2022 Nero D’Avola, Tenute Mokarta, Sicilia DOC, Italien

  • Drue Nero D´Avola
  • Distrikt Sicilia DOC, Italien
  • Årgang 2022
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Sicilien er et vinområde med et utrolig stort spektrum af forskellige druesorter, varierende jordbundsforhold, en broget kulturhistorie, en unik madkultur og særdeles vekslende lokale klimaforhold. En række erobrere har sat deres præg på øen fra fønikierne, kartagenerne, grækerne, romerne, araberne, spaniolerne og minsandten også normannerne. Omkring 1046 ankom Robert "Guiscard" d'Hauteville ─ en normanner, altså dansker ─ til Amalfikysten som leder af en normannisk styrke af stridsvante og dygtige krigere, i Hertugen af Salernos tjeneste. Derefter gik det slag i slag for Robert og hans flok, og Robert endte med at blive hersker over Syditalien og det lykkedes ham at fordrive muslimerne fra Sicilien. Roberts yngre bror, Roger d'Hauteville, blev efter Roberts død udnævnt til konge over Sicilien, som i de følgende århundreder ubestridt blev Middelhavets rigeste og mest succesrige kongerige. Men nu er det vin, det handler om, og hvis Sicilien havde været en nation, ville den høre til blandt de største vinlande i verden med en vinproduktion på samme niveau som Portugal. Vingården Tenute Mokarta blev grundlagt i 1916 af Favuzza-familien og har siden været i slægtens eje, aktuelt med Mario Emanuele Favuzza ved roret siden 2005.

Vinen

Nero D’Avola er den mest plantede druesort på Sicilien og regnes for at være øens vinøse trumfkort. Vinhuse som Tenute Mokarta har i en årrække bestræbt sig på at opgradere Nero D’Avola-vinenes kvalitet ved at søge over mod en lettere, friskere vinstil end de rustikke, frugtmættede vine med massiv fadlagring. Funklende violet i glasset byder vinen på en intens duft af brombær, kirsebær og krydderier. I munden lives den kraftige smag af sort bærfrugt op med toner af mokka og en frisk syre i god balance med vinens alkohol og en finale med fløjlsbløde tanniner. Et glimrende eksempel på hvad druesorten Nero D’Avola formår med kyndig vinifikation i de rette hænder.

Maden

Siciliens auberginer har verdensry for deres kvalitet, og ”Melanzane parmigiana” (melanzana er det italienske ord for aubergine) hører til en af øens mest populære retter. Sammen med et glas Nero D’Avola giver Melanzane parmigiana dig en fornemmelse af at være på den skønne ø i godt selskab med vore normanniske forfædre.

*indeholder sulfitter