2021 Taverna Da Aldeia, Dão DOC, Portugal

  • Drue Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz
  • Distrikt Dão DOC, Portugal
  • Årgang 2021
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

Drue: Touriga Nacional, Jaen, Tinta Roriz

Distrikt: Dão DOC, Portugal

Årgang: 2021

Vol: 12,5%

Dão er et klassisk vinområde i det centrale Portugal. Der har været vinstokke på markerne omkring byen Viseu, siden antikken, og distriktet fik allerede sin eftertragtede DOC status i 1908. Dão-distriktets mange små vinbønder havde en hård tid under António de Oliveira Salazar, der var Portugals premierminister og de facto-diktator fra 1932 til 1968. Han tvang vinbønderne ind i store kooperativer, under direkte kontrol af Portugals økonomiministerium. I kooperativet blev de bedste druer vejet af sammen med de ringeste, og den manglende belønning for frugtens kvalitet dræbte motivationen hos kooperativernes medlemmer til at gøre sig umage med plejen af vinstokkene.  Ved Portugals indtræden i EU i 1990 var det slut med kooperativernes magt, og samtidig blev der stillet kapital til rådighed for nye investeringer i vinproduktionen. Dão-distriktet ligger på højdedrag langs floden Dão omgivet af bjergkæder, der beskytter vinmarkerne mod storm og kulde fra alle verdenshjørner. Den årlige nedbør falder mest i vinterhalvåret, mens somrene er lange og solrige. Vinmarkerne ligger i omkring 500 meters højde i lysninger i områdets skove af eukalyptus og fyrretræer. Jordbunden består af sand og forvitret granit fra klipperne med god dræning til områdets floder.

Vinen

 Taverne Da Aldeia er lavet på Portugals signaturdrue, Touriga Nacional, sammen med Jaen (kendt som Mencia i Galicien) og Tinta Roriz (kendt som Tempranillo i Spanien). Efter høsten fjernes hovedparten af de grønne stilke og drueskallerne udblødes sammen med mosten i et døgn før gæring i store ståltanke. En del af den unge vin lagres fire måneder på fade af fransk eg. Vinen i glasset er dyb bordeauxrød med en indbydende duft af røde bær med et strejf af mørk chokolade og sort peber. Den frugtige smag af solbær og ribs har en krydret aromapalet og en frisk syre, der slutter med en lang eftersmag og runde, modne tanniner. En elegant og aromatisk rødvin, der er lettere i stilen end de røde vine fra Dourodalen.

Maden

Taverna Da Aldeia er alsidig. Den røde Dão vin ville fungere fint her i landet som ”husets vin”, fordi den sammen med sin appel til mange dagligretter har en kompleks, aromatisk smagsprofil, som betyder at vinen vil blive ved med at vække interesse. 

*indeholder sulfitter