2022 Dauvergne Ranvier Rosé, Ventoux, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah, Cinsault
  • Distrikt Ventoux, Frankrig
  • Årgang 2022
  • Vol. 12,5%

Det franske vinfirma Dauvergne Ranvier er stiftet af vinmageren Jean-François Ranvier og vinhandleren François Dauvergne. Med solid erfaring i de praktiske forhold i vinens vej fra mark til bord, og et nøje kendskab til Rhônedalen vindistrikter, er det lykkedes de to at bibeholde den stilmæssige typicitet af Rhônevine og samtidig sætte deres personlige præg på den enkelte vin. Ventoux regnes ofte for en Rhônevin, selv om Ventoux grænser op til Côtes du Rhône AOC, er det ikke en del af denne region men et selvstændigt vindistrikt, hvis vinstil som type ligger tæt på Rhône-vinene. Ventoux er berømt for sit legendariske, vindblæste bjerg, Mont Ventoux, som det tager selv toptrænede Tour de France cykelryttere en time at bestige. På toppen kan Mistralvinden i perioder blæse med rekordhøje hastigheder på op mod 250 km i timen. Mont Ventoux spiller en stor rolle for det lokale klima via en slags aircondition effekt, der giver kølige nætter og beskytter druemostens friske syre. Takket være Mistralvinden skinner solen mere i Ventoux end noget andet sted i Rhônedalen ─ helt op til 2.900 timer årligt. I 1976 fik distriktet AOC status som ”Côtes du Ventoux” indtil 2009, hvor det blev til ”Ventoux AOC”. Ventoux havde i en årrække ry for at sende billig rødvin og rosé produceret af store vinkollektiver på markedet, men det har ændret sig den sidste snes år, hvor Ventoux har oplevet en stigende kvalitet af sin vinproduktion. En af grundene er rimelige priser på distriktets vinmarker. Det har givet plads til at unge, ambitiøse vinbønder har kunnet slå sig ned og lave spændende vine på egen druehøst.

Vinen

Ventoux rosé er overvejende lavet på Grenache, som giver vinen en blid frugtfylde, sammen med lidt Syrah og Cinsault, der er med til at give vinen struktur. Vinen i glasset har en farve som lys løgskal og en delikat duft af jasmin, hindbær og citrus. Smagen har toner af fersken, hindbær og lime, meget frisk og elegant, med fylde og en oplivende syre i afslutningen.

Maden

De sydfranske vinbønder er eksperter i at lave rosévin, der både passer godt sammen med salater og tærter ved frokostbordet og fisk eller lyst kød ved middagsbordet.

*indeholder sulfitter