2021 Chianti, Tenute Rossetti, Chianti DOCG, Italien

  • Drue Sangiovese, Canaiolo
  • Distrikt Tenute Rossetti, Chianti DOCG, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

For de fleste vindrikkere er Chianti ensbetydende med en italiensk rødvin i en buttet bastflaske. Chianti er nok Italiens bedst kendte vintype, som har været kendt og beskrevet i Firenzes annaler siden 1200-tallet. I 1716 blev Chiantis geografiske afgrænsning fastlagt ved lov af hertug Cosimo De Medici. Chianti blev dermed Europas første Appellation Contrôlée, hvis tilladte druesammensætning blev fastlagt i 1834: Sangiovese for duften og kraften, Canaiolo for duften og mildheden og Malvasia og Trebbiano for letheden og vinens aroma. Gennem tiderne er reglerne for brug af druesorter i Chianti ændret adskillige gange; her er det aktuelle regelsæt : 1) Sangiovese 70-100%. 2) Mængden af lokale druesorter som Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo, og Mammolo må ikke overskride 30%. 3) Mængden af internationale sorter som Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon må ikke overskride 15%; og 4) grønne druesorter som Trebbiano Toscano og Malvasia Bianca lunga del Chianti må ikke overskride 10%.

Vinen

 Chianti DOCG er i dag det største vindistrikt i Italien, der omfatter 3.000 vingårde og 15.500 ha vinmarker omkring byerne Firenze, Siena, Arezzo, Pisa, Pistoia og Prato med en årlig produktion på en million flasker vin. Det fortæller os, at Chianti ikke er én, men mange slags vine, der kan være alt fra den unge, lette, lyse rødvin i bastflaske til den kraftige, langt levende og fadlagrede vin i den høje, slanke Bordeaux-flaske, der tåler sammenligning med de bedste vine i verden. Vinen i glasset er lys rubinrød med og en delikat duft af jordbær og kirsebær med et diskret strejf af tobak. Den unge vin har en livlig smag af vilde kirsebær med Sangiovese-druens karakteristiske mundrensende syre og tanninstruktur i afslutningen. Vinen er ikke fadlagret, så det er den rene vare uden kunstgreb vi får i glasset som en hyldest til den enkle, røde Chianti som toscanske vinbønder har lavet i mange generationer.

Maden

Tænk på Rossetti Chianti som et glas vin til pasta eller pizza på en ristorante ved Arnofloden eller hjemme ved dit spisebord. Vil man stille op med en avanceret menu til et gæstebud, så er vitello tonnato et godt bud på en original, italiensk ret. Den unge chianti uden egefad vinder ikke ved lagring i kælderen, så drik den ung og nyd dens fjerlette charme.

*indeholder sulfitter