2022 Talebiano Monastrell, Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

- Drue Monastrel
- Distrikt Bullas, Spanien
- Årgang 2036
- Vol. 14,5%
- Pris 450,00 kr.
Bullas, et spansk vindistrikt i Murcia regionen i det sydøstlige del af Spanien, er særlig kendt for sine rødvine på Monastrell. Fremsynede, lokale vinproducenter havde ambitioner for deres rødvin, de fik indført en streng kvalitetskontrol og der blev investeret store summer i det mest moderne udstyr i vinkælderen. Resultatet blev et markant løft i kvaliteten af distriktets vine, hvilket de spanske myndigheder anerkendte ved at give Bullas officiel DOP status i 1994. De hårdføre monastrell-vinstokke kan trives i det barske, forblæste landskab. Jorden er kalkrig og næringsfattig med god dræning, så vinstokkenes rodnet kan suge tilstrækkeligt med vand og mineraler fra undergrunden. Vinmarkerne ligger typisk i et af de små dalstrøg, hvor temperaturen svinger mellem 16 og 39 °C om sommeren, mens nattefrost er udbredt om vinteren. Om efteråret pisker voldsomme vinde gennem vinmarkerne, så vinstokkene klippes ned til små, hårdføre buske, der kan tåle den stride blæst. De jordnære buske giver små drueklaser med et optimalt indhold af druesukker og masser af duft- og smagsstoffer
Vinen
Bodegas Sauras vinmarker i Caravaca de la Cruz ligger i 600-900 meters højde ved foden af Sierra de las Cabras bjergkæden. De kølige nætter i højderne bidrager til et fint syreniveau i mosten. Druerne høstes med håndkraft og før gæringen afstilkes 70% af klaserne, mens resten kommer i gæringskarret som hele klaser. Efter udblødning af drueskallerne med mosten i otte dage startes gæringen, og når den er godt i gang pumpes den gærende most over i egefade, hvor den resten af gæringen finder sted. Den unge vin modnes på fade af fransk eg i 12 måneder. Monastrell er en tykskallet druesort, der modner sent og kræver en stabil, solrig vækstperiode for at opnå fuld modning. Det problem eksisterer ikke i Bullas-distriktet, hvor en glødende sommersol tæmmer druesortens kantede personlighed og sliber kanterne af de hårde tanniner, så druens karakterfulde frugt kommer til sin ret. Vinen i glasset er dyb violet med en indsmigrende duft af sorte skovbær og krydderier og et pikant strejf af regnvåd skovbund. Der er fuld knald på den aromatiske smagspalet, der er sat sammen af brombær, mørk chokolade, lidt tobak og sort peber for at slutte af med en rank tanninstruktur. En Monastrell-vin, hvor druens indbyggede vildskab er tæmmet af et gunstigt klima og plejet med en kyndig vinifikation.
Maden
Talebiano Monastrell har saft og kraft til at kunne serveres til kraftige simreretter som f.eks. ungarsk gullasch og bankekød med laurbærblade og endelig vil den da også være perfekt til en saftig flæskesteg.
*indeholder sulfitter