December måneds kasse

2022, Lirac, Rhone, Frankrig

Drue: Grenache, Syrah, Carignan.

Distrikt: Lirac, Rhône, Frankrig

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Som mærkevare har vinene fra Rhône mange år på bagen. I 1737 besluttede Ludvig d. 16.’s råd at tønderne med vin fra Côte-du-Rhône skulle have ”CDR” brændt ind i bunden af hver enkelt tønde med angivelse af årgang og sted for høsten. Indførelsen af Appellation d'Origine Contrôlée, et kontrolsystem vedtaget af en komité af franske myndigheder og vinproducenter i 1935, betød dels en garanti for navn og oprindelse, men AOC-betegnelsen betød endvidere, at vinen skulle være fremstillet efter lokale, fastdefinerede traditioner som fx brug af bestemte druesorter og deres pleje, høstens størrelse og minimumindhold af alkohol i vinen. Der er strengere krav, jo mindre et vindistrikt er, dvs. kravene for Lirac er strengere end kravene til en Côtes-du Rhône.   Alt andet lige vil man kunne forvente en højere kvalitet, jo bedre afgrænset vinens hjemsted er..

Af Rhônedalens 17 Crus ligger Lirac, sammen med appellationer son Gigondas og Vacqueyras, i niveauet lige under den berømte Châteauneuf-du-Pape. Lirac er kendt for solmættede rødvine, der får næsten lige så meget sol som Châteauneuf-du-Pape, nemlig 2700 årlige timer. Den historiske interesse vedrørende Lirac samler sig især om byen Roquemaure, hvor Hannibal, ifølge overleveringen, på sin vej mod Italien lod sine elefanter passere Rhônefloden på tømmerflåder under den Anden Puniske Krig. Roquemaure er også hjemsted for ”Vignerons De Roquemaure” ─ et kooperativ af 60 dedikerede vinbønder.

Vinen

Lirac er lavet på Grenache, Syrah og Carignan Gæringen finder sted i cementkar, og bagefter lagrer vinen i ståltank. Mørk violet i glasset præsenterer vinen en duftpalet med brombær og jordbær krydret med kanel og kardemomme. Den robuste smag af sorte bær har både kant og karakter, god fylde og længde og en harmonisk afslutning med modne tanniner.

Maden

Grillstegt kød er det første, der falder en ind under nydelse af et glas Lirac, men den årstid, den glæde. Udenfor grillsæsonen vil vinen gøre god fyldest som ledsager til fx and a l’orange eller en klassisk, fransk bonderet som pot-au-feu kogt på oksekød, marvben, urter og en krydderurt-buket.

*indeholder sulfitter

Bass Creek Pinot Noir, Lodi, Californien, USA

Drue: Pinot Noir

Distrikt: Lodi, Californien, USA

Vol: 13 %

Bass Creek Pinot Noir kommer fra Iron Oaks Winery i vindistriktet Lodi, som er et af de største vinområder i Californien. Vingården er en del af vingruppen Scotto Cellars, der ejes af familien Scotto, som har italienske rødder og siden 1800-tallet har levet af at lave og sælge vin. Tre brødre og søsteren Natalie står i spidsen for firmaet med forskellige ansvarsområder.

Vinen

Mens vine på Chardonnay udgør 18.6% og Cabernet Sauvignon, 15.1% af den årlige vinproduktion i Californien, ligger Pinot Noir noget længere ned på listen med kun 5.2%. Pinot Noir er den mest sensuelle og forførende af alle druer, der giver vine som, når alt lykkes, er noget af det mest elegante og delikate, der kan frembringes. Pinot Noir er derfor udfordringen og drømmen for enhver vinmager, men druen er sart og vanskelig både at dyrke og vinificere og utrolig variabel i sit udtryk. Dertil kommer det benspænd for en californisk vinmager, at mange vinkendere er af den opfattelse, at man kun kan lave ypperlig Pinot Noir i Bourgogne. Men som en amerikansk vinskribent noterer om forskellen mellem Bourgogne og Californien, så ”taber druen sin galliske, intellektuelle kølighed og udviser en frugtig, flirtende New World-hedonisme”. De mange af os, for hvem Pinot Noir ikke er for hjernen men for hjertet, kan glæde os over den lyse, rubinrøde vin i glasset med en forførende duft af hindbær og kirsebær og en saftig smag af røde skovbær med lækker smagsfylde, en lang, krydret eftersmag og venlige tanniner. Pinot Noir som charmør i hawaiiskjorte! Bass Creek Pinot Noir er en non-vintage vin, hvilket vil sige at den – på samme måde som champagne – sættes sammen af flere årgange ved kyndig tilsmagning, så man år efter år kan give vindrikkerne samme pålidelige kvalitet og smagsbillede.

