2019 Fannia, Falanghina Del Molise, Italien.
- Drue Falanghina
- Distrikt Molise, Italien.
- Årgang 2019
- Vol. 13%
Molise, Italiens mindste og mindst kendte vindistrikt, ligger mod øst i Italien helt ude ved Adriaterhavet, klemt inde mellem Abruzzo mod nord og Italiens hæl mod syd. Store dele af regionen ligger i Appenniner-bjergene, men ud mod kysten afløses de vilde bjerge af blide bakker, og det er her vi finder de fleste vinmarker. Vinhuset Campo Valerio har siden 1974 produceret både hvide og røde vine. Husets hvide vin, Fannia, stammer fra et basrelief fra romertiden, der er fundet i området. Hugget i sten fremstår relieffets billedmotiv med ledsagende tekst nærmest som en nutidig tegneserie. Scenen, der vises på Fannias etiket, stammer fra et værtshus, hvor værtsparret Lucius Calidio Erotico og Fannia Voluttà (som har givet navn til vinen) præsenterer regningen for gæsten og hans muldyr. ”Det bliver min ruin”, udbryder gæsten, da han også skal også betale for hø til muldyret.
De fleste vinelskere kender både til spændingen ved noget nyt og til genkendelsens glæde. Med Fannia i glasset er det ”forandring fryder”-knappen, der trykkes på. Hvor de færreste har hørt om Molise-distriktet, er der endnu længere blandt dem, der har smagt vin lavet på druen Falanghina. Italien er i særklasse landet, hvor ingen vinrejse vil gå helt som planlagt, aftaler om tidspunkter skal opfattes som hensigtserklæringer og hvor noget nyt og spændende dukker op bag næste bakketop. Det italienske landbrugsministerium har en liste med 350 “autoriserede” druetyper hvortil kommer 500 ”uautoriserede” druer, der ville give grå hår i hovedet, hvis man skulle nævne dem alle. Falanghina er en af de 350 autoriserede og samtidig en af ældste, grønne druetyper i Syditalien. Den dyrkes i dag kun på omkring 1700 ha vinmarker i Campanien og Molise, hvilket er grunden til, at kun få danskere har haft lejlighed til at stifte bekendtskab med den.
Vinen
Den let gyldne vin i glasset er lavet på 100% Falanghina vinificeret på ståltank. Vinen er meget aromatisk med toner af jasmin, blommer og kvæde. Den komplekse smagspalet præges af gule blommer, grapefrugt og grønne urter med en tone af tør sherry og en frisk syre i afslutningen.
Maden
Fannias elegante, friske stil gør den til en glimrende ledsager til fiskeretter i almindelighed, men til sushi vil dens aromatisk smagsprofil med sin diskrete abrikoskerne-bitterhed være helt eminent.