September måneds kasse
2021 Canto Do Pedro Reserva Sousão, Tejo, Portugal
Drue: Sousão
Distrikt: Tejo, Portugal.
Årgang: 2021
Vol: 13,5%
Fiuza & Bright har vinmarker fordelt på to ejendomme, Quinta da Requeixada og Quinta da Granja med parceller både nord og syd for floden Tejo, der har givet navn til et af Portugals bedste vindistrikter. Druerne til Canto Do Pedro Sousão er høstet fra marker i Bairro regionen som ligger lige nord for Tejo og hvis klima præges af naboskabet til den store flod. Jordbunden er skabt af sedimenter, aflejret gennem tiderne af det mægtige flodsystem, og kombinationen af sand, grus og ler egner sig både til dyrkning af grøntsager og frugt samt til vindyrkning, hvilket romerne var de første til at udnytte. ”En vinstok trives bedst med udsigt til vand”, var romernes vigtigste rettesnor til en velegnet lokalitet til vinavl. Vinstokkene på Fiuzas vinmarker i Bairro er plantet for 35 år siden og har dermed nået en alder, hvor kvaliteten af drueklaserne er på toppen.
Vinen
Sousão stammer fra Vinho Verde regionen i den nordøstlige del af Portugal. Druerne er små til mellemstore med en tyk drueskal, der indeholder en stor mængde anthocyaniner ─ en gruppe røde og blå farvestoffer, der findes i mange bær og frugter. I Vinho Verde-regionen giver Sousão friske, livlige vine med en frugtagtig karakter og en markant frugtsyre, som gør dem let drikkelige og populære blandt lokale og turister, serveret som et køligt glas vin på varme sommerdage. Fiuza elsker Portugals egne druesorter og har forsøgsvis introduceret Sousão til Tejo-distriktet, så den rubinrøde vin i glasset er et nyt og spændende bekendtskab. I duften af sorte bær spores der toner af kakao og krydderier og et strejf af urter. Den saftige smag har en indbydende, frugtig karakter, der lives op af en frisk syre og en læskende mineralitet. Smagen slutter med silkebløde tanniner, og Canto Do Pedro Sousão slægter helt klart de røde vine fra Vinho Verde på med sin elskværdige drikbarhed.
Maden
Det kan klart anbefales at understøtte den røde vins charmerende væsen ved en kølig servering i store glas; de skal nok blive tømt! Den traditionelle, portugisiske ret Rojões stammer, lige som Sousão, fra Nordportugal, hvor man tilbereder en stuvning med svinekød, som er marineret i vin med hvidløg, spidskommen og laurbærblade. Retten kan serveres med kartofler, ris eller brød og den føler sig godt hjemme i selskab med et glas Reserva Sousão.
*indeholder sulfitter
2022 Negroamaro dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien
Drue: Negroamaro
Distrikt: Salento IGT, Italien
Årgang: 2022
Vol: 14%
Man kalder ofte Puglia for den italienske støvles hæl, men i virkeligheden er det kun halvøen Salento, som beskylles af det Adriatiske hav fra øst og det Joniske Hav fra vest, der med rette kan siges at udgøre selve hælen. Salento er solbeskinnet og ganske varm om sommeren, men friske briser køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. ”på små marker med en kalkrig jordbund tager vores folk sig kærligt af vinstokkene med Negroamaro druer hvert eneste år for at kunne lave vine med en livlig duftpalet og en frisk struktur”, skriver vinhuset Campi Deantera på sin hjemmeside. Salentos næringsfattige jordbund er med til at give vinene en frisk mineralitet, mens sommerdagens mange timers solskin sørger for en pålidelig modning af druerne.
