Tilmeld dig rødvinskassen her

December måneds kasse

2021 ARE Di Campi Deantera, Primitivo Di Manduria DOC, Puglia, Italien

Drue: Primitivo Di Manduria DOC

Distrikt: Puglia, Italien

Årggang: 2021

Vol: 14%

Vindistriktet Primitivo Di Manduria ligger i et bælte, der strækker sig fra Tarantobugten i det Joniske Hav mod vest til Adriaterhavet mod øst, midt gennem hælen på den italienske støvle. Som navnet antyder er druesorten Primitivo i højsædet, og kvaliteten af distriktets vine har det sidste årti været så overbevisende, at Primitivo Di Manduria har opnået den fine DOC klassifikation. Vinmarkerne ligger i en farverig natur, hvor markernes røde lerjord ligger spredt ud i et bølgende, grønt landskab mellem små landsbyer, der knejser hvidt på toppen af bakkerne. Ud mod havet bliver bakkerne til sandklitter, hvor der flere steder vokser vinstokke mellem de små skur-restauranter langs kysten, hvor der serveres fiskeretter. Vinplanterne nyder godt af et varmt og tørt Middelhavsklima, hvor den sparsomme regn fortrinsvis falder i den milde vinterperiode.

Vinen

Vinbønderne hernede i hælen har lavet vin lige siden de lærte kunsten af græske nybyggere, der kom til Salento fra Sparta i det 8. årh. f.Kr. Vinhuset Campi Deantera, der ligger lige vest for byen Manduria, har sine marker placeret på bakkeskråninger omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Kombinationen af frugtbar jord og solrige somre giver et højt sukkerniveau i druemosten, som ved gæringen omsættes til en alkoholstyrke mellem 14-15 vol.%. Men til forskel fra Zinfandel, som er den californiske version af druesorten, har Primitivo Di Manduria også en markant tanninstruktur, der er med til at give balance i den modne vin. For at slibe kanterne af de ru tanniner lagrer Campi Deantera den unge vin i seks måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Vinen i glasset har en mørk, rød farve med violette toner. Den indbydende duft er sat sammen af brombær og sorte kirsebær med toner af vanilje og et diskret fadpræg. Den aromatiske smag af sort bærfrugt har en velbalanceret, let krydret frugtsødme med god længde og modne, runde tanniner i afslutningen. En typerigtig Primitivo Di Manduria med alt hvad denne drue har at byde på.

Maden

Are Di Campi Deantera klarer uden problemer springet fra en efterårs-simreret med rodfrugter og svampe frem til juleanden med svesker, rødkål og brun sovs.

*indeholder sulfitter

2019 Chateau Mire L’Etang, La Clape DOP, Frankrig.

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre

Distrikt: La Clape DOP, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 15%

 Vindistriktet La Clape har navn efter klippemassivet La Clape, der rager frem i havet som et imponerende forbjerg i landskabet omkring Narbonne. Allerede fønikierne, og senere romerne, kendte til denne perle af et landskab, hvor de slog sig ned og plantede vinmarker. Landskabet er både vildt og skønt, dækket af lavt krat med spredte paraplyformede pinjetræer, hvor vinmarker veksler med små søer og nøgne klipper − og hele tiden med Middelhavet som nærmeste nabo. Château Mire L’Etangs vinmarker vender mod østens opstigende sol, og vinstokkenes blade blafrer livligt i vinden – eller rettere de mange vinde, for egnens vinbønder har navngivet hele tretten forskellige vinde fra alle verdenshjørner. Ægteparret Chamayac købte Mire L’Etang i 1972 og har siden plejet slottet og de omkringliggende marker med stor kærlighed og entusiasme. Næste generation af familien Chamayac er involveret i den daglige drift, og indsatsen er blevet belønnet med udmærkelser og medaljer ved både nationale og internationale vinmesser. Vinmarkerne ligger spredt ud på bjergmassivets skråninger af kalksten og skifer med en overflade dækket af grus og små sten. Der falder ikke meget regn her, men solen skinner trofast fra morgen til aften.

Vinen

Det er de lokale, sydfranske druesorter familien Chamayac har brugt til deres røde vin: Syrah, Grenache og Mourvedre. Efter udblødning af druerne sammen med mosten foregår vinifikationen helt efter bogen, og de mange timers solskin har givet mosten et niveau af druesukker, som gærcellerne veksler om til 15,0 vol.% alkohol. Vinen i glasset har en mørk, blå tone og en distinkt duft af solbær krydret med garrigue − det omgivende kratlandskabs mange vilde krydderurter. En saftig frugtsødme og moden frugtfylde balancerer perfekt med vinens fyrige alkoholstyrke og den lækre smagspalet toner ud i en imponerende lang eftersmag med glatte, runde tanniner.

