2018 Caselletti Aglianico, Puglia IGT, Italien

- Drue Aglianico
- Distrikt Puglia, Italien
- Årgang 2018
- Vol. 14%
en vin lavet på en drue, få har hørt om, den kommer fra Italiens hæl −et bonde-vinområde, der ikke bliver budt til bords med aristokratiske vindistrikter som Toscana og Piemonte . Vinhuset beskriver sig med følgende ord: ”Caselletti blev født som resultat af et frugtbart møde mellem moder jord og kærligheden til lokale traditioner. Puglia, en korsvej mellem mennesker og kulturer, unik i sin autenticitet, gennemsyrer hver eneste dråbe der flyder fra vore fade, og hvor Gudernes nektar manifesterer sig i al sin typicitet. Vore vinbønders stærke arme og vore vinmageres kreative fagkundskab har i årtier gjort drømmen til virkelighed: en unik, autentisk, genkendelig vin, der lugter af jord og sved, er rundet af varme hænder og rummer væsentlighed og substans.”
Vinen
Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien. På grund af et højt syreindhold og en markant tanninstruktur har man kaldt druen for ”Sydens Barolo”, hvilket nogle distrikter, som fx Aglianico del Vulture, har brugt dels som forbillede, dels i markedsføringen med anbefaling af årelang flaskelagring for at tæmme druens hårdtslående tanniner. I Puglia, hvor Aglianico er blevet meget populær de senere år, har man valgt at gå en anden vej med kort fadlagring og fokus på den unge vins frugtrige smag.
Endelig kommer vi til vinen i glasset −og hvad angår nyttig information er man godt hjulpet af Casellettis vinbeskrivelse, som er kort, klar og faktuel og her uden svulstig lyrik. Det fremgår at druerne er høstet fra 15-30 år gamle vinstokke og efter gæringen lagret i fire måneder på fade af fransk eg. Aglianico giver vinen en dyb rubinrød farve, en krydret duft af solbær og blåbær og en kraftfuld smag af sort bærfrugt med harmonisk frugtsødme, frisk syre og mineralitet, et strejf af sort lakrids og faste, modne tanniner i afslutningen.
Maden
I sin natur er Casellettis Aglianico en drikkeklar madvin, der fortjener et modspil på tallerkenen. Jægerens kyllingegryde – eller pollo alla cacciatora, som retten hedder på italiensk, har hvad der skal til at give vinen modspil – gyldne, braiserede kyllingestykker svømmer rundt i et appetitstimulerende sauce med tomater, olivenolie, sorte oliven, kapers og krydderier. Server Aglianico let afkølet i store glas −hver mundfuld siger mere end tusind ord.