Vinen
Campi Deantera har lavet vinen på 100% Negroamaro ─ en druesort der regnes for regerende konge blandt de blå druesorter i Puglia. Druesorten er nem at dyrke, giver et pænt udbytte og kræver ikke meget vand. Vinene er hverken bitre eller sorte, som navnet direkte oversat til dansk antyder, men druens tykke, mørke skind giver dybfarvede vine med faste tanniner, som Salentos lange, varme sommer gør modne og fløjlsbløde. Druerne kommer fra marker i San Pietro Vernotico området. Markerne ligger i 40 meters højde over havet, hvor friske briser holder klaserne tørre og sunde. Efter høsten i den anden uge af september gæres druerne i 10 dage under kontrol af temperaturen og lagres herefter i store ståltanke. Vinen i glasset er mørk violet med en stor farvetæthed, der lever op til druens ”negro” navn. Vinens generøse duftpalet er sat sammen af kirsebær og brombær med toner af mørk chokolade. Den kraftige smag af sort bærfrugt lives op af en frisk frugtsyre, der sammen med et pift af kernebitterhed i eftersmagen og modne tanniner er med til at give lyst til et glas mere.
Maden
Det kan næppe komme bag på nogen at Campi Deanteras Negroamaro er en vældig god ledsager til pizza og pastaretter. Hvis man holder af godt kød fra grillen har man også den rette vin her, og det samme gælder gryderetter som f.eks. den klassiske osso buco.
*indeholder sulfitter
2022 Nero D’Avola, Tenute Mokarta, Sicilia DOC, Italien
Drue: Nero D’Avola
Distrikt: Sicilia DOC, Italien
Årgang: 2022
Vol: 13,5%
Sicilien er et vinområde med et utrolig stort spektrum af forskellige druesorter, varierende jordbundsforhold, en broget kulturhistorie, en unik madkultur og særdeles vekslende lokale klimaforhold. En række erobrere har sat deres præg på øen fra fønikierne, kartagenerne, grækerne, romerne, araberne, spaniolerne og minsandten også normannerne. Omkring 1046 ankom Robert "Guiscard" d'Hauteville ─ en normanner, altså dansker ─ til Amalfikysten som leder af en normannisk styrke af stridsvante og dygtige krigere, i Hertugen af Salernos tjeneste. Derefter gik det slag i slag for Robert og hans flok, og Robert endte med at blive hersker over Syditalien og det lykkedes ham at fordrive muslimerne fra Sicilien. Roberts yngre bror, Roger d'Hauteville, blev efter Roberts død udnævnt til konge over Sicilien, som i de følgende århundreder ubestridt blev Middelhavets rigeste og mest succesrige kongerige. Men nu er det vin, det handler om, og hvis Sicilien havde været en nation, ville den høre til blandt de største vinlande i verden med en vinproduktion på samme niveau som Portugal. Vingården Tenute Mokarta blev grundlagt i 1916 af Favuzza-familien og har siden været i slægtens eje, aktuelt med Mario Emanuele Favuzza ved roret siden 2005.
Vinen
Nero D’Avola er den mest plantede druesort på Sicilien og regnes for at være øens vinøse trumfkort. Vinhuse som Tenute Mokarta har i en årrække bestræbt sig på at opgradere Nero D’Avola-vinenes kvalitet ved at søge over mod en lettere, friskere vinstil end de rustikke, frugtmættede vine med massiv fadlagring. Funklende violet i glasset byder vinen på en intens duft af brombær, kirsebær og krydderier. I munden lives den kraftige smag af sort bærfrugt op med toner af mokka og en frisk syre i god balance med vinens alkohol og en finale med fløjlsbløde tanniner. Et glimrende eksempel på hvad druesorten Nero D’Avola formår med kyndig vinifikation i de rette hænder.
Maden
Siciliens auberginer har verdensry for deres kvalitet, og ”Melanzane parmigiana” (melanzana er det italienske ord for aubergine) hører til en af øens mest populære retter. Sammen med et glas Nero D’Avola giver Melanzane parmigiana dig en fornemmelse af at være på den skønne ø i godt selskab med vore normanniske forfædre
*indeholder sulfitter
2022 Abito La Juventud Malbec, Maipu, Mendoza, Argentina.
Drue: Malbec
Distrikt: Maipu, Mendoza, Argentina.
