August måneds kasse

2022 The Wedge, Pinotage, Swartland, Sydafrika

Drue: Pinotage

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2022

Vol: 14%

Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrikas Western Cape provins. Klimaet her er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer. Swartland har fået sit navn efter den lokale næsehornsbusk, der får en sort farve efter regn. Her har familien Basson dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene lige siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far.  Basson-familiens vingård har fået sit navn ”Babylon’s Peak” fra en stor klippetop af granit, der ligger midt i vinmarkerne. Det er også granit, der præger jordbunden ved Paardeberg, hvor vinmarkerne, med en højde på 700 meter over havet, er nogle af de højest beliggende i Swartland. Basson-familien har 350 ha veldrænet, stenet jord plantet til med vinstokke, der er over 30 år gamle, har dybe rødder og leverer frugt af ypperste kvalitet.

Vinen

Professor Perold skabte i 1924 Sydafrikas egen druetype Pinotage ved at krydse bourgogne-druen Pinot noir med den sydfranske Cinsault. De små, tidligt modnende druer har en tyk, blåsort skal. En god Pinotage har en mineralsk tone i bouquet'en. ”Vi elsker Pinotage”, skriver Stephan Basson på etiketten, ”men ligesom en tur på surfbrættet kan du ikke snakke med om at surfe, før du selv har redet på bølgerne. Du vil enten elske det eller hade det. Jeg anbefaler at du prøver Pinotage!”. Vinen i glasset er bordeauxrød, og den krydrede duft har toner af sorte bær, tobak og et strejf af kamfer, som man ofte møder i vine på Pinotage-druer. Vinen har en flot smagsfylde med præg af sort bærfrugt og tobak med en distinkt, mineralsk tone som hilsen fra vinstokke med rødderne i Sydafrikas røde jord. Vinen slutter med faste tanniner og kan minde om en god Medoc, men ved nærmere bekendtskab har den umiskendelige kendetegn på en sydafrikansk vin lavet på landets signaturdrue.

Maden

Efter en tur med surfbrættet i Atlanterhavets bølger gør sydafrikanerne grillen klar til en ”braai” hjemme i haven. En tradition, der bedst kendetegner den sydafrikanske madkultur, er glæden ved at grille, der på afrikaans hedder at “braai’e”, og er en hyldest til udendørslivet, som sydafrikanerne holder meget af.

*indeholder sulfitter

2016 Il Cedrone, Rosso Veronese, Cantina Di Negrar, Italien

Drue: Corvina, Corvinone, Rondinella

Distrikt: Cantina Di Negrar, Verona, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Cantina Di Negrar blev stiftet i 1933 af seks vinbønder, der sluttede sig sammen i et vinkooperativ for at forsvare deres territorium mod spekulative investeringer og for at henvende sig direkte til forbrugerne med deres vine. I 1957 var kooperativet nået op på 80 medlemmer. Det faktum, at Cantina Di Negrar flere gange har modtaget den højeste udmærkelse, ”3 Bicchieri” i den italienske vinguide ”Gambero Rosso”, er med til at understrege kooperativets ambitioner om høj kvalitet. Metoderne er dels at respektere de lokale traditioner og metoder for vinfremstilling, dels engagement i forskning og teknologisk innovation. Kooperativet har sit eget vinlaboratorium, som arbejder sammen med fakultetet for ønologi ved Veronas universitet og Centro Sperimentale di San Floriano – et center for udvikling af nye metoder for vinavl.

Vinen

Il Cedrone er lavet på Corvina (60%), Corvinone (20%) og Rondinella (20%) høstet med hånden fra 20-25 år gamle vinstokke plantet i hjertet af Valpolicella-distrikter. Efter at gæringen er afsluttet sidst i september lagres vinen på ståltank indtil februar, hvor den får en sidste afrunding ved tre måneders lagring på traditionelle ”botti” (store træfade lavet af slavonsk eg).  Resultatet er en rubinrød vin en med indtagende duft af røde kirsebær og diskrete fadtoner. Den saftige smag af røde bær er krydret med lækre toner af mørk chokolade og sort lakrids, som lives op med Corvinone-druens friske frugtsyre og afsluttes med modne tanniner. En meget velafbalanceret vinstil, man aldrig bliver træt af. 

