2023 Riporta Pecorino, Terre di Chieti IGP, Italien

  • Drue Pecorino
  • Distrikt Terre di Chieti IGP, Italien
  • Årgang 2023
  • Vol. 12,5%

Hvis navnet Pecorino lyder bekendt, skyldes det nok at Pecorino ikke alene er navnet på en grøn drue, der er udbredt på vinmarkerne midt i Italien, men også navnet på en populær, italiensk ost. Navnet på osten kommer fra det italienske ord “pecora”, som betyder får, og netop fåremælk er hovedingrediensen for Pecorino osten. Forbindelsen mellem får og druesort skyldes ifølge en lokal legende fårenes forkærlighed for Pecorino-druer, når de vandrede gennem vinmarkerne. Pecorino er en af Italiens ældste, grønne druesorter, og den dag i dag kan man finde vilde Pecorino vinranker på skrænterne i Sibillini-bjergene, et naturskønt område, nordøst for Rom. Monti Sibillini er en del af Appenninerne ─ den 1200 km lange bjergkæde ned gennem Italiens støvleskaft parallelt med Adriaterhavskysten fra Alperne i nord til Calabrien i syd. Det er et vildt landskab, men klimaet er mildt og solrigt på den side, der vender ud mod Adriaterhavet. Terre di Chieti ligger i højdedragene omkring byen Chieti ned mod lavlandet ved kysten. Den tætte beliggenhed til Adriaterhavet er med til at sikre natte-køling af druerne i de sommerhede vinmarker, hvor regnen er sparsom.

Vinen

Der er spræl i de hvide vine på Pecorino-druen, hvis små drueklaser, sammen med en lav ydelse per hektar, skaber gode betingelser for en optimal vinkvalitet. Efter høsten udblødes druemosten med skallerne i 12 timer ved 3 °C. Selve gæringen finder sted ved 12 °C, hvor 80% af mosten gæres i ståltank og 20% på egefade. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, citrus og grønne urter. Den unge vin er livlig og frisk i munden med smag af grapefrugt, stikkelsbær og grønne æbler samt et diskret strejf af toner fra egefadet. Den friske frugtsyre og læskende mineralitet får mundvandet til at løbe og skærper appetitten.

Maden

Pecorino udmærker sig ved sin vidunderlige friskhed, som kommer bedst til sin ret, når vinen serveres ung og kølig. En moderat alkoholstyrke gør den velegnet som aperitif, mens vinens madvenlige tørhed betyder at glasset helt naturligt kan følge med ind til bordet, hvor den vil passe strålende til en forret som pastasalat med skaldyr eller en hovedret som kulmule pocheret med hvidvin og grøntsager.

*indeholder sulfitter