Årgang: 2022
Vol: 14,3%
Malbec er Argentinas blå signaturdrue. Abito La Juventud kommer fra vindistriktet Mendoza. Her startede David May et projekt, der skulle realisere hans drøm om at avle druer af høj kvalitet ved at gå i gang med et stykke uopdyrket jord i 750 meters højde. Her voksede kaktus og vækster af den slags, som kan overleve i det ørkenagtige landskab på Mendozas højslette. Efter adskillelige års arbejde kunne David May og hans folk se ud over 200 ha dyrkbar jord, hvor de 170 ha nu er plantet til med træer og rosenbuske, mens andre 70 ha er forvandlet til vinmarker med lokale druesorter. Historien bekræfter hvad en klog mand har sagt om begrebet ”terroir” ─ et begreb der omfatter faktorer vedrørende en vinmarks bonitet fra jordbund til mikroklima ─ at terroir er fortællingen om et stykke jord og et menneske. Finca Bautem ligger ved Barrancas i Maipu-distriktet, hvor jordbunden består af sand og grus, men hvor vand fra Andesbjergene, der fosser ned gennem Mendoza-floden nogle kilometer fra Barrancas, giver gode muligheder for kunstvanding. Sol er der nok af her oppe i højderne, og i vinstokkenes vækstsæson når temperaturen op på 23 °C om dagen, mens kølige nætter bidrager til et højt niveau af frisk syre i druemosten. Finca Bautem er helt fremme i skoene med hjælpemidler i vinproduktionen som f.eks. drypvanding af vinstokkene styret af information fra vejrstationer i vinmarkerne, droner til inspektion af vinstokke og drueklaser og forstøvere med ultralav dosering af sprøjtemidler, der er påkrævet hvis dronerne har opdaget tegn på vinskimmel i vinmarken.
Vinen
Når Malbec modner optimalt som i Mendoza, giver den intense, frugtige vine som udviser både mineralitet, struktur og kompleksitet. Efter høst og gæring i ståltanke tappes den unge vin på flaske, hvor den modner i 6 måneder før den frigives til salg. Navnet ”La Juventud” skal understrege, at vi her har at gøre en ung vin, der ikke har gennemgået nogen form for fadlagring,-den er drikkeklar. Vinen i glasset er mørk violet med en dejlig duft af violer og sorte bær. Den sorte bærfrugt går igen i smagen, som har både saft og kraft samt toner af sort lakrids og mørk chokolade, der fylder munden hele vejen frem til en finale med frisk syre og faste tanniner.
Maden
Et glas argentinsk Malbec kommer bedst til sin ret med kød på tallerkenen.
*indeholder sulfitter
2021 Canto Do Pedro Reserva Sousão, Tejo, Portugal
2022 Negroamaro dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien
Drue: Sousão
Distrikt: Tejo, Portugal.
Årgang: 2021
Vol: 13,5%
Fiuza & Bright har vinmarker fordelt på to ejendomme, Quinta da Requeixada og Quinta da Granja med parceller både nord og syd for floden Tejo, der har givet navn til et af Portugals bedste vindistrikter. Druerne til Canto Do Pedro Sousão er høstet fra marker i Bairro regionen som ligger lige nord for Tejo og hvis klima præges af naboskabet til den store flod. Jordbunden er skabt af sedimenter, aflejret gennem tiderne af det mægtige flodsystem, og kombinationen af sand, grus og ler egner sig både til dyrkning af grøntsager og frugt samt til vindyrkning, hvilket romerne var de første til at udnytte. ”En vinstok trives bedst med udsigt til vand”, var romernes vigtigste rettesnor til en velegnet lokalitet til vinavl. Vinstokkene på Fiuzas vinmarker i Bairro er plantet for 35 år siden og har dermed nået en alder, hvor kvaliteten af drueklaserne er på toppen.
