2022 Saragat, Monica Di Sardegna DOC, Sardinien

  • Drue Monica Nera
  • Distrikt DOC, Sardinien
  • Årgang 2022
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Sardinien er den næststørste ø i Middelhavet. Gennem tiden har Sardinien været invaderet af fønikerne, Kartago, Romerriget, Genova-Pisa og Spanien, men i 1860 erobrede Kongeriget Sardinien den midterste og sydlige del af Italien, og det sardiske rige var året efter en af de grundlæggende stater i skabelsen af den nye nation Italien med den sardinske konge, Victor Emanuel II, som den første konge af Italien. I hele sin tusindårige, omtumlede historie har det sardiske folk dyrket vin, og øen har i dag over 100 ”indfødte” druesorter, hvoraf mange ikke har været dyrket andre steder i verden. Kombinationen af et stort udvalg af lokale druesorter, et bakket og bjergrigt landskab med mange lokale klimazoner og sardiske vinbønder med langlivede traditioner for vinavl betyder at Sardinien i dag kan byde på en buket af mange forskellige vine med en unik palet af dufte og aromaer.

Vinen

Monica Nera, en af Sardiniens egne druesorter, menes bragt til øen fra Spanien af eremitmunke i det 11. årh. Den blå drue er totalt ukendt for de fleste vindrikkere, men det er en almindelig og meget anvendt sort på Sardinien. Monica-vinstokkene trives bedst med rødderne i sandet, kalkholdig jord på sydvest-vendte bakker og bjergskråninger. Denne landskabstype er der ingen mangel på i Mogoro i provinsen Oristano, hvor Cantina Atzei har høstet druerne til Saragat. Efter gæring med skalkontakt ved 26-28 °C i 10 dage lagrer den unge vin på fade af fransk eg i seks måneder. Saragat er lavet på 100% Monica Nero. Vinen i glasset er rubinrød med en lys kant. Den krydrede duft af kirsebær og blå blommer følges op af en aromatisk smagspalet, hvor den røde bærfrugt er krydret med kardemomme, kanel og vanilje sammen en diskret fadtone og silkeglatte tanniner. En velbalanceret, let drikkelig vin med en pikant, aromatisk personlighed, som gør Monica Di Sardegna til et meget interessant, nyt bekendtskab i vinens mangfoldige verden.

Maden

Saragat Monica Di Sardegna har en besnærende. aromatisk lethed i sit væsen, der gør den velegnet til retter baseret på grøntsager og hvidt kød. På Sardinien er denne vintype desuden en populær ledsager til krydrede fiskesupper, f.eks. en paprikakrydret fiskesuppe, som der er flere gode opskrifter til på nettet.

*indeholder sulfitter