Maden

Det er slet ikke for tidligt at tænke på vinen, der skal ledsage julebordets hovedret, hvad enten det er and, gås, flæskesteg eller medisterpølse der er på tallerkenen. Château Mire L’Etangs høje alkoholniveau er som skabt til at rense munden for fedt og skærpe appetitten på næste mundfuld. Stil gerne flasken i et uopvarmet rum ved omkring 15 °C; kølig servering i store glas vil klæde vinen og glæde gæsterne.

*indeholder sulfitter

2019 Flatrock Shiraz – Pinotage - Durif, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Drue: Shiraz, Pinotage, Durif

Distrikt: Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Vingården Rhebokskloof ligger ved byen Windmeul i et dalstrøg ved foden af bjerget Paarl. Med stednavnene oversat fra sproget Afrikaans til dansk ligger vingården Råbukskløften ved byen Vindmølle med nordvendte marker ved foden af Perlebjerget. Rhebok ─ den flotte råbuksantilope afbildet med rødt på etiketten, hører sammen med sproget Afrikaans hjemme i Sydafrika, og det er her druerne til vinen Flatrock er høstet. Vi er syd for ækvator, hvor vinstokke på nordvendte skråninger nyder godt af solen fra morgen til aften. Denne del af vindistriktet Coastal Region er et ret varmt område, så blå druer som Shiraz og Pinotage udgør 70% af vinhøsten. Vinstokkene er plantet i en jordbund domineret af forvitret granit. Klaserne høstes med hånden fra slutningen af januar til starten af marts. Både klima og jordbund passer perfekt til Shiraz ─ en druesort fra Rhônedalen, hvor den hedder Syrah.

Vinen

Rhebokskloofs vimager, Rolanie Lotz, er specialist i at lave vin på Rhône-druesorter sammen med den sydafrikanske signaturdrue Pinotage. Flatrock er lavet på Shiraz, Pinotage og Durif ─ en mindre kendt fransk druesort, der i dag især dyrkes i Californien under navnet ”Petite Sirah”. Alle tre sorter har tykke skaller med masser af pigment og giver typisk mørke, kraftige vine. Efter gæring i rustfri ståltanke lagres vinen i 18 måneder i 300 liter store fade af fransk eg. Det lyder som opskriften på en vin med et meget dominerende fadpræg, men det er ikke tilfældet her. Forklaringen er at fadene tidligere har været brugt til modning af vin, hvilket betyder, at der er meget lidt træsaft tilbage. Meningen med den lange fadlagring er at udsætte vinen for en konstant påvirkning af de små mængder ilt, der siver langsomt gennem trævæggen ind til vinen. Vinen i glasset er farvet mørk violet af pigmenterne i de tykke drueskaller. Duften af røde bær har fået et strejf af violer fra Shiraz og et pift af sort peber fra Durif. Den saftige smag af moden, rød bærfrugt har kun et diskret fadpræg, men den lange fadmodning har gjort vinen blød og behagelig med glatte, runde tanniner.     

Maden

Rhebokskloof foreslår pizza eller burger til den unge, drikkevenlige Flatrock, hvis bløde stil også vil passe godt til en klassisk dansk bøf.

*indeholder sulfitter

2021 Cuvée des Amis d’Ibry, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Merlot, Syrah

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 13%

Domaine Saint-Georges d'Ibry´s vinmarker ligger i den frugtbare dal langs bredderne af floden Thongue, der har givet navn til vindistriktet Côtes de Thongue. Som en perlerække i det åbne, flade landskab ligger en række bakkedrag, hvor vinstokkene er lunt placeret på sydvendte skråninger 50 - 100 meter over havet. Det lokale klima i Côtes de Thongue mellem Middelhavet og bjergkæden Cevennerne er et typisk Middelhavsklima med milde vintre og varme og tørre somre. De fremherskende vinde er ”tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, der driver skyerne væk, og ”sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet og bringer skyer og regn, der mest falder om vinteren. Vindistriktets 23 landsbyer strækker sig fra Pézenas mod øst til forstæderne i Béziers mod vest. Vinmarkerne mod nord og øst har en jordbund med sand og grus, som passer godt til druesorten Merlot. I den sydlige del er markerne placeret på terrasser af sandslam med kridt og ler fra den geologiske Villafranchian- periode, som giver Syrah-planternes rødder perfekte forhold.

