2023 Pipoli Rosato, Vigneti Dei Vulture, Basilicata IGP, Italien

  • Drue Aglianico, Greco, Fiano
  • Distrikt Basilicata IGP, Italien
  • Årgang 2023
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Vigneti del Vulture er en ungt vinhus, der i 2009 blev skabt på baggrund af et lokalt kooperativ, hvis vinbønder avlede skønne druer men manglede økonomisk tæft og sans for markedsføring. Basilicata, en af Italiens ældste regioner, blev koloniseret af grækerne i det 7. årh. f.Kr., hvilket er grunden til at man i dette område har fundet de første spor af vindyrkning i Italien. Vinhusets marker ligger i hjertet af produktionsområdet Aglianico del Vulture i Basilicata, midt i vristen på den italienske støvles fod, hvor den udslukte vulkan Monte Vulturetårner sig op i landskabet med sine 1330 meters højde. Bjerget skråninger er skabt af tufsten ─ en porøs bjergart, der dannes af vulkansk aske og støv ─ og når tufstenen forvitrer bliver den til en jordbund, som er meget rig på mineraler. De fleste vinmarker ligger i op til 800 meters højde i et barskt fastlandsklima, som giver drueklaserne en lang modningsperiode og dermed gør Basilicata til er et af de vinområder i Italien med den seneste druehøst. Den sparsomme nedbør opsuges af porøse tufsten som derved danner et veritabelt vandreservoir, som i vækstsæsonen kan udnyttes af vinstokkenes dybe rødder. Drueklaserne bliver til vin i vinhusets restaurerede kælder i byen Acerenza, hvis gader slynger sig malerisk op mod toppen af et højdedrag.

Vinen

Pipoli Rosato er lavet på lokale druesorter som Aglianico, Greco og Fiano, der efter høsten presses skånsomt for at fremstille en druemost til gæring, der kun har fået en smule farvestof med sig fra skallerne. Efter kølig gæring ved 10 °C lagres den unge vin på sit bundfald i rustfri ståltanke. Vinen i glasset har en bleg, rosa farvetone og en frugtig duft af hindbær og jordbær. I smagen møder man den samme røde bærfrugt suppleret med toner af kirsebær og granatæble. Den unge rosé er livlig og frisk i munden, og trods en diskret frugtsødme har vinen den karakteristiske, madvenlige tørhed, som italienske vinbønder er så gode til at fremstille.

Maden

Med Pipoli Rosato i glasset får smagsløgene et svirp af frugtsyre, så de vågner op til dåd, mens mundvandet løber og appetitten skærpes. Den unge rosé favner bredt og ledsager retter med hvidt kød, fisk eller skaldyr.

*indeholder sulfitter