Maden

En italiener vil aldrig være i tvivl ─ dette er ”un vino da tutto pasto” eller med andre ord et glas rødvin, der kan serveres til alle slags pastaretter. Her som etiketten siger til kød og ost, så bliver det ikke bredere 

*indeholder sulfitter

2022 La Leyenda del Caballero Merlot, Vinos De La Tierra De Castilla, Spanien

Drue: Merlot

Distrikt: Vinos De La Tierra De Castilla,  Spanien                                                                              

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

 Den castilianske højslette er de store vidders land med drivende skyer, fåreflokke og vindmøller, middelalderborge og forladte landsbyer. Det er et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Størstedelen af området er uden træer men med vidtstrakte marker, hvor hovedafgrøden er hvede. Fårehold er den største industri her på stedet, med osten queso Manchego, fremstillet af fåremælk, som et meget populært produkt. Betingelserne for vinstokken på den castilianske højslette er på alle måder ekstreme, men ikke desto mindre findes godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker i dette område. Klimaet er for tørt og barskt for råd og skimmel, så der kan avles vin her uden sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med 12 til 14 timers solskin hver dag på højsletten, så modning af druerne er ikke noget problem.

Vinen

Vinserien 8Legends (otte legender) markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og Merlot-vinen har legenden om de stolte riddere som tema. Legenden fortæller at ridderne drak de bedste vine aftenen før et stort slag, mens nogle riddere skar skakbrikker af træ, med springeren (som afbildes på etiketten) som et populært symbol for netop en ridder. Det er ikke noget tilfælde at Miguel de Cervantes lod helten i sin roman Don Quijote ride rundt mellem vindmøllerne i La Mancha. Det er usædvanligt at finde en vin på 100% Merlot fra den castilianske højslette, men druen er i fremgang på vinmarker verden over og har vist gode resultater under forskellige vækstforhold. Vinen i glasset med sin dybe, varme bordeaux farve og indbydende duft af brombær og solbær med et strejf af julekagekrydderier viser at druen har befundet sig godt på højsletten. Den fyldige smag af mørk bærfrugt har toner af mørk chokolade, som friskes op af en livgivende syre og slutter af med en rank tanninstruktur. En vin som de spanske riddere ville have drukket med begejstring.

Maden

Blandt de lokale retter finder man blodpølse, grillet svinetryne og grillede lammebrisler. Selv om maden skylles ned med rigelige mængder lokal rødvin, er egnsretter fra den castilianske højslette ikke til at spøge med, og mange danskere ville nok foretrække en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse.

*indeholder sulfitter

2023 Ventoux. Dauverne&Ranvier, Ventoux, Frankrig

Drue: Syrah, Grenache

Distrikt: Ventoux, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 13,5%

Cykelentusiaster forbinder navnet Ventoux med det legendariske bjerg, der flere gange været indlagt i Tour de France. Der er ikke vinmarker på selve bjerget, hvis hvide top med det karakteristiske observationstårn man ser hele tiden, når man er på tur i området, men fra toppen af bjerget er der en uforglemmelig udsigt over vidtstrakte landskaber med vinområder, plantager, og enorme lavendel marker. Områdets kraftige vinde gør det til en barsk oplevelse at bestige det 1.912 meter høje, nøgne bjerg på cykel, men for vinstokkene betyder kølige vinde god ventilation af drueklaserne og mindre risiko for angreb af råd og svamp. Ventoux er et herligt sted, hvor man kan beruse sig─ ikke kun i vin, men i sletter og bjerge, floder og dale, oliven, timian og lavendel. Solen skinner i Ventoux - 300 solskinsdage er normen. Vinmarkerne ligger i 200-400 meters højde, og om natten falder temperaturen ned til 15 °C. Det bevarer druernes friske syre, hvilket er afgørende for vinens balance og kvalitet.