Vinen

Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry blev grundlagt omkring 1860, og vingården er siden gået i arv til nye generationer af vinbønder sammen med et intimt kendskab til området og en brændende passion for vinavl. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret, og han har med talent og flid udnyttet de fordele, landskab og klima har givet, til produktion af dejlige vine, der har vundet mange præmier for deres kvalitet. Cuvée des Amis ─ vinen for vennerne ─ er lavet på en blanding af Merlot og Syrah. Vinen i glasset har en mørk, næsten sort, kerne med en lysende, violet kant. Duften er pakket med et potpourri af sorte bær, solbær og blåbær, som går igen i den frugtdrevne smag sammen med mørk chokolade og Provencekrydderier. En lang eftersmag og silkebløde tanniner afslutter mødet med Cuvée des Amis ─ en vin der kombinerer delikatesse og finesse og som glider let ned i gode venners selskab.

Maden

Det er ingen sag at finde retter til at ledsage den sprælske Cuvée des Amis, som bør serveres kølig og drikkes i store slurke. Et godt valg ville være en langtidsbraiseret nakkefilet eller måske ovnbagt  en fiskeret .

*indeholder sulfitter

2021 ARE Di Campi Deantera, Primitivo Di Manduria DOC, Puglia, Italien

2019 Chateau Mire L’Etang, La Clape DOP, Frankrig.

Drue: Primitivo Di Manduria DOC

Distrikt: Puglia, Italien

Årggang: 2021

Vol: 14%

Vindistriktet Primitivo Di Manduria ligger i et bælte, der strækker sig fra Tarantobugten i det Joniske Hav mod vest til Adriaterhavet mod øst, midt gennem hælen på den italienske støvle. Som navnet antyder er druesorten Primitivo i højsædet, og kvaliteten af distriktets vine har det sidste årti været så overbevisende, at Primitivo Di Manduria har opnået den fine DOC klassifikation. Vinmarkerne ligger i en farverig natur, hvor markernes røde lerjord ligger spredt ud i et bølgende, grønt landskab mellem små landsbyer, der knejser hvidt på toppen af bakkerne. Ud mod havet bliver bakkerne til sandklitter, hvor der flere steder vokser vinstokke mellem de små skur-restauranter langs kysten, hvor der serveres fiskeretter. Vinplanterne nyder godt af et varmt og tørt Middelhavsklima, hvor den sparsomme regn fortrinsvis falder i den milde vinterperiode.

Vinen

Vinbønderne hernede i hælen har lavet vin lige siden de lærte kunsten af græske nybyggere, der kom til Salento fra Sparta i det 8. årh. f.Kr. Vinhuset Campi Deantera, der ligger lige vest for byen Manduria, har sine marker placeret på bakkeskråninger omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Kombinationen af frugtbar jord og solrige somre giver et højt sukkerniveau i druemosten, som ved gæringen omsættes til en alkoholstyrke mellem 14-15 vol.%. Men til forskel fra Zinfandel, som er den californiske version af druesorten, har Primitivo Di Manduria også en markant tanninstruktur, der er med til at give balance i den modne vin. For at slibe kanterne af de ru tanniner lagrer Campi Deantera den unge vin i seks måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Vinen i glasset har en mørk, rød farve med violette toner. Den indbydende duft er sat sammen af brombær og sorte kirsebær med toner af vanilje og et diskret fadpræg. Den aromatiske smag af sort bærfrugt har en velbalanceret, let krydret frugtsødme med god længde og modne, runde tanniner i afslutningen. En typerigtig Primitivo Di Manduria med alt hvad denne drue har at byde på.