Maden

Bass Creek Pinot Noir er perfekt til fjerkræ, så hvorfor ikke forkæle vinen og gæsterne med en fra coq au vin. Man læser ofte at der skal samme vin i gryden som i glasset, men det behøves ikke! Brug bare en helt enkel, let rødvin uden for meget tannin til saucen og skænk de herlige Bass Creek dråber i glasset.

*indeholder sulfitter

2022 Lyricus, Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

Drue: Sangiovese, Montepulciano

Distrikt: Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

Årgang: 2022

Vol: 12,5%

Med Rosso Piceno er vi kommet til Marche-regionens sydlige del. Rent geografisk er vi på østsiden af det italienske støvleskaft på højde med Toscana og Umbrien. Provinsen Ascoli Piceno strækker sig fra høje, nøgne bjergtoppe i Appenninerne mod vest til blide strande ved Adriaterhavets blå bølger mod øst. Distriktets lune Middelhavsklima giver vinstokken ideelle forhold i vækstsæsonen med varme, solrige somre, mens nedbør overvejende falder om vinteren. Lyricus Rosso Piceno produceres af vinkooperativet Colonnara, der består af godt et hundrede vinbønder med hovedsæde i Cupramontana. Kooperativets vinmarker ligger i 200-300 meters højde på sydvendte skråninger i bakkerne ved foden af Appenninerne med en jordbund af grus og kalkrig lerjord.

Vinen

Efter DOC-reglerne skal Rosso Piceno DOC laves af 30-50% Sangiovese og 35-70% Montepulciano. Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå druesort, og netop bjergskråningerne i området, hvor Marche grænser op til Abruzzo regionen, egner sig perfekt til dyrkning af Montepulciano. Drueklaserne høstes med hånden og udblødes med mosten i 5-7 dage med temperaturkontrol. Efter gæringen lagres den unge vin i rustfri ståltanke for at falde til ro, hvorefter vinen tappes på flaske. Gode producenter som Colonnara har fundet balancepunktet mellem Montepulcianos saftige, røde bærfrugt i samspillet med Sangiovese-druens distinkte syre og ranke tanniner. Rosso Piceno har fået sit ry som producent af pålidelige, drikkevenlige rødvine og det er et distrikt, der er værd at holde øje med. Vinen i glasset er lys rubinrød med en indbydende duft af violer, kirsebær og blå blommer. Den friske smag af ung, rød bærfrugt har en læskende frugtsyre, et pikant strejf af kernebitterhed i eftersmagen og ranke tanniner i afslutningen. Et vellykket eksempel på den perfekte madvin til pizza og pasta − en vinstil som italienske vinbønder mestrer til perfektion

Maden

Server Lyricus kølig i store glas og drik den slurk for slurk med venlig tanke på dens lave alkoholstyrke. Rosso Piceno er selvskreven til støvlelandets enkle pastaretter og friskbagte pizzaer.

*indeholder sulfitter

2022 Los Lau Garnacha, Private Collection, Spanien

Drue: Garnacha

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 15%

Den belgiske forretningsmand Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Yves har tænkt ud af boksen og resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er skiftet i valg af druesorter. Til de røde vine har De Moya satset på lokale druesorter som Bobal og Monastrel. Til denne rødvin fra Los Lau serien har Yves valgt Garnacha – verdens mest udbredte rødvinsdrue – som under navnet Grenache nyder stor popularitet i Sydfrankrig og som på Sardinien kendes som Cannonau.

