2024 Pink Gorilla, Domaine Guinand, Vin de France, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah
  • Distrikt Domaine Guinand, Frankrig.
  • Årgang 2024
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Familien Guinand har siden 1816 dyrket vin i Saint-Christol distriktet nordøst for Montpellier. Vinhuset har siden 2002 været tilsluttet ”Terra Vitis” ─ en organisation af vinbønder fra forskellige, franske vindistrikter, der arbejder på at gøre deres vinavl bæredygtig ved at bruge metoder i produktionen, der ligger et sted mellem økologisk og traditionel vinavl. Saint-Cristol-distriktet ligger i hjertet af Languedoc, hvor vinstokkene er begunstiget af et tørt, solrigt Middelhavsklima. Jordbunden er stenet og mager, hvilket ikke ville være godt for en kornmark men er lige præcis hvad vinstokkens rødder godt kan lide. Kombinationen af masser af sol, meget lidt regn og den tørre mistral-blæst fra nord gør livet svært for råd og svamp og gunstig for vinavl uden brug af sprøjtemidler.

Vinen

Pink Gorilla er lavet på to klassiske Languedoc druesorter, Grenache og Syrah, som forvandles til vin med ”saignée”-metoden: druerne knuses og de blå drueskaller udblødes sammen med mosten indtil de har afgivet en passende dosis farve. Jo flere timers maceration, desto mørkere rosé. Herefter aftappes den del af mosten, der skal blive til rosé ─ lidt som når en bloddoner får tappet blod; deraf navnet ”saignée” der betyder blødning. Den aftappede, let farvede most gæres nu separat og ender i flasken som rosévin. Efter gæringen modner vinen i en ståltak på sit bundfald i fire måneder for at give vinen fylde og karakter. Den lyse vin i glasset har et rosa skær og en indbydende duft af hindbær, fersken og lime. Smagen af hindbær, moreller og grapefrugt har både saft og kraft med god længde og et pikant pift af kernebitterhed i afslutningen. En karakterfuld rosé med flot smagsfylde. Husk at rosévin i glasklare flasker bør beskyttes mod solens UV-stråler, for fuld sol på terrassebordet kan i løbet af 15-20 minutter danne dimethylsulfid i vinen ─ et stof som giver vinen en afsmag af rådnende kål, som franskmændene kalder ”le goût de lumière” (smagen af lys).

Maden

I Danmark er rosévine noget vi gerne drikker om sommeren, mens man i Sydeuropa nyder rosé året rundt bortset fra de våde, kolde vintermåneder. En rosé som Pink Gorilla er som skabt til et glas på terrassen, men den er også velegnet til mange retter, der passer til den danske sommer, som kylling, grøntsager, pasta, fisk og skaldyr.

*indeholder sulfitter