Vinen

I vore dage er de røde vine fra Ventoux kendt for at være mørke i farven med en rig frugtfylde og aromatiske smagskvaliteter. De er typisk friskere end vinene fra andre distrikter i den sydlige ende af Rhônedalen. Makkerparret Dauvergne Ranvier har rødderne solidt plantet i vin. I 2004 besluttede de sig for at få foden på egen vinjord. Jean-François Ranvier var fra barnsben så optaget af dufte og smage, at han til sine forældres bestyrtelse havde for vane at kommentere måltidets aromaer fra A til Z, når familien var til middag hos venner og familie. En mørk violet farve i glasset viser et højt indhold af tykskallede Syrah-druer. En liflig aroma af violer og brombær krydret med dufte fra bjergskråningernes krydderurter vælter op af glasset, og smagen er pakket til randen med sorte skovbær, krydderier (kanel og kardemomme) og mørk chokolade. Vinens overflødighedshorn af smagsindtryk slutter harmonisk med runde, modne tanniner.

Maden
Ventoux er hjemsted for sorte trøfler, også kaldet de sorte diamanter, men den kan bestemt også drikkes til meget andet, måske fra grillen eller efterårets første simreret.

*indeholder sulfitter

2022 The Wedge, Pinotage, Swartland, Sydafrika

2016 Il Cedrone, Rosso Veronese, Cantina Di Negrar, Italien

Drue: Pinotage

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2022

Vol: 14%

Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrikas Western Cape provins. Klimaet her er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer. Swartland har fået sit navn efter den lokale næsehornsbusk, der får en sort farve efter regn. Her har familien Basson dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene lige siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far.  Basson-familiens vingård har fået sit navn ”Babylon’s Peak” fra en stor klippetop af granit, der ligger midt i vinmarkerne. Det er også granit, der præger jordbunden ved Paardeberg, hvor vinmarkerne, med en højde på 700 meter over havet, er nogle af de højest beliggende i Swartland. Basson-familien har 350 ha veldrænet, stenet jord plantet til med vinstokke, der er over 30 år gamle, har dybe rødder og leverer frugt af ypperste kvalitet.

Vinen

Professor Perold skabte i 1924 Sydafrikas egen druetype Pinotage ved at krydse bourgogne-druen Pinot noir med den sydfranske Cinsault. De små, tidligt modnende druer har en tyk, blåsort skal. En god Pinotage har en mineralsk tone i bouquet'en. ”Vi elsker Pinotage”, skriver Stephan Basson på etiketten, ”men ligesom en tur på surfbrættet kan du ikke snakke med om at surfe, før du selv har redet på bølgerne. Du vil enten elske det eller hade det. Jeg anbefaler at du prøver Pinotage!”. Vinen i glasset er bordeauxrød, og den krydrede duft har toner af sorte bær, tobak og et strejf af kamfer, som man ofte møder i vine på Pinotage-druer. Vinen har en flot smagsfylde med præg af sort bærfrugt og tobak med en distinkt, mineralsk tone som hilsen fra vinstokke med rødderne i Sydafrikas røde jord. Vinen slutter med faste tanniner og kan minde om en god Medoc, men ved nærmere bekendtskab har den umiskendelige kendetegn på en sydafrikansk vin lavet på landets signaturdrue.

Maden

Efter en tur med surfbrættet i Atlanterhavets bølger gør sydafrikanerne grillen klar til en ”braai” hjemme i haven. En tradition, der bedst kendetegner den sydafrikanske madkultur, er glæden ved at grille, der på afrikaans hedder at “braai’e”, og er en hyldest til udendørslivet, som sydafrikanerne holder meget af.

