2023 Jongieux Blanc, Vin De Savoie AOC, Frankrig.

  • Drue Jaquere
  • Distrikt Savoie AOC, Frankrig.
  • Årgang 2023
  • Vol. 11,5%
  • Pris 450,00 kr.

Med Domaine Carrel & Senger er vi kommet til Savoyen, hvor landkortet placerer Jongieux ved bredden af Lac du Bourget på højde med Lyon og mellem Geneve og Grenoble. Det er ikke et område jeg mindes at have smagt vin fra tidligere, og druen Jacquère er også et nyt bekendtskab. Med andre ord, en spændende vin fra et område der i århundreder har haft en omtumlet tilværelse: snart et hertugdømme, snart et kongedømme, så en tid under Bourgogne og så en tid under Piemonte inden det i 1860 blev afstået til Frankrig som en modydelse til Napoleon 3. Domaine Carrel & Senger har været i familiens eje i seks generationer, og siden 2022 har den unge, energiske Thomas Senger stået i spidsen for en opgradering af vineriet. Domænet har 33 ha vinmarker, der ligger i 300 meters højde ved foden af Mont de la Charvaz. Vinstokkene er plantet i en jordbund med ler og kalksten, hvor de nyder godt af en solrig sommer med kølige nætter. Hermed er den klassiske ”terroir-opskrift” på god vin linet op: en alliance mellem en kyndig vinbonde, en velegnet jordbund og et perfekt klima.

Vinen

Og så er der druesorten Jacquère, som kræver et opslag i ”Wine Grapes”. Kapitlet om denne ”ukendte” sort starter således: ”En specialitet fra Savoyen, der giver friske, lette hvidvine fra bjergskråningerne”. Jacquèretrives bedst i kalkrig lerjord, hvor den giver et rigt udbytte af sunde drueklaser. Druesorten findes stort set kun i dette distrikt, hvor den er plantet på blot 1027 ha, så det er næppe en drue man vil møde igen. Drueklaserne høstes med hånden og gæres ved 16 °C i rustfri ståltanke, hvor den unge vin derefter lagrer på sit bundfald før den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af citrus, sommeræbler og et strejf af grønne urter. Smagen af æble og grapefrugt har et mineralsk præg og en knivskarp syre, der får mundvandet til at løbe og stimulerer appetitten. En vin der er frisk som bjergluft og ren som en kilde i alperne.

Maden

Jongieux Blanc er skabt til at blive drukket i sin pure ungdom ,-hvad drikkes den til ? naboskabet til Schweiz fornægter sig ikke: Ostefondue står øverst på listen. Et andet lokalt forslag er ”Tartiflette”, en klassisk opskrift fra de franske alper, der laves med kartofler, bacon, løg og reblochon ost (en rødkitost lavet på råmælk).

*indeholder sulfitter