2021 Parcela De Luz, Rocim, Douro DOC, Portugal
- Drue Tinta Amela, Sousao, Tinta Roriz, Touriga Nacional
- Distrikt Douro DOC, Portugal
- Årgang 2021
- Vol. 14%
- Pris 450,00 kr.
Herdade do Rocim blev grundlagt i 2000 af José Vieira i Alentejo. Rocim bliver i dag ledet af hans datter Catarina og med hendes mand Pedro Ribeiro som direktør og vinmager: ”Da en ven bad mig komme og hjælpe hende med at lave vin på druer fra Dourodalen tøvede jeg ikke et sekund. Vi gik i gang og det forløb godt, så i dag deler jeg min tid som vinmager mellem Alentejo og Portugals mest berømte vindistrikt.”
Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et stort, bjergrigt område, der tilbage i 1756 blev verdens første, velafgrænsede vinregion. Distriktet starter 60 km opstrøms fra Porto, og strækker sig 90 km videre mod øst til den spanske grænse. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine syv bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder. Distriktet er kendt for sine portvine, men der har altid været en produktion af tørre vine i området. I starten var det blot enkle, rustikke vine til lokalt brug, men nye metoder i vinifikationen samt indførelsen af rustfri ståltanke med kølefunktion satte fra starten af 1990’erne skub i produktionen af vine af høj kvalitet.
Vinen
Druerne gæres som portvinen i store åbne kar af granit, og herefter lagres den unge vin ni måneder på fade af fransk eg. Parcela De Luz er lavet på fire af Portugals 250 druesorter. Landets isolerede beliggenhed i det sydvestlige hjørne af Europa og den lange periode fra 1932 til 1968, hvor Salazar var portugisisk premierminister og som de facto-diktator dekreterede at Portugal skulle satse på kornproduktion, betød at der ikke var aktiv interesse for internationale druesorter i landets vinsektor. Det er baggrunden for den skatkiste af egne sorter, som Portugals vinbønder forstår at udnytte til fulde.
Vinen i glasset er rubinrød med toner af violet. Duften er både intens og kompleks med toner af violer, sort bærfrugt, krydderier og et strejf af sød tobak. Smagen har både saft og kraft, som en portvin uden sukker, med generøse indslag af blåbær, solbær og kirsebær, en forfriskende syre, lidt sort lakrids og en afslutning med finkornede tanniner.
Maden
Parcela De Luz har en struktur og en smagsfylde, som gør den selvskreven som ledsager til efterårets og vinterens simreretter.
*indeholder sulfitter