*indeholder sulfitter

Drue: Corvina, Corvinone, Rondinella

Distrikt: Cantina Di Negrar, Verona, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Cantina Di Negrar blev stiftet i 1933 af seks vinbønder, der sluttede sig sammen i et vinkooperativ for at forsvare deres territorium mod spekulative investeringer og for at henvende sig direkte til forbrugerne med deres vine. I 1957 var kooperativet nået op på 80 medlemmer. Det faktum, at Cantina Di Negrar flere gange har modtaget den højeste udmærkelse, ”3 Bicchieri” i den italienske vinguide ”Gambero Rosso”, er med til at understrege kooperativets ambitioner om høj kvalitet. Metoderne er dels at respektere de lokale traditioner og metoder for vinfremstilling, dels engagement i forskning og teknologisk innovation. Kooperativet har sit eget vinlaboratorium, som arbejder sammen med fakultetet for ønologi ved Veronas universitet og Centro Sperimentale di San Floriano – et center for udvikling af nye metoder for vinavl.

Vinen

Il Cedrone er lavet på Corvina (60%), Corvinone (20%) og Rondinella (20%) høstet med hånden fra 20-25 år gamle vinstokke plantet i hjertet af Valpolicella-distrikter. Efter at gæringen er afsluttet sidst i september lagres vinen på ståltank indtil februar, hvor den får en sidste afrunding ved tre måneders lagring på traditionelle ”botti” (store træfade lavet af slavonsk eg).  Resultatet er en rubinrød vin en med indtagende duft af røde kirsebær og diskrete fadtoner. Den saftige smag af røde bær er krydret med lækre toner af mørk chokolade og sort lakrids, som lives op med Corvinone-druens friske frugtsyre og afsluttes med modne tanniner. En meget velafbalanceret vinstil, man aldrig bliver træt af. 

Maden

En italiener vil aldrig være i tvivl ─ dette er ”un vino da tutto pasto” eller med andre ord et glas rødvin, der kan serveres til alle slags pastaretter. Her som etiketten siger til kød og ost, så bliver det ikke bredere 

*indeholder sulfitter

2022 La Leyenda del Caballero Merlot, Vinos De La Tierra De Castilla, Spanien

2023 Ventoux. Dauverne&Ranvier, Ventoux, Frankrig

Drue: Merlot

Distrikt: Vinos De La Tierra De Castilla,  Spanien                                                                              

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

 Den castilianske højslette er de store vidders land med drivende skyer, fåreflokke og vindmøller, middelalderborge og forladte landsbyer. Det er et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Størstedelen af området er uden træer men med vidtstrakte marker, hvor hovedafgrøden er hvede. Fårehold er den største industri her på stedet, med osten queso Manchego, fremstillet af fåremælk, som et meget populært produkt. Betingelserne for vinstokken på den castilianske højslette er på alle måder ekstreme, men ikke desto mindre findes godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker i dette område. Klimaet er for tørt og barskt for råd og skimmel, så der kan avles vin her uden sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med 12 til 14 timers solskin hver dag på højsletten, så modning af druerne er ikke noget problem.

Vinen

Vinserien 8Legends (otte legender) markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og Merlot-vinen har legenden om de stolte riddere som tema. Legenden fortæller at ridderne drak de bedste vine aftenen før et stort slag, mens nogle riddere skar skakbrikker af træ, med springeren (som afbildes på etiketten) som et populært symbol for netop en ridder. Det er ikke noget tilfælde at Miguel de Cervantes lod helten i sin roman Don Quijote ride rundt mellem vindmøllerne i La Mancha. Det er usædvanligt at finde en vin på 100% Merlot fra den castilianske højslette, men druen er i fremgang på vinmarker verden over og har vist gode resultater under forskellige vækstforhold. Vinen i glasset med sin dybe, varme bordeaux farve og indbydende duft af brombær og solbær med et strejf af julekagekrydderier viser at druen har befundet sig godt på højsletten. Den fyldige smag af mørk bærfrugt har toner af mørk chokolade, som friskes op af en livgivende syre og slutter af med en rank tanninstruktur. En vin som de spanske riddere ville have drukket med begejstring.