Vinen
Sousão stammer fra Vinho Verde regionen i den nordøstlige del af Portugal. Druerne er små til mellemstore med en tyk drueskal, der indeholder en stor mængde anthocyaniner ─ en gruppe røde og blå farvestoffer, der findes i mange bær og frugter. I Vinho Verde-regionen giver Sousão friske, livlige vine med en frugtagtig karakter og en markant frugtsyre, som gør dem let drikkelige og populære blandt lokale og turister, serveret som et køligt glas vin på varme sommerdage. Fiuza elsker Portugals egne druesorter og har forsøgsvis introduceret Sousão til Tejo-distriktet, så den rubinrøde vin i glasset er et nyt og spændende bekendtskab. I duften af sorte bær spores der toner af kakao og krydderier og et strejf af urter. Den saftige smag har en indbydende, frugtig karakter, der lives op af en frisk syre og en læskende mineralitet. Smagen slutter med silkebløde tanniner, og Canto Do Pedro Sousão slægter helt klart de røde vine fra Vinho Verde på med sin elskværdige drikbarhed.
Maden
Det kan klart anbefales at understøtte den røde vins charmerende væsen ved en kølig servering i store glas; de skal nok blive tømt! Den traditionelle, portugisiske ret Rojões stammer, lige som Sousão, fra Nordportugal, hvor man tilbereder en stuvning med svinekød, som er marineret i vin med hvidløg, spidskommen og laurbærblade. Retten kan serveres med kartofler, ris eller brød og den føler sig godt hjemme i selskab med et glas Reserva Sousão.
*indeholder sulfitter
Drue: Negroamaro
Distrikt: Salento IGT, Italien
Årgang: 2022
Vol: 14%
Man kalder ofte Puglia for den italienske støvles hæl, men i virkeligheden er det kun halvøen Salento, som beskylles af det Adriatiske hav fra øst og det Joniske Hav fra vest, der med rette kan siges at udgøre selve hælen. Salento er solbeskinnet og ganske varm om sommeren, men friske briser køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. ”på små marker med en kalkrig jordbund tager vores folk sig kærligt af vinstokkene med Negroamaro druer hvert eneste år for at kunne lave vine med en livlig duftpalet og en frisk struktur”, skriver vinhuset Campi Deantera på sin hjemmeside. Salentos næringsfattige jordbund er med til at give vinene en frisk mineralitet, mens sommerdagens mange timers solskin sørger for en pålidelig modning af druerne.
Vinen
Campi Deantera har lavet vinen på 100% Negroamaro ─ en druesort der regnes for regerende konge blandt de blå druesorter i Puglia. Druesorten er nem at dyrke, giver et pænt udbytte og kræver ikke meget vand. Vinene er hverken bitre eller sorte, som navnet direkte oversat til dansk antyder, men druens tykke, mørke skind giver dybfarvede vine med faste tanniner, som Salentos lange, varme sommer gør modne og fløjlsbløde. Druerne kommer fra marker i San Pietro Vernotico området. Markerne ligger i 40 meters højde over havet, hvor friske briser holder klaserne tørre og sunde. Efter høsten i den anden uge af september gæres druerne i 10 dage under kontrol af temperaturen og lagres herefter i store ståltanke. Vinen i glasset er mørk violet med en stor farvetæthed, der lever op til druens ”negro” navn. Vinens generøse duftpalet er sat sammen af kirsebær og brombær med toner af mørk chokolade. Den kraftige smag af sort bærfrugt lives op af en frisk frugtsyre, der sammen med et pift af kernebitterhed i eftersmagen og modne tanniner er med til at give lyst til et glas mere.
Maden
Det kan næppe komme bag på nogen at Campi Deanteras Negroamaro er en vældig god ledsager til pizza og pastaretter. Hvis man holder af godt kød fra grillen har man også den rette vin her, og det samme gælder gryderetter som f.eks. den klassiske osso buco.
