2018 Alfacinha, Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal

  • Drue Touriga Franca
  • Distrikt Vinho Regional Superior, Lisboa, Portugal
  • Årgang 2018
  • Vol. 13,5%

Alfacinha er en gammel portugisisk betegnelse for folk, der er født og opvokset i Lissabon. Ud over at være Portugals hovedstad er Lisboa, tidligere kendt som Extramadura, et af Portugals vigtigste vindistrikter. Vinmarkerne ligger spredt ud på landskabets bløde bakker i en op til 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet.  Det tempererede klima i denne maritime zone spiller en afgørende rolle for vinavlen i distriktet, hvor drueklaserne i sommerheden ventileres af kølende briser fra Atlanten. Vinfirmaet Parras Wines blev skabt af Luis Parras i 2010 ved en sammenslutning af Tapa das Gaeiras og Quinta do Gradil . Et årelangt arbejde med at optimere alle led i vinproduktionen fra mark til kælder har båret frugt, og Parras kan i dag levere en flot serie vine på Portugals egne druer og en række vine lavet på de bedst egnede internationale sorter.

Vinen

 Alfacinha er lavet på 100% Touriga Franca. Den tykskallede druesort er let at dyrke, giver et pænt udbytte og er ikke særlig følsom for angreb af råd og svamp. Sorten trives godt i kystområder, blot druerne får den nødvendige sol og varme til at opnå fuld modning. Efter gæring i små tanke af rustfrit stål er vinen lagret på egefad i tre måneder. Druesorten er velegnet, og meget brugt, i produktionen af portvin takket være mostens høje indhold af druesukker og tanniner. Touriga Franca er også glimrende som drue til produktion af rødvin med kvaliteter som finesse, aromatisk intensitet og god farvedybde. Vinen i glasset en dyb, mørk violet, og den rene duft af sort bærfrugt har et aromatisk strejf af jordbær. Den let krydrede, frugtige smag af sorte kirsebær og brombær har en diskret frugtsødme, flot smagsfylde med god længde og en finale med runde, modne tanniner. Det er spændende for en gangs skyld at smage en vin på ren Touriga Franca, hvor man tydeligt fornemmer druens kvaliteter i forhold til at lave portvin.

Maden

Portugisisk mad er kendt for sin forkærlighed for kød og fisk, og her har vi rødvin i glasset, så Cozido à Portuguesa, en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder oksekød, svinekød og pølser, samt kål, gulerødder og kartofler, kunne være et bud på maden til vinen.

*indeholder sulfitter