2023 Malvasia dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien

  • Drue Malvasia
  • Distrikt Salento IGT, Italien
  • Årgang 2023
  • Vol. 12%
  • Pris 450,00 kr.

Salento er Italiens hæl. Den er solbeskinnet og varm, men der er altid er en mild havbrise, der køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. Vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og arealer med grøntsager veksler mellem hinanden i et spil af grønne nuancer, og sammen med en skyfri himmel giver det omliggende hav en azurblå farve, der gør billedet perfekt. Salentos vinbønder omtaler kærligt deres egn med udtrykket “lu mare, lu sule, lu jentu” – den lokale dialekt for “havet, solen, vinden”. Rent vindyrkningsmæssigt er det nemt for bønderne, for det varme, tørre, ventilerede klima betyder, at plantesygdomme er sjældne og at modning af druerne for det meste er ganske pålidelig. Den sparsomme regn falder fortrinsvis i den milde vinter, og Salentos næringsfattige jordbund giver vinen en frisk, høj mineralitet.

Vinen

Vinhuset Campi Deantera har sine marker i Monteparano på bakkeskråninger i omkring 100 meters højde over havet, hvor en tør nordenvind blæser fugten væk fra klaserne. Vinen er lavet på 100% Malvasia Bianca ─ en druesort der menes at stamme fra Grækenland og som i dag er vidt udbredt i mange lande og vindistrikter og er kendt under mange forskellige navne. Malvasia Bianca bruges til forskellige vintyper fra tørre, lette hvidvine til kraftige, søde dessertvine. Campi Deantera har heldigvis valgt den tørre udgave. Efter høsten i slutningen af september udblødes mosten med drueskallerne i nogle timer før gæring af frugten, og til sidst lagres den unge vin på ståltank i fem måneder. Vinen i glasset er lys strågul med en tillokkende duft af hvide blomster, abrikos og melon. Vinens smag er meget ren og frisk med toner af hvid stenfrugt og citrus, og trods vinens livlige lethed har den en god længde og slutter af med en sprød syre.

Maden

Den unge Malvasia Bianco kan serveres direkte fra køleskabet, og den bør nydes i sin ungdom mens den er frisk og livlig. Vi har her den ideelle, all-round madvin i glasset. Og her skal all-round forstås helt bogstaveligt, for vinen vil passe perfekt til en lang række retter fra salater til retter med fisk eller fjerkræ, men det må gerne være et køkken i den lette, friske stil uden for meget fløde i saucen.

*indeholder sulfitter