Maden

Blandt de lokale retter finder man blodpølse, grillet svinetryne og grillede lammebrisler. Selv om maden skylles ned med rigelige mængder lokal rødvin, er egnsretter fra den castilianske højslette ikke til at spøge med, og mange danskere ville nok foretrække en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache

Distrikt: Ventoux, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 13,5%

Cykelentusiaster forbinder navnet Ventoux med det legendariske bjerg, der flere gange været indlagt i Tour de France. Der er ikke vinmarker på selve bjerget, hvis hvide top med det karakteristiske observationstårn man ser hele tiden, når man er på tur i området, men fra toppen af bjerget er der en uforglemmelig udsigt over vidtstrakte landskaber med vinområder, plantager, og enorme lavendel marker. Områdets kraftige vinde gør det til en barsk oplevelse at bestige det 1.912 meter høje, nøgne bjerg på cykel, men for vinstokkene betyder kølige vinde god ventilation af drueklaserne og mindre risiko for angreb af råd og svamp. Ventoux er et herligt sted, hvor man kan beruse sig─ ikke kun i vin, men i sletter og bjerge, floder og dale, oliven, timian og lavendel. Solen skinner i Ventoux - 300 solskinsdage er normen. Vinmarkerne ligger i 200-400 meters højde, og om natten falder temperaturen ned til 15 °C. Det bevarer druernes friske syre, hvilket er afgørende for vinens balance og kvalitet.

Vinen

I vore dage er de røde vine fra Ventoux kendt for at være mørke i farven med en rig frugtfylde og aromatiske smagskvaliteter. De er typisk friskere end vinene fra andre distrikter i den sydlige ende af Rhônedalen. Makkerparret Dauvergne Ranvier har rødderne solidt plantet i vin. I 2004 besluttede de sig for at få foden på egen vinjord. Jean-François Ranvier var fra barnsben så optaget af dufte og smage, at han til sine forældres bestyrtelse havde for vane at kommentere måltidets aromaer fra A til Z, når familien var til middag hos venner og familie. En mørk violet farve i glasset viser et højt indhold af tykskallede Syrah-druer. En liflig aroma af violer og brombær krydret med dufte fra bjergskråningernes krydderurter vælter op af glasset, og smagen er pakket til randen med sorte skovbær, krydderier (kanel og kardemomme) og mørk chokolade. Vinens overflødighedshorn af smagsindtryk slutter harmonisk med runde, modne tanniner.

Maden
Ventoux er hjemsted for sorte trøfler, også kaldet de sorte diamanter, men den kan bestemt også drikkes til meget andet, måske fra grillen eller efterårets første simreret.

*indeholder sulfitter

2022 The Wedge, Pinotage, Swartland, Sydafrika

2016 Il Cedrone, Rosso Veronese, Cantina Di Negrar, Italien

2022 La Leyenda del Caballero Merlot, Vinos De La Tierra De Castilla, Spanien

2023 Ventoux. Dauverne&Ranvier, Ventoux, Frankrig

Drue: Pinotage

Distrikt: Swartland, Sydafrika

Årgang: 2022

Vol: 14%

Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrikas Western Cape provins. Klimaet her er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer. Swartland har fået sit navn efter den lokale næsehornsbusk, der får en sort farve efter regn. Her har familien Basson dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene lige siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far.  Basson-familiens vingård har fået sit navn ”Babylon’s Peak” fra en stor klippetop af granit, der ligger midt i vinmarkerne. Det er også granit, der præger jordbunden ved Paardeberg, hvor vinmarkerne, med en højde på 700 meter over havet, er nogle af de højest beliggende i Swartland. Basson-familien har 350 ha veldrænet, stenet jord plantet til med vinstokke, der er over 30 år gamle, har dybe rødder og leverer frugt af ypperste kvalitet.

