2023 Romæ, Cantine San Marco, Roma Rosso DOC, Italien.

  • Drue Montepulciano, Cesanese
  • Distrikt Roma, Italien
  • Årgang 2023
  • Vol. 13,5%

Cantine San Marco holder til i Frascati, der for mange af os lyder mere bekendt end Romæ – eller Romae, som navnet normalt vil staves i et sprog uden bogstavet æ. ROMÆ er genetiv-formen af Roma, så det er oplagt at vinen har noget med byen Rom at gøre. Frascati er stadig et yndet tilflugtssted for byboerne, ikke mindst området hvor paven har sin foretrukne sommerresidens, Castelgandolfo.

Vinen

”Roma DOC” er et italiensk vindistrikt beliggende i Lazio-regionen omkring Rom, der opnåede sin fine ”Denominazione di Origine Controllata” status i 2011. Man har dyrket vin her i flere tusind år i en tradition, der går helt tilbage til etruskerne. Appellationen Roma DOC omfatter både rødvine, hvidvine og rosévine, men med sine 305 ha vinmarker er det sjældent man møder vine fra Roma DOC i Danmark. Montepulciano er Italiens næstmest plantede blå druesort med stor udbredelse i Mellem- og Syditalien. Montepulciano giver robuste, dybfarvede vine takket være en tyk drueskal, der er rig på farvestoffer og tanniner. Cecanese er en mindre kendt blå druesort, der ikke desto mindre regnes for en af de mest interessante druesorter i Lazio, hvor den er skattet for sin fløjlsbløde frugt og en krydret duft med violer. Vinen i glasset er dyb rubinrød med en krydret, næsten parfumeret, aromapalet med toner af violer, kirsebær og krydderier. Smagen af bærfrugt, vilde kirsebær og ribs, har en intens frugtsyre, der gør vinen frisk og læskende, mens indholdet af tanniner til gengæld er lavt.

Maden

ROMAE er en typisk, italiensk rødvin, der er lavet med det formål at blive drukket til maden, som i mange tilfælde vil være pasta eller pizza i hjemlandet. Det egner vinen sig også glimrende til, men i en dansk sammenhæng kunne man foreslå en klassisk sommerkylling serveret med brun sovs, nye kartofler og en agurkesalat i olie-eddike-dressing

*indeholder sulfitter