*indeholder sulfitter
2022 Nero D’Avola, Tenute Mokarta, Sicilia DOC, Italien
2022 Abito La Juventud Malbec, Maipu, Mendoza, Argentina.
Drue: Nero D’Avola
Distrikt: Sicilia DOC, Italien
Årgang: 2022
Vol: 13,5%
Sicilien er et vinområde med et utrolig stort spektrum af forskellige druesorter, varierende jordbundsforhold, en broget kulturhistorie, en unik madkultur og særdeles vekslende lokale klimaforhold. En række erobrere har sat deres præg på øen fra fønikierne, kartagenerne, grækerne, romerne, araberne, spaniolerne og minsandten også normannerne. Omkring 1046 ankom Robert "Guiscard" d'Hauteville ─ en normanner, altså dansker ─ til Amalfikysten som leder af en normannisk styrke af stridsvante og dygtige krigere, i Hertugen af Salernos tjeneste. Derefter gik det slag i slag for Robert og hans flok, og Robert endte med at blive hersker over Syditalien og det lykkedes ham at fordrive muslimerne fra Sicilien. Roberts yngre bror, Roger d'Hauteville, blev efter Roberts død udnævnt til konge over Sicilien, som i de følgende århundreder ubestridt blev Middelhavets rigeste og mest succesrige kongerige. Men nu er det vin, det handler om, og hvis Sicilien havde været en nation, ville den høre til blandt de største vinlande i verden med en vinproduktion på samme niveau som Portugal. Vingården Tenute Mokarta blev grundlagt i 1916 af Favuzza-familien og har siden været i slægtens eje, aktuelt med Mario Emanuele Favuzza ved roret siden 2005.
Vinen
Nero D’Avola er den mest plantede druesort på Sicilien og regnes for at være øens vinøse trumfkort. Vinhuse som Tenute Mokarta har i en årrække bestræbt sig på at opgradere Nero D’Avola-vinenes kvalitet ved at søge over mod en lettere, friskere vinstil end de rustikke, frugtmættede vine med massiv fadlagring. Funklende violet i glasset byder vinen på en intens duft af brombær, kirsebær og krydderier. I munden lives den kraftige smag af sort bærfrugt op med toner af mokka og en frisk syre i god balance med vinens alkohol og en finale med fløjlsbløde tanniner. Et glimrende eksempel på hvad druesorten Nero D’Avola formår med kyndig vinifikation i de rette hænder.
Maden
Siciliens auberginer har verdensry for deres kvalitet, og ”Melanzane parmigiana” (melanzana er det italienske ord for aubergine) hører til en af øens mest populære retter. Sammen med et glas Nero D’Avola giver Melanzane parmigiana dig en fornemmelse af at være på den skønne ø i godt selskab med vore normanniske forfædre
*indeholder sulfitter
Drue: Malbec
Distrikt: Maipu, Mendoza, Argentina.
Årgang: 2022
Vol: 14,3%
Malbec er Argentinas blå signaturdrue. Abito La Juventud kommer fra vindistriktet Mendoza. Her startede David May et projekt, der skulle realisere hans drøm om at avle druer af høj kvalitet ved at gå i gang med et stykke uopdyrket jord i 750 meters højde. Her voksede kaktus og vækster af den slags, som kan overleve i det ørkenagtige landskab på Mendozas højslette. Efter adskillelige års arbejde kunne David May og hans folk se ud over 200 ha dyrkbar jord, hvor de 170 ha nu er plantet til med træer og rosenbuske, mens andre 70 ha er forvandlet til vinmarker med lokale druesorter. Historien bekræfter hvad en klog mand har sagt om begrebet ”terroir” ─ et begreb der omfatter faktorer vedrørende en vinmarks bonitet fra jordbund til mikroklima ─ at terroir er fortællingen om et stykke jord og et menneske. Finca Bautem ligger ved Barrancas i Maipu-distriktet, hvor jordbunden består af sand og grus, men hvor vand fra Andesbjergene, der fosser ned gennem Mendoza-floden nogle kilometer fra Barrancas, giver gode muligheder for kunstvanding. Sol er der nok af her oppe i højderne, og i vinstokkenes vækstsæson når temperaturen op på 23 °C om dagen, mens kølige nætter bidrager til et højt niveau af frisk syre i druemosten. Finca Bautem er helt fremme i skoene med hjælpemidler i vinproduktionen som f.eks. drypvanding af vinstokkene styret af information fra vejrstationer i vinmarkerne, droner til inspektion af vinstokke og drueklaser og forstøvere med ultralav dosering af sprøjtemidler, der er påkrævet hvis dronerne har opdaget tegn på vinskimmel i vinmarken.
