2018 Legàmi Appassimento, Barbanera Vini, Toscana, Italien

  • Drue Sangiovese, Primitivo, Cabernet Sauvignon, Syrah
  • Distrikt Toscana, Italien
  • Årgang 2018
  • Vol. 15%

Barbanera Vini hører hjemme iToscana, tæt ved grænsen til Umbrien. Vinhuset blev startet i 1938 af Fam. Franceschini. Det blev en hård start i en hård tid med fascisme og en truende verdenskrig, men firmaet overlevede og gik i 1978 i arv til fjerde generation, brødrene Paolo og Marco Franceschini. Barbanera Vini nyder godt af det gunstige klima og terroir, som har gjort toskanske vine kendt og elsket over hele verden.

Vinen

I produktionen af Legámi har vinmageren taget to metoder i brug for at give vinen mest mulig saft og kraft. For det første er vinen lavet på uve appassitedvs. druer, der har ligget til tørre på stråmåtter. Det er en gammel tradition i Italien, der går tilbage til antikken, hvor man fandt på at lave vin på rosiner. Men det ville være misvisende at kalde appassimento-vinene for ”rosinvin”, for graden af tørring varierer meget. For det andet har vinmageren suppleret de lokale druer Sangiovese og Primitivo med to international druesorter: Cabernet Sauvignon og Syrah. De tre sidstnævnte druetyper er kendt for deres tykke, farvemættede drueskal, et højt indhold af druesukker og robuste tanniner. Alle sejl er med andre ord sat til for at lave en vin, der ligger i førerfeltet med hensyn til frugtsødme, alkoholstyrke og tanninstruktur –en vin på steroider, kunne man fristes til at sige. Nogle gange kammer ønsket om saft og kraft over og resultatet bliver en mellemting mellem rødvin og portvin. Den slags vine kan være gode at have i glasset og drikke i venners lag, men vintypen er svær at sætte sammen med mad. Barbaneras vinmager har haft styr på tingene, og han har opnået den rette balance. Farven i glasset er dyb mørkrød; duften er en delikat blanding af sorte bær og tørret frugt og den kraftfulde smag af sorte kirsebær, solbær og svesker har toner af mørk chokolade mens festen slutter med runde, modne tanniner.

Maden

Definitionen på en velegnet grillvin kræver bekræftende svar på nogle spørgsmål:

Umiddelbar appel til syns-, duft og smagssansen?                                                                                                  En frugtsødme der kan matche sødmen i de søde grillsaucer?                                                                           En robust smagsfylde der kan overleve mødet med stegeskorpe, røgsmag og et lille drys aske?         Tanniner der kan rense svælget for krølfedt og gøre klar til næste mundfuld grillkød?

-Med et klart ja som svar på alle spørgsmål er der faldet dom for, at Legàmi er sensommerens grillvin.