Ved varme temperaturer i vækstsæsonen dannes ganske høje niveauer af druesukker i mosten. Det betyder at  spansk Garnacha ikke sjældent høstes med en potentiel alkoholstyrke på over 15-16 vol.% − et niveau hvor vi nærmer os grænsen for bordvin og i øvrigt for, hvad naturlig gær kan håndtere. Dertil kommer at der kan opstå problemer med et ret lavt syreniveau. Hvorom alting er, så yder Garnacha sit bedste når frugten kommer fra gamle vinstokke, der giver lavt udbytte af høj kvalitet, og når mostens syre under vinifikationen beskyttes mod oxidation. Alt det har Yves helt styr på. Han høster sin Garnacha-frugt fra 62 år gamle vinstokke på marker i 800 meters højde over havet, hvor frisk blæst ventilerer drueklaserne, med et udbytte på kun 1.000 kg druer per ha. Det normale udbytte for druer til røde vine er 3.900 kg/ha i Spanien. Gæringen forgår ved lave temperaturer, og den gærende most beskyttes mod oxidation under hele vinifikationen. Vinen i glasset er funklende rubinrød med en forførende duft af hindbær, syltede cocktail kirsebær og nelliker. Den fyrige smag af rød bærfrugt og friske figner er garneret med julekagekrydderier og slutter af med ranke tanniner. En spændende vin på fuldmoden Garnacha-frugt med temperament og karakter.

Maden

Los Lau Garnacha kommer bedst til sin ret når den serveres kølig – 12-14°C foreslår Yves – for ved kølig servering træder frugten i forgrunden, mens den ildfulde alkoholstyrke holdes i baggrunden. Garnacha er fremragende til retter krydret med de urter, der vokser omkring Middelhavet eller dansk julemad.

*indeholder sulfitter

2022, Lirac, Rhone, Frankrig

Bass Creek Pinot Noir, Lodi, Californien, USA

Drue: Grenache, Syrah, Carignan.

Distrikt: Lirac, Rhône, Frankrig

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Som mærkevare har vinene fra Rhône mange år på bagen. I 1737 besluttede Ludvig d. 16.’s råd at tønderne med vin fra Côte-du-Rhône skulle have ”CDR” brændt ind i bunden af hver enkelt tønde med angivelse af årgang og sted for høsten. Indførelsen af Appellation d'Origine Contrôlée, et kontrolsystem vedtaget af en komité af franske myndigheder og vinproducenter i 1935, betød dels en garanti for navn og oprindelse, men AOC-betegnelsen betød endvidere, at vinen skulle være fremstillet efter lokale, fastdefinerede traditioner som fx brug af bestemte druesorter og deres pleje, høstens størrelse og minimumindhold af alkohol i vinen. Der er strengere krav, jo mindre et vindistrikt er, dvs. kravene for Lirac er strengere end kravene til en Côtes-du Rhône.   Alt andet lige vil man kunne forvente en højere kvalitet, jo bedre afgrænset vinens hjemsted er..

Af Rhônedalens 17 Crus ligger Lirac, sammen med appellationer son Gigondas og Vacqueyras, i niveauet lige under den berømte Châteauneuf-du-Pape. Lirac er kendt for solmættede rødvine, der får næsten lige så meget sol som Châteauneuf-du-Pape, nemlig 2700 årlige timer. Den historiske interesse vedrørende Lirac samler sig især om byen Roquemaure, hvor Hannibal, ifølge overleveringen, på sin vej mod Italien lod sine elefanter passere Rhônefloden på tømmerflåder under den Anden Puniske Krig. Roquemaure er også hjemsted for ”Vignerons De Roquemaure” ─ et kooperativ af 60 dedikerede vinbønder.

Vinen

Lirac er lavet på Grenache, Syrah og Carignan Gæringen finder sted i cementkar, og bagefter lagrer vinen i ståltank. Mørk violet i glasset præsenterer vinen en duftpalet med brombær og jordbær krydret med kanel og kardemomme. Den robuste smag af sorte bær har både kant og karakter, god fylde og længde og en harmonisk afslutning med modne tanniner.

Maden

Grillstegt kød er det første, der falder en ind under nydelse af et glas Lirac, men den årstid, den glæde. Udenfor grillsæsonen vil vinen gøre god fyldest som ledsager til fx and a l’orange eller en klassisk, fransk bonderet som pot-au-feu kogt på oksekød, marvben, urter og en krydderurt-buket.