Vinen

Professor Perold skabte i 1924 Sydafrikas egen druetype Pinotage ved at krydse bourgogne-druen Pinot noir med den sydfranske Cinsault. De små, tidligt modnende druer har en tyk, blåsort skal. En god Pinotage har en mineralsk tone i bouquet'en. ”Vi elsker Pinotage”, skriver Stephan Basson på etiketten, ”men ligesom en tur på surfbrættet kan du ikke snakke med om at surfe, før du selv har redet på bølgerne. Du vil enten elske det eller hade det. Jeg anbefaler at du prøver Pinotage!”. Vinen i glasset er bordeauxrød, og den krydrede duft har toner af sorte bær, tobak og et strejf af kamfer, som man ofte møder i vine på Pinotage-druer. Vinen har en flot smagsfylde med præg af sort bærfrugt og tobak med en distinkt, mineralsk tone som hilsen fra vinstokke med rødderne i Sydafrikas røde jord. Vinen slutter med faste tanniner og kan minde om en god Medoc, men ved nærmere bekendtskab har den umiskendelige kendetegn på en sydafrikansk vin lavet på landets signaturdrue.

Maden

Efter en tur med surfbrættet i Atlanterhavets bølger gør sydafrikanerne grillen klar til en ”braai” hjemme i haven. En tradition, der bedst kendetegner den sydafrikanske madkultur, er glæden ved at grille, der på afrikaans hedder at “braai’e”, og er en hyldest til udendørslivet, som sydafrikanerne holder meget af.

*indeholder sulfitter

Drue: Corvina, Corvinone, Rondinella

Distrikt: Cantina Di Negrar, Verona, Italien

Årgang: 2021

Vol: 13,5%

Cantina Di Negrar blev stiftet i 1933 af seks vinbønder, der sluttede sig sammen i et vinkooperativ for at forsvare deres territorium mod spekulative investeringer og for at henvende sig direkte til forbrugerne med deres vine. I 1957 var kooperativet nået op på 80 medlemmer. Det faktum, at Cantina Di Negrar flere gange har modtaget den højeste udmærkelse, ”3 Bicchieri” i den italienske vinguide ”Gambero Rosso”, er med til at understrege kooperativets ambitioner om høj kvalitet. Metoderne er dels at respektere de lokale traditioner og metoder for vinfremstilling, dels engagement i forskning og teknologisk innovation. Kooperativet har sit eget vinlaboratorium, som arbejder sammen med fakultetet for ønologi ved Veronas universitet og Centro Sperimentale di San Floriano – et center for udvikling af nye metoder for vinavl.

Vinen

Il Cedrone er lavet på Corvina (60%), Corvinone (20%) og Rondinella (20%) høstet med hånden fra 20-25 år gamle vinstokke plantet i hjertet af Valpolicella-distrikter. Efter at gæringen er afsluttet sidst i september lagres vinen på ståltank indtil februar, hvor den får en sidste afrunding ved tre måneders lagring på traditionelle ”botti” (store træfade lavet af slavonsk eg).  Resultatet er en rubinrød vin en med indtagende duft af røde kirsebær og diskrete fadtoner. Den saftige smag af røde bær er krydret med lækre toner af mørk chokolade og sort lakrids, som lives op med Corvinone-druens friske frugtsyre og afsluttes med modne tanniner. En meget velafbalanceret vinstil, man aldrig bliver træt af. 

Maden

En italiener vil aldrig være i tvivl ─ dette er ”un vino da tutto pasto” eller med andre ord et glas rødvin, der kan serveres til alle slags pastaretter. Her som etiketten siger til kød og ost, så bliver det ikke bredere 

*indeholder sulfitter

Drue: Merlot

Distrikt: Vinos De La Tierra De Castilla,  Spanien                                                                              

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

 Den castilianske højslette er de store vidders land med drivende skyer, fåreflokke og vindmøller, middelalderborge og forladte landsbyer. Det er et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Størstedelen af området er uden træer men med vidtstrakte marker, hvor hovedafgrøden er hvede. Fårehold er den største industri her på stedet, med osten queso Manchego, fremstillet af fåremælk, som et meget populært produkt. Betingelserne for vinstokken på den castilianske højslette er på alle måder ekstreme, men ikke desto mindre findes godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker i dette område. Klimaet er for tørt og barskt for råd og skimmel, så der kan avles vin her uden sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med 12 til 14 timers solskin hver dag på højsletten, så modning af druerne er ikke noget problem.

