skænkes i glasset for nutidens forbrugere ─ ”gourmet-pilgrimme”. Domænets forslag til servering lyder på kalkun-escalope rullet med pesto.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.