*indeholder sulfitter

Drue: Pinot Noir

Distrikt: Lodi, Californien, USA

Vol: 13 %

Bass Creek Pinot Noir kommer fra Iron Oaks Winery i vindistriktet Lodi, som er et af de største vinområder i Californien. Vingården er en del af vingruppen Scotto Cellars, der ejes af familien Scotto, som har italienske rødder og siden 1800-tallet har levet af at lave og sælge vin. Tre brødre og søsteren Natalie står i spidsen for firmaet med forskellige ansvarsområder.

Vinen

Mens vine på Chardonnay udgør 18.6% og Cabernet Sauvignon, 15.1% af den årlige vinproduktion i Californien, ligger Pinot Noir noget længere ned på listen med kun 5.2%. Pinot Noir er den mest sensuelle og forførende af alle druer, der giver vine som, når alt lykkes, er noget af det mest elegante og delikate, der kan frembringes. Pinot Noir er derfor udfordringen og drømmen for enhver vinmager, men druen er sart og vanskelig både at dyrke og vinificere og utrolig variabel i sit udtryk. Dertil kommer det benspænd for en californisk vinmager, at mange vinkendere er af den opfattelse, at man kun kan lave ypperlig Pinot Noir i Bourgogne. Men som en amerikansk vinskribent noterer om forskellen mellem Bourgogne og Californien, så ”taber druen sin galliske, intellektuelle kølighed og udviser en frugtig, flirtende New World-hedonisme”. De mange af os, for hvem Pinot Noir ikke er for hjernen men for hjertet, kan glæde os over den lyse, rubinrøde vin i glasset med en forførende duft af hindbær og kirsebær og en saftig smag af røde skovbær med lækker smagsfylde, en lang, krydret eftersmag og venlige tanniner. Pinot Noir som charmør i hawaiiskjorte! Bass Creek Pinot Noir er en non-vintage vin, hvilket vil sige at den – på samme måde som champagne – sættes sammen af flere årgange ved kyndig tilsmagning, så man år efter år kan give vindrikkerne samme pålidelige kvalitet og smagsbillede.

Maden

Bass Creek Pinot Noir er perfekt til fjerkræ, så hvorfor ikke forkæle vinen og gæsterne med en fra coq au vin. Man læser ofte at der skal samme vin i gryden som i glasset, men det behøves ikke! Brug bare en helt enkel, let rødvin uden for meget tannin til saucen og skænk de herlige Bass Creek dråber i glasset.

*indeholder sulfitter

2022 Lyricus, Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

2022 Los Lau Garnacha, Private Collection, Spanien

Drue: Sangiovese, Montepulciano

Distrikt: Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

Årgang: 2022

Vol: 12,5%

Med Rosso Piceno er vi kommet til Marche-regionens sydlige del. Rent geografisk er vi på østsiden af det italienske støvleskaft på højde med Toscana og Umbrien. Provinsen Ascoli Piceno strækker sig fra høje, nøgne bjergtoppe i Appenninerne mod vest til blide strande ved Adriaterhavets blå bølger mod øst. Distriktets lune Middelhavsklima giver vinstokken ideelle forhold i vækstsæsonen med varme, solrige somre, mens nedbør overvejende falder om vinteren. Lyricus Rosso Piceno produceres af vinkooperativet Colonnara, der består af godt et hundrede vinbønder med hovedsæde i Cupramontana. Kooperativets vinmarker ligger i 200-300 meters højde på sydvendte skråninger i bakkerne ved foden af Appenninerne med en jordbund af grus og kalkrig lerjord.

Vinen

Efter DOC-reglerne skal Rosso Piceno DOC laves af 30-50% Sangiovese og 35-70% Montepulciano. Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå druesort, og netop bjergskråningerne i området, hvor Marche grænser op til Abruzzo regionen, egner sig perfekt til dyrkning af Montepulciano. Drueklaserne høstes med hånden og udblødes med mosten i 5-7 dage med temperaturkontrol. Efter gæringen lagres den unge vin i rustfri ståltanke for at falde til ro, hvorefter vinen tappes på flaske. Gode producenter som Colonnara har fundet balancepunktet mellem Montepulcianos saftige, røde bærfrugt i samspillet med Sangiovese-druens distinkte syre og ranke tanniner. Rosso Piceno har fået sit ry som producent af pålidelige, drikkevenlige rødvine og det er et distrikt, der er værd at holde øje med. Vinen i glasset er lys rubinrød med en indbydende duft af violer, kirsebær og blå blommer. Den friske smag af ung, rød bærfrugt har en læskende frugtsyre, et pikant strejf af kernebitterhed i eftersmagen og ranke tanniner i afslutningen. Et vellykket eksempel på den perfekte madvin til pizza og pasta − en vinstil som italienske vinbønder mestrer til perfektion

Maden

Server Lyricus kølig i store glas og drik den slurk for slurk med venlig tanke på dens lave alkoholstyrke. Rosso Piceno er selvskreven til støvlelandets enkle pastaretter og friskbagte pizzaer.