Maden

Are Di Campi Deantera klarer uden problemer springet fra en efterårs-simreret med rodfrugter og svampe frem til juleanden med svesker, rødkål og brun sovs.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre

Distrikt: La Clape DOP, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 15%

 Vindistriktet La Clape har navn efter klippemassivet La Clape, der rager frem i havet som et imponerende forbjerg i landskabet omkring Narbonne. Allerede fønikierne, og senere romerne, kendte til denne perle af et landskab, hvor de slog sig ned og plantede vinmarker. Landskabet er både vildt og skønt, dækket af lavt krat med spredte paraplyformede pinjetræer, hvor vinmarker veksler med små søer og nøgne klipper − og hele tiden med Middelhavet som nærmeste nabo. Château Mire L’Etangs vinmarker vender mod østens opstigende sol, og vinstokkenes blade blafrer livligt i vinden – eller rettere de mange vinde, for egnens vinbønder har navngivet hele tretten forskellige vinde fra alle verdenshjørner. Ægteparret Chamayac købte Mire L’Etang i 1972 og har siden plejet slottet og de omkringliggende marker med stor kærlighed og entusiasme. Næste generation af familien Chamayac er involveret i den daglige drift, og indsatsen er blevet belønnet med udmærkelser og medaljer ved både nationale og internationale vinmesser. Vinmarkerne ligger spredt ud på bjergmassivets skråninger af kalksten og skifer med en overflade dækket af grus og små sten. Der falder ikke meget regn her, men solen skinner trofast fra morgen til aften.

Vinen

Det er de lokale, sydfranske druesorter familien Chamayac har brugt til deres røde vin: Syrah, Grenache og Mourvedre. Efter udblødning af druerne sammen med mosten foregår vinifikationen helt efter bogen, og de mange timers solskin har givet mosten et niveau af druesukker, som gærcellerne veksler om til 15,0 vol.% alkohol. Vinen i glasset har en mørk, blå tone og en distinkt duft af solbær krydret med garrigue − det omgivende kratlandskabs mange vilde krydderurter. En saftig frugtsødme og moden frugtfylde balancerer perfekt med vinens fyrige alkoholstyrke og den lækre smagspalet toner ud i en imponerende lang eftersmag med glatte, runde tanniner.

Maden

Det er slet ikke for tidligt at tænke på vinen, der skal ledsage julebordets hovedret, hvad enten det er and, gås, flæskesteg eller medisterpølse der er på tallerkenen. Château Mire L’Etangs høje alkoholniveau er som skabt til at rense munden for fedt og skærpe appetitten på næste mundfuld. Stil gerne flasken i et uopvarmet rum ved omkring 15 °C; kølig servering i store glas vil klæde vinen og glæde gæsterne.

*indeholder sulfitter

2019 Flatrock Shiraz – Pinotage - Durif, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

2021 Cuvée des Amis d’Ibry, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Shiraz, Pinotage, Durif

Distrikt: Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Vingården Rhebokskloof ligger ved byen Windmeul i et dalstrøg ved foden af bjerget Paarl. Med stednavnene oversat fra sproget Afrikaans til dansk ligger vingården Råbukskløften ved byen Vindmølle med nordvendte marker ved foden af Perlebjerget. Rhebok ─ den flotte råbuksantilope afbildet med rødt på etiketten, hører sammen med sproget Afrikaans hjemme i Sydafrika, og det er her druerne til vinen Flatrock er høstet. Vi er syd for ækvator, hvor vinstokke på nordvendte skråninger nyder godt af solen fra morgen til aften. Denne del af vindistriktet Coastal Region er et ret varmt område, så blå druer som Shiraz og Pinotage udgør 70% af vinhøsten. Vinstokkene er plantet i en jordbund domineret af forvitret granit. Klaserne høstes med hånden fra slutningen af januar til starten af marts. Både klima og jordbund passer perfekt til Shiraz ─ en druesort fra Rhônedalen, hvor den hedder Syrah.

Vinen

Rhebokskloofs vimager, Rolanie Lotz, er specialist i at lave vin på Rhône-druesorter sammen med den sydafrikanske signaturdrue Pinotage. Flatrock er lavet på Shiraz, Pinotage og Durif ─ en mindre kendt fransk druesort, der i dag især dyrkes i Californien under navnet ”Petite Sirah”. Alle tre sorter har tykke skaller med masser af pigment og giver typisk mørke, kraftige vine. Efter gæring i rustfri ståltanke lagres vinen i 18 måneder i 300 liter store fade af fransk eg. Det lyder som opskriften på en vin med et meget dominerende fadpræg, men det er ikke tilfældet her. Forklaringen er at fadene tidligere har været brugt til modning af vin, hvilket betyder, at der er meget lidt træsaft tilbage. Meningen med den lange fadlagring er at udsætte vinen for en konstant påvirkning af de små mængder ilt, der siver langsomt gennem trævæggen ind til vinen. Vinen i glasset er farvet mørk violet af pigmenterne i de tykke drueskaller. Duften af røde bær har fået et strejf af violer fra Shiraz og et pift af sort peber fra Durif. Den saftige smag af moden, rød bærfrugt har kun et diskret fadpræg, men den lange fadmodning har gjort vinen blød og behagelig med glatte, runde tanniner.     

