2023 Chianti, Terre Natuzzi, Chianti DOCG, Italien

  • Drue Sangiovese, Canaiolo
  • Distrikt Chianti DOCG, Italien
  • Årgang 2023
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

Chianti er Italiens bedst kendte vintype, og ordet Chianti vil hos mange vinelskere fremkalde et billede af en italiensk rødvin i en buttet flaske, der traditionelt er omviklet med en kurv af bast hvis formål var at beskytte flaskerne, så de nemmere kunne stå fast og transporteres. Chianti-områdets geografiske afgrænsning blev fastlagt ved lov af hertug Cosimo De Medici i 1716 og den røde Chianti´s tilladte druesammensætning blev fastlagt i 1834. De nuværende regler for klassifikationen ”Chianti DOCG” siger, at andelen af Sangiovese-druer i vinen skal udgøre 70-100%; mængden af lokale druesorter som Canaiolo og Colorino må ikke overskride 30%; internationale druesorter som Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon må højst udgøre 15%.

Vinen

Vingården Terre Natuzzi ligger på bakkeskråninger i det kuperede landskab mellem Firenze og Siena, hvor række efter række af Sangiovese vinstokke breder sig på vinmarkerne mellem cypresser, olivenlunde og egeskove. Et fastlandsklima med milde vintre, varme somre og en passende mængde nedbør danner basis for en stabil produktion af solmoden frugt. Jordbunden består af en varierende blanding af sand og ler blandet op med småsten og forvitret kvarts. Terre Natuzzi har lavet sin Chianti på 90% Sangiovese og 10 % Canaiolo. Efter høsten gærer mosten med skallerne i tanke af rustfrit stål i 10 dage under temperaturkontrol. Vinen i glasset er rubinrød med en delikat duft af violer, kirsebær og solbær krydret med et diskret strejf af tobak. Den unge vin har en frisk smag af rød bærfrugt, livet op af Sangiovese-druens karakteristiske, mundrensende syre og med venlige tanniner i afslutningen. Vinen har den legende lethed og læskende drikbarhed som toskanske vinbønder har lavet i mange generationer.

Maden

Det italienske køkken bygger på friske, sæsonbestemte og lokale råvarer som olivenolie, tomater, grøntsager, pasta, oste og urter. En klassisk Chianti har sin eksistensberettigelse som ledsager til et måltid, som i Toscana ofte vil være en pastaret med tomatbaseret sauce. Drik vinen nu, mens den er på toppen, og nyd dens fjerlette charme.

*indeholder sulfitter