*indeholder sulfitter

Drue: Garnacha

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 15%

Den belgiske forretningsmand Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Yves har tænkt ud af boksen og resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er skiftet i valg af druesorter. Til de røde vine har De Moya satset på lokale druesorter som Bobal og Monastrel. Til denne rødvin fra Los Lau serien har Yves valgt Garnacha – verdens mest udbredte rødvinsdrue – som under navnet Grenache nyder stor popularitet i Sydfrankrig og som på Sardinien kendes som Cannonau.

Ved varme temperaturer i vækstsæsonen dannes ganske høje niveauer af druesukker i mosten. Det betyder at  spansk Garnacha ikke sjældent høstes med en potentiel alkoholstyrke på over 15-16 vol.% − et niveau hvor vi nærmer os grænsen for bordvin og i øvrigt for, hvad naturlig gær kan håndtere. Dertil kommer at der kan opstå problemer med et ret lavt syreniveau. Hvorom alting er, så yder Garnacha sit bedste når frugten kommer fra gamle vinstokke, der giver lavt udbytte af høj kvalitet, og når mostens syre under vinifikationen beskyttes mod oxidation. Alt det har Yves helt styr på. Han høster sin Garnacha-frugt fra 62 år gamle vinstokke på marker i 800 meters højde over havet, hvor frisk blæst ventilerer drueklaserne, med et udbytte på kun 1.000 kg druer per ha. Det normale udbytte for druer til røde vine er 3.900 kg/ha i Spanien. Gæringen forgår ved lave temperaturer, og den gærende most beskyttes mod oxidation under hele vinifikationen. Vinen i glasset er funklende rubinrød med en forførende duft af hindbær, syltede cocktail kirsebær og nelliker. Den fyrige smag af rød bærfrugt og friske figner er garneret med julekagekrydderier og slutter af med ranke tanniner. En spændende vin på fuldmoden Garnacha-frugt med temperament og karakter.

Maden

Los Lau Garnacha kommer bedst til sin ret når den serveres kølig – 12-14°C foreslår Yves – for ved kølig servering træder frugten i forgrunden, mens den ildfulde alkoholstyrke holdes i baggrunden. Garnacha er fremragende til retter krydret med de urter, der vokser omkring Middelhavet eller dansk julemad.

*indeholder sulfitter

2022, Lirac, Rhone, Frankrig

Bass Creek Pinot Noir, Lodi, Californien, USA

2022 Lyricus, Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

2022 Los Lau Garnacha, Private Collection, Spanien

Drue: Grenache, Syrah, Carignan.

Distrikt: Lirac, Rhône, Frankrig

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Som mærkevare har vinene fra Rhône mange år på bagen. I 1737 besluttede Ludvig d. 16.’s råd at tønderne med vin fra Côte-du-Rhône skulle have ”CDR” brændt ind i bunden af hver enkelt tønde med angivelse af årgang og sted for høsten. Indførelsen af Appellation d'Origine Contrôlée, et kontrolsystem vedtaget af en komité af franske myndigheder og vinproducenter i 1935, betød dels en garanti for navn og oprindelse, men AOC-betegnelsen betød endvidere, at vinen skulle være fremstillet efter lokale, fastdefinerede traditioner som fx brug af bestemte druesorter og deres pleje, høstens størrelse og minimumindhold af alkohol i vinen. Der er strengere krav, jo mindre et vindistrikt er, dvs. kravene for Lirac er strengere end kravene til en Côtes-du Rhône.   Alt andet lige vil man kunne forvente en højere kvalitet, jo bedre afgrænset vinens hjemsted er..

