2022 La Leyenda del Caballero Merlot, Vinos De La Tierra De Castilla, Spanien

  • Drue Merlot
  • Distrikt Vinos De La Tierra De Castilla,  Spanien
  • Årgang 2022
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

Den castilianske højslette er de store vidders land med drivende skyer, fåreflokke og vindmøller, middelalderborge og forladte landsbyer. Det er et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Størstedelen af området er uden træer men med vidtstrakte marker, hvor hovedafgrøden er hvede. Fårehold er den største industri her på stedet, med osten queso Manchego, fremstillet af fåremælk, som et meget populært produkt. Betingelserne for vinstokken på den castilianske højslette er på alle måder ekstreme, men ikke desto mindre findes godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker i dette område. Klimaet er for tørt og barskt for råd og skimmel, så der kan avles vin her uden sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med 12 til 14 timers solskin hver dag på højsletten, så modning af druerne er ikke noget problem.

Vinen

Vinserien 8Legends (otte legender) markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og Merlot-vinen har legenden om de stolte riddere som tema. Legenden fortæller at ridderne drak de bedste vine aftenen før et stort slag, mens nogle riddere skar skakbrikker af træ, med springeren (som afbildes på etiketten) som et populært symbol for netop en ridder. Det er ikke noget tilfælde at Miguel de Cervantes lod helten i sin roman Don Quijote ride rundt mellem vindmøllerne i La Mancha. Det er usædvanligt at finde en vin på 100% Merlot fra den castilianske højslette, men druen er i fremgang på vinmarker verden over og har vist gode resultater under forskellige vækstforhold. Vinen i glasset med sin dybe, varme bordeaux farve og indbydende duft af brombær og solbær med et strejf af julekagekrydderier viser at druen har befundet sig godt på højsletten. Den fyldige smag af mørk bærfrugt har toner af mørk chokolade, som friskes op af en livgivende syre og slutter af med en rank tanninstruktur. En vin som de spanske riddere ville have drukket med begejstring.

Maden

Blandt de lokale retter finder man blodpølse, grillet svinetryne og grillede lammebrisler. Selv om maden skylles ned med rigelige mængder lokal rødvin, er egnsretter fra den castilianske højslette ikke til at spøge med, og mange danskere ville nok foretrække en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse.

*indeholder sulfitter