2023 Rocca Maura Cuvée 1922, Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah, Carignan, Marselan
  • Distrikt Côtes Du Rhône Rouge AOP, Frankrig
  • Årgang 2023
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

Etikettens årstal, 1922, fortæller at vinkooperativet Les Vignerons de Roquemaure kunne fejre sin 100-års fødselsdag i 2022. Roquemaure ligger midt i Rhône distriktet side om side med to kendte nabokommuner ─det berømte Châteauneuf-du-Pape mod øst, og det anerkendte rosédistrikt Tavel mod sydvest.

Vinen

Rocca Maura Cuvée 1922 er lavet på Grenache, Syrah, Carignan og Marselan. En vins kvalitet står og falder med druernes beskaffenhed, og her hjælper de solrige somre med til at sikre perfekt modning samtidig med at det tørre, blæsende klima mindsker risikoen for angreb af råd og svamp. En anden faktor er høstudbyttet. Der er en naturlig grænse for hvor meget næring og hvor mange mineraler en vinstoks rødder kan hente op til drueklaserne. I Frankrig er høstudbyttet i gennemsnit 58 hl/ha, hvilket fortæller hvor mange liter vin, der kan laves på druer høstet fra en hektar. Cuvée 1922 er lavet på druer med et udbytte på kun 41 hl/ha, hvilket svarer til et høstudbytte som er tilladt for en god bourgogne. Efter høsten knuses druerne, og mosten gærer med skallerne i tre uger hvorefter den unge vin lagrer på sit bundfald i cementtanke. Grenache, Syrah og Carignan hører til de bedst kendte og mest anvendte druesorter til røde vine fra Côtes du Rhône. Marselan er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache Noir, som først blev dyrket i 1961 på en mark ved Marseillan i det sydvestlige Frankrig. Vinen i glasset er violet med strejf af purpur, og den indsmigrende duft har toner af violer, kirsebær og blåbær. I munden fornemmes vinens livlige, frugtdrevne stil med masser af rød bærfrugt og en oplivende frugtsyre, hvor der kun er et kort og let svirp af runde tanniner i afslutningen. Cuvée 1922 fik en velfortjent guldmedalje ved vinmessen i Paris i 2024.

Maden

Danskerne er generelt vilde med rødvine fra Rhône, og Cuvée 1922 hører til de bedste med sin herlige frugt kombineret med en kamæleonagtige evne til smagsmæssigt at rette sig ind efter klassiske, franske og danske retter. Fransk og dansk kogekunst kan forenes i en helstegt lammeryg, hvor kødets gode smag fremhæves af en lækker courgettegratin med peberfrugt, hvidløg, tomat og persille og toppet med ost. 

*indeholder sulfitter