2021 Dharma, Dao, Portugal

  • Drue Tourigo Nacional, Tinta Roriz, Alfrochiero
  • Distrikt Dão, Portugal
  • Årgang 2021
  • Vol. 13%

Ligesom Obelix faldt Luis Vieira i gryden som barn. Både hans far og farfar arbejdede med at lave vin, og det var ikke en gryde, drengen faldt i, men et stort vinfad. En af de ansatte reddede ham op, og på den måde undgik den femårige Luis druknedøden til fordel for en veritabel dåb til et aktivt liv med vin. Firmaet startede med vinmarker i Cadaval, nord for Lissabon, og etablerede få år senere et hovedkvarter i Óbidos længere mod nord. I 2010 stiftede han Parras Vinhos. I årene efter har vinhuset Parras opbygget et netværk af tilknyttede vinavlere i en række af de førende, portugisiske vindistrikter. Et hold ønologer fra med speciale i vindyrkning og vinproduktion fører tilsyn med de enkelte vinbønders marker i perioden fra knopskydning til høsten for at sikre en ensartet høj kvalitet af drueklaserne. Druerne til Dharma kommer fra vindistriktet Dão i det indre af landet.. Tourigo Nacional er den førende druetype i både Douro DOC og Dão DOC, men i modsætning til Douros røde vine er vinene fra Dão ikke karakteriseret ved kraftfuld styrke men ved delikat finesse. Med udsøgt kvalitet af frugten og kyndig vinifikation med det nyeste udstyr i kælderen kan de røde vine fra Dão minde om vinene fra Bourgogne.

Vinen

Dharma er, udover Tourigo Nacional, lavet på en af distriktets bedste sorter, Tinta Roriz, i Spanien kendt som Tempranillo, og Alfrochiero, en lokal druesort med god farvetæthed og en intens aroma af røde og sorte bær. Druerne er gæret på tanke af rustfrit stål ved 24 °C fulgt af seks måneders lagring af den unge vin på fade af egetræ. I glasset har den rubinrøde vin et violet skær og en indbydende duft af hindbær og blåbær. Den saftige smag af sorte skovbær forener en indtagende blødhed med kølig elegance, en forfriskende syre og en finale med modne, runde tanniner. En vellykket vin fra start til slut, hvis harmoniske balance og lokkende velsmag placerer Dharma i den øverste trekant af Dão-distriktets vinpyramide.

Maden

Dharma fortjener retter med raffinement på tallerkenen. I jagtsæsonen kunne det være en vildtragout med perleløg og svampe, og på det mere jordnære plan vil en kyllingeret ledsaget af en krydret ragout med bønner og flåede tomater være et godt valg. Skænk dig et glas kølig Dharma og drik den i store slurke.

*indeholder sulfitter