2023 Saragat Vermentino, Isola dei Nuraghi IGP, Sardinien, Italien

- Drue Vermentino
- Distrikt Sardinien, Italien
- Årgang 2023
- Vol. 13%
- Pris 450,00 kr.
Tenuta Atzei mod sydvest på Sardinien har en lang tradition for vindyrkning. Her er man er langt ude på landet, hvor nogle marker stadig pløjes med heste og hvor man rundt om i hjemmene kan finde fine gobeliner, som den der er afbildet på vinens etiket. Vingården ligger smukt placeret ved foden af den udslukte vulkan, Monte Arci, hvis askerester fra tidligere udbrud den dag i dag virker som gødning for vinstokkenes rødder. Det lune, solrige middelhavsklima er karakteriseret ved varme, tørre somre og kolde, regnfulde vintre, hvilket er ideelt for vinstokkenes trivsel.”Isola dei Nuraghi” refererer til den sardiske ”Nuraghe” − et kegleformet tårn bygget af meget store sten, som danner et kuppelformet rum. Denne form for tårne kendes kun fra Sardinien, hvor Nuraghefolket (1900 - 730 f.Kr.) byggede omkring 7-8.000 nuragher spredt rundt om på hele øen.
Vinen
Vinen er lavet på 100% Vermentino – en italiensk drue, der har fået tilnavnet ”den tyrrhenske druesort”, fordi den dyrkes i vindistrikter, der grænser op til det Tyrrhenske hav. Vermentino er særlig udbredt i Ligurien og på Sardinien, og den er meget populær i Provence, hvor den dyrkes under navnet Rolle. Vermentino er den mest udbredte, grønne drue på Sardinien, hvor man ofte høster den tidligt for at bevare mostens friske syre. Efter høst og en kort maceration beskyttes mosten mod kontakt med luftens ilt under resten af vinifikationen for at undgå oxidation af den friske most. Efter gæringen modner vinen på ståltank i 40 dage under jævnlig omrøring af bundfaldet. Hensigten er at føje duft- og smagsstoffer fra drueskalrester og døde gærceller til vinens aromapalet. Vinen i glasset har et ungdommeligt, grønt skær og en skøn duft af hyldeblomst, rosmarin, fersken og citrus. Smagen er imponerende fyldig og aromatisk med toner af abrikos, litchi og grapefrugt, og smagsløgenes fest slutter med den sprøde syre og madvenlige tørhed, som karakteriserer de bedste, italienske hvidvine.
Maden
Tenuta Atzei foreslår at skænke et glas Vermentino som aperitif før man går til bords, og Tenuta Atzei undlader ikke at gøre opmærksom på Vermentinos fortræffelige kvaliteter som ledsager til pecorino ost.
*indeholder sulfitter