2017 Carta da Fitapreta, Vinho Regional Alentejano, Portugal

- Drue Aragonez, Touriga Nacional
- Distrikt Alentejano, Portugal
- Årgang 2017
- Vol. 14,5%
Alentejo-provinsen ligger på højde med Lissabon ude mod øst, grænsende op til Sydspaniens gloende hede højslette men ventileret af kølige briser fra Atlanterhavets kolde havstrømme. Her er landbruget i front med olivenlunde, kornmarker og plantager med kirsebær, appelsiner og ægte kastanjer. Køer og heste græsser på vidtstrakte sletter, mens iberiske pata negra-svin holder til i skovene med korkegetræer. Alentejos 3.000 årlige solskinstimer, og en beskeden mængde nedbør i vækstsæsonen, sikrer fuldmodne druer og vine med en distinkt frugtkarakter.
Frugten til Carta da Fitapreta kommer fra marker med stenet, mager jordbund, hvor rødderne skal søge i dybden for at finde vand og næring til vinstokken. Et lavt udbytte på syv ton druer per ha er med til at sikre at kvaliteten er i top, når klaserne håndplukkes og transporteres til vingården i små kasser. Her står António Maçanita, der har ry for at være en af Portugals bedste vinmagere, klar til at forvandle druerne til vin ved anvendelse af naturgær og gæring i ståltank ved 27 °C. Den unge vinmagers ledetråd i arbejdet med at lave vin er en idealistisk stræben efter at søge tilbage til rødderne. Undervejs kaster han al sin kreative energi ind i at få vinen i flasken til at fremstå ren og upoleret, så den kan fortælle den autentiske historie om de druesorter og det unikke terroir, der har skabt vinen.
Vinen
Carta da Fitapreta er lavet på to af Portugals mest prestigiøse druesorter: Aragonez (60%) og Tourigo Nacional (40%). Vinen i glasset afspejler de to druesorters potentiale med sin dybe, violette farvetone og en intens duftpalet af sort bærfrugt, lakrids og krydderier. Vinens kraftfulde smag af sorte bær og mørk chokolade har en potent fylde og alkoholstyrke (14,5 vol.%), lang eftersmag og faste tanniner i afslutningen. Spændende portugisisk rødvin med karakter og personlighed.
Maden
Kombinationen af moden frugtfylde, madvenlig tørhed og et fast tanninbid gør Carta da Fitapreta til en glimrende ledsager til kødretter i almindelighed og grillstegt kød i særdeleshed. I Alentejo smider man en lammekølle på grillen krydret med hvidløg, rosmarin, timian og lidt olivenolie.