2016 Villa Cavaletti, Roma Rosso DOC, Lazio, Italien.

- Drue Montepulciano, Cesanese
- Distrikt Lazio, Italien.
- Årgang 2016
- Vol. 13,5%
Druerne til Roma DOC Rosso er høstet i Castelli Romani −en del af Albanerbjergene sydøst for Rom. Villa Cavaletti er forblevet helt intakt trods sine 500 års historie. Villaen ligger mellem et landbrug med vinmarker og olivenlunde på den ene side og et skovklædt område, Parco dei Castelli Romani, med to karakteristiske kratersøer, Lago Albano og Lago di Nemi, på den anden side. Vindistriktet Castelli Romani, der direkte oversat betyder ”romerske slotte”, hvor ”slot” betegner slottet på bakketoppen og derfor i overført betydning selve bakken. Distriktets vinmarker ligger spredt ud på et terræn med bløde bakker i 200-300 meters højde i et tidligere vulkansk område, hvor vinstokkene trives i den frugtbare, vulkanske jordbund og et lunt, tempereret klima beskyttet mod kolde norden- og vestenvinde af en bjergkæde. Her har man ifølge en berømt, italiensk sang ”holdt vinfest siden Noahs tid”.
Vinen
Reglerne for appellationen Roma Rosso kræver dels, at vinen er lavet på en blanding af forskellige druesorter, dels at mindst halvdelen af blandingen skal være Montepulciano –en drue med tyk skal, der er rig på farvestoffer og tanniner. I Villa Cavalettis udgave fra 2016 udgør Montepulciano 80%, mens Cesanese, en lokal drue, udgør de sidste 20%. Resultatet er blevet en spændende, velstruktureret vin, der smager godt, og som på intet tidspunkt mister den let drikkelige karakter, der er et særkende for Cesanese –en druesort, de færreste har hørt om, endsige smagt på. I glasset har Roma Rosso en rubinrød farve, og dens bouquet åbner op for en duftpalet af violer, sorte kirsebær og krydderier. Smagen af saftig, rød bærfrugt er i fin balance med en læskende syrlighed, 13,5 vol.% alkohol og en fast tanninstruktur. Maden Roma Rossos mix af Montepulciano og Cesanese kommer til glasset med en rig, historisk tradition og en lokal druesmag i bagagen, som nærmest tigger om et passende match på tallerkenen. Hvad med at servere Vitello Tonnato−en dristig komposition af koldt, mørt kalvekød skåret i tynde skiver og serveret med grønne, salte kapers og tunsauce. Retten oser af forår og sommer og repræsenterer klassisk, italiensk madkultur, når den er bedst.