2021 Rocca Maura Cuvée 1922, Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

  • Drue Carignan, Mouvedre
  • Distrikt Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig
  • Årgang 2021
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Etikettens årstal, 1922, fortæller at vinkooperativet Les Vignerons de Roquemaure, som i dag består i dag af 60 vinbønder, kunne fejre sin 100-års fødselsdag i 2022. Roquemaure ligger midt i Côtes Du Rhône distriktet mellem to kendte nabokommuner: det berømte Châteauneuf-du-Pape mod øst, og det kendte rosédistrikt Tavel mod sydvest.

Vinen

Rocca Maura er et eksempel på at 100 års erfaring ikke er ensbetydende med at være gået i stå. Cuvée 1922 er lavet på druerne Carignan og Mourvèdre, to velkendte, lokale druesorter, og det er der ikke så meget nyt i, men vinifikationen af frugten er speciel. Det starter ude i vinmarken, hvor drueklaserne klippes af vinstokken, en efter en, og forsigtigt lægges i 25 liters plastikbokse. Formålet med denne høstmetode er ”whole cluster fermentation” ─ en gæringsmetode af hele drueklaser. Høsten af klaser placeres i en lukket ståltank der fyldes med kuldioxid, og enzymer i druekødet vil nu langsomt omdanne noget af mostens druesukker til alkohol, der når en styrke på ca. 3 vol.%. Undervejs i processen brister druerne, og resten af den sukkerholdige most gæres nu færdig ─ med kort skalkontakt for at begrænse indholdet af tanniner. Carignan og Mourvedre er tykskallede druesorter, der er kendt for at give en barsk, ofte noget snerpende, tanninstruktur, men Macération Carbonique-teknikken har til formål at lave bløde, frugtrige vin med et lavt tanninindhold. Samtidig vil de hele klasers grønne stilke være med til at give den unge vin liv og friskhed. Vinen i glasset er purpurrød med en indsmigrende duft af violer, kirsebær og solbær. I munden fornemmes denne vintypes livlige, frugtdrevne stil med masser af rød bærfrugt og en oplivende frugtsyre, men kun et ganske kort og let svirp af tanniner i afslutningen. Nyd denne vin i sin ungdom, hvor dens kvaliteter kommer bedst til deres ret når vinen serveres afkølet og drikkes i store slurke.

Maden

Tænk på Cuvée 1922 som en Beaujolais Grand Cru, der smager fantastisk sammen med enkle, uhøjtidelige retter som en løgtærte eller Quiche Lorraine med salat, eller et bord med flutes og charcuteri, pølse og skinke, sammen med postejer og hvidskimmeloste som brie og camembert.

*indeholder sulfitter