2021 Parcelas Ecológico Monastrell, Yecla DOP, Spanien

  • Drue Monastrell
  • Distrikt Yecla, Spanien
  • Årgang 2021
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Yecla er et vindistrikt i det nordøstlige hjørne af Murcia-regionen, kendt som Monastrell-druesortens spanske hjem. Det er ganske usædvanligt at finde et vindistrikt på kun 4.830 ha på den Iberiske halvø, centreret omkring en enkelt by, Yecla, der ligger midt i distriktet. Det stammer fra en tid, hvor verden havde en uudslukkelig tørst efter masseproduceret bordvin af hæderlig kvalitet. De tider er forbi, men vinbønderne i det lille vinområde har ved en målrettet indsats formået at løfte kvaliteten af distriktets vine til et niveau af international standard. Siden Yecla i 1975 fik DOP status for deres røde vine på Monastrell har de ikke set sig tilbage; de har formået at etablere Yecla Monastrell som en unik vin i sin egen ret på det globale vinkort. Yeclas vinmarker ligger i 400-800 meters højde på overgangszonen mellem kystsletten mod Middelhavet og La Manchas højslette. Jordbunden består af et tykt lag kalkholdig sand, der hviler på et porøst lag af kalksten med god vandbindingsevne, som vinstokkens rødder kan nyde godt af i det tørre klima. Monastrell, der springer sent ud og modner ekstremt sent, har behov for en lang, solrig vækstperiode for at trives, så den er i sit es på Yeclas højdedrag, hvor solen skinner 3.400 timer om året.

Vinen

Frugten til Parcelas Monastrell er høstet fra vinmarker i højden, hvor kølige briser fra Middelhavet ventilerer drueklaserne på de godt 20 år gamle vinstokke. Økologisk vinproduktion ligger til højrebenet i et vinområde som Yecla, hvor solens ultraviolette stråler og den tørre vind stopper ethvert tilløb til råd og svamp. Gæringen med naturgær varer 10 dage, og den unge vin lagrer fire måneder på egefad. Vinen i glasset er tæt rubinrød med strejf af purpur. Den lokkende duft af sorte skovbær ledsages af en palet med julekagekrydderier og diskrete fadtoner. Den rige smagsfylde er sat sammen af brombær, blåbær og mørk chokolade, og den følges op af en eftersmag med vanilje fra egefadet og fløjlsbløde tanniner. Klassisk Yecla Monastrell!

Maden

Man må medgive, at den intense Yecla Monastrell er en glimrende kødvin, men vinhuset tilføjer at tomat-baserede opskrifter sammen med assorterede grøntsager som tilbehør sætter prikken over i’et. ”Magra con Tomate” (Gris i tomat og grøn pebersauce) kunne være en mulighed.

*indeholder sulfitter