Maden

Rhebokskloof foreslår pizza eller burger til den unge, drikkevenlige Flatrock, hvis bløde stil også vil passe godt til en klassisk dansk bøf.

*indeholder sulfitter

Drue: Merlot, Syrah

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 13%

Domaine Saint-Georges d'Ibry´s vinmarker ligger i den frugtbare dal langs bredderne af floden Thongue, der har givet navn til vindistriktet Côtes de Thongue. Som en perlerække i det åbne, flade landskab ligger en række bakkedrag, hvor vinstokkene er lunt placeret på sydvendte skråninger 50 - 100 meter over havet. Det lokale klima i Côtes de Thongue mellem Middelhavet og bjergkæden Cevennerne er et typisk Middelhavsklima med milde vintre og varme og tørre somre. De fremherskende vinde er ”tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, der driver skyerne væk, og ”sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet og bringer skyer og regn, der mest falder om vinteren. Vindistriktets 23 landsbyer strækker sig fra Pézenas mod øst til forstæderne i Béziers mod vest. Vinmarkerne mod nord og øst har en jordbund med sand og grus, som passer godt til druesorten Merlot. I den sydlige del er markerne placeret på terrasser af sandslam med kridt og ler fra den geologiske Villafranchian- periode, som giver Syrah-planternes rødder perfekte forhold.

Vinen

Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry blev grundlagt omkring 1860, og vingården er siden gået i arv til nye generationer af vinbønder sammen med et intimt kendskab til området og en brændende passion for vinavl. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret, og han har med talent og flid udnyttet de fordele, landskab og klima har givet, til produktion af dejlige vine, der har vundet mange præmier for deres kvalitet. Cuvée des Amis ─ vinen for vennerne ─ er lavet på en blanding af Merlot og Syrah. Vinen i glasset har en mørk, næsten sort, kerne med en lysende, violet kant. Duften er pakket med et potpourri af sorte bær, solbær og blåbær, som går igen i den frugtdrevne smag sammen med mørk chokolade og Provencekrydderier. En lang eftersmag og silkebløde tanniner afslutter mødet med Cuvée des Amis ─ en vin der kombinerer delikatesse og finesse og som glider let ned i gode venners selskab.

Maden

Det er ingen sag at finde retter til at ledsage den sprælske Cuvée des Amis, som bør serveres kølig og drikkes i store slurke. Et godt valg ville være en langtidsbraiseret nakkefilet eller måske ovnbagt  en fiskeret .

*indeholder sulfitter

2021 ARE Di Campi Deantera, Primitivo Di Manduria DOC, Puglia, Italien

2019 Chateau Mire L’Etang, La Clape DOP, Frankrig.

2019 Flatrock Shiraz – Pinotage - Durif, Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

2021 Cuvée des Amis d’Ibry, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Primitivo Di Manduria DOC

Distrikt: Puglia, Italien

Årggang: 2021

Vol: 14%

Vindistriktet Primitivo Di Manduria ligger i et bælte, der strækker sig fra Tarantobugten i det Joniske Hav mod vest til Adriaterhavet mod øst, midt gennem hælen på den italienske støvle. Som navnet antyder er druesorten Primitivo i højsædet, og kvaliteten af distriktets vine har det sidste årti været så overbevisende, at Primitivo Di Manduria har opnået den fine DOC klassifikation. Vinmarkerne ligger i en farverig natur, hvor markernes røde lerjord ligger spredt ud i et bølgende, grønt landskab mellem små landsbyer, der knejser hvidt på toppen af bakkerne. Ud mod havet bliver bakkerne til sandklitter, hvor der flere steder vokser vinstokke mellem de små skur-restauranter langs kysten, hvor der serveres fiskeretter. Vinplanterne nyder godt af et varmt og tørt Middelhavsklima, hvor den sparsomme regn fortrinsvis falder i den milde vinterperiode.

