2022 Alentejo Estremoz Tinto, Vinho Regional Alentejano, Portugal

  • Drue Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouchet
  • Distrikt Alentejano, Portugal
  • Årgang 2022
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Floden Tejo deler Portugal op i en nordlig og sydlig halvdel, hvor Alentejo ─ som betyder neden for Tejo ─udgør 1/3 af Portugals areal, mens distriktets 537.000 indbyggere kun svarer til 5 pct. af landets befolkning. 3.000 timers solskin om året sender temperaturen op mod 40 °C om sommeren, hvor der er langt mellem regnbygerne. Siden 1980’erne er distriktets vingårde blevet opgraderet med teknisk udstyr og ønologisk ekspertviden i en grad, så distriktet i dag er udråbt som ”Den nye Verden” i henseende til vindyrkning. Vinhuset Adega do Monte Branco er med i førerfeltet. Adegaens nye vingård deler udsigt med byen Estremoz. Her har Luís Louro og hans ønolog Inês Capão i en snes år lavet vin på druer fra vinstokke med rødderne fæstet i en jordbund af skifer og kalksten.

Vinen

Alento er lavet på 40% Aragonez, 40% Trincadeira, 10% Tourigo Nacional og 10% Alicante Bouschet. Aragonez, der er Portugals mest plantede, blå drue, stammer fra Spanien, hvor den kendes som Tempranillo. Trincadeira kommer fra kystområdet nord for Lissabon, men den er blevet en af de mest populære sorter i Alentejo for sin dybde i smagen og sit pebrede krydderi i vinens frugt. Tourigo Nacional er Portugals signaturdrue. Alicante Bouschet er en fransk teinturier druesort, hvilket vil sige en drue med rødt druekød, der i Alentejo bruges til at give vinen mørk farve, en saftig frugt og silkebløde tanniner. Efter afstilkning udblødes skallerne med mosten i to døgn før gæringen i ståltank ved omkring 25 °C. Vinen tappes på flaske uden fadlagring. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af solbær og kirsebær og et strejf af tobak. Den saftige, røde bærfrugt kæler for smagsløgene i lang tid før festen slutter med runde, modne tanniner. En meget balanceret og drikkevenlig vin med bred appel til alle rødvinselskere.

Maden

Alentejo har en lang tradition for svineavl, så retter med svinekød er i høj kurs i distriktet. Vælg et mørt stykke svinekød, der brunes i en gryde, tilsæt rødvin og lad retten simre på lavt blus. Grøntsager giver retten ekstra farve og næring og du kan nyde en sund, velsmagende ret sammen med et glas rødvin fra Adega do Monte Branco.

*indeholder sulfitter