2022 Zolla, Salice Salentino DOP, Italien

- Drue Malvasia Nera, Negroamaro
- Distrikt Salice Salentino DOP, Italien
- Årgang 2022
- Vol. 14%
-
Før
450,00 kr.Nu kun 375,00 kr.
Den italienske støvles hæl er lang − fra støvlens spore i nord til Santa Maria di Leuca, hvor hælen dyppes i det joniske hav, er der 380 km. Der laves vin i det meste af Apulien, men Apuliens bedste, varmblodige rødvine dyrkes på Salento-halvøen mod syd, der udgør støvlens egentlige hæl. Landskabet her er fladt og klimaet nærmest subtropisk men samtidig præget af en konstant blæst, hvor kølige briser ventilerer vinstokkene og holder drueklaserne tørre og fri for råd og svamp. Det betydelige temperaturskift mellem hede dage og svale nætter sikrer et ønskværdigt højt niveau af frugtsyre i druerne. Salentos murstensrøde, kalkrige jord holder på den sparsomme nedbør til gavn for vinstokkens rødder i den tørre vækstsæson.
Vinen
Zolla er lavet på 80% Negroamaro og 20% Malvasia Nera. Negroamaro er hælens signaturdrue og dens egenskaber fortjener samme respekt som Sangiovese fra Toscana og Nebbiolo fra Piemonte. Negroamaro trives bedst i et bredt bælte med 30.000 ha kalkholdig lerjord på tværs af Salento-halvøen, hvor druens tykke, mørke skind giver vinen en tæt farve og lidt af den pikante bitterhed, som navnet Negroamaro antyder. Malvasia Nera bidrager med aromatiske toner i vinens duft og føjer en blid blødhed til vinens struktur. Druerne høstes normalt tidligt for at bevare mostens friske syre. Efter høsten fjernes de grønne stilke fra drueklaserne og druerne kvases før skallerne udblødes med mosten i 8-10 dage. Efter gæring gennemgår den unge vin en malolaktisk eftergæring på ståltank, hvor den skarpe æblesyre omdannes til den blidere mælkesyre. Vinen modnes på brugte fade af fransk og amerikansk eg i 8-10 måneder før aftapning på flaske. Vinen i glasset er tæt rubinrød med en delikat duft af kirsebær, solbær og krydderier. Den krydrede smagspalet er sat sammen af sort bærfrugt med en snært af julekagekrydderier, og den karske frugtsyre gør vinen let og livlig i munden frem til finalen med ranke tanniner
Maden
Zolla fremhæver ”slow food” som den bedste ledsager til vinen fra Salice Salentino. Som eksempel nævnes ”pappardelle al ragu” – en pastaret med en ragout af svinekød. Pappardelle er en bred pastatype, som er velegnet til at opfange den italienske pastasauce med grofthakket svinekød.
*indeholder sulfitter