2022 Pêra Doce Reserva, Vinho Regional Alentejano, Portugal

- Drue Aragonez, Syrah, Trincadeira
- Distrikt Alentejo, Portugal
- Årgang 2022
- Vol. 13,5%
- Pris 450,00 kr.
Alentejo er et af Portugals fattigste områder og tyndt befolket. Landbrug er det vigtigste erhverv, og desuden findes talrige plantager med korkege, der står for 90% af Portugals korkproduktion. Alentejos vinmarker strækker sig fra syd for Lissabon ned til Algarve-kysten. Landskabet består af runde bakker og fladt steppeland, men i den bjergrige, østlige del dyrkes der vin i op til 700 meters højde. Alentejo har overvejende fastlandsklima. Det giver varme, tørre forårsmåneder og somre med 3.000 timers solskin og kun lidt nedbør, så vanding er afgørende for landbrug og vindyrkning inde i landet.
Vinen
Pêra Doce er lavet på 40% Aragonez, 30% Syrah og 30% Trincadeira. Aragonez, der er Portugals mest plantede, blå drue, stammer fra Spanien, hvor den kendes som Tempranillo. Trincadeira kommer fra kystområdet nord for Lissabon, men den er blevet en af de mest populære sorter i Alentejo for sin dybde i smagen og sit pebrede krydderi i vinens frugt. Syrah er en sent modnende druesort, der går sin sejrsgang i verdens varme vindistrikter på grund sin evne til at tåle sommerheden uden at tabe mostens syre. Efter høsten gæres druerne i tanke af rustfrit stål og den unge vin lagres tre måneder på træfade. Vinen i glasset er mørkrød med et blåt skær. Den delikate duft af rød og sort bærfrugt er krydret med et strejf af tobak. Smagen af solbær og rød stenfrugt har både saft og kraft og en særdeles vellykket harmoni i sin smagsoplevelse, hvortil kommer en mineralsk friskhed og en elegant lethed, der giver lyst til et glas mere.
Maden
Alentejos traditionelle kornproduktion lægger op til en betydelig svineavl, så retter med svinekød er i høj kurs i regionen. Typisk bruner de lokale mørt svinekød i tern inden de spæder op med rødvin og lader retten simre på lavt blus. Grøntsager som løg, gulerødder og peberfrugter giver maden smag og kolorit, og man kan spare på kødet ved at supplerer med flere grøntsager som squash, aubergine eller svampe, der sauteres sammen med kødet. Med Pêra Doce i glasset er middagens succes garanteret.
*indeholder sulfitter