2024 Uca violinista Vinho Branco, Vinho Regional Algarve, Portugal.

- Drue Arinto, Boal
- Distrikt Algarve, Portugal.
- Årgang 2024
- Vol. 11,5%
- Pris 450,00 kr.
Det er sjældent man ser en vinetiket, hvor en krabbe indtager en prominent placering. Og den røde krabbe med en stor og en lille klo er ikke hvem som helst men en hankrabbe af slægten Uca tangeri, der slår sine folder i marsken ved Atlanterhavets kyst. Her kæmper den med sin store klo om retten til hunkrabberne, der kun har to små krabbeklør; den forsvarer ihærdigt sit territorium og graver gange i marskens sandede jord, som befordrer planterøddernes adgang til ilt og næringsstoffer. Sociedade Agrícola do Rio Arade sætter pris på deres krabbe-naboer som et levende bevis på områdets natur og biodiversitet. Krabberne bruger deres lille klo til at samle føde og skubbe den ind i gabet, og kloens bevægelser frem og tilbage ved siden af den store klo minder om en violinbues bevægelser over instrumentets strenge. Det har givet denne krabbeart tilnavnet ”violinkrabbe”, hvilket har inspireret vinhuset til navnet på deres vin: Uca violinista. Sociedade Agrícola do Rio Arades marker ligger tæt ved Atlanterhavet, og vinhusets ambition er at lave friske, maritime hvidvine på lokale druesorter. Algarve er Portugals sydligste region, som er adskilt fra Alentejos vidtstrakte sletter af en kæde af bjerge, der strækker sig fra grænsen til Spanien mod øst over til Atlanterhavets kyst mod vest.
Vinen
Vinstokkene deler turisternes begejstring for sommersol og varme, så klimaet garanterer fuldmodne druer med højt sukkerindhold, men med kyndig vinifikation, brug af lokale druesorter og intelligent udnyttelse af den maritime indflydelse fra Atlanterhavet kommer der spændende vin ud af det. Sociedade Agrícola do Rio Arade har brugt to lokale, grønne druer til deres Vinho Branco: Arinto, en af Portigals ældste druesorter, der giver vinen friskhed og syre, samt Boal, der bidrager med frugt og aromatisk kompleksitet. Efter høsten gæres druerne ved 14 °C, hvorefter den unge vin modner fem måneder på sit bundfald. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, eksotisk frugt og citrus, og den lækre smag af Reine Claude blommer, pære og grapefrugt slutter med en frisk syre og en pikant kernebitterhed.
Maden
Vinen har en madvenlig tørhed (2 g sukker/liter vin), og den kan serveres til alt godt fra havet. Man kunne fristes til at foreslå en ret med krabber.
*indeholder sulfitter