Vinen

Vinserien 8Legends (otte legender) markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og Merlot-vinen har legenden om de stolte riddere som tema. Legenden fortæller at ridderne drak de bedste vine aftenen før et stort slag, mens nogle riddere skar skakbrikker af træ, med springeren (som afbildes på etiketten) som et populært symbol for netop en ridder. Det er ikke noget tilfælde at Miguel de Cervantes lod helten i sin roman Don Quijote ride rundt mellem vindmøllerne i La Mancha. Det er usædvanligt at finde en vin på 100% Merlot fra den castilianske højslette, men druen er i fremgang på vinmarker verden over og har vist gode resultater under forskellige vækstforhold. Vinen i glasset med sin dybe, varme bordeaux farve og indbydende duft af brombær og solbær med et strejf af julekagekrydderier viser at druen har befundet sig godt på højsletten. Den fyldige smag af mørk bærfrugt har toner af mørk chokolade, som friskes op af en livgivende syre og slutter af med en rank tanninstruktur. En vin som de spanske riddere ville have drukket med begejstring.

Maden

Blandt de lokale retter finder man blodpølse, grillet svinetryne og grillede lammebrisler. Selv om maden skylles ned med rigelige mængder lokal rødvin, er egnsretter fra den castilianske højslette ikke til at spøge med, og mange danskere ville nok foretrække en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache

Distrikt: Ventoux, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 13,5%

Cykelentusiaster forbinder navnet Ventoux med det legendariske bjerg, der flere gange været indlagt i Tour de France. Der er ikke vinmarker på selve bjerget, hvis hvide top med det karakteristiske observationstårn man ser hele tiden, når man er på tur i området, men fra toppen af bjerget er der en uforglemmelig udsigt over vidtstrakte landskaber med vinområder, plantager, og enorme lavendel marker. Områdets kraftige vinde gør det til en barsk oplevelse at bestige det 1.912 meter høje, nøgne bjerg på cykel, men for vinstokkene betyder kølige vinde god ventilation af drueklaserne og mindre risiko for angreb af råd og svamp. Ventoux er et herligt sted, hvor man kan beruse sig─ ikke kun i vin, men i sletter og bjerge, floder og dale, oliven, timian og lavendel. Solen skinner i Ventoux - 300 solskinsdage er normen. Vinmarkerne ligger i 200-400 meters højde, og om natten falder temperaturen ned til 15 °C. Det bevarer druernes friske syre, hvilket er afgørende for vinens balance og kvalitet.

Vinen

I vore dage er de røde vine fra Ventoux kendt for at være mørke i farven med en rig frugtfylde og aromatiske smagskvaliteter. De er typisk friskere end vinene fra andre distrikter i den sydlige ende af Rhônedalen. Makkerparret Dauvergne Ranvier har rødderne solidt plantet i vin. I 2004 besluttede de sig for at få foden på egen vinjord. Jean-François Ranvier var fra barnsben så optaget af dufte og smage, at han til sine forældres bestyrtelse havde for vane at kommentere måltidets aromaer fra A til Z, når familien var til middag hos venner og familie. En mørk violet farve i glasset viser et højt indhold af tykskallede Syrah-druer. En liflig aroma af violer og brombær krydret med dufte fra bjergskråningernes krydderurter vælter op af glasset, og smagen er pakket til randen med sorte skovbær, krydderier (kanel og kardemomme) og mørk chokolade. Vinens overflødighedshorn af smagsindtryk slutter harmonisk med runde, modne tanniner.

Maden
Ventoux er hjemsted for sorte trøfler, også kaldet de sorte diamanter, men den kan bestemt også drikkes til meget andet, måske fra grillen eller efterårets første simreret.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.