Vinen

Vinbønderne hernede i hælen har lavet vin lige siden de lærte kunsten af græske nybyggere, der kom til Salento fra Sparta i det 8. årh. f.Kr. Vinhuset Campi Deantera, der ligger lige vest for byen Manduria, har sine marker placeret på bakkeskråninger omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Kombinationen af frugtbar jord og solrige somre giver et højt sukkerniveau i druemosten, som ved gæringen omsættes til en alkoholstyrke mellem 14-15 vol.%. Men til forskel fra Zinfandel, som er den californiske version af druesorten, har Primitivo Di Manduria også en markant tanninstruktur, der er med til at give balance i den modne vin. For at slibe kanterne af de ru tanniner lagrer Campi Deantera den unge vin i seks måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Vinen i glasset har en mørk, rød farve med violette toner. Den indbydende duft er sat sammen af brombær og sorte kirsebær med toner af vanilje og et diskret fadpræg. Den aromatiske smag af sort bærfrugt har en velbalanceret, let krydret frugtsødme med god længde og modne, runde tanniner i afslutningen. En typerigtig Primitivo Di Manduria med alt hvad denne drue har at byde på.

Maden

Are Di Campi Deantera klarer uden problemer springet fra en efterårs-simreret med rodfrugter og svampe frem til juleanden med svesker, rødkål og brun sovs.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache, Mouvedre

Distrikt: La Clape DOP, Frankrig.

Årgang: 2019

Vol: 15%

 Vindistriktet La Clape har navn efter klippemassivet La Clape, der rager frem i havet som et imponerende forbjerg i landskabet omkring Narbonne. Allerede fønikierne, og senere romerne, kendte til denne perle af et landskab, hvor de slog sig ned og plantede vinmarker. Landskabet er både vildt og skønt, dækket af lavt krat med spredte paraplyformede pinjetræer, hvor vinmarker veksler med små søer og nøgne klipper − og hele tiden med Middelhavet som nærmeste nabo. Château Mire L’Etangs vinmarker vender mod østens opstigende sol, og vinstokkenes blade blafrer livligt i vinden – eller rettere de mange vinde, for egnens vinbønder har navngivet hele tretten forskellige vinde fra alle verdenshjørner. Ægteparret Chamayac købte Mire L’Etang i 1972 og har siden plejet slottet og de omkringliggende marker med stor kærlighed og entusiasme. Næste generation af familien Chamayac er involveret i den daglige drift, og indsatsen er blevet belønnet med udmærkelser og medaljer ved både nationale og internationale vinmesser. Vinmarkerne ligger spredt ud på bjergmassivets skråninger af kalksten og skifer med en overflade dækket af grus og små sten. Der falder ikke meget regn her, men solen skinner trofast fra morgen til aften.

Vinen

Det er de lokale, sydfranske druesorter familien Chamayac har brugt til deres røde vin: Syrah, Grenache og Mourvedre. Efter udblødning af druerne sammen med mosten foregår vinifikationen helt efter bogen, og de mange timers solskin har givet mosten et niveau af druesukker, som gærcellerne veksler om til 15,0 vol.% alkohol. Vinen i glasset har en mørk, blå tone og en distinkt duft af solbær krydret med garrigue − det omgivende kratlandskabs mange vilde krydderurter. En saftig frugtsødme og moden frugtfylde balancerer perfekt med vinens fyrige alkoholstyrke og den lækre smagspalet toner ud i en imponerende lang eftersmag med glatte, runde tanniner.

Maden

Det er slet ikke for tidligt at tænke på vinen, der skal ledsage julebordets hovedret, hvad enten det er and, gås, flæskesteg eller medisterpølse der er på tallerkenen. Château Mire L’Etangs høje alkoholniveau er som skabt til at rense munden for fedt og skærpe appetitten på næste mundfuld. Stil gerne flasken i et uopvarmet rum ved omkring 15 °C; kølig servering i store glas vil klæde vinen og glæde gæsterne.

*indeholder sulfitter

Drue: Shiraz, Pinotage, Durif

Distrikt: Rhebokskloof, Coastal Region, Sydafrika.