Vinen
Når Malbec modner optimalt som i Mendoza, giver den intense, frugtige vine som udviser både mineralitet, struktur og kompleksitet. Efter høst og gæring i ståltanke tappes den unge vin på flaske, hvor den modner i 6 måneder før den frigives til salg. Navnet ”La Juventud” skal understrege, at vi her har at gøre en ung vin, der ikke har gennemgået nogen form for fadlagring,-den er drikkeklar. Vinen i glasset er mørk violet med en dejlig duft af violer og sorte bær. Den sorte bærfrugt går igen i smagen, som har både saft og kraft samt toner af sort lakrids og mørk chokolade, der fylder munden hele vejen frem til en finale med frisk syre og faste tanniner.
Maden
Et glas argentinsk Malbec kommer bedst til sin ret med kød på tallerkenen.
*indeholder sulfitter
2021 Canto Do Pedro Reserva Sousão, Tejo, Portugal
2022 Negroamaro dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien
2022 Nero D’Avola, Tenute Mokarta, Sicilia DOC, Italien
2022 Abito La Juventud Malbec, Maipu, Mendoza, Argentina.
Drue: Sousão
Distrikt: Tejo, Portugal.
Årgang: 2021
Vol: 13,5%
Fiuza & Bright har vinmarker fordelt på to ejendomme, Quinta da Requeixada og Quinta da Granja med parceller både nord og syd for floden Tejo, der har givet navn til et af Portugals bedste vindistrikter. Druerne til Canto Do Pedro Sousão er høstet fra marker i Bairro regionen som ligger lige nord for Tejo og hvis klima præges af naboskabet til den store flod. Jordbunden er skabt af sedimenter, aflejret gennem tiderne af det mægtige flodsystem, og kombinationen af sand, grus og ler egner sig både til dyrkning af grøntsager og frugt samt til vindyrkning, hvilket romerne var de første til at udnytte. ”En vinstok trives bedst med udsigt til vand”, var romernes vigtigste rettesnor til en velegnet lokalitet til vinavl. Vinstokkene på Fiuzas vinmarker i Bairro er plantet for 35 år siden og har dermed nået en alder, hvor kvaliteten af drueklaserne er på toppen.
Vinen
Sousão stammer fra Vinho Verde regionen i den nordøstlige del af Portugal. Druerne er små til mellemstore med en tyk drueskal, der indeholder en stor mængde anthocyaniner ─ en gruppe røde og blå farvestoffer, der findes i mange bær og frugter. I Vinho Verde-regionen giver Sousão friske, livlige vine med en frugtagtig karakter og en markant frugtsyre, som gør dem let drikkelige og populære blandt lokale og turister, serveret som et køligt glas vin på varme sommerdage. Fiuza elsker Portugals egne druesorter og har forsøgsvis introduceret Sousão til Tejo-distriktet, så den rubinrøde vin i glasset er et nyt og spændende bekendtskab. I duften af sorte bær spores der toner af kakao og krydderier og et strejf af urter. Den saftige smag har en indbydende, frugtig karakter, der lives op af en frisk syre og en læskende mineralitet. Smagen slutter med silkebløde tanniner, og Canto Do Pedro Sousão slægter helt klart de røde vine fra Vinho Verde på med sin elskværdige drikbarhed.
Maden
Det kan klart anbefales at understøtte den røde vins charmerende væsen ved en kølig servering i store glas; de skal nok blive tømt! Den traditionelle, portugisiske ret Rojões stammer, lige som Sousão, fra Nordportugal, hvor man tilbereder en stuvning med svinekød, som er marineret i vin med hvidløg, spidskommen og laurbærblade. Retten kan serveres med kartofler, ris eller brød og den føler sig godt hjemme i selskab med et glas Reserva Sousão.
