2021 Always on Friday Pinot Noir, Vinho Regional Lisboa, Portugal

- Drue Pinot Noir
- Distrikt Vinho Regional Lisboa, Portugal
- Årgang 2021
- Vol. 13%
- Pris 450,00 kr.
”Always on Friday” er lavet på 100% Pinot Noir; en kræsen og temperamentsfuld druesort, der stiller store krav til sit voksested. Jordbunden skal være veldrænet og ikke for tung og næringsrig. I vækstsæsonen skal der være sol og varme nok til at modne druerne, men på den anden side må sommerdagene ikke være for varme og nætterne gerne kølige. Pinot Noir er med andre ord en ”cool climate” druesort, hvilket også er grunden til at nordlige vinlande som Tyskland, Østrig og England her i den globale opvarmnings tidsalder er begyndt at lave særdeles gode vine på den vanskelige drue. Et køligt klima er vel ikke hvad danske turister forbinder med Portugal, men ét er Portugals riviera ved Algarvekysten, noget andet er klimaet ved Portugals vestkyst. Vinho Regional Lisboa strækker sig fra Lissabons godt 150 km længere mod nord, hvor vinmarkerne ligger spredt ud i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Her ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur, selv midt på sommeren, kun når op på 16-18 °C. Det tempererede kystklima passer druesorten vældig godt, så her kan der laves elegante vine på Pinot Noir.
Vinen
Efter høsten foregår vinifikationen efter en nøje fastlagt plan bl.a. får laget af drueskaller lov til at være i kontakt med den unge vin i 30 dage, hvor skallernes modne tanniner ekstraheres og den færdig-gærede vin stabiliseres. Til slut lagres den unge vin i nye fade af fransk egetræ i tre måneder. Vinen i glasset er lys rubinrød med en delikat duft af hindbær og kirsebær. Den let krydrede smag af røde skovbær har en flot smagsfylde med en umiskendelig Pinot-karakter og en afslutning med fin syre og fløjlsbløde tanniner. ”Always on Friday” etiketten fremtræder poppet, men det skal man ikke tage fejl af.
Maden
Pinot Noir er den bedste vin af alle til fjerkræ, og det ligger lige til højrebenet at foreslå en coq au vin. Man læser mange steder at der skal bruges samme vin i glasset som i retten, men det er noget sludder. Brug en enkel rødvin uden meget garvesyre og gem de skønne dråber til glasset.
*indeholder sulfitter