2024 Pessoa Da Vinha Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

- Drue Alvarinho
- Distrikt Vinho Verde DOC, Portugal
- Årgang 2024
- Vol. 13%
- Pris 450,00 kr.
Vinho Verde er Portugals største vindistrikt. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet.
Vinen
Helt mod nord, kun få kilometer fra grænsen til Spanien, ligger et Vinho Verde underdistrikt, Monção og Melgaço, som er kendt for at lave særlig god vin på druesorten Alvarinho. Det skyldes bl.a. en jordbund af forvitret granit og et mikroklima domineret af naboskabet til floden Minho-floden. Varme dage og kølige nætter giver Alvarinho-mosten en distinkt friskhed og god syre. Alvarinho er en portugisisk version af den spanske druesort Albariño, der i vore dage går sin sejrsgang verden over blandt en kundekreds, der elsker friske hvidvine. Samtidig er vintypen et sikkert valg for gæster, der søger efter en god hvidvin på restauranternes vinkort. Efter høsten af udvalgte drueklaser og en skånsom transport til vineriet, gæres mosten i 3-4 uger ved en kontrolleret, lav temperatur. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i mindst fire måneder for at opnå en høj aromatisk kompleksitet. Pessao Da Vinha funkler strågult i glasset og byder på en skøn duft af fersken og lime med et strejf af mango. I munden imponerer vinen med sin krystalklare mineralitet, en intens, frisk syre og en delikat smag med toner af Reine Claude blommer, æble og grapefrugt. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.
Maden
Sæt endelig flasken med Pessao Da Vinha på bordet, hvor den falder i øjnene med sin slanke facon. Vinen egner sig særlig godt til retter, hvor der indgår et syrligt element, som for eksempel en frisk og lækker ret som ceviche, der tilberedes af rå fisk marineret i citronsaft. En anden mulighed er servering af dagens fisk med en citronsauce med kapers, der er syrlig og har godt med umamismag.
*indeholder sulfitter