Hvis det er lang tid siden, du sidst smagte Chianti, vil denne vin være en god oplevelse. Tidligere kunne letheden og den friske syre være lidt svær at klare for moderne smagsløg. Det kunne gå hvis man sad i Toscana med en tallerken
pasta og en tre stjernet udsigt, men for de fleste nordboer var den kommercielle Chianti stil blevet overskygget af en masse andre vine. Vi havde ingen planer om, at vi på vores sidste tur til Toscana skulle smage Chianti’er, men vores agent tvang os til at smage denne vin fra Villa Longobardi. Vi nikkede bare. Der var ingen grund til at diskutere, og nu er vinen kommet hjem til Danmark. Man taler om en speciel italiensk vinstil. De fleste vil nok nikke og samtykke, selv om der er svært helt at definere. Det er faktisk interessant, fordi man samtidig også taler om italiensk vins mangfoldighed og store variation, men især er det interessant, fordi ingen vil sammenligne den vin, der laves i Italien i dag, med den, der blev lavet for en generation siden. Der er sket et revolutionerende stilskift. Og det er det vi oplever med fx denne vin. Chianti-landet, byder nu på en bred vifte af gode vinoplevelser. Det er et stort vinområde, der ligger i bakkerne mellem Firenze og Siena. Som nævnt var bunden tidligere særdeles lav, med et vred af syrerige og tyndbenede vine. Nu kan man selv i den billige ende forvente sig charmerende og stilrene vine med en velstruktureret frugt, tør med en elegant moden syre, kirsebær og viol og stor velsmag. Jo længere vi bevæger os op ad kvalitetsstigen, jo mere koncentreret, intens, fyldig og velsmagende bliver oplevelsen. Vi er sikre på, at du vil synes om vores valg.
Druevalgt er Sangiovese. Det er Italiens mest plantede drue. Man finder den i alle 20 regioner. Den tåler omskifteligt vejr, og man kan nogenlunde regne med en god høst hvert år. Når der kan være stor forskel på Sangiovese vine skyldes det, at der findes hundrede vis af registrerede kloner.
Villa Longobardi har bestemt sig til at gå efter den moderne Chianti stil gerne med en tydelig DNA. Attraktiv brillant ruby i glasset. I næsen florale noter der brydes nænsomt af kirsebær og en fin let garvesyre. Livlig, tør eftersmag der bliver lang tid
i munden.
Tips til servering
Da vi spurgte de lokale om, hvad vi skulle spise til,
forstod de først ikke rigtig spørgsmålet, for de serverede
den med fornøjelse til alt. Og gerne et par grader under
stuens temperatur.