2019 Jean Geiler Auxerrois, Alsace, Frankrig

  • Drue Auxerrois
  • Distrikt Alsace, Frankrig
  • Årgang 2019
  • Vol. 13%

Vinene fra Alsace skal aftappes i området på de karakteristiske, høje, slanke flasker med tonet, mørkt glas for at beskytte vinen mod dagslysets ultraviolette stråler. Et fællestræk for vinene er et livligt frugtpræg, som bl.a. skyldes at vinene ikke fadlagres. En vin fra Alsace smager af ren og skær drue med præg af den jordbund, som vinstokken har vokset i. Det og ikke andet. Vinene er som hovedregel lavet på én af syv forskellige druer – hver især med deres helt unikke særpræg.  ”De syv søstre” har man kærligt kaldt de syv druesorter fra Alsace. Ni ud af ti vine fra Alsace er hvide og 6 af de 7 søstre er grønne druer: Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc og Pinot Gris, mens Pinot Noir er den eneste blå druesort.

Vinen

Men hvad blev der så af Auxerrois, som Jean Geiler har brugt til at lave vinen i flasken? Auxerrois er såmænd hushjælpen til de berømte syv søstre. Det er fuldt lovligt at blande vin produceret på flere af de anerkendte druer. Her har Jean Geiler ladet hushjælpen komme til ære og værdighed som enkeltdruevin med eget navn på etiketten.  Overraskelsen gør vinen særlig spændende og interessant. DNA-analyser viser at Auxerrois er beslægtet med Pinot-sorterne og lokalt kaldes den ofte Pinot Auxerrois. Selve navnet Auxerrois kommer fra det gamle navn for Alsace, Auxois, og alt tyder på at denne druesort stammer fra Alsace. Druesorten modner tidligt og klarer sig godt i et køligt klima med rødderne i en kalkholdig jordbund. Det er forhold man finder på mange marker med en mindre gunstig beliggenhed i forhold til solen, så her passer hushjælpen og det ydmyge voksested som fod i hose − faktisk er Auxerrois den fjerde mest plantede druesort i Alsace kun overgået af Riesling, Gewürztraminer og Pinot Gris.  Druerne til Auxerrois er høstet i starten af september og efter gæring i ståltank lagrer vinen på sit bundfald frem til tapning på flaske næste forår for at optimere dens smag og struktur. Vinen i glasset er intens strågul med et gyldent skær og den dufter skønt af fersken og pære med toner af honning. I munden er Auxerrois fyldig og cremet med en sødmefuld smag af Reine Claude blommer og tropisk frugt; der er en lang eftersmag med en god syrebalance i afslutningen.

Maden

Sin sødmefulde frugtsmag til trods har Auxerrois, som langt de fleste bordvine fra Alsace, en madvenlig tørhed der modsvarer dens lave indhold af restsukker: 3,6 g/liter svarende til 1,5 sukkerknald i en hel liter vin. Til sammenligning svarer sukkerindholdet i en halv liter cola til 26 sukkerknalder. I forbindelse med et måltid skal man aldrig underkende hushjælpens betydning, og med en hjemmelavet kyllingesalat med karry, toppet med bacon, er frokosten reddet.