2017 Alceño Organic Monastrell, Jumilla, Spanien

- Drue Monastrell, Syrah, Garnacha
- Distrikt Jumilla, Spanien
- Årgang 2017
- Vol. 14%
Vinproducenter som Bodegas Alceño, der vover pelsen og lægger om til økologisk/biodynamisk drift, kan se frem til flere arbejdstimer i marken og øget risiko for at druerne angribes af råd og svamp. Det kræver mod, et stærkt engagement og et stort talent for at lave vin ─ egenskaber som i den sidste ende afspejler sig i kvaliteten af deres økologiske vin. Det er gået op for danske vindrikkere. Salget af økologisk vin, spiritus og øl steg på fra 2014 til 2015 med 67 pct., oplyser Danmarks Statistik. Året efter tog omsætningen endnu et kraftigt hop opad med 43 pct. til 266 mio. kr. Fra en position som nicheprodukt for de få, er økologisk og biodynamisk vin i dag et realistisk alternativ for den almindelige danske forbruger med interesse for et giftfrit miljø.
Stigningen hænger desuden sammen med et stigende udbud af økologiske og biodynamiske vine af høj kvalitet. Den tid, hvor man kun drak økologisk vin af hensyn til klodens tilstand, er forbi. Økologien er vokset fra sine børnesygdomme og laver nu vine, der kan måle sig med de bedste på markedet.
Vinen
Bodegas Alceño har sin certificering på plads, hvilket enhver få bekræftet ved at studere etikettens øverste, højre hjørne. Udover det officielle EU-certifikat, et vinblad tegnet med hvide stjerner på grøn baggrund, har bodegaen også et en lokal øko-certificering fra Consejo Agricultura Ecologica, Murcia. Udover Monastrell (85%) er vinen lavet på 10% Syrah og 5% Garnacha. Monastrell-druernes tykke skal har farvet vinen mørk violet. Den indbydende duft er rig på brombær-aroma og krydderier. Jumillas solrige sommerdage har skruet alkoholstyrken op på 14,0 vol.%, men alkoholens fyrighed og viskøse fedme danner et perfekt parløb med den sødmefulde smag af syltet frugt. Sidst, men ikke mindst, har vinen kant, der sammen med en harmonisk tanninfinale skaber balance og karakter i smagen.
Maden
Alceño Monastrells overflødighedshorn af smagsindtryk fortjener en ret med masser af smag og spansk temperament som en paprikagryde med kylling, bacon, svampe og tomater. Her vil vinen i glasset få et passende modspil af maden på tallerkenen og stemningen ved bordet vil ryge helt i top.