*indeholder sulfitter
Drue: Negroamaro
Distrikt: Salento IGT, Italien
Årgang: 2022
Vol: 14%
Man kalder ofte Puglia for den italienske støvles hæl, men i virkeligheden er det kun halvøen Salento, som beskylles af det Adriatiske hav fra øst og det Joniske Hav fra vest, der med rette kan siges at udgøre selve hælen. Salento er solbeskinnet og ganske varm om sommeren, men friske briser køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. ”på små marker med en kalkrig jordbund tager vores folk sig kærligt af vinstokkene med Negroamaro druer hvert eneste år for at kunne lave vine med en livlig duftpalet og en frisk struktur”, skriver vinhuset Campi Deantera på sin hjemmeside. Salentos næringsfattige jordbund er med til at give vinene en frisk mineralitet, mens sommerdagens mange timers solskin sørger for en pålidelig modning af druerne.
Vinen
Campi Deantera har lavet vinen på 100% Negroamaro ─ en druesort der regnes for regerende konge blandt de blå druesorter i Puglia. Druesorten er nem at dyrke, giver et pænt udbytte og kræver ikke meget vand. Vinene er hverken bitre eller sorte, som navnet direkte oversat til dansk antyder, men druens tykke, mørke skind giver dybfarvede vine med faste tanniner, som Salentos lange, varme sommer gør modne og fløjlsbløde. Druerne kommer fra marker i San Pietro Vernotico området. Markerne ligger i 40 meters højde over havet, hvor friske briser holder klaserne tørre og sunde. Efter høsten i den anden uge af september gæres druerne i 10 dage under kontrol af temperaturen og lagres herefter i store ståltanke. Vinen i glasset er mørk violet med en stor farvetæthed, der lever op til druens ”negro” navn. Vinens generøse duftpalet er sat sammen af kirsebær og brombær med toner af mørk chokolade. Den kraftige smag af sort bærfrugt lives op af en frisk frugtsyre, der sammen med et pift af kernebitterhed i eftersmagen og modne tanniner er med til at give lyst til et glas mere.
Maden
Det kan næppe komme bag på nogen at Campi Deanteras Negroamaro er en vældig god ledsager til pizza og pastaretter. Hvis man holder af godt kød fra grillen har man også den rette vin her, og det samme gælder gryderetter som f.eks. den klassiske osso buco.
*indeholder sulfitter
Drue: Nero D’Avola
Distrikt: Sicilia DOC, Italien
Årgang: 2022
Vol: 13,5%
Sicilien er et vinområde med et utrolig stort spektrum af forskellige druesorter, varierende jordbundsforhold, en broget kulturhistorie, en unik madkultur og særdeles vekslende lokale klimaforhold. En række erobrere har sat deres præg på øen fra fønikierne, kartagenerne, grækerne, romerne, araberne, spaniolerne og minsandten også normannerne. Omkring 1046 ankom Robert "Guiscard" d'Hauteville ─ en normanner, altså dansker ─ til Amalfikysten som leder af en normannisk styrke af stridsvante og dygtige krigere, i Hertugen af Salernos tjeneste. Derefter gik det slag i slag for Robert og hans flok, og Robert endte med at blive hersker over Syditalien og det lykkedes ham at fordrive muslimerne fra Sicilien. Roberts yngre bror, Roger d'Hauteville, blev efter Roberts død udnævnt til konge over Sicilien, som i de følgende århundreder ubestridt blev Middelhavets rigeste og mest succesrige kongerige. Men nu er det vin, det handler om, og hvis Sicilien havde været en nation, ville den høre til blandt de største vinlande i verden med en vinproduktion på samme niveau som Portugal. Vingården Tenute Mokarta blev grundlagt i 1916 af Favuzza-familien og har siden været i slægtens eje, aktuelt med Mario Emanuele Favuzza ved roret siden 2005.
