2024 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

- Drue Arneis
- Distrikt Piemonte, Italien.
- Årgang 2024
- Vol. 13%
- Pris 450,00 kr.
Drue: Roero Arneis
Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis, den kan spores helt tilbage til middelalderen. Den nævnes første gang i 1432 i Chieri, et vindistrikt i nærheden af Torino, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin. Efter traditionen plantede man tidligere Arneis sammen med Nebbiolo, fordi de søde, aromatiske Arneis-druer tiltrak sultne fugle og grådige bier, så de højt værdsatte Nebbiolo-druer kunne være i fred. Trods en begrænset produktion fik mange lokale vinbønder øjnene op for den grønne drues kvaliteter i forbindelse med en renæssance for Piemontes hvide vine i løbet af 80’erne. Druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte.
Vinen
Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke i godt 2 uger. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.
Maden
Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.
*indeholder sulfitter