2022 Celistia White Wine, D.O. Costers Del Segre, Catalunya, Spanien

  • Drue Viognier, Macabeo
  • Distrikt D.O. Costers Del Segre, Catalunya, Spanien.
  • Årgang 2022
  • Vol. 12%
  • Pris 450,00 kr.

Costers del Segre er et mindre vindistrikt i Catalonien 150 km nordvest for Barcelona. Floden Segre, der kommer ned fra sine kilder i Pyrenæerne tæt ved Andorra, møder floden Ebro syd for distriktets hovedby, Lleida, og flodens vand giver liv til vinstokkene i det tørre, varme klima. Interessen for at dyrke vin i området har været stigende takket være den notorisk gode kvalitet af vinene fra distriktet, som de lokale vinbønder har præsteret i nyere tid. Costers Del Segre har et udpræget fastlandsklima med varme somre op til 35 °C og kolde vintre med nattefrost. Året rundt er der stor forskel på temperaturen fra dag til nat, og det er en stor fordel for druemostens indhold af frisk frugtsyre. Selv om vinmarkerne ligger spredt, er deres jordbund ret ens: en mager, næringsfattig jord bestående at sand og granitskærver med et højt kalkindhold, som bidrager til at gøre distriktets vine bløde og frugtige.

Vinen

Som et relativt nyt distrikt i rivende udvikling er vingårdene godt med, hvad angår det tekniske udstyr i vinkælderen, hvilket hjælper vinbønderne med at få det optimale ud af druerne. Celistia er lavet på en blanding af Viognier og Macabeo høstet i de kølige morgentimer i august-september. Efter nedkøling i 1-2 døgn gæres den pressede most i rustfri ståltanke ved en temperatur på 16-18 °C i omkring 20 dage.  Vinen i glasset er strågul med et grønt skær. Den delikate duft har toner af kaprifolium, fersken og kvæde, men det er i munden Celistia rigtigt slår sig løs med en livlig smag af gul stenfrugt, der har både struktur og kompleksitet, en pikant kernebitterhed i eftersmagen og en frisk frugtsyre i finalen. Meget vellykket spansk madvin. 

Maden

Celistia byder sig naturligt til som ledsager til alt godt fra havet lige fra rødspættefileter med persillesovs til søtunge med smørsauce. Vinens intense, friske syre gør den særdeles velegnet som ledsager til ceviche. Ceviche laves af rå fisk (der først skal have været en tur i fryseren) som er marineret i citrus. 

*indeholder sulfitter