2018 BIO Barbera D’Asti, Vino Biologico, Piemonte, Italien
![Barbera D'asti Docg BIO](/media/g4sl150c/barbera-d-asti-docg-bio.jpg?anchor=center&mode=crop&width=440&height=440&rnd=132548338105700000)
- Drue Barbera
- Distrikt Piemonte, Italien
- Årgang 2018
- Vol. 14%
Hvis du ikke elsker tanniner, der udtørrer og snerper munden sammen, så bid mærke i navnet Barbera. Den italienske druesort fra Piemonte er, sammen med Gamay-druen fra Beaujolais, medlem af en eksklusiv klub af blå druer, der giver vine som kan nydes uden at det river i gummerne. Mens mængden af tanniner i druens robuste skal er lavt, er indholdet af frugtsyrer til gengæld højt. Druens syrlige frugtkød og mørke skaller giver purpurfarvede vine med forfriskende mundfylde og en madvenlig, tør eftersmag. I mange år var ung Barbera, hældt på karaffel, den vin som de lokale vinbønder drak til hverdag sammen med bønnesuppe, pasta, haresteg og andre dagligretter fra det piemontesiske køkken.
Vinen
I 80’erne begyndte en gruppe producenter at give druen mere opmærksomhed med hårdere beskæring og lagring på franske barriques. Den fadlagrede Barbera blev hurtigt en kommerciel succes, , så de fleste vinbønder sprang med på vognen. Talentfuld fadlagring har sine fordele, men blandt ulemperne er en bouquet, der kan ose af træfad, og et smagsbillede, hvor fadpræg kan skjule druens livlige syre og friske smag. De højere priser på fadlagret Barbera har betydet, at vi nu om dage har for lidt af den ”ægte” vare, der som BIO Barbera D’Asti er tro mod sit ophav. BIO er produceret af vinkooperativet Vinchio-Vaglio Serra, der blev grundlagt af vinbønder fra to små byer i hjertet af Astiprovinsen. I Asti-distriktet, nyder Barbera godt af marker med optimal placering i forhold til solen og en leret, kalkholdig jordbund. BIO er lavet uden fadlagring, hvilket kan både duftes og smages på den mørke, rubinrøde vin i glasset. Den stimulerende duft af violer, blåbær og kirsebær og den rene, friske, let syrlige smag af sorte bær har en læskende mineralitet, en robust længde og en oplivende frugtsyre i afslutningen, som gør vinens guldmedalje ved Mundus vini Biofach 2020 fuldt fortjent.
Maden
BIO Barbera D’Asti er en eminent madvin, skabt til Piemontes traditionelle egnsretter med pasta eller ris og tomatsovs. Kooperativet angiver vinens holdbarhed til fem år fra høståret, men der er ingen grund til at vente − vinen er på toppen nu, så nyd BIO, mens den har ungdommens friskhed, server den sval i store glas og drik den i store slurke.