Af Rhônedalens 17 Crus ligger Lirac, sammen med appellationer son Gigondas og Vacqueyras, i niveauet lige under den berømte Châteauneuf-du-Pape. Lirac er kendt for solmættede rødvine, der får næsten lige så meget sol som Châteauneuf-du-Pape, nemlig 2700 årlige timer. Den historiske interesse vedrørende Lirac samler sig især om byen Roquemaure, hvor Hannibal, ifølge overleveringen, på sin vej mod Italien lod sine elefanter passere Rhônefloden på tømmerflåder under den Anden Puniske Krig. Roquemaure er også hjemsted for ”Vignerons De Roquemaure” ─ et kooperativ af 60 dedikerede vinbønder.

Vinen

Lirac er lavet på Grenache, Syrah og Carignan Gæringen finder sted i cementkar, og bagefter lagrer vinen i ståltank. Mørk violet i glasset præsenterer vinen en duftpalet med brombær og jordbær krydret med kanel og kardemomme. Den robuste smag af sorte bær har både kant og karakter, god fylde og længde og en harmonisk afslutning med modne tanniner.

Maden

Grillstegt kød er det første, der falder en ind under nydelse af et glas Lirac, men den årstid, den glæde. Udenfor grillsæsonen vil vinen gøre god fyldest som ledsager til fx and a l’orange eller en klassisk, fransk bonderet som pot-au-feu kogt på oksekød, marvben, urter og en krydderurt-buket.

*indeholder sulfitter

Drue: Pinot Noir

Distrikt: Lodi, Californien, USA

Vol: 13 %

Bass Creek Pinot Noir kommer fra Iron Oaks Winery i vindistriktet Lodi, som er et af de største vinområder i Californien. Vingården er en del af vingruppen Scotto Cellars, der ejes af familien Scotto, som har italienske rødder og siden 1800-tallet har levet af at lave og sælge vin. Tre brødre og søsteren Natalie står i spidsen for firmaet med forskellige ansvarsområder.

Vinen

Mens vine på Chardonnay udgør 18.6% og Cabernet Sauvignon, 15.1% af den årlige vinproduktion i Californien, ligger Pinot Noir noget længere ned på listen med kun 5.2%. Pinot Noir er den mest sensuelle og forførende af alle druer, der giver vine som, når alt lykkes, er noget af det mest elegante og delikate, der kan frembringes. Pinot Noir er derfor udfordringen og drømmen for enhver vinmager, men druen er sart og vanskelig både at dyrke og vinificere og utrolig variabel i sit udtryk. Dertil kommer det benspænd for en californisk vinmager, at mange vinkendere er af den opfattelse, at man kun kan lave ypperlig Pinot Noir i Bourgogne. Men som en amerikansk vinskribent noterer om forskellen mellem Bourgogne og Californien, så ”taber druen sin galliske, intellektuelle kølighed og udviser en frugtig, flirtende New World-hedonisme”. De mange af os, for hvem Pinot Noir ikke er for hjernen men for hjertet, kan glæde os over den lyse, rubinrøde vin i glasset med en forførende duft af hindbær og kirsebær og en saftig smag af røde skovbær med lækker smagsfylde, en lang, krydret eftersmag og venlige tanniner. Pinot Noir som charmør i hawaiiskjorte! Bass Creek Pinot Noir er en non-vintage vin, hvilket vil sige at den – på samme måde som champagne – sættes sammen af flere årgange ved kyndig tilsmagning, så man år efter år kan give vindrikkerne samme pålidelige kvalitet og smagsbillede.

Maden

Bass Creek Pinot Noir er perfekt til fjerkræ, så hvorfor ikke forkæle vinen og gæsterne med en fra coq au vin. Man læser ofte at der skal samme vin i gryden som i glasset, men det behøves ikke! Brug bare en helt enkel, let rødvin uden for meget tannin til saucen og skænk de herlige Bass Creek dråber i glasset.

*indeholder sulfitter

Drue: Sangiovese, Montepulciano

Distrikt: Rosso Piceno DOC, Marche, Italien.

