2015 Bacaro, Nero d’Avola, Cantina Cellaro, Terre Siciliane, Italien

Sicilien er Middelhavets største ø. De lokale synes også selv, at det er den smukkeste. Vi tør ikke være uenige med dem. Foruden skønheden er der også en uforklarlig følelse af historie og drama både i byerne og ude på landet. Vi får at vide at mafiaen ikke mere spille nogen rolle på øen, alligevel kan man jævnligt læse om mafiabosser der arresteres og får langvarige fængselsstraffe. Det er bare øens kultur.
Sådan kan det vel forklares.

Vinmæssigt har man beviser på at vinen spillede en vigtig rolle allerede før Kristi fødsel. Man har fundet madrester fra den tid, som viser at man havde en spændende madkultur og at der var stor forskel på, hvad der var på de riges tallerkener og så det “pøblen” måtte finde sig i at mætte sig med. Det samme gjaldt vinen. Den gang blev de bedste vine lavet på græske druesorter. Nu om dagen er der kun få af dem tilbage. Man har med dygtighed forædlet egne druesorter, så kun meget få forsøger sig med de internationale druer, der ellers dominerer over hele verden.

Cantine Cellaro blev etableret i 1969. 500 lokale vinbønder med jord og vinstokke i området omkring Sambuca, blev enige om at gå sammen for at lave vin til den moderne for bruger uden at ændre alt for meget på DNA’en. Klimaet omkring Sambuca er perfekt. I vintermånederne er gennemsnitstemperaturen på ca. 15 grader. Somrene er varme. Man udnytter de kølige briser fra havet. Og høster druerne om natten. Sambuca er tilpas langt væk fra den aktive vulkan Etna, at den ikke udgør nogen risiko.

Uden mindste diskussion, så er Nero d¹Avola Siciliens signaturdrue. De lokale er stolte af den. De betragter den som en gave fra vinens gud. Den har nøjagtig de egenskaber, som efterlyses af den internationale gane. Den giver en mørk og tæt vin, masser af saftig frugt og en høj alkoholprocent. Moderne vinkunst har tæmmet druen så alle vil kunne nyde den. Det har man gjort med ynde så Nero d’Avolaen skinner så meget igennem, at der er et tydeligt siciliansk fingeraftryk.

Druerne sorteres i marken så kun det bedste kommer ind. Druerne kværnes ganske let. Gæringen foregår på temperaturregulerede ståltanke. Man ønsker at fremhæve vinens aromaer maksimalt.

Vinen er klar til at blive nydt. Rød ruby i glasset. Spejlblank med et purpur skær. Intens aroma med saftig frugtdominans med tilskud fra både noget balsamisk og floralt. Blød fylde. Passende tør med lang eftersmag.

Tips til servering
En flot rødvin til Middelhavskøkkenet.