2022 Los Lau Garnacha, Private Collection, Spanien

  • Drue Garnacha
  • Distrikt Spanien
  • Årgang 2022
  • Vol. 15%
  • Pris 450,00 kr.

Den belgiske forretningsmand Yves Laurijssens flyttede med sin familie til Spanien for jobbet som vinmager på vingården De Moya i det bjergrige landskab bag byen Valencia. Yves har tænkt ud af boksen og resultatet er en serie nye vine, der sendes på markedet under navnet Los Lau Family Vineyards. En afgørende forskel mellem Los Lau vinene og de velkendte vine fra De Moya er skiftet i valg af druesorter. Til de røde vine har De Moya satset på lokale druesorter som Bobal og Monastrel. Til denne rødvin fra Los Lau serien har Yves valgt Garnacha – verdens mest udbredte rødvinsdrue – som under navnet Grenache nyder stor popularitet i Sydfrankrig og som på Sardinien kendes som Cannonau.

Ved varme temperaturer i vækstsæsonen dannes ganske høje niveauer af druesukker i mosten. Det betyder at  spansk Garnacha ikke sjældent høstes med en potentiel alkoholstyrke på over 15-16 vol.% − et niveau hvor vi nærmer os grænsen for bordvin og i øvrigt for, hvad naturlig gær kan håndtere. Dertil kommer at der kan opstå problemer med et ret lavt syreniveau. Hvorom alting er, så yder Garnacha sit bedste når frugten kommer fra gamle vinstokke, der giver lavt udbytte af høj kvalitet, og når mostens syre under vinifikationen beskyttes mod oxidation. Alt det har Yves helt styr på. Han høster sin Garnacha-frugt fra 62 år gamle vinstokke på marker i 800 meters højde over havet, hvor frisk blæst ventilerer drueklaserne, med et udbytte på kun 1.000 kg druer per ha. Det normale udbytte for druer til røde vine er 3.900 kg/ha i Spanien. Gæringen forgår ved lave temperaturer, og den gærende most beskyttes mod oxidation under hele vinifikationen. Vinen i glasset er funklende rubinrød med en forførende duft af hindbær, syltede cocktail kirsebær og nelliker. Den fyrige smag af rød bærfrugt og friske figner er garneret med julekagekrydderier og slutter af med ranke tanniner. En spændende vin på fuldmoden Garnacha-frugt med temperament og karakter.

Maden

Los Lau Garnacha kommer bedst til sin ret når den serveres kølig – 12-14°C foreslår Yves – for ved kølig servering træder frugten i forgrunden, mens den ildfulde alkoholstyrke holdes i baggrunden. Garnacha er fremragende til retter krydret med de urter, der vokser omkring Middelhavet.

*indeholder sulfitter