2018 L A Cruz Vega Roble, Bogarve 1915, DO La Mancha, Spanien
- Drue Tempranillo, Syrah, merlot
- Distrikt Bogarve, DO La Mancha, Spanien
- Årgang 2018
- Vol. 14%
- Pris 450,00 kr.
La Mancha udgør den sydlige del af den castilianske højslette i det centrale Spanien. Her er der højt til himlen, øde landskaber med bølgende marker og drivende skyer; det er de store vidders land, med fåreflokke og vindmøller, middelalderborge og forladte landsbyer. Og på det forblæste, solsvedne plateau 6-700 meter over havet formedes en idé om den spanske egenart, som stadig er rygraden i Spaniens nationale identitet: strenge æresidealer, brændende religiøsitet og middelalderens riddermystik. På den castilianske højslette har vinbønderne i århundreder trodset den barske natur, blæsten, de brændende varme somre og de bidende kolde vintre, og den nye generation af vinbønder laver i dag glimrende vine på en cocktail af nyt og gammelt, tradition og modernitet.
Vinen
Bogarve blev stiftet som en lille vingård af Cipriano García de la Cruz i 1915, så familiens fjerde generation bygger på et solidt fundament af traditioner. Vingården ligger 120 km syd for Madrid, hvor det knastørre, blæsende klima er som skabt til vindyrkning. Valget af den spanske signaturdrue Tempranillo lever op til traditionen, mens fornyelsen kommer fra de franske druesorter Merlot og Syrah. De tre sorter når deres optimale modenhed på forskellige tidspunkter, så hver sort plukkes og gæres for sig med daglig kontrol af duft og smag. Til slut blandes de unge vine til den færdige vin af en erfaren vinsmager. Før aftapning på flaske lagres vinen i fire måneder på eg som ”Roble”-klassifikationen foreskriver. Vinen i glasset er mørk rubinrød med en indbydende duft af solbær og brombær krydret med lidt tobak og egefad. Der er både saft og kraft i smagen af sort bærfrugt, men samtidig har vinen en smidig lethed og tiltalende drikbarhed, der følger med den friske syre og de saftige, runde tanniner. En herlig vin!
Maden
På den castilianske højslette bliver blodpølse, lammebrisler og grillet svinetryne skyllet ned med den lokale rødvin. Man skal ikke spøge med La Manchas traditionelle egnsretter. Heldigvis er LaCrux Vegas røde vin så fleksibel og drikkevenlig, at det nærmest kun kan gå godt med at finde en passende vinterret fra det danske køkken. Rodfrugter, æbler og kål er skønne råvarer sammen med ribbenssteg eller andesteg.
*indeholder sulfitter