Vinen
Nero D’Avola er den mest plantede druesort på Sicilien og regnes for at være øens vinøse trumfkort. Vinhuse som Tenute Mokarta har i en årrække bestræbt sig på at opgradere Nero D’Avola-vinenes kvalitet ved at søge over mod en lettere, friskere vinstil end de rustikke, frugtmættede vine med massiv fadlagring. Funklende violet i glasset byder vinen på en intens duft af brombær, kirsebær og krydderier. I munden lives den kraftige smag af sort bærfrugt op med toner af mokka og en frisk syre i god balance med vinens alkohol og en finale med fløjlsbløde tanniner. Et glimrende eksempel på hvad druesorten Nero D’Avola formår med kyndig vinifikation i de rette hænder.
Maden
Siciliens auberginer har verdensry for deres kvalitet, og ”Melanzane parmigiana” (melanzana er det italienske ord for aubergine) hører til en af øens mest populære retter. Sammen med et glas Nero D’Avola giver Melanzane parmigiana dig en fornemmelse af at være på den skønne ø i godt selskab med vore normanniske forfædre
*indeholder sulfitter
Drue: Malbec
Distrikt: Maipu, Mendoza, Argentina.
Årgang: 2022
Vol: 14,3%
Malbec er Argentinas blå signaturdrue. Abito La Juventud kommer fra vindistriktet Mendoza. Her startede David May et projekt, der skulle realisere hans drøm om at avle druer af høj kvalitet ved at gå i gang med et stykke uopdyrket jord i 750 meters højde. Her voksede kaktus og vækster af den slags, som kan overleve i det ørkenagtige landskab på Mendozas højslette. Efter adskillelige års arbejde kunne David May og hans folk se ud over 200 ha dyrkbar jord, hvor de 170 ha nu er plantet til med træer og rosenbuske, mens andre 70 ha er forvandlet til vinmarker med lokale druesorter. Historien bekræfter hvad en klog mand har sagt om begrebet ”terroir” ─ et begreb der omfatter faktorer vedrørende en vinmarks bonitet fra jordbund til mikroklima ─ at terroir er fortællingen om et stykke jord og et menneske. Finca Bautem ligger ved Barrancas i Maipu-distriktet, hvor jordbunden består af sand og grus, men hvor vand fra Andesbjergene, der fosser ned gennem Mendoza-floden nogle kilometer fra Barrancas, giver gode muligheder for kunstvanding. Sol er der nok af her oppe i højderne, og i vinstokkenes vækstsæson når temperaturen op på 23 °C om dagen, mens kølige nætter bidrager til et højt niveau af frisk syre i druemosten. Finca Bautem er helt fremme i skoene med hjælpemidler i vinproduktionen som f.eks. drypvanding af vinstokkene styret af information fra vejrstationer i vinmarkerne, droner til inspektion af vinstokke og drueklaser og forstøvere med ultralav dosering af sprøjtemidler, der er påkrævet hvis dronerne har opdaget tegn på vinskimmel i vinmarken.
Vinen
Når Malbec modner optimalt som i Mendoza, giver den intense, frugtige vine som udviser både mineralitet, struktur og kompleksitet. Efter høst og gæring i ståltanke tappes den unge vin på flaske, hvor den modner i 6 måneder før den frigives til salg. Navnet ”La Juventud” skal understrege, at vi her har at gøre en ung vin, der ikke har gennemgået nogen form for fadlagring,-den er drikkeklar. Vinen i glasset er mørk violet med en dejlig duft af violer og sorte bær. Den sorte bærfrugt går igen i smagen, som har både saft og kraft samt toner af sort lakrids og mørk chokolade, der fylder munden hele vejen frem til en finale med frisk syre og faste tanniner.
Maden
Et glas argentinsk Malbec kommer bedst til sin ret med kød på tallerkenen.
*indeholder sulfitter
Tilmeld dig rødvinskassen her
Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement
Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.