2022 Barbera D’Asti DOCG, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

  • Drue Barbera
  • Distrikt Piemonte, Italien.
  • Årgang 2022
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Cantine Volpi har været i slægtens eje siden 1914, og i 1975 overtog Carlo Volpi ansvaret for vinproduktionen sammen med sin hustru Laura. Nu er parrets søn Carlo, som er 5. generation af Volpi-dynastiet, trådt ind i firmaets ledelse så alt er dermed i den bedste gænge. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona en snes kilometer øst for byen Alessandria.

Piemonte har 3 zoner med DOC klassifikation: Asti, Alba og Monferrato. Når det gælder vine på druesorten Barbera, er kvalitetsniveauet generelt højere på Barbera d'Asti vine, fordi Barbera trives særlig godt i distriktets fattige, kalkholdige lerjord og det lidt køligere klima. Barbera d'Asti produceres i Asti provinserne og desuden i Alexandria, hvor Cantine Volpi har sine vinmarker. Barbera d'Asti fik i 1970 DOC status, men i 2008 blev distriktet løftet op på det højeste niveau af den italienske kvalitets-pyramide med en status som DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Barbera er Italiens tredje mest dyrkede drue, men druens historie i Piemonte er særlig interessant. Her har Barbera fra starten været en hverdagsvin for den lokale befolkning, som vinbønderne drak mens de passede deres marker. Barbera er som sådan sjældent en sofistikeret vin, men den fungerer som en tiltalende ledsager til et godt (og gerne rustikt) måltid.

Vinen

Cantine Volpi præsenterer her deres traditionelle Barbera, som er gæret ved 22-25 °C i syv dage og lagret på ståltank i fire måneder. Det er med andre ord den ægte vare uden egefad-sminke, og det er en vintype, som jeg er en stor tilhænger af. I glasset har Barbera en rubinrød farve med violette toner. Duften præges af røde bær som kirsebær og blå blommer, og smagens kødfulde, røde frugt har en perfekt balance mellem frugtsødme og intens syre. Barbera har et behageligt, lavt tannin-niveau, og i stedet for snerpende tannin-mundtørhed toner vinen ud i en vibrerende friskhed.

Maden

I Piemonte drikkes kølig Barbera i store slurke til retter fra egnens køkken som røget skinke, pasta med sauce eller braiserede kødretter, hvor der ofte er vildt fra jagten i gryden. Takket være sit høje syreniveau er klassisk Barbera D'Asti en rigtig god madvin med pasta og pizza på hjemmebane.

*indeholder sulfitter