Årgang: 2022

Vol: 12,5%

Med Rosso Piceno er vi kommet til Marche-regionens sydlige del. Rent geografisk er vi på østsiden af det italienske støvleskaft på højde med Toscana og Umbrien. Provinsen Ascoli Piceno strækker sig fra høje, nøgne bjergtoppe i Appenninerne mod vest til blide strande ved Adriaterhavets blå bølger mod øst. Distriktets lune Middelhavsklima giver vinstokken ideelle forhold i vækstsæsonen med varme, solrige somre, mens nedbør overvejende falder om vinteren. Lyricus Rosso Piceno produceres af vinkooperativet Colonnara, der består af godt et hundrede vinbønder med hovedsæde i Cupramontana. Kooperativets vinmarker ligger i 200-300 meters højde på sydvendte skråninger i bakkerne ved foden af Appenninerne med en jordbund af grus og kalkrig lerjord.

Vinen

Efter DOC-reglerne skal Rosso Piceno DOC laves af 30-50% Sangiovese og 35-70% Montepulciano. Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå druesort, og netop bjergskråningerne i området, hvor Marche grænser op til Abruzzo regionen, egner sig perfekt til dyrkning af Montepulciano. Drueklaserne høstes med hånden og udblødes med mosten i 5-7 dage med temperaturkontrol. Efter gæringen lagres den unge vin i rustfri ståltanke for at falde til ro, hvorefter vinen tappes på flaske. Gode producenter som Colonnara har fundet balancepunktet mellem Montepulcianos saftige, røde bærfrugt i samspillet med Sangiovese-druens distinkte syre og ranke tanniner. Rosso Piceno har fået sit ry som producent af pålidelige, drikkevenlige rødvine og det er et distrikt, der er værd at holde øje med. Vinen i glasset er lys rubinrød med en indbydende duft af violer, kirsebær og blå blommer. Den friske smag af ung, rød bærfrugt har en læskende frugtsyre, et pikant strejf af kernebitterhed i eftersmagen og ranke tanniner i afslutningen. Et vellykket eksempel på den perfekte madvin til pizza og pasta − en vinstil som italienske vinbønder mestrer til perfektion

Maden

Server Lyricus kølig i store glas og drik den slurk for slurk med venlig tanke på dens lave alkoholstyrke. Rosso Piceno er selvskreven til støvlelandets enkle pastaretter og friskbagte pizzaer.

*indeholder sulfitter

Drue: Garnacha

Distrikt: Spanien

Årgang: 2022

Vol: 15%

Den belgiske forretningsmand Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Yves har tænkt ud af boksen og resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er skiftet i valg af druesorter. Til de røde vine har De Moya satset på lokale druesorter som Bobal og Monastrel. Til denne rødvin fra Los Lau serien har Yves valgt Garnacha – verdens mest udbredte rødvinsdrue – som under navnet Grenache nyder stor popularitet i Sydfrankrig og som på Sardinien kendes som Cannonau.

Ved varme temperaturer i vækstsæsonen dannes ganske høje niveauer af druesukker i mosten. Det betyder at  spansk Garnacha ikke sjældent høstes med en potentiel alkoholstyrke på over 15-16 vol.% − et niveau hvor vi nærmer os grænsen for bordvin og i øvrigt for, hvad naturlig gær kan håndtere. Dertil kommer at der kan opstå problemer med et ret lavt syreniveau. Hvorom alting er, så yder Garnacha sit bedste når frugten kommer fra gamle vinstokke, der giver lavt udbytte af høj kvalitet, og når mostens syre under vinifikationen beskyttes mod oxidation. Alt det har Yves helt styr på. Han høster sin Garnacha-frugt fra 62 år gamle vinstokke på marker i 800 meters højde over havet, hvor frisk blæst ventilerer drueklaserne, med et udbytte på kun 1.000 kg druer per ha. Det normale udbytte for druer til røde vine er 3.900 kg/ha i Spanien. Gæringen forgår ved lave temperaturer, og den gærende most beskyttes mod oxidation under hele vinifikationen. Vinen i glasset er funklende rubinrød med en forførende duft af hindbær, syltede cocktail kirsebær og nelliker. Den fyrige smag af rød bærfrugt og friske figner er garneret med julekagekrydderier og slutter af med ranke tanniner. En spændende vin på fuldmoden Garnacha-frugt med temperament og karakter.

Maden

Los Lau Garnacha kommer bedst til sin ret når den serveres kølig – 12-14°C foreslår Yves – for ved kølig servering træder frugten i forgrunden, mens den ildfulde alkoholstyrke holdes i baggrunden. Garnacha er fremragende til retter krydret med de urter, der vokser omkring Middelhavet eller dansk julemad.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.