2023 Desvario Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

  • Drue Alvarinho
  • Distrikt Vinho Verde DOC, Portugal
  • Årgang 2023
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt, hvis 16.000 ha vinmarker udgør 15% af landets samlede areal beplantet med vinstokke. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af den officielle DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet. Den maritime påvirkning fra Atlanten bidrager til et køligt klima, og ret fugtigt er der også i det grønne landskab, hvor bygerne driver ind fra havet og leverer 1200 mm regn om året, hvilket er 400 mm mere end i Danmark. Det sætter sit klare præg på stilen af distriktets vine, hvor frugtig elegance, forfriskende frugtsyre, krystalklar mineralitet og til tider en let mousserende stil er fælles træk. Vinho Verdes vinbønder råder over et væld af lokale, grønne druesorter. Stilen på de”grønne” vine er distriktets unikke signatur i kraft af at være vine, der har turdet gå deres egne veje på tværs af tidens krav om kraft, fylde og alkoholstyrke.

Vinen

Desvario er lavet på 100% Alvarinho ─  portugisisk udgave af den spanske druesort Albariño, der de senere år er gået sin sejrsgang verden over og er blevet en af de druesorter, man leder efter på restauranternes vinkort. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den delikate duft af æble og lime har et strejf af friske, grønne toner. Smagen of æble, melon og grapefrugt lives op af mineralske toner og en sprød og intens frugtsyre, som er Vinho Verde vinenes signatur.

Maden

Som aperitif vil Desvario Alvarinho være perfekt til at rense ganen, få mundvandet til at løbe og skærpe appetitten. Flasken skal naturligvis følge med ind til bordet, hvor den med fordel kan serveres til salater, lette grønsagsretter, en rejetærte eller en frisk og delikat ceviche lavet med rå fisk marineret i citrus.

*indeholder sulfitter