2022 Le Pèlerin, Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig

  • Drue Syrah, Grenache, Mouvedre, Carignan
  • Distrikt Saint Martin d’Agel, Faugères AOP, Frankrig
  • Årgang 2022
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Domaine Saint Martin d’Agel har været i familiens eje i otte generationer, hvilket dels har givet domænet stor erfaring med at udnytte vinmarkernes potentiale for sunde druer af god kvalitet, dels betyder at domænet, takket være omhyggelig pleje af vinstokkene gennem mange år, kan prale af vinmarker med op til 70 år gamle vinstokke. Domænets vinmarker ligger i Faugères, et vindistrikt i Sydfrankrig vest for Montpellier. Vindistriktet Faugères, der fik status som AOP i 1982, har mange kort på hånden i spillet om at lave god vin. Vinmarkernes jordbund består af skifer, en finkornet, lagdelt bjergart dannet af mudder og ler under højt tryk, som opsuger dagens solvarme, har en god vandbindingsevne som kan opmagasinere den sparsomme nedbør og som danner brudflader og revner, hvilket vinstokkenes rødder kan udnytte til at søge syv til otte meter i dybden. Kun få vindistrikter har en så total dominans af en enkelt bjergart, hvilket domænet da også fremhæves på vinens etiket: ”Terroir Schiste”. Vinmarkerne er opbygget som terrasser, hvilket brudstykkerne af skifer gør ret nemt, og vinstokkene ligger omgivet af skove og områder med garrigue (en lav kratvækst af forskellige krydderurter), som ofte kan både duftes og smages i vinen.

Vinen

Le Pèlegrin er lavet på 55% Syrah, 25% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Carignan, der høstes og vinificeres hver druesort for sig. De unge vine lagres på tanke af rustfrit stål indtil vinmageren foretager den endelige sammensætning af Le Pèlerin styret af sin erfaring og sin lugte- og smagssans. Vinen i glasset er funklende violet med toner af purpur. Den komplekse duftpalet har et overflødighedshorn af bær fra blåbær og brombær til kirsebær og blå blommer. De skønne frugter går igen i smagen ledsaget af en kølig mineralitet (med hilsen fra markens skifer), en pirrende duft af bjergets krydderurter (med hilsen fra områdets garrigue) og en fløjlsblød, finkornet tannin (med hilsen fra gamle vinstokke med rødder i skifer). En fremragende repræsentant for den lækre, drikkevenlige vintype, som karakteriserer de røde vine fra Faugères.

Maden

Le Pèlerin betyder pilgrim, og Domaine Saint Martin d’Agel skriver at deres rødvin, skabt med kombinationen af terroir, lokale druesorter og vinmagerens passion, er tænkt til at skulle skænkes i glasset for nutidens forbrugere ─ ”gourmet-pilgrimme”. Domænets forslag til servering lyder på kalkun-escalope rullet med pesto.

*indeholder sulfitter