Årgang: 2019

Vol: 13,5%

Vingården Rhebokskloof ligger ved byen Windmeul i et dalstrøg ved foden af bjerget Paarl. Med stednavnene oversat fra sproget Afrikaans til dansk ligger vingården Råbukskløften ved byen Vindmølle med nordvendte marker ved foden af Perlebjerget. Rhebok ─ den flotte råbuksantilope afbildet med rødt på etiketten, hører sammen med sproget Afrikaans hjemme i Sydafrika, og det er her druerne til vinen Flatrock er høstet. Vi er syd for ækvator, hvor vinstokke på nordvendte skråninger nyder godt af solen fra morgen til aften. Denne del af vindistriktet Coastal Region er et ret varmt område, så blå druer som Shiraz og Pinotage udgør 70% af vinhøsten. Vinstokkene er plantet i en jordbund domineret af forvitret granit. Klaserne høstes med hånden fra slutningen af januar til starten af marts. Både klima og jordbund passer perfekt til Shiraz ─ en druesort fra Rhônedalen, hvor den hedder Syrah.

Vinen

Rhebokskloofs vimager, Rolanie Lotz, er specialist i at lave vin på Rhône-druesorter sammen med den sydafrikanske signaturdrue Pinotage. Flatrock er lavet på Shiraz, Pinotage og Durif ─ en mindre kendt fransk druesort, der i dag især dyrkes i Californien under navnet ”Petite Sirah”. Alle tre sorter har tykke skaller med masser af pigment og giver typisk mørke, kraftige vine. Efter gæring i rustfri ståltanke lagres vinen i 18 måneder i 300 liter store fade af fransk eg. Det lyder som opskriften på en vin med et meget dominerende fadpræg, men det er ikke tilfældet her. Forklaringen er at fadene tidligere har været brugt til modning af vin, hvilket betyder, at der er meget lidt træsaft tilbage. Meningen med den lange fadlagring er at udsætte vinen for en konstant påvirkning af de små mængder ilt, der siver langsomt gennem trævæggen ind til vinen. Vinen i glasset er farvet mørk violet af pigmenterne i de tykke drueskaller. Duften af røde bær har fået et strejf af violer fra Shiraz og et pift af sort peber fra Durif. Den saftige smag af moden, rød bærfrugt har kun et diskret fadpræg, men den lange fadmodning har gjort vinen blød og behagelig med glatte, runde tanniner.     

Maden

Rhebokskloof foreslår pizza eller burger til den unge, drikkevenlige Flatrock, hvis bløde stil også vil passe godt til en klassisk dansk bøf.

*indeholder sulfitter

Drue: Merlot, Syrah

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 13%

Domaine Saint-Georges d'Ibry´s vinmarker ligger i den frugtbare dal langs bredderne af floden Thongue, der har givet navn til vindistriktet Côtes de Thongue. Som en perlerække i det åbne, flade landskab ligger en række bakkedrag, hvor vinstokkene er lunt placeret på sydvendte skråninger 50 - 100 meter over havet. Det lokale klima i Côtes de Thongue mellem Middelhavet og bjergkæden Cevennerne er et typisk Middelhavsklima med milde vintre og varme og tørre somre. De fremherskende vinde er ”tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, der driver skyerne væk, og ”sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet og bringer skyer og regn, der mest falder om vinteren. Vindistriktets 23 landsbyer strækker sig fra Pézenas mod øst til forstæderne i Béziers mod vest. Vinmarkerne mod nord og øst har en jordbund med sand og grus, som passer godt til druesorten Merlot. I den sydlige del er markerne placeret på terrasser af sandslam med kridt og ler fra den geologiske Villafranchian- periode, som giver Syrah-planternes rødder perfekte forhold.

Vinen

Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry blev grundlagt omkring 1860, og vingården er siden gået i arv til nye generationer af vinbønder sammen med et intimt kendskab til området og en brændende passion for vinavl. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret, og han har med talent og flid udnyttet de fordele, landskab og klima har givet, til produktion af dejlige vine, der har vundet mange præmier for deres kvalitet. Cuvée des Amis ─ vinen for vennerne ─ er lavet på en blanding af Merlot og Syrah. Vinen i glasset har en mørk, næsten sort, kerne med en lysende, violet kant. Duften er pakket med et potpourri af sorte bær, solbær og blåbær, som går igen i den frugtdrevne smag sammen med mørk chokolade og Provencekrydderier. En lang eftersmag og silkebløde tanniner afslutter mødet med Cuvée des Amis ─ en vin der kombinerer delikatesse og finesse og som glider let ned i gode venners selskab.

Maden

Det er ingen sag at finde retter til at ledsage den sprælske Cuvée des Amis, som bør serveres kølig og drikkes i store slurke. Et godt valg ville være en langtidsbraiseret nakkefilet eller måske ovnbagt  en fiskeret .

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den lidenskab vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 569, - pr. måned.