2024. Alto Las Rochas, Vino Rosado Ecológico, Spanien

- Drue Tempranillo
- Distrikt Spanien
- Årgang 2024
- Vol. 13%
- Pris 450,00 kr.
Tommaso Ciampoli stammer fra en familie af italienske bønder, der levede et enkelt liv og havde stærke holdninger. Hans første møde med vinen var da han fire år gammel hjalp sin bedstefar med at lave den vin, som familien drak. ”Jeg fulgte hvert led i vinens vej fra mark til flaske og prøvede at lære alle gode regler og fiduser, som jeg måske en dag selv skulle give videre til mine børn og børnebørn.” Siden skete der meget i Tommasos liv, men hans kærlighed til vin og hans stræben efter kvalitet forblev den samme. På en forretningsrejse til Castilla La Mancha regionen i Spanien han blev opmærksom på et 25 ha stort område med gamle vinstokke på bjergskråningen, og drømmen om at lave vin selv blev sat i gang. Vi er syd for byen Albacete omkring 200 km sydøst for Madrid. Der er virkelig varmt her om sommeren, men temperaturen i højderne, er med til at bevare mostens friske syre. Druerne høstes om natten for at beskytte frugtens aroma mod iltning, og efter et kort ophold i tanken sammen med skallerne, gæres mosten uden skalkontakt efter nedkøling til 16 °C.
Vinen
Alto las Rocas er lavet på 100% Tempranillo, hvis mørkeblå skaller har nået at give vinen i glasset en sart, lakserød farve med et skær af orange. Den intense duftpalet er sat sammen af fersken og hindbær, og de røde frugter går igen i smagen sammen med et forfriskende pift af citrus. Rosatoén har god længde i munden med velsmag og god balance fra først til sidst, hvor festen slutter med en præcis frugtsyre. En fremragende, kølig rosé på den spanske signaturdrue, dyrket på den gloende, hede castilianske højslette ─ de færreste ville have troet at det var muligt, og næppe heller Tommasos bedstefar.
Maden
Alto Las Rocas er et glimrende valg til retter med fisk, skaldyr eller lyst kød. Hvis man vil skele til vinens hjemland, vil en klassisk paella være det rette valg, for den kan laves med kylling, fisk, skaldyr og grøntsager i hvilket indbyrdes forhold som helst, men husk safran, der giver farve og smag til retten.
*indeholder sulfitter