2022 Negroamaro dei Campi Deantera, Salento IGT, Italien

  • Drue Negroamaro
  • Distrikt Salento IGT, Italien
  • Årgang 2022
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Man kalder ofte Puglia for den italienske støvles hæl, men i virkeligheden er det kun halvøen Salento, som beskylles af det Adriatiske hav fra øst og det Joniske Hav fra vest, der med rette kan siges at udgøre selve hælen. Salento er solbeskinnet og ganske varm om sommeren, men friske briser køler luften og tørrer druerne. Jordbunden er for det meste rød med spredte indslag af kalksten, der bryder igennem til overfladen. ”på små marker med en kalkrig jordbund tager vores folk sig kærligt af vinstokkene med Negroamaro druer hvert eneste år for at kunne lave vine med en livlig duftpalet og en frisk struktur”, skriver vinhuset Campi Deantera på sin hjemmeside. Salentos næringsfattige jordbund er med til at give vinene en frisk mineralitet, mens sommerdagens mange timers solskin sørger for en pålidelig modning af druerne.

Vinen

Campi Deantera har lavet vinen på 100% Negroamaro ─ en druesort der regnes for regerende konge blandt de blå druesorter i Puglia. Druesorten er nem at dyrke, giver et pænt udbytte og kræver ikke meget vand.  Vinene er hverken bitre eller sorte, som navnet direkte oversat til dansk antyder, men druens tykke, mørke skind giver dybfarvede vine med faste tanniner, som Salentos lange, varme sommer gør modne og fløjlsbløde. Druerne kommer fra marker i San Pietro Vernotico området. Markerne ligger i 40 meters højde over havet, hvor friske briser holder klaserne tørre og sunde. Efter høsten i den anden uge af september gæres druerne i 10 dage under kontrol af temperaturen og lagres herefter i store ståltanke. Vinen i glasset er mørk violet med en stor farvetæthed, der lever op til druens ”negro” navn. Vinens generøse duftpalet er sat sammen af kirsebær og brombær med toner af mørk chokolade. Den kraftige smag af sort bærfrugt lives op af en frisk frugtsyre, der sammen med et pift af kernebitterhed i eftersmagen og modne tanniner er med til at give lyst til et glas mere.

Maden

Det kan næppe komme bag på nogen at Campi Deanteras Negroamaro er en vældig god ledsager til pizza og pastaretter. Hvis man holder af godt kød fra grillen har man også den rette vin her, og det samme gælder gryderetter som f.eks. den klassiske osso buco. 

*indeholder sulfitter