2021 Le Due Arbie, Rosso Toscana IGT, Italien

  • Drue Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
  • Distrikt Rosso Toscana IGT, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Le Due Arbie kommer fra en vingård i Castelnuovo Berardenga, der ligger i Siena-provinsen. Vi er med andre ord i hjertet af Toscana, der som vindistrikt er verdenskendt for at lave Chianti. Vinmarkerne omkring byen har da også haft status som Chianti-produktionsområde siden 1932. Men hvorfor står der så ikke Chianti på etiketten? Forklaringen er den, at efter de traditionelle regler for Chianti-appellationen må der kun bruges Sangiovese som primær druesort samt vekslende mængder af Canaiolo, Colorino og de grønne druer Trebbiano og Malvasia. Le Due Arbie er ganske vist lavet på Sangiovese som primær druesort, men desuden er der tre internationale druesorter i vinen: Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Reglerne for Chianti er ændret flere gange, og ved den seneste revision blev det tilladt af anvende internationale sorter, men den samlede mængde af disse sorter må ikke overskride 15%. Hvis det er tilfældet får vinen status som Rosso Toscana IGT og må vinke farvel til en status som Chianti DOCG.

Vinen

Vinmarkerne ligger i 300 - 400 meters højde over havet med en jordbund der mest består af ler med kalksten. Vinstokkene er omkring 18 år gamle, hvilket er en god alder for en vinstok, og druerne til Le Due Arbie er høstet i september. Efter to ugers gæring i store cementkar, som er blevet meget populære de senere år, er vinen lagret i ni måneder på fade af fransk eg. Vinen i glasset er rubinrød med en delikat duft af solbær og kirsebær med et strejf af krydderier. Smagen af rød bærfrugt er frisk og livlig som et resultat af Sangiovese-druens indflydelse, mens de franske druesorter er med til at give vinen fylde og længde og en fast tanninstruktur. En vin med kant og karakter som har mange lighedstræk med en skøn ung Chianti.

Maden

Le Due Arbie er naturligvis en supergod vin til pasta og pizza, der står på menuen i mange danske hjem. Spaghetti Carbonara er en traditionel italiensk pastaret, hvor kvaliteten topper på ret få ingredienser og hvor det ikke er fastlagt, hvilken type pasta der skal anvendes. Et glas Le Due Arbie og en tallerken spagetti carbonara så er det  blot at sige